Dodaj do ulubionych

przygotowujmy obronę

29.05.23, 20:33
Mam wrażenie, że wszyscy in gremio  niezbyt poważnie traktujemy sytuację, w której znaleźli się obywatele polscy. Ktoś tam nawet napisał, że ,,29 maja 2023 skończyła się w Polsce demokracja'', ale potraktowaliśmy to raczej jak bon mot  a nie jako poważny opis nowej rzeczywistości.

Chciałbym być złym prorokiem, ale obawiam się, że czekają nas trudne lata. Wybory albo się pod jakimś pozorem nie odbędą, albo z prawdziwymi wyborami nie będą miały nic wspólnego. Zaraz potem spadną na nas skutki wzmożonej inflacji, zaniedbań inwestycji oraz państwowej korupcji — i ludzie z trudem wiążący koniec z końcem będą kombinować każdy z osobna, bo przecież jesteśmy dumnymi indywidualistami. A systemowi dyktatury komunistycznej, który właśnie powraca, da się stawić czoła tylko razem. Dlatego kiedyś wymyślono ,,Solidarność''... i dlatego nam ją potem obrzydzono.

Jak się bronić? Mam na razie jedną małą propozycję, ale mam nadzieję, że inni przyjdą z innymi.

Otóż za komuny krążyły poradniki, jak zachowywać się na przesłuchaniach, żeby nie zrobić czegoś nieetycznego, żeby nikogo nie wkopać, żeby samemu wyjść możliwie cało z opresji, itp. Jak odmawiać odpowiedzi na pytania śledzia (śledczego), jak nie okazać zaskoczenia tym, że bezpieka wie o nas więcej, niż myśleliśmy, jak radzić sobie ze stresem, przemęczeniem czy groźbami. Czy obecnie ktoś będzie stawiał się na przesłuchanie przed niekonstytucyjną komisją? Czy raczej wszyscy odmówią zeznawania, a uprzedzenia o odpowiedzialności karnej potraktują jako groźbę bezprawną i zgłoszą ją do prokuratury?

W każdym razie poradniki, jak się zachować, przydałyby się. W swoim czasie pomogły wielu ludziom. W miarę, jak kraj upodabnia się do PRLu, dawne metody walki z PRLem stają się coraz bardziej aktualne.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 21:23
      Jako osoba leciwa, która niejedno w życiu widziała, proponuję następujące rozwiązanie:

Trzeba przygotować sobie taki zestaw odpowiedzi, który wykaże zidiocenie zadających pytania. Nie jest to trudne, skoro komisja będzie składała się z pisich móżdżków. Dobrym przykładem jest słynna caryca.

Warto pamiętać, że pytania będą wredne i tendencyjne; przyda się umiejętność tzw. odwracania kota ogonem. I trzeba wiedzieć, że istnieją pytania, na które nie ma odpowiedzi ani "tak", ani "nie". Jak ktoś nie wierzy, to niech odpowie na pytanie "czy przestałeś już wykorzystywać seksualnie własną córkę?".
      • snajper55 Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 21:43
        horpyna4 napisała:

> Jako osoba leciwa, która niejedno w życiu widziała, proponuję następujące rozwi
        > ązanie:
        >
        > Trzeba przygotować sobie taki zestaw odpowiedzi, który wykaże zidiocenie zadają
        > cych pytania. Nie jest to trudne, skoro komisja będzie składała się z pisich mó
        > żdżków. Dobrym przykładem jest słynna caryca.

Nie trzeba przygotowywać sobie odpowiedzi. Wystarczy dokładni odpowiadać na pytania.

"- Nie znam Carycy. Jedyna, którą znam to Katarzyna."

> Warto pamiętać, że pytania będą wredne i tendencyjne; przyda się umiejętność tz
        > w. odwracania kota ogonem. I trzeba wiedzieć, że istnieją pytania, na które nie
        > ma odpowiedzi ani "tak", ani "nie". Jak ktoś nie wierzy, to niech odpowie na p
        > ytanie "czy przestałeś już wykorzystywać seksualnie własną córkę?".

Odpowiedzią jest: "Nigdy nie molestowałem swojej córki."

Jeśli pytający powtórzy pytanie, powtarzamy swoją odpowiedź.

S.
        • szczypawka.jadowita Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 23:06
          Trzeba dużej przytomności umysłu do takich zawodów. I nieustannego, "w czasie rzeczywistym" rozstrzygania co gorsze - próba odpowiedzi czy jej brak. Bo TVPIS na posterunku.
      • stefan4 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 07:25
        horpyna4:
        > Warto pamiętać, że pytania będą wredne i tendencyjne; przyda się umiejętność tz
        > w. odwracania kota ogonem. I trzeba wiedzieć, że istnieją pytania, na które nie
        > ma odpowiedzi ani "tak", ani "nie".

Te wskazówki zachowania się na przesłuchaniu, które ja pamiętam i proponuję odbudować, były znacznie bardziej szczegółowe. Niestety, nie mam już żadnej dawnej bibuły, a pamięć bywa zawodna...

Pierwszą zasadą jest pamiętanie, że przesłuchujący śledź wprawdzie jest w ustrojowej sztamie z Partią i jej prokurwaturą, ale i tak może mu być niewygodne, jeśli przesłuchiwany będzie się tej prokurwaturze skarżył na łamanie prawa w trakcie przesłuchania. Składanie takich skarg, lub perspektywa ich złożenia, może spowodować porzucenie przez śledzia jakiejś linii wypytywania.

Poza tym przesłuchujący ma obowiązek poinformowania ofiary, w jakim charakterze występuje:
            — oskarżony lub podejrzany ma prawo odmowy zeznań;
            — świadek nie ma takiego prawa, ale ma inne (por. niżej).
        Jeśli odpowiedź na pytanie o ten charakter jest mętna (np. ,,w charakterze ogólnym'', albo ,,w dobrze rozumianym interesie obywatela'', itp.), należy odmawiać jakiejkolwiek rozmowy, dopóki to nie zostanie wyjaśnione.

Świadek nie może odmówić składania zeznań, ale może
            — domagać się sprecyzowania, czego dotyczy przesłuchanie,
            — odmawiać odpowiedzi na każde kolejne pytanie, bo ,,jaki to ma związek ze sprawą?'', albo ,,nie mogę odpowiedzieć bez gwarancji, że taka odpowiedź nie zmieni mnie ze świadka w podejrzanego''.

Absolutnie należy odmawiać odpowiedzi na kolejne pytanie, dopóki odpowiedź na poprzednie (lub fakt odmowy udzielenia odpowiedzi) nie zostanie zaprotokołowana. Oczywiście i tak możemy potem odmówić podpisania protokołu, nawet jeśli te żądania nam spełniono. Śledź potrzebuje sukcesu, a takie zachowania zniechęcają go do starań.

W ogóle należy pamiętać, że śledź jest zawsze przeciwnikiem, nawet jeśli zachowuje się przyjaźnie i mówi z goryczą ,,— Ja tu do pana, panie Janku, z otwartym sercem, a pan do mnie jak do wroga...''. Przyjaciół wybiera się samemu i zaprasza się ich do domu, a w budynku esbecji przyjaciół nie ma. Niezależnie od tego, czy ta esbecja jest PZPRowska czy PiSowska.

- Stefan
        • stefan4 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 08:12
          stefan4:
          > Świadek nie może odmówić składania zeznań, ale może [...]

Może jeszcze odmówić odpowiedzi z obawy, że ta odpowiedź mogłaby pogorszyć sytuację prawną kogoś z jego rodziny.

Takich odmów odpowiedzi nie trzeba uzasadniać. Najlepiej ,,odmawiam odpowiedzi ze względu na paragraf ... kpk; i proszę tą odmowę zaprotokołować'' — ale w tym celu należy znać numery paragrafów (ja nie znam).

- Stefan
      • szczypawka.jadowita Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 21:22
        Ależ są odpowiedzi na takie pytania z tezą (w przesłance). Na przykład: PISowcy do tego namawiali, mówili że to lubią, ale się nie zgodziłem.
    • 1ucyfosteles Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 22:38
      Ja mam wrażenie, że podobne obawy i podobna mobilizacją są po drugiej stronie sporu. Naturalnie dla tamtej strony to powrót rządów Tuska oznacza czyste zło i koniec demokracji. A chichotem historii jest to, że obie skonfliktowane formacje, które tak mocno podzieliły Polskę, wywodzą się z "Solidarności" i wspólnego obalania faktycznej dyktatury.
      • snajper55 Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 22:45
        1ucyfosteles napisał:

> Ja mam wrażenie, że podobne obawy i podobna mobilizacją są po drugiej stronie s
        > poru. Naturalnie dla tamtej strony to powrót rządów Tuska oznacza czyste zło i
        > koniec demokracji. A chichotem historii jest to, że obie skonfliktowane formacj
        > e, które tak mocno podzieliły Polskę, wywodzą się z "Solidarności" i wspólnego
        > obalania faktycznej dyktatury.

Nie traktuj Solidarności jako monolitu. Sądzisz że w Solidarności nie było ludzi sterowanych z zewnątrz? Sądzisz że nasi wschodni sąsiedzi nie umieszczali w takim ruchu swoich ludzi, by mieć wpływ na jego działania? Dążących do przejęcia w nim władzy?

S.
        • 1ucyfosteles Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 23:14
          Jeśli wpływy naszych wschodnich sąsiadów były tak potężne, to dlaczego wolne wybory wygrała Unia Demokratyczna (a nie np. Porozumienie Centrum)? Generalnie nie wierzę w to, że PO wywodzi się z samych uczciwych ludzi, a PiS z agentów (lub na odwrót).
          • 141288bs Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 23:55
            1ucyfosteles napisał:

> Jeśli wpływy naszych wschodnich sąsiadów były tak potężne, to dlaczego wolne wy
            > bory wygrała Unia Demokratyczna (a nie np. Porozumienie Centrum)? Generalnie ni
            > e wierzę w to, że PO wywodzi się z samych uczciwych ludzi, a PiS z agentów (lub
            > na odwrót).
            - nie tylko wschodni sąsiedzi mieli wpływ na sytuację w Polsce, zachodni też, a jak wielkie, POkaże frekwencją 4 czerwca na spędzie tuskowym w Warszawie
          • no-popis Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 05:27
            1ucyfosteles napisał:

> Jeśli wpływy naszych wschodnich sąsiadów były tak potężne, to dlaczego wolne wy
            > bory wygrała Unia Demokratyczna (a nie np. Porozumienie Centrum)? Generalnie ni
            > e wierzę w to, że PO wywodzi się z samych uczciwych ludzi, a PiS z agentów (lub
            > na odwrót).
            Tak oczywiście nie jest. Ci co tak twierdzą, zarówno po jednej jak i drugiej stronie, robią tylko cyniczną propagandę lub są idiotami.
          • snajper55 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 08:46
            1ucyfosteles napisał:

> na odwrót).

Czy ja napisałem że potężne??? Napisałem, że były. Zresztą są i będą. Na poczatku oczywiscie nie byly silne, ale z czasem, dzięki różnego rodzaju pomocy Rosji, zdobywały coraz większe znaczenie aż zdobyły osiem lat temu władzę w Polsce.

S.
            • 1ucyfosteles Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 09:27
              snajper55 napisał:

> Na poczatku oczywiscie nie byly silne, ale z czasem, dzięki różnego rodzaju pomocy Rosji, zdobywały coraz większe znaczenie aż zdobyły osiem lat temu władzę w Polsce.
              >
              > S.

Mocna teza, próba kompromitacji pisiego rządu wykradzionymi mailami czy duże zaangażowanie Polski w pomoc Ukrainie wydają się jej przeczyć.
              • snajper55 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 16:10
                1ucyfosteles napisał:

> Mocna teza, próba kompromitacji pisiego rządu wykradzionymi mailami czy duże za
                > angażowanie Polski w pomoc Ukrainie wydają się jej przeczyć.

Jaka próba? Miało miejsce wykradzenie maili. Pytanie - kto to zrobił i kto stara się skompromitować nasz rząd.

Najpierw zaangażowaliśmy się w finansowani tej wojny kupując węgiel, ropę i gaz po absurdalni wysokich cenach. Pomoc Ukrainie? Jakiś pozory trzeba zachować.

S.
                • sverir Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 17:55
                  "Jaka próba? Miało miejsce wykradzenie maili."

Próba kompromitacji, nie próba kradzieży. Skompromitować ruskim się nie udało, bo:
                  a) pisi rząd wszystkiemu zaprzeczył i olał sprawę, nie wykonując naprawdę absolutnie żadnych ruchów, żeby nie sankcjonować kradzieży maili i udawać, że wszystko jest ok;
                  b) elektorat PiS uwierzył na słowo, że nic nikomu niczego nie ukradł, chociaż niektórzy bohaterowie afery potwierdzili nadanie lub otrzymanie ukradzionych maili;
                  c) w oczach przeciwników PiS rząd i tak jest skompromitowany, i żadne kradzieże maili tego nie zmienią.
                  • 1ucyfosteles Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 18:31
                    Zgrabnie podsumowane, dzięki.
      • a.jej.rkoniak Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 02:07
        zastanów się, na 11 mln członków Solidarności, ilu/ile to etatowi pracownicy resortu, ilu/ile tw?
        SB miało doskonałą wiedzę o polskiej gospodarce i pełną świadomość, że to się zawali
        tak pokierowali, że w końcu największymi beneficjentami zmiany byli resortowcy oraz współpracujący ochoczo krk (w osobach purpuratów).
    • j-k 3mie kciuki za obroncow PRL-u. 29.05.23, 22:44
      osobiscie czekam na wyniki wyborow - ktorych Platfusy nijak nie moga wygrac.

jezeli to wina tego . ze Narod jest goopi

to Mumia Europejska ma co nieco na sumieniu.
      • a.jej.rkoniak Re: 3mie kciuki za obroncow PRL-u. 30.05.23, 02:09
        wybierasz aferzystów, złodziei, miał umysłowy, sprzedawczyków?
        • margit49 Re: 3mie kciuki za obroncow PRL-u. 30.05.23, 09:44
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> wybierasz aferzystów, złodziei, miał umysłowy, sprzedawczyków?
          >
          >
          Lojalny Jasiu od zawsze był lojalny, już tak ma:D
          To tęsknota za PRL, którego był i jest nadal beneficjentem
        • j-k nadal 3mie kciuki za obroncow PRL-u. 30.05.23, 15:50
          a.jej.rkoniak napisał(a):
          > wybierasz aferzystów, złodziei, miał umysłowy, sprzedawczyków?

alesz to nie j wybieram - tylko Seweryn.

popros sondaze zeby zaczely klamac i zniechecaly rodakow do oddania zwyciestwa w rece PiSich.
    • szczypawka.jadowita Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 23:02
      Wybory z prawdziwymi wyborami nie będą miały nic wspólnego.
      Też tak myślę.
      Poza tym, pełna zgoda.
      • antares504 Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 23:34
        Hejka ~szczypawka.jadowita, w jakąś manipulację, czy fałszowanie wyborów nie wierzę. Ale zastanów się ile wyborów w Polsce analizowałaś i jaki był ich wynik. Więc powiem Ci, że ja obserwując szereg wyborów w Polsce i ich wynik, muszę stwierdzić, że uczestnictwo w nich jest bez sensu dopóki nie odbierze się praw wyborczych głupcom i lumpenproletariatowi. Niestety, w tym kraju odsetek durniów jest tak wysoki, że zapewniają oni skuteczne wsparcie innym durniom, zasiadającym w ciałach przedstawicielskich. I potem mamy to, co mamy !!! Musi być cenzus nadający prawa wyborcze. Minimum to IQ=75 albo matura. Podobnie z głosowania muszą być wyłączeni ludzie będący stałymi klientami opieki społecznej, oraz utrzymujący się głównie z socjalu, zapomóg i wsparcia charytatywnego. Oni są zainteresowani wyłącznie wyrywaniem jak największego kęsa dla siebie, bez żadnego wkładu w to, co zostaje wypracowane. PiS tych ludzi pięknie kupuje. Wiesz, demokracja to piękna idea, ale pomyślana dla ludzi na poziomie !!!.
        • szczypawka.jadowita Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 21:27
          W fałszowanie na dużą skalę nie wierzę i ja. Za krótkie kacze nóżki, jeszcze nie wyrosły. Ale już w DPSach, zakładach psychiatrycznych możliwe jak najbardziej. Tak swoją pozycję budował m. in. Karski.
    • antares504 Re: przygotowujmy obronę 29.05.23, 23:23
      Witaj Kolego ~Stefan4, Twój wpis jest świetny. Hmm, mówisz o protestowaniu, jakimś bronieniu się jak w czasach PRL. To zastanów się najpierw, czy dzisiaj Polska jest dumnym narodem. Powiem Ci, że nie !!!. Kumplu, Polska była dumnym narodem za śp. komuny !!! Teraz jest durnym narodem. Kiedy Polacy byli dumni to rząd im nie podskoczył. Zrobili jakieś podwyżki to na drugi dzień mieli cały naród na ulicach i wszystko wracało do normy. A teraz ??? Mogą robić podwyżki, nowe podatki, koncesje, opłaty, mogą wyłudzać i okradać ile się da, afera goni afere a nikt nie kiwnie palcem. I to ma być dumny naród ??? Większego frajerstwa na świecie nie ma !!!. Kwestia następna, co spowodował PiS.Ten kraj jest tak podzielony, że nie wyobrażam sobie co by się musiało stać żeby ludzie faktycznie wyszli na ulice i zrobili porządek, czyli taki ukraiński Majdan. Kolego... tu się nigdy nic nie zmieni. Lata zaborów, mit II RP, później znowu wojna i panowanie Niemiec, po czym znowu pod butem komunistycznym kolejne lata. Ludzie tutaj nie są nauczeni samostanowienia, decyzyjności, każdy tylko robi pod siebie nie patrząc na żadne dobro ogółu czy o zgrozo dobro kraju. Ten kraj istnieje już tylko teoretycznie, jestem teraz tego pewien na 100 %. Tylko ciekaw czy naród też. Jak ktoś ma scenariusz w którym w końcu lud jako ogół się obudzi to niech da znać, będę czekać na ten cud na tym Forum Gazety.
      • a.jej.rkoniak Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 02:12
        ditto
      • no-popis Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 05:30
        antares504 napisał:

Ja
        > k ktoś ma scenariusz w którym w końcu lud jako ogół się obudzi to niech da znać
        > , będę czekać na ten cud na tym Forum Gazety.
        Scenariusz jest prosty i znany w demokratycznym świecie. Należy porzucić frustracje i negatywne emocje, znaleźć wiarygodnych i rzetelnych liderów, stworzyć program i wygrać wybory.
        Gdzie jest program?
        Gdzie są wiarygodni liderzy?
        • snajper55 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 08:51
          no-popis napisała:

> antares504 napisał:
          >
          > Ja
          > > k ktoś ma scenariusz w którym w końcu lud jako ogół się obudzi to niech d
          > a znać
          > > , będę czekać na ten cud na tym Forum Gazety.
          > Scenariusz jest prosty i znany w demokratycznym świecie. Należy porzucić frustr
          > acje i negatywne emocje, znaleźć wiarygodnych i rzetelnych liderów, stworzyć pr
          > ogram i wygrać wybory.
          > Gdzie jest program?
          > Gdzie są wiarygodni liderzy?

Wiarygodni liderzy? Na przykład Tusk czy Trzaskowski. Program? Na przykład program KO:

platforma.org/dokumenty/program-koalicji-obywatelskiej
          S.
    • szczypawka.jadowita Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 08:31
      wszyscy in gremio  niezbyt poważnie traktujemy sytuację

Ta sytuacja trwa od 2016.
      • no-popis Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 08:44
        szczypawka.jadowita napisała:

> wszyscy in gremio  niezbyt poważnie traktujemy sytuację
        >
        > Ta sytuacja trwa od 2016.
        Ta sytuacja trwa od 2005 roku i nie miała by miejsca gdyby nie arogancja i głupota tych co teraz uważają, że przewodzą opozycji.
        • horpyna4 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 10:51
          W 2007 ludzie się na krótko obudzili. Chodzi mi o elektorat, a nie przywódców.
          • no-popis Re: przygotowujmy obronę 31.05.23, 06:29
            horpyna4 napisała:

> W 2007 ludzie się na krótko obudzili. Chodzi mi o elektorat, a nie przywódców.
            Nie. Tu tylko wielki błąd popełnił Kaczor.
    • perla_z_roztocza Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 09:07
      Stefciu, a mógłbyś wydać poradnik jak zachowywać się podczas tortur?
      Bo po takie metody z pewnością sięgnie krwawy karzeł z Żoliborza.
      Zresztą, to już się dzieje, mamy do czynienia z torturami psychicznymi co widać po większości wpisów w wątku tym właśnie.
      • szczypawka.jadowita Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 09:40
        Na razie wyciąga swoje macki.
        jeżeli rozchodzi się o te macki to jak najbardziej preferują w/w czynności w aktualnym PISowskim wydaniu właśnie.
      • mateusz.urbanski Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 10:16
        perla_z_roztocza napisała:

> Stefciu, a mógłbyś wydać poradnik jak zachowywać się podczas tortur?

Perciu, Perliczko karzeł żoliborski opisywał był, jak SB torturowało go pączkami właśnie.
        Przeżywał męki, ale on twardziel, pokonał ssanie w żołądku, ślinę cieknącą z ust i nie ugiął się właśnie. Tylko mlaskał jęzorem i tak mu zostało właśnie
    • yabbaryt Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 11:38
      Co za bzdury. demokracja skończyła się już w 2015 roku. Ile razy może się kończyć jedna i ta sama demokracja?
      • perla_z_roztocza Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 12:25
        yabbaryt napisał:

> Co za bzdury. demokracja skończyła się już w 2015 roku. Ile razy może się kończ
        > yć jedna i ta sama demokracja?

ja to się dziwię, że Stefcio, Snajper i inni tacy nie noszą ze sobą szczoteczki do zębów.
        Przecież od 8 lat są non stop zagrożeni aresztowaniem ze strony pisowskiego reżimu.
        No i powinni codziennie nastawiać budzik na 5:30 co by mieć czas na ablucje i krawat ślicznie zapięty gdy o 6:00 siepacze prezesa będą im zakładać kajdanki jako bojownikom o śp. demokrację właśnie..
        • mateusz.urbanski Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 13:07
          perla_z_roztocza napisała:

> ja to się dziwię, że Stefcio, Snajper i inni tacy nie noszą ze sobą szczoteczki
          > do zębów.
          > Przecież od 8 lat są non stop zagrożeni aresztowaniem ze strony pisowskiego reż
          > imu.
          > No i powinni codziennie nastawiać budzik na 5:30 co by mieć czas na ablucje i k
          > rawat ślicznie zapięty gdy o 6:00 siepacze prezesa będą im zakładać kajdanki ja
          > ko bojownikom o śp. demokrację właśnie..

Perliczko, a skąd wiesz, że nie jest tak właśnie?
          Właśnie może być tak, jak piszesz. Właśnie 🤣
          Twój groźny wódz żoliborski dowodzi tymi siepaczami właśnie.
          Stałe ma ich na podorędziu właśnie.
          Bo chyba nie dla własnej ochrony właśnie
          Lud pracujący miast i wsi kocha prezesa właśnie
          • perla_z_roztocza Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 13:18
            mateusz.urbanski napisał(a):

> Perliczko, a skąd wiesz, że nie jest tak właśnie?
            > Właśnie może być tak, jak piszesz. Właśnie 🤣

sadzisz więc, że oni nieroztają się ze szczoteczką do zębów właśnie?
      • sverir Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 17:56
        " Co za bzdury. demokracja skończyła się już w 2015 roku. Ile razy może się kończyć jedna i ta sama demokracja?"

Skończyła się w 2015, ale zaczęła na nowo w 2017, więc w 2023 znowu może się skończyć.
    • pies.na.czarnych Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 11:39
      Z góry nie podwijaj ogona pod siebie. Przygotowuj się do ataku. Atak jest najlepszą formą obrony.
    • al.1 Re: przygotowujmy obronę 30.05.23, 15:42
      stefan4 napisał:

> Chciałbym być złym prorokiem, ale obawiam się, że czekają nas trudne lata. Wybory
      > albo się pod jakimś pozorem nie odbędą, albo z prawdziwymi wyborami nie będą miały
      > nic wspólnego.

Czy była kiedyś w Polsce demokracja? Aby wybory miały sens, to tylko DB może być lekarstwem, bo każda następna ekipa będzie narzędziem globalistów, którym odda wszystko czego jeszcze nie zrabowały pisiory - a kto wie, czy oni już potajemnie nie przehandlowali Polski?

• no-popis Re: przygotowujmy obronę 31.05.23, 06:33
      stefan4 napisał:

> Mam wrażenie, że wszyscy in gremio  niezbyt poważnie traktujemy s
      > ytuację, w której znaleźli się obywatele polscy. Ktoś tam nawet napisał, że ,,
      > 29 maja 2023 skończyła się w Polsce demokracja'', ale potraktowaliśmy to raczej
      > jak bon mot  a nie jako poważny opis nowej rzeczywistości.
      Te poradniki dotyczyły procesów karnych. Tutaj masz postępowanie administracyjne a dla wyjaśnienia to jest coś takiego jak proces wydania koncesji i proces odebrania koncesji.
      Dajesz radę, Stefan?
      Ponadto sporo mogą wyjaśnić Ci liczne osoby represjonowane przez reżim Tuska np w akcji widelec za to, że krzyczeli :"Donald Matole Twój rząd obalą kibole" ...wtedy nie było żartów.
      A może jakiejś porady co robić udzielą dziennikarze WPROST jak służby (Tuska) najadą na redakcję Wolnej Prasy niczym w Białorusi u Łukaszenki i jak tu obronić laptopa z poufnymi danymi przygotowywanej publikacji.
      Przydałby się tutaj POradnik na okoliczność reżymu, który widać już z tych mściwych oczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka