Dodaj do ulubionych

naiwny Michnik

24.02.23, 13:34
pisze: "To nie jest wojna narodu rosyjskiego z narodem ukraińskim. To jest wojna putinowskiej autokracji imperialnej,morderczej,zbrodniczej, z ukraińską demokracja . . "
82% społeczeństwa rosyjskiego poparło politykę Putina i agresję na Ukrainę. Od lat społeczeństwo wybiera Putina na prezydenta. W armii rosyjskiej nie służą krasnoludki tylko mordercy,bandyci,zbrodniarze z rosyjskim obywatelstwem. Rosyjskość to mentalność! W dodatku bardzo specyficzna. Do diabła z Rosją,niech idzie do piekła!
Obserwuj wątek
    • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 13:40
      W pewnym kraju społeczeństwo od lat wybiera pis. Tak tylko mówię.
      • m.c.hrabia Re: naiwny Michnik 24.02.23, 13:43
        Społeczeństwo putinowskie
        • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 13:55
          Do diabła z Polską, niech idzie do piekła! 😎
      • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 13:55
        O ile dobrze pamiętam to Norwid powiedział - że jesteśmy wspaniałym narodem i bezwartościowym społeczeństwem?
        W końcu ktoś głosował na pisią mafię.
        • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 13:59
          I o tym mówię. A teraz niech mi Norwid wyjaśni, jaka jest różnica między narodem a społeczeństwem.
          • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:07
            Ja nie jestem w tej sprawie kompetentny ale moim zdaniem naród to poczucie więzi terytorialnej a społeczeństwo to postawy oraz więzi i stosunki międzyludzkie.
            • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:12
              Bardzo dobrze. Czyli dopuszczasz myśl, że w społeczeństwie mogą zaistnieć różne postawy.
              • m.c.hrabia Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:23
                Jeden problem, w czasach Norwida nie było narodów
                • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:31
                  To dziwna dla mnie informacja.
                • margit49 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 18:05
                  m.c.hrabia napisał:

> Jeden problem, w czasach Norwida nie było narodów

Były narody. To 19w., wiosna ludów, m.in. powstanie na Węgrzech, zjednoczenie Niemiec i Włoch, dwa polskie powstania - listopadowe i styczniowe, to również wzrost poczucia tożsamości ukraińskiej - vide Taras Szewczenko,
                  wtedy też powstał tekst i pieśń, będąca obecnie hymnem UA
              • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:30
                Ja dopuszczam, kaczyński nie. Ale nie oznacza to,że różnych opinii i postaw nie można oceniać i krytykować. I oczywiście jest cała grupa postaw wyłączona z tolerancji -nazistowskie,rasistowskie,homofobiczne itp.
                • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:37
                  Nie rozumiem, co tu robi kaczyński, ale niech ci będzie.

I nie potępiasz sam siebie, że żyjesz w kraju rządzonym przez putinistów?
                  • szwampuch58 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:56
                    Bingo
                    next.gazeta.pl/next/7,172392,29498509,rok-po-inwazji-na-ukraine-polska-dalej-kupuje-rope-od-rosji.html#s=BoxMMtImg3
                  • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:00
                    Nie,robię co mogę aby przegrali. Nie wiem czy zwrociłas uwagę,ze w Polsce nie mamy 82 % społeczeństwa popierającego władzę.
                    • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:08
                      Nie, tylko 80 - 30% głosujących na pis + 50% tych, co mają w dupie. Taki Aleksiej z Jekaterynburga pewnie też mówi o sobie, że robi wszystko, żeby przegrali. A skąd masz info o 82% ?
                      • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:08
                        Publikowane wyniki badań, w ciągu ostatniego roku wahały się od 78 do 82%. Zależało od terminu badań i pracowni.
                        • adam.eu Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:13
                          99venus napisał:

> Publikowane wyniki badań, w ciągu ostatniego roku wahały się od 78 do 82%. Zale
                          > żało od terminu badań i pracowni.

'A jak Ty byś w takich badaniach odpowiedział na pytanie, czy potępiasz agresję na Polskę?
                        • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:17
                          Publikowane przez tych rządzących, co się sami wybierają?
                          • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:19
                            Nie. W GW napisano wyraźnie,że badania prowadziła jakaś zagraniczna firma.
                            • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:28
                              99venus napisał:

> Nie. W GW napisano wyraźnie,że badania prowadziła jakaś zagraniczna firma.:)

Taka ładna, amerykanska :)
                            • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 18:14
                              W GW napisano, że jakaś firma. No proszę cię :)

I serio 82% Rosjan odpowiedziało tej firmie, że całym sercem popiera, cyt., bestalskie mordy,gwały,badytyzm,kradzieże,
                              tortury?
                    • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:24
                      99venus napisał:

> Nie,robię co mogę aby przegrali. Nie wiem czy zwrociłas uwagę,ze w Polsce nie m
                      > amy 82 % społeczeństwa popierającego władzę.

>
                      >

To się okaże jak PiS przeprowadzi wybory :)
                      • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:41
                        O to to to :)

Reasumując, imo głupotą jest potępiać czy to pojedynczego człowieka (chyba że jest aktywistą parttjnym), czy to metalową kapelę, czy całe społeczeństwo za to, co wyczyniają jego rządzący.

Zwłaszcza w kraju takim jak Rosja, gdzie ci rządzący się od lat sami wybierają, a opozycja siedzi. I przy rozpiętości terytorialnej i społecznej takiego kraju jak Rosja. Bo obawiam się, że jakucki chłop może mieć całkiem inny pogląd niż młody informatyk z Petersburga.
                        • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:12
                          Czyli rozgrzeszamy?Te 82% akceptuje bestalskie mordy,gwały,badytyzm,kradzieże,
                          tortury.
                          • adam.eu Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:16
                            99venus napisał:

> Czyli rozgrzeszamy?Te 82% akceptuje bestalskie mordy,gwały,badytyzm,kradzieże,
                            > tortury.

Większość z nich jest przekonana, że to Ukraińcy wspierane przez Zachód mordują, gwałcą i torturują, a Putin ich broni.
                          • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:19
                            A u nas 80% popiera kradzieże w biały dzień, kłamstwa od świtu do nocy i wspieranie Putina :)
                            • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:25
                              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29494287,michal-kacewicz-po-roku-to-juz-inna-rosja-i-inni-rosjanie.html#s=BoxMMtImg1
                              i to byłoby na tyle.
                              • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:31
                                Ja w ogóle nie rozumiem, dlaczego ja z tobą rozmawiam. Przecież jak jesteś Polak, to jesteś na pewno pisior.
                                • superspec1 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 19:16
                                  A ja jestem Europejczykiem. Imperialista do tego.:)
        • yabbaryt Re: naiwny Michnik 05.03.23, 08:57
          no ja głosowałem na PiS.
    • rzewuski1 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:13
      100 procent racji Wenus
      • szwampuch58 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:26
        To co propunujecie obaj,utylizacje milionow Rosjan?
        • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:34
          Ja proponuję totalną izolację.
          • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:38
            To znaczy?
            • szwampuch58 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:00
              Mission: Impossible
            • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:01
              O kontaktów. Niech się kapią w swojej ropie.
              • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:13
                Rozumiem, że jutro idziesz zbrojnie na siedzibę Orlenu :)

Uwaga, będzie anegdota. W moim światku też była dyskusja na ten temat. Uuu, bojkotujemy rosyjskie kapele! Zuuuooo! Ja na to, że jak x lat w tym siedzę, jeszcze nie słyszałam o metalowej kapeli, która by rozpętała wojnę. Ale na pewno popierają Putina! Zuuoo! Ja na to, OK, ale wobec tego amerykańskie też bojkotujesz?

I to jakoś dziwnie zamykało dyskusję:)
          • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:25
            99venus napisał:

> Ja proponuję totalną izolację.
            >

Bolszewickie myślenie + nazizm.
            • yoma Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:30
              Eee, zwykła odpowiedzialność zbiorowa.
        • rzewuski1 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 14:35
          Na razie to oni utylizują sąsiedni z nami kraj
          • szwampuch58 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 15:03
            Nie histeryzuj, wojny domowe sa krwawe
            • 99venus Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:16
              To NIE JEST wojna domowa.
              • szwampuch58 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:39
                Ach nie!!!!!... kilkaset lat zyli pod jednym panstwem w wyniki rozpadu ZSRR poszli przykladem azjatyckich ludow i zalozyli nagle swoje" panstwo"
                • margit49 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:35
                  szwampuch58 napisał:

> Ach nie!!!!!... kilkaset lat zyli pod jednym panstwem w wyniki rozpadu ZSRR pos
                  > zli przykladem azjatyckich ludow i zalozyli nagle swoje" panstwo"
                  >
                  A nawet gdyby tak było, jak piszesz, to mają do tego pełne prawo.
                  Nikt Irlandii tego zarzuca, choć ludzie żyli w UK też kilkaset lat, a jednak dążyli do utworzenia własnego państwa. Po I wojnie powstało wiele nowych państw, w tym Czechosłowacja, a marzenie Słowaków o własnym państwie spełniło się dopiero w 1993r.
                  • szwampuch58 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:40
                    Prawa im nie odbieram dlatego twierdze ze to wojna domowa
                  • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:58
                    > Nikt Irlandii tego zarzuca, choć ludzie żyli w UK też kilkaset lat, a jednak dążyli do utworzenia własnego państwa.

Szkocji zarzucają.

> Po I wojnie powstało wiele nowych państw, w tym
                    w tym Polska.
                    • margit49 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 18:50
                      > > Po I wojnie powstało wiele nowych państw, w tym
                      > w tym Polska.

Zgadza się, odrzucając propozycję Austrii, Rosji z hasłem panslawizmu oraz zaproszenie bolszewików wraz z ideą równości klasowej i dziejowej sprawiedliwości:D
                  • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 04.03.23, 13:22
                    Wiele prawdy w mówieniu o wojnie domowej jest. Dodam, mają prawo zmienić zdanie i wyjść z jednego państwa, tak samo części Ukrainy mają czy może miały prawo do secesji. Tak jak w Czechosłowacji, decydować powinni mieszkańcy.
                    Sytuacja przypomina wojnę secesyjną w USA.
                • adam.eu Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:53
                  szwampuch58 napisał:

> Ach nie!!!!!... kilkaset lat zyli pod jednym panstwem w wyniki rozpadu ZSRR pos
                  > zli przykladem azjatyckich ludow i zalozyli nagle swoje" panstwo"

A ja bardziej się dziwię, że pomimo gwarancji bezpieczeństwa udzielonych przez Rosję i kraje zachodnie doszło tak szybko do wojny i nic nie słychać o tychże gwarancjach.
                  • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 18:00
                    > A ja bardziej się dziwię...

Znowu nie chcesz poszerzyć swojej wiedzy i dlatego się dziwisz. Zacznij od czasów Obamy, przeanalizuj na spokojnie fakty i od razu przestaniesz się dziwić.
                    • adam.eu Re: naiwny Michnik 24.02.23, 18:37
                      Ukraina państwem od 1991, Obama nieco później był prezydentem.
                      • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 16:15
                        Zacznij od roku 2014.
                  • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 04.03.23, 13:23
                    Dla porządku. O jakich gwarancjach mówisz, przez kogo danych?
                    • adam.eu Re: naiwny Michnik 04.03.23, 14:58
                      szczypawka.jadowita napisała:

> Dla porządku. O jakich gwarancjach mówisz, przez kogo danych?

W 1991 r. Ukraina posiadała trzeci co do wielkości arsenał nuklearny na świecie, którego pozbyła się w zamian za gwarancje bezpieczeństwa, zapisane w Memorandum Budapeszteńskim podpisanym w 1994 r. przez Stany Zjednoczone, Rosję i Wielką Brytanię.

Czyż to nie jest dziwne, że o tym obecnie nawet się nie wspomina?
                      • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 16:16
                        Skąd mieli ten arsenał?
                        • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 05.03.23, 00:02
                          Uran wydobyty w kopalniach na Ukrainie, bomby zrobione w Ługańsku (Ukraińska SSR), rakiety w Dniepropietrowsku (Ukraińska SSR).
                          • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 05.03.23, 11:20

> Uran wydobyty w kopalniach na Ukrainie, bomby zrobione w Ługańsku (Ukraińska SS
                            > R), rakiety w Dniepropietrowsku (Ukraińska SSR).
                            >

Nie wystarczy mieć uran trzeba mieć technologię. W tamtym czasie to była radziecka republika i wszystko co tam się działo jeżeli chodzi o zbrojenia to było robione przez ruskich. Ukraińcy przy tym pracowali, ale nie powiesz mi, ze produkowali na własne konto broń atomową.
                      • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 05.03.23, 00:05
                        gwarancje bezpieczeństwa, zapisane w Memorandum Budapeszteńskim podpisanym w 1994 r. przez Stany Zjednoczone, Rosję i Wielką Brytanię.

Otóż to. Memorandum nie dawało żadnych gwarancji bezpieczeństwa. ŻADNYCH.

Polecam lekturę tekstu, nie chce mi się streszczać, jeszcze z pamięci.
                        • adam.eu Re: naiwny Michnik 05.03.23, 10:14
                          Memorandum budapesztańskie

Fragment memorandum budapesztańskiego za Wikipedią:

"Z zadowoleniem przyjmując przystąpienie Ukrainy do Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej jako Państwa Nienuklearnego,

Mając na uwadze zaangażowanie Ukrainy w eliminację broni jądrowej z jej terytorium w określonym terminie,

Zauważając zmiany w sytuacji bezpieczeństwa światowego, obejmujące zakończenie zimnej wojny, które doprowadziły do powstania warunków do głębokiej redukcji sił nuklearnych,

Potwierdzają co następuje:

1. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie, zgodnie z zasadami Aktu Końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w poszanowanie niezależności i suwerenności istniejących granic Ukrainy;

2. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zobowiązanie do powstrzymania się od stosowania groźby lub użycia siły przeciw integralności terytorialnej bądź politycznej niezależności Ukrainy, i że żadna broń w ich posiadaniu nigdy nie zostanie użyta przeciw Ukrainie, chyba że w samoobronie lub w przypadkach zgodnych z Kartą Narodów Zjednoczonych;

3. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie, zgodnie z zasadami Aktu Końcowego Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w powstrzymanie się od przymusów ekonomicznych zmierzających do podporządkowania swoim własnym interesom realizacji przez Ukrainę praw nieodłącznie związanych z jej suwerennością aby w ten sposób osiągnąć korzyści jakiegokolwiek rodzaju;

4. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie w poszukiwanie natychmiastowych działań Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych celem dostarczenia pomocy Ukrainie, jako Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, gdyby Ukraina stała się ofiarą aktu agresji lub obiektem groźby agresji, w których stosowana jest broń jądrowa;

5. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają, w przypadku Ukrainy, swoje zaangażowanie do niestosowania broni jądrowej przeciw jakiemukolwiek Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, chyba że w przypadku zaatakowania ich, ich terytoriów zależnych, ich sił zbrojnych lub ich sojuszników przez takie państwo w połączeniu lub w sprzymierzeniu z Państwem Nuklearnym;

6 Ukraina, Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki będą się konsultowały w przypadku powstania sytuacji, w której pojawiłyby się wątpliwości dotyczące powyższych zobowiązań.

Memorandum wchodzi w życie po jego podpisaniu.

Podpisano w czterech kopiach o równej ważności w językach ukraińskim, angielskim i rosyjskim.

Za Ukrainę:

(podpis) Łeonid D. KUCZMA

Za Federację Rosyjską:

(podpis) Boris N. JELCYN

Za Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej:"

Dlaczego wszyscy od aneksji Krymu do chwili obecnej milczą o tymże memorandum?
                        • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 05.03.23, 11:28
                          Przede wszystkim nie memorandum zapewniało 100% kontroli. Do dzisiaj nikt nie może z cala pewnością powiedzieć, ze wszystko zostało zniszczone/zabezpieczone.

W latach 90 widziałem u mnie reportaż robiony z ukrytej kamery. Warszawa, znany hotel. Rozmowy z pułkownikiem WP i dostarczeniu, chyba rakiet z głowicami nuklearnymi, czy coś takiego (nie pamietam dokładnie).
                          W tamtych czasach pisano również wiele na temat zaginionych tak zwanych bomb walizkowych.
                • x2468 Re: naiwny Michnik 05.03.23, 09:41
                  My tez żyliśmy wiele lat pod jednym państwem z Rosjanami, Prusakami itd. Uważasz ze jesteśmy jednym narodem?
    • adam.eu Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:06
      "82% społeczeństwa rosyjskiego poparło politykę Putina i agresję na Ukrainę. Od lat społeczeństwo wybiera Putina na prezydenta. W armii rosyjskiej nie służą krasnoludki tylko mordercy,bandyci,zbrodniarze z rosyjskim obywatelstwem."

Społeczeństwo radzieckie było karmione propagandą, teraz to samo robi Rosja z Rosjanami.
      A jak myślisz, co robi PIS? Weź sobie pod uwagę chociażby Popisa, czy nie walczyłby za PIS,, bo tylko PIS walczy o nasz suwerenność?
      • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:22
        Społeczeństwo polskie nie popierało wojny w Wietnamie i dopiero po latach okazało się, ze to społeczeństwo miało rację :)
        • adam.eu Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:32
          Nie widzę podobieństw.
          • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 24.02.23, 17:55
            Bo nie chcesz poszerzyć swojej wiedzy o te odległe dla ciebie czasy.
        • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 04.03.23, 13:24
          Społeczeństwo nie popierało, ale czy na pewno miało rację?
          • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 16:22

> Społeczeństwo nie popierało, ale czy na pewno miało rację?
            >

Tak miało rację. To co Nixon kazał, robić w Wietnamie podlega zbrodni ludobójstwa i jest porównywalne z tym co dzisiaj robi Putin w Ukrainie. Poza bombardowaniem obiektów cywilnych na jego koncie trzeba zapisać użycie broni chemicznej na masową skalę (Agent Orange en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange ). Nigdy nie został nawet za swoje czyny oskarżony.
            • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 04.03.23, 19:14
              Agrnt Orange był, ale to jedna strona medalu. Kiedy się ocenia, pod uwagę trzeba brać wszystko, a zakłamanie i okrucieństwa komunistów wietnamskich, np. o tym, że Wietnam Płn. nie walczy z Płd. i nie ma szlaku Ho Szi Mina. My Lai się potępia, ale nie słychać o przerażających okrucieństwach Wietnamczyków z północy. To nadal jest państwo przestępcze i przestępczość rozwijają na Zachodzie, także w Polsce.
              • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 19:47
                Nie jedyna. napalm, bombardowania Hanoi... Można wiele wymieniać.Te wszystkie sprawy na szali oskarżeń Amerykanów w stosunku do Putina czynią z nich niewiarygodnych hipokrytów.
                • adam.eu Re: naiwny Michnik 04.03.23, 20:02
                  pies.na.czarnych napisała:

> Nie jedyna. napalm, bombardowania Hanoi... Można wiele wymieniać.Te wszystkie s
                  > prawy na szali oskarżeń Amerykanów w stosunku do Putina czynią z nich niewiaryg
                  > odnych hipokrytów.

Bardziej wybielasz Rosjan, czy oskarżasz Amerykanów?
                  • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 20:12
                    Gdzie widzisz wybielanie? Zaznaczam jedynie, że jak to często ma miejsce oskarżający widzi drzazgę w oku u innych, ale nie widzi belki w swoim oku.
                    Mam nadzieję, ze teraz tej drzazgi nie przyjmiesz również za umniejszanie win. To było tylko przysłowie.

Jeszcze jedno. Rząd obojętnie jakiego kraju nie jest od fetowania wyroków. Od tego w tym wypadku jest Trybunał w Hadze.
                    • adam.eu Re: naiwny Michnik 04.03.23, 20:20
                      No to PIS też ma racje, że w obecnym czasie wypomina Niemcom wszystkie wojny.
                      • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 20:38
                        > No to PIS też ma racje

Nie, nie ma.
                        Niemcy po IIWW żadnej wojny nie prowadzili i nie uczestniczyli w nieswoich wojnach. Ich społeczeństwo jest wychowane w duchu antywojennym. Porozmawiaj z młodymi Niemcami to się sam o tym przekonasz.
                        • adam.eu Re: naiwny Michnik 04.03.23, 20:43
                          pies.na.czarnych napisała:

> > No to PIS też ma racje
                          >
                          > Nie, nie ma.
                          > Niemcy po IIWW żadnej wojny nie prowadzili i nie uczestniczyli w nieswoich wojn
                          > ach. Ich społeczeństwo jest wychowane w duchu antywojennym. Porozmawiaj z młody
                          > mi Niemcami to się sam o tym przekonasz.

Porozmawiaj z popierającymi PIS. To pewnie z 80% wyjaśni Ci, jaka jest prawda. No powiedzmy ich prawda.
                          • pies.na.czarnych Re: naiwny Michnik 04.03.23, 20:50
                            :)
      • 99venus Re: naiwny Michnik 04.03.23, 15:05
        Masz na myśli walkę PiS z rozumem, prawdą, prawem, praworządnością i rozumem?
    • superspec1 Re: naiwny Michnik 24.02.23, 16:13
      Michnik to kolejny historyk w polityce!:)
    • szczypawka.jadowita Re: naiwny Michnik 04.03.23, 13:45
      Według wyników sondaży przeprowadzonych przez VTsIOM i FOM ponad 60% Rosjan popiera „specjalną operację wojskową” na Ukrainie. Ale te dane należy interpretować ostrożnie: według tych samych sondaży w Rosji wojnie sprzeciwiają się miliony ludzi, a wśród młodych mieszkańców dużych miast, którzy rzadko oglądają telewizję i czerpią informacje głównie z internetu, stanowią oni na ogół większość. Specjalnie dla Meduzy Aleksiej Bessudnow, profesor nadzwyczajny na Wydziale Socjologii Uniwersytetu w Exeter (Anglia), szczegółowo przeanalizował wyniki ankiety VTsIOM.

Wykres 1. Wyniki sondaży „państwowych” są prawie takie same. Ale nie wynika z nich, że Rosjanie popierają wojnę

По результатам социологических опросов ВЦИОМ и ФОМ, более 60% россиян поддерживают «специальную военную операцию» в Украине. Но интерпретировать эти данные нужно осторожно: по тем же опросам в России миллионы людей выступают против войны, а среди молодых жителей больших городов, которые редко смотрят телевизор и получают информацию в основном из интернета, таких вообще большинство. Специально для «Медузы» доцент факультета социологии Университета Эксетера (Англия) Алексей Бессуднов подробно проанализировал результаты опроса ВЦИОМа.
      meduza.io/feature/2022/03/05/esli-verit-gosudarstvennym-sotsoprosam-bolshinstvo-rossiyan-podderzhivayut-voynu-v-ukraine-no-mozhno-li-im-verit

Polecam cały tekst.
      • yoma Re: naiwny Michnik 04.03.23, 13:50
        Zlituj się, kto zna rosyjski na tyle. Jest to gdzieś w jakimś ludzkim języku?

Ale za sam post dzięki :)
    • yabbaryt Re: naiwny Michnik 05.03.23, 09:00
      to świadczy o kondycji intelektualnej a raczej jej braku u towarzysza Michnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka