Dodaj do ulubionych

Jan Wróbel myśli i kropka: .

07.03.23, 08:56
Jan Wróbel w Tok FM myśli. Że nam ludziom słuchającym programu nie wystarczy powiedzieć politycy, trzeba dokonać podziału na płcie i użyć nowomowy.

Peron odjeżdża. Lepiej by Wróbel dzieci uczył.
Obserwuj wątek
    • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:00
      Dziennikarek-nauczycielek zapowiedział, że za tydzień pojawi się znów.

Jak na takiego przystało, będzie opowiadał o megawatach energii.
    • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:04
      Słuchacze i słuchaczki, którzy nie wykupili dostępu do abonamentu nie domyśliliby się, że chodzi o polityków obu płci. Trzeba podkreślać przy każdej okazji, że mowa o kobietach i mężczyznach.
      • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:17
        Widać stawia na poziom osoby specjalnej troski, taka polityka programowa którą wziął ze szkoły.
        • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:23
          szczypawka.jadowita napisała:

> Widać stawia na poziom osoby specjalnej troski, taka polityka programowa którą
          > wziął ze szkoły.

Nie ma problemu gdy tworzy się żeńskie odpowiedniki zawodów zgodnie z zasadami. Pilotka czy bokserka może i są śmieszne, ale są prawidłowe. Ministra nie. Tak jak i profesora, choć od dawna funkcjonuje profesorka. Jednak to wymienianie przy każdej okazji obu płci nosi znamiona aberracji umysłowej.
          • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:35
            Nie mam nic przeciw wchodzenia do języka słów i ich form wbrew zasadom, zamiana przekonywująco na przekonująco to chyba ten przypadek. Jeśli język zmienia się, to znaczy że żywy i ok.
            Najważniejsze żeby zmiany dokonywały się w sposób naturalny, bez przymusu i nie na rozkaz kolejnego Wielkiego Językoznawcy (tak nazywano Stalina) płci dowolnej.
    • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 09:35
      Właśnie dowiedziałem się z Gazety, że gościnią porannej rozmowy będzie Urszula Pasławska z PSL, Gdyby napisali, że będzie gościem to a) nie wiedziałbym, że to kobieta, b) nie szanowałbym jej z góry dostatecznie mocno, c) nie traktowałbym jej a priori jako skarbnicy mądrości. Natomiast dzięki temu, że wiem, że będzie gościnią nie jestem zainteresowany.
      • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 10:28
        Odnoszę wrażenie, że to właściwe postawienie sprawy.
    • jureek Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 10:52
      Tylko pozazdrościć Wam takich problemów.
      Poza tym mam wrażenie, że Wróbel to akurat sobie kpi z tych feminatywów, i to właśnie w ten sposób, że nachalnie ich nadużywa. Przecież on jest konserwatystą. Tylko nie tak chamskim i agresywnym jak Mazurek. Dlatego chociaż jestem lewicowcem i z konserwatyzmem nie za bardzo mi po drodze, to Wróbla akurat szanuję, właśnie za kulturę
      • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 12:37
        Nie używa nachalnie, czasem nawet się ogranicza. Ale ogólnie idzie z postępem.
        • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 13:18
          szczypawka.jadowita napisała:

> Nie używa nachalnie, czasem nawet się ogranicza. Ale ogólnie idzie z postępem.

Z jakim postępem? Z prądem sobie płynie.
          • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:26
            Takie nazywanie konformizmu dziś modne.
    • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 10:53
      Buldog nie bryluj! 😂
      • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 12:34
        Jestem tu tylko podkładem dla bohatera wątku. Nośnikiem jego przekazu.
        • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 12:41
          Rozumiem, masz Misję :)
          • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:29
            Tak. Rozpłaszczyć się i nieść idee.
    • szczypawka.jadowita Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:27
      podpaską.
    • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:28

> anie podkładką? i nośniczką?

Oraz wroginią żeńskich końcówek?
    • m.c.hrabia Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 14:58
      Wróbel to katol-fanatyk, problem w tym , że inteligentny, i dlatego jest bardziej niebezpieczny niż prymitywy bałwochwalczy pokroju oszoła,tacy są śmieszni , Wróbel to XXIw odmiana inkwizytora , ot

https://bonito.pl/cache/2/39c-ja-inkwizytor-sluga-bozy_400.jpg
    • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 16:51

> o to właśnie chodzi
      > moim zdaniem często te tworzone na silę wygibasy słowne więcej krzywdy kobietą
      > zrobią niż pożytku przyniosą
      >
      > profesorka, doktorka - w polskim języku jest raczej odbierane jako zdrobnienie,
      > więc kojarzy się z kimś mniej poważnym, o mniejszej wartości...

Właśnie. Po polsku exactly. Redaktor Morozowski na przykład zamiast zapraszać gościnie opowiadające o ciężkiej doli Polek i Polaków i ciężkiej pracy posłanek i posłów, nauczyłby się wreszcie, że jeśli wyraz kończy się na '-om', to wymawia się 'om', a nie 'ą'. Co prawda nie mówi dą na dom, ale już ludzią, mężą, rowerą, PIT-ą itp.
    • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 17:35
      A ja mam pytanie i zupełnie serio. Jak brzmi feminatyw od skurwysyna?
      • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 18:45
        yoma napisała:

> A ja mam pytanie i zupełnie serio. Jak brzmi feminatyw od skurwysyna?

Przecież to słowo jednoznacznie określa profesję mamusi maminsynka. Który notabene także nie doczekał się feminatywu.
        • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 21:21
          Ale ja nie pytam o mamusię, tylko o feminatyw. Masz propozycje?
          • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 23:21
            yoma napisała:

> Ale ja nie pytam o mamusię, tylko o feminatyw. Masz propozycje?

A ja Ci wyjaśniam, że akurat tu nie potrzeba feminatywu, ponieważ co prawda mowa o mężczyźnie, ale określonym profesją mamusi. Czy to nie dziwne, że to pań walczących z polszczyzna to akurat nie oburza i nie walczą z tym urągającym kobietom określeniem? Przeciez to w pewien sposób usprawiedliwia biedaka — on nie jest porządnym człowiekiem, bo ma matkę k.
            • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 07.03.23, 23:55
              Dobrze, jak się nazywa skurwysyn rodzaju żeńskiego?
              • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 11:29
                yoma napisała:

> Dobrze, jak się nazywa skurwysyn rodzaju żeńskiego?

Takie dziwo w przyrodzie nie występuje, stąd brak nazwy.
              • wariant_b Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 12:09
                yoma napisała:

> Dobrze, jak się nazywa skurwysyn rodzaju żeńskiego?

Na pewno nie można jej nazwać wyrodną córką.
                • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 12:13
                  :)

No i właśnie. Skurwysynka czy skurwycórka?
                  • wariant_b Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 12:39
                    yoma napisała:

> No i właśnie. Skurwysynka czy skurwycórka?

Problem w tym, że używając określenia "skurwysyn", tak naprawdę nie wiemy
                    kim była jego matka - wnioskujemy jedynie na podstawie syna.
                    Z córką sprawa jest dużo prostsza, wystarczy samo: "kurwa".
                    • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 13:01
                      No nie wiem. Imo jest subtelna różnica znaczeniowa między "ta kurwa Zalewska" a "ta skurwycórka Zalewska".

Inaczej na skurwysyna wystarczyłoby samo "ten kurew".
                      • dunajec1 Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 14:13
                        Moze skurwysynia?
                        Jakis dziwolag mi wyszedl.
                        • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 14:41
                          Super!
                        • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 15:10
                          dunajec1 napisał:

> Moze skurwysynia?
                          > Jakis dziwolag mi wyszedl.

A nie prościej zapytać eksperta? Panie prezesie, jeśli skurwysyn wieczorem zmieni płeć, to kim będzie w nocy? Lud chce to wiedzieć zawczasu, zanim będzie za późno.
                          • yoma Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 15:24
                            Ty się zamknij. Miałeś czas na zgłoszenie konstruktywnych propozycji.
                            • oby.watel Re: Jan Wróbel myśli i kropka: . 08.03.23, 15:28
                              yoma napisała:

> Ty się zamknij. Miałeś czas na zgłoszenie konstruktywnych propozycji.

To jest najbardziej konstruktywna propozycja ze wszystkich, bo i tak będzie tak, jak zdecyduje prezes.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka