Dodaj do ulubionych

Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska?

17.04.23, 17:52
Wracasz z pracy w stanie całkowitego zjebania umysłowego, to nie tylko zmęczenie, ale po prostu już nie za bardzo potrafisz w ogóle myśleć. Przekręcasz klucz w zamku i ogarnia cię tylko taka myśl, uffff, kurwa, wezmę zaraz gorącą kąpiel, zanurzę się, to może się jeszcze jakoś wyrepetuję, ja pierdolę nie mogę już naprawdę, dobrze, że mam wannę...
Wchodzisz do mieszkania – a tam część ludzi z twojej pracy, pokój i kuchnia poprzedzielane jakimiś ściankami działowymi z dykty, ludzie dzwonią, chodzą energicznie z jakimiś papierami. Jesteś w stanie całkowitego osłupienia. Podchodzi do ciebie jeden z pracowników, wręcza ci pendrive i mówi – ej, słuchaj w tej szafie masz takie prowizoryczne stanowisko, ogarniesz mi te kilka dokumentów w godzinę?
- Ale jakie dokumenty – odpowiadasz z przerażeniem wypisanym na twarzy – ja tu przecież mieszkam, co tu się w ogóle dzieje do kroćset! – pytasz, a twój głos jest wręcz płaczliwy.
- Słuchaj, mnie nie pytaj – odpowiada – widzisz jaki tu mamy chaos i zapierdol...
Wychaczyłeś wzrokiem menadżera i się go pytasz, co tu na rany Chrystusa się wyrabia, że przecież tu mieszkasz!
- A myślisz, że ja wiem – odpowiada – wiem tyle samo co ty, przecież wiesz jak jest, to nie na takim szczeblu... Weź uspokój się, napij się kawki, jedziemy wszyscy na tym samym wózku. Wiesz jaka sytuacja na rynku, co my możemy, trzeba jakoś ten okres przetrwać.
Ręce ci się trzęsą, coś mamroczesz i nagle słyszysz pukanie do drzwi, odruchowo otwierasz, a tam stoi Donald Tusk
- Słuchaj – mówi – koniecznie bądź na Strajku całej demokratycznej Polski 4 czerwca w Warszawie, musimy sprzeciwić się inflacji, nieudolności i bezczelności władzy – poklepuje cię po plecach i odchodzi pogwizdując „Mury” Kaczmarskiego.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 17:55
      > wezmę zaraz gorącą kąpiel

a cieplej wody nie ma :)
      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 17:55
        pies.na.czarnych napisała:

> > wezmę zaraz gorącą kąpiel
        >
        > a cieplej wody nie ma :)

otóż to!
        :)))
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 17:57
      > Ręce ci się trzęsą, coś mamroczesz i nagle słyszysz pukanie do drzwi, odruchowo otwierasz, a tam stoi Donald Tusk

Poczekaj na PiS SB i od razu ci się raźniej zrobi.

Q... ! Nastepny grafoman na FK.:(
      • pozytonium Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:00

> > Ręce ci się trzęsą, coś mamroczesz i nagle słyszysz pukanie do drzwi, odr
        > uchowo otwierasz, a tam stoi Donald Tusk
        >
        > Poczekaj na PiS SB i od razu ci się raźniej zrobi.
        >
        > Q... ! Nastepny grafoman na FK.:(

Nie wystarczy stękać jak yoma
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 17:59
      https://scontent-cdg4-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/336904867_1918958311824718_5037639858714002715_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=c5H5X9tF9m4AX9zst8y&_nc_ht=scontent-cdg4-2.xx&oh=00_AfCoUg50qLbWJvZXVMx-Ou1z814m2w0w0JSeEaqWuoV1RA&oe=644329D8
      • pozytonium Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:04

> https://scontent-cdg4-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/336904867_191895831182
> 4718_5037639858714002715_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=c5H5X
> 9tF9m4AX9zst8y&_nc_ht=scontent-cdg4-2.xx&oh=00_AfCoUg50qLbWJvZXVMx-Ou1z814m2w0w
> 0JSeEaqWuoV1RA&oe=644329D8

Świniopasy :)

twitter.com/i/status/1647650819246895104
        • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:12
          KC PiS ewakuuje się bo jak wszystkim wiadomo nadchodzi świniobicie.
          • pozytonium Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:16

> KC PiS ewakuuje się bo jak wszystkim wiadomo nadchodzi świniobicie.

Kolejny raz? Będzie chyba 5ty :)
    • m.c.hrabia Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:02
      jeszcze jeden pojeb , gówno świnoujskie jest bardziej zaraźliwe niż covid.
    • pozytonium Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:08
      jureek napisał:

> - Słuchaj – mówi – koniecznie bądź na Strajku całej demokratycznej Polski 4 cze
      > rwca w Warszawie, musimy sprzeciwić się inflacji, nieudolności i bezczelności w
      > ładzy – poklepuje cię po plecach i odchodzi pogwizdując „Mury” Kaczmarskiego.

https://pbs.twimg.com/media/Ftw-gDLXoAEx-ld?format=png&name=small
      • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:13
        Zawiodła się na Kuchcińskim? Obiecał i nie przyszedł. Powinna była wiedzieć, ze pisie obiecanki są gówno warte.
        • pozytonium Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:17

> Zawiodła się na Kuchcińskim? Obiecał i nie przyszedł. Powinna była wiedzieć, ze
          > pisie obiecanki są gówno warte.

Ale pośladki ma jędrne.
          • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:22
            Dlatego nie przyszedł. On woli małe pośladki, takie jakie mają małe dziewczynki.
            • pozytonium Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 19:00

> Dlatego nie przyszedł. On woli małe pośladki, takie jakie mają małe dziewczynki

Sunio, ktoś się pod chyba ciebie podszywa, bo nie uwierzę, że tak straciłaś wigor.
              • weteran-czasu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 07:50
                pozytonium,
                nieźle masz już w gaciach i słusznie, bo za 5 m-cy średniowieczny PiSmoher straci władzę na zawsze.
                • no-popis Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 08:22
                  weteran-czasu napisał:

> pozytonium,
                  > nieźle masz już w gaciach i słusznie, bo za 5 m-cy średniowieczny PiSmoher stra
                  > ci władzę na zawsze.
                  >
                  Wręcz opozycja nie ma z kim przegrać- skąd My to znamy? :)
      • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 23:14
        pozytonium napisał:

> jureek napisał:
        >
        >
        > > - Słuchaj – mówi – koniecznie bądź na Strajku całej demokratycznej Polski
        > 4 cze
        > > rwca w Warszawie, musimy sprzeciwić się inflacji, nieudolności i bezczeln
        > ości w
        > > ładzy – poklepuje cię po plecach i odchodzi pogwizdując „Mury” Kaczmarski
        > ego.
        >
        > https://pbs.twimg.com/media/Ftw-gDLXoAEx-ld?format=png&name=small

Czyżby to było zdjęcie pani zatrudnionej przez Kuchcińskiego?

To już Ci ludzików świetlnych z Częstochowy mało?
        A może to negatywny wpływ wiatrakowych infradźwięków na Twoją szlachetną osobę?
    • snajper55 Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 18:54
      No jasne, że pójdę. Ponad czterdzieści lat temu chodziłem na podobne demonstracje, to i teraz pójdę,.

S.
      -
      Buka
      • m.c.hrabia Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 19:07
        Ręce ci się trzęsą, coś mamroczesz i nagle słyszysz pukanie do drzwi, odruchowo otwierasz, a tam stoi Donald Tusk
        - Słuchaj – mówi – koniecznie bądź na Strajku całej demokratycznej Polski 4 czerwca w Warszawie, musimy sprzeciwić się inflacji, nieudolności i bezczelności władzy – poklepuje cię po plecach i odchodzi pogwizdując „Mury” Kaczmarskiego.

jak trzeba mieć zryty beret aby pójść :)))))
      • hordol Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 19:10
        to może po marszu pójdziemy na piwo?
      • niegracz Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 21:56
        szkoda że to nie wymarsz do Brukseli
        do Ziemi Obiecanej
        • no-popis Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 18.04.23, 05:45
          niegracz napisał:

> szkoda że to nie wymarsz do Brukseli
          > do Ziemi Obiecanej
          Są tam jednak objawienia! Dowodem, żywym i widocznym dowodem jest Tusk.
      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 18.04.23, 06:18
        snajper55 napisał:

> No jasne, że pójdę. Ponad czterdzieści lat temu chodziłem na podobne demonstrac
        > je, to i teraz pójdę,.

Wtedy chodziłem, teraz nie pójdę. Może dlatego, że mieszkam w województwie rzadzonym przez PO? Wtedy 40 lat temu opozycja miała władzę w różnych lokalnych instytucjach i synekury do rozdawania?
    • hordol jeśli będzie kontrmarsz to chętnie 17.04.23, 19:09
      :-D
      • pozytonium Re: jeśli będzie kontrmarsz to chętnie 17.04.23, 19:15
        hordol napisała:

> :-D

Tusk ma być wtedy w Brukseli w prokuraturze. EPL się sypie, jeden wydaje drugiego. Tym razem Tuska następca wydał go hienom z belgijskich organów ścigania.
        • pies.na.czarnych Re: jeśli będzie kontrmarsz to chętnie 17.04.23, 19:45
          W sprawie Ziobry i jego finansowaniu swojej partii ma zeznawać, a może w sprawie kilometrówek Czarneckiego?
          • pozytonium Re: jeśli będzie kontrmarsz to chętnie 17.04.23, 20:20

> W sprawie Ziobry i jego finansowaniu swojej partii ma zeznawać, a może w sprawi
            > e kilometrówek Czarneckiego?

Pewnie chodzi o korupcję w EPL.
            Ale to zostawiam belgijskiemu prokuratorowi.
            • pies.na.czarnych Re: jeśli będzie kontrmarsz to chętnie 17.04.23, 20:58
              pozytonium napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
              >
              > > W sprawie Ziobry i jego finansowaniu swojej partii ma zeznawać, a może w
              > sprawi
              > > e kilometrówek Czarneckiego?
              >
              > Pewnie chodzi o korupcję w EPL.
              > Ale to zostawiam belgijskiemu prokuratorowi.
              >
              >
              >

Słuszna decyzja, zwłaszcza, że nie bardzo wiesz o co chodzi.
            • x2468 Re: jeśli będzie kontrmarsz to chętnie 17.04.23, 22:55
              O catering w firmie niejakiego Bielana.
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 17.04.23, 20:56
      Swołocz chce sprowokować siłową konfrontację

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29671410,incydenty-przed-spotkaniem-donalda-tuska-w-bialej-podlasce.html#s=BoxOpImg4
      • tomjani Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 14:26
        W-białej-podlasce? A ja miałem ciocię która mieszkała w Wesole.
    • no-popis Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 18.04.23, 05:44
      jureek napisał:
      > - Słuchaj – mówi – koniecznie bądź na Strajku całej demokratycznej Polski 4 cze
      > rwca w Warszawie, musimy sprzeciwić się inflacji, nieudolności i bezczelności w
      > ładzy – poklepuje cię po plecach i odchodzi pogwizdując „Mury” Kaczmarskiego.

No i mury budowane przez Niemcy, Francję i ich namiestników z Rosją runęły.
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 14:33
      Brat Szymon złapał nowy wiatr w żagle.

Hołownia zmienił zdanie o marszu 4 czerwca. "Chcemy być z tymi, którzy pomogą odsunąć PiS od władzy"
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29814207,holownia-zmienia-zdanie-o-marszu-donalda-tuska-4-czerwca-to.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1014&do_a=1014&s=BoxNewsLink&do_upid=723_t&do_utid=29814207&do_uvid=1685429672844
    • yabbaryt Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 14:35
      kap kap kap -to łzy wzruszenia
    • perla_z_roztocza Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 16:21
      twoja opowiastka jest nawet trafna.
      Opisałeś facebooka właśnie.
    • oszol-lom-z-rm Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 20:34
      Nie!!!!!!!
    • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 20:42
      jureek napisał:

Zamykasz drzwi i jeszcze nie zdążyłeś od nich odejść gdy znowu rozlega się pukanie. Zrezygnowany otwierasz, a tam stoi Adrian Zandberg.
      - Słuchaj – mówi – nie ruszaj się z domu 4 czerwca. Musimy zademonstrować jedność z legalną władzą, nie możemy dać się sprowokować. Kaczyński może nie jest najlepszy, ale dba o takich jak ja i ty. On w tej hucpie nie będzie brał udziału, ty też nie powinieneś. Jak wygramy to zrealizujemy cały program PiS-u i swój – poklepuje cię po plecach i odchodzi pogwizdując „Międzynarodówkę”.
      • oszol-lom-z-rm Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 20:57
        nocna zmianę juz przeżyliśmy 4 czerwca 1992r
        • szczypawka.jadowita Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 21:14
          A w latach dwutysięcznych KC PIS starał się, żeby syn Wałęsy wstąpił do niego. I mielibyśmy PIS chwalący bohatera Wałęsę, inne podręczniki historii i inny cały świat. I zastanawiał się, powiedziano nawet że zachowuje się "jak panienka na licytacji".
          Szkoda że nie wstąpił do PIS, tam dla niego właściwe miejsce i towarzystwo.
          • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 16:15
            szczypawka.jadowita napisała:

> A w latach dwutysięcznych KC PIS starał się, żeby syn Wałęsy wstąpił do niego.
            > I mielibyśmy PIS chwalący bohatera Wałęsę, inne podręczniki historii i inny cał
            > y świat. I zastanawiał się, powiedziano nawet że zachowuje się "jak panienka na
            > licytacji".
            > Szkoda że nie wstąpił do PIS, tam dla niego właściwe miejsce i towarzystwo.

A to nic na ten temat do mnie nie dotarło.
            I dlaczego nie wstąpił?
            A co na to jego tata?
        • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 23:09
          oszol-lom-z-rm napisał:

> nocna zmianę juz przeżyliśmy 4 czerwca 1992r

Dlatego najważniejsze ustawy były uchwalane i podpisywane w nocy.
    • 141288bs Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 21:51
      Tak, pójdę by uwiecznić filmowo obcą agenturę utworzoną przez her Tuska, a zarazem "człowieka naszego w Warszawie", tak określonego przez Putina.
    • obrotowy nie, ale chetnie obejrzymy go z drona. 30.05.23, 22:06
      drona nieuzbrojonego - naturalnie.

w koncu Warszawa - to jeszcze nie Kijow, czy Moskwa.
    • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 23:05
      A czy i jak zamierzasz protestować przeciw polityce PISu?
      Atakując Tuska?
      • x2468 Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 23:21
        Nie będzie atakował pis, liczy na wille+
        • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 30.05.23, 23:30
          Na dzień dzisiejszy, to wydaje mi się, że nie ma co przesadzać z willą.
          Ale odnoszę wrażenie, że Jurek bardziej do PISu atakuje np. stare SLD, Tuska.
          • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 05:32
            adam.eu napisał:

> Ale odnoszę wrażenie, że Jurek bardziej do PISu atakuje np. stare SLD, Tuska.

Już Ci nieraz tłumaczyłem, że jest to błędne wrażenie, i nie mam już ochoty ciągle udowadniać, że nie jestem wielbłądem
        • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 05:29
          x2468 napisał:

> Nie będzie atakował pis, liczy na wille+

Nie sądź innych po sobie. Nie każdy jest tak interesowny jak ci, dla których liczy się tylko kasa
      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 05:26
        adam.eu napisał:

> A czy i jak zamierzasz protestować przeciw polityce PISu

Kartką wyborczą. Nie głosując na tę partię.

> Atakując Tuska?

Gdzie Ty tu widzisz jakiś atak? Już nie histeryzuj. Wizja Tuska, równego chłopa, poklepującego po plecach i gwizdajacego mury, to wizja artystyczna, a nie żaden atak.
        • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 07:31
          jureek napisał:

> adam.eu napisał:
          >
          > > A czy i jak zamierzasz protestować przeciw polityce PISu
          >
          > Kartką wyborczą. Nie głosując na tę partię.

Może przypomnij, na kogo i z jakim skutkiem głosowałeś w 2015 roku.

Ja sam głosowałem kiedyś w pierwszej turze wyborów prezydenckich na KukiSa głównie, aby zburzyć duopol POPIS.
          A i w parlamentarnych też postawiłem na jego partię, co prawda już nie tyle na partię, co chciałem, aby do sejmu wszedł inny poseł jego z jego partii, zresztą później ten poseł roztarł się Kukizem, KukiS niestety trwa.
          • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 07:34
            I jeszcze jedno, Zandberg był skuteczny na korzyść PISu w 2015 roku. A i teraz nie tak dawno zwróciłem Ci uwagę, że lekceważy możliwość wygrania wyborów przez PIS, chce zdemobilizować wyborców antypis?
            • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 07:42
              adam.eu napisał:

> I jeszcze jedno, Zandberg był skuteczny na korzyść PISu w 2015 roku. A i teraz
              > nie tak dawno zwróciłem Ci uwagę, że lekceważy możliwość wygrania wyborów przez
              > PIS, chce zdemobilizować wyborców antypis?

Jasne, wyborcy antypisu nikogo nie będą się tak słuchać jak Zandberga. Niby taka malutka partyjka, a tak ustawia wszystkich po stronie antypisu. Kto by pomyślał? Zaś jeśli chodzi o demobilizację, to najbardziej demobilizują ci, którzy zapowiadają, że PiS i tak wybory sfałszuje.
              • stefan4 Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 09:40
                jureek:
                > Zaś jeśli chodzi o demobilizację, to najbardziej demobilizują ci, którzy zapowiadają,
                > że PiS i tak wybory sfałszuje.

Ja zapowiadam, że PiS nie cofnie się przed fałszowaniem wyborów. To już wiadomo. Natomiast piłka ciągle jest w grze w sprawie, jak bardzo mu się to uda. Duży nacisk społeczny może sprawić, że nawet PiSowcowi postawionemu na Odpowiedzialnym Odcinku Poprawiania Liczb zadrży ręka.

Dlatego do sympatyków opozycji oraz do niezdecydowanych apeluję o maksymalną mobilizację i czujność.

- Stefan
              • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 09:03
                jureek napisał:

> Jasne, wyborcy antypisu nikogo nie będą się tak słuchać jak Zandberga. Niby tak
                > a malutka partyjka, a tak ustawia wszystkich po stronie antypisu. Kto by pomyśl
                > ał? Zaś jeśli chodzi o demobilizację, to najbardziej demobilizują ci, którzy za
                > powiadają, że PiS i tak wybory sfałszuje.

Maleńka partyjka, ale z wielkim Zandbergiem, który jak nikt inny z około 3% elektoratem pomógł PISowi. Był i jest dalej nieświadomy?
                Co gorsze, nie wydaje mi się, aby próbował rehabilitacji.
                • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:32
                  adam.eu napisał:

> Maleńka partyjka, ale z wielkim Zandbergiem, który jak nikt inny z około 3% ele
                  > ktoratem pomógł PISowi.

To jest nieprawda. Libkowe media znalazły sobie kozła ofiarnego, bo nie są zdolne do bicia się we własne piersi.
                  Zandberg nie pomógł PiS-wi. Już mi się nie chce wklejać po raz enty wyników badań, z których jasno wynika, że ten trzyprocentowy elektorat nie zagłosowałby na żadną inną partię.
          • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 07:36
            adam.eu napisał:

> jureek napisał:
            >
            > > adam.eu napisał:
            > >
            > > > A czy i jak zamierzasz protestować przeciw polityce PISu
            > >
            > > Kartką wyborczą. Nie głosując na tę partię.
            >
            > Może przypomnij, na kogo i z jakim skutkiem głosowałeś w 2015 roku.
            >

W 2015 głosowałem na PO.
            Z jakim skutkiem? Ano z takim, że do dzisiaj mam po tym kaca.
            • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 07:54
              jureek napisał:

> W 2015 głosowałem na PO.
              > Z jakim skutkiem? Ano z takim, że do dzisiaj mam po tym kaca.

Nie rozumiem, skąd ten kac? Że nie głosowałeś na wygranych? Chyba nie.
              • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 09:35
                adam.eu napisał:

> Nie rozumiem, skąd ten kac? Że nie głosowałeś na wygranych?

Stąd, że dałem się omamić takim co mówili, żeby nie marnować głosu i głosować na największą partię po stronie antypisu, a potem okazało się, że i tak nic to nie dało, a gdy później zobaczyłem, co PO wyczyniała w samorządach, to wstyd było przyznać, że na tę partię głosowałem.
                • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 12:11
                  jureek napisał:

> Stąd, że dałem się omamić takim co mówili, żeby nie marnować głosu i głosować n
                  > a największą partię po stronie antypisu, a potem okazało się, że i tak nic to n
                  > ie dało, a gdy później zobaczyłem, co PO wyczyniała w samorządach, to wstyd był
                  > o przyznać, że na tę partię głosowałem.

Tak. Po co leczyć raka, skoro to nic nie daje? Ale co racja, to racja. Każdy, kto zobaczył co PO wyprawia zagłosował na PiS. I to jest słuszna decyzja, można z niej być dumnym i trzeba się jej trzymać. Razem z PiS-em!
                  • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 13:14
                    oby.watel napisał:

> Tak. Po co leczyć raka, skoro to nic nie daje?

Nic nie daje? Dziwne, bo leczę się i widzę, że jednak coś daje.

co racja, to racja. Każdy, k
                    > to zobaczył co PO wyprawia zagłosował na PiS. I to jest słuszna decyzja, można
                    > z niej być dumnym i trzeba się jej trzymać. Razem z PiS-em!
                    >

Nie każdy, kto widział, co wyprawia PO w samorządach, głosował na PiS. Ja np. nigdy na PiS nie głosowałem. Ogólnie jednak masz rację w tym sensie, że główną przyczyną zwycięstwa PiS były błędy PO.
                    • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 15:19
                      jureek napisał:

> Nic nie daje? Dziwne, bo leczę się i widzę, że jednak coś daje.

Życzę owocnej kuracji i całkowitego powrotu do zdrowia.

> Nie każdy, kto widział, co wyprawia PO w samorządach, głosował na PiS. Ja np. n
                      > igdy na PiS nie głosowałem. Ogólnie jednak masz rację w tym sensie, że główną p
                      > rzyczyną zwycięstwa PiS były błędy PO.

Oczywiście, że nie każdy głosował na PiS. Nie musiał, bo głos oddany na Razem to był głos zmarnowany odbierający SLD szanse na przekroczenie progu i gwarantujący PiS-owi zwycięstwo. Twierdzenie, że PO robiło błędy w obliczu tego co wyprawia PiS nie świadczy o rozsądku. Gdyby był faktyczny wybór, gdyby kilka formacji szło łeb w łeb można by wybrzydzać. Tak jednak nie jest. Czy się to komuś podoba czy nie są dwie główne siły i kilka patyjeczek z niewielkim poparciem. Głosowanie na nie w obecnej sytuacji to popieranie PiS-u. Nie ma bowiem znaczenia czy głosujesz na PiS, czy na partyjkę ledwo przekraczającą próg, bo w pierwszym przypadku wspierasz PiS bezpośrednio, a w drugim za pośrednictwem d'Hondta.
                      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 18:22
                        oby.watel napisał:

> Życzę owocnej kuracji i całkowitego powrotu do zdrowia.

Dziękuję. Mam pełne zaufanie do fachowości i doświadczenia mojego lekarza.

> Oczywiście, że nie każdy głosował na PiS. Nie musiał, bo głos oddany na Razem t
                        > o był głos zmarnowany odbierający SLD szanse na przekroczenie progu i gwarantuj
                        > ący PiS-owi zwycięstwo.

Przypominam, że w wyborach 2015 nie głosowałem na Razem lecz na PO. No i to też jest przyczyną mojego kaca, bo każdy głos oddany na PO a nie na SLD przyczynił się do zwycięstwa PiS. Skoro już i tak zagłosowałem niezgodnie z przekonaniami, to już lepiej było zagłosować na SLD, a nie dać się omamić tym, którzy nawoływali do głosowania na najsilniejszą partię antypisu, czyli na PO.
                        • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 08:36
                          jureek napisał:

> Przypominam, że w wyborach 2015 nie głosowałem na Razem lecz na PO. No i to też
                          > jest przyczyną mojego kaca, bo każdy głos oddany na PO a nie na SLD przyczynił
                          > się do zwycięstwa PiS. Skoro już i tak zagłosowałem niezgodnie z przekonaniami
                          > , to już lepiej było zagłosować na SLD, a nie dać się omamić tym, którzy nawoły
                          > wali do głosowania na najsilniejszą partię antypisu, czyli na PO.

Jeśli postąpiło się racjonalnie, to należy się z tego wytłumaczyć. Te 550.000 osób głosujących na Razem de facto głosowało na PiS.
                          • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 08:57
                            oby.watel napisał:

> Jeśli postąpiło się racjonalnie, to należy się z tego wytłumaczyć. Te 550.000 o
                            > sób głosujących na Razem de facto głosowało na PiS.

Tu oczywiście nie można mieć pretensji do tych 550 tys, osób, 99% procent z nich zrobiło to w dobrej wierze.
                            Ale co powiedzieć o samym Zandbergu?

Teraz w dalszym ciągu nonszalancko lekceważy zjednoczenie opozycji. Czyż tacy ludzie nie sprzyjają PISowi?
                            • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 09:23
                              adam.eu napisał:

> Tu oczywiście nie można mieć pretensji do tych 550 tys, osób, 99% procent z nic
                              > h zrobiło to w dobrej wierze.

Z badań zresztą wynika, że byli to w większości wyborcy, którzy w przeszłości nie głosowali na żadną inną partię i którzy i tak zostaliby w domu, gdyby Razem nie wystawiłoby swoich list.

> Ale co powiedzieć o samym Zandbergu?
                              >
                              > Teraz w dalszym ciągu nonszalancko lekceważy zjednoczenie opozycji. Czyż tacy l
                              > udzie nie sprzyjają PISowi?

PiS-owi najbardziej sprzyja to ciągłe męczenie tematu zjednoczenia opozycji oraz wpisy różnych wzmożonych polityków i propagandystów (Lis, Giertych, Silni Razem) obrażające wyborców PiS i w ten sposób mobilizujące ich do pójścia do wyborów i oddania głosu na PiS, nawet jeśli nie byli oni zadowoleni z pisowskich rządów i planowali pozostanie w domu.
                              • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 09:36
                                jureek napisał:

> PiS-owi najbardziej sprzyja to ciągłe męczenie tematu zjednoczenia opozycji ora
                                > z wpisy różnych wzmożonych polityków i propagandystów (Lis, Giertych, Silni Raz
                                > em) obrażające wyborców PiS i w ten sposób mobilizujące ich do pójścia do wybor
                                > ów i oddania głosu na PiS, nawet jeśli nie byli oni zadowoleni z pisowskich rzą
                                > dów i planowali pozostanie w domu.

Dziwne. Niemcom także najbardziej sprzyjało oczekiwanie, że alianci spełnią swoje zobowiązania i uderzą na Niemcy solidarnie z Polską. Jak to było? Proletariusze wszystkich krajów dzielcie się?
                            • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 09:33
                              adam.eu napisał:

> Tu oczywiście nie można mieć pretensji do tych 550 tys, osób, 99% procent z nic
                              > h zrobiło to w dobrej wierze.
                              > Ale co powiedzieć o samym Zandbergu?

Oczywiście, że nie można mieć pretensji do tych ludzi. Dali się nabrać, dlatego można i trzeba mieć pretensje do mediów, szczególnie Wyborczej, które z Zandberga po debacie zrobiły męża opatrznościowego, zbawcę nieomal.

> Teraz w dalszym ciągu nonszalancko lekceważy zjednoczenie opozycji. Czyż tacy l
                              > udzie nie sprzyjają PISowi?

Wiele osób chętnie wspierałoby lewicę, ale przez neobolszewików z Razem wola postawić na lewe skrzydło w KO. Jeśli "program" gospodarczy lewicy nie odbiega zbytnio od programu PiS-u czy PO, to program razem gwarantuje trzycyfrową inflację i niewypłacalność kraju po kilkunastu miesiąca.
                              • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:08
                                oby.watel napisał:

> Oczywiście, że nie można mieć pretensji do tych ludzi. Dali się nabrać, dlatego
                                > można i trzeba mieć pretensje do mediów, szczególnie Wyborczej, które z Zandbe
                                > rga po debacie zrobiły męża opatrznościowego, zbawcę nieomal.

A co media miały akurat tu pisać? Jak Zandberg faktycznie medialnie bardzo dobrze na wypadł?
                                • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:27
                                  adam.eu napisał:

> A co media miały akurat tu pisać? Jak Zandberg faktycznie medialnie bardzo dobr
                                  > ze na wypadł?

Bardzo dobrze wypadł według mediów. Zachwyt był kompletnie na wyrost, wystarczy posłuchać co wtedy wygadywał. Plótł na równi z innymi. Z perspektywy czasu dla miłośników teorii spiskowej zachwyt Wyborczej i innych mediów nie był przypadkowy, lecz stanowił dalszy ciąg i zwieńczenie akcji w restauracji.
                        • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 09:13
                          jureek napisał:

> Przypominam, że w wyborach 2015 nie głosowałem na Razem lecz na PO. No i to też
                          > jest przyczyną mojego kaca, bo każdy głos oddany na PO a nie na SLD przyczynił
                          > się do zwycięstwa PiS. Skoro już i tak zagłosowałem niezgodnie z przekonaniami
                          > , to już lepiej było zagłosować na SLD, a nie dać się omamić tym, którzy nawoły
                          > wali do głosowania na najsilniejszą partię antypisu, czyli na PO.

Ten wpis zdecydowanie bardziej tłumaczy mi Twojego "kaca wyborczego" (głosowanie na PO zamiast na SLD) .
                          Ale zastanawia mnie, dlaczego tak często atakujesz stare SLD? Czy to leży w interesie lewicy?
                          Na pewno kłótnie na lewicy najbardziej sprzyjają PISowi, bowiem PIS zagospodarowuje wahający się elektorat pro socjalny.
                          • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:15
                            adam.eu napisał:

> Ten wpis zdecydowanie bardziej tłumaczy mi Twojego "kaca wyborczego" (głosowani
                            > e na PO zamiast na SLD) .

Obie partie były wtedy mocno libkowe (SLD od tego czasu trochę się zmieniło, ale wtedy był Miller), więc głosowanie na którąś z nich i tak nie byłoby zgodne z moimi lewicowymi przekonaniami, ale tak, kac byłby mniejszy, gdybym wtedy na SLD zagłosował.

> Ale zastanawia mnie, dlaczego tak często atakujesz stare SLD? Czy to leży w int
                            > eresie lewicy?
                            > Na pewno kłótnie na lewicy najbardziej sprzyjają PISowi, bowiem PIS zagospodaro
                            > wuje wahający się elektorat pro socjalny.

Badania pokazują, że elektorat SLD wcale nie jest prosocjalny, wręcz przeciwnie. Zaś elektorat prosocjalny najbardziej zraża do lewicy pozycjonowanie się lewicy w roli przystawki liberałów.
                            Zaś co do mojego atakowania SLD, to uważam, że jeśli cos mi się nie podoba, to to krytykuję i tyle. Nie kombinuję, w czyim interesie to leży, a w czyim nie leży, tylko piszę wprost, co mi się nie podoba. Ja tu na forum nie pracuję, ja tu wyrażam swoje zdanie.
                            Muszę przyznać, że SLD w ostatnich latach zmieniło się na korzyść. Doszło nawet do tego, że przywódcy tej partii wspierali strajki pracownicze, co za Millera byłoby nie do pomyślenia. Jest tam jeszcze sporo libkostwa, szczególnie w samorządach, ale muszę przyznać, że ogólnie zmienia się ta partia w lewicowym kierunku.
                      • storima Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 19:02
                        oby.watel napisał:

> Życzę owocnej kuracji i całkowitego powrotu do zdrowia.

Jak najbardziej Jurku. Dużo dobrej energii. I zdrowiej !!!
    • weteran-czasu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 06:23
      Wiesz dlaczego żyjesz w stadium zjebania umysłowego po pracy?
      Dlatego, że przez osiem lat taką rzeczywistość funduje ci PiSwładza.
      Niezbyt starannie analizujesz fakty, więc potulnie zapie*dalaj dalej i nie jęcz.
      Tak nawiasem w dniu wolnym od pracy się nie strajkuje.

PS.
      Tak, 4 czerwca br. (niedziela) będę uczestniczył w marszu organizowanym przez KO.
    • niegracz Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 09:02
      lenin tez organizowal marsze aby obalic rząd Kierenskiego
      • stefan4 Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 09:49
        niegracz:
        > lenin tez organizowal marsze aby obalic rząd Kierenskiego

I udało mu się, prawda? Nie popieram celów, ale doceniam skuteczność. Etiam ab inimicos discemus.

- Stefan
        • niegracz Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 11:21
          Nie nie udalo mu sie metoda marszu..
          A Kierenski popelnil blad ..nawet rozwazal aresztowanie Lenina ..ale zrezygnowal w mysl zasad demokracji.wtedy Lenin uzyl bojowek
          • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 12:03
            niegracz napisał:

> Nie nie udalo mu sie metoda marszu..
            > A Kierenski popelnil blad ..nawet rozwazal aresztowanie Lenina ..ale zrezygnowa
            > l w mysl zasad demokracji.wtedy Lenin uzyl bojowek
            >

4 czerwca PiS wyśle swoje bojówki na marsz!

Marsz 4 czerwca zgłoszony na 50 tys. osób. Nieoficjalnie: Demonstrować będą także narodowcy wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29818415,marsz-4-czerwca-zgloszony-na-50-tys-osob-nieoficjalnie-demonstrowac.html
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 13:24
      Jurek nie chce iść na marsz 4 czerwca bo przecież PiS zrealizował swoje obietnice. Miała być ruina na wzór tej na obrazku i jest.

https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/349324890_1299262234330618_5667481799469674973_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=uOtox0gzfFgAX-sfMPp&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=00_AfDB5SIvhN6mjGVmXwEMCKrjqU6yO0xETKOStDq_6sA9_Q&oe=647C2423
      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:24

> Jurek nie chce iść na marsz 4 czerwca

Jednym z powodów, dla których nie pojadę do Warszawy, jest organizowany w tym samym czasie w Opolu Festiwal Książki i możliwość spotkań z autorami, wydawcami, tłumaczami itd. W sobotę będzie np. Frantisek Kotleta, w niedzielę Grzegorz Kulik. Wolę to zamiast skakania z Giertychem.
        • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:26
          Zalosny jesteś rowerzysto.
        • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:38
          Rob co chcesz bo to jest twoja sprawa i twój wybór, ale nie agituj przeciw bo to już jest inna kategoria czynu. Wolę nie pisać do jakiej kategorii zaliczam takie postępowanie.
          Brat Szymon, twój wzorzec już zmienił zdanie na temat uczestnictwa w marszu. Do niedzieli, może ty również zmądrzejesz.
          BTW sam tytuł wątku uważam za manipulację, na wzór pisdaczej manipulacji. Brakuje tu tylko pisiego spotu.
          • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:50

> Rob co chcesz bo to jest twoja sprawa i twój wybór, ale nie agituj przeciw bo t
            > o już jest inna kategoria czynu. Wolę nie pisać do jakiej kategorii zaliczam ta
            > kie postępowanie.

O, cenzury się zachciewa xD
            A co do agitowania przeciw - czy ja Tobie piszę, że masz nie iść? Czy kogokolwiek namawiam, żeby nie szedł? Chyba nie znasz znaczenia słowa agitacja.

> BTW sam tytuł wątku uważam za manipulację, na wzór pisdaczej manipulacji

Określenie "Lex Tusk" to też manipulacja?
            • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:01
              > O, cenzury się zachciewa xD

Jakiej cenzury rowerzysto? Czytania ze zrozumieniem nie nauczono?

> Chyba nie znasz znaczenia słowa agitacja.

Zniechęcanie innych osób nie jest agitacją?

> Określenie "Lex Tusk" to też manipulacja?

Rozbierz na czynniki proste "Lex Tusk" i porównaj ze zdaniem "Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska?". Mam nadzieję, że podołasz. Więcej od ciebie nie oczekuję.
              • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:12

> > Chyba nie znasz znaczenia słowa agitacja.
                >
                > Zniechęcanie innych osób nie jest agitacją?

Niby w jaki sposób zniechęcam? Piszę, że będzie brzydka pogoda? Straszę, że pisi będą zatrzymywali pociągi?
                Aha, napisałem o Festiwalu Książki w Opolu, a Ty zinterpretowałeś to tak, że namawiam innych żeby zamiast na marsz poparcia dla Tuska przyjechali do Opola? O to Ci chodzi? No więc mylisz się. Nie jest moim zamiarem kogokolwiek zniechęcać. Niech będzie tych maszerujących jak najwięcej, niech Kaczorowi trzęsą się portki. Ja tylko zapytałem, czy forumowicze pójdą, bo jestem ciekawy, czy z wielkich słów wynikną też czyny.

> Rozbierz na czynniki proste "Lex Tusk" i porównaj ze zdaniem "Pójdziecie na mar
                > sz poparcia dla Tuska?". Mam nadzieję, że podołasz. Więcej od ciebie nie oczeku
                > ję.

To bardzo proste. Jeśli ustawa Lex Tusk jest wymierzona przeciw Tuskowi, to protest przeciw tej ustawie jest jednocześnie poparciem dla Tuska. Czysta logika.
                • ta Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:35
                  jureek napisał:

> Niby w jaki sposób zniechęcam? […] Nie jest moim zamiarem kogokolwiek zniechęcać
                  > . Niech będzie tych maszerujących jak najwięcej, niech Kaczorowi trzęsą się portki.

>Ja tylko zapytałem, czy forumowicze pójdą, bo jestem ciekawy, czy z wielki
                  > ch słów wynikną też czyny.

Gdybyś tylko zapytać chciał, to byś tylko zapytał.
                  Post startowy, mówi co innego i jest w nim prosta jak cep manipulacja,
                  a nie zapytanie z ciekawości.

• jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:48
                    ta napisała:

> Gdybyś tylko zapytać chciał, to byś tylko zapytał.

No i zapytałem. W temacie postu jest pytanie. Nie zauważyłaś? Odpowiedzi bardzo niewiele jednak.

> Post startowy, mówi co innego i jest w nim prosta jak cep manipulacja,
                    > a nie zapytanie z ciekawości.

Zapytanie jest w temacie, a sam post to pewna wizja artystyczna. Uważasz, że przedstawienie Tuska jako równego chłopa poklepującego po plecach i gwiżdżącego "Mury" Kaczmarskiego ma zniechęcać do marszu? Czy chodzi o to, że przedstawiłem Tuska za mało nabożnie? Ja tam nikomu nie bronię stawiania ołtarzyków, ale będę bronił wolności artystycznego wyrazu.
                    A teraz niech przyznają się ci, których moim postem zniechęciłem do udziału w marszu poparcia dla Tuska.
                    • ta Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 13:27
                      >„a sam post to pewna wizja artystyczna”

Może i wizja…nie, to na pewno wizja. Nie zażywaj tego więcej.
                      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 13:52
                        ta napisała:

> Może i wizja…nie, to na pewno wizja. Nie zażywaj tego więcej.

No fakt, z początku wizja trochę ponura, ale koniec optymistyczny xD
                        • 1ucyfosteles Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 22:46
                          Mi się podoba ta wizja i doceniam jej walory artystyczne :)
                          Dodałbym jeszcze, że za plecami Donalda stoi Rafał i ze swadą śpiewa "Warszawskie dzieci pójdziemy w bój..." oraz Szymek z Władkiem, którzy nic nie śpiewają, bo mają grobowe miny i tak stojąc się nie cieszą. Za to zza okna wesoło macha czymś Bąkiewicz, coś ma w rękach - zwinięta flaga to czy pała, jest pro czy contra - któż to wie, nie widzisz i nie słyszysz dokładnie. W każdym razie w słowach jakichś podniosłych pieśni Oka myli mu się z Wisłą, a Niemcy z krzyżacką zawieruchą :)
                • ave.duce Hasło marszu ... 01.06.23, 14:28
                  jureek napisał:

> To bardzo proste. Jeśli ustawa Lex Tusk jest wymierzona przeciw Tuskowi, to pro
                  > test przeciw tej ustawie jest jednocześnie poparciem dla Tuska. Czysta logika.

Wzywam wszystkich na marsz w samo południe 4 czerwca w Warszawie. Przeciw drożyźnie, złodziejstwu i kłamstwu, za wolnymi wyborami i demokratyczną, europejską Polską" - napisał na Twitterze Donald Tusk.
              • stefan4 Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:59
                pies.na.czarnych:
                > Rozbierz na czynniki proste "Lex Tusk"

Tylko że tego nie da się zrobić. Bo skoro na przodzie stoi ,,lex '', to to jest łacina. Ale łacina jest językiem fleksyjnym i nie można w niej mylić ,,prawo Tuska'' z ,,prawo Tusk''; Tuska trzeba odmienić! Skoro ,,Tusk'' nie kończy się na -us , to musi należeć do trzeciej deklinacji, a w niej dopełniacz brzmi ,,Tuskis ''.

A jak komuś nie pasuje ,,lex Tuskis ''; to może dodać w środku ,,przeciwko'' i wyjdzie mu ,,lex contra Tuskem '', bo to tym razem biernik...

A można jeszcze umówić się, że na czynniki nie rozbieramy, i skoro żurnalia wylansowała ,,lex Tusk '', to jest ,,lex Tusk '', choćby Vergiliusza i Ovidiusza bolały od tego zęby...

- Stefan
                • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 12:12
                  stefan4 napisał:

> A można jeszcze umówić się, że na czynniki nie rozbieramy, i skoro żurnalia wyl
                  > ansowała ,,lex Tusk '', to jest ,,lex Tusk '', choć
                  > by Vergiliusza i Ovidiusza bolały od tego zęby...

ROTFL :))))))
      • stefan4 Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:54
        pies.na.czarnych:
        > Jurek nie chce iść na marsz 4 czerwca
        [...]
        > Zalosny jesteś rowerzysto.

A Ty chcesz iść? I przyjedziesz?

Nolite iudicare, ut non iudicemini...

- Stefan
        • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:04
          Ja nie agituję przeciw i tu jest sedno sprawy. Sam nie chcesz, to przynajmniej nie przeszkadzaj i nie obrzydzaj innym.
          • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 11:13

> Ja nie agituję przeciw i tu jest sedno sprawy. Sam nie chcesz, to przynajmniej
            > nie przeszkadzaj i nie obrzydzaj innym.

Masz rację. Przypomnienie, że w marszu pójdzie (a może będzie nawet skakał) sam wielki Giertych, można zinterpretować jako obrzydzanie xD
            • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 16:21
              jureek napisał:

> Masz rację. Przypomnienie, że w marszu pójdzie (a może będzie nawet skakał) sam
              > wielki Giertych, można zinterpretować jako obrzydzanie xD

Widzę, że masz łatwość nie tylko w wychwytywaniu konkretów przeciw marszowi, ale gorliwie się z nimi dzielisz, aby sypnąć co nieco piaseczku w anty PIS.
              • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 16:35
                adam.eu napisał:

> Widzę, że masz łatwość nie tylko w wychwytywaniu konkretów przeciw marszowi, al
                > e gorliwie się z nimi dzielisz, aby sypnąć co nieco piaseczku w anty PIS

Gorliwie? Nie sądzę. Zarzucono mi, że obrzydzam udział w marszu, więc zastanawiałem się, co też mogłoby się kwalifikować jako obrzydzanie i tylko to z Giertychem znalazłem. Jak więc widzisz, to tylko reakcja na zarzut w moją stronę. Dalekie to od gorliwości. Uważasz, że powinno się takie fakty, jak zapowiedziany udział Giertycha w marszu, przemilczeć?
                • ave.duce Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 16:52
                  W dalszym ciągu twierdzisz, że jest to "marsz poparcia dla Tuska"?
                  • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 17:02
                    ave.duce napisała:

> W dalszym ciągu twierdzisz, że jest to "marsz poparcia dla Tuska"?

Teraz, po podpisaniu ustawy przez Dudę, nawet bardziej niż wcześniej. Przy czym w tej sytuacji też bardziej mu się to poparcie (czy raczej wsparcie) należy.
                    Taki pogląd to też obrzydzanie udziału?
                    • ave.duce Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 17:31
                      że zorganizowanie marszu to czysta prywata Tuska. Nieprawda.
                      To marsz "przeciw drożyźnie, złodziejstwu i kłamstwu, za wolnymi wyborami i demokratyczną, europejską Polską"
                      • jureek Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 18:05
                        ave.duce napisała:

> że zorganizowanie marszu to czysta prywata Tuska. Nieprawda.
                        > To marsz "przeciw drożyźnie, złodziejstwu i kłamstwu, za wolnymi wyborami i dem
                        > okratyczną, europejską Polską"

A co przeszkadzało, żeby przynajmniej do takiego marszu wezwać wspólnie? No bo jak już przy sugerowaniu jesteśmy, to wezwanie do Tego marszu tylko przez Tuska w pojedynkę sugeruje, że tylko on jest "przeciw drożyźnie, złodziejstwu i kłamstwu, za wolnymi wyborami i demokratyczną, europejską Polską"
                        • adam.eu Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 18:24
                          jureek napisał:

> A co przeszkadzało, żeby przynajmniej do takiego marszu wezwać wspólnie? No bo
                          > jak już przy sugerowaniu jesteśmy, to wezwanie do Tego marszu tylko przez Tuska
                          > w pojedynkę sugeruje, że tylko on jest "przeciw drożyźnie, złodziejstwu i kłam
                          > stwu, za wolnymi wyborami i demokratyczną, europejską Polską"

Ani nie wiem, co przeszkadzało, dokładnie nie pamiętam, jak to wyglądało.
                          Zawsze mogło tez nie przeszkadzać poparcie marszu przypominając to, co przeszkadzało.

A nie przypominasz sobie, co przeszkadzało lewicy głosować wspólnie z PISEm w sprawie KPO bez porozumienia z całą opozycją?
                          Czasu nie było, czy coś podobnego.
                          • jureek Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 18:37
                            adam.eu napisał:

> A nie przypominasz sobie, co przeszkadzało lewicy głosować wspólnie z PISEm w s
                            > prawie KPO bez porozumienia z całą opozycją?

Ależ przypominam sobie jak najbardziej. Trudno zapomnieć tej medialnej histerii, że lewica coś zrobiła bez uzgodnienia z Budką. Za to gdy PO z czymś wyskakuje bez uzgodnienia z pozostałą opozycją, to jakoś wolne media tego nie potępiają. Czyżby obowiązywało "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie"?
                            • adam.eu Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 19:32
                              jureek napisał:

> Ależ przypominam sobie jak najbardziej. Trudno zapomnieć tej medialnej histerii
                              > , że lewica coś zrobiła bez uzgodnienia z Budką. Za to gdy PO z czymś wyskakuje
                              > bez uzgodnienia z pozostałą opozycją, to jakoś wolne media tego nie potępiają.
                              > Czyżby obowiązywało "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie"?

No i widzisz, tu są poważne rozbieżności.
                              Zwrócę uwagę na Twoje słownictwo, uzgadnianie z Budką, marsz Tuska. W innym miejscu Giertych Ci przeszkadza. Po drugiej stronie cała opozycja gnębiona przez jednostki powiązane z PO
                              Dorzucę jeszcze inne Twoje twierdzenie, że 3 % Zandberga w 2015 roku nikomu nie odebrało głosów.
                              • jureek Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 19:58
                                adam.eu napisał:

> jureek napisał:
                                >
                                > > Ależ przypominam sobie jak najbardziej. Trudno zapomnieć tej medialnej hi
                                > sterii
                                > > , że lewica coś zrobiła bez uzgodnienia z Budką. Za to gdy PO z czymś wys
                                > kakuje
                                > > bez uzgodnienia z pozostałą opozycją, to jakoś wolne media tego nie potę
                                > piają.
                                > > Czyżby obowiązywało "co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie"?
                                >
                                > No i widzisz, tu są poważne rozbieżności.
                                > Zwrócę uwagę na Twoje słownictwo, uzgadnianie z Budką, marsz Tuska. W innym mie
                                > jscu Giertych Ci przeszkadza. Po drugiej stronie cała opozycja gnębiona przez j
                                > ednostki powiązane z PO

A może zamiast pisać recenzje mojej forumowej twórczości odniesiesz się do meritum, czyli do innego traktowania przez wolne media nieuzgodnionego działania lewicy, a innego tak samo nieuzgodnionego działania PO?

> Dorzucę jeszcze inne Twoje twierdzenie, że 3 % Zandberga w 2015 roku nikomu nie
                                > odebrało głosów.

No, prawie nikomu. Dokładnie wygląda to tak, że wśród wyborców Razem:

1% to osoby wcześniej głosujące na PiS,
                                4% to osoby wcześniej głosujące na PO,
                                0% to osoby głosujące wcześniej na SLD.
                                6% to osoby głosujące wcześniej na PSL.
                                3% to osoby głosujący wcześniej na inne partie.

zaś zdecydowana większość, bo 86% to osoby wcześniej niegłosujące.
                                Jak widzisz, teoria, że to z powodu Razem SLD nie osiągnęło progu nijak ma się do rzeczywistości.
                                Tutaj możesz sobie poczytać wyniki tych badań, ale mam wrażenie, że fakty mało Cię interesują, wolisz fakty "medialne", które znalazły sobie kozła ofiarnego.

www.batory.org.pl/upload/files/Programy%20operacyjne/Masz%20Glos/Partie%20polityczne%20a%20jakosc%20polskiej%20demokracji.pdf
                                Od strony 18 masz tabelki z przepływami elektoratów.
                        • ave.duce Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 20:08
                          Adekwatnie: jeżeli Zandberg mówi: "Mam alergię na takich, co mają usta pełne narodu, a kasę wyprowadzają do spółeczek ulokowanych w Luksemburgu" - sugeruje to, że tylko on ma alergię na takich... etc.?

ps. miłego wieczoru :) b/o
                          • adam.eu Re: Tytuł wątku sugeruje, 01.06.23, 21:16
                            Jureek:

"A może zamiast pisać recenzje mojej forumowej twórczości odniesiesz się do meritum, czyli do innego traktowania przez wolne media nieuzgodnionego działania lewicy, a innego tak samo nieuzgodnionego działania PO?"

Przypisujesz mi posłuszeństwo wobec jakiś mediów. I jak mam traktować Twoją rzetelność?

A co by było, gdyby Zandberg wspomógł blok lewicowy, a nie występował przeciw niemu? Dowiódł, że potrafi przemawiać, wpływać na ludzi. No i wpłynął.

No dobra, moim zdaniem popełnił duży polityczny błąd. To przynajmniej teraz tym bardziej powinien trzeźwo patrzeć, dostrzegać możliwość wygrania wyborów przez prawicę, a nie w jakimś tam wywiadzie w ostatnim roku dawać do zrozumienia, że dni PISu są policzone, że PIS na pewno przepadnie w tych wyborach. A spójności na opozycji brak.
                            Podpadł mi poprzez takie patrzenie na scenę polityczną.
                            Nie wiem, co teraz robi, jakie sa jego priorytety.
                            • jureek Re: Tytuł wątku sugeruje, 02.06.23, 10:37
                              adam.eu napisał:

> Przypisujesz mi posłuszeństwo wobec jakiś mediów.

Jeżeli pytam, jaki jest Twój pogląd na politykę informacyjną mediów, to po prostu pytam i niczego Ci nie przypisuję. Znowu dorabiasz rzeczy, których nie napisałem

> A co by było, gdyby Zandberg wspomógł blok lewicowy, a nie występował przeciw n
                              > iemu? Dowiódł, że potrafi przemawiać, wpływać na ludzi. No i wpłynął.

Gdyby Zandberg wspomógł SLD z Millerem, to byłoby to, że SLD i tak by to nie pomogło, bo wyborcy Razem to nie są jakieś barany, które ślepo pójdą za przywódcą. Po prostu zostaliby w domu, tak jak i w poprzednich wyborach, gdy nie mieli na kogo głosować. Kolejny skutek byłby taki, że SLD pozostałoby nadal bardziej libkowe niż lewicowe, czyli ludzie o poglądach lewicowych nadal nie mieliby na kogo głosować. Jednym słowem spełniłoby się marzenie prawicy o wyeliminowaniu lewicy z polskiego krajobrazu politycznego i zastąpieniu jej lewicą koncesjonowaną w stylu Blaira czy Schrödera.
                              • adam.eu Re: Tytuł wątku sugeruje, 02.06.23, 18:51
                                jureek napisał:

> Jeżeli pytam, jaki jest Twój pogląd na politykę informacyjną mediów, to po pros
                                > tu pytam i niczego Ci nie przypisuję. Znowu dorabiasz rzeczy, których nie napis
                                > ałem

Widzisz Jurek, Ty uważasz to coś za pytanie, a ja za przypisywanie mi zachowania zgodnego z polityką mediów, jaką Ty widzisz, a ja nie mam o niej zielonego pojęcia.

Szkada gadki. Tym bardziej, że odchodzi od istoty sporu.
                                • jureek Re: Tytuł wątku sugeruje, 02.06.23, 20:10
                                  adam.eu napisał:

> Widzisz Jurek, Ty uważasz to coś za pytanie, a ja za przypisywanie mi zachowan
                                  > ia zgodnego z polityką mediów, jaką Ty widzisz,

No to wyjaśniam jeszcze raz, że niczego takiego nie miałem na myśli. Pisałem o zachowaniu mediów, a nie o Tobie. No i spytałem, jak Ty odniesiesz się do takiego zachowania mediów. Za dużo sobie dopowiadasz.
                • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 18:17
                  jureek napisał:

>. Uważasz, że powinno się takie fakty, jak zapowiedziany ud
                  > ział Giertycha w marszu, przemilczeć?

Jeżeli ktoś uważa obecnego Giertycha groźniejszego od obecnego PISu to jak najbardziej, należy krzyczeć, precz z Giertychem. A jest mu co wypominać.
                  • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 18:39
                    adam.eu napisał:

> Jeżeli ktoś uważa obecnego Giertycha groźniejszego od obecnego PISu

Bez przesady - obecny Giertych jest tylko żałosny. No ale jak już senatorem zostanie, to będzie mógł np. skutecznie zablokować liberalizację prawa aborcyjnego, którą zapowiada Tusk. A może właśnie o to chodzi, żeby było na kogo winę zwalić?
                    • adam.eu Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 19:39
                      jureek napisał:

> Bez przesady - obecny Giertych jest tylko żałosny. No ale jak już senatorem zos
                      > tanie, to będzie mógł np. skutecznie zablokować liberalizację prawa aborcyjnego
                      > , którą zapowiada Tusk. A może właśnie o to chodzi, żeby było na kogo winę zwal
                      > ić?

Z jednej strony żałosny, ale skutecznie albo odstrasza, albo daje wytłumaczenie, że ktoś nie chce iść z opozycją.
                      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 19:44
                        adam.eu napisał:

> Z jednej strony żałosny, ale skutecznie albo odstrasza, albo daje wytłumaczenie
                        > , że ktoś nie chce iść z opozycją.

A to trzeba się tłumaczyć? O kurcze!
    • szczypawka.jadowita Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 31.05.23, 18:26
      Kłamiesz.
      Nie marsz poparcia dla pojedynczego człowieka, ale przeciw niszczeniu resztek państwa prawa.
      Spad.
      • jureek Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:27
        szczypawka.jadowita napisała:

> Kłamiesz.
        > Nie marsz poparcia dla pojedynczego człowieka,

Nawet ta barbarzyńska wzorowana na Rosji i Białorusi ustawa jest nazywana Lex Tusk, więc nie ściemniaj, że nie chodzi o tego człowieka. A gdy Tusk wzywał do marszu (sam, bez uzgodnienia z resztą opozycji) nie było jeszcze tej ustawy, której skutkiem ubocznym jest umocnienie pozycji Tuska właśnie.
        • szczypawka.jadowita Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 15:20
          A co sobie żałować. Podstawowym oczekiwanym skutkiem ustawy miało być i jest umocnienie Tuska.
          Że iluś tam ludzi ustawa pozbawi praw publicznych, to się nie liczy i to cena wliczona w koszty. Zmielą ich młyny historii, pójdą w zapomnienie, a ustawa jest o Tusku.
    • pies.na.czarnych Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 09:43
      https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/350657879_9305328192842799_4923739842755756119_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=KwO_q_KyVtkAX9soYAs&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=00_AfB2e4mw0zhqDts0a5OnLn3N4PXI5LfIvKfG5caFPxuMVA&oe=647D1277
      • oby.watel Re: Pójdziecie na marsz poparcia dla Tuska? 01.06.23, 10:04

> https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/350657879_930532819284
> 2799_4923739842755756119_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=KwO_q
> _KyVtkAX9soYAs&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=00_AfB2e4mw0zhqDts0a5OnLn3N4PXI5LfI
> vKfG5caFPxuMVA&oe=647D1277

Populiści postulują powiększenie długu do równych 100.000 zł.
    • adam.eu Re: idąc na ten marsz 02.06.23, 06:37
      To ma być Twój świat? Poza popisem, jak to zowiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka