24.11.23, 17:45
Stary jestem. Z wiekiem charakter łagodnieje. Ale w sprawie Razem, na miejscu Koalicji, zrobiłbym tak:
— posłów wchłonął,
— Zandberga pozostawił.
Nie sobie utworzy jednoosobowe koło poselskie 😉 i dalej niech filozofuje.
Albo może do tego, no, Kukiza?
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Razem 24.11.23, 17:48
      ja też jak staroć , Zandberga kopnął bym w dupę.
      • yoma Re: Razem 24.11.23, 17:59
        Chłopaki co z wami, jesienna deprecha? 😆
        • m.c.hrabia Re: Razem 24.11.23, 18:04
          brak baby
          • yoma Re: Razem 24.11.23, 18:20
            Głasku, głask.
        • bpos Re: Razem 24.11.23, 18:21
          Może przed 15 X było kiepsko.
          Teraz nie narzekam.
          I czekam.
          Bo będzie się działo.
          Ps. Panu Marszałkowi, gdybym mógł, podpowiedziałbym: niech se ochrona tego, no, jak mu tam, chodzą z bronią, jeśli lubią. Natomiast pozbawiłbym ich prawa wstępu do Sejmu.
          • yoma Re: Razem 24.11.23, 18:25
            Do tego to się właśnie sprowadza, zdaje się :)

Ujrzałam, jak rosły chłopak ze Straży Marszałkowskiej właśnie daje takiemu ochroniarzowi w mordę. Bo nie będzie mu się konkurencja na jego terenie pętała 😎
            • privus Re: Razem 24.11.23, 18:30
              Własne podwórko to własne podwórko. Przekonał się o tym poseł posła Jacek Żalek :)
    • stefan4 Re: Razem 24.11.23, 18:02
      bpos (o Zandbergu):
      > Albo może do tego, no, Kukiza?

Nawet jeśli uważasz Zandberga za szmatę (ja nie uważam), to ich szmatowość jest całkiem innej natury. Jest czynem nieobywatelskim i antypaństwowym wrzucanie wszystkich szmat do jednego pojemnika na śmieci, bez różnokolorowej selekcji: gnijące tutaj, zmieszane tam...

- Stefan
      • m.c.hrabia Re: Razem 24.11.23, 18:07
        fakt, segregacja szmat jest pożądana , szczególnie czerwonych szmat, do osobnego pojemnika.
        • stefan4 Re: Razem 24.11.23, 18:40
          m.c.hrabia:
          > fakt, segregacja szmat jest pożądana , szczególnie czerwonych szmat, do
          > osobnego pojemnika.

Jeśli nawet uważasz Zandberga (w przeciwieństwie do mnie) za czerwoną szmatę, to i tak wyraźnie różni się kolorem od Kukiza. Jak się na Kukiza patrzy, to on wydaje się brunatny, ale jest raczej przezroczysty, tylko ustawili go na brunatnym tle i on tam od kilku lat stoi.

Nie wrzucaj ich do tego samego pojemnika.

- Stefan
          • m.c.hrabia Re: Razem 24.11.23, 18:49
            kukiza kolor to kolor rzadkiej sraczki i zależny od tego co kto zjadł,
            kolor zandberga to kolor połowy mojego życia , i pomimo,,że młodszej to nie chcą do nich wracać na pewno nie życzę tego moim wnukom.
            • stefan4 Re: Razem 24.11.23, 20:10
              m.c.hrabia:
              > kolor zandberga to kolor połowy mojego życia , i pomimo,,że młodszej to nie
              > chcą do nich wracać na pewno nie życzę tego moim wnukom.

O martyrologii i komunistycznej niewoli im nie opowiadaj; tego ich teraz w szkole uczą, a oni ziewają z nudów.

Opowiedz im lepiej o tym, jaka piękna była wtedy ich pomarszczona ciotka. Opowiedz im o Twoich nocach nieprzespanych z byle kim, byle gdzie, byle jak. Opowiedz im o wietrze we włosach w Bieszczadach, kiedy po obwodnicy przejeżdżał jeden samochód na godzinę, a wolność człowiekowi ograniczała nie Partia, a tylko zmęczone nogi, ciężki plecak i deszcz...

Niech wiedzą, że wolność występuje w różnych postaciach i że podróż współczesnym szybkim samochodem nie jest najwyższą z nich; a niemożność wyrażenia na blogu swojej opinii niezgodnej z linią waaadzy nie wyklucza cieszenia się życiem.

- Stefan
              • m.c.hrabia Re: Razem 25.11.23, 14:45
                Opowiedz im lepiej o tym, jaka piękna była wtedy ich pomarszczona ciotka. Opowiedz im o Twoich nocach nieprzespanych z byle kim, byle gdzie, byle jak. Opowiedz im o wietrze we włosach w Bieszczadach, kiedy po obwodnicy przejeżdżał jeden samochód na godzinę, a wolność człowiekowi ograniczała nie Partia, a tylko zmęczone nogi, ciężki plecak i deszcz...

jak im opowiadam, że trzeba było samemu zrobić pryczę na obozie , albo wykopać sławojkę , to patrzą jak na starego sklerotyka , a wnuczka pyta, to nie mogłeś wziąć trzy razy dziennie prysznica,
                to już nawet im nie wspominam, że aby dojechać do dziadków na wieś 90 km od warszawy trzeba było poświęcić 3/4 dnia:))
                • stefan4 Re: Razem 26.11.23, 08:22
                  m.c.hrabia:
                  > jak im opowiadam, że trzeba było samemu zrobić pryczę na obozie , albo wykopać
                  > sławojkę [...] nie mogłeś wziąć trzy razy dziennie prysznica, [...] aby dojechać do dziadków
                  > na wieś 90 km od warszawy trzeba było poświęcić 3/4 dnia:))

Czyli opowiadasz im o trudach i cierpieniach; o tym samym, czym ich nudzą w szkole. A swoich ówczesnych zachwytów i fascynacji już nie pamiętasz? Opowiedz im o nich!

- Stefan
                  • m.c.hrabia Re: Razem 26.11.23, 14:45
                    nie wiem o jakich trudach , opowiadałem o ówczesnej rzeczywistości, że ona sprawiała nam wówczas masę przyjemności a nie cierpień, przecież nie opowiem, że podczas wakacji spędziłem na poczcie w Rucianym 6 godz czekając na połączenie z Warszawą, bo powiedzą ,że stary dziad zwariował
                    • stefan4 Re: Razem 26.11.23, 15:02
                      m.c.hrabia:
                      > opowiadałem o ówczesnej rzeczywistości, że ona sprawiała nam wówczas
                      > masę przyjemności a nie cierpień

No to OK.

Mnie w dzieciństwie stary wujek opowiadał, że on w swoim dzieciństwie zaczynał kąpać się w rzece zawsze jeszcze przed Wielkanocą, zaraz po zejściu lodów. Ja oczywiście miałem w domu ciepłą wodę do kąpieli, ale on jakoś tak o tym mówił, że i ja tęskniłem do zanurzania się w lodowatej.

I on jeszcze opowiadał o harmonii z koniem, jaką odczuwa jeździec w galopie. Ja oczywiście wiedziałem, że taki jeździec nie wytrzyma wyścigu z pociągiem czy samochodem, ani co do prędkości ani co do komfortu jazdy — a jednak tęskniłem do konia. I jadąc na rowerze, marzyłem, że to jest koń — tylko harmonia była jakaś inna niż wujkowa.

Konkretne fascynacje tego wujka są mi całkiem obce. Ale skutecznie zaraził mnie nieokreśloną tęsknotą do życia poza cywilizacyjnym ciepłym domkiem i bezwysiłkowością. Taką zarazę możemy (i chyba warto) przekazywać małolatom.

- Stefan
                      • m.c.hrabia Re: Razem 26.11.23, 15:12
                        wtręt o koniach mnie wzruszył, z końmi to były najprzyjemniejsze okresy wakacji,
                        w czasie przerw polowych wysyłali nas małolatów aby paść konie , jechaliśmy na nich nad rzekę, przepływaliśmy na wyspę , piekliśmy kartofle podebrane z pola po drugiej stronie rzeki , było bosko, niestety to się nie wrati jak mawiają Eskimosi.
          • no-popis Re: Razem 26.11.23, 15:18
            stefan4 napisał:

> m.c.hrabia:
            > > fakt, segregacja szmat jest pożądana , szczególnie czerwonych szmat, do
            > > osobnego pojemnika.
            >
            > Jeśli nawet uważasz Zandberga (w przeciwieństwie do mnie) za czerwoną szmatę, t
            > o i tak wyraźnie różni się kolorem od Kukiza. Jak się na Kukiza patrzy, to on
            > wydaje się brunatny, ale jest raczej przezroczysty, tylko ustawili go na brunat
            > nym tle i on tam od kilku lat stoi.
            >
            > Nie wrzucaj ich do tego samego pojemnika.
            > - Stefan
            Nie spodziewałem się Stefan, że reprezentujesz zdolność polemiczną z takim prostakiem jak Hrabia.
      • privus Re: Razem 24.11.23, 18:25
        Bezwzględna klasyfikacja zero-jedynkowa w przciągu ostatnich ośmiu lat nabrała znanego już z historii wymiaru.
      • snajper55 Re: Razem 25.11.23, 12:02
        stefan4 napisał:

> Nawet jeśli uważasz Zandberga za szmatę (ja nie uważam), to ich szmatowość jest
        > całkiem innej natury. Jest czynem nieobywatelskim i antypaństwowym wrzucanie
        > wszystkich szmat do jednego pojemnika na śmieci, bez różnokolorowej selekcji: g
        > nijące tutaj, zmieszane tam...

Szmata bo nie chce wyjść fo rządu? Ciekawy pogląd. A szmata no chce realizować swój program? Nie jest szmata ten, który ślepo idzie za Wodzem, w ty przypadku Tyskiem, poprzednio - Kaczyńskim

S.
        • oby.watel Re: Razem 25.11.23, 15:25
          snajper55 napisał:

> stefan4 napisał:
          >
          > > Nawet jeśli uważasz Zandberga za szmatę (ja nie uważam), to ich szmatowoś
          > ć jest
          > > całkiem innej natury. Jest czynem nieobywatelskim i antypaństwowym wrzu
          > canie
          > > wszystkich szmat do jednego pojemnika na śmieci, bez różnokolorowej selek
          > cji: g
          > > nijące tutaj, zmieszane tam...
          >
          > Szmata bo nie chce wyjść fo rządu? Ciekawy pogląd. A szmata no chce realizować
          > swój program? Nie jest szmata ten, który ślepo idzie za Wodzem, w ty przypadku
          > Tyskiem, poprzednio - Kaczyńskim

Kłamiesz. Nie szmata i nie dlatego, że nie chce wyjść fo rządu, lecz — jeśli już — to z innych powodów. Nie da się realizować programu stojąc z boku z założonymi rekami. Zandberg z towarzyszami obiecywali, że wykopią fundamenty i zbudują dom, a jak trzeba wziąć się do roboty, to pod byle pretekstem cisnęli łopaty w kąt, stanęli z założonymi rękami i oznajmili, że tera to oni są nadzór budowlany. Nie bierzemy odpowiedzialności, bierzemy tylko kasę.

> S.

Ohh yes!
        • stefan4 Re: Razem 25.11.23, 18:00
          stefan4:
          > Nawet jeśli uważasz Zandberga za szmatę (ja nie uważam), to [...]

snajper55:
          > Szmata bo nie chce wyjść fo rządu? Ciekawy pogląd. A szmata no chce realizować
          > swój program?

Czy jesteś pewien, że szczekasz pod właściwym drzewem i pienisz się we właściwej balii?

Przedstawiłem implikację (,,jeśli ... to ...''), przy czym wyraźnie stwierdziłem fałszywość jej poprzednika (,,ja nie uważam''). No to gdzie masz ten ,,ciekawy'' pogląd?

- Stefan
          • snajper55 Re: Razem 27.11.23, 11:29
            stefan4 napisał:

> Czy jesteś pewien, że szczekasz pod właściwym drzewem i pienisz się we właściwe
            > j balii?

Owszem. Napisałeś:

"Nawet jeśli uważasz Zandberga za szmatę (ja nie uważam), to ich szmatowość jest całkiem innej natury."

Ktoś, kto nie uważa ich za szmaty, nie rozważa jakiej natury jest ich szmatowość.

Jeśli ktoś uważa Tuska za obcego agenta (ja nie uważam), to jest on agentem niemieckim.

S.
      • no-popis Re: Razem to drugi sort 26.11.23, 15:16
        stefan4 napisał:

> bpos (o Zandbergu):
        > > Albo może do tego, no, Kukiza?
        >
        > Nawet jeśli uważasz Zandberga za szmatę (ja nie uważam), to ich szmatowość jest
        > całkiem innej natury. Jest czynem nieobywatelskim i antypaństwowym wrzucanie
        > wszystkich szmat do jednego pojemnika na śmieci, bez różnokolorowej selekcji: g
        > nijące tutaj, zmieszane tam...
        > - Stefan
        Jaki europejski język debaty publicznej pt lepsza szmata i gorsza szmata.
        Pogratulować sPOsobu rozumienia polityki i życia społecznego.
        Jak pisiaki...Ktoś o odmiennych poglądach, Ktoś kto niewystarczająco popiera to ...drugi sort.
        • oby.watel Re: Razem to drugi sort 27.11.23, 09:40
          no-popis napisała:

> Jaki europejski język debaty publicznej pt lepsza szmata i gorsza szmata.
          > Pogratulować sPOsobu rozumienia polityki i życia społecznego.
          > Jak pisiaki...Ktoś o odmiennych poglądach, Ktoś kto niewystarczająco popiera to
          > ...drugi sort.

Pierwszego sortu aż miło PO słuchać.
          • no-popis Re: Razem to drugi sort 27.11.23, 09:46
            oby.watel napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > Jaki europejski język debaty publicznej pt lepsza szmata i gorsza szmata.
            > > Pogratulować sPOsobu rozumienia polityki i życia społecznego.
            > > Jak pisiaki...Ktoś o odmiennych poglądach, Ktoś kto niewystarczająco popi
            > era to
            > > ...drugi sort.
            >
            > Pierwszego sortu aż miło PO słuchać.
            Tradycyjnie nie masz nic do powiedzenia co zawierałoby treść czy argument.
            • oby.watel Re: Razem to drugi sort 27.11.23, 11:11
              no-popis napisała:

> Tradycyjnie nie masz nic do powiedzenia co zawierałoby treść czy argument.

Pierwszego sortu mogę słuchać w nieskończoność i ani myślę konkurować epatować mówieniem czegoś, co zawierałoby treść czy argument. PiSz proszę chociaż kilka mądrych słów.
              • no-popis Re: Razem to drugi sort 27.11.23, 11:20
                oby.watel napisał:

> no-popis napisała:
                >
                > > Tradycyjnie nie masz nic do powiedzenia co zawierałoby treść czy argument
                > .
                >
                > Pierwszego sortu mogę słuchać w nieskończoność i ani myślę konkurować epatować
                > mówieniem czegoś, co zawierałoby treść czy argument. PiSz proszę chociaż kilka
                > mądrych słów.
                Zarówno Ty jako zadaniowy ze strony Po jak i zadaniowi ze strony PiS....nie wyjaśnisz Wam, że białe jest białe a czarne jest czarne. U Was w POPiSie kolor białego zależy od tego kto twierdzi, że białe jest białe. Jak PiS to napiszesz, że to jest czarne a jak Po to napiszesz, że to jest bardzo białe.
                W sumie to smutne jest życie takiego zadaniowego.
                • oby.watel Re: Razem to drugi sort 27.11.23, 12:23
                  no-popis napisała:

> Zarówno Ty jako zadaniowy ze strony Po jak i zadaniowi ze strony PiS....nie wyj
                  > aśnisz Wam, że białe jest białe a czarne jest czarne. U Was w POPiSie kolor bia
                  > łego zależy od tego kto twierdzi, że białe jest białe. Jak PiS to napiszesz, że
                  > to jest czarne a jak Po to napiszesz, że to jest bardzo białe.
                  > W sumie to smutne jest życie takiego zadaniowego.

Nikt mi nie wmówi, że pierwszy sort nie jest genialny. Nie każdy rozumie, że jeśli ktoś coś skrytykuje to nie należy do obozu przeciwnego, a jak pochwali, to miłuje. Wesołe musi być życie człowieka rozumnego. Co prawda widzi tylko jeden kolor, ale potrafi sobie wyobrazić drugi.
      • bpos Re: Razem 27.11.23, 12:14
        Nigdzie tak nie napisałem. Oburzyły mnie jedynie wypowiedzi, że będą, ogólnie mówiąc, pasywni.
        Nie po to idzie się do Sejmu.
        Tyle.
    • snajper55 Re: Razem 24.11.23, 18:22
      bpos napisał:

> Stary jestem. Z wiekiem charakter łagodnieje. Ale w sprawie Razem, na miejscu K
      > oalicji, zrobiłbym tak:
      > — posłów wchłonął,
      > — Zandberga pozostawił.
      > Nie sobie utworzy jednoosobowe koło poselskie 😉 i dalej niech filozofuje.

Uważaj, zaczynasz myśleć jak Kaczyński.

S.
      • bpos Re: Razem 24.11.23, 18:29
        Dyskutowałbym
        Może łagodniejsza forma: reedukacja.
        Na początek 8 godzin oglądania pasków z qrvizji.
        • yoma Re: Razem 24.11.23, 18:34
          To oznacza spisanie człowieka na straty. Po czymś takim się nie podniesie.
          • bpos Re: Razem 24.11.23, 18:59
            Znaczy niehumanitarne?
            Yhmmm…
            Wysiadam. Inwencja mi się skończyła ☹️.
            Ale ktoś musi ich puknąć w te głupie łby.
            • yoma Re: Razem 24.11.23, 19:10
              A po co. Razowce jakie są, każdy widzi. Folklor taki.
            • snajper55 Re: Razem 25.11.23, 11:54
              bpos napisał:

> Znaczy niehumanitarne?
              > Yhmmm…
              > Wysiadam. Inwencja mi się skończyła ☹️.
              > Ale ktoś musi ich puknąć w te głupie łby.

Każdy kto ma inne zdanie niż Wódz, w tym przypadku Tusk, jest głupi i należy go kopnąć w dupe i wyrzucić na śmietnik?

S.
              • oby.watel Re: Razem 25.11.23, 14:15
                snajper55 napisał:

> Każdy kto ma inne zdanie niż Wódz, w tym przypadku Tusk, jest głupi i należy go
                > kopnąć w dupe i wyrzucić na śmietnik?

Skąd! Nie wolno kopać! Należy otworzyć ramiona i przyjąć do grona członków PiS-u!

> S.

Oh yes!
              • bpos Re: Razem 25.11.23, 16:32
                Jakby nie na temat, więc wpis pomijam milczeniem.
                A co do tych z tematu: weszli, siądą, przytulą diety i co? Poty wylewać będą kontestując?!
                • snajper55 Re: Razem 25.11.23, 17:34
                  bpos napisał:

> Jakby nie na temat, więc wpis pomijam milczeniem.
                  > A co do tych z tematu: weszli, siądą, przytulą diety i co? Poty wylewać będą ko
                  > ntestując?!

Będą robić dokładnie to samo co wszyscy inni posłowie z koalicji, którzy nie weszli do rządu.

S.
    • oby.watel Re: Razem 24.11.23, 18:40
      To chyba oczywiste, że tym razem też nie? Mądra pani z partii Razem wyjaśniła, że oni teraz są opozycja do rządu Tuska. Do rządu Morawieckiego też są opozycja, tylko większa. Ale jako opozycja będą popierać rząd Tuska, chyba, że nie poprą, bo nie. To wtedy poprą PiS. Bo oni będą bardzo ale to bardzo konstruktywna opozycja i dla dobra kraju wszystko zrobią, nawet razem z PiS-em zagłosują.
      • no-popis Re: Razem 27.11.23, 11:21
        oby.watel napisał:

> To chyba oczywiste, że tym razem też nie? Mądra pani z partii Razem wyjaśniła,
        > że oni teraz są opozycja do rządu Tuska. Do rządu Morawieckiego też są opozycja
        > , tylko większa. Ale jako opozycja będą popierać rząd Tuska, chyba, że nie popr
        > ą, bo nie.
        No i czego nie zrozumiałeś?
        • oby.watel Re: Razem 27.11.23, 23:30
          no-popis napisała:

> No i czego nie zrozumiałeś?

Nie zrozumiałem czy Razem będzie głosowało razem z KO w dni nieparzyste a z PiS-em w parzyste czy odwrotnie.
    • krzy-czy Re: Razem 24.11.23, 18:52
      to, że nie rwą się do żłobu raczej pozytywnie
      o nich świadczy.
      weźcie se na warsztat chłopków-gumofilców.
      • oby.watel Re: Razem 24.11.23, 18:53
        krzy-czy napisał:

> to, że nie rwą się do żłobu raczej pozytywnie
        > o nich świadczy.
        > weźcie se na warsztat chłopków-gumofilców.

Nie rwą się? To po co kandydowali, po co siedzą w Sejmie na koszt podatników?
        • krzy-czy Re: Razem 24.11.23, 22:00
          no pewnie.
          do sejmu idzie się tylko
          dla zdybycia dostępu do żłobu.
          • oby.watel Re: Razem 25.11.23, 11:50
            krzy-czy napisał:

> no pewnie.
            > do sejmu idzie się tylko
            > dla zdybycia dostępu do żłobu.

Nic dodać, nic ująć. A ile się trzeba nakłamać, żeby dojść!
          • no-popis Re: Razem 27.11.23, 11:21
            krzy-czy napisał:

> no pewnie.
            > do sejmu idzie się tylko
            > dla zdybycia dostępu do żłobu.
            Jak widzisz troll zadaniowy o.tel Cię nie zrozumiał.
    • pies.na.czarnych Re: Razem 24.11.23, 22:19
      Polska polityka zeszła za bardzo na prawo. W dodatku to zmuszanie do poprawności politycznej. Razem poszła do wyborów z własnym programem i maja prawo domagać się jego realizacji i nikt nikogo nie powinien zmuszać do pozbycia się własnych ideałów tylko dlatego, ze jest w tej chwili zapotrzebowanie mna solidarność.
      Tygrysek i drogowcy bardziej namieszali i jakoś nikt ich nie wyzywa od zdrajców.
    • no-popis Re: Razem 25.11.23, 10:46
      bpos napisał:

> Stary jestem. Z wiekiem charakter łagodnieje. Ale w sprawie Razem, na miejscu K
      > oalicji, zrobiłbym tak:
      > — posłów wchłonął,
      > — Zandberga pozostawił.
      > Nie sobie utworzy jednoosobowe koło poselskie 😉 i dalej niech filozofuje.
      >
      Sądzisz, że partnerzy polityczni Zandberga z Razem są tak nieetyczni i tak podli jak pisiaki i tuskowcy czyli popisowcy?
      Moim zdaniem nie a Ty bierzez swoją miarę wobec innych.
      • oby.watel Re: Razem 25.11.23, 11:52
        no-popis napisała:

> Sądzisz, że partnerzy polityczni Zandberga z Razem są tak nieetyczni i tak podl
        > i jak pisiaki i tuskowcy czyli popisowcy?
        > Moim zdaniem nie a Ty bierzez swoją miarę wobec innych.

Jesteś wielki, mistrzuniu. Najpierw stawiasz tezę, demaskujesz intencje, a potem osądzasz i wdeptujesz w błoto. Zdajesz sobie sprawę, że w ten sposób upodabniasz do najgorszych pisowskich trolli?
        • m.c.hrabia Re: Razem 25.11.23, 14:37
          Najpierw stawiasz tezę

a następnie rzygasz
          • oby.watel Re: Razem 25.11.23, 15:13
            m.c.hrabia napisał:

> a następnie rzygasz

Skorzystaj z dobrej rady i nie mierz innych swoją miarą hrabio.
            • m.c.hrabia Re: Razem 25.11.23, 17:31
              To było świnoujskiego gówna obatelu.
              • oby.watel Re: Razem 25.11.23, 18:05
                m.c.hrabia napisał:

> To było świnoujskiego gówna obatelu.

Dziękuję za objaśnienie, hrabio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka