25.01.23, 16:48
o przebranżowieniu się!:)

noizz.pl/informacyjne/energetyka-jadrowa-nowym-kierunkiem-studiow-tylko-30-miejsc-na-roku/5wvj0ew
Obserwuj wątek
    • obrotowy nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 17:16
      elektrownie jadrowa buduje sie ok. 10 lat, a zadnej nawet jeszcze nie zaczeto.

stad wniosek, ze pierwsza powstanie najwczesniej ok. roku 2035...
      • superspec1 Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 17:59
        :)
      • no-popis Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 18:03
        obrotowy napisał:

> elektrownie jadrowa buduje sie ok. 10 lat, a zadnej nawet jeszcze nie zaczeto.
        >
        > stad wniosek, ze pierwsza powstanie najwczesniej ok. roku 2035...
        Nieśmiało tylko zauważę, że do budowy również mogą być potrzebni tego rodzaju specjaliści.
        • superspec1 Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 19:14
          Pewnie tak
          • pozytonium Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 19:35
            superspec1 napisał(a):

> Pewnie tak

I ci już są.
            • superspec1 Re: nie ma sie co spieszyc :) 25.01.23, 21:31
              To chyba dobrze
              • pozytonium Re: nie ma sie co spieszyc :) 26.01.23, 19:30
                superspec1 napisał(a):

> To chyba dobrze

Pewnie, że dobrze.
                tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/reaktor-jadrowy-sluzy-medycynie-pomaga-w-produkcji-lekow-na-raka-52848
      • 141288bs Re: nie ma sie co spieszyc :) 26.01.23, 07:22
        obrotowy napisał:

> elektrownie jadrowa buduje sie ok. 10 lat, a zadnej nawet jeszcze nie zaczeto.
        >
        > stad wniosek, ze pierwsza powstanie najwczesniej ok. roku 2035...

- kłamiesz, zaczęli za rządu PO - PSL...Grad był dyrektorem budowy tej elektrowni i PObierał z tego tytułu sute wynagrodzenie
        • pies.na.czarnych Re: nie ma sie co spieszyc :) 26.01.23, 19:35
          Komuna coś tam zaczęła, ale przyszła solidarność i wiadomo co się porobiło :)
          • j-k raz jeden musze Ci przynac pelna racje. 26.01.23, 19:39
            pies.na.czarnych napisała:
            > Komuna coś tam zaczęła, ale przyszła solidarność i wiadomo co się porobiło :)

raz jeden musze Ci przynac pelna racje.

"moje" Solidaruchy" spiep*rzyly dobry program atomowy odchodzacego PRL-u.

zrobily to "pod publiczke"

J.K.
            dzialacz "S" w 1981.

• horpyna4 Re: Myślcie 25.01.23, 19:23
      Daj spokój, ja już ponad pół wieku temu myślałam o pracy w tej branży. Teraz jestem na emeryturze i mam to gdzieś, niech się sami bawią. Za PRL nie zdołano wybudować elektrowni jądrowej (na szczęście, bo to był kiepski projekt jak w Czarnobylu), to i teraz nie dadzą rady. Tym bardziej, że za PRL w tej branży zatrudniano fachowców, a teraz liczą się sympatie polityczne.
      • superspec1 Re: Myślcie 25.01.23, 21:32
        Kierunek jest słuszny gorzej z wykonaniem
        • pies.na.czarnych Re: Myślcie 26.01.23, 19:37
          superspec1 napisał(a):

> Kierunek jest słuszny gorzej z wykonaniem

Są lepsze kierunki, ale pisia władza nawet o tym nie myśli bo jest za daleko do USA, a z innymi oni nie wchodzą w interesy.
          • pozytonium Re: Myślcie 26.01.23, 21:43
            pies.na.czarnych napisała:

> superspec1 napisał(a):
            >
            > > Kierunek jest słuszny gorzej z wykonaniem
            >
            > Są lepsze kierunki, ale pisia władza nawet o tym nie myśli bo jest za daleko do
            > USA, a z innymi oni nie wchodzą w interesy.

W Krakowie, dobrze kształcą fizyków wysokich energii. Płaca dobrze płatna na całym świecie. Co jakiś czas ludziki budują jakiś synchrotron. Nie wpuścisz tam ludu wsi i miast, bo to nie ta klasa dokładności. Coś trzeba przeliczyć na miejscu.
      • no-popis Re: Myślcie 26.01.23, 05:13
        horpyna4 napisała:

Tym bardziej, że za PRL w tej branży zatrud
        > niano fachowców,
        Aleś mnie ubawiła. Też jestem (formalnie co do wieku) emeryt ale aż takie sklerozy nie mam.
        Kwalifikacje zdobywali błyskawicznie na Szkołach Dyrektorów przy KW PZPR i na WUMLach.
        • horpyna4 Re: Myślcie 26.01.23, 11:40
          Zależy, w jakiej branży. Ja piszę o tej, której dotyczy wątek i którą za PRL dość dobrze poznałam.

Ochroną radiologiczną i wszelkimi sprawami "jądrowymi" zajmowali się wyłącznie fachowcy. Nie zapominaj, że dawniej tę branżę kojarzono głównie z Hiroszimą i Nagasaki, więc niefachowcy woleli się nie wtrącać - bali się. Chyba tylko wojsko miało swoje własne przepisy, będące często ewidentnymi bzdurami (np. poruszanie się pojazdów wojskowych po terenie skażonym radioaktywnie).

Wszelkie przepisy większej i mniejszej rangi w tej branży były autorstwa fachowców, ustawy po prostu zatwierdzano bez mieszania w nich. Dopiero po 1989 roku zaczęły powstawać idiotyczne przepisy wymyślane i przegłosowywane przez parlamentarzystów - niefachowców.
      • j-k nieprawda... 26.01.23, 11:53
        horpyna4 napisała:

Za PRL nie zdołano wybudować elektrowni jądrowej
        (na szczęście, bo to był kiepski projekt jak w Czarnobylu),

1. jako szczery zwolennik energetyki atoomowej pragnalbym przypomniec,
        ze Czarnobyl byl bledem ludzkim, a nie bledem konstrukcyjnym.

pozostale elektrownie typu Czernobyl dzialaja bez wiekszych problemow.

2. Elektrownia w Zarnowcu byla juz w 1/3 gotowa i za pare lat moglaby zaczac prace.
        tylko ekipa "Solidarnosciowa" chcac przypodobac sie ludziom - przerwala je budowe.

Co bylo gospodarczo absolutnie blednym posunieciem.

to i teraz nie dadzą rady.

- teraz dadza rade.
        przy naciskach Unii na ograniczenie emisji dwutlenku wegla budowa elektrowni atomowych bedzie historyczna koniecznoscia.

J.K.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka