Dodaj do ulubionych

W jakim celu połączono Orlen z Lotosem?

30.01.24, 21:19
Wie ktoś? Potrafi mi to wyjaśnić? Wersja oficjalna? Domysły?

Przecież co dwie spółki skarbu państwa - to nie jedna.
To dwa zarządy, dwie rady nadzorcze, to zdublowani prezesi i dyrektorzy z zastępcami.
Toż to klasyczny strzał w kolano!
Tyle "dobra" dla partyjnych aparatczyków i ich rodzin, poszło się *****

Nie pojmuję...
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 21:40
      Czytając o dużym zaangażowaniu się Kulawego w tą sprawę podejrzewam, że tu chodziło i tajne finansowanie PiS przez Saudów. My wam opuścimy cenę, a wy część tego zwrócicie nam w takiej, czy innej formie.
      • don.kichote Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 21:47
        Nie pytam o powody sprzedaży Lotosu Saudom (i jednoczesnym odrzuceniu oferty USA) - to sprawa wtórna.
        Pytam o racjonalne przesłanki dla których ta fuzja - Orlen-Lotos - zaistniała?
        • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 21:56
          Kiedis Suski to wszystko ładnie wyjaśnił w Sejmie. Poszukaj sobie, a jak ci się nie chce szukać to zapewniam cię, ze jego wyjaśnienia były o 180 odwrócone od tych dlaczego sprzedali :)
        • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 22:08
          > Nie pytam o powody sprzedaży Lotosu Saudom

Bez tego "polaczenia" nie mogliby sprzedać. To są naczynia połączone.
        • manhu Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 14:57
          don.kichote napisał:
          > Pytam o racjonalne przesłanki dla których ta fuzja - Orlen-Lotos - zaistniała?
          Kaczyński to komunista w stylu Gomułki i lubi komunistyczne molochy i monopole. Wczoraj Tusk mówił o CPK za 300 mld (a może i 600). To rozrzutność komucha Kaczyńskiego.

Potem komuch Kaczyński pozwala sprzedawać gaz Obajtkowi za 800 zł (gdy cena rynkowa bardzo wysoka aż 350-250, gru-marzec 2023). A komuchy z PIS się chwalą jaki Obajtek wspaniały a Tusk dureń i nieudacznik i porównują zyski. Taki monopol to wielka strata dla Polaków, bezkarnie okradanych (Kaczor zapewnia bezkarność w UOKIK, choć zablokował cenę 517 którą ustalił Obajtek w lipcu dla domów, przeszła marża 100%). Ale powód do chwały dla Kaczyńskiego.
        • snajper55 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 18:34
          don.kichote napisał:

> Nie pytam o powody sprzedaży Lotosu Saudom (i jednoczesnym odrzuceniu oferty US
          > A) - to sprawa wtórna.
          > Pytam o racjonalne przesłanki dla których ta fuzja - Orlen-Lotos - zaistniała?

Zaistniała po to, by Saudowie (czytaj: Rosja) mogli położyć łapę na tym majątku. Najprostrza metoda było wystąpienie o zgodę na fuzję, wtedy UE wydaje zgodę warunkową i wymaga sprzedaży Lotosu. PiS wybiera Saudów i biznes zrobiony. Jak inaczej Lotos mógłby przejść w ruskie ręce? Za dużo halasu by było. Pies ma 100% racji. Widzisz przyczynę jako skutek.

S.
    • j-k wiem, ale nie wyjasnie. 30.01.24, 21:43
      don.kichote napisał:
      > Nie pojmuję...

wiem, ale nie wyjasnie.

tajemnica panstwowa.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      chemik i ekonomista.

onegdaj wspolpracownik Petrochemii Plock.
      • szwampuch58 Re: Helga zamulacz jest 30.01.24, 21:47
        j-k napisał:

> don.kichote napisał:
        > > Nie pojmuję...
        >
        >
        > wiem, ale nie wyjasnie.
        >
        > tajemnica panstwowa.
        >
        > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        > chemik i ekonomista.
        >
        > onegdaj wspolpracownik Petrochemii Plock.
      • don.kichote Re: wiem, ale nie wyjasnie. 30.01.24, 21:51
        j-k napisał:

> tajemnica panstwowa.
        >
        > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        > chemik i ekonomista.

To może jako chemik i ekonomista, pokuś się o jakąś "spekulację"?
        Może być całkowicie z doopy wzięta, byle była na temat...
        • j-k nie musze spekulowac. 30.01.24, 21:53
          don.kichote napisał:
          > To może jako chemik i ekonomista, pokuś się o jakąś "spekulację"?
          > Może być całkowicie z doopy wzięta, byle była na temat...

nie musze spekulowac - bo viem.

ale ta wiedza nie jest dla forumowych bidulinek.

Tf(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          • pies.na.czarnych Re: nie musze spekulowac. 30.01.24, 21:57
            > ale ta wiedza nie jest dla forumowych bidulinek.

Niedługo będzie.
      • no-popis to może prosta statystyka Ci wyjaśni 03.02.24, 06:31
        „Fortune 500 Europe” wydaje ranking 500 największych przedsiębiorstw Europy. ORLEN za tego Obajtka, za rok 2022 uplasował się na 44. miejscu, teraz jest w pierwszej 40-ce.
        Poprzednio był plasowany na ponad 200 miejscu w tym rankingu.
        To jedyne polskie przedsiębiorstwo w tym rankingu.
        • snajper55 Re: to może prosta statystyka Ci wyjaśni 29.04.24, 18:39
          no-popis napisała:

> „Fortune 500 Europe” wydaje ranking 500 największych przedsiębiorstw Europy. OR
          > LEN za tego Obajtka, za rok 2022 uplasował się na 44. miejscu, teraz jest w pie
          > rwszej 40-ce.
          > Poprzednio był plasowany na ponad 200 miejscu w tym rankingu.
          > To jedyne polskie przedsiębiorstwo w tym rankingu.
          >

No i co z tego? Jak połączysz z Orlenem PKP, LOT, Polat, PKO BP, wszystkie kopalnie węgla i KGHM to Orlen będzie jeszcze większy. Może wskoczy na 5 miejsce? Tylko co my na tym zyskujemy?

S.
    • kawa_poranna11 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 22:14
      1% prowizji to ile to jest?
      • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:37
        Gazprom jest większy, pacan się rozpłacze.
      • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:37
        Musisz zapytać Hofmana.
    • hell-raiser1 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 22:22
      A no. Fuzja okaże się sukcesem to w TVN będzie cisza i szukanie negatywów, fuzja okaże sie niewypałem to w TVN będzie trumfalizm, że ich eksperci to od razu przewidzieli. Jarzysz to Don?
      • kawa_poranna11 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 22:59
        hell-raiser1 napisał:

> A no. Fuzja okaże się sukcesem to w TVN będzie cisza i szukanie negatywów, fuzj
        > a okaże sie niewypałem to w TVN będzie trumfalizm, że ich eksperci to od razu p
        > rzewidzieli. Jarzysz to Don?

Fuzja jest sukcesem - prowadziła bowiem do sprzedaży.
        Jaki % zastosowany?
        Jarzysz?
      • wsk175 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 23:01
        Połączono, by na polecenie zleĵ Unii musieć sprzedać.
        Pisi Seweryn to łyknął.
        Proste jak deptanie kapusty.
        • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 23:44
          > Proste jak deptanie kapusty. 😂
        • don.kichote Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 23:59
          wsk175 napisał:

> Połączono, by na polecenie zleĵ Unii musieć sprzedać.

Chcesz powiedzieć, że to PiS-ia wielopoziomowa intryga?
          Że z premedytacją parli do połączenia tych firm wiedząc, że w ramach demonopolizacji, UE nakaże im sprzedaż części udziałów na "wolnym rynku"?
          Że przy tym, świadomie godzili się na utratę fruktów płynących z "zasiadania" w strukturach władz jednej ze spółek (pacz post założycielski) ? A to wszystko po to, żeby móc sprzedać ową część udziałów Lotosu za śmiesznie niską cenę ale z poważnie wysoką prowizją - być może przewyższającą "frukta" płynące z zasiadania - którą po cichu przytulili?

Aż tacy sprytni, to oni nie są...

> Pisi Seweryn to łyknął.
          > Proste jak deptanie kapusty.
          • wsk175 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 15:04
            Jaka wielopoziomowa?
            Nie dziwi szybką i cicha zgoda na warunki Unii?

Pisi przy są sprytni, gdy w grę wchodzą prawdziwe pieniądze do przytulenia?
      • snajper55 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 18:41
        hell-raiser1 napisał:

> A no. Fuzja okaże się sukcesem to w TVN będzie cisza i szukanie negatywów, fuzj
        > a okaże sie niewypałem to w TVN będzie trumfalizm, że ich eksperci to od razu p
        > rzewidzieli. Jarzysz to Don?

Fuzja już okazała się ogromnym sukcesem. Rosja dostała to co chciała a miliardy przepłynęły do właściwych kieszeni.

S.
    • ktos_z_kosmosu Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.01.24, 23:29
      Z kosmosu widać dwie przyczyny.
      1 - Wersja psa na czarnych - PiS jako partia krętaczy oficjalnie demonstrując wrogość do UE i krytykując posunięcia gospodarcze tej unii, mogli cichcem zrobić to co od lat już robi unia. Czyli przykombinowali i ułożyli się z Saudami. O ile UE musi tak robić by ludzie mieli pracę i z głodu nie zdychali, to ich naśladowanie przez kraj rangi Polska, jest równoznaczne z inwestowaniem pieniędzy w łańcuszek św. Antoniego.
      2 - Generalna zasada J Kaczyńskiego, to tworzenie zaplecza. Czyli każdy stołek na wagę zwycięstw. Stąd trwające osiem lat, bezmyślne pączkowanie instytucji, instytutów, resortów, koncernów, że jeszcze dodam pogromy byłych by wsadzić swoich.
      • no-popis Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 03.02.24, 06:33
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Z kosmosu widać dwie przyczyny.
        > 1 - Wersja psa na czarnych - PiS jako partia krętaczy oficjalnie demonstrując w
        > rogość do UE
        To nie jest wrogość do Unii ale wrogość do koncepcji Jednego Państwa politycznie zdefiniowanego wg utopijnych koncepcji neokomunizmu.
        • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:45
          2023- "mogą kraść, byle zgodnie z prawem i i w dobrej wierze". No i koniecznie muszą się dzielić.
    • no-popis Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 06:12
      don.kichote napisał:

> Wie ktoś? Potrafi mi to wyjaśnić? Wersja oficjalna? Domysły?
      >
      > Przecież co dwie spółki skarbu państwa - to nie jedna.
      > To dwa zarządy, dwie rady nadzorcze, to zdublowani prezesi i dyrektorzy z zastę
      > pcami.
      > Toż to klasyczny strzał w kolano!
      > Tyle "dobra" dla partyjnych aparatczyków i ich rodzin, poszło się *****
      > Nie pojmuję...
      Klasyka biznesowa. Widać chodziło o zwiększenie potencjały rynkowego, zdolności kredytowej i możliwości inwestycyjnych a być może obniżenie cen zakupowych.
      • don.kichote Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 11:23
        no-popis napisała:

> Klasyka biznesowa. Widać chodziło o zwiększenie potencjały rynkowego, zdolności
        > kredytowej i możliwości inwestycyjnych a być może obniżenie cen zakupowych.

I to był powód, żeby to utajnić?
        Myślałem, że mi to umkło, ale okazuje się, że tek naprawdę nikt nie zna powodu.

Nie kupuję tego wyjaśnienia...
        • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 11:33
          > Nie kupuję tego wyjaśnienia...

Skoro nie przyjmujesz jakichkolwiek wyjaśnień innych forumowiczów to musisz mieć jakieś swoje tezy. Podaj je w końcu!
          Osobiście myślę, ze dostałeś zlecenie z KC PiS aby odwracać uwagę od prawdziwych motywów tego niby połączenia.
          • don.kichote Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 12:17
            pies.na.czarnych napisała:

> > Nie kupuję tego wyjaśnienia...
            >
            > Skoro nie przyjmujesz jakichkolwiek wyjaśnień

A ty to wyjaśnienie kupujesz? Że to było działanie czysto biznesowe i dlatego trzeba było je utajnić?

Z braku innych, w miarę wiarygodnych wyjaśnień, skłaniałbym się do tego:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,177242999,177242999,W_jakim_celu_polaczono_Orlen_z_Lotosem_.html?p=177243553
            aczkolwiek z dużą rezerwą...
            • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 12:51
              > to było działanie czysto biznesowe

To jest wyjaśnienie pisich, które od samego początku nie znajdowało u mnie uzasadnienia. Od samego początku nic nie trzymało się kupy, a ich tłumaczenie, ze to było skierowane przeciwko Rosji najmniej. Juz wówczas wskazywałem na przyjaźń Saudów z Rosją i na lekceważenie przez nich Amerykanów, a zwłaszcza Bidena. Dziwi mnie, ze w tamtych czasach prasa tego nie podkreślała. Nie wróć, nie dziwi mnie bo przecież nie można było przy okazji pokazać Białego Wodza w złym świetle.

> Że to było działanie czysto biznesowe i dlatego trzeba było je utajnić?

We wcześniejszym wpisie napisałem dlaczego według mnie cala sprawa była tajna. Poza łapówkami liczyła się sprawa Partii. Wróbelki donoszą, ze najwieksza łapówkę dostał Morawiecki. Dzisiaj na konferencji o 15h dowiemy się więcej na ten temat.
              • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 12:55
                > Poza łapówkami liczyła się sprawa Partii.

To zdanie powinno brzmieć inaczej, a mianowicie tak:
                Najważniejsza była sprawa Partii, a łapówki przy okazji miały pomóc w podejmowaniu decyzji przez najważniejszych członków rzadu.
            • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:50
              Oczywiście biznesowe. ORLEN przejął Lotos i jego wartość zapisał sobie na plus. Przejął tez Energę i w ten sposób stratę zamienił w zysk.
        • no-popis Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 01.02.24, 15:59
          don.kichote napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > Klasyka biznesowa. Widać chodziło o zwiększenie potencjały rynkowego, zdo
          > lności
          > > kredytowej i możliwości inwestycyjnych a być może obniżenie cen zakupowy
          > ch.
          >
          > I to był powód, żeby to utajnić?
          > Myślałem, że mi to umkło, ale okazuje się, że tek naprawdę nikt nie zna powodu.
          Nie ma w takich sprawach , przeważnie, jednoznacznego powodu.
          Najczęściej jest jeden: połączenie dwóch podmiotów w celu utworzenia silniejszego niż jeden plus drugi osobno.
          > Nie kupuję tego wyjaśnienia...
          To może tak a pójdzie Ci lepiej....to tak jak koncepcja Tuska o Jednej Liście Wyborczej opozycji aby osiągnąć lepszy efekt :)
          Efekty fuzji, jak Ci już napisałem to m.in : akie korzyści mogą wynikać z fuzji: zwiększenie udziału w rynku, szersza baza klientów, dostęp do nowych patentów i wynalazków, zmniejszenie kosztów, dostęp do nowych funduszy czy kredytów.
    • adam.eu Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 08:58
      don.kichote napisał:

.....................................................

Moje domysły? Patrz zachowanie się cen benzyny przed wyborami.
      Utrudnianie kontroli przez NIK.
      • don.kichote Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 11:28
        adam.eu napisał:

> Moje domysły? Patrz zachowanie się cen benzyny przed wyborami.

I tak i nie. O ile monopoliście łatwiej żonglować cenami, o tyle Lotos - jako SSSP - postawiony pod ścianą, też musiałby obniżyć ceny bo inaczej odnotowałby duże straty

> Utrudnianie kontroli przez NIK.

A to dlaczego? Myślisz, że jakby nie było tej fuzji, to Orlen wpuściłby kontrolerów?
        Wyjaśnisz?
        • adam.eu Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 20:47
          Tak myślę, że wcześniej żadna spółka nie szukała powodów, aby w ogóle nie wpuścić kontrolerów NIKu.
          Za PISu, za Juli P, za Ziobry nastąpiło to po raz pierwszy.
          • no-popis Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 01.02.24, 16:03
            adam.eu napisał:

> Tak myślę, że wcześniej żadna spółka nie szukała powodów, aby w ogóle nie wpuśc
            > ić kontrolerów NIKu.
            > Za PISu, za Juli P, za Ziobry nastąpiło to po raz pierwszy.
            Ba! W terrorze praworządności nie wpuszczano legalnych zarządów TVP do własnej siedziby :)
    • privus Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 11:44
      Jeśli nie swoje sprzedajesz poniżej wartości, to jaki może być cel takiego działania?
      • don.kichote Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 12:10
        privus napisał:

> Jeśli nie swoje sprzedajesz poniżej wartości, to jaki może być cel takiego dzia
        > łania?

Ty też nie zrozumiałeś pytania z postu tytułowego?

Nie pytam dlaczego sprzedano część udziałów Lotosu poniżej wartości, a o to w jakim celu wcielono Lotos do Orlenu?!

A jeśli sugerujesz, że wcielono/połączono tylko dlatego, żeby móc sprzedać - to napisz to wprost...
        • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 12:56
          Jeszcze raz!
          To są naczynia połączone.
        • privus Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 15:53
          Kasa panie dzieju. KASA!!!
          Do lepkich rączek zawsze się może coś przylepić :)
        • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:54
          Miedzy innymi aby pozbawić niepokorny Gdanisk podatków.
    • rzewuski1 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 12:58
      Unia kazała to połączyli a część sprzedali arabom za śmieszne pieniądze.
      • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 13:08
        rzewuski1 napisał:

> Unia kazała to połączyli a część sprzedali arabom za śmieszne pieniądze.
        >

Akurat było odwrotnie. Zanim znowu będziesz pisał bzdury, bez względu na to czy to jest ironia to poszukaj sobie dlaczego pisi złożyli sprawę do EU.
        • wsk175 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 15:11
          Wreszcie się ta zła unia do czegoś pisim przydała.
          Do zrobienia mega wału.
    • m.c.hrabia Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 31.01.24, 15:10
      proste jak cep,
      dla potężnej wziątki, ciekawe tylko gdzie ta wziątka , na Karaibach , w Dubaju , a może w Izraelu.
    • topiramax Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 01.02.24, 16:44
      Jak nie wiadomo o co chodzi to...
    • hordol połączono Orlen z Lotosem i niestety 03.02.24, 08:12
      nie skonsultowano tego ze szlachetnymi forumowiczami wypowiadającymi się na fk
      • wsk175 Re: połączono Orlen z Lotosem i niestety 03.02.24, 08:52
        i zabrakło argumentów do obrony pisiego wału .
    • tapatik Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 15.02.24, 10:12
      Nie wiem, ale się domyślam:
      www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0
    • no-popis Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 07:50
      Efekty pozytywne już są.
      Już teraz za waadzy PO i przystawek po sprawdzeniu wartości aktywów ORLEN, obniżono ich wycenę o rekordowe 17,5 mld zł. Jednak nawet po tym wielkim odpisie Orlen zarobił na czysto 20,7 mld zł w 2023 r.
      W jednym roku więcej niż w całej 8 letniej kadencji lewactwa.
      • tapatik Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 12:23
        no-popis napisała:

> Efekty pozytywne już są.
        > Już teraz za waadzy PO i przystawek po sprawdzeniu wartości aktywów ORLEN, obni
        > żono ich wycenę o rekordowe 17,5 mld zł. Jednak nawet po tym wielkim odp
        > isie Orlen zarobił na czysto 20,7 mld zł w 2023 r.

Który to zysk wziął się z tego, że Orlen jest na rynku polskim monopolistą i po prostu podniósł ceny swoich produktów.
        Efektem ubocznym jest inflacja.

> W jednym roku więcej niż w całej 8 letniej kadencji lewactwa.

Nie masz pojęcia co to jest lewactwo.
    • adam111115 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 09:59
      don.kichote napisał:

Po angielsku w takich sytuacjach mówią: follow the money.

7 miliardów zniknęło, ile z tego jest na tajnych kontach pisu w Szwajcarii? Nawet niekoniecznie pisu tylko słupów?
    • stefan4 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 10:09
      don.kichote:
      > W jakim celu połączono Orlen z Lotosem?

Zapewne z takich samych powodów ideologicznych, dla jakich w latach 1945-1989 Partia nacjonalizowała i łączyła gospodarkę w centralnie sterowane ,,zjednoczenia''. Podstawą jest wiara, że konkurencja jest kosztowna i zła, a centralne sterowanie umożliwia uniknięcie wielu strat i podnosi sprawność działania.

- Stefan
      • no-popis Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 11:33
        stefan4 napisał:

> don.kichote:
        > > W jakim celu połączono Orlen z Lotosem?
        >
        > Zapewne z takich samych powodów ideologicznych, dla jakich w latach 1945-1989 P
        > artia nacjonalizowała i łączyła gospodarkę w centralnie sterowane ,,zjednoczeni
        > a''. Podstawą jest wiara, że konkurencja jest kosztowna i zła, a centralne ste
        > rowanie umożliwia uniknięcie wielu strat i podnosi sprawność działania.
        Co za bzdury dyletanta trollującego wśród analfabetów gospodarczych.
        Zapewne z tych samych powodów zrobiły fuzje tj połączyły się (to była stała tendencja w Europie) : francuski Total, norweski Equinor, hiszpański Repsol czy austriacki OMV. Toi tylko Europa! W każdym przypadku , a jest to ocena fachowej prasy gospodarczej, poprawiło to ich konkurencyjność i odporność na wahania rynku.
        Uznałem za ważne podać kilka fuzji w podobnym okresie dyletantom trollującym politycznie. Nie tylko nie zaszkodziły konkurencji, ale dały impuls do zmian na rynku.
        • supem Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 12:12
          Dyletancie ekonomiczny, konkurencyjność i odporność na wahania rynku poprawi tylko połączenie się przetwórcy ropy z wydobywcą ropy. Natomiast Orlen i Lotos to ten sam typ przedsiębiorstw, przetwórców.
    • ivonette21ivonette Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 20:29
      A te 2 wieże to niby za friko siem wybudujom ?
      • tapatik Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:15
        Które wieże?
        • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 23:05
          Kaczyńskiego.
        • ivonette21ivonette Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 23:06
          martusiowe już właściwie
    • privus Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 22:48
      A w jakim celu Polska kupuje od Rosji nawozy?
      Luka w unijnych sankcjach spowodowała masowy wzrost eksportu nawozów z Rosji., w czym Polska zwiększyła zakupy z Rosji 3,3-krotnie?
      Pomijam już fakt, że produkcja nawozów w Polsce ciągle się zmniejsza. Polska ściąga na potęgę nawozy z Rosji. Import jeszcze rośnie.
      www.money.pl/gospodarka/polska-sciaga-na-potege-nawozy-z-rosji-import-jeszcze-rosnie-6971603153328768a.html
      Od 16 grudnia 2022 r. zawieszono cła na mocznik i amoniak. Ta decyzja przyczyniła się do importu nawozów właśnie z tej destynacji.

.Tak wygląda pod stołowa polityka PiS
      • x2468 Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 29.04.24, 23:09
        To proste. Azoty miały być przejęte przez Orlen. Tylko przegrane przez pis wybory to zablokowały.
        www.youtube.com/watch?v=fr7EWBwHHI8
    • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.04.24, 13:43
      Ruskie onuce:) tego forum niedługo dowiedzą się w jakim celu dokonano przekrętu Orlen-Lotos.

tvn24.pl/polska/orlen-sledztwa-prokuratury-postepowania-karne-prokuratura-krajowa-wyjasnia-st7894928
    • pies.na.czarnych Re: W jakim celu połączono Orlen z Lotosem? 30.04.24, 14:11
      417 stacji oddanych przez Obajtka ruskiemu MOL, za 610 mln dol. MOL stał się trzecim największym graczem na rynku detalicznej sprzedaży paliw w Polsce zobacz gdzie nie tankować www.google.com/maps/d/u/1/embed?mid=1iDhaMZv5TBCf2P_8kIEUeGyhYPe_Iic&ehbc=2E312F&ll=52.44668161960811%2C19.524054279463613&z=6
      https://pbs.twimg.com/media/GMaTE1AWEAI59On?format=png&name=900x900

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka