Dodaj do ulubionych

Słowo i Ciało

24.12.24, 19:57
Bóg się rodzi! Ma w ofercie
łaski i naprawę świata,
triumf Dobra, koniec śmierci.
Hej, Ziemianie, co my na to?
   Władza mruczy coś nieśmiało,
   biznes drapie się po głowie,
   choć Słowo Ciałem się stało,
   myśmy jakby niegotowi. . .

Wyśpiewujmy Bożą chwałę!
Dziś impreza jest w Betlejem!
Adorują dziecię małe
ladacznice i złodzieje.
   Nawet żołnierze Heroda
   ludzcy dzisiaj są i prości:
   za podarki Mędrców Wschodu
   odstąpili od czynności.

Bracia w wierze i w rozumie,
powitajcie Boga w żłobie!
Jeszcze w lesie cedry szumią,
z których kiedyś krzyż Mu zrobią.
   Jeszcze dekret niegotowy,
   nikt nie myślał do tej pory,
   że to Ciało z tego Słowa
   warto przymknąć za terroryzm.

Bóg się rodzi! Głośmy Pana!
Niech rozniesie się po świecie,
że upadli na kolana
pomyleńcy i poeci!
   A uczeni humaniści
   dysertacje mądre piszą,
   że się cud z tym Słowem ziścił. . .
   . . .niech więc wreszcie będzie cisza.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • supem Re: Słowo i Ciało 24.12.24, 20:25
      Archeolodzy nie znaleźli najmniejszego kamienia ani wzmianki, że ktoś taki jak chrystus istniał.
      • no-popis Re: Słowo i Ciało 25.12.24, 05:56
        supem napisał:

> Archeolodzy nie znaleźli najmniejszego kamienia ani wzmianki, że ktoś taki jak
        > chrystus istniał.
        To akurat nie budzi wątpliwości u znakomitej, totalnej większości historyków i źródeł na ten temat są setki.
        Chyba opierasz się w swojej "wiedzy" na starych jeszcze wykładach WUMLu ale w wersji dla aktywu robotniczego.
    • storima Re: Słowo i Ciało 24.12.24, 20:51
      stefan4 napisał:

Bóg się rodzi! Ma w ofercie
      łaski i naprawę świata,
      triumf Dobra, koniec śmierci.
      Hej, Ziemianie, co my na to?
      Władza mruczy coś nieśmiało,
      biznes drapie się po głowie,
      choć Słowo Ciałem się stało,
      myśmy jakby niegotowi. . .

Wyśpiewujmy Bożą chwałę!
      Dziś impreza jest w Betlejem!
      Adorują dziecię małe
      ladacznice i złodzieje.
      Nawet żołnierze Heroda
      ludzcy dzisiaj są i prości:
      za podarki Mędrców Wschodu
      odstąpili od czynności.

Bracia w wierze i w rozumie,
      powitajcie Boga w żłobie!
      Jeszcze w lesie cedry szumią,
      z których kiedyś krzyż Mu zrobią.
      Jeszcze dekret niegotowy,
      nikt nie myślał do tej pory,
      że to Ciało z tego Słowa
      warto przymknąć za terroryzm.

Bóg się rodzi! Głośmy Pana!
      Niech rozniesie się po świecie,
      że upadli na kolana
      pomyleńcy i poeci!
      A uczeni humaniści
      dysertacje mądre piszą,
      że się cud z tym Słowem ziścił. . .
      . . .niech więc wreszcie będzie cisza.

- Stefan

Piękne. Dziękujemy Ci Stefanie.
      Marek z Rodziną
    • aroden I Słowo stało sie... prawem 24.12.24, 21:31
      .... goniąc za myślą...
    • hrasier_2 Re: Słowo i Ciało 25.12.24, 08:45
      Szkoda, że takie refleksje przychodzą raz do roku. A przez cały rok miłosierdzie Boże nie króluje. Z rodziną spędzamy święta, uśmiechamy, a tutaj poniżamy ludzi.
    • no-popis Re: Słowo i Ciało ale i kolęda 25.12.24, 15:00
      stefan4 napisał:

> Bóg się rodzi! Ma w ofercie
      > łaski i naprawę świata,
      > triumf Dobra, koniec śmierci.
      > Hej, Ziemianie, co my na to?
      Piękne Stefciu ale w tym miejscu warto też załączyć jakąś kolędę:
      youtu.be/iGFdj5VIoTE?t=14
    • storima Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 12:01
      Ktoś się w słowach bardzo gubi

Miłosiosierdziem siebie zowie
      Za brak jego wszytkich wini
      I oznajmia, z dumą wielką że fałszywe nosi w sobie.

PS Nie pojmę tych, którzy wychwalają wywieszanie w Polsce hitlerowskiej szmaty.

I tych, którzy potępiają mnie za zdemaskowanie sługi putinowskiego bandyty piszącego po polsku Rosjanina z kremlowskiej farmy trolli.
      Po dziś dzień nie wyraża skruchy. Przeciwnie. Piętnuje mnie za zdemaskowanie antypolskiego Rosjanina.
      Może kiedyś oczyści swą drogę życia. Skruchą. I miłosierdziem.
      • storima Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 12:23
        Cudzoziemcom odwiedzającym stolicę to się nie mieści w głowie, że co symboliczny krok widzą w Warszawie takie tablice.
        • no-popis Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 13:15
          Apropos psa,na,czarnych
          ten ruski agent, którego ujawniłeś na tym forum:
          1. miał wsparcie moderacji tego forum. Wpiera ruskich agentów?
          2. Tępił PiS i kk i bronił jak Biały Niedżwiedż Tuska i całego lewactwa.
          Te powiązania to nie są przypadki.
          • prze.nick Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 13:40
            Podobnie jak inny gagatek kacapski Pablo Gonzalez/ Paweł Rubcow.
            • no-popis Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 13:58
              prze.nick napisał:

> Podobnie jak inny gagatek kacapski Pablo Gonzalez/ Paweł Rubcow.
              Być może to On ale Rubcow to raczej jednak inny forumowicz. Zniknął jak go dostarczyli to Moskwy ale po jakimś czasie przerwy, ostatnio, zaczął nadawać pod innym nickiem i ....oczywiście przeciw PiS a Człowieka Putina w Warszawie zupełnie pomija jakby nie istniał.
          • storima Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 17:17
            no-popis napisała:

> Apropos psa,na,czarnych
            > ten ruski agent, którego ujawniłeś na tym forum:

> 2. Tępił PiS i kk

Dla zmyłki. I kamuflażu. Na który to lep dali się tu wszyscy przyklejając nabrać. Ale nalatywał równo na wszelkie antyputynowskie przekazy ówczesnej opozycji za rządów PiS. I chwalił rosyjską cerkiew. Wycinał to jak i inne jego wpadki “snajper” banując mnie ostro na tym forum. Dopiero dzięki przesłanej przeze mnie dokumentacji jego putynowskiej i antypolskiej działalności Agora usunęła go z forów GAZETA. PL.

PS Nie rozumiem jak można rządać powrotu tutaj Risjanina publikującego antypolską propagandę.
            • hrasier_2 Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 17:34
              I skończyło się miłosierdzie Boże, a zaczęło się obrabianie tyłka innym. Ciekawe czy ktoś był w kościele i pomodli się by być lepszym człowiekiem. Jedno i to samo klepanie przez cały rok.
        • storima Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 19:55
          storima napisał:

> Cudzoziemcom odwiedzającym stolicę to się nie mieści w głowie, że co symboliczny krok widzą w Warszawie takie tablice.
          >

Prowadziłem ich przez ulice Warszawy, mówiąc, że moje pokolenie pamięta tych, którzy jak cienie niemal obłąkane, półżywe, byli oni wśród nas.
          Przeżyli obozy śmierci, ekdperymenty medyczne, niewyobrażalne okrucieństwa hitlerowskiej bestii.
          A tu w początkach tego wieku rozwieszają hitlerowską szmatę. I gdy ostro protestowałem, to tu obecny urządzał sobie nagonki na mnie publicznie groził okaleczeniem. I cienia skruchy do dziś z siebie nie potrafi wykrzesać. Jeno o jakimś wyświechtanym miłosierdziu bredzi.
          • hrasier_2 Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 20:38
            Chwalić się publicznie, że się na kogoś doniosło i wbijać w sygnaturkę to już jest paranoja. A do tego swoje urojenia przenosić z forów regionalnych z dawnych lat. To faktycznie nie jest w porządku. I na takim forum niszowym budować swoją historię opozycjonisty i nie mieć tu przyjaciół, to co najmniej dziwne. Klepać ciągle to samo i wymyślać jakieś dziwne historie nie z tej ziemi. To jest już jakaś paranoja. Jeśli to jest prawda to stałeś się z prześladowanego, prześladowcą. Twoje składanie życzeń to obłuda. Dawniej wdawałeś się w różne pyskówki, gdzie normalny facet by to olał. Zwłaszcza taki z bogatą historią. Człowieku zacznij żyć teraźniejszością, a nie wspomnieniami z dawnych lat. Tu nie dostaniesz oklasków.
            • storima Re: Słowo i Ciało 27.12.24, 22:48
              hrasier_2 napisał:

> Chwalić się publicznie, że się na kogoś doniosło i wbijać w sygnaturkę to już j
              > est paranoja.

1. Tak jak za hitlerowców demaskowano wrogów Ojczyzny i nikt nie nazywał tego donosem, tak i teraz zdemaskowanie putinowskiego Rosjanina udającego Polaka rozpowszechniającego bandycką antypolską propagandę i przekazanie tych UDOKUMENTOWANYCH informacji odpowiedniemu ośrodkowi administracyjnemu jest obywatelskim obowiązkiem.

2. Forumowy bandyta tak jak potępia po raz wtóry usunięcie z jej forów przez Agorę Rosjanina pracującego dla putinowskiej farmy trolli. Tak i teraz po raz enty manifestuje swe poparcie dla antypolskiej polityki Putina.

3. Forumowy bandyta 20 lat temu przez kilka lat wspierał na forach lokalnych zwolenników nazizmu urządzając polowania i rasistowskie nagonki na ich przeciwników grożąc pobiciem i okaleczeniem. Za naczelny cel tych bandyckich polowań obrał sobie mnie.
              Jako „moherowy berecik” pisał do mnie tak:

27.07.13, 22:26
              Gość portalu: m. oherowy berecik napisał(a):
              Nikt takiego gnidy nie będzie bił.Zostaniesz publicznie obrzezany.A na czole zostanie wypalona gwiazda pięcioramienna.A później ulepimy bałwana i postawimy koło redakcji GW.

(pisownia oryginalna)
              To wpis moherowego berecika, czyli dzieło taniarada.

4. Dwudziestoletnią nagonkę na mnie karalnymi wpisami kontynuował w 2022 roku, czyli wbrew jego łgarstwom stosunkowo niedawno. Zdradzając na Forum Kraj moją tożsamość, sfałszował mój życiorys i ponownie skłamał, jak ponad 20 lat temu, że służyłem w UB. Uczynił to powtórnie w 2022 roku jako „boguslawko_1” we wpisie zaadresowanym do Rosjanina putinowskiej bestii udającego Polaka zdradzając moją tożsamość, fałszując mój życiorys, oraz oszczerczo pomawiając mnie o służbę w formacji UB. Co też Rosjanin, propagator antypolskiej propagandy bandyckiego Putina, skrzętnie wykorzystywał w personalnych na mnie atakach.

20 lat nękania czyli 20 lat popełniana czynów karalnych.

Na świątecznym pięknym wierszu Stefana i moimi podziękowaniami mu wraz z moją Rodziną forumowy bandyta ponownie zaatakował mnie i moją Rodzinę.

PS
              A prosiłem kilkakrotnie grzecznie i uprzejmie, proszę przestać.

• negativum Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 20:49
            storima napisał:

> storima napisał:
            >
            > > Cudzoziemcom odwiedzającym stolicę to się nie mieści w głowie, że co symb
            > oliczny krok widzą w Warszawie takie tablice.
            > >
            >

> Przeżyli obozy śmierci, ekdperymenty medyczne, niewyobrażalne okrucieństwa hitl
            > erowskiej bestii.

To nie była jakaś hitlerowska banda, ale niemiecka.
            Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP
            • hrasier_2 Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 20:59
              negativum napisał:

> storima napisał:
              >
              > > storima napisał:
              > >
              > > > Cudzoziemcom odwiedzającym stolicę to się nie mieści w głowie, że c
              > o symb
              > > oliczny krok widzą w Warszawie takie tablice.
              > > >
              > >
              >
              > > Przeżyli obozy śmierci, ekdperymenty medyczne, niewyobrażalne okrucieństw
              > a hitl
              > > erowskiej bestii.
              >
              > To nie była jakaś hitlerowska banda, ale niemiecka.
              > Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP
              >
              > Wlazł na forum moderacyjne i w Twoim wątku zaczął Cię pouczać jak masz pisać. Później mnie się uczepił i ciągnie tę serenadę, która nie ma końca. Inni mu nie przeszkadzają. Tu sobie znalazł chłopców do bicia.
              • negativum Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 21:05
                hrasier_2 napisał:

> negativum napisał:
                >
                > > storima napisał:
                > >
                > > > storima napisał:
                > > >
                > > > > Cudzoziemcom odwiedzającym stolicę to się nie mieści w głowie
                > , że c
                > > o symb
                > > > oliczny krok widzą w Warszawie takie tablice.
                > > > >
                > > >
                > >
                > > > Przeżyli obozy śmierci, ekdperymenty medyczne, niewyobrażalne okruc
                > ieństw
                > > a hitl
                > > > erowskiej bestii.
                > >
                > > To nie była jakaś hitlerowska banda, ale niemiecka.
                > > Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP
                > >
                > > Wlazł na forum moderacyjne i w Twoim wątku zaczął Cię pouczać jak masz pi
                > sać. Później mnie się uczepił i ciągnie tę serenadę, która nie ma końca. Inni m
                > u nie przeszkadzają. Tu sobie znalazł chłopców do bicia.

Bez rachunku za grzechy i zadość uczynienie Niemcy są zbrodniarzami.
                Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP.

Nie było żadnych hitlerowców. Byli Niemcy. Do tramwai mogli wsiadać tylko Niemcy.
                Nie było tam informacji tylko dla hitlerowców.
                • j-k brak zgody - Niemcy dali sie otumanic hitlerowcom. 27.12.24, 22:57
                  negativum napisał:

> Bez rachunku za grzechy i zadość uczynienie Niemcy są zbrodniarzami.
                  > Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP.
                  >
                  > Nie było żadnych hitlerowców. Byli Niemcy. Do tramwai mogli wsiadać tylko Niemc
                  > y.
                  > Nie było tam informacji tylko dla hitlerowców.

brak zgody.
                  Niemcy dali sie otumanic hitlerowcom.
                  i ich wszechwladnej propagandzie w czasach kryzysu lat 30.tych.
                  - komunistom tez wielu dalo sie otumanic.

Niemcy maja w swojej historii rowniez piekne rozdzialy. - i tego im nikt nie ujmie.

Dr. J.K.
                  40 lat w Reichu,
                  a 50 lat w kontakcie z kultura niemiecka.

• storima Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 22:58
              negativum napisał:

> > Przeżyli obozy śmierci, ekdperymenty medyczne, niewyobrażalne okrucieństw
              > a hitl
              > > erowskiej bestii.
              >
              > To nie była jakaś hitlerowska banda, ale niemiecka.
              > Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP
              >
              >
              Prosiłem go ostatnio kilkakrotnie i uprzejmie. Aby przestał mnie atakować. . .

Odnoszę się do początków tego wieku i wywieszenia hitlerowskiej szmaty na stadionie. Zdjęcia ukazały się na regionalnym forum. Jednym z popleczników tej akcji był “moherowy berecik”. Organizował zmasowane ataki na antyzistów w tym za szczególny cel jego rasistowskich nagonek obrał sobie mnie.
              Jako “moherowy berecik” zapowiedział, że mnie publicznie okaleczy i wystawi jako bałwana przed redakcją GW. To tylko jeden z przykładów jego gróźb karalnych. “Moherowy berecik” to jest jeden z kilkudziesięciu pseudonimów klienta “taniarada”.
              Kilkakrotnie oskarżał mnie o usunięcie z forów putinowskiego Rosjanina.
              Antypolskiego Rosjanina usuneła Agora. Po przedstawieniu przeze mnie jego antypolskiej działalności na naszych forach.
              To on zdradził dwa lata temu moją tożsamość na FK. Sfałszował mój źyciorys i powtórnie oszczerczo nazwał ubekiem. To są czyny KARALNE. Tym bardziej, iż umieszcza szkalujące moje dobre imię oszczerstwa od niemal 20 lat.
              • negativum Przed 20 laty kiedy negatyw nie istniał? 27.12.24, 01:44
                storima napisał:

> negativum napisał:
                >
                > > > Przeżyli obozy śmierci, ekdperymenty medyczne, niewyobrażalne okruc
                > ieństw
                > > a hitl
                > > > erowskiej bestii.
                > >
                > > To nie była jakaś hitlerowska banda, ale niemiecka.
                > > Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP
                > >
                > >
                > Prosiłem go ostatnio kilkakrotnie i uprzejmie. Aby przestał mnie atakować. . .
                >
                >
                > Odnoszę się do początków tego wieku i wywieszenia hitlerowskiej szmaty na stadi
                > onie. Zdjęcia ukazały się na regionalnym forum. Jednym z popleczników tej akcj
                > i był “moherowy berecik”. Organizował zmasowane ataki na antyzistów w tym za sz
                > czególny cel jego rasistowskich nagonek obrał sobie mnie.
                > Jako “moherowy berecik” zapowiedział, że mnie publicznie okaleczy i wystawi ja
                > ko bałwana przed redakcją GW. To tylko jeden z przykładów jego gróźb karalnych.
                > “Moherowy berecik” to jest jeden z kilkudziesięciu pseudonimów klienta “tania
                > rada”.
                > Kilkakrotnie oskarżał mnie o usunięcie z forów putinowskiego Rosjanina.
                > Antypolskiego Rosjanina usuneła Agora. Po przedstawieniu przeze mnie jego antyp
                > olskiej działalności na naszych forach.
                > To on zdradził dwa lata temu moją tożsamość na FK. Sfałszował mój źyciorys i po
                > wtórnie oszczerczo nazwał ubekiem. To są czyny KARALNE. Tym bardziej, iż umiesz
                > cza szkalujące moje dobre imię oszczerstwa od niemal 20 lat.

www.cda.pl/video/60889535a
                Żyjesz w jakimś chorym świecie. Ubzdurałeś, że 20 lat temu cię prześladowałem. Sprzeczałem się, ale z Asienką32. Wtedy mieliśmy inne poglądy polityczne (dalej mamy), ale jakoś się lubimy. Wiesz jak się nazywa, jaki ma numer telefonu, gdzie mieszka, gdzie pracuje? Co jakiś czas dzwonimy do siebie. Ona ma swoje życie, ja mam swoje. Ale w życiu nie przyszło jej czy mnie oskarżenie o prześladowanie.

Samorząd Dolnego Śląska buduje nowy szpital psychiatryczny. Lubiąż już nie wystarcza. Cóż rządzi nami Donald Franciszek I Pomorski.
                • hrasier_2 Re: Przed 20 laty kiedy negatyw nie istniał? 27.12.24, 02:01
                  Daj sobie spokój z tym człowiekiem z manią prześladowczą. Jakieś bzdury wymyśla z dawnych lat. Nie rozmawiaj, nie dyskutuj, bo go tylko nakręcasz. Po co Ci to. Oskarży Cię o wszystkie przewinienia świata. Niech sobie żyje własnym życiem. Tak kłótliwej osoby nie spotkałem w życiu.
                • storima Re: Przed 20 laty kiedy negatyw nie istniał? 27.12.24, 02:09
                  negativum napisał:
                  (…)

Nie jest dobrze.
                  Skoro wpis o “moherowym bereciku” czyli jednym z kilkunastu nicków perwerta, rasisty i nikczemnego hejtera bierzesz jako skierowany do Ciebie:

——————

storima Re: Słowo i Ciało 26.12.24, 12:01
                  Ktoś się w słowach bardzo gubi

Miłosiosierdziem siebie zowie
                  I oznajmia, z dumą wielką że fałszywe nosi w sobie.

PS Nie pojmę tych, którzy wychwalają wywieszanie w Polsce hitlerowskiej szmaty.

I tych, którzy potępiają mnie za zdemaskowanie sługi putinowskiego bandyty piszącego po polsku Rosjanina z kremlowskiej farmy trolli.
                  Po dziś dzień nie wyraża skruchy. Przeciwnie. Piętnuje mnie za zdemaskowanie antypolskiego Rosjanina.
                  Może kiedyś oczyści swą drogę życia. Skruchą. I miłosierdziem.

hrasier_2 napisał:

> Szkoda, że takie refleksje przychodzą raz do roku. A przez cały rok miłosierdzi
                  > e Boże nie króluje. Z rodziną spędzamy święta, uśmiechamy, a tutaj poniżamy lud
                  > zi.
    • storima Re: Przed 20 laty kiedy negatyw nie istniał? 27.12.24, 07:50
      Posiałem do Ciebie.
      Ale nie o Tobie!
      Tam nie ma nic co Ciebie dotyczy. I już nie chcę w to wnikać co jest powodem tej świątecznej hecy którąś wykreował ma 14 fajerówków.
      I jest to jaśniejsze od gwiazdy Syriusza!
      Stefan stworzył piękny wiersz. Kreując świąteczną atmosferę. Podziękowałem mu z Rodziną. A znany nam niechlubnie forumowy bandyta nawet święta bez żadnego powodu spamerskim nieokiłzanym instynktem przypuścił na nas hejterski atak.
      Kadząc nam o miłosierdziu. Diabeł przybrał ornat i ogonem
      kupy po kościele rozbryzguje.

Stąd subtelnie m, ale wprost podsumowałem moim własnym wierszykiem jego zakłamanie, nieuctwo i bezczelna hipokryzję:

b] Miłosiosierdziem siebie zowie
      I oznajmia, z dumą wielką że fałszywe nosi w sobie. [/b]

I jest to inteligentne, sarkastyczne, nadzwyczaj prawdziwe poetyckie podsumowanie hipokrytycznego pieniacza. I bez żadnych skręcań treści powinno się tę sprowokowaną przez niego karczermną awanturę zakończyć.
    • hana2 Re: Słowo i Ciało 28.12.24, 09:29
      I ja dziękuję, miła odmiana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka