Dodaj do ulubionych

Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :(

16.09.22, 13:00
Co do celowości wykonania przekopu, miałem i mam - mimo dzisiejszych politycznych "zawirowań" - tzw. mieszane uczucia. Począwszy od politycznych uwarunkowań, które nie do końca rozumiem, poprzez nieproporcjonalne koszty w stosunku do spodziewanych zysków z tej inwestycji - ujmując w to koszty eksploatacji (głównie pogłębiania) całego ok. 25 kilometrowego toru wodnego od Zatoki Gdańskiej do portu w Elblągu.

Dziś od rana, TVN24 skupia się na sporze miasta Elbląga z rządem, w sprawie pogłębienia ok. 900m odcinka basenu portowego. Czyżby pozostały odcinek (ponad 20 km) był żeglowny dla jednostek o większym zanurzeniu niż żaglówki?

I jeszcze o uwarunkowaniach politycznych; czy były jakieś incydenty/utrudnienia dla jednostek docelowo płynących do polskiej części zalewu, przepływających przez cieśninę Pilawską, które zmusiły nas do budowy niezależnej "przeprawy"?
Jak to wygląda dziś, kiedy "praktycznie" jesteśmy z Rosją w stanie zimnej wojny?
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:14
      > miałem i mam - mimo dzisiejszych politycznych "zawirowań" - tzw. mieszane uczucia.

Miałeś mieszane uczucia i nadal je masz.:(
      Od początku wiadomo było, że to jest zachcianka Kulawego i nic więcej. Inwestycja, która w głowie normalnego człowieka nigdy by nie powstała ponieważ chociażbyś się naprężał nie wiem jak bardzo to nie znajdziesz w tym pomyśle żadnych plusów dodatnich. Nie ma w tej inwestycji żadnych korzyści ekonomicznych ani militarnych. Dla regionu korzyści zero. Dla środowiska tragedia.
      • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:31
        W lipcu 1933 roku parowiec „Anochin” z Józefem Stalinem, Siergiejem Kirowem i Klimientem Woroszyłowem na pokładzie wypłynął z przystani w osiedlu Powieniec nad jeziorem Onega, by po kilku godzinach wyjść na wody Morza Białego. Kanał Białomorsko-Bałtycki im. Józefa Stalina został otwarty

Każdy stalinek chce mieć kanał na swoją miarę, kieszonkowy stalinek to i kanał kieszonkowy.
        • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:36
          > Kanał Białomorsko-Bałtycki im. Józefa Stalina został otwarty

Tam również były problemy z głębokością i z szerokością kanału. Ze względu na konieczność zakończenia prac w terminie zrobiono kanał na ch*** płytszy i na ch** węższy.
          • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:55
            czyli dla naszego rodzimego stalinka nic nowego:)
            • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:04
              > czyli dla naszego rodzimego stalinka nic nowego:)

Wierne naśladownictwo. Это секрет:)
      • szwampuch58 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:21
        Nie klam,plusy dodatnie beda za 500 lat
        • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:53
          Kłamiesz! Fachowcy mówią, że już za 1000 lat.;)
    • speedy13 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:37
      don.kichote napisał:

> Dziś od rana, TVN24 skupia się na sporze miasta Elbląga z rządem, w sprawie pog
      > łębienia ok. 900m odcinka basenu portowego. Czyżby pozostały odcinek (ponad 20
      > km) był żeglowny dla jednostek o większym zanurzeniu niż żaglówki?

Odpowiadając literalnie na twoje pytanie - tak. Kanał aż do Elbląga o ile wiem dopuszcza ruch statków o zanurzeniu do 2 m, a więc znacznie więcej niż turystyczne żaglówki. Ale generalnie oznacza to małe jednostki o niewielkiej nośności. Docelowo tor wodny ma być pogłębiony w sposób umożliwiający ruch statków o zanurzeniu do 4,5 m co w przybliżeniu oznacza statki o nośności do 3,5 tys. t.

Budowa kanału została podzielona na 3 etapy:

I - budowa portu osłonowego od strony morza, samego przekopu przez mierzeję wraz z układem śluz, modyfikacja układu dróg na mierzei wraz z budową mostów obrotowych, budynki kapitanatu i in., sztuczna wyspa z wydobytej ziemi.

II - tor wodny na rzece Elbląg, most obrotowy w Nowakowie, droga powiatowa

III - tor wodny na Zalewie Wiślanym.

I etap budowy został już ukończony, oficjalne otwarcie ruchu przez przekop ma nastąpić 17-18.IX.2022. Wg ministra Gróbarczyka (wywiad dla Gazety Prawnej z wczoraj) II etap zaawansowany jest w 67%, III etap w 29%, a ostateczne oddanie do użytku całej inwestycji ma nastąpić w przybliżeniu za rok, jesienią 2023.
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:44
        > Docelowo tor wodny ma być pogłębiony w sposób umożliwiający ruch statków o zanurzeniu do 4,5 m co w przybliżeniu oznacza statki o nośności do 3,5 tys. t.

Nikt z mędrców pisiej ferajny nie wie, ze te "statki" muszą posiadać klasę morską!!!! Na całym świecie nie znajdziesz nawet barki, która posiada tak małe zanurzenie, aby przepłynąć przez tą śluzę. Oczywiście znowu pojawią się głosy, ze śluzę można pogłębić:)))), a odpowiednie barki wybuduje się w polskich narodowych stoczniach.
      • don.kichote Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 15:03
        Dzięki.
        • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 15:16
          Gdzie jest IV etap. Najważniejszy. Czyli budowa portu morskiego:) w Elblągu?
      • don.kichote Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 15:16
        speedy13 napisał:

> Budowa kanału została podzielona na 3 etapy:

Kto za ich realizację płaci?
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:47
        Nie bądź taki Macierewicz. Zawsze można znaleźć jakiegoś dupka, który będzie nas przekonywał o tym co by było gdyby.
        • oleg3 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:50
          > Zawsze można znaleźć jakiegoś dupka,
          Nawet nie trzeba szukać. Sam się zgłosi.
          • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:56
            Wystarczy przynęcić odpowiednią ilością gotówki, albo obiecać awans i nie jeden psi komandor da się złapać.
    • horpyna4 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:47
      Były incydenty od dawna; dotyczyły głównie jachtów, bo właśnie jachty usiłowały tamtędy przepływać. Umowa została podpisana w 2009 roku i pamiętam, jakie było wielkie halo, że można przepływać. Ale wkrótce Rosja zaczęła robić trudności.
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:50
        Za te pieniądze, które wtopił ten rząd w piach możnaby było za darmo przewozić te jachty na lawetach drogą lądową:)
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 13:53
        Podobno ludkowie z Krynicy Morskiej cieszą się. Mówi się o wzroście przyjeżdżających turystów, którzy będą chcieli obejrzeć ten dziwoląg:)
      • don.kichote Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:51
        horpyna4 napisała:

> Ale wkrótce Rosja zaczęła robić trudności.

No właśnie.
        Mogłabyś coś więcej o tych trudnościach robionych przez Rosję? Od kiedy się zaczęły i na czym polegały?
        Do mnie osobiście, żadne takie informacje nie dotarły...
        • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 14:58
          > Do mnie osobiście, żadne takie informacje nie dotarły...

Widocznie nie masz dojścia do informacji tajnych. O tych ściśle tajnych nie wspomnę :)
          • horpyna4 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:19
            To były jawne informacje, chyba w prasie, ale już nie pamiętam dokładnie. I nie było dużo na ten temat, więc mało kto zauważył. Mnie to nie bardzo obchodziło; pamiętam tylko, że ktoś przepłynął i bardzo się cieszył, a wkrótce potem już robiono trudności. Gugiel pomoże.
            • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:28
              Bla, bla, bla. I tak się dziwię, że to info nie pochodzi jak to zwykle w twoim wypadku bywa od twojej znajomej, która tam mieszka:)

> ale już nie pamiętam dokładnie

Google pamięta. Wiesz, to jest darmowa wyszukiwarka. Wystarczy chcieć poszukać zamiast ględzić od rzeczy i narażać się na śmieszność.
            • don.kichote Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 17:20
              horpyna4 napisała:

> Gugiel pomoże.

Nie pomogło. Jedyne co znalazłem na temat ewentualnego źródła konfliktu, to:

Polska uważa że, stan prawny Cieśniny Piławskiej jest jasny: to jest cieśnina gdzie powinno obowiązywać tzw. prawo nieszkodliwego przepływu. Rosjanie twierdzą, że jest inaczej, że skoro Cieśnina Piławska znajduje się na ich wodach wewnętrznych, takie prawo tam nie obowiązuje - czyli w skrócie:
              Polska uważa że nam się należy (skąd my to znamy), a Rosja mówi "wała"...
      • no-popis Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 14:52
        horpyna4 napisała:

> Były incydenty od dawna; dotyczyły głównie jachtów, bo właśnie jachty usiłowały
        > tamtędy przepływać. Umowa została podpisana w 2009 roku i pamiętam, jakie było
        > wielkie halo, że można przepływać. Ale wkrótce Rosja zaczęła robić trudności.
        A z Rosją trzeba było współpracować taką jaką ona (Rosja) jest :)
    • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:04
      cyt: T. Siemoniak: przekopu Mierzei Wiślanej czy CPK nie należy wrzucać "w wojnę polsko-polską"
      Takich przedsięwzięć jak przekop Mierzei Wiślanej czy Centralny Port Komunikacyjny nie należy wrzucać "w wojnę polsko-polską" - ocenił wiceszef PO Tomasz Siemoniak. Dodał, że za przekopem Mierzei Wiślanej stoją poważne argumenty."

Jak widac juz najwieksza peowska ciemnota kapituluje z braku argumentów. PO jak diabeł swieconej wody boi się postepu technicznego i cywilizacyjnego. Zwłaszcza kiedy te tematy zapodaje PiS. W takich przypadkach PO najpierw odpala potęzna szyderę w prasie, ale po jakimś czasie...no cholera te pisory jednak mają racje..ale tego nie powiedza otwarcie. Przekop kanału mierzei jest w miare niedrogi. Teraz podobne koszty ponosi sie przy modernizacji Dworca Zachodniego i nikt z tego problemu nie robi. Elbląg był i moze być w przyszłości calkiem sporym portem. Dlaczego tego nie wykorzystać?
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:17
        > PO jak diabeł swieconej wody boi się postepu technicznego i cywilizacyjnego. Zwłaszcza kiedy te tematy zapodaje PiS.😂

Co masz na myśli pisząc o postępie technicznym i cywilizacyjnym według PiS? Domy ocieplane mchem i walkę o chrześcijaństwo?

> PO Tomasz Siemoniak. Dodał, że za przekopem Mierzei Wiślanej stoją poważne argumenty.

Mógłbyś podać coś więcej na temat tego wyrwanego zdania sugerującego jego światłe argumenty w tej materii?
        • don.kichote Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:28
          pies.na.czarnych napisała:

> Mógłbyś podać coś więcej na temat tego wyrwanego zdania sugerującego jego świat
          > łe argumenty w tej materii?

Chyba by nie mógł - bo ich nie zna. Ja się postaram.
          Wg. mnie - chodzi o jakieś przyszłe i ewentualne zagrożenia ze strony Rosji, z którymi jest tak jak z Yeti, czy potworem z Loch Ness...
          • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:36
            don.kichote napisał:

> Chyba by nie mógł - bo ich nie zna. Ja się postaram.
            > Wg. mnie - chodzi o jakieś przyszłe i ewentualne zagrożenia ze strony Rosji, z
            > którymi jest tak jak z Yeti, czy potworem z Loch Ness...
            >

Nie szukaj. Obojętnie co by powiedział jakikolwiek polityk tej sprawie "ZA" to jest dla mnie bajer łatwy do obalenia.
            Politycy na całym świecie mają to do siebie, ze znają się na wszystkim najlepiej. Nawet Roch Kowalski zna się na rolnictwie i wielu wielu innych rzeczach. Jednego dnia minister od fikołków, drugiego dnia może zostać ministrem od wojny.
            Ustrzeżmy się przed podejmowaniem konkretnych decyzji przez polityków i będzie o wiele przyjemniej na tym świecie. Oni powinnni jedynie nadawać główne zarysy działania rzadu, ale podejmowanie konkretnych decyzji powinni zostawić niezależnym ekspertom w danej dziedzinie.
            • storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 08:41

> don.kichote napisał:
              >
              > > Chyba by nie mógł - bo ich nie zna. Ja się postaram.
              > > Wg. mnie - chodzi o jakieś przyszłe i ewentualne zagrożenia ze strony Ros
              > ji, z
              > > którymi jest tak jak z Yeti, czy potworem z Loch Ness...
              > >
              >
              > Nie szukaj. Obojętnie co by powiedział jakikolwiek polityk tej sprawie "ZA" to
              > jest dla mnie bajer łatwy do obalenia.

Dziwnym trafem ten "bajer do obalenia" jest na niekorzyść Rosji.

Nie szukaj.

• storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 21:03
            don.kichote napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
            >
            > > Mógłbyś podać coś więcej na temat tego wyrwanego zdania sugerującego jego
            > świat
            > > łe argumenty w tej materii?
            >
            > Chyba by nie mógł - bo ich nie zna. Ja się postaram.
            > Wg. mnie - chodzi o jakieś przyszłe i ewentualne zagrożenia ze strony Rosji, z
            > którymi jest tak jak z Yeti, czy potworem z Loch Ness...
            >

Tutaj:

Takich przedsięwzięć jak przekop Mierzei Wiślanej czy Centralny Port Komunikacyjny nie należy wrzucać "w wojnę polsko-polską" - ocenił wiceszef PO Tomasz Siemoniak. Dodał, że za przekopem Mierzei Wiślanej stoją poważne argumenty.

Według niego, "niedobrze, że właściwie taka propaganda w tym przypadku wzięła górę i spokojnie nigdy o tym nie rozmawiano". "Ciekawe, bo według ekspertów ten przekop, gdy już jest, to jest za płytki i w gruncie rzeczy potrzeba dalszych prac, żeby port w Elblągu zaczął działać" - podkreślił polityk Platformy. "Z punktu widzenia wojskowego, dużo ekspertów się na ten temat wypowiada, też jeszcze to nie jest to, o co chodziło" - dodał.

Dopytywany, czy generalnie jest za przekopem czy przeciw Siemoniak odparł: "Uważam, że są poważne argumenty za".

www.gospodarkamorska.pl/t-siemoniak-przekopu-mierzei-wislanej-czy-cpk-nie-nalezy-wrzucac-w-wojne-polsko-polska-66549
            PS

"Plusy dodatnie" to jest pleonazm.
            Plus, zawsze jest dodatni.
        • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:41
          gazoport, CPK, Mierzeja Wiślana, balatic pipe etc.
          • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 16:48
            Które z tych wiekopomnych projekt zostały pomyślnie doprowadzone do końca i które przynoszą konkretne zyski. Pomijając to, ze nie wszystkie wymienione przez ciebie projekty w 100% są pomysłem PiS. Te pisowskie włącznie z Pipą to jest jedno wielkie fiasko.
            • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 17:58
              Które z tych wiekopomnych projekt zostały pomyślnie doprowadzone do końca
              np gazoport i baltic pipe. Zapewniają bezpieczeństwo energetyczne. To wielki sukces.

i które przynoszą konkretne zyski.
              Autostrady wybudowane za Tuska też nie przynoszą zysków. Trzeba do nich dopłacać ale to nie znaczy że ich budowa byla bez sensu.
              • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 18:01
                Autostrady wybudowane za Tuska też nie przynoszą zysków.

debil.
                • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 21:21
                  do lustra gadasz?
              • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 21:10
                Autostrady przynoszą zysk Polsce w większej mierze niż ci się wydaje. Nie chodzi mi to o myto, które wszystkie polskie rządy pobierają moim zdaniem bezprawnie. Dzięki autostradom rozwija się lepiej handel, polski przemysł wiele na tym zyskuje.

W międzyczasie pokazała się nowa informacja o waszym flagowym projekcie polityczno-ekonomicznym-militarnym:) Trzy w jednym czyli wielka kompromitacja:)

Nowiutki przekop Mierzei Wiślanej jakby pęknięty:)

Wykonawca przekopu Mierzei Wiślanej odsyła do głównego inwestora, czyli Urzędu Morskiego w Gdyni. Jego urzędnicy - zdaje się - nie wiedzą, co powiedzieć w sprawie potencjalnej niedoróbki, jaką na zdjęciach portu Nowy Świat ujawnili żeglarze. Tydzień przed otwarciem poziom wody w Zalewie Wiślanym obniżył się, odsłaniając pęknięcie betonu na główce falochronu przy wejściu do portu.

Zemsta Bałtyku za Odrę!
                https://v.wpimg.pl/MTYxMTA2YjU4GjtnbklvIHtCbz0oEGF2LFp3dm4KfWQhVys9LVc_MSkXYzMzRz01LghjJC0dLCQwVztlblYkJykULC1uVyA2PBxiNXMFfmM9QHl5Iwt1MnRMeWYnHywybE1gYXcKdGNuHH43cAJ0diQ
                • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 21:19
                  No więc na tej samej zasadzie zysk będzie przynosił CPK to znaczy jego komponent kolejowy. Linie kolejowe trzeba utrzymywać i to sporo kosztuje. Ale wybudowanie nowych torów pozwoli na przerzucenie ogromnej części transportu z dróg na tory. To będzie najwieksza inwestycja w Polską ekologię. A ile zaoszczedzimy kasy nie kupujac milionów ton ropy naftowej czy tez ciężarówek i osobówek.
                  Podobnie bedzie z przekopem mierzei Wislanej. Dzieki temu rozwinie sie calkiem spory port feederowy w Elblagu.
                  Gazoport i Baltic pipe zwiększyły bezpieczeństwo energetycznę i chociaz kupujemy bardzo drogi gaz to jednak nie zamarżniemy w zimie.
                  • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 13:17
                    Ładna teoria. Znajdź chętnych do korzystania z CPK. Już to widzę jak DHL biegusiem przeprowadza się z Niemiec na pole w Baranowie.
                    Jeżeli chodzi o Elbląg to tam nigdy nie będzie portu morskiego, ponieważ żaden statek posiadający klasę morską nie przeciśnie się przez Rów Kulawego. Statków, czy barek o tak niskim zanurzeniu nie ma na całym świecie.
                    • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 13:18
                      > Statków, czy barek o tak niskim* zanurzeniu nie ma na całym świecie.

* - powinno być "małym".
                      • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 13:44
                        cyt: Docelowo tor wodny ma być pogłębiony w sposób umożliwiający ruch statków o zanurzeniu do 4,5 m co w przybliżeniu oznacza statki o nośności do 3,5 tys. t.
                        • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 13:52
                          Docelowo

podoba się , dla pomysłodawców i realizatorów tego pomysła.

miś na naszą miarę
                        • snajper55 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 14:08
                          yabbaryt napisał:

> cyt: Docelowo tor wodny ma być pogłębiony w sposób umożliwiający ruch statków o
                          > zanurzeniu do 4,5 m co w przybliżeniu oznacza statki o nośności do 3,5 tys. t.

Docelowo wyprodukujemy milion samochodów elektrycznych oraz wybudujemy milion tanich mieszkań.

S.
                          • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 14:42
                            poglebianie toru wodnego zostanie ukończone w 2023 roku.
                            • snajper55 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 10:52
                              yabbaryt napisał:

> poglebianie toru wodnego zostanie ukończone w 2023 roku.

Pogłębienie toru wodnego nic nie da. Taki tor trzeba caly czas pogłębiać, bo jest zasypywany przez morze. To są ciągle koszty.

S.
                    • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 13:44
                      Z jeżeli mówimy o lotnisku to będzie korzystąło miliony pasażerów z Okęcia, Modlina czy też Łodzi a potem dopiero reszta Polski.
                      Z komponentu kolejowego będą korzystali pasażerowie z całej Polski jadący z jednego końca Polski na drugi. To będzie stacja przesiadkowa o wiele bardziej wygodna niż zapchany węzeł warszawski.
                      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 14:11
                        Docelowo?
                        • szwampuch58 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 10:23
                          No co,docelowo:
                          Bawarie na Slasku i Karpaciu
                          Milion polskich elektrykow na rok
                          Flota promow pelnomorski
                          Tanie mieszkania lub domy dla Wolakow
                          Oczka wodne( cokolwiek to znaczy) dla gminy
                      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 14:24
                        > Z jeżeli mówimy o lotnisku to będzie korzystąło miliony pasażerów z Okęcia, Modlina czy też Łodzi a potem dopiero reszta Polski.

Jeżeli ich przekonasz. Ja osobiście mając zamiar wybrać się turystycznie do Warszawy po usłyszeniu, ze mam lądować w Baranowie i dalej telepać się pociągiem od razu mówię "Sorry Brunner, nie ze mną te numery".
                        • yabbaryt Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 14:41
                          Tak sie składa że mieszkam w pobliżu Baranowa i dojazd zwykłą kolejką podmiejską do centrum Warszawy zajmuje około 35 min. No fakt teraz robią remonty to sie czas troche wydłużył, ale jeżeli będzie szybka kolej, bez przystanków pośrednich to czas dojazdu do Warszawy to jakieś 20 minut.
                          • yoma Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 21:48
                            Znaczy będziesz się Pies telepał godzinę. Szybciej ci będzie osobowym do Skarżyska :D
        • storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 08:34
          > Mógłbyś podać coś więcej na temat tego wyrwanego zdania sugerującego jego świat
          > łe argumenty w tej materii?
          >

No proszę.
          Gdy niedawno podałem cytat w kontekście wypowiedzi. Zostałem tradycyjnie obsmarowany bluzgami.
          A tutaj samemu domaga sie prawidłowego znaczenia.
          Dlaczego? Bo gdy coś nie pasuje do jego ideologii to unika wszczyna awantury.
      • no-popis Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 14:55
        yabbaryt napisał:
        > Jak widac juz najwieksza peowska ciemnota kapituluje z braku argumentów. PO ja
        > k diabeł swieconej wody boi się postepu technicznego i cywilizacyjnego. Zwłasz
        > cza kiedy te tematy zapodaje PiS. W takich przypadkach PO najpierw odpala potęz
        > na szyderę w prasie, ale po jakimś czasie...no cholera te pisory jednak mają ra
        > cje..ale tego nie powiedza otwarcie. Przekop kanału mierzei jest w miare niedro
        > gi. Teraz podobne koszty ponosi sie przy modernizacji Dworca Zachodniego i nikt
        > z tego problemu nie robi. Elbląg był i moze być w przyszłości calkiem sporym p
        > ortem. Dlaczego tego nie wykorzystać?
        >
        >Załączam foto pomnika ufundowanego w 2006 roku przez Panią senator PO gdzie jest napis: Przekop jest "Konieczny, Możliwy, Potrzebny".
    • storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 21:10
      Tu o problemach stwarzanych przez Rosję odnośnie Cieśniny Pilawskiej:

Konsul generalny Federacji Rosyjskiej w Gdańsku Siergiej Puczkow powiedział ostatnio w jednym z telewizyjnych programów informacyjnych, że cytuję: "otwarcie Cieśniny Pilawskiej dla żeglugi międzynarodowej to akt dobrej woli ze strony Rosji".

W języku dyplomacji oznacza to tyle, że Rosja po ratyfikacji w 1997 roku "Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawie morza" musiała dopasować do niej swoje prawo wewnętrzne. Ale niech im tak będzie. Ważne, by wreszcie cieśnina była wolna!

Prawdopodobnie w trakcie wrześniowej wizyty premiera Władimira Putina w Polsce zostanie podpisana oczekiwana od wielu lat umowa. Jednak dotarły do mnie niepokojące informacje, że w projekcie rosyjskim umowy jest zapis, że statki zmierzające przez Cieśninę Pilawską do portów leżących po polskiej części Zalewu Wiślanego muszą powiadamiać o tym fakcie kapitanat portu w Bałtyjsku z dwutygodniowym wyprzedzeniem!

W porównaniu z tym, co teoretycznie obowiązywało w umowie z 1946 roku, to olbrzymi postęp. Wtedy strona radziecka zastrzegła sobie żeglugę przez cieśninę dla polskiej bandery z jednoczesnym, rocznym, wcześniejszym powiadamianiem o planowanym rejsie.

www.portalmorski.pl/zegluga/12957-w-sprawie-ciesniny-pilawskiej-jest-postep-ale-wciaz-za-maly
      • storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 22:32
        Więcej na zadawane przez Was pytania:

W maju 2006 r. Rosjanie jednostronnie odmówili odpraw polskich statków i zamknęli dla ruchu jedyne wejście z morza do zalewu – Cieśninę Pilawską. Miliony złotych i rubli straciły na tym polskie i rosyjskie firmy towarowe i pasażerskie. Terminal towarowy portu elbląskiego wykorzystany jest w jednej czwartej. Ruch pasażerski zamarł. – Straty nasze i kontrahentów szacujemy na ponad 1,5 mln zł – podlicza dyrektor portu.

www.rp.pl/biznes/art7702661-stracony-sezon-dla-elblaga

1. Czy rząd RP zgłasza wobec FR roszczenia z tytułu niewykonania przez FR, czyli prawnomiędzynarodowego kontynuatora ZSRR, umowy między Rządem PRL a Rządem ZSRR o stosunkach prawnych na polsko-radzieckiej granicy państwowej oraz współpracy i wzajemnej pomocy w sprawach granicznych z dnia 15 lutego 1961 r.? Umowa ta przewiduje odpowiedzialność odszkodowawczą w razie wyrządzenia szkody w rezultacie zawinionego niewykonywania zobowiązań umownych przez jedną ze stron. Zamknięcie żeglugi na Zalewie Wiślanym wbrew zobowiązaniom, wyrządziło stronie polskiej znaczne straty gospodarcze. Jeśli nawet nie ma obecnie szans na uzyskanie takiego odszkodowania, to nie ma przeszkód, by zgodnie z zasadami rokowań domagać się ich i je wyegzekwować w przyszłości lub odstąpić od nich w zamian za jakieś ustępstwo ze strony rosyjskiej.

orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/29D93E7F

Międzynarodowa żegluga po wewnętrznych wodach Rzeczypospolitej na Zalewie Wiślanym zależy wyłącznie od decyzji Rosjan

wgospodarce.pl/opinie/20842-miedzynarodowa-zegluga-po-wewnetrznych-wodach-rzeczypospolitej-na-zalewie-wislanym-zalezy-wylacznie-od-decyzji-rosjan
    • ytartu Rów kurdupla 16.09.22, 21:19
      don.kichote napisał:

> Co do celowości wykonania przekopu, miałem i mam - mimo dzisiejszych polityczny
      > ch "zawirowań" - tzw. mieszane uczucia. Począwszy od politycznych uwarunkowań,
      > które nie do końca rozumiem, poprzez nieproporcjonalne koszty w stosunku do spo
      > dziewanych zysków z tej inwestycji - ujmując w to koszty eksploatacji (głównie
      > pogłębiania) całego ok. 25 kilometrowego toru wodnego od Zatoki Gdańskiej do po
      > rtu w Elblągu.
      >
      > Dziś od rana, TVN24 skupia się na sporze miasta Elbląga z rządem, w sprawie pog
      > łębienia ok. 900m odcinka basenu portowego. Czyżby pozostały odcinek (ponad 20
      > km) był żeglowny dla jednostek o większym zanurzeniu niż żaglówki?
      >
      > I jeszcze o uwarunkowaniach politycznych; czy były jakieś incydenty/utrudnienia
      > dla jednostek docelowo płynących do polskiej części zalewu, przepływających pr
      > zez cieśninę Pilawską, które zmusiły nas do budowy niezależnej "przeprawy"?
      > Jak to wygląda dziś, kiedy "praktycznie" jesteśmy z Rosją w stanie zimnej wojny
      > ?

To nie jest przekop mierzei tylko rów kurdupla.
    • rzewuski1 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 16.09.22, 21:27
      Budowę tego przekopu można porównać do zakupu ciągnika za 1,5 ml do gospodarstwa tego pisowskiego aparatczyka.
      • snajper55 Teraz kolej na Koszalin 17.09.22, 00:46
        rzewuski1 napisał:

> Budowę tego przekopu można porównać do zakupu ciągnika za 1,5 ml do gospodarst
        > wa tego pisowskiego aparatczyka.

Teraz trzeba uczynić port morski z Koszalina. Wystarczy zrobić kolejny przekop.

S.
        • szwampuch58 Re: Teraz kolej na Koszalin 17.09.22, 12:13
          Elblag" zakasuje" Hamburg
          Koszalin" zakasuje" Bremen.....Yes Yes Yes
    • storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 08:37
      I więcej na ten temat:

mgr inż. Grzegorz Nadolny z Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. - Kolejnym etapem będzie pogłębienie Zalewu Wiślanego, ujścia rzeki Elbląg i zbudowanie toru wodnego, który umożliwi pływanie statkom o zanurzeniu co najmniej do trzech metrów. Wtedy ten szlak będzie w pełni wykorzystany ekonomicznie

Militarne znaczenie przekopu jest moim zdaniem marginalne. Jednostki wojskowe z niego raczej nie skorzystają.

Transport śródlądowy to alternatywa dla transportu drogowego. UE o tym mówi. To funkcjonuje w Niemczech w Holandii, więc dlaczego tiry jeżdżą po krajowej jedynce, a kontenery nie płyną po Wiśle? Niech pan policzy - jeden statek śródlądowy na Dolnej Wiśle mógłby przewieźć z Gdańska do Tczewa 400 kontenerów, a w przyszłości po uregulowaniu Wisły i dalej nawet do Torunia. 1500 koni mocy, trzech ludzi na statku kontra 400 tirów, 400 kierowców na drodze. Zanieczyszczenie środowiska, wypadkowość są tu przecież znacznie niższe.

next.gazeta.pl/next/7,151003,28919843,po-co-nam-ten-przekop-ekspert-gdyby-polityka-panstwa-poszla.html#s=BoxOpMT
    • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 11:56
      kanał dziewicy smoleńskiej.

https://v.wpimg.pl/QUJDREVGfjQrJiR2eTxzIWh-cCw_ZX13P2ZoZ3lwaWEyazQsOiIjMDorfCIkMiE0PTR8NTpoMCUjayR0eSM4JjooMzx5Ijw3LyB9IWZyaTcuczdoMHZnMWdwYCBvajNjLnZ_fWJ-YGB-JWV3YCQ1dzc

kanał kieszonkowego stalinka

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Y07k9kpTURBXy9jZTJkZDA2MWQ0ZGFkNmUzNmE2NzA1ZjAyZTg2MzE5OC5qcGeTlQMAzKrNFVjNDAGTBc0DFM0BvJMJpjYyMGRiNwaBoTAF/kanal-zeglugowy-przez-mierzeje-wislana.webp
    • mozart Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 12:42
      To tak tytułem komentarza
      m.youtube.com/watch?v=PgCcsXJAga0;;PgCcsXJAga0;;https://i.ytimg.com/vi/PgCcsXJAga0/default.jpg;;Miś - Lekcja inwestowania
    • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 17.09.22, 14:02
      przemówienia

1. Prezydent ( podobno wszystkich Polaków )
      2. Kieszonkowy putinek.
      3 łgarz nad łgarze, czyli podobno premier , qrwa ale miernota , jak można się zeszmacić , tylko Morawiecki i Kukiz wiedzą
    • don.kichote Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 12:15
      Poniżej odpowiedź na post "no-popis", który z nieznanych powodów wyleciał w kosmos...

no-popis napisała:

> Nie rozumiesz pojęcia suwerennność i niezależność?

Rozumiem.
      Rozumiem dlaczego, Polska nie zgodziła się na "eksterytorialny korytarz" co kosztowało nas ok.6 milionów istnień ludzkich w obronie tej racji stanu, ale... rozumiem też racje Rosjan, którzy uważają, że leżąca na ich terytorium Cieśnina Pilawska, ma dla nich status taki sam, jak dla nas "korytarz".

> Jako żeglarz mogę Ci powiedzieć, że to był problem formalny , ale nie tylko, żę
      > podróżując tylko we własnym państwie należało Sovietów pytać o zgodę.

Czy dobrze zrozumiałem?
      Chcesz powiedzieć, że na pływanie po Zalewie Wiślanym w granicach Polski, musiałeś mieć zgodę Rosji?
      Mógłbyś więcej szczegółów?

> Zapisujesz się do środowiska idiotek, które uważają, że gdyby natura chciała to
      > sama by wykonała kanał Havela w Berlinie czy setki kanałów w cieśninach duński
      > ch ? :)

Nie!
      Ale uważam, że w dobie "rządów pieniądza", każda inwestycja powinna być opłacalna.
      Czasy faraonów, budujących piramidy i nie liczących się z kosztami - już minęły, chociaż... piramidy wybudowano i od tego czasu, nie generują znacznych kosztów.
      Ta inwestycja, to studnia bez dna! Na wieki!
      Nie rokująca jakichkolwiek zysków! Nawet jeśli ten cały tor wodny zostanie pogłębiony na tyle, żeby te jednostki o zanurzeniu do 4,5m dopłynął do Elbląga, to co tam wozić i wywozić, skoro nawet kolej w tamtym rejonie "kuleje"?!
      Nie bez znaczenia jest też stanowisko ekologów, które mimo braku entuzjazmu dla ich punktu widzenia w wielu sprawach, w tej kwestii - jest mi bliskie.

> Czego nie rozumiesz, że statek (w tym jacht ) jak zaplanuje podróż to z pewnośc
      > ią go wykona niezależnie od humoru oficera ruskiego w Moskwie ?

Jako mieszkaniec południa Polski, nie słyszałem o takich przypadkach ale wiem, że z powodu polskiej rusofobii, gdyby taki przypadek miał miejsce, nasze media - zarówno WSI24, TVPiS jak i te "wcześniejsze" - wyłyby o tym 24h/dobę przez co najmniej tydzień i trudno by było, żeby taka informacja do mnie nie dotarła a... nie dotarła!
      Jeśli jednak, takie przypadki się zdarzały, to z pewnością nie była to za sprawą "humoru oficera ruskiego w Moskwie" a złamaniem wymaganych procedur.

Tu przypomina mi się sytuacja, kiedy to wiele lat temu, Rosja "jednostronnie" nałożyła embargo na nasze mięso. Jakież to było wycie w mediach! Jak to nasza "elyta" rękojeści szabel chwytała w poczuciu patriotycznego wzmożenia.
      A co się okazało? Nasza - Polska - komisja weterynaryjna stwierdziła, że posyłaliśmy tam stare i niejednokrotnie śmierdzące mięso...
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 13:11
        Niepotrzebna jest ta cala dyskusja o potędze, największym porcie i sukcesie ekonomiczno militarnym. Duda w kilku żołnierskich słowach wyjaśnia o co głównie chodzi. To jest symbol naszej suwerenności.

Duda:
        "to nie chodzi o to, czy tutaj będą mogły przepływać największe statki".
        - Od tego, by odbierać towar z największych statków mamy inne porty. Od tego, by ładować największe statki mamy inne miejsca na wybrzeżu RP.

Po symbolicznych patriotycznych ławeczkach dumny naród może cieszyć się następnym symbolem zafundowanym mu przez ukochaną Partię.
        • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 13:59
          Symbol gorszego sorta :)

https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306124625_10216453700615424_6352737691327794797_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=oN2ufmeLbWsAX_wsUVH&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT-5LpZ1Fh79j9ZImGcZt169zaZD5AqelnEDZGRBRizvAg&oe=632C56CC
      • storima Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 17:44
        don.kichote napisał:

> Tu przypomina mi się sytuacja, kiedy to wiele lat temu, Rosja "jednostronnie" n
        > ałożyła embargo na nasze mięso. Jakież to było wycie w mediach! Jak to nasza "e
        > lyta" rękojeści szabel chwytała w poczuciu patriotycznego wzmożenia.
        > A co się okazało? Nasza - Polska - komisja weterynaryjna stwierdziła, że posyła
        > liśmy tam stare i niejednokrotnie śmierdzące mięso...
        >

Nie wiem skąd pochodzą podane przez Ciebie informacje.

Co wg Putina, było powodem embarga na mięso?

Powodem rosyjskich restrykcji wobec Polski było przechwycenie na terenie Rosji kilku transportów mięsa na sfałszowanych dokumentach przewozowych. Mięso pochodziło faktycznie z Brazylii, ale w dokumentach figurowały zakłady w Tarnowie. Rosja oskarżyła polskie zakłady mięsne o oszustwo. Polskie śledztwo wykazało, że oskarżenia były niesłuszne.

W pomoc zniesienia embarga była między innymi zaangażowana Unia Europejska i Angela Merkel.

www.money.pl/gospodarka/polityka/artykul/za;dwa;tygodnie;rozmowy;o;embargu;na;polskie;mieso,136,0,213128.html

• rotenschwanz Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 13:25
      Parafrazujac pewna kobiete:
      Gdyby natura chciala, to by wam pompki nie odrosly z krocza.
      A tak ...
      Madra ta kobieta... Nie pamietam jej imion.
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 14:01
        > Nie pamietam jej imion.

A imię jej było Czterdzieści i Cztery :)
        • rotenschwanz Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 14:16
          I zmiana dzisiaj?

> > Nie pamietam jej imion.
          >
          > A imię jej było Czterdzieści i Cztery :)
          >
    • oszol-lom-z-rm Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 17:49
      www.salon24.pl/u/franiominor/1251969,anatomia-hejtu-wczoraj-peron-we-wloszczowej-dzisiaj-przekop-przez-mierzeje
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 17:51
        https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307157856_2753533588111935_5592750597683763993_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=n3F2iCDrmikAX_PgHBx&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT_k4tX24ZWosl8KoVHe1C_UOev7PcE8ahGGTNXj4eFyqw&oe=632B7D2B
    • snajper55 Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 21:54
      Mnie tam brakuje latarni morskiej. Żeby kajaki nie błądziły po wzburzonym morzu.

S.
      • yoma Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 18.09.22, 22:43
        Na środku Rowa, jak mniemam?
    • niegracz Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 10:00
      spełniło sie marzenie Wielkiego Polaka
      Eugeniusza Kwiatkowskiego
      . przekop to bardzo dobry ruch
      wobec zagrożenia ze strony Rosji
      niewielki ale ważny i potrzebny
    • niegracz Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 10:07
      flota Żeglugi Gdańskiej dysponowała w roku 2012 statkiem rzeczno-morskim żeglugi bliskiego zasięgu, projektu 787 (według klasyfikacji rosyjskiej), z fińskiej, nie istniejącej już stoczni Rauma-Repola Oy z Uusikaupunki, zbudowanym w latach 1988-99. Statek o długości 82,5 m, szerokości 11,25 m, wysokości bocznej 5,8 m i zanurzeniu maks. 4,11 m, nośnośc 2075 t, wypornośc 3276 t, tonaż pojemnościowy brutto 1853 i ładownoś kontenerów równą 84 TEU.
      • pies.na.czarnych Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 14:03
        > flota Żeglugi Gdańskiej dysponowała w roku 2012 statkiem

Co się z nim stało? Poszedł na żyletki, a może jakiś zdrajca sprzedał ten statek Ruskim?
        Służby powinny zająć się losem tego statku. Przecież wczoraj byłby jak znalazł.
        • yoma Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 14:24
          >i zanurzeniu maks. 4,11 m,

Nie wlazłby. Tylko yacht nopopisa, ale nieużyty łobuz nie chciał pożyczyć.
    • m.c.hrabia Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 10:12
      qrwizja nadaje:))

– Wczoraj [w sobotę – przyp. red.] uroczyste otwarcie a dziś ruch jak na Kanale Sueskim.
      • yoma Re: Przekop mierzei - trochę się pogubiłem :( 19.09.22, 11:56
        Pokazali tego rucha? 😁

Niech uważają. I w Kanale Sueskim statek się zakleszczył :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka