Dodaj do ulubionych

Wina Tuska

16.05.23, 12:49
I znów widzimy, jak złe były rządy tego obrzydliwego Tuska. Tusk za czasów swych rządów nawet się nie zająknął o waloryzacji 500+, a PiS obiecuje je zwaloryzować.

Podobnie było z tanimi mieszkaniami, których Tusk nie wybudował a PiS obiecał je wybudować.

Ta samo było z elektrycznymi samochodami. Tusk żadnego nie wyprodukował, a PiS obiecał wyprodukować milion samochodów elektrycznych.

S.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Wina Tuska 16.05.23, 12:52
      Tusk w Krakowie chełpił się jak to za jego rządów inflacja oscylowała wokół zera. Skromnie przemilczał skok na kasę emerytów i towarzyszący jej demontaż systemu emerytalnego, dewastację systemu refundacji leków, wywozu śmieci i paru innych rzeczach. Dlatego tak trudno z czystym sumieniem bez zastrzeżeń go poprzeć.
      • snajper55 Re: Wina Tuska 16.05.23, 13:09
        oby.watel napisał:

> Tusk w Krakowie chełpił się jak to za jego rządów inflacja oscylowała wokół zer
        > a. Skromnie przemilczał skok na kasę emerytów i towarzyszący jej demontaż syste
        > mu emerytalnego, dewastację systemu refundacji leków, wywozu śmieci i paru inny
        > ch rzeczach. Dlatego tak trudno z czystym sumieniem bez zastrzeżeń go poprzeć.

Tusk zdewastował system wywozu śmieci? Noż kurde, strazny jest ten Tusk dewastator.

S.
      • szwampuch58 Re: Wina Tuska 16.05.23, 13:10
        Ta inflacja nie ma nic wspolnego z wojna na Ukrainie,zapewne to wina Tuska kartofel
      • ireneo Re: Wina Tuska 16.05.23, 19:42
        oby.watel napisał:

> Tusk w Krakowie chełpił się jak to za jego rządów inflacja oscylowała wokół zer
        ++±
        Inflacja PO PSL
        2008 4,2%
        2009 3,5%
        2010 2,6%
        2011 4,3%
        2012 3,7%
        2013 0,9%
        2014 0,0%
        2015 −0,9%
        Inflacja dojna
        2016 −0,6%
        2017 2,0%
        2018 1,6%
        2019 2,3%
        2020 3,4%
        2021 5,1%
        2022 14,4%
        Reszta to fakeniusowa propaganda więc do ciemnego.luda
        • oby.watel Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:09
          ireneo potwierdził(a) że za rządów Tuska rządów inflacja oscylowała wokół zera

> Inflacja PO PSL
          > 2008 4,2%
          > 2009 3,5%
          > 2010 2,6%
          > 2011 4,3%
          > 2012 3,7%
          > 2013 0,9%
          > 2014 0,0%
          > 2015 −0,9%

Ponieważ Inflacja dojna wyniosła w 2022 roku 14,4%, więc Tusk zaproponował, żeby ją podnieść do ponad 15% już w 2023 a nie w 2024 roku. Reszta to fakeniusowa propaganda więc do ciemnego.luda.
          • ireneo Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:26
            oby.watel napisał:

> ireneo potwierdził(a) że za rządów Tuska rządów inflacja oscylowała wokół zera
            >
            > > Inflacja PO PSL
            > > 2008 4,2%
            > > 2009 3,5%
            > > 2010 2,6%
            > > 2011 4,3%
            > > 2012 3,7%
            > > 2013 0,9%
            > > 2014 0,0%
            > > 2015 −0,9%
            >
            > Ponieważ Inflacja dojna wyniosła w 2022 roku 14,4%, więc Tusk zaproponował, żeb
            > y ją podnieść do ponad 15% już w 2023 a nie w 2024 roku. Reszta to fakeniusowa
            > propaganda więc do ciemnego.luda.
            +++++
            są tacy którzy patrzą ale nie widzą jesli.nie jest to co widzieć chcieli. Szkoda, bo kto wie czy myślaląc samodzielnie poznali by uroki wolności.
            Dojna drużyna jest zainteresowana inflacją gdyż doi procentowo więcej. Ona jest Polski nowotworem z namnazającymi się komórkami ministrów bez tek, wiceministrów bez głowy, pelnomicniköw bez potrzeby, ale wszyscy z rosnącym kontem.
            "- Pokora, praca, umiar, roztropność w działaniu i odpowiedzialność, a przede wszystkim - słuchanie obywateli. To są zasady, którymi będziemy się kierować"

"- Chciałbym przedstawić propozycję zmian. Sprawne i efektywne państwo działa w oparciu o profesjonalne kadry, a nie o rozbudowaną biurokrację. Nie ilość, a jakość. Zaczynamy od siebie. Dlatego zmniejszymy skład ministrów i wiceministrów"
            Kiedy to gadał akurat bylo tego niemal o połowę mniej. Co za prymutywy, żenada.
            Na🤟ałem. 🖐️🤟.
            • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 09:35
              ireneo napisał(a):

> są tacy którzy patrzą ale nie widzą jesli.nie jest to co widzieć chcieli. Szkod
              > a, bo kto wie czy myślaląc samodzielnie poznali by uroki wolności.
              > Dojna drużyna jest zainteresowana inflacją gdyż doi procentowo więcej. Ona jest
              > Polski nowotworem z namnazającymi się komórkami ministrów bez tek, wiceministr
              > ów bez głowy, pelnomicniköw bez potrzeby, ale wszyscy z rosnącym kontem.
              > "- Pokora, praca, umiar, roztropność w działaniu i odpowiedzialność, a przede w
              > szystkim - słuchanie obywateli. To są zasady, którymi będziemy się kierować"

Są tacy którzy patrzą ale nie widzą, bo wolą nie widzieć. Szkoda, bo kto wie czy myśląc samodzielnie zdążyliby w porę zareagować i nie obudziliby się z ręką w nocniku. Dojna drużyna jest zainteresowana inflacją gdyż doi procentowo więcej. Konkurencyjnej drużynie nie zależy na obniżeniu inflacji, a wręcz przeciwnie, robi wszystko, by utrzymać ją na wysokim poziomie chociażby dlatego, że po zdobyciu władzy (jeśli ją jakimś cudem zdobędzie) nie będzie musiała podnosić podatków i ciąć wydatków, bo podatek inflacyjny załatwi sprawę. Jest to o tyle istotne, że już nie ma pieniędzy na których można położyć łapę, — OFE już jest załatwione na cacy, a w PPK jest jeszcze za mało pieniędzy.

> "- Chciałbym przedstawić propozycję zmian. Sprawne i efektywne państwo działa w
              > oparciu o profesjonalne kadry, a nie o rozbudowaną biurokrację. Nie ilość, a j
              > akość. Zaczynamy od siebie. Dlatego zmniejszymy skład ministrów i wiceministrów
              > "
              > Kiedy to gadał akurat bylo tego niemal o połowę mniej. Co za prymutywy, żenada.
              > Na🤟ałem. 🖐️🤟.

Trzeba przyznać Tuskowi, że w tym względzie jest uczciwy i niczego takiego nie obiecuje. Zapewnia na każdym kroku, że wszystko zostanie po staremu. Oby po wyborach nie okazało się, że zamienił stryjek siekierkę na kijek.
              Być może Tusk będzie w stanie okiełznać apetyty swoich, ale Kosiniak-Kamysz i Hołownia, który minimalną liczbę stanowisk do obsadzenia zawarł w nazwie partii?
          • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 02:10
            oby.watel napisał:

> ireneo potwierdził(a) że za rządów Tuska rządów inflacja oscylowała wokół zera
            >
            > > Inflacja PO PSL
            > > 2008 4,2%
            > > 2009 3,5%
            > > 2010 2,6%
            > > 2011 4,3%
            > > 2012 3,7%
            > > 2013 0,9%
            > > 2014 0,0%
            > > 2015 −0,9%
            >
            Kto niczego nie rozumie, musi we wszystko wierzyć.
            ++++
            ireneo przedstawił fakty iż D. Tusk miał rację, a ty musisz wierzyć w te wszystkie brednie.
            Z prezentacji wyniką ze dojni stan zerowy inflacji ubogacili o super inflację aby super doić ciemnego luda. Cbdo.
            • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 09:51
              ireneo napisał(a):

> ireneo przedstawił fakty iż D. Tusk miał rację, a ty musisz wierzyć w te
              > wszystkie brednie.

Jakie brednie? Pytanie brzmiało: jak pan, panie Tusk, zamierza uporać się z inflacją? I wtedy właśnie Tusk pojechał Morawieckim — za Tuska, czyli jak ja byłem premierem bla bla bla. Ale skoro ireneo wszystko wie, to może odpowie na pytanie jaki wpływ na na obecną inflację ma inflacja z roku 2014 i osoba premiera? Inflacja spadnie od samego przypominania jak dobrze było dawniej? Nie trzeba wierzyć. Wystarczy wiedzieć, widzieć, rozumieć i dzielić się wątpliwościami. Od uprawiania bezmyślnej propagandy sytuacja nie poprawi się.

Śmieją się z Kaczyńskiego, że otacza się klakierami, ale reakcja publiczności na wystąpienia starannie dobranych pojedynczych oponentów Tuska świadczy o tym, że tam też publiczność jest starannie dobrana. Być może zupełnie przypadkiem dobiera się sama, ale nie zmienia to faktu, że spija Tuskowi słowa z dzióbka równie gorliwie jak Kaczyńskiemu jego wyznawcy. Pewnie dlatego praktycznie nigdy nie ma niewygodnych pytań. Te które zadają podstawieni oponenci, to zazwyczaj stek bzdur i pretensji. Raz zapytano Tuska o OFE, odpowiedział, że zabrał pieniądze, napisał na świstku ile zabrał, więc nikt nie stracił i już nikt o to nie pyta. A przecież straciliśmy wszyscy — emeryci stracili składki, a gospodarka olbrzymiego inwestora.

> Z prezentacji wyniką ze dojni stan zerowy inflacji ubogacili o super inflacj
              > ę aby super doić ciemnego luda
              . Cbdo.

Na prezentacji nie widać, ale można bez trudu sprawdzić na stronach Sejmu, że dojni ubogacali, a totalni ich poganiali i gorliwie w ubogacaniu wspierali.
              • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 10:03
                oby.watel napisał:

> > wszystkie brednie.
                >
                — za Tuska, czyli jak ja byłem
                > premierem bla bla bla. Ale skoro ireneo wszystko wie, to może odpowie na pytan
                > ie jaki wpływ na na obecną inflację ma inflacja z roku 2014 i osoba premiera? I
                >
                +++
                ale skoro ireneo wszystko wie?? akurat wie czym jest fake nius i tego dowodzi. I dobrze aby inny wszystko wiedzacy robił tak samo a nie bredził hak chcby w tym symetryzowaniu inflacji w kadencjach. Ireneo pokazał że dwa kryzysy finansowe jakie dotknęły Euopę za "czasów" Tuska zostały mniej bolesnie opanowane niż obecne. A co do roli szefa rzadu to wystarczy porównać spadki inflacji w poszczególnych krajach. Szef dojnego rządu jest w sorcie kilkumilionowych państw jak Węgry, Litwa, Łotwa które do kupy razem liczą tyle co połowa Polski.
                Chamskim jest odnoszenie się personalne, a z chamami nawet tu mi nie po drodze.
                • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 10:35
                  ireneo napisał(a):

> ale skoro ireneo wszystko wie?? akurat wie czym jest fake nius i tego dowodzi.
                  > I dobrze aby inny wszystko wiedzacy robił tak samo a nie bredził hak chcby w ty
                  > m symetryzowaniu inflacji w kadencjach. Ireneo pokazał że dwa kryzysy finansowe
                  > jakie dotknęły Euopę za "czasów" Tuska zostały mniej bolesnie opanowane niż ob
                  > ecne. A co do roli szefa rzadu to wystarczy porównać spadki inflacji w poszczeg
                  > ólnych krajach. Szef dojnego rządu jest w sorcie kilkumilionowych państw jak Wę
                  > gry, Litwa, Łotwa które do kupy razem liczą tyle co połowa Polski.
                  > Chamskim jest odnoszenie się personalne, a z chamami nawet tu mi nie po drodze.

Jak się czyta między wierszami, to się przeczyta co tylko się chce. Chociażby "symetryzowanie inflacji" jest wyssane z palca. Ciężko rozmawiać z zaślepionym miłośnikiem jeden czy drugiej strony, według którego błędy popełnia jedynie strona przeciwna. Kryzys dawał Tuskowi doskonałą okazję powściągnąć rozbuchane finanse. Zamiast dokończyć reformę, uczynić system emerytalny powszechnym, zlikwidować KRUS, wolał ograbić emerytów niwecząc z mozołem odbudowywane zaufanie do państwa. Prawda jest taka, że opozycja walnie przyczyniła się do obecnej inflacji. Prawdą jest także, że w odpowiedzi na pytanie jak będzie z nią walczył Tusk opowiada jak była niska w czasie skoku na pieniądze OFE.
                  • ukos Re: Wina Tuska 17.05.23, 19:12
                    oby.watel napisał:

> Prawda jest taka, że opozycja walnie przyczyniła się do obecnej inflacji

Prawda jest taka, że to pierdu, pierdu.
                    -
                    ***** **SS i jego wolski, priwislinskij mir!
                    Protofaszystowski paradyktatorek odrąbuje
                    protofaszystowskiej paradyktaturze przedrostki!
                    • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 19:27
                      ukos napisał:

> oby.watel napisał:
                      >
                      > > Prawda jest taka, że opozycja walnie przyczyniła się do obecnej inflacji
                      >
                      > Prawda jest taka, że to pierdu, pierdu.
                      +++++
                      ma rację, bo gdyby się porozumieli to żadne broszki czy długonoski nie mieliby dostępu do koryta i budżetu i kryzys nie wyszedłby poza 7-8%, a teraz koło.4, jak tam gdzie mają uczciwych przy sterach.
      • s12345s Re: Wina Tuska 17.05.23, 12:57
        oby.watel napisał:

>Skromnie przemilczał skok na kasę emerytów i towarzyszący jej demontaż syste
        > mu emerytalnego,
        >
        Tusk kasy z OFE nie ukradł, ani nie zabrał. Przeniósł te pieniądze do ZUS. Są na naszych kontach. A paniom, które skończą 65 lat, pięknie te pieniądze procentują. Poczytaj sobie o tym.
        Ale to dotyczy tylko pań. Panowie nie łapią się na to przeliczenie emerytury po 65 roku życia.
        • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:12
          s12345s napisała:

> Tusk kasy z OFE nie ukradł, ani nie zabrał. Przeniósł te pieniądze do ZUS. Są n
          > a naszych kontach. A paniom, które skończą 65 lat, pięknie te pieniądze procent
          > ują. Poczytaj sobie o tym.
          > Ale to dotyczy tylko pań. Panowie nie łapią się na to przeliczenie emerytury po
          > 65 roku życia.

Poczytałem sobie o tym. Mam propozycję. Ja Ci nie zabiorę oszczędności. Ja je sobie wypłacę bez pytania Cię o zgodę, a tobie zostawię informację ile wziąłem z obietnicą, że kiedyś tam oddam. Tego nie można nazwać kradzieżą, prawda? Co prawda były pieniądze a jest nic nie warta obietnica, ale to przecież nie kradzież. O tym, że zostali ograbieni emeryci przekonają się jak przejdą na emeryturę i dostaną grosze. Dżentelmen-włamywacz, Arsène Lupin, też nie kradł ponieważ zostawiał pokwitowanie.
          • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:23
            oby.watel napisał:

> s12345s napisała:
            >
            > > Tusk kasy z OFE nie ukradł, ani nie zabrał. Przeniósł te pieniądze do ZUS
            > . Są n
            > > a naszych kontach.
            ++++
            Kto zechce, niekoniecznie emeryt moze :
            "ZUS gwarantuje, że wypłaci pieniądze zgromadzone na subkoncie osoby ubezpieczonej (.) Jednak, aby uruchomić wypłatę, konieczny jest specjalny wniosek."
            Jak tu samsiebie wprowadzasz wbłąd to twój.problem, ale nie wprowadzaj innych, bo ktoś może nie sprawdzic fake niusa jak tow. Zbigniew Z fejla z niezależnej.
            • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:29
              ireneo napisał(a):

> Kto zechce, niekoniecznie emeryt moze :
              > "ZUS gwarantuje, że wypłaci pieniądze zgromadzone na subkoncie osoby ubezpie
              > czonej
              (.) Jednak, aby uruchomić wypłatę, konieczny jest specjalny wniosek.
              > "

No i? Jaki jest związek gwarancji, że wypłaci z nacjonalizacją składek bez odszkodowania? Walczysz z wyimaginowanymi fake newsami tworząc własne?

> Jak tu samsiebie wprowadzasz wbłąd to twój.problem, ale nie wprowadzaj innych,
              > bo ktoś może nie sprawdzic fake niusa jak tow. Zbigniew Z fejla z niezależnej.

Jeśli sam siebie wprowadzam w błąd, to proszę byś mnie oświecił i wyjaśnił gdzie i jak wprowadziłem się w błąd?
          • tapatik Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:25
            oby.watel napisał:

> s12345s napisała:
            >
            > > Tusk kasy z OFE nie ukradł, ani nie zabrał. Przeniósł te pieniądze do ZUS
            > . Są n
            > > a naszych kontach. A paniom, które skończą 65 lat, pięknie te pieniądze p
            > rocent
            > > ują. Poczytaj sobie o tym.
            > > Ale to dotyczy tylko pań. Panowie nie łapią się na to przeliczenie emeryt
            > ury po
            > > 65 roku życia.
            >
            > Poczytałem sobie o tym. Mam propozycję. Ja Ci nie zabiorę oszczędności.
            > Ja je sobie wypłacę bez pytania Cię o zgodę, a tobie zostawię informację
            > ile wziąłem z obietnicą, że kiedyś tam oddam. Tego nie można nazwać kradzieżą,
            > prawda? Co prawda były pieniądze a jest nic nie warta obietnica, ale to przecież
            > nie kradzież. O tym, że zostali ograbieni emeryci przekonają się jak przejdą
            > na emeryturę i dostaną grosze. Dżentelmen-włamywacz, Arsène Lupin,
            > też nie kradł ponieważ zostawiał pokwitowanie.

Nie do końca.
            Owszem to było bez pytania się mnie o zgodę, ale ta kasa została przeniesiona do ZUS.
            Równie dobrze można by powiedzieć, że składki emerytalne są kradzieżą.
            • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:36
              tapatik napisał:

> Nie do końca.
              > Owszem to było bez pytania się mnie o zgodę, ale ta kasa została przeniesiona d
              > o ZUS.

Do końca. Kasa w postaci obligacji SP, które OFE musiały kupować, została przeniesiona do budżetu i tam obligacje zostały "umorzone". Dzięki temu dług publiczny zmalał. Do ZUS zostały przeniesione wyłącznie zobowiązania, czyli wysokość zgromadzonej kwoty.

> Równie dobrze można by powiedzieć, że składki emerytalne są kradzieżą.

Ależ właśnie tak właśnie powiedział Tusk! Przekonywał, że pracownicy płacąc składki do OFE rujnują budżet państwa.
          • s12345s Re: Wina Tuska 17.05.23, 14:01
            oby.watel napisał
            >
            > Poczytałem sobie o tym.

Chyba nie za bardzo. Kasa z OFE była kiepsko inwestowana. Około 10% każdy miałby więcej w ZUS, gdyby nie było OFE. 10% to prowizja którą pobierało OFE niezależnie jak inwestowało pieniądze.
            Te panie z OFE, które skończą 65 lat, dostaną ponowne przeliczenie emetytury i zyskają 40-60% więcej tego co mają teraz.
            Warunek jest taki, że trzeba przeżyć te 5 lat. No i przez 5 lat kobiety z OFE maja mniejsze emerytury.
            Te kobiety, które nie były w OFE robią straszny raban o to. Tak jest od 9 lat.
            Chyba tylko jeden rocznik lub dwa musi wystąpić o te przeliczenie. Reszta ma z automatu.
            • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 14:22
              s12345s napisała:

> Chyba nie za bardzo. Kasa z OFE była kiepsko inwestowana. Około 10% każdy miałb
              > y więcej w ZUS, gdyby nie było OFE. 10% to prowizja którą pobierało OFE niezale
              > żnie jak inwestowało pieniądze.

Kasa z OFE była kiepsko inwestowana, kasa wpłacana do ZUS nie jest inwestowana wcale, a to co wpływa od razu wypływa. Dlatego proszę popraw mnie jeśli coś źle zrozumiałem — uważasz, że lepiej zamiast obniżyć 10% prowizję należy zniszczyć jeden filar systemu emerytalnego? Co robisz jak kran kapie? Burzysz dom i wynajmujesz mieszkanie?

> Te panie z OFE, które skończą 65 lat, dostaną ponowne przeliczenie emetytury i
              > zyskają 40-60% więcej tego co mają teraz.

Emerytura jak za komuny nie tyle zależy od tego ile ktoś odłożył, ile od widzimisię polityków. Oczywiście wysokość zgromadzonego "kapitału" wpływa na wysokość emerytury, ale wszystkie przeliczniki, wskaźniki, mnożniki zależą wyłącznie od polityków. Ktoś, kto odszedł na emeryturę w czerwcu dostawał kilkaset zł mniej niż gdyby przeszedł w lipcu. Dalej ta kuriozalna zasada obowiązuje, czy już została zniesiona?

> Warunek jest taki, że trzeba przeżyć te 5 lat. No i przez 5 lat kobiety z OFE m
              > aja mniejsze emerytury.

No to trzeba żyć, nie umierać, żeby się doczekać.

> Te kobiety, które nie były w OFE robią straszny raban o to. Tak jest od 9 lat.
              > Chyba tylko jeden rocznik lub dwa musi wystąpić o te przeliczenie. Reszta ma z
              > automatu.

Robienie rabanu, domaganie się należnych świadczeń jest skandalem, czy nie, bo się pogubiłem? Przy okazji pozwól mi zrozumieć dlaczego po reformach Tuska i następców w miarę prosty i zrozumiały system emerytalny stał się tak skomplikowany, a wymiar świadczenia zależny w tak ogromnym stopniu od widzimisię urzędników i polityków?
              • s12345s Re: Wina Tuska 17.05.23, 14:34
                oby.watel napisał:

>
                > Emerytura jak za komuny nie tyle zależy od tego ile ktoś odłożył, ile od widzim
                > isię polityków
                >
                Tutaj pełna zgoda. Tylko dlaczego święty PiS tego nie zmienił, a wręcz pogłębił niesprawiefliwość.
                • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 14:54
                  s12345s napisała:

> Tutaj pełna zgoda. Tylko dlaczego święty PiS tego nie zmienił, a wręcz pogłębił
                  > niesprawiefliwość.

To proste. Według towarzyszy z PiS-u wszystko co prywatne jest niedobre, bo jeśli ktoś ma, to na pewno ukradł. Uczciwy zarabia na państwowych posadach i bogaci się dzięki grantom i dotacjom. Rząd Jerzego Buzka przygotował reformę, ponieważ niewydolny system emerytalny prędzej czy później musiał doprowadzić finanse państwa do zapaści. Wprowadzono drugi, kapitałowy filar. Tusk przywrócił stan sprzed reformy nie zmieniając kluczowych zasad dwufilarowego systemu. PiS-owi ten układ pasuje, ponieważ może korzystając zeń kreować się na dobrego wujka, który o emerytów dba, trzynastkę im da, świadczenia podniesie, czternastkę dorzuci. Jednak nawet PiS widzi, że to wkrótce runie, stąd OFE-bis, czyli PPK. Tyle, że już na to za późno. OFE działałoby dziś ponad 20 lat, byłoby w połowie do osiągnięcia pełnej operatywności, PPK dopiero wystartowały.
        • pies.na.czarnych Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:16
          s12345s napisała:

> oby.watel napisał:
          >
          > >Skromnie przemilczał skok na kasę emerytów i towarzyszący jej demontaż sys
          > te
          > > mu emerytalnego,
          > >
          > Tusk kasy z OFE nie ukradł, ani nie zabrał. Przeniósł te pieniądze do ZUS. Są n
          > a naszych kontach. A paniom, które skończą 65 lat, pięknie te pieniądze procent
          > ują. Poczytaj sobie o tym.
          > Ale to dotyczy tylko pań. Panowie nie łapią się na to przeliczenie emerytury po
          > 65 roku życia.

Szkoda twojego trudu. Obatelowi już nie jeden raz tłumaczono o co chodzi. Bez skutku, jak widać. On wierzy jedynie w biuletyny partyjnej propagandy.
          • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:40
            pies.na.czarnych napisała:

> Szkoda twojego trudu. Obatelowi już nie jeden raz tłumaczono o co chodzi. Bez s
            > kutku, jak widać. On wierzy jedynie w biuletyny partyjnej propagandy.

Nie Ty jeden "próbowałeś tłumaczyć". Jeden mi tłumaczył, że Ziemia jest płaska, drugi, że różniczka to wyniczek odejmowanka, inny jeszcze coś innego. Szczegóły znajdziesz w broszurach.
    • ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 16.05.23, 14:26
      Ruda Kaśka, która jako starszy referent w budżetówce, przez dwie kadencje PO zarabiała, ni mniej ni więcej jak 1124 zł i grosze, by powiedziała.
      - E tam, zaraz wina. Super facet!
      Nie będę w punktach wymieniał sporej ilości "zasług" Tuska, które by wymieniła rzeczona ruda Kaśka i bardzo, ale to bardzo wielu jej podobnych.
      Kolego Snajper, linia, którą na tym forum wytyczasz, prowadzi do wzmacniania polaryzacji nastrojów społeczeństwa. Czytaj, że z nieznanych mi powodów, wzmacniasz podziały w społeczeństwie. Czyli, mając dobre intencje, pośrednio działasz na korzyść Kaczyńskiego i jego zgrai spod znaku PiS. Dla nich im większe podziały w społeczeństwie, to tym większy zysk.
      Moje sugestie.
      1 - Zamiast z pozycji skrajnej wychwalać pod niebiosa obciążonego błędami Tuska i niczym komunistyczny cenzor, ciąć niewygodne Ci, bo oparte na faktach wpisy Ci przeczące , pomyśl o zastosowaniu arystotelesowskiej reguły złotego środka, polegającej na szukaniu środka między nadmiarem, a niedomiarem poprzez wycinanie skrajności i kierowanie się tym co pośrednie.
      Ta linia się sprawdziła.
      Ona pozwoliła z powodzeniem trwać cywilizacji antycznej przez okres, blisko ośmiu stuleci.
      2 - Jeśli myślisz, że przegrana PiS to wygranie wojny, jesteś w błędzie. PiS może stracić władzę, ale nie straci swoich zwolenników. Na to potrzeba kolejnych dekad i mądrych, nowych ludzi u sterów władzy. Ci starzy zawsze jednym będą się kojarzyć pozytywnie, innym negatywnie. Czyli polaryzacja będzie trwać.
      Dlatego od lat, symbolicznie" Tuska wysyłam w Karkonosze.
      • snajper55 Re: Wina Tuska 16.05.23, 14:57
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Ruda Kaśka, która jako starszy referent w budżetówce, przez dwie kadencje PO za
        > rabiała, ni mniej ni więcej jak 1124 zł i grosze, by powiedziała.
        > - E tam, zaraz wina. Super facet!
        > Nie będę w punktach wymieniał sporej ilości "zasług" Tuska, które by wymieniła
        > rzeczona ruda Kaśka i bardzo, ale to bardzo wielu jej podobnych.
        > Kolego Snajper, linia, którą na tym forum wytyczasz, prowadzi do wzmacniania po
        > laryzacji nastrojów społeczeństwa. Czytaj, że z nieznanych mi powodów, wzmacnia
        > sz podziały w społeczeństwie. Czyli, mając dobre intencje, pośrednio działasz n
        > a korzyść Kaczyńskiego i jego zgrai spod znaku PiS. Dla nich im większe podział
        > y w społeczeństwie, to tym większy zysk.
        > Moje sugestie.
        > 1 - Zamiast z pozycji skrajnej wychwalać pod niebiosa obciążonego błędami Tuska
        > i niczym komunistyczny cenzor, ciąć niewygodne Ci, bo oparte na faktach wpisy
        > Ci przeczące , pomyśl o zastosowaniu arystotelesowskiej reguły złotego środka,
        > polegającej na szukaniu środka między nadmiarem, a niedomiarem poprzez wycinani
        > e skrajności i kierowanie się tym co pośrednie.
        > Ta linia się sprawdziła.
        > Ona pozwoliła z powodzeniem trwać cywilizacji antycznej przez okres, blisko ośm
        > iu stuleci.
        > 2 - Jeśli myślisz, że przegrana PiS to wygranie wojny, jesteś w błędzie. PiS mo
        > że stracić władzę, ale nie straci swoich zwolenników. Na to potrzeba kolejnych
        > dekad i mądrych, nowych ludzi u sterów władzy. Ci starzy zawsze jednym będą się
        > kojarzyć pozytywnie, innym negatywnie. Czyli polaryzacja będzie trwać.
        > Dlatego od lat, symbolicznie" Tuska wysyłam w Karkonosze.

Chyba moją skromną osobe oglądasz pod mikroskopem, skoro piszesz, ze wytyczam jakąś linię. Moją linia jest taka sama jak ta wytyczana przez mrowkę w lesie.

Bardzo ciekawy jest ostatni fragment twojego wpisu. Jest on niewątpliwie prawdziwy, ale pozwolisz, że go odrobinę zmodyfikuje i napisze:

Jeśli myślisz, że przegrana PRL to wygranie wojny, jesteś w błędzie. PRL może stracić władzę, ale nie straci swoich zwolenników. Na to potrzeba kolejnych dekad i mądrych, nowych ludzi u sterów władzy. Ci starzy zawsze jednym będą się kojarzyć pozytywnie, innym negatywnie. Czyli polaryzacja będzie trwać.

Ten zmodyfikowany fragment tez jest prawdziwy. Czy jednak z niego wynika że nie trzeba było walczyć z PRL-em a ówczesna opozycję wysłać w Karkonosze?

S.
        • stefan4 mróweńka... 16.05.23, 18:24
          snajper55 :
          > Moją linia jest taka sama jak ta wytyczana przez mrowkę w lesie.

Gdzie są takie mrówki, które dokonują wyrębu lasu?

- Stefan
          • snajper55 Re: mróweńka... 16.05.23, 20:04
            stefan4 napisał:

> snajper55 :
            > > Moją linia jest taka sama jak ta wytyczana przez mrowkę w lesie.
            >
            > Gdzie są takie mrówki, które dokonują wyrębu lasu?

Nasze wpisy to nie drzewa. Nasze wpisy to ziarenka piasku na leśnej ścieżce.

S.
            • oby.watel Re: mróweńka... 16.05.23, 22:11
              snajper55 napisał:

> Nasze wpisy to nie drzewa. Nasze wpisy to ziarenka piasku na leśnej ścieżce.

Regularnie ktoś te ziarenka podprowadza i stale któregoś brakuje.
              • snajper55 Re: mróweńka... 16.05.23, 22:17
                oby.watel napisał:

> snajper55 napisał:
                >
                > > Nasze wpisy to nie drzewa. Nasze wpisy to ziarenka piasku na leśnej ścież
                > ce.
                >
                > Regularnie ktoś te ziarenka podprowadza i stale któregoś brakuje.

Mrówki.

S.
                • privus Re: mróweńka... 16.05.23, 22:34
                  A ja byłem przekonany, że to wina Tuska zatrudniającego mrówki na dojnych pisich etatach. Przyznaję się do błędu :o)
                • oby.watel Re: mróweńka... 17.05.23, 09:52
                  snajper55 napisał:

> Mrówki.

Niewykluczone. Poziom zrozumienia rzeczywistości podobny.
            • storima Re: mróweńka... 17.05.23, 10:12
              snajper55 napisał:

> stefan4 napisał:
              >
              > > snajper55 :
              > > > Moją linia jest taka sama jak ta wytyczana przez mrowkę w lesie.
              > >
              > > Gdzie są takie mrówki, które dokonują wyrębu lasu?
              >
              > Nasze wpisy to nie drzewa. Nasze wpisy to ziarenka piasku na leśnej ścieżce.

Prawda.

Publikacje na jednym z niszowych forów w niemal 38 milionowym kraju
              są jak " ziarenka piasku na leśnej ścieżce".

Niewidoczne.
              Nic nie znaczące.
              I nie służące niczemu.
              • storima Re: mróweńka... 17.05.23, 10:20
                PS
                "Pisałbym nieznaczący w znaczeniu 'nieważny', ale nic nie znaczący, czyli 'taki, który nie znaczy nic'.
                Pisałbym zatem po staremu, według zasad pisowni zaprzeczonych imiesłowów przymiotnikowych sprzed 1997 r., do dziś zresztą aktualnych o tyle, że nadal można z nich korzystać. W 1997 r. Rada Języka Polskiego zaleciła jednak zaprzeczone imiesłowy przymiotnikowe pisać łącznie bez względu na ich znaczenie i taka pisownia się upowszechnia. "
                Mirosław Bańko, PWN
                sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nie-znaczacy;8491.html
              • stefan4 Re: mróweńka... 17.05.23, 10:39
                storima:
                > Publikacje na jednym z niszowych forów w niemal 38 milionowym kraju
                > są jak " ziarenka piasku na leśnej ścieżce".
                >
                > Niewidoczne.

Raczej mało widoczne.

> Nic nie znaczące.

Raczej mało znaczące.

Jest poważna różnica między ,,nic'' a ,,mało''. Nicem nikt się nie przejmuje. A mało może urosnąć, więc przeciwko mału zatrudniani są cenzorzy, tworzone są linie polityczne, zasady prawne, procesy i więzienia...
                    — Ogrom­ne woj­ska, bit­ne ge­ne­ra­ły,
                    Po­li­cje taj­ne, wid­ne i dwu­pł­cio­we
                    Prze­ciw­ko ko­muż tak się po­jed­na­ły? —
                    Prze­ciw­ko kil­ku my­ślom, co nie nowe!...
                (Norwid)

- Stefan
                • storima Re: mróweńka... 17.05.23, 10:57
                  stefan4 napisał:
                  > Raczej mało widoczne.
                  > > Nic nie znaczące.
                  > Raczej mało znaczące.
                  > Jest poważna różnica między ,,nic'' a ,,mało''. Nicem nikt się nie przejmuje.
                  > A mało może urosnąć, więc przeciwko mału zatrudniani są cenzorzy, tworzone są
                  > linie polityczne, zasady prawne, procesy i więzienia...
                  >     — Ogrom­ne woj­ska, bit­ne ge­ne­ra­ły,
                  >     Po­li­cje taj­ne, wid­ne i dwu­pł­cio­we
                  >     Prze­ciw­ko ko­muż tak się po­jed­na­ły? —
                  >     Prze­ciw­ko kil­ku my­ślom, co nie nowe!...
                  > (Norwid)
                  > - Stefan

Dzięki !

Zostaję jednak przy mojej pisowni interpretując poetycką ekspresję opiekuna społecznego forów Agory.
        • ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 17.05.23, 11:35
          snajper55 napisał:

> Chyba moją skromną osobe oglądasz pod mikroskopem, skoro piszesz, ze wytyczam j
          > akąś linię.

Raczej na forach linię wytycza moderator, a nie ksiądz proboszcz.
          Chociaż? Dziś coraz częściej to ksiądz proboszcz jest najważniejszą personą.

> Moją linia jest taka sama jak ta wytyczana przez mrowkę w lesie.

Czy to proroctwo?
          Pytam, bo Twoja wytyczająca linię "mrówka", jeszcze ciut i stoczy się do rangi mrowiska.

> Jeśli myślisz, że przegrana PRL to wygranie wojny, jesteś w błędzie. PRL może s
          > tracić władzę, ale nie straci swoich zwolenników. Na to potrzeba kolejnych deka
          > d i mądrych, nowych ludzi u sterów władzy. Ci starzy zawsze jednym będą się ko
          > jarzyć pozytywnie, innym negatywnie. Czyli polaryzacja będzie trwać.

Myślę, że modyfikacja trafna.
          Przemiany w Polsce, w wielu punktach polegały na tylko podkoloryzowanym szablonowaniu reguł obowiązujących w PRL.
          Wymienię tylko trzy kluczowe.
          1 - Zasady finansowania partii politycznych.
          2 - Zasady finansowania związków wyznaniowych.
          3 - Zasad finansowania przedsiębiorstw państwowych.
          Tu nieco szczegółów.
          Pozostawiono po PRL-u zakaz samodzielnego zaopatrywania się w materiały niezbędne do funkcjonowania firmy i pozostawiono zakaz samodzielnego zbywania produktów firmy.
          W PRL-u te zadania wykonywały: Zaopatrzenie - państwowe zrzeszenia i zjednoczenia, a zbyciem państwowe agencje handlowe.
          Po zmianie władzy: Zaopatrzenie plus zbywanie - Niezależne spółki powołane w konkretnych przedsiębiorstwach.
          Te spółki obsadzone przez dyrekcję tych firm i działaczy, kupowały i sprzedawały produkty, pobierając z tego tytułu prowizję.
          Sam, Ursus obsługiwało 16 wewnętrznych spółek, z których to spółek działacze i dyrekcja, pobierali, prócz pensji, 16 prowizji.
          Jeden przykład.
          Śruba dwustronna m 8 - cena zakupu 0,80 zł. Po przejściu przez łapy panów okradających zarządzane przez siebie przedsiębiorstwo, cena rosła do poziomu 1,50 zł.
          Po co to?
          1 - Kiepskie wyniki firmy, to wartość firmy niska. Czyli, prywatyzować.
          2 - Jeśli za krzyżykiem na listach wyborczych nie szły złotówki, partie polityczne musiały znaleźć inne źródła dochodu.
          3 - No i potrzeby osobiste. Wygodne życie nie jest tanie.

> Ten zmodyfikowany fragment tez jest prawdziwy.

Oczywiście.

> Czy jednak z niego wynika że nie
          > trzeba było walczyć z PRL-em a ówczesna opozycję wysłać w Karkonosze?

Wynika jasno, że PRL niekoniecznie powinien osiąść w Karkonoszach. Oni brali łyżeczkami. Natomiast PRL bis, który po nim powstał, jak najbardziej powinien tam trafić.
          Choćby ze względu na wysoko dziś postawione persony, które z beneficjentem tego procederu czyli w spółce z KK, jawnie piorą miliony zdobyte prawem kaduka.
          Ps. Jako, że wątek jest o Tusku, to oświadczam. W kwestii przekrętów finansowych nie mam mu nic do zarzucenia.
          W kwestiach innych, owszem, pretensje mam. Ot, naiwniak widział, słyszał, a nie protestował.
          Zresztą to temat rzeka.
          • storima Re: Wina Tuska 17.05.23, 12:45
            ktos_z_kosmosu napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > Chyba moją skromną osobe oglądasz pod mikroskopem, skoro piszesz, ze wyty
            > czam j
            > > akąś linię.
            >
            > Raczej na forach linię wytycza moderator, a nie ksiądz proboszcz.

Niezupełnie.
            Snajper nigdy nie przedstawiał się tu jako opiekun FK.

Stało się to przez przypadek:

forum.gazeta.pl/forum/w,654,165915871,165915871,Amnestia_poszla_sie_parzyc_.html?p=165916164
            forum.gazeta.pl/forum/w,654,165915871,165915871,Amnestia_poszla_sie_parzyc_.html?p=165919172

• oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:20
              storima napisał:

> Niezupełnie.
              > Snajper nigdy nie przedstawiał się tu jako opiekun FK.
              >
              > Stało się to przez przypadek:
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,654,165915871,165915871,Amnestia_poszla_sie_parzyc_.html?p=165916164

> forum.gazeta.pl/forum/w,654,165915871,165915871,Amnestia_poszla_sie_parzyc_.html?p=165919172

Nasza mróweczka-stachanowiec dzięki anonimowości może sobie pozwolić na olewanie regulaminu. Łyknie sobie berbeluchy lub alpagi, we łbie mu się rozjaśni i przystępuje do dzieła, wycina, tnie bez wytchnienia. Tak się zastawiam ile osób życzy mu i jego mocodawcom dalszych sukcesów w pracy i życiu osobistym.
              • storima Re: Wina Tuska 18.05.23, 09:52
                oby.watel napisał:

> storima napisał:
                >
                > > Niezupełnie.
                > > Snajper nigdy nie przedstawiał się tu jako opiekun FK.
                > >
                > > Stało się to przez przypadek:
                > >
                > > forum.gazeta.pl/forum/w,654,165915871,165915871,Amnestia_poszla_sie_parzyc_.html?p=165916164
                >
                > > forum.gazeta.pl/forum/w,654,165915871,165915871,Amnestia_poszla_sie_parzyc_.html?p=165919172
                >
                > Nasza mróweczka-stachanowiec dzięki anonimowości może sobie pozwolić na olewani
                > e regulaminu.

Wyciął mój poprzedni wpis na ten temat.

Musiałem napisać i opublikować go ponownie.

Napisałem odnośnie wpisu Ktoś z Kosmosu,
                który zapytał opiekuna społecznego forów Agory:

Kolego Snajper, linia, którą na tym forum wytyczasz(...) i niczym komunistyczny cenzor, ciąć niewygodne Ci, bo oparte na faktach wpisy Ci przeczące

Odpowiedziałem :
                > > Niezupełnie.
                > > Snajper nigdy nie przedstawiał się tu jako opiekun FK.

Podałem bibliografię Archiwów Forów Agory z której wynika, iż forumowicze o opiekowaniu się Forum Kraj dowiedzieli się przez przypadek. Nie było zamiarem snajpera utożsamianie go z tą pozycją. Chciał pisać tu jako forumowicz niedysponujący dostępem do narzędzi usuwania publikacji. Czyli jako "neutralny" i "równy" innym forumowiczom aktywny uczestnik FK.
                Wiedziałem o tym od 4 lat. Ale do wczoraj nie było takiej potrzeby, tak jak inni forumowicze przede mną, abym tym faktem na FK się dzielił.

PS
                powtórzę, że wpis Kogoś z Kosmosu o tym samym przesłaniu został wraz z moimi wpisami nienaruszającymi Regulaminu usunięty :

> Twój wpis podobnej treści został usunięty przez opiekuna społecznego forów Agor
                > y wraz moimi wpisami z poniższego linkowanego wątku:
                >
                > forum.gazeta.pl/forum/w,28,175891480,175891480,o_wyzszosci_polskiej_konstytucji_nad_ameykanska.html?p=175947350
                > Ponownie kilkakrotnie zamieszczałem tam sprostowanie. Jak w innych wątkach o an
                > alogicznej sytuacji. Aż w końcu po kilku interwencjach ostało się podsumowanie
                > niewłaściwych zachowań opiekuna na FK.
                >
                > Cieszę się, że tym razem jego zachowanie jest tu prawidłowe.
                >
                > Twój post nie został usunięty, choć przekaz jest identyczny jak w Twej publikac
                > ji która zniknęła.
                > I opiekun społeczny forów Agory podjął NORMALNĄ dyskusję.
                >

No i tu się pomyliłem.
                Nie podjął "normalnej" dyskusji.

Usunął jak pisałem mój wpis.
                I MUSIAŁEM umieścić go ponownie.

• erka-4 Re: Wina Tuska 19.05.23, 05:54
          :
          "Jeśli myślisz, że przegrana PRL to wygranie wojny, jesteś w błędzie. PRL może stracić władzę, ale nie straci swoich zwolenników. Na to potrzeba kolejnych dekad i mądrych, nowych ludzi u sterów władzy. Ci starzy zawsze jednym będą się kojarzyć pozytywnie, innym negatywnie. Czyli polaryzacja będzie trwać."

Ale jest jedna mała różnica ,P i S to nie PRL.
          • ireneo Re: Wina Tuska 19.05.23, 06:22
            erka-4 napisał:

> :

>
            > Ale jest jedna mała różnica ,P i S to nie PRL.
            partia to nie państwo? a kiedy na to wpadłeś? Zapewne to nie bylo łatwe tu gdzie prezes to partia. Kiedyś był taki prezes w Europie i doił dookoła do krwi ostatniej. Dla sprawiedliwości, powiadał a potem zamawiał po pięć piw.
      • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 02:30
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Ruda Kaśka, która jako starszy referent w budżetówce, przez dwie kadencje PO za
        ++++
        No to jadziem.
        Dojni wyłączyli ze dla wyrównania strat inflacyjnych potrzeba do 500+ dołożyć 300 tj 60% Jak tak, to tyle zżera inflacja
        W 2015 najniższa na rękę wynosiła 1286.
        Obecnie nominalnie jest to 2700.
        W związku ze złodziejstwem inflacyjnym zostaje realnie 1080. I to są cuda dojnej drużyny.
        Tylko nie wysyłaj ich w góry, bo oni już tam są i to na samym wierzcholku bałwanienia o swojej doskonałości.

• ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 17.05.23, 20:20
          ireneo napisał(a):

> Tylko nie wysyłaj ich w góry, bo oni już tam są i to na samym wierzcholku bałwa
          > nienia o swojej doskonałości.

Karkonosze, bo www.youtube.com/watch?v=eumEuK1sD90
      • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 06:14
        ktos_z_kosmosu napisał:

+++++++++
        Forum

REKLAMA

Wina Tuska
        snajper55 16.05.23, 12:49
        I znów widzimy, jak złe były rządy tego obrzydliwego Tuska. Tusk za czasów swych rządów nawet się nie zająknął o waloryzacji 500+, a PiS obiecuje je zwaloryzować.

Podobnie było z tanimi mieszkaniami, których Tusk nie wybudował a PiS obiecał je wybudować.

Ta samo było z elektrycznymi samochodami. Tusk żadnego nie wyprodukował, a PiS obiecał wyprodukować milion samochodów elektrycznych.

S.
        --
        Sleeping Sun
        Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś
        CZYTAJ WYGODNIE POSTY
        ROZWIŃ DYSKUSJĘ
        Drzewko
        oby.watel Re: Wina Tuska 16.05.23, 12:52
        Tusk w Krakowie chełpił się jak to za jego rządów inflacja oscylowała wokół zera. Skromnie przemilczał skok na kasę emerytów i towarzyszący jej demontaż systemu emerytalnego, dewastację systemu refundacji leków, wywozu śmieci i paru innych rzeczach. Dlatego tak trudno z czystym sumieniem bez zastrzeżeń go poprzeć.

--
        Kto niczego nie rozumie, musi we wszystko wierzyć.
        snajper55 Re: Wina Tuska 16.05.23, 13:09
        szwampuch58 Re: Wina Tuska 16.05.23, 13:10
        ireneo Re: Wina Tuska 16.05.23, 19:42
        oby.watel Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:09
        ireneo Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:26
        ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 02:10
        ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 16.05.23, 14:26
        Ruda Kaśka, która jako starszy referent w budżetówce, przez dwie kadencje PO zarabiała, ni mniej ni więcej jak 1124 zł i grosze, by powiedziała.
        - E tam, zaraz wina. Super facet!
        Nie będę w punktach wymieniał sporej ilości "zasług" Tuska, które by wymieniła rzeczona ruda Kaśka i bardzo, ale to bardzo wielu jej podobnych.
        Kolego Snajper, linia, którą na tym forum wytyczasz, prowadzi do wzmacniania polaryzacji nastrojów społeczeństwa. Czytaj, że z nieznanych mi powodów, wzmacniasz podziały w społeczeństwie. Czyli, mając dobre intencje, pośrednio działasz na korzyść Kaczyńskiego i jego zgrai spod znaku PiS. Dla nich im większe podziały w społeczeństwie, to tym większy zysk.
        Moje sugestie.
        1 - Zamiast z pozycji skrajnej wychwalać pod niebiosa obciążonego błędami Tuska i niczym komunistyczny cenzor, ciąć niewygodne Ci, bo oparte na faktach wpisy Ci przeczące , pomyśl o zastosowaniu arystotelesowskiej reguły złotego środka, polegającej na szukaniu środka między nadmiarem, a niedomiarem poprzez wycinanie skrajności i kierowanie się tym co pośrednie.
        Ta linia się sprawdziła.
        Ona pozwoliła z powodzeniem trwać cywilizacji antycznej przez okres, blisko ośmiu stuleci.
        2 - Jeśli myślisz, że przegrana PiS to wygranie wojny, jesteś w błędzie. PiS może stracić władzę, ale nie straci swoich zwolenników. Na to potrzeba kolejnych dekad i mądrych, nowych ludzi u sterów władzy. Ci starzy zawsze jednym będą się kojarzyć pozytywnie, innym negatywnie. Czyli polaryzacja będzie trwać.
        Dlatego od lat, symbolicznie" Tuska wysyłam w Karkonosze.
        REKLAMA

snajper55 Re: Wina Tuska 16.05.23, 14:57
        stefan4 mróweńka... 16.05.23, 18:24
        snajper55 Re: mróweńka... 16.05.23, 20:04
        oby.watel Re: mróweńka... 16.05.23, 22:11
        snajper55 Re: mróweńka... 16.05.23, 22:17
        privus Re: mróweńka... 16.05.23, 22:34
        ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 02:30
        ktos_z_kosmosu napisał:

++++
        No to jadziem.
        Dojni wyliczyli, że dla wyrównania strat inflacyjnych potrzeba do 500+ dołożyć 300 tj 60% Dali w ten sposób do zrozumienia że tyle zżera inflacja
        W 2015 płaca najniższa na rękę wynosiła 1286.
        Obecnie nominalnie jest to 2700.
        W związku ze złodziejstwem inflacyjnym Władek co był Zośką kupi za to mniej niż gdy kupował za Donalda Tuska, bo wartość rzeczywista tej makulatury to1080. I to są cuda dojnej drużyny.
        Tylko nie wysyłaj ich w góry, bo oni już tam są i to na samym wierzchołku bałwanienia o swojej doskonałości, razem z podnóżkowymi wciąż liczącymi na mannę z nieba, teraz przy połowie już michy ryżu.
        (Ty, z kosmosu, nie zapomnij ryżu wymoczyć w dużej ilości wody) I tak wam dopomóż buk.
      • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 06:41
        ktos_z_kosmosu napisał:

> rabiała, ni mniej ni więcej jak 1124 zł i
        +++++
        Ktoś cie strasznie znanipulował, znaczy wała z ciebie zrobił.
        Administracja państwowa Warszawa 2014r.
        sekretarki - 4100, specjalisci - po 4264. Na stanowisku referent - 2977 zł,

2015 administracja państwowa
        Stary Sącz
        "Specjalista 2,800-3,600 zł
        Samodzielny referent 2,600-3,400 zł
        Referent 2600 -3,300 zł
        Młodszy referent 2400 -3,100 zł"
        To bez dodatków, premii trzynastek.
        Z jakimi prymitywami się zadajesz i pewnie za grosze, jak jaki wykrzwiony Mieciu.
        • ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 17.05.23, 21:02
          ireneo napisał(a):

> ktos_z_kosmosu napisał:
          >
          > > Ruda Kaśka, która jako starszy referent w budżetówce, przez dwie kadencje
          > PO za
          > > rabiała, ni mniej ni więcej jak 1124 zł i
          > +++++
          > Ktoś cie strasznie znanipulował, znaczy wała z ciebie zrobił.
          > Administracja państwowa Warszawa 2014r.
          > sekretarki - 4100, specjalisci - po 4264. Na stanowisku referent - 2977 zł,
          >
          > 2015 administracja państwowa
          > Stary Sącz
          > "Specjalista 2,800-3,600 zł
          > Samodzielny referent 2,600-3,400 zł
          > Referent 2600 -3,300 zł
          > Młodszy referent 2400 -3,100 zł"
          > To bez dodatków, premii trzynastek.
          > Z jakimi prymitywami się zadajesz i pewnie za grosze, jak jaki wykrzwiony Mieci
          > u.

Nic nie załgałem.
          Akurat ten resort słabo płacił a, że ludzie pracowali, to ze względu na trzynastki, szereg innych dodatków i przywilejów, takich jak, służbowe mieszkania.
          A o moje relacje i grosze się nie martw. Źle nie jest i raczej nie będzie.

• tapatik Re: Wina Tuska 17.05.23, 22:40
            ktos_z_kosmosu napisał:

> Nic nie załgałem.
            > Akurat ten resort słabo płacił a, że ludzie pracowali,
            > to ze względu na trzynastki, szereg innych dodatków
            > i przywilejów, takich jak, służbowe mieszkania.
            > A o moje relacje i grosze się nie martw. Źle nie jest i raczej nie będzie.

A czasami dlatego, ponieważ w pobliżu nie było innej pracy.
            • ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 17.05.23, 23:28
              Też tak bywa.
              Ale ja opisuję Warszawę, a tam praca jest.
              No cóż, ludzie są różni i mają różne motywacje. Jedni pędzą za groszem, inni lokują się w czymś stabilnym. Nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze.
              O rudej Kaśce nie napisałem bo mało zarabiała.
              Napisałem o niej jako o przedstawicielce wielkiego elektoratu, który Tusk po części stracił bo tłumacząc brak podwyżek płac deflacją, czy niską inflacją, nie wziął pod uwagę tego, że dzieci rudej Kaśki im bardziej rosły, tym szerzej rozdziawiały dzioby, czym generowały inflację nie objętą w statystykach.
          • ireneo Re: Wina Tuska 18.05.23, 03:22
            ktos_z_kosmosu napisał:

> ireneo napisał(a):
            >
            > > ktos_z_kosmosu napisał:
            > >
            > > > Ruda Kaśka, która jako starszy referent w budżetówce, przez dwie ka
            > dencje
            > > PO za
            > > > rabiała, ni mniej ni więcej jak 1124 zł i
            > > +++++
            > > Ktoś cie strasznie znanipulował, znaczy wała z ciebie zrobił.
            > > Administracja państwowa Warszawa 2014r.
            > > sekretarki - 4100, specjalisci - po 4264. Na stanowisku referent - 2977 z
            > ł,
            > >
            > > 2015 administracja państwowa
            > > Stary Sącz
            > > "Specjalista 2,800-3,600 zł
            > > Samodzielny referent 2,600-3,400 zł
            > > Referent 2600 -3,300 zł
            > > Młodszy referent 2400 -3,100 zł"
            > > To bez dodatków, premii trzynastek.
            > > Z jakimi prymitywami się zadajesz i pewnie za grosze, jak jaki wykrzwiony
            > Mieci
            > > u.
            >
            > Nic nie załgałem.
            > Akurat ten resort słabo płacił a, że ludzie
            ++++++++
            nie załgałeś? znaczy dwa i dwa to pięc u ciebie, propagandysto jak z koziej dudy trąba. O demagogii nie napisałem z troski a z obrzydzenia na manipulacje i cynizm. Lekko sobie ważysz ocenę kogoś gdzieś kto nie ma szans na obronę jak ty sam. I mimo, ze jesteś podobnie anonimowy to odszczekujesz. Sądzisz w tym swoim prawdziwo polskim zadufaniu, ze tutaj nie zajrzy jakaś starsza inspektor by poczytać z jakim lekceważacym chamstwem się o niej wyrażasz? No i to nie tylko etaty dla kobiet, panie chłopie kochany.

Pomyślunkiem, podobnie jak.kulturą, też nie grzeszysz. Jeśli wymachujesz faktami to zważ, ze one mają wymowę tylko w realiach z których je wyciągnąłeś. Było, że każdy był milionerem. nawet takie paciorki jak ty. Trybisz teraz?!
            Aby dowieść twojego demagogicznego matactwa zaznaczyłem iż podaję tylko kwoty z siatki, bez uwzględnienia stażu, dodatków, nagród, premii czy ....nastek. Przy PISaniu myśl, z szacunku dla czytających, bo oni w ten pierwszy raz nie mogą przewidzieć skąd się autor urwał. Jeśli komuś pracującemu dzieci dorastają, a pracuje wciąż na tym samym stołku, to z czasem i jemu staż przybywa. A z tym i dodatki stażowe, o ile inaczej nie awansuje,
            melepeto.

Starszej referentce dajesz na osiem lat najniższą krajową. Nie wiesz, ze i ta co roku jest waloryzowana z ustawy, a nie z dobrego serca jakiegoś dojnego bo on nie filantrop, a dystrybutor cudzego na uslugach za te cudze, zatem słusznie pod kontrolą. hoć i nie chce to musi, bez łaski.

Jak ci wujaszek łgaż wykrzyczy - kiedy to Tusk dwa razy podnosił najnizszą, no kiedy, a my w tym roku podnosimy, to pokiwaj łepetyną i pomyśł - co to za bałwan, przecież on musi jak każdy partacz na jego miejscu wtedy gdy doprowadzil do takiego wskaźnika wzrostu cen, znaczy do biedy.
            • ireneo Re: Wina Tuska 18.05.23, 03:24
              Ponieważ on prawdziwy łgaż to i czytaj łgarz.
            • ktos_z_kosmosu Re: Wina Tuska 18.05.23, 23:49

Aleś się chłopie zapienił.
              Pewien ksiądz o nazwisku Tischner, rozpowszechnił po góralsku trzy prawdy.
              Świento prawda, tys prawda i gówno prawda.
              Czytaj, że facet odniósł się do trzech powszechnie funkcjonujących wokół nas prawd.
              1 - Prawdy polityków i rządzących.
              2 - Prawdy interpretujących prawdy nr 1 i prawdy nr 3 (przeważnie po swojemu), mediów, finansistów i lobbystów.
              3 - Interpretacje prawd nr 1 i nr 2 przez milionów zwykłych obywateli.
              Sztuka polega tylko na tym, by potrafić ocenić, co jest "świentom" prawdą, tys prawdą i gówno prawdą.
              Z przykrością stwierdzam, że Ty, kolego ireneo, tych zdolności nie posiadasz.

ireneo napisał(a):

> Starszej referentce dajesz na osiem lat najniższą krajową.

Ja jej nie dawałem.
              To dawał minister z kasy, którą miał do dyspozycji. Gdyby podniósł pensje musiałby obciąć z innych kont i na jedno by wyszło.
              Czyli kłania się tu, stara metoda rządzących. Jesteśmy piękni, empatyczni i hojni, ale dla wybranych.
              Niestety, bardzo często te ich wybory są równoznaczne z wdepnięciem bosą nogą w gówno.

> Nie wiesz, ze i ta
              > co roku jest waloryzowana z ustawy,

O ile dobrze pamiętam, to waloryzacje płac budżetówki, zawiesił już Leszek Miller (emerytom frajer zostawił, frajer bo ci i tak się na niego wypięli), a kolejni po nim tylko z gębą w kubeł, tamtą decyzję utrzymywali w mocy.
              Ps. Tamtej decyzji nie oceniam. Nie znam szczegółów.
              • ireneo Re: Wina Tuska 19.05.23, 00:12
                ktos_z_kosmosu napisał:

>same pierdy
                ++++
                prawda, facet, jest jedna i bez przymiotników. Jak sobie klecha je ubarwiał to jego jak tego co to ma prawdziwą prawdę.
                Jak ci powtykałem ile wynosiło uposażenie starszego referenta to nie mógł dać pracodawca innego. No i co takiemu po dodawaniu jak on sobie potrafi tylko na koralikach. Dla ciebie panie chłopie kochany pasi by to nie była pensja z tabeli zaszeregowania a najniższa. I tak do dudy wedle twego chciejstwa, gdyż ta dzisiejsza najniższa netto nominalna jest niższa realnie od tamtej sprzed ośmiu lat, co teżci wyłuszczyłem. Coś jeszcze trollowałeś ale pierdy, niemerytoryczne. Przecie z koniem kopał sie nie bede. I z bogiem, panie chłopie kochany.
      • storima Re: Wina Tuska 17.05.23, 08:32
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Kolego Snajper, linia, którą na tym forum wytyczasz, prowadzi do wzmacniania po
        > laryzacji nastrojów społeczeństwa. Czytaj, że z nieznanych mi powodów, wzmacnia
        > sz podziały w społeczeństwie. Czyli, mając dobre intencje, pośrednio działasz n
        > a korzyść Kaczyńskiego i jego zgrai spod znaku PiS. Dla nich im większe podział
        > y w społeczeństwie, to tym większy zysk.

Twój wpis podobnej treści został usunięty przez opiekuna społecznego forów Agory wraz moimi wpisami z poniższego linkowanego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,175891480,175891480,o_wyzszosci_polskiej_konstytucji_nad_ameykanska.html?p=175947350
        Ponownie kilkakrotnie zamieszczałem tam sprostowanie. Jak w innych wątkach o analogicznej sytuacji. Aż w końcu po kilku interwencjach ostało się podsumowanie niewłaściwych zachowań opiekuna na FK.

Cieszę się, że tym razem jego zachowanie jest tu prawidłowe.

Twój post nie został usunięty, choć przekaz jest identyczny jak w Twej publikacji która zniknęła.
        I opiekun społeczny forów Agory podjął NORMALNĄ dyskusję.

• ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 09:12
        ktos_z_kosmosu napisał:

> a korzyść Kaczyńskiego i jego zgrai spod znaku PiS.
        +++++
        Z jakich to pozycji ośmielasz się robić wycieczki pod adresem userów, skąd to mentorstwo, połajanki wsparte belkotem o polaryzowaniu dawno spolaryzowanego?!
        Ten post powinien trafić do sławojki. No cóż, nie on pierwszy i ostatni który łamie regulamin. Gdybyś choć zdaniem odniósł aię do merytum ale czytam jedynie jakieś mównicowe ogólniki z poradnika nowogrodzkiego agitatora, okraszone tanimi fakeniusami dla elektoratu specjalnej troski.
        Czy z faktu, że tenże mimo faktów nie odkocha się wynika aby o szwindlach, nepotyźmie, rujnowaniu finansów państwa, praworządności, opieki spolecznej, praw człowieka nie pisać?
        Panie chłopie kochany, dla ciebie warunkiem trwania tej dojnej drużyny jest żelazne 23% społeczeństwa, dla innych czytelników warunkiem rozliczenia dojnch jest solidarność 77% tej reszty społeczeństwa. Nie musisz przecież czytać ich opinii. Tak jsk MefiaMarkt jest nie dla idiotów tak ich teksty są nie dla ciebie, ani ty od wytyczania im linni partyjnej. I tak ci dopomóż buk.🤟🖐️ i tak trzymać😀
        • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 09:57
          ireneo napisał(a):

> Z jakich to pozycji ośmielasz się robić wycieczki pod adresem userów, skąd to m
          > entorstwo, połajanki wsparte belkotem o polaryzowaniu dawno spolaryzowanego?!
          > Ten post powinien trafić do sławojki. No cóż, nie on pierwszy i ostatni który
          > łamie regulamin. Gdybyś choć zdaniem odniósł aię do merytum ale czytam jedynie
          > jakieś mównicowe ogólniki z poradnika nowogrodzkiego agitatora, okraszone tanim
          > i fakeniusami dla elektoratu specjalnej troski.
          > Czy z faktu, że tenże mimo faktów nie odkocha się wynika aby o szwindlach, nepo
          > tyźmie, rujnowaniu finansów państwa, praworządności, opieki spolecznej, praw cz
          > łowieka nie pisać?
          > Panie chłopie kochany, dla ciebie warunkiem trwania tej dojnej drużyny jest żel
          > azne 23% społeczeństwa, dla innych czytelników warunkiem rozliczenia dojnch jes
          > t solidarność 77% tej reszty społeczeństwa. Nie musisz przecież czytać ich opin
          > ii. Tak jsk MefiaMarkt jest nie dla idiotów tak ich teksty są nie dla ciebie,
          > ani ty od wytyczania im linni partyjnej. I tak ci dopomóż buk.🤟🖐️ i tak trzym
          > ać😀

Przynajmniej jeden dział gospodarki ma się dobrze i kwitnie — produkcja wazeliny. I to w obu popularnych odmianach — dojnej i totalnej.
    • pies.na.czarnych Re: Wina Tuska 16.05.23, 20:00
      Dlaczego oni i kłamią? :((((
      Przecież to jest wina Tuska ;)

https://tvn24.pl/biznes/najnowsze/cdn-zdjecie-pwvwio-baner-inflacyjny-na-budynku-nbp-7128947/alternates/LANDSCAPE_840
      • inna57 Re: Wina Tuska 16.05.23, 20:42
        Ten banner to szczyt niegospodarności w wykonaniu NBP. Nie dość że cena tego badziewia to minimum 300 000 PLN to jeszcze narusza obowiązującą w Warszawie ustawę krajobrazową zakazującą montowania takich "reklam". O kłamliwości treści nawet nie warto wspominać.
        • pies.na.czarnych Re: Wina Tuska 16.05.23, 21:15
          tvn24.pl/polska/inflacja-w-polsce-baner-na-siedzibie-nbp-dyskusja-politykow-7129289
          • privus Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:15
            Zapominają o klęśce śniegu w Bangladeszu, która też nie jest bez znaczenia dla tej inflacji ;)
          • l_ucyfostel_es Re: Wina Tuska 17.05.23, 10:30

> tvn24.pl/polska/inflacja-w-polsce-baner-na-siedzibie-nbp-dyskusja-politykow-7129289

Pisi z NBP z grubsza naśladowali działania władz eurozony, które zamykały gospodarki i drukowały na potęgę.
            Balcerowicz już przy okazji poprzednich kryzysów zwracał uwagę na konsekwencje podobnej polityki monetarnej:

Podczas prelekcji zorganizowanej przez wpływowy liberalny ośrodek badawczy Open Europe Balcerowicz nawiązał do koncepcji pokusy nadużycia (ang. moral hazard) zakładającej m.in., że rządy, które nie ponosiłyby konsekwencji swych działań - nadmiernego zadłużenia i wydatków - mogłyby mieć skłonność do powtarzania błędów.
            Skrytykował też politykę tzw. elektronicznego kreowania podaży pieniądza QE (Quantitative Easing) polegającej na skupywaniu przez banki centralne obligacji skarbowych w posiadaniu banków, nazywając ją "przejawem społecznej inżynierii". Wśród konsekwencji QE wymienił inflację, drożejące surowce, w tym ropę naftową i deprecjację oszczędności ludności.

www.newsweek.pl/balcerowicz-strefa-euro-ue-reformy/4n80610
    • tapatik Re: Wina Tuska 16.05.23, 21:53
      Wina Tuska powiadasz?
      • prze.nick Re: Wina Tuska 17.05.23, 10:56
        Według Sikorskiego Tusk woli kubańskie cygara i francuską wódkę rocznik 1957.
        • snajper55 Re: Wina Tuska 17.05.23, 12:40
          prze.nick napisał:

> Według Sikorskiego Tusk woli kubańskie cygara i francuską wódkę rocznik 1957.

No cóż, dla tych, którzy wolą bimber i skręty jest to kompromitujące. :D

S.
          • prze.nick Re: Wina Tuska 17.05.23, 12:42
            Kompromitujące to było to że polska ambasada wyszukiwała na Kubie te cygara Tuskowi.
          • ireneo Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:06
            snajper55 napisał:

> prze.nick napisał:
            >
            > > Według Sikorskiego Tusk woli kubańskie cygara i francuską wódkę rocznik 1
            > 957.
            >
            > No cóż, dla tych, którzy wolą bimber i skręty jest to kompromitujące. :D
            >
            > S.
            ++++
            Fakenius, kasyka wyrwać zdanie a bywa że wyraz i ubrać w wydumany jak buk kontekst:
            "Po czym za piątym czy szóstym razem gdzieś pobocznie się dowiaduję, że Donald nie lubi kubańskich cygar! Woli słabsze – rzuca Sikorski"
            Jak z nie lubi robi się ze woli?.
            Co do koniaku to rozmówca wyraził chęć takiego sprezentowania a nie, że wynikało to z kaprysu solenizanta.
            Bardziej nośne jest, pewnie jak i małpki śp brata znanego brata, że zamawiano zwykle wino.
            Na marginesie to uwaga o bimbrze jest bingo. Oto I sort:
            "...A stawką tego zakładu niech będzie polski dobry alkohol, znakomity, śliwowica łącka"
            Zakładam, że oboje zakładający się: tow. Zbigniew Z. i tow. Mateusz M. smakują księżycówę, znaczy bimber, jakim jest ta śliwowica.
            Tu nie rekomenduje i kropli alkohlu. Od niej wszak zaczyna się alkoholizm nie tylko dojnych.
    • privus Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:12
      Skoro naiwnym wystarczają pisie obiecanki to i takie są efekty :)
      • snajper55 Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:18
        privus napisał:

> Skoro naiwnym wystarczają pisie obiecanki to i takie są efekty :)

Zamiast viagry - obiecanki Prezesa.

S.
        • privus Re: Wina Tuska 16.05.23, 22:37
          I tak bez obiecanek cacanek animusz do życia wzrasta :)
        • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 09:59
          snajper55 napisał:

> Zamiast viagry - obiecanki Prezesa.

Viagra ma się znaleźć w puli darmowych leków. Młodzi wcześniej zaczną, a starzy później skończą dzięki temu.
          • pies.na.czarnych Re: Wina Tuska 17.05.23, 12:03
            Taniej byłoby dać im darmowe piwo i nieograniczony dostęp do internetu. Starym również.
            • tapatik Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:08
              Piwo i wino by wystarczyło aby podnieść dzietność.
              • privus Re: Wina Tuska 17.05.23, 16:51
                A to już nie przejdzie. Wtedy była by wina wina a nie wina Tuska :)
                • tapatik Re: Wina Tuska 17.05.23, 23:03
                  privus napisał:

> A to już nie przejdzie. Wtedy była by wina wina a nie wina Tuska :)

Jeśli to będą wina Tuska, to znowu będzie wina Tuska,
                  a wina Tuska mają aż 8 gwiazdek. :-)
            • oby.watel Re: Wina Tuska 17.05.23, 13:25

> Taniej byłoby dać im darmowe piwo i nieograniczony dostęp do internetu. Starym
              > również.

Wcale że nie. Darmowe piwo i dostęp do internetu to ludobójstwo niepoczętych na niewyobrażalną skalę i ryzyko, że podkradnie się jakaś niewiasta i da w szyję zwiększając skalę nieszczęścia. Są wyzwania na których oszczędzać nie wolno.
    • zlamas-kutany Zapomniałeś o stępce promu podwodnego 17.05.23, 08:10
      snajper55 napisał:

> I znów widzimy, jak złe były rządy tego obrzydliwego Tuska. Tusk za czasów swyc
      > h rządów nawet się nie zająknął o waloryzacji 500+, a PiS obiecuje je zwaloryzo
      > wać.
      >
      > Podobnie było z tanimi mieszkaniami, których Tusk nie wybudował a PiS obiecał j
      > e wybudować.
      >
      > Ta samo było z elektrycznymi samochodami. Tusk żadnego nie wyprodukował, a PiS
      > obiecał wyprodukować milion samochodów elektrycznych.
      >
      > S.
      • oby.watel Re: Zapomniałeś o stępce promu podwodnego 17.05.23, 10:03
        zlamas-kutany napisał:

Jeśli już musisz, to pisz prawdę. To nie jest podwodny prom tylko niewidzialny podwodny lotniskowiec. On już pływa, tylko jest niewidzialny, więc nikt go nie widzi, to oczywiste. Na szczęście zdążyliśmy w porę wraz z Ukraińcami wyprodukować niewidzialne helikoptery do kompletu.
      • privus Re: Zapomniałeś o stępce promu podwodnego 17.05.23, 10:54
        Sypią pospiesznie tego propagandowego wungla do przedwyborczej lokomotywy, że aż biedaczka gwiżdże już na prostej :)
    • erka-4 Re: Wina Tuska 19.05.23, 05:45
      O Tusku można wygadywać różne cuda, wszak to POlityk, ale nikt nie może zaprzeczyć ,że Tusk wszystko robi żeby obalić rząd polski w Polsce, a gdy już tego dokona to wszystko zrobi, aby Polska nie była polska. Wszak po to go do Polski nasłali.
      • ireneo Re: Wina Tuska 19.05.23, 06:43
        erka-4 napisał:

> O Tusku można wygadywać różne cuda, wszak to POlityk, ale nikt nie
        > może zaprzeczyć ,że Tusk wszystko robi żeby obalić rząd polski w Po
        +++
        Polska ma rząd? Chyba że tak nazywasz dojną drużynę. Jak definiujesz to obalanie bo formalnie drugi rok przewodniczy partii i nic nie obalał tylko czeka na wybory które to spietrany wódz narodu kombinuje obalić, tzn. pozbawić zdolności wyłaniania rządu, albo przejąć nad nimi pełną kontrolę
      • oby.watel Re: Wina Tuska 19.05.23, 09:39
        erka-4 napisał:

> O Tusku można wygadywać różne cuda, wszak to POlityk, ale nikt nie
        > może zaprzeczyć ,że Tusk wszystko robi żeby obalić rząd polski w Po
        > lsce, a gdy już tego dokona to wszystko zrobi, aby Polska nie była po
        > lska. Wszak po to go do Polski nasłali.

Teraz dopiero zabiłeś klina. Bo Putin też mówi, że suwerenność jest najważniejsza i on stoi na jej straży. No i Rosjanie są tacy suwerenni, że na Ukrainie rabują nawet kible. No i zagwozdka — lepiej z rządem polskim klepać biedę i chodzić za stodołę, czy w Polsce, która nie jest polska, bo Polska pod zarządem polskiego rządu znaczy biedna jak mysz kościelna, żyć godnie i chodzić na basen?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka