superspec1 13.03.24, 18:38 z karłowatością polskich gospodarstw!;) www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/prezes-wipaszu-ukrainskie-zboze-nie-jest-problemem-polskiego-rolnictwa,250019.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oby.watel Re: Precz 13.03.24, 19:01 hordol napisała: > ciekawe jaka jest jakość tego zboża? Sugerujesz, że pisowskie służby sanitarne dopuszczały zboża złej jakości? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Precz 13.03.24, 19:19 sugeruję, że kontrola była i zapewne jest nadal niewystarczajaca Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 13.03.24, 19:56 hordol napisała: > sugeruję, że kontrola była i zapewne jest nadal niewystarczajaca I dlatego problemem nie jest polskie zboże tylko ukraińskie? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 14.03.24, 09:30 hordol napisała: > ot co Nie dopuszczasz do siebie myśli, że tak jak w przypadku węgla kontrola może wykazać, że ukraińskie zboże jest dużo lepszej jakości? Tam są czarnoziemy. Tam nie trzeba nawozi bez opamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 14.03.24, 11:56 oby.watel napisał: > hordol napisała: > > > sugeruję, że kontrola była i zapewne jest nadal niewystarczajaca > > I dlatego problemem nie jest polskie zboże tylko ukraińskie? ... oraz problemem jest niewystarczająca kontrola, o które pisała hordol. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 15.03.24, 09:55 no-popis napisała: > ... oraz problemem jest niewystarczająca kontrola, o które pisała hordol. I kto niewystarczająco kontrolował gdy PiS otworzyło szeroko granice? Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
met_ol Re: Precz 13.03.24, 20:09 Sugeruję, że tej kontroli nie było. Tak samo, jak "wjechało" 250 ton kurczaka do jednej ze wschodnich firm przetwórczych. Zero kontroli, i pracownicy mieli "szybko" to przetworzyć. Pracowali wówczas na 3 zmiany. Wiem co mówię. A kurczaki "rozłaziły się w palcach". Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Precz 14.03.24, 10:48 Otóż pisia kontrola sanitarna na granicy państwa udowodniła ze ukraińskie zboże w niczym się nie różni od Polskiego. Ciekawe to jest po ile byłaby w Polsce żywność gdyby nie to ukraińskie zboże. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 14.03.24, 11:54 oby.watel napisał: > hordol napisała: > > > ciekawe jaka jest jakość tego zboża? > > Sugerujesz, że pisowskie służby sanitarne dopuszczały zboża złej jakości? No widzisz. U Ciebie nawet służby sanitarne są pisowskie i (podmiot domyślny) lewackie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 15.03.24, 09:56 no-popis napisała: > No widzisz. U Ciebie nawet służby sanitarne są pisowskie i (podmiot domyślny) l > ewackie. Przecież to Ty twierdzisz, że nie wywiązywały się ze swoich obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 15.03.24, 15:57 oby.watel napisał: > no-popis napisała: > > > No widzisz. U Ciebie nawet służby sanitarne są pisowskie i (podmiot domyś > lny) l > > ewackie. > > Przecież to Ty twierdzisz, że nie wywiązywały się ze swoich obowiązków. Znowu czegoś nie zrozumiałeś :) Jedno drugiemu nie przeczy tylko to nie znaczy, że pisowskie czy peowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 15.03.24, 16:42 no-popis napisała: > Znowu czegoś nie zrozumiałeś :) > Jedno drugiemu nie przeczy tylko to nie znaczy, że pisowskie czy peowskie. Najpierw PiS otwiera szeroko granicę, wyłącza służby, a potem pisowski zapiewajło twierdzi, że niebadane zboże ukraińskie jest gorszej jakości niż niebadane zboże polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Korekta tekstu: 15.03.24, 16:59 oby.watel napisał: > że niebadane zboże ukraińskie jest gorszej jakości niż niebadane zboże polskie. korekta tekstu: - nie ma niebadanego zboza polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Korekta tekstu: 16.03.24, 14:20 j-k napisał: > korekta tekstu: > > - nie ma niebadanego zboza polskiego. Masz jakieś dowody na potwierdzenie tej tezy? Mięso z padłych krów też było badane? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k na Wodke "Przeniczną" sie nadaje 15.03.24, 16:07 hordol napisała: > ciekawe jaka jest jakość tego zboża? na Wodke "Przeniczną" sie nadaje a kazdy koneser wie, ze to najlepsza wodka. - tez jestem za tym, zeby byla tansza: . whiskyembassy.pl/produkt/wodka-pszeniczna-distillery/ Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 14.03.24, 05:26 superspec1 napisał(a): > z karłowatością polskich gospodarstw!;) > www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/prezes-wipaszu-ukrainskie-zboze-nie-jest-problemem-polskiego-rolnictwa,250019.html Mam nadzieję, że nie promujesz tej odpowiedzi jako obiektywną i uczciwą wypowiedź szefa firmy, która robi wielki biznes na ukraińskim zbożu. Osobiście bardzo popieram małe rolnictwo. Ci ludzie sami się utrzymują a dodatkowo karmią innych i to ekologicznie. Powinni mieć raczej preferencje, jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Precz 14.03.24, 09:49 Toż przecież mają preferencję. Myślisz jak wielu rolników utrzymało by się z gospodarstwa jedno hektarowego bez preferencji? A tacy są w Polsce rolnicy. A ogólnie to skoro wolisz jedzenie z takiego gospodarstwa to jaki problem z tego korzystać? Mam łatwy dostęp do tak zwanych jaj ekologicznych tylko ja osobiście żadnej różnicy nie widzę od tych z klatki. Więc czemu musiałbym przepłacać? Podobno w Japonii jest miejscowy ryż 10 razy droższy niż z importu i są na niego chętni. Ale to jest ich wybór, nie to że cały ryż musi być drogi Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Precz 14.03.24, 10:53 On nie mysli, to bolszewik, plecie to co gensek i KC nakazało. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 14.03.24, 11:53 stasi1 napisał: > Toż przecież mają preferencję. Myślisz jak wielu rolników utrzymało by się z go > spodarstwa jedno hektarowego bez preferencji? A tacy są w Polsce rolnicy. Napisałem, że dałbym jeszcze większe preferencje. > A ogólnie to skoro wolisz jedzenie z takiego gospodarstwa to jaki problem z te > go korzystać? Nie tylko ja wolę takie jedzenie a może nie jedzenie ale produkty, które służą do jedzenia. Ponadto nie manipuluj bo nie chodzi tu tylko o 1 hektarowe ale typowe są np 10 czy 30 hektarowe a to też nie są korporacje rolnicze, które, tak ja uważam, są szkodliwe. Nie mam tu problemu i nie zgłaszałem takiego a więc tradycyjnie coś coś wyroiłeś > Mam łatwy dostęp do tak zwanych jaj ekologicznych tylko ja osobiście żadnej ró > żnicy nie widzę od tych z klatki. Więc czemu musiałbym przepłacać? Ja widzę różnicę a ponadto chodzi też o bezpieczeństwo żywnościowe, które jest prawie tak samo ważne jak bezpieczeńsywo zbrojeniowe. > Podobno w Japonii jest miejscowy ryż 10 razy droższy niż z importu i są na nie > go chętni. Ale to jest ich wybór, nie to że cały ryż musi być drogi Podobno- to nie jest moje ulubione słowo. Podobno to giganty rolnicze finansowały Poslka 2050 i PO aby wprowadzić takie zmiany.....POdobno. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Precz 16.03.24, 22:19 Finansowały i co z tego? Cały kraj finansował jak wiesz PiS i nie maja władzy, więc nawet jak tak było jak piszesz to jednak coś ta Polska musiała mieć Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Precz 14.03.24, 16:17 Superspecu. W Polsce już nie ma karłowatych gospodarstw. Są gospodarstwa agroturystyczne, ekologiczne oraz hobbystyczne. No i te najważniejsze: przedsiębiorstwa rolne. Zapomniałem o ogródkach działkowych. Polskie przedsiębiorstwa rolne z uwagi na historię i warunki przyrodnicze nie mogą konkurować z USA (pas produkcji kukurydzy) czy z Ukrainą w zakresie produkcji pszenicy. Nawet gdyby UE zdjęła garb znany jako Zielony Ład. Niemniej produkcja żywności nie ogranicza się do pszenicy czy kukurydzy. Polscy rolnicy dają radę i wybierają segmenty, w których mogą skutecznie konkurować z magnatami. Problem jest taki, że UE i polski rząd (5-tka dla zwierząt niech będzie przykładem) dołuje polskie rolnictwo. I niech cię nie zmylą europejskie dotacje dla rolników. Te dotacje nie pokrywają kosztów dostosowywania się do unijnych regulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 15.03.24, 06:31 oleg3 napisał: > Superspecu. W Polsce już nie ma karłowatych gospodarstw. Są gospodarstwa agrot > urystyczne, ekologiczne oraz hobbystyczne. No i te najważniejsze: przedsiębiors > twa rolne. Zapomniałem o ogródkach działkowych. .... I niech cię nie zmylą europejskie dotacje dla roln > ików. Te dotacje nie pokrywają kosztów dostosowywania się do unijnych regulacji > . Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych2) w gospodarstwie w kraju w 2023 roku wynosi 11,42 ha i niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Precz 15.03.24, 08:39 Powierzchnia ta z roku na roku się powiększa. www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/ziemia-rolna/jaka-jest-srednia-wielkosc-gospodarstwa-rolnego-w-2023-w-kazdym-wojewodztwie-2493291 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 15.03.24, 16:01 superspec1 napisał(a): > Powierzchnia ta z roku na roku się powiększa. > > www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/ziemia-rolna/jaka-jest-srednia-wielkosc-gospodarstwa-rolnego-w-2023-w-kazdym-wojewodztwie-2493291 Nie przeczę. Tak jest. Faktom nie zaprzeczam bo nie jestem trollem partyjnym, jak wielu tutaj, aby zaprzeczać faktom jak np, że Foton ma masę, czy, że rtęć w Odrze zatruła ryby. To zostawiam polskiej patologii politycznej. W każdym razie mój pogląd jest taki, że mamy interes aby ograniczać i hamować rozwój holdingów czy koncerów rolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Precz 15.03.24, 20:04 BTW www.fxmag.pl/gielda/rynek-jest-jak-przed-wielkim-krachem-z-roku-1929-eksperci-alarmuja Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 15.03.24, 10:02 no-popis napisała: > Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych2) w gospodarstwie w kraju w 2023 r > oku wynosi 11,42 ha > i niech tak pozostanie. Za dużo. Najbardziej ekologiczne i wydajne są gospodarstwa poniżej 10 ha. Im mniejsze tym taniej produkują, a im więcej rolników, tym lepiej dla kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
krabat01 Re: Precz 16.03.24, 00:19 Im wiecej rolnikow, wiecej tych malych gospodarstw rolnych tym lepiej .. hahaha. Ci dzialkowcy ( ca. 11 ha) z czasem padna na twarz, no Mozna ich tez bez konca dotowac Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Precz 16.03.24, 07:25 krabat01 napisał(a): > Im wiecej rolnikow, wiecej tych malych gospodarstw rolnych tym lepiej .. hahah > a. Ci dzialkowcy ( ca. 11 ha) z czasem padna na twarz, no Mozna ich tez bez ko > nca dotowac Nie padną. Skąd to przypuszczenie? Z jakiego powodu mają upaść? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Precz 16.03.24, 14:22 krabat01 napisał(a): > Im wiecej rolnikow, wiecej tych malych gospodarstw rolnych tym lepiej .. hahah > a. Ci dzialkowcy ( ca. 11 ha) z czasem padna na twarz, no Mozna ich tez bez ko > nca dotowac Nie można ich bez końca dotować. Trzeba ich bez końca dotować, bo produkują szybko, tanio i ekologicznie. Przypilnuje tego tygrys na stawisku ministra o brony. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Precz 16.03.24, 11:18 No tak na Diamentach Forbesa za 2024 (dane o wynikach finansowych z 2022 więc za 2023 mogły się zmniejszyć) jest dużo firm rolniczych. Tutaj Agromarina z lubelskiego aleo.com/pl/firma/agromarina-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia Odpowiedz Link Zgłoś