jureek
24.08.22, 22:44
Można tę listę zobaczyć tutaj:
campuspolska.pl/goscie/
Przejrzałem i potwierdziły się moje przypuszczenia, że jest to impreza konserwatystów (Kowal, Grodzki, Poncyliusz, co najmniej dwóch gości z Klubu Jagielońskiego) i liberałów. Są na liście przedstawiciele stowarzyszeń przedsiębiorców (Bochniarz i jakiś gość z Lewiatana), związkowca nie widzę żadnego.
Z całej liczącej kilkadziesiąt nazwisk listy osób interesujących na tyle, że pofatygowałbym się na spotkania z nimi, znalazłem pięć:
1. Zdeněk Hřib - prezydent Pragi z partii Piratów (tę informację w notce pominięto). Chętnie posłuchałbym jak daje lekcje Trzaskowskiemu, jak stawia się warunki deweloperom, żeby nie było tak jak u nas, że prywatyzuje się zyski, a uspołecznia straty
2. Olga Richterová - wiceprzewodnicząca partii Piratów, chętnie posłuchałbym, jak robi się obywatelski monitoring
3. Grzegorz Kulik - twórca korpusu języka śląskiego, przetłumaczył na śląski wiele książek i gier komputerowych
4. Piotr Rachwalski - były prezes i twórca sukcesu Kolei Dolnośląskich, obecnie prezes PKS Słupsk, gdzie w krótkim czasie doprowadził do zwielokrotnienia liczby przewożonych pasażerów
5. Michał Sutowski - publicysta ekonomiczny Krytyki Politycznej, posłuchałbym, jak przedstawia koncepcję "ekonomii obwarzanka", a wyznawcom Balcerowicza szczęki opadają
To są moi wybrańcy. A Wasi? Na które spotkania byście chętnie poszli?