13.05.24, 17:37
KOD rozpoczyna właśnie zbiórkę podpisów pod wnioskiem o postawienie Andrzeja Dudy przed Trybunałem Stanu między innymi dlatego, że ukształtował sprzeczny z Konstytucją skład Trybunału Konstytucyjnego, Krajowej Rady Sądownictwa i Sądu Najwyższego. Wy próbujecie w tym samym czasie zawrzeć niedopuszczalny kompromis, który zrównuje Zaradkiewicza, Schaba, czy Manowską z sędzią Żurkiem, sędzią Tuleyą, czy sędzią Juszczyszynem.

Czytaj dalej za free:
wyborcza.pl/7,162657,30964013,co-odpowiecie-milionom-ludzi-ktorzy-na-strazy-praworzadnosci.html
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Podpisz! 13.05.24, 18:22
      Po co?…to sciema popisowcow
      • pies.na.czarnych Re: Podpisz! 13.05.24, 20:42
        Co chlejesz?
        • szwampuch58 Re: Podpisz! 13.05.24, 21:22
          Borygo, onuco ruska,dlaczego pytasz?
      • buldog2 Re: Podpisz! 14.05.24, 09:25
        PISu w tym nie ma.
        Ale co, niesłuszna inicjatywa? Nie pożyteczna?
    • hordol Re: Podpisz! 13.05.24, 21:16
      ni xuja
      • pies.na.czarnych Re: Podpisz! 13.05.24, 22:26
        Boisz się, ze nie będzie miał kto cię ułaskawić.
        • yoma Re: Podpisz! 14.05.24, 11:21
          Boi się, że trzy krzyżyki się nie liczą :D
    • yoma Re: Podpisz! 13.05.24, 22:43
      Z tego, co widzę, jeszcze nie zbierają. Jak zaczną, to podpiszę.
    • privus Re: Podpisz! 13.05.24, 23:37
      Słuszne posunięcie. Poczekam na zbieranie podpisów.
      • kawa_poranna11 Re: Podpisz! 13.05.24, 23:45
        privus napisał:

> Słuszne posunięcie. Poczekam na zbieranie podpisów.
        Łatwo będzie uzbierać.
        Takiego nieudacznika nadętego i niedouczonego na takim stanowisku odpowiedzialnym?
        To będzie przestroga dla następnych nieudaczników, którzy by mieli ochotę dać się wepchnąć na to stanowisko.
    • pies.na.czarnych Re: Podpisz! 14.05.24, 12:35
      https://pbs.twimg.com/card_img/1790316365577957376/Ktz3ZLbr?format=jpg&name=medium
      • yoma Re: Podpisz! 14.05.24, 12:48
        Kurde, daj linka, co mi po memie?
        • pies.na.czarnych Re: Podpisz! 14.05.24, 16:40
          yoma napisała:

> Kurde, daj linka, co mi po memie?
          >

actionnetwork.org/forms/podpisz-obywatelski-wniosek-o-postawienie-prezydenta-andrzeja-dudy-przed-trybunalem-stanu/?fbclid=IwAR10sl0LHWUZEUXS1f7DaaVLy8N6fPCopidoGQVe1MDRDnFnWnV7kq3fk7w
          • pies.na.czarnych Re: Podpisz! 14.05.24, 22:37
            1 196 Podjęte działania
            Jeszcze tylko 404 do osiągnięcia naszego celu 1 600
            PREZYDENT ANDRZEJ DUDA POD TRYBUNAŁ STANU!
            • yoma Re: Podpisz! 14.05.24, 22:53
              Wiesz, jaka będzie linia obrony? :)
    • 99venus Re: Podpisz! 14.05.24, 13:30
      oczywiście popiszę.
    • buldog2 Re: Podpisz! 14.05.24, 22:00
      To nic nie da.
      On podpisze sobie ułaskawienie, jeszcze wystawi 10 in blanco. A TK PIS powie, że to jest ważne i że prezydent PIS może ułaskawiać na każdym etapie sprawy (śledztwa, procesu itd.), a także przed wszczęciem śledztwa czy wniesieniem sprawy do TK.
      Jeszcze za niedługo TK orzeknie, że zgodnie z Konstytucją tylko on sam, niezależnie i samorządnie może zmieniać swój skład. Wolfgangowa powie, że jest trójpolówka i Sejm nie może orać nie swoje kompetencje.
      • buldog2 Re: Podpisz! 14.05.24, 22:00
        do TS
    • kawa_poranna11 Re: Podpisz! 15.05.24, 00:21
      Podpisz obywatelski wniosek o postawienie Prezydenta Andrzeja Dudy przed Trybunałem Stanu
      Jako obywatelki i obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, w trosce o należytą ochronę praw określonych przez Naród Polski w Konstytucji RP domagamy się pociągnięcia do odpowiedzialności przed

Trybunałem Stanu za naruszenia Konstytucji i oskarżenia Prezydenta Andrzeja Dudy o to, że:
      1. ukształtował sprzeczny z Konstytucją skład Trybunału Konstytucyjnego,
      2. ukształtował sprzeczny z Konstytucją skład Krajowej Rady Sądownictwa,
      3. ukształtował sprzeczny z Konstytucją skład Sądu Najwyższego,
      4. uczestniczył w przygotowaniu sprzecznych z Konstytucją wyborów prezydenckich w 2020 roku,
      5. wbrew Konstytucji ułaskawił Mariusza Kamińskiego, Macieja Wąsika, Grzegorza P. i Krzysztofa B. przed zapadnięciem prawomocnych wyroków sądowych.

Zgodnie z artykułem 126. Konstytucji Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej jest gwarantem ciągłości władzy państwowej i czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji, a zgodnie z artykułem 7. organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa.
      Prezydent Andrzej Duda działał wbrew prawu i przeciwko zapisom Konstytucji RP.
      Jako obywatele i obywatelki nie możemy przyzwolić na łamanie naszego najważniejszego aktu prawnego, którego uchwalenie świętujemy po dziś dzień, którego zasady kształtują funkcjonowanie naszej Ojczyzny, a poszanowanie tych zasad ma być “niewzruszoną podstawą Rzeczypospolitej Polskiej”.

Jako obywatele i obywatelki wnioskujemy do Zgromadzenia Narodowego o przyjęcie wniosku w sprawie postawienia przed Trybunałem Stanu Prezydenta Andrzeja Dudy.
    • kawa_poranna11 Re: Podpisz! 15.05.24, 00:26
      Dziękujemy za Twój podpis i głos wsparcia dla naszej inicjatywy. Twój podpis bardzo wiele dla nas znaczy. Mamy do Ciebie gorącą prośbę. Podziel się informacją o naszej kampanii ze swoimi znajomymi. Potrzebujemy pod tym wnioskiem jak najwięcej podpisów:

Kliknij tutaj, aby udostępnić ten formularz na Facebooku.

Kliknij tutaj, aby udostępnić ten formularz na Twitterze.

Jeśli nie chcesz korzystać z udostępniania na Facebooku lub Twitterze (X), możesz wysłać znajomym bezpośrednio ten link: actionnetwork.org/forms/podpisz-obywatelski-wniosek-o-postawienie-prezydenta-andrzeja-dudy-przed-trybunalem-stanu?source=direct_link&

A jeśli masz taką możliwość - wesprzyj nasze działania finansowo! To wsparcie finansowe osób takich jak Ty pozwala nam działać skuteczniej i pozostać niezależną organizacją!

Dziękujemy, że jesteś z nami!

Komitet Obrony Demokracji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka