pozytonium 20.09.23, 17:25 twitter.com/i/status/1704206353386873011 Tak na polepszenie humorów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 20.09.23, 17:39 pozytonium napisał: > twitter.com/i/status/1704206353386873011 > Tak na polepszenie humorów. Na polepszenie humoru ruskich onuc i Putina. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 20.09.23, 19:02 snajper55 napisał: > pozytonium napisał: > > > twitter.com/i/status/1704206353386873011 > > Tak na polepszenie humorów. > > Na polepszenie humoru ruskich onuc i Putina. Biedny Paweł, cały PiS mu się na łeb zwalił. Stwierdził użytkownik. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 20:54 Prostaczków to bawi i cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 20.09.23, 21:55 15 października br. PiS dostanie czkawki, zadyszki, torsji, a na koniec sraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 20.09.23, 23:09 Wczoraj w NY Zelenski dał pięknie po łbie całemu pisowskiemu rządowi i Dudzie na dokładkę. Aż miło było posłuchać :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 11:29 Dzisiaj podaja grozby: wiadomosci.radiozet.pl/swiat/polityka/ukraina-odpowiada-na-podtrzymanie-zakazu-importu-premier-grozi-polsce Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 12:07 Tarmoszą się za kudły. Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 08:58 CaF2 to ja chyba skołowałem lata temu w hucie szkła w Wołominie. Pogadaj z jakimś szklarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 11:04 a.jej.rkoniak napisał(a): > CaF2 to ja chyba skołowałem lata temu w hucie szkła w Wołominie. Pogadaj z jaki > mś szklarzem. Zrobiłem sobie swieży. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 13:02 a.jej.rkoniak napisał(a): > CaF2 to ja chyba skołowałem lata temu w hucie szkła w Wołominie. Pogadaj z jaki > mś szklarzem. U mnie są szklarze. Popytam na przyszłość. Tylko, że oni raczej nie trawią szkła. Chcesz fikuśną chłodnicę/kolumnę/inny element itd. to ci zrobią taką jaką chcesz. Nie wiem jak to robią, ale robią kulę (bombkę, tyle że zamkniętą), z pieniędzmi środku. Taki zwyczaj u nas dla nowożeńców. By się dobrać do kasy trzeba kulę rozbić. Najwyższa półka szklarzy. Zrobić szklaną kulę i nie spalić w niej banknotów. Nasi szklarze są od robienia elementów nietypowych. Kolby, kolumny, etc. kupisz od Chińczyka ze bezcen. Ale jak ci potrzeba jakiś detal, to już tego nie kupisz. A jak kupisz to za 5000 zł w górę. To artyści. Zresztą po www.asp.wroc.pl/pl A, że zaczęli grzebać w borokrzemianach typu 3.3, to tylko im pozazdrościć. A jak już grzebią w kwarcu to muszą zakładać okulary spawalnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 14:50 muzeum rzymsko-germańskie w Kolonii (koło katedry) zobaczysz, co potrafili ze szkłą zrobić za czasów rzymskich w PANie w Warszawie i na uczelniach też byli dobrzy szklarze lata temu kwarc to osobna sztuka, zwłąszcza łączony z metalem lub borosilikatem pogadaj z tymi na mieście, którzy ludzion trawią Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 14:51 a propos - dlaczego pKa? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 17:59 a.jej.rkoniak napisał(a): > a propos - dlaczego pKa? Chodziło mi o iloczyn rozpuszczalności faktycznie powinno być K K=[Ca]([F]^2) pKa faktycznie głupie. Przy nadmiarze fluoru z NH4F stężenie Ca faktycznie jest poniżej 1E-12 M. Teraz czeka mnie zabawa, by to cholerstwo znowu w czymś rozpuścić/roztworzyć, tak by oznaczyć stężenie różnych kationów w CaF2 z domieszkami. Mokrą chemią już daaaaaawno się nie bawiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 18:17 a.jej.rkoniak napisał(a): > muzeum rzymsko-germańskie w Kolonii (koło katedry) > zobaczysz, co potrafili ze szkłą zrobić za czasów rzymskich > w PANie w Warszawie i na uczelniach też byli dobrzy szklarze > lata temu > kwarc to osobna sztuka, zwłąszcza łączony z metalem lub borosilikatem > pogadaj z tymi na mieście, którzy ludzion trawią Dalej są. Tylko, że ganią, jak ktoś przychodzi do nich zrobić np. kolbę ze szlifem, którą idzie kupić w cenie lepszej szklanki. Rzeczy unikatowe dalej robią. Czasami dochodzi do śmiesznych sytuacji. Do szklarza przychodzi z rysunkiem koleś i mówi, że chce to. Szklarz z 50 letnim doświadczeniem mówi mu, tego się nie da zrobić, ale proponuje taką, a taką modyfikację. 20 paroletni szczyr mówi, szklarzowi, że on mu pokaże. Szklarz przez kilka dni chodził wkurzony, po mu chłopak na marnował mnóstwo materiału, po czym stwierdził, że faktycznie się nie da. Kumpel pogonił mnie kiedyś z warsztatu mechanicznego. Potrzebowałem haków do czegoś. On mi mówi, "stracę na to pół dnia, a ty kupisz to w markecie budowlanym za kilka zł. Weź sp.......aj". Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 00:09 ...Weź sp.......aj . posłuchałeś? 🤐 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 01:35 a.jej.rkoniak napisał(a): > ...Weź sp.......aj > . > posłuchałeś? 🤐 Pewnie. Nie mam problemów z tytułami. Obecnie jest tak, że przychodzę na warsztat z przemyślanym projektem. Kierownik się pyta na kiedy, to trzeba. Mówię dobrze byłoby na jutro. "Heniek, zatrzymuj maszynę robimy co innego!" Jest zrobione za 2 godziny. Jeśli człowieka traktujesz jak człowieka, to on ciebie też traktuje jak człowieka. Ze szklarzami bywa dłużej. Dmuchanie, szlify, odprężanie. Zleciłem coś dziś, będę miał detal na 25-26 września. Akurat u szklarzy zrobiłem sobie dobrą opinię. Pomimo dziur w mózgu swego czasu nauczyłem się kleić szkło na "styk". Nauczyłem się kontroli takiej, że na długości 5 cm w palcach czułem różnicę w grubości poniżej 0.01 mm. Resztę się już robiło na lunetę. Wiem ile wymaga zrobienie kuwet na styk, sam robiłem. Czy zrobienie dobrego pryzmatu. Głupi pryzmat robi się przez ponad miesiąc na smole. Jak zaczynasz po tygodniu schodzi ci skóra z palców. Potem jest już OK. Potem twardnieje, a potem staje się "naturalna". Jak przy nauce gry na gitarze. Pracując jako optyk zobaczyłem wpływ alkoholu na człowieka. Czasami zdarzały się okazje, że napiło się lampkę wina (niby nic na człowieka). Mój mistrz twierdził, no to dziś już nie mamy się za co brać. I miał rację. Optyk trawi lampkę wina przez jakieś 24 h. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 11:24 pozytonium: > Nauczyłem się kontroli takiej, że na długości 5 cm w palcach czułem różnicę w grubości > poniżej 0.01 mm. Czyli 25-krotnie mniejszą niż głębokość Twoich linii papilarnych... ,,Wysokość listewek na opuszkach palców w stosunku do bruzd wynosi od 0,1 do 0,4 mm.'' A wiesz, polski konik polny, jak dosiadł bojowego husarza za milion srebrników, to na kopytach dostawał linii papilarnych jak liny okrętowe! pozytonium: > Optyk trawi lampkę wina przez jakieś 24 h. No bo przecież to nie optyk trawi lampkę, tylko wino trawi optyka. Jak go strawi, to go wypluje. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 16:34 stefan4 napisał: > pozytonium: > > Nauczyłem się kontroli takiej, że na długości 5 cm w palcach czułem różni > cę w grubości > > poniżej 0.01 mm. > > Czyli 25-krotnie mniejszą niż głębokość Twoich linii papilarnych... To naprawdę idzie wyczuć. Włos geniuszu (0.06 mm) bez problemu wyczujesz. Jak będziesz robił kilka lat w fachu bez problemu wyczujesz 0.01 mm. Tak się zresztą przygotowuje próbki na krawędź absorpcji, 0.05-0.01 mm. Czyli Eg zwaną inaczej. Przeniesienie elektronu do pasma przewodnictwa. Przy klejeniu na styk, powierzchnie musisz mieć jeszcze bardziej równoległe. Mój mistrz lata w kosmosie. Dosłownie jego działa latają w kosmosie na satelitach. Facet robił wszystko w rękach. Jakość powierzani sprawdza się na przymiar optyczny. Prążki Newtona. Jak jest dobrze to masz je równoległe. Jak źle to masz coś podobnego do okręgu. Zeiss (nie wiem jaką metodą robi zwierciadła), których promień krzywizny odpowiada kuli o promieniu 300 000 km. Kosztują krocie, ale je robi. Ziemia ma średnicę koło 6000 km. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 16:43 pozytonium: > Ziemia ma średnicę koło 6000 km. Nie, dziecko. Ziemia ma promień około 6370 km. To jaką ma średnicę? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 16:53 stefan4 napisał: > pozytonium: > > Ziemia ma średnicę koło 6000 km. > > Nie, dziecko. Ziemia ma promień około 6370 km. To jaką ma średnicę? Przyznaję do błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 25.09.23, 20:42 a.jej.rkoniak napisał(a): > ...Weź sp.......aj > . > posłuchałeś? 🤐 Fluoryt bez problemu się roztworzył. Jutro test z gniecionym kryształem. Czyli będę pracował młotkiem. Jak poszło na proszku, to na krysztale też pójdzie. Potem ICP i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 25.09.23, 22:35 Nie pomyl proszków.:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 25.09.23, 22:49 pies.na.czarnych napisała: > Nie pomyl proszków.:) Spoko. Pomimo mych dziur w mózgu, to potrafię nasypać dosłownie jedno ziarenko. Ze zlewki. Nie ze szpatułki . Mniej już się nie da. Gdy się nie czuję w stanie to togo nie robię. Ale lubię się tym pobawić. Ręka jak u chirurga u człowieka, który ma padaczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
weteran-czasu Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 12:41 Zamiast kierować przywiezione do Polski z Ukrainy zboże do miejsc przeznaczenia nie trzeba było zbijać na nim brudną kasę i pakować je do polskich silosów. Ja zwykle PiSmafia nafetorzyła a teraz wykonuje kretyńskie ruchy wbrew UE i Ukrainie. Nie mogę się doczekać kiedy to gnojowisko odejdzie od władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 12:43 weteran-czasu napisał: > Zamiast kierować przywiezione do Polski z Ukrainy zboże do miejsc przeznaczenia > nie trzeba było zbijać na nim brudną kasę i pakować je do polskich silosów. Ja > zwykle PiSmafia nafetorzyła a teraz wykonuje kretyńskie ruchy wbrew UE i Ukrai > nie. Nie mogę się doczekać kiedy to gnojowisko odejdzie od władzy. > Silosy są głównie holenderskie. Jeśli chodzi o właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 12:54 > Silosy są głównie holenderskie. Jeśli chodzi o właściciela. W Polsce? Po drugie jakie to ma znaczenie czyje są silosy? PiS oligarchia robi milionowe interesy na ukraińskim zbożu. Zboże to w żadnym wypadku nie powinno trafić do konsumpcji ze względu na zanieczyszczenia, ale to pisowskich milionerów nie obchodzi. Oni tego zboża nie jedzą, a suweren niech zdycha. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 18:33 pies.na.czarnych napisała: > > Silosy są głównie holenderskie. Jeśli chodzi o właściciela. > > W Polsce? Po drugie jakie to ma znaczenie czyje są silosy? Tak w Polsce. To inwestycja taka sama jak granie na giełdzie, tylko, że na tym nie można stracić. W Polsce składowaniem zboża zajmują się głównie ludzie z Beneluxu, Francji, USA. Wolny rynek. Masz nadmiar funduszów to inwestujesz. W skali kraju, jednak to od rządu zależy czym są zapełnione silosy, nowych się raczej nie stawia, a chłopi dalej są znaczną grupą w społeczeństwie i każdy z nich ma głos. Polska jest samowystarczalna żywieniowo. Zresztą zboże kosztuje poniżej 800 zł za tonę. A za mąkę w sklepie płacisz 3 zł za kg. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 20:57 A nazwiska tych, którzy to zboże kupili do dzisiaj nie zostały upublicznione. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 12:44 Słowacy już się dogadali w sprawie zboża. Ukraina wstrzymuje skargę do WTO Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 12:56 PiS tej sprawie będzie dogadywał się tak samo jak z Czechami. Skutki ich dogadywania się ponosi suweren, a nie oni. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 21.09.23, 16:49 Trudne pytania 🤓 Z kim przyjaźnimy się na arenie międzynarodowej? Polityk PiS: Mamy bardzo dużo przyjaciół. Przykładów nie podał tvn24.pl/wybory-parlamentarne-2023/stosunki-polsko-ukrainskie-kryzys-zbozowy-komentarze-politykow-7354807 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 27.09.23, 20:28 rzewuski1 napisał: > kacapy sie cieszą I to bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 04:55 Pewnie, że tak! Zniszczyć Załęskiego i w końcu będziemy graniczyć z Rosją. O to pisim chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 13:30 pozytonium napisał: > twitter.com/i/status/1704206353386873011 > Tak na polepszenie humorów. Mowa o polskim polityku :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 21:55 Rau wygadał się o co chodzi w wojence z Ukrainá. Tak jak wcześniej przypuszczałem pisi zrobili badania na temat nastrojów suwerena dotyczących poparcia dla Ukraińców. Poparcie maleje, suweren jest coraz bardziej wkurwiony. To PiSim dało fiat do ataku na Zelenskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 22.09.23, 22:24 pies.na.czarnych napisała: > Rau wygadał się o co chodzi w wojence z Ukrainá. Tak jak wcześniej przypuszczał > em pisi zrobili badania na temat nastrojów suwerena dotyczących poparcia dla Uk > raińców. Poparcie maleje, suweren jest coraz bardziej wkurwiony. To PiSim dało > fiat do ataku na Zelenskiego. Żaden rząd, nawet z PO, nie wywoła rewolucji społecznej. Z rolnictwa Polska ma 20.5 mld $. A UA może zasypać żywnością całą UE. Transfer tak, import nie, szczególnie gdy Polska jest wstanie wyżywić 50 mln ludzi. PiS nie miał wyboru. Albo zakaz importu, albo rewolucja społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 23.09.23, 00:26 To dlaczego zamiast transferu pisi wypełnili wszystkie silosy ukraińskim zbożem. Nawet nie pofatygowali się przez rok aby stworzyć infrastrukturę do transportu zboża poza granice kraju. Z rozmysłem zablokowali wszystko i teraz prowadzą wojenkę z Ukraina i EU. A ten debil jeszcze śmie drzeć ryja. Premier: chcę powiedzieć prezydentowi Zełenskiemu, żeby nigdy więcej nie obrażał Polaków tvn24.pl/polska/premier-chce-powiedziec-prezydentowi-zelenskiemu-zeby-nigdy-wiecej-nie-obrazal-polakow-7357053 Chce jemu, tobie i całej reszcie pis-swołoczy uświadomić, że Zelenski nie mówił o Polakach tylko o was. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 17:33 Wagony sprzedali za grosze i dzisiaj nie ma czym wozić zboża, place składowe w portach zawalili nieużytecznym "węglem" i dzisiaj nie ma miejsca na stawianie tymczasowych magazynów. A wszystko to zarządzane jest miedzy innymi przez Anżejkowego stryjka który do pacy chodzi w dwóch rożnych butach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 28.09.23, 01:04 Porty polskie nadal przyjmują statki z rosyjskim węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 11:06 Rzecznik ukraińskiego MSZ odpowiedział na wpis pracownicy TVP z Brukseli, jakoby kraje zachodnie miały obiecać Ukrainie szybsze przystąpienie do Unii Europejskiej, w zamian za pomoc Kijowa "w obaleniu obecnego polskiego rządu". Władze Ukrainy podkreśliły, że przekazane informacje są nieprawdziwe. - Zdecydowanie odrzucamy takie insynuacje - napisał w mediach społecznościowych Oleg Nikolenko. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 16:06 szwampuch58 napisał: > Rzecznik ukraińskiego MSZ odpowiedział Ci się wszystko kojarzy z kartoflem, którego masz niestety w czaszce. To polityk PO :)))))) www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/posel.xsp?id=441&type=A Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: PiS daje po łbie Zaleskiemu 26.09.23, 17:36 To kartofel już nie urzęduje na Nowogrodzkiej? Odpowiedz Link Zgłoś