Dodaj do ulubionych

Będziemy bogaci!

11.09.23, 02:12
"Rząd zaproponował, żeby od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 4242 zł, natomiast od 1 lipca 4300 zł brutto. Od tego wyliczana jest stawka godzinowa, czyli 27,70 zł brutto od stycznia i 28,10 zł brutto od lipca 2024 roku."

Będziemy tak bogaci, że stać nas będzie na benzynę po 12 zł/litr i masło po 18.50 zł za kostkę 200g.

S.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 09:27
      Za dużo wydrukowali i muszą się tego pozbyć. Pracodawcy w czynie społecznym będą rozprowadzać makulaturę.
      • manhu 11 sierpnia 2000 dolar 4.47 PLN 11.09.23, 14:02
        Dolar nie reaguje więc z ceną benzyny bym się nie rozpędzał. Za komuny ok. 1988 zarabialiśmy średnio 20$, teraz rzędu 1000$, ho ho 50 razy bogatsi, cóż spekulacja walutowa to żaden wyznacznik.

Ponadto klasyka: spirala cenowo - płacowa. Gdyby podwyżka minimalnej 21,5% dawała +0,3% inflacji (jak twierdzą ekonomiści - nie tylko z PIS), to należałoby ją podnosić w kółko, szybko bylibyśmy najbogatsi na świecie. Realnie ceny i pensje idą w parze, tylko zdrowy wzrost PKB np. wydajności pracy nie ma wpływu (wyprodukują o 10% więcej zarobią 10% więcej, ceny się nie zmienią, takie bzdury jak PKB +8,8% rdr w Q1'22 i 4,2% kdk są inflacyjne (wybuch wojny, drastyczny wzrost cen energii, zbiednieliśmy).
        • pies.na.czarnych Re: 11 sierpnia 2000 dolar 4.47 PLN 11.09.23, 14:09
          > Realnie ceny i pensje idą w parze

Nooo, nie wiem. Przecież w PL nie ma rocznej/okresowej indeksacji pensji w zależności od inflacji.
          • manhu Re: 11 sierpnia 2000 dolar 4.47 PLN 12.09.23, 14:35
            Nie ważne, jedno drugie napędza, inaczej by ludzie poumierali z głodu podczas hiperinflacji.
            Np. gdyby ceny rosły o 100% a płace o 90% w miesiąc to po roku bieda a 2 latach nędza, mimo tak małej różnicy.

Ponadto 2015 vs 2023:
            -pasta do zębów 100 ml z 4,79 na 9,85 (7,39 za mniejsze opakowanie 75) ok.105%
            -krem do stóp z 11 na 26 ok. 135%
            -dobre kajzerki z 40 na 80 gr 100%
            -kwiatki na dzień kobiet z 80 na 160 zł 100%
            -szampon z 14 na 24 - w 3 lata 72% w 3
            -dawniej szybko taniejący internet +20%
            Itd. Itp. Daleko od kłamstw Pinokio o 43%. Jednak korygując nominalny PKB o sfałszowaną inflację dostaje się kłamstwa o PKB w cenach stałych.

Waloryzacja nie ma tu nic do rzeczy, sama się zrobi automatycznie, inaczej firmie uciekną pracownicy (do tej która da +5% więcej przy zyskach +100%, a potem do 10%, 20% itd). I w drugą stronę. Np. kupuję po 150 sprzedaję za 200 (marża 33%), potem cena spada do 190 180 170 towar drożeje na 160 170 a ja nadal za 170 (marża 0%), po pewnym czasie 180 190 200.
            • x2468 Re: 11 sierpnia 2000 dolar 4.47 PLN 13.09.23, 22:07
              Cukier z 2 na 7-8 -400%
              W 2015 koku za minimalną można było kupić 1000 kg cukru, dzisiaj za minimalna nieco ponad 500kg.
    • oleg3 Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 09:30
      Snajper zwolnij. Atakując PiS wzywasz do oddania głosu na Konfę. A jakie zdanie w sprawie płacy minimalnej ma aktualnie Tusk Donald?
      • pozytonium Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 09:42
        oleg3 napisał:

> Snajper zwolnij. Atakując PiS wzywasz do oddania głosu na Konfę. A jakie zdanie
        > w sprawie płacy minimalnej ma aktualnie Tusk Donald?

Nie o płacy minimalnej, ale jednak.
        twitter.com/i/status/1700614498858504270
      • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 14:56
        oleg3 napisał:

> Snajper zwolnij. Atakując PiS wzywasz do oddania głosu na Konfę.

Innych możliwości nie znasz?

> A jakie zdanie w sprawie płacy minimalnej ma aktualnie Tusk Donald?

Nic mnie to nie interesuje. W tej chwili mamy wybór między dyktaturą z sądami podporządkowanymi dyktatorowi a demokracją. Przy takim wyborze kwestie płacy minimalnej nie mają żadnego znaczenia.

S.
        • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 16:35
          snajper55 napisał:

> > A jakie zdanie w sprawie płacy minimalnej ma aktualnie Tusk Donald?

> Nic mnie to nie interesuje. W tej chwili mamy wybór między dyktaturą z sądami podporządkowanymi
          > dyktatorowi a demokracją. Przy takim wyborze kwestie płacy minimalnej nie mają żadnego znaczenia.

Kto założył wątek? Snajper???
          "Nic mnie to nie interesuje" i dlatego rzucam to pod dyskusję!
      • pies.na.czarnych Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 16:40

Dlaczego tak bardzo cię to interesuje? Przecież wygra PiS i Kaczyński będzie ustalał minimalne pensje, a nie Tusk.
        • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 17:54
          Dlatego głuptasku, że jak się zarzuca PiSowi (słusznie!) śrubowanie płacy minimalnej, to trzeba to skonfrontować z główną siłą opozycyjną. Patrz ====> podręcznik demokracji.

Reszta będzie milczeniem, głuptasku.

pies.na.czarnych napisała:

>
          > Dlaczego tak bardzo cię to interesuje? Przecież wygra PiS i Kaczyński będzie ustalał minimalne pensje, a nie
          > Tusk.
          • yoma Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 18:23
            To konfrontuj, kto ci broni.
            • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 18:30
              yoma napisała:

> To konfrontuj, kto ci broni.

A co jeżeli Tusk Donald aktualnie uważa, że proponowania przez PiS płaca minimalna jest rażąco niska?
              • yoma Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 18:32
                To gucio. No i?
                • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 18:45
                  I tyle. Płaca minimalna interesuje wyłącznie Konfę. Warto to zapamiętać.
                  • yoma Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 19:16
                    To zapamiętuj, kto ci broni.
              • pies.na.czarnych Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 19:23
                > A co jeżeli Tusk Donald aktualnie uważa

Czas despotyzmu i kierowania państwem przez jednego osobnika skończy się 15 października 2023 roku.
          • pies.na.czarnych Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 19:22
            > Dlatego głuptasku, że jak się zarzuca PiSowi....

Już wszyscy tracicie wiarę. Nawet ty i oszol też :)
          • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 11.09.23, 19:32
            oleg3 napisał:

> Dlatego głuptasku, że jak się zarzuca PiSowi (słusznie!) śrubowanie płacy minim
            > alnej, to trzeba to skonfrontować z główną siłą opozycyjną. Patrz ====> po
            > dręcznik demokracji.
            >
            > Reszta będzie milczeniem,

Aaaa. Teraz rozumiem. Nieuważnie przeczytałeś mój wpis i nie zauważyłeś, że piszę o cenie benzyny i masła. To nie jest wątek o płacy minimalnej, to jest wątek o epatowaniu wysokimi placami w czasie szalejącej inflacji. Kiedyś zarabiałem miliony a byłem podobnie bogaty jak teraz.

S.
            • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 06:46
              snajper55 napisał:

> Aaaa. Teraz rozumiem. Nieuważnie przeczytałeś mój wpis i nie zauważyłeś, że pis
              > zę o cenie benzyny i masła. To nie jest wątek o płacy minimalnej, to jest wątek
              > o epatowaniu wysokimi placami w czasie szalejącej inflacji. Kiedyś zarabiałem
              > miliony a byłem podobnie bogaty jak teraz.

No to masz problem. Zgłoś do moderatora FK włam na konto snajper55. T nie była twoja ręka!
              _______________________________ cytat ____________________________________
              snajper55 11.09.23, 02:12
              "Rząd zaproponował, żeby od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 4242 zł, natomiast od 1 lipca 4300 zł brutto. Od tego wyliczana jest stawka godzinowa, czyli 27,70 zł brutto od stycznia i 28,10 zł brutto od lipca 2024 roku."
              _____________________________ koniec cytatu ___________
              • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 09:53
                oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
                >
                > > Aaaa. Teraz rozumiem. Nieuważnie przeczytałeś mój wpis i nie zauważyłeś,
                > że pis
                > > zę o cenie benzyny i masła. To nie jest wątek o płacy minimalnej, to jest
                > wątek
                > > o epatowaniu wysokimi placami w czasie szalejącej inflacji. Kiedyś zarab
                > iałem
                > > miliony a byłem podobnie bogaty jak teraz.
                >
                >
                > No to masz problem. Zgłoś do moderatora FK włam na konto snajper55. T nie była
                > twoja ręka!
                > _______________________________ cytat ____________________________________
                > snajper55 11.09.23, 02:12
                > "Rząd zaproponował, żeby od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie wynosi
                > ło 4242 zł, natomiast od 1 lipca 4300 zł brutto. Od tego wyliczana jest stawka
                > godzinowa, czyli 27,70 zł brutto od stycznia i 28,10 zł brutto od lipca 2024 ro
                > ku."
                > _____________________________ koniec cytatu ___________

Widzę że dalej nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć. Trudno, to twój problem.

S.
                • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 09:57
                  snajper55 napisał:

> Widzę że dalej nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć. Trudno, to twój problem.

Nie pisałeś o płacy minimalnej. I tego się będziesz trzymał.
                  • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 16:34
                    oleg3 napisał:

> Nie pisałeś o płacy minimalnej. I tego się będziesz trzymał.

Napisałem to:

"Będziemy tak bogaci, że stać nas będzie na benzynę po 12 zł/litr i masło po 18.50 zł za kostkę 200g"

S.
                    • pozytonium Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 16:37
                      snajper55 napisał:

> oleg3 napisał:
                      >
                      > > Nie pisałeś o płacy minimalnej. I tego się będziesz trzymał.
                      >
                      > Napisałem to:
                      >
                      > "Będziemy tak bogaci, że stać nas będzie na benzynę po 12 zł/litr i masło po 18
                      > .50 zł za kostkę 200g"

A kto napisał
                      • pies.na.czarnych Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 18:33
                        > A kto napisał

Ty napisałeś. Już nie pamiętasz?
                      • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 23:12
                        pozytonium napisał:

> A kto napisał
                        > "Rząd zaproponował, żeby od 1 stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie wynosi
                        > ło 4242 zł, natomiast od 1 lipca 4300 zł brutto. Od tego wyliczana jest stawka
                        > godzinowa, czyli 27,70 zł brutto od stycznia i 28,10 zł brutto od lipca 2024 ro
                        > ku."

Grażyna Leśniak

www.prawo.pl/kadry/placa-minimalna-2024-r,522708.html
                        S.
              • x2468 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 22:12
                4300 czyli nieco ponad 500kg cukru, w 2015 roku za minimalne wynagrodzenie można było kupić 1000 kg tego produktu.
      • tapatik Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 16:22
        oleg3 napisał:

> Snajper zwolnij. Atakując PiS wzywasz do oddania głosu na Konfę.

Dlaczego na Konfę? Konfederosja może połączyć siły z PiS.
        Atakując PiS Snajper wzywa do oddania głosu na którąś z partii opozycyjnych: PO, Lewicę lub TD.
        • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 16:36
          tapatik napisał:

> oleg3 napisał:
          >
          > > Snajper zwolnij. Atakując PiS wzywasz do oddania głosu na Konfę.
          >
          > Dlaczego na Konfę? Konfederosja może połączyć siły z PiS.
          > Atakując PiS Snajper wzywa do oddania głosu na którąś z partii opozycyjnych: PO
          > , Lewicę lub TD.

Oleg ma taki zwyczaj, że najpierw czyta jakiś wpis, potem fantazjuje na jego temat, a na koniec polemizuje że swoimi fantazjami

S.
          • tapatik Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 21:59
            snajper55 napisał:

> Oleg ma taki zwyczaj, że najpierw czyta jakiś wpis,
            > potem fantazjuje na jego temat,
            > a na koniec polemizuje że swoimi fantazjami

Oleg, zacznij książki pisać. Political fiction odradzam, ale może sf.
            • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 23:13
              tapatik napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Oleg ma taki zwyczaj, że najpierw czyta jakiś wpis,
              > > potem fantazjuje na jego temat,
              > > a na koniec polemizuje że swoimi fantazjami
              >
              > Oleg, zacznij książki pisać. Political fiction odradzam, ale może sf.

Raczej samo f, bez s. :D

S.
          • taniarada Re: Głosuj na Konfederację!!! 12.09.23, 22:02
            snajper55 napisał:

> tapatik napisał:
            >
            > > oleg3 napisał:
            > >
            > > > Snajper zwolnij. Atakując PiS wzywasz do oddania głosu na Konfę.
            > > > A jakie zdanie w sprawie płacy minimalnej ma aktualnie Tusk Donald?
            >
            > >
            > > Dlaczego na Konfę? Konfederosja może połączyć siły z PiS.
            > > Atakując PiS Snajper wzywa do oddania głosu na którąś z partii opozycyjny
            > ch: PO
            > > , Lewicę lub TD.
            >
            > Oleg ma taki zwyczaj, że najpierw czyta jakiś wpis, potem fantazjuje na jego te
            > mat, a na koniec polemizuje że swoimi fantazjami
            >
            > S.
            Bardzo mi się podoba użalanie na admina strony 🤣🤣🤣🤣 .Wybory ,wybory .Na kogo wypadnie na tego bęc
          • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 07:21
            snajper55 napisał:

> Oleg ma taki zwyczaj, że najpierw czyta jakiś wpis, potem fantazjuje na jego te mat, a na koniec polemizuje
            > że swoimi fantazjami

Zapomniałeś dodać, że oleg jest faszystą i śmierdzą mu nogi.
            • superspec1 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 07:31
              A ja otrzymałem na innym forum rangę antydemokratycznego gówna.:)
              • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 07:54
                superspec1 napisał(a):

> A ja otrzymałem na innym forum rangę antydemokratycznego gówna.:)

Nie ma się czym chwalić. Jestem posiadaczem tej rangi od lat. To było tak dawno, że już nie potrafię zliczyć tych lat.
                • superspec1 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 15:56
                  Jestem początkującym antydemokratycznym gównem.:)
            • snajper55 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 12:07
              oleg3 napisal:

> Zapomniałeś dodać, że oleg jest faszystą i śmierdzą mu nogi.

Skoro tak piszesz, to widocznie tak jest. W końcu kto to wie lepiej od ciebie...

S.
              • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 14:51
                Cienka riposta Snajper. Wiem. Masz dużo obowiązków. I zasady. W zasadzie jedną: to nie była moja ręka.
            • pies.na.czarnych Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 15:59
              oleg3 napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Oleg ma taki zwyczaj, że najpierw czyta jakiś wpis, potem fantazjuje na j
              > ego te mat, a na koniec polemizuje
              > > że swoimi fantazjami
              >
              > Zapomniałeś dodać, że oleg jest faszystą i śmierdzą mu nogi.
              >
              >
              >

To akurat wiemy. Dodatkowo zieje ci z paszczy jak z nazistowskiego szamba.
              • oleg3 Re: Głosuj na Konfederację!!! 13.09.23, 19:10
                הכלבים נובחים והשיירה עוברת
    • yoma Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:12
      Hej, Francja miała być, nie Norwegia :)
      • pies.na.czarnych Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:28
        yoma napisała:

> Hej, Francja miała być, nie Norwegia :)
        >

Do Francji jest coraz bliżej. PiS dotarł już do Budapesztu.
        • yoma Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:31
          To przez Burundi chyba jadą.

I niechby tam zostali 😎
    • taniarada Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:20
      Czyli wszystko zmierza do szarej strefy ,czyli w łapę .Ale te pierdoły to od stycznia .Zresztą co to emerytów obchodzi .Tu pilnować 13 ,14 ,a być może odpalą 15 przed wyborami 🤣
      • pozytonium Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:37
        taniarada napisał:

> Czyli wszystko zmierza do szarej strefy ,czyli w łapę .Ale te pierdoły to od st
        > ycznia .Zresztą co to emerytów obchodzi .Tu pilnować 13 ,14 ,a być może odpalą
        > 15 przed wyborami 🤣

Nie będzie szarej strefy, jeśli za koszty mieszkania będzie sobie można odliczyć.
        Nie chodzi tu o 60 tys. od Donalda.

Świadome podatki, prócz kwestii represyjnej (muszę oddać państwu część wynagrodzenia ze swej pracy), mogą być stymulujące. Za to i za to jestem zwolniony od podatku.
        Co z tego, że do budżetu wpłynie X, jak Y ten budżet będzie musiał wypłacić. Choćby na tanie mieszkania, które nie są twą własnością;. Umierasz i dzieci na bruk?
    • szwampuch58 Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:25
      za wyniki reprezentacji w tych eliminacjach Santos zarobił ponad sześć milionów złotych.
      • pozytonium Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 10:40
        szwampuch58 napisał:

> za wyniki reprezentacji w tych eliminacjach Santos zarobił ponad sześć milionów
        > złotych.

Tak to jest jak zatrudnia się grube ryby, którym nie chce się grać przeciw pastuchom, hodowcom owiec.
        Jak doświadczony piłkarz może sobie strzelić w rękę?
    • rzewuski1 Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 14:08
      Już jesteśmy .
      • snajper55 Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 14:58
        rzewuski1 napisał:

> Już jesteśmy .

Będziemy bardziej. Ja już byłem milionerem i chyba znowu będę. 😁

S.
        • pozytonium Re: Będziemy bogaci! 11.09.23, 19:19
          snajper55 napisał:

> rzewuski1 napisał:
          >
          > > Już jesteśmy .
          >
          > Będziemy bardziej. Ja już byłem milionerem i chyba znowu będę. 😁

Liczysz na 100 000 000 od Wałęsy? :))))
          Pamiętliwa z ciebie bestia.
    • pozytonium Ech ten entuzjam PO 12.09.23, 08:24
      snajper55 napisał:

https://pbs.twimg.com/media/F5wTB7UWEAAbhYJ?format=jpg&name=900x900
    • tapatik Re: Będziemy bogaci! 12.09.23, 09:58
      Będziemy milionerami, a w kieszenie każdy będzie nosił po kilkaset tysięcy zł.
      Jak w latach 90-tych.
      • yoma Re: Będziemy bogaci! 12.09.23, 10:08
        O, $ 4,38. Brawo pisi, brawo wy 😎
      • pies.na.czarnych Re: Będziemy bogaci! 12.09.23, 10:19
        tapatik napisał:

> Będziemy milionerami, a w kieszenie każdy będzie nosił po kilkaset tysięcy zł.
        > Jak w latach 90-tych.
        >

Jak to dobrze, ze istnieją karty płatnicze i tym razem nie trzeba będzie wypychać kieszeni.
        • snajper55 Re: Będziemy bogaci! 12.09.23, 16:40

> tapatik napisał:
          >
          > > Będziemy milionerami, a w kieszenie każdy będzie nosił po kilkaset tysięc
          > y zł.
          > > Jak w latach 90-tych.
          > >
          >
          > Jak to dobrze, ze istnieją karty płatnicze i tym razem nie trzeba będzie wypych
          > ać kieszeni.

No co ty, wydrukują banknoty 500 tys. z wizerunkiem Glapy i banknoty 1 mln zł z wizerunkiem Prezesa.

S.
          • pozytonium Rezerwy złota 12.09.23, 16:54
            snajper55 napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
            >
            > > tapatik napisał:
            > >
            > > > Będziemy milionerami, a w kieszenie każdy będzie nosił po kilkaset
            > tysięc
            > > y zł.
            > > > Jak w latach 90-tych.
            > > >
            > >
            > > Jak to dobrze, ze istnieją karty płatnicze i tym razem nie trzeba będzie
            > wypych
            > > ać kieszeni.
            >
            > No co ty, wydrukują banknoty 500 tys. z wizerunkiem Glapy i banknoty 1 mln zł z
            > wizerunkiem Prezesa.

Po sierpniowych zakupach polskie rezerwy złota zostały powiększone z 299,47 ton do 314,39 ton
            brawo Glapa.
            • pies.na.czarnych Re: Rezerwy złota 12.09.23, 18:36
              Widział ktoś to złoto?
              Po ostatnim wygłupie Glapy wzrosło zadłużenie Polski, tylko przez to, ze zloty zaczął szorować po bagnistym dnie.
            • stefan4 Re: Rezerwy złota 12.09.23, 18:52
              pozytonium:
              > Po sierpniowych zakupach polskie rezerwy złota zostały powiększone z 299,47
              > ton do 314,39 ton

I co nam daje to złoto? W sytuacji podbramkowej, kiedy nie będzie co jeść, to się je spyli? Po bieda-cenie, bo jak ktoś jest w sytuacji podbramkowej, to sobie nie wywalczy lepszej ceny... Ale te 14,92 ton Glapa zakupił po zwykłej cenie rynkowej, czy po jakiejś okazyjnej?

A i tak nie wykonał dziennej normy z pieśni masowej, zabrakło mu 1,08 tony...

- Stefan
              • tapatik Re: Rezerwy złota 12.09.23, 21:51
                stefan4 napisał:

> I co nam daje to złoto? W sytuacji podbramkowej,
                > kiedy nie będzie co jeść, to się je spyli?
                > Po bieda-cenie, bo jak ktoś jest w sytuacji podbramkowej,
                > to sobie nie wywalczy lepszej ceny...
                > Ale te 14,92 ton Glapa zakupił po zwykłej cenie rynkowej,
                > czy po jakiejś okazyjnej?
                >
                > A i tak nie wykonał dziennej normy z pieśni masowej, zabrakło mu 1,08 tony...

Złoto ma określoną cenę na rynku. Jeśli będziemy je upłynniać stopniowo, to nie zachwiejemy jego ceną.
            • pies.na.czarnych Re: Rezerwy złota 12.09.23, 19:10
              Tak przy okazji pozyt. Powiedz nam lepiej co pisi dają w zastaw za te miliardowe pożyczki zawierane w Chinach?
              • tapatik Re: Rezerwy złota 12.09.23, 21:53

> Tak przy okazji pozyt. Powiedz nam lepiej co pisi dają
                > w zastaw za te miliardowe pożyczki zawierane w Chinach?

Na pewno w Chinach?
                A nie czasem w Korei?
                • pies.na.czarnych Re: Rezerwy złota 13.09.23, 10:14
                  Tam też się starają, ale Koreańczycy nie za bardzo chcą im pożyczyć bo uważają, że to może być bardzo trefny układ. Maja duże zastrzeżenia do wypłacalności tego rządu.
                  • tapatik Re: Rezerwy złota 13.09.23, 21:58

> Tam też się starają, ale Koreańczycy nie za bardzo chcą im pożyczyć
                    > bo uważają, że to może być bardzo trefny układ. Maja duże
                    > zastrzeżenia do wypłacalności tego rządu.

No właśnie robimy duże zakupy broni w Korei i na te zakupy bierzemy kredyty.
                    Problem polega na tym, że rząd koreański może udzielić kredytu do określonej wysokości, a my już do tej wysokości dobiliśmy i Koreańczycy musieli zmienić u siebie prawo.
            • pies.na.czarnych Re: Rezerwy złota 13.09.23, 11:31
              https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/374770967_693950869424360_8436774016595513007_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=5614bc&_nc_ohc=_9o64VYvlzcAX-YSQFP&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AfBUKjSfeyZWv7LorMxcv1kPbLzIHmNtlKrOQl34dludoQ&oe=65062653
      • mateusz.urbanski Re: Będziemy bogaci! 13.09.23, 09:00
        tapatik napisał:

> Będziemy milionerami, a w kieszenie każdy będzie nosił po kilkaset tysięcy zł.
        > Jak w latach 90-tych.
        >
    • x2468 Re: Będziemy bogaci! 12.09.23, 17:17
      Pod reżymem pis każdy polak zostanie milionerem.
    • pies.na.czarnych Re: Będziemy bogaci! 13.09.23, 12:26
      https://bi.im-g.pl/im/a8/c9/1c/z30184104IH,Indeks-iPhone-a.jpg
      • pozytonium Re: Będziemy bogaci! 13.09.23, 22:50

> https://bi.im-g.pl/im/a8/c9/1c/z30184104IH,Indeks-iPhone-a.jpg

Tylko po co trzeba kupować IP?
        Mamy dostęp do drukarki Samsung. Kumpel z IP przesyła mi dokumenty, żebym mu wydrukował je ze swojej archaicznej Moto.
        Sensowny telefon idzie kupić w Polsce za 19 godzin pracy o najniższej krajowej. Pracuję po ciemku. Jeden ruch nadgarstkiem i świeci się latarka. Znajoma trzęsła swym IP i stwierdziła, że u niej nie działa.

W Polsce, to, że masz IP słabo działa. Raczej świadczy o tym, ze jesteś snobką.
        Zapłać gdzieś na Zachodzie blikiem. Blik, ePUAP, Portal Sądowy, elektroniczne dokumenty. Czegoś takiego tam nie ma.
      • privus Re: Będziemy bogaci! 13.09.23, 22:53
        Na tle trzeciego świata to wstawanie z klan jest na prawdę widoczne :o)
      • oleg3 Re: Będziemy bogaci! 14.09.23, 12:39
        Na nowego ajfona nie warto pracować nawet godziny. Tak samo jak na inne najnowsze cudo.
        • pies.na.czarnych Re: Będziemy bogaci! 14.09.23, 12:51
          oleg3 napisał:

> Na nowego ajfona nie warto pracować nawet godziny. Tak samo jak na inne najnows
          > ze cudo.
          >

Wy, prawicowa swołocz. Wolicie ukraść.
          • oleg3 Re: Będziemy bogaci! 14.09.23, 13:01

> Wy, prawicowa swołocz. Wolicie ukraść.

Proszę o sprecyzowanie. "Wy" to liczba mnoga czy forma grzecznościowa?
    • privus Re: Będziemy bogaci! 13.09.23, 22:48
      Będziesz bogatszy zapisując się do PiS-u :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka