superspec1 25.01.23, 16:48 o przebranżowieniu się!:) noizz.pl/informacyjne/energetyka-jadrowa-nowym-kierunkiem-studiow-tylko-30-miejsc-na-roku/5wvj0ew Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrotowy nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 17:16 elektrownie jadrowa buduje sie ok. 10 lat, a zadnej nawet jeszcze nie zaczeto. stad wniosek, ze pierwsza powstanie najwczesniej ok. roku 2035... Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 18:03 obrotowy napisał: > elektrownie jadrowa buduje sie ok. 10 lat, a zadnej nawet jeszcze nie zaczeto. > > stad wniosek, ze pierwsza powstanie najwczesniej ok. roku 2035... Nieśmiało tylko zauważę, że do budowy również mogą być potrzebni tego rodzaju specjaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 19:35 superspec1 napisał(a): > Pewnie tak I ci już są. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: nie ma sie co spieszyc :) 26.01.23, 19:30 superspec1 napisał(a): > To chyba dobrze Pewnie, że dobrze. tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/reaktor-jadrowy-sluzy-medycynie-pomaga-w-produkcji-lekow-na-raka-52848 Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: nie ma sie co spieszyc :) 26.01.23, 07:22 obrotowy napisał: > elektrownie jadrowa buduje sie ok. 10 lat, a zadnej nawet jeszcze nie zaczeto. > > stad wniosek, ze pierwsza powstanie najwczesniej ok. roku 2035... - kłamiesz, zaczęli za rządu PO - PSL...Grad był dyrektorem budowy tej elektrowni i PObierał z tego tytułu sute wynagrodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: nie ma sie co spieszyc :) 26.01.23, 19:35 Komuna coś tam zaczęła, ale przyszła solidarność i wiadomo co się porobiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k raz jeden musze Ci przynac pelna racje. 26.01.23, 19:39 pies.na.czarnych napisała: > Komuna coś tam zaczęła, ale przyszła solidarność i wiadomo co się porobiło :) raz jeden musze Ci przynac pelna racje. "moje" Solidaruchy" spiep*rzyly dobry program atomowy odchodzacego PRL-u. zrobily to "pod publiczke" J.K. dzialacz "S" w 1981. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Myślcie 25.01.23, 19:23 Daj spokój, ja już ponad pół wieku temu myślałam o pracy w tej branży. Teraz jestem na emeryturze i mam to gdzieś, niech się sami bawią. Za PRL nie zdołano wybudować elektrowni jądrowej (na szczęście, bo to był kiepski projekt jak w Czarnobylu), to i teraz nie dadzą rady. Tym bardziej, że za PRL w tej branży zatrudniano fachowców, a teraz liczą się sympatie polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Myślcie 25.01.23, 21:32 Kierunek jest słuszny gorzej z wykonaniem Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Myślcie 26.01.23, 19:37 superspec1 napisał(a): > Kierunek jest słuszny gorzej z wykonaniem Są lepsze kierunki, ale pisia władza nawet o tym nie myśli bo jest za daleko do USA, a z innymi oni nie wchodzą w interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Myślcie 26.01.23, 21:43 pies.na.czarnych napisała: > superspec1 napisał(a): > > > Kierunek jest słuszny gorzej z wykonaniem > > Są lepsze kierunki, ale pisia władza nawet o tym nie myśli bo jest za daleko do > USA, a z innymi oni nie wchodzą w interesy. W Krakowie, dobrze kształcą fizyków wysokich energii. Płaca dobrze płatna na całym świecie. Co jakiś czas ludziki budują jakiś synchrotron. Nie wpuścisz tam ludu wsi i miast, bo to nie ta klasa dokładności. Coś trzeba przeliczyć na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Myślcie 26.01.23, 05:13 horpyna4 napisała: Tym bardziej, że za PRL w tej branży zatrud > niano fachowców, Aleś mnie ubawiła. Też jestem (formalnie co do wieku) emeryt ale aż takie sklerozy nie mam. Kwalifikacje zdobywali błyskawicznie na Szkołach Dyrektorów przy KW PZPR i na WUMLach. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Myślcie 26.01.23, 11:40 Zależy, w jakiej branży. Ja piszę o tej, której dotyczy wątek i którą za PRL dość dobrze poznałam. Ochroną radiologiczną i wszelkimi sprawami "jądrowymi" zajmowali się wyłącznie fachowcy. Nie zapominaj, że dawniej tę branżę kojarzono głównie z Hiroszimą i Nagasaki, więc niefachowcy woleli się nie wtrącać - bali się. Chyba tylko wojsko miało swoje własne przepisy, będące często ewidentnymi bzdurami (np. poruszanie się pojazdów wojskowych po terenie skażonym radioaktywnie). Wszelkie przepisy większej i mniejszej rangi w tej branży były autorstwa fachowców, ustawy po prostu zatwierdzano bez mieszania w nich. Dopiero po 1989 roku zaczęły powstawać idiotyczne przepisy wymyślane i przegłosowywane przez parlamentarzystów - niefachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nieprawda... 26.01.23, 11:53 horpyna4 napisała: Za PRL nie zdołano wybudować elektrowni jądrowej (na szczęście, bo to był kiepski projekt jak w Czarnobylu), 1. jako szczery zwolennik energetyki atoomowej pragnalbym przypomniec, ze Czarnobyl byl bledem ludzkim, a nie bledem konstrukcyjnym. pozostale elektrownie typu Czernobyl dzialaja bez wiekszych problemow. 2. Elektrownia w Zarnowcu byla juz w 1/3 gotowa i za pare lat moglaby zaczac prace. tylko ekipa "Solidarnosciowa" chcac przypodobac sie ludziom - przerwala je budowe. Co bylo gospodarczo absolutnie blednym posunieciem. to i teraz nie dadzą rady. - teraz dadza rade. przy naciskach Unii na ograniczenie emisji dwutlenku wegla budowa elektrowni atomowych bedzie historyczna koniecznoscia. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś