Dodaj do ulubionych

Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy.

24.09.25, 20:34

Prezydent powiedział, że Rosja to papierowy tygrys.
A ja widzę inaczej Rosję, bo to nuklearny tygrys,
który z tej pozycji nie zgodzi się przegrać wojny.
Trump myli się i jest beztroski i wciąga Europę do wojny z Rosją,
a więc Zachód zaczyna konfrontować się militarnie z Rosją,
i to będzie pretekst dla Rosji do skutecznej obrony.

Fanatycy, rusofoby, politycy twierdzą, że Rosję można pokonać,
bo Piłsudzki pokonał Rosję,ale to była niedoświadczona Armia
Czerwona w 1920r, bo później pokonała Hitlerowskie Niemcy
i zajęła Europę Środkową i zmieniły się ustroje politycznej państw,
a analfabeci zaczęli chodzić do szkół i wyzwalać się z ciemnoty.

Polityk Kowal to fanatyk, ślepy rusofob i pewnie ma udział
w sprowadzeniu nieszczęścia na Ukrainę i może teraz na Europę?
A w mediach robi wodę z mózgów ludzi.
A czy Trump zatracił instynkt samozachowawczy, to okaże się?
Teraz demoniczny Zełenski wygrał i politycy i Trump stracili głowy.
A ja modlę się, żeby "atom" ominął Polskę i padł tam, gdzie źródło zła.
Bo na pewno jedna rakieta nuklearna gdzieś spadnie,ale czy na tym
skończy się konfrontacja nuklearna? Nie wiem!
I nie wiem kiedy to stanie się.

Obserwuj wątek
    • j-k Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 24.09.25, 21:05
      ale naiwnych, ze Putin nie uzyje broni atomowej - nie brakuje...
      • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 25.09.25, 05:28
        " ale naiwnych, ze Putin nie uzyje broni atomowej - nie brakuje..."

Putin - a raczej Rosja - wysłała do USA propozycję, żeby niezależnie od wygasających traktatów antynuklearnych, obydwa państwa dobrowolnie zobowiązały się do nierozbudowywania arsenału nuklearnego. Kolejni politycy rosyjscy, choć straszą atomem, deklarują, że atomu nie użyją, o ile ktoś nie zaatakuje rosyjskiego terytorium.

A tu proszę, dwóch prorosyjskich propagandzistów już zapowiada, że Rosja z tego arsenału skorzysta.
        • j-k Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 25.09.25, 12:34
          sverir napisał:
          Kolejni politycy rosyjscy, choć straszą
          > atomem, deklarują, że atomu nie użyją, o ile ktoś nie zaatakuje rosyjskiego te
          > rytorium.
          >
          > A tu proszę, dwóch prorosyjskich propagandzistów już zapowiada, że Rosja z tego
          > arsenału skorzysta.

Przeczytaj ten warunek wspepny (Tychze Rosjan) powyzej.
          Ta Granica jest plynna.

Atak na rosyjskie terytorium moze oznaczac rowniez rakiete wystrzelona z obszaru NATO...
          • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 25.09.25, 14:37
            "Przeczytaj ten warunek wspepny (Tychze Rosjan) powyzej"

Gwoli ścisłości - mój komentarz był ironią. Oczywistym jest, że Rosjanie w kwestii zapewnień i niechęci do agresji nie są wiarygodni, ponieważ robią wszystko, aby znajdować uzasadnienie dla kolejnych kroków.
            • manhu Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 27.09.25, 13:17
              Przypomnę, że ZSRR nie użył broni atomowej w Afganistanie (gdzie wojna trwała 10 lat i szła im bardzo źle).

Reguły użycia też są jasne 2024: "Putin zatwierdził znowelizowaną doktrynę nuklearną, zgodnie z którą "krytyczne zagrożenie" suwerenności i integralności terytorialnej Białorusi i Rosji może stanowić podstawę do użycia broni jądrowej".
              Krytyczne to nie byle jakie. W dodatku tam decydują 3 osoby (żeby 1 wariat tego nie odpalił gdy dostanie niepoczytalności, choćby po wódce). W USA nie wiem czy Trump w pojedynkę nie może sobie walnąć.

Tak więc nie użyją. Choć może być jak z absurdami 500+ - teraz trudnymi do usunięcia. Krym został przejęty już tyle lat temu, że tak się przyzwyczaili, że mogą bronić. Ale raczej dotyczy to terytoriów krytycznych jak Moskwa czy próba aresztowania Putina (podczas np. przelotu). Ogólnie to rozważania teoretyczne, bo nikt nie chce wchodzić w głąb Rosji.
              • j-k w USA to tez decyzja grupowa 27.09.25, 14:03
                manhu napisał:
                W USA nie wiem czy Trump w pojedynkę nie może sobie walnąć.

nie moze.
                w USA to tez decyzja grupowa Prezydenta - naczelnego Dowodcy Szefow Sztabow - po kosultacji ze sztabem.
                .
                forsal.pl/galeria/976598,jak-wyglada-procedura-rozpoczecia-ataku-nuklearnego-przez-usa-schemat.html
              • k-w-9 Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 27.09.25, 22:21
                manhu,a czy na wojnie w Afganistanie Rosja walczyła z Zachodem?

Bo teraz Europa wsparta przez USA mobilizuje się do wojny
                z Rosją w Ukrainie.A jak to będzie jedyna możliwość skutecznej
                obrony i zatrzymania Zachodu w tej wojnie?
                Bo myślę że Zachód atomem nie odpowie i wycofa się,
                bo to byłaby zagłada i jedna rakieta może jest prorocza.

Kiedyś pytałam o przyszłość świata i ujrzałam wystrzeloną jedną
                rakietę nuklearną, a druga została w ostatniej chwili zatrzymana.
                To może moje domysły są słuszne?
                Moje wizje były prawdziwe dotyczące przyszłości Polski,
                to może ta wizja dotyczy Rosji i Ukrainy?
                • boggi_dan Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 28.09.25, 02:20
                  Amerykanie mieli w rzyci. Zostawili na pastwę talibów afgańczyków. Każde mocarstwo ma coś za uszami.
                • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, Niestety - TAK 30.09.25, 11:21
                  "Bo teraz Europa wsparta przez USA mobilizuje się do wojny z Rosją w Ukrainie"

Bzdura. USA olewa Europę, więc Europa szykuje się na potencjalną rosyjską agresję. Jeśli Rosja pragnie pokoju, to nic jej nie zaszkodzi. Prędzej Chiny stwierdzą, że wezmą sobie Syberię.
                • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys na glinianych nogach 04.10.25, 09:08
                  k-w-9 napisała:

> manhu,a czy na wojnie w Afganistanie Rosja walczyła z Zachodem?
                  >
                  > Bo teraz Europa wsparta przez USA mobilizuje się do wojny
                  > z Rosją w Ukrainie.A jak to będzie jedyna możliwość skutecznej
                  > obrony i zatrzymania Zachodu w tej wojnie?

Europa mobilizuje się do OBRONY przed agresorem.
                  My nie chcemy nikogo zaatakować, a kacapki atakowali już Afganistan, Czeczenię, Gruzję, a teraz Ukrainę. Czyli nie będzie zatrzymywania Zachodu, będzie zatrzymywanie kacapii.

> Bo myślę że Zachód atomem nie odpowie i wycofa się,
                  > bo to byłaby zagłada i jedna rakieta może jest prorocza.

Zachód to nie tylko USA, to również Francja i Wielka Brytania, które broń atomową mają.
                  Poza tym Zachód rozbudowuje obronę przeciwlotniczą do zestrzeliwania rakiet mogących przenosić taką broń.

> Kiedyś pytałam o przyszłość świata i ujrzałam wystrzeloną jedną
                  > rakietę nuklearną, a druga została w ostatniej chwili zatrzymana.
                  > To może moje domysły są słuszne?
                  > Moje wizje były prawdziwe dotyczące przyszłości Polski,
                  > to może ta wizja dotyczy Rosji i Ukrainy?

A co na to twój psychiatra?
                  • k-w-9 Re: Rosja to nuklearny tygrys na glinianych nogac 20.10.25, 12:29
                    tapatik - jasnowidze mający prawdziwe wizje nie muszą
                    szukać potwierdzenia na to zjawisko u psychiatrów!
                    • k-w-9 Re: Rosja to nuklearny tygrys na glinianych nogac 20.10.25, 12:42
                      Nie oddamy Ukraińca Niemcom,bo cieszymy się, że rurociąg został
                      wysadzony i dorobimy ideologię, by przekonywać,że za ropę Rosja
                      nie miała prawa otrzymywać zapłaty, bo tak bardzo nienawidzimy Rosję,
                      i tak bardzo boimy się Rosji, że pójdzie na Polskę i weźmie nas w niewolę,
                      że zrobimy wszystko, żeby zniszczyć Rosję i cały Zachód
                      nam i Ukrainie pomoże,bo są już rusofobami.

Jesteśmy też germanofobami i cieszymy się, że Niemcy nie będą
                      otrzymywać taniego gazu z Rosji i że nie będą tak szybko rozwijać się
                      gospodarczo,bo my nie chcieliśmy taniego gazu z Rosji i poświęciliśmy
                      biedniejsze społeczeństwo w Polsce na większe koszty bytu,
                      bo jesteśmy na tyle majętni,by nie odczuwać zwiększonych kosztów bytu,
                      ale też teraz Niemcy mają kłopoty gospodarcze i to nas cieszy,
                      że nie potrafimy swojej radości publicznie ukryć, bo Niemcy muszą
                      walczyć ze zwiększonymi kosztami bytu i to nas też cieszy,
                      bo też Polska ma kłopoty gospodarcze,a kilka milionów ludzi walczy
                      z biedą, ale nie jesteśmy wrażliwi społecznie na krzywdy ludzi w Polsce,
                      i nie boli nas niesprawiedliwość społeczna z powodu zwiększenia
                      kosztów bytu, bo jesteśmy obojętni na krzywdy ofiar naszego egoizmu,
                      i jako chrześcijanie w imię patriotyzmu rozgrzeszamy siebie,
                      bo nie musimy kochać ludzi żeby być sprawiedliwi,jak nakazuje Jezus,
                      bo tradycja narodu w imię Boga jest ważniejsza i nieważne,
                      że była niesprawiedliwa społecznie, bo jesteśmy patriotami Polakami,
                      bo tu jest nasza Polska i "kosy na sztorc i zwyciężymy",
                      i zniszczymy naszych oponentów politycznych i Rosję,
                      i przestaniemy bać się Rosji, bo fanatycy nie wiedzą, że fobie można
                      leczyć, czy to etycznie, by otworzyć umysły na dialog dobrej woli,
                      czy poprzez nawrócenie na wiarę w nauczanie Jezusa,
                      by sprawiedliwie w dyplomacji układać kontakty z sąsiadami państw.
      • czytelnikus Rosja to imperium zła 04.10.25, 06:15
        Tam zło złem pogania. No i głupi ludzie, którzy lubią być trzymanki za mordę mordę. Stalin ich mordował miliony, a oni go nadal kochają.
        Ruska swołocz.
    • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 05:26
      "Trump myli się i jest beztroski i wciąga Europę do wojny z Rosją,
      a więc Zachód zaczyna konfrontować się militarnie z Rosją"

Jakie to dziwne. Jeszcze tydzień temu Trump był takim fajnym politykiem, bo wątpił w rosyjskie pochodzenie dronów. A dziś rzekomo wciąga Europę do wojny z Rosją! Dla rosyjskich propagandzistów cokolwiek, co zrobi Zachód, jest pretekstem do wojny. A zatem wojna pewna.

"Fanatycy, rusofoby, politycy twierdzą, że Rosję można pokonać,"

Nie ma niepokonanych państw, czy to USA, czy Rosja, czy Chiny nawet.

" A ja modlę się, żeby "atom" ominął Polskę i padł tam, gdzie źródło zła."

Co tydzień straszysz czymś innym, kolejny dowód na to, że wg rosyjskiej propagandy wojna już jest pewna. Dziś dlatego, że starszemu panu coś znowu odwaliło. Tydzień temu, bo odwaliło innemu starszemu panu. A Rosja pragnie tylko pokoju, prawda?
    • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 08:33
      Nieszczęście na Ukrainę to sprowadził fiutin.
      Ten nuklearny tygrys nie może poradzić sobie z kilkukrotnie mniejszą Ukrainą. To jaki z niego tygrys?

Jeszcze jakieś bzdury kacapski trollu?
      • stasi1 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 26.09.25, 09:34
        Bo jeszcze nie użył tych swoich kłów. Ale nie jest powiedziane że nigdy ich nie użyje.
        Niby jak ktoś wyżej zauważył Rosja może użyć tych niukow tylko wtedy jak ktoś zaatakuje jej terytorium. Ale też wiemy że Rosja sama stwierdza które to są ich terytoria. Jak się uprom to Madryt też jest ich.
        • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 26.09.25, 11:46
          Xi nie wyraził zgody na użycie broni atomowej w Europie i Azji, a kacapia słucha się teraz Chińczyków.
          • stasi1 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 27.09.25, 09:51
            Tego nie wiadomo co sobie Xi i Putin powiedzieli.
    • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 10:20
      Trump jak zwykle przedstawił się jako dobry handlarz. Dziennikarze i politycy udają, że nie zauważyli przekazu jaki Trump zapodał Europie. Przekaz się nie zmienił i brzmi następująco. Ukraina wygra jeżeli kraje europejskie kupią amerykańską broń. Make America Great Again. I tyle w temacie.
      • mazala2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 11:47
        don.kulawy napisał:

> Trump jak zwykle przedstawił się jako dobry handlarz. Dziennikarze i politycy u
        > daforum.gazeta.pl/forum/s,28,179378453,179379460.html?rep=2&from=12#ją, że nie zauważyli przekazu jaki Trump zapodał Europie. Przekaz się nie zmi
        > enił i brzmi następująco. Ukraina wygra jeżeli kraje europejskie kupią amerykań
        > ską broń. Make America Great Again. I tyle w temacie.

Czy ten przekaz TRumpa jest twoim zdaniem dezinformacją i wprowadza w błąd tzw "opinię polityczną " czy też może jest próbą uświadomienia prawdy, że homo politicus nie jest w mocy samodzielnie zmieniać słowem Świat ludzkich istot.
    • boggi_dan Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 12:06
      Wojna się toczy blisko nas. Nie jesteśmy przygotowani na wojnę z Rosją. Liczymy na innych nie na siebie. Pokazały to drony ze styropianu.
      • mateusz572 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 12:28
        boggi_dan napisał:

> Wojna się toczy blisko nas. Nie jesteśmy przygotowani na wojnę z Rosją. Liczymy
        > na innych nie na siebie. Pokazały to drony ze styropianu.

No na ciebie to na pewno nie można liczyć. Ty robisz za piątą kolumnę.
        Kacapia ma z ciebie pożytek, choć niezbyt duży.
        • boggi_dan Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 26.09.25, 12:15
          mateusz572 napisał:

> boggi_dan napisał:
          >
          > > Wojna się toczy blisko nas. Nie jesteśmy przygotowani na wojnę z Rosją. L
          > iczymy
          > > na innych nie na siebie. Pokazały to drony ze styropianu.
          >
          > No na ciebie to na pewno nie można liczyć. Ty robisz za piątą kolumnę.
          > Kacapia ma z ciebie pożytek, choć niezbyt duży.
          Da się leczyć twoje obłąkanie i szukanie onuc.
          • mateusz572 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 26.09.25, 15:06
            boggi_dan napisał:

> Da się leczyć twoje obłąkanie i szukanie onuc.

Czyżbyś już opanował chodzenie w skarpetkach?
            Zważ jednak, że skarpetki należy czasem prać.
            • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 21:44
              Wygląda na to ze walonki wkłada na na nieowinięte onucami stopy,
    • weteran-czasu Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 15:54
      Rosjanie w latach 90 ubiegłego wieku wyprowadzając się z Polski nie mogli w żaden sposób doliczyć się 7 rakiet SS20 z czego 2 miały po jednej głowicy termojądrowej 1MT, a pozostałe po 3 głowice 150 kT i tak pozostało.
      Przestali poszukiwać i Jelcynowi zameldowali, że jest wszystko charaszo! Teraz ćmokają, bo zdali sobie sprawę, że rakiety te mogły być przejęte przez Polskę za kasę, którą dostali w łapę ich pazerni generałowie. Tak ćwierkają wróbelki, a jak ćwierkają, to coś może być na rzeczy.
      • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 16:04
        > rakiety te mogły być przejęte przez Polskę

Nie przez Polskę tylko przez skorumpowanych oficerów WP. Kiedyś oglądałem reportaż holenderskiego dziennikarza, który podając się za kupca pertraktował w sprawie kupna rakiet z głowicami N. Pertraktacje filmowane ukrytą kamerą w warszawskim hotelu. Lata, początek 90.
      • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 16:09
        > Rosjanie w latach 90 ubiegłego wieku wyprowadzając się z Polski nie mogli w żaden sposób doliczyć się 7 rakiet SS20 z czego 2 miały po jednej głowicy termojądrowej 1MT, a pozostałe po 3 głowice 150 kT i tak pozostało.

Jeszcze więcej nie mogli się doliczyć po wyprowadzeniu się z Ukrainy. Jeszcze niedawno przed rozpoczęciem wojny produkowano wiele filmów sensacyjnych na ten temat. Ukraińska mafia, brudne bomby i takie inne sprawy związane z terroryzmem. Nagle przestano produkcji filmów i zniknęły one z repertuarów. No tak, rozumiem o aniołach nie można zle.
        • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 17:03
          "Jeszcze więcej nie mogli się doliczyć po wyprowadzeniu się z Ukrainy. Jeszcze niedawno przed rozpoczęciem wojny produkowano wiele filmów sensacyjnych na ten temat. Ukraińska mafia, brudne bomby i takie inne sprawy związane z terroryzmem."

Jeszcze więcej produkowano filmów sensacyjnych z rosyjską mafią i też jakoś to się skończyło. No tak, rozumiem, o aniołach nie można źle.
          • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 18:43
            > Jeszcze więcej produkowano filmów sensacyjnych z rosyjską mafią

Nie rzuciło mi się to w oczy natomiast zauważyłem, że ukraińską mafię przedstawiano jako najbardziej okrutną w śród okrutnych.
            • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 22:49
              Nie znam ani jednego filmu o ukraińskiej mafii, natomiast radziecka to bodajże w którym 007 nawet była.
              • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 25.09.25, 23:55
                Cala seria Bondów 007 polega na tym, ze rywalizują w niej agenci KGB i MI6 ze soba przy pomocy różnych mafii. Chyba dlatego w czasach PRL była zakazana.

Po wpisaniu w Google hasła "filmy w ktorych wystepuje ukrainska mafia" AI daje krótkie spojrzenie na temat. Jak jesteś bardziej ciekawy to proszę bardzo możesz rozszerzyć swoje wiadomości.
                Stricte o czym zaznaczyłem wyżej o ukraińskiej mafii chyba nie ma filmu, ale jest wiele takich, w których ukraińscy gangsterzy odgrywają ważne role w całej fabule filmów.
                • boggi_dan Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 26.09.25, 12:17
                  Ty możesz coś znaleźć o Stirlitz.
                    • buldog2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 18:26
                      Kurczę, miałem to wkleić i widzę, że jest.
                      Na temat mafii posowieckich (rosyjskich, ukraińskich...) są jeszcze bardzo rzeczowe filmy Szarija (Шарий), sporo jest o mafii narkotykowej (mafia ukraińska pod kierownictwem mafii rosyjskiej, a nad nimi GRU), którą na miejscu kryszuje Zelenski. Zmonopolizowali dystrybucję narkotyków dla ukraińskiej armii.
                      Szarij przyznaje że nienawidzi Zelenskiego, jemu samemu zarzuca się mocno prorosyjskie sympatie. Czasem jego symetryzm rzeczywiście jest niezrozumiały.
                • bobislaw.borboje Najlepiej dał się zapamiętać 26.09.25, 16:40
                  film Luca Bessona o rosyjskiej mafii:

https://fwcdn.pl/fpo/06/02/810602/7887895_1.10.webp
        • stasi1 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 09:13
          Tylko że z Ukrainy nic nie zabierali. To co stacjonowało w Ukrainę, zostało tam. Taka ciekawostka, w pewnym momencie niepodległa Ukraina była trzecim mocarstwem nuklearnym na świecie
          • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 10:08
            Była do czasu kiedy w zamian za gwarancje bezpieczeństwa oddala swoja bron nuklearną Rosji. Miłująca pokój Rosja w zamian codziennie wysyła Ukraińcom wielkie ilości broni konwencjonalnej.
            • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 11:04
              > oddala swoja bron nuklearną Rosji.

Swoją? Oddała właścicielowi. Jednak są duże podejrzenia, ze trochę zabawek zawieruszyło się.
              • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 19:45
                don.kulawy napisał:

> > oddala swoja bron nuklearną Rosji.
                >
                > Swoją? Oddała właścicielowi.

Jednocześnie zatrzymała część broni konwencjonalnej, której właścicielem też było ZSRR.
                Albo ZSRR było właścicielem całej broni albo Ukraina była właścicielem części broni nuklearnej.

> Jednak są duże podejrzenia, ze trochę zabawek zawieruszyło się.

I dlatego też Ukraińcy nie chcą powrotu tego bajzlu u siebie w kraju.
                • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 30.09.25, 12:24
                  > I dlatego też Ukraińcy nie chcą powrotu tego bajzlu u siebie w kraju.

Nigdy z tego bajzlu nie wyszli, a nawet go powiększyli i dobrze się w nim czują.
                  • storima Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 30.09.25, 13:11
                    Jest co raz to gorzej:

Władimir Putin i kremlowscy decydenci zaczynają coraz mocniej odczuwać ciężar wojny w Ukrainie. Aby poradzić sobie z narastającym deficytem budżetowym, Moskwa zamierza podnieść podatki i ograniczyć wydatki publiczne.

amp.dw.com/pl/rosyjska-gospodarka-w-opa%C5%82ach-putin-pod-presj%C4%85/a-74180344
                  • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 02.10.25, 10:46
                    don.kulawy napisał:

> > I dlatego też Ukraińcy nie chcą powrotu tego bajzlu u siebie w kraju.
                    >
                    > Nigdy z tego bajzlu nie wyszli, a nawet go powiększyli i dobrze się w nim czują.

Nie do końca. Dużo Ukraińców jeździło do Polski do pracy, tak jak my jeździliśmy na saksy do Niemiec. Zobaczyli inny świat i stwierdzili, że chcą do niego dołączyć swój kraj. Jeśli będą chcieli dołączyć do Unii Europejskiej, to będą musieli zrobić wiele zmian.
                    Podobnie jest z Mołdawią.
                    • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 02.10.25, 10:53
                      Bardzo bogaty kraj, w którym szaleje korupcja i bieda. Kraj oligarchów i wielkich właścicieli ziemskich, głównie Holendrów, Belgów i Niemców. Bogactwami naturalnymi nawet się nie interesowali, to co odkryto za czasów ZSSR w niewielkiej ilości było eksploatowane.
                    • j-k Z Moldawia jest o wiele jasniej. 03.10.25, 21:34
                      tapatik napisał:
                      > Podobnie jest z Mołdawią.

Z Moldawia jest o wiele latwiej.
                      w 1940 na mocy znanego nam paktu Ribentrop-Molotov z 1939 Sovieci ukradli Moldawie Rumunom

Rumuni, wiedzac, ze z ZSRR nie wygraja - oddali Moldawie bez oporu.

a moze powinni walczyc ?

chocby jak Polacy w 1939 w obronie Grodna ?

tu mapa Rumunii z roku 1940 - przed agresja soviecka:

de.pinterest.com/pin/441845413465599075/
              • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 04.10.25, 09:25
                Czyli Ukraina nie była niczym innym jak kolonia rosyjską wiec własnej broni nie posiadała. To chcesz powiedzieć?
                • negativum Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 17:55
                  x2468 napisał:

> Czyli Ukraina nie była niczym innym jak kolonia rosyjską wiec własnej broni nie
                  > posiadała. To chcesz powiedzieć?

Tak uważał Vlad Putin. Specjalną misję przygotował tylko na 3 dni.
                  • k-w-9 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 18:28
                    Nie znam wszystkich planów W. Putina,ale ostatecznie może być
                    pretekstem odzyskanie ziem rosyjskich,które Ukraina dostała
                    w czasie rewolucji w prezencie od komunistów i może tak małym
                    sukcesem zadowoli się Putin, jeśli Zełenski nie będzie dalej walczył
                    przy pomocy Zachodu,bo inaczej może być "atom",
                    i to walka Zachodu o Ukrainę jako w całości dotychczasowego państwa
                    może stać się pretekstem dla Putina do użycia atomu i nikt nie będzie
                    konfrontował się z Rosją nuklearnie,bo będą znane przyczyny.
                    Chyba nie mylę się, bo tylko jedna atomowa rakieta ma być?
                    • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 18:56
                      Nie będzie żadnego atomu, ponieważ Xi nie wyraził zgody na jego użycie w Azji i Europie.
                      Reszta to propaganda fiutina.
              • buldog2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 18:31
                W sumie brakuje ok. 100 głowic, o dziewięćdziesięciu kilku mówi ówczesny rosyjski rzecznik praw człowieka.
                Ale jest jeszcze Czeczenia, nie zapominajmy.
            • stasi1 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 02.10.25, 07:15
              Rosja tez dawała im te gwarancje, ale Putin stwierdził że one go nie obowiązują
            • buldog2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 18:27
              Jakie gwarancje bezpieczeństwa? Od kogo? Jakiś traktat?
    • mazala2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 28.09.25, 10:26
      Przypomnij gdzie i kiedy tak powiedział Prezydent Nawrocki?
      • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 10:22
        Co naćpany złotousty powiedział? Może coś powiedział do pustych krzeseł w ONZ lecz nikt nie wie co.
    • boggi_dan Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 11:34
      Pierwsze drony kupił rząd Zjednoczonej Prawicy. Czołgi K2 tez. F-35 też zamówił. Co ta koalicja zrobiła więcej. Kosiniak i wszystko jasne. Rządzą nami ludzie nieodpowiedzialni a raczej nieudacznicy i wojna nad nami wisi. Tusk i reszta NIEUDACZNIKÓW LUDZI POWOŁANYCH O BARDZO NISKIEJ WIEDZY. Wszędzie to się dzieje i prowadzi nas nad przepaść. A pieniędzy na edukacji nie ma. I na nic więcej.
      • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 21:16
        boggi_dan napisał:

> Pierwsze drony kupił rząd Zjednoczonej Prawicy. Czołgi K2 tez.
        > F-35 też zamówił. Co ta koalicja zrobiła więcej. Kosiniak i wszystko
        > jasne. Rządzą nami ludzie nieodpowiedzialni a raczej nieudacznicy
        > i wojna nad nami wisi. Tusk i reszta NIEUDACZNIKÓW LUDZI
        > POWOŁANYCH O BARDZO NISKIEJ WIEDZY. Wszędzie to się dzieje
        > i prowadzi nas nad przepaść. A pieniędzy na edukacji nie ma. I na nic więcej.

Pierwsze zakupione drony to były tureckie Bayraktary, dlaczego nie zostały kupione polskie drony? Przecież już wtedy istniały chociażby FlyEye'e. Dlaczego kupiliśmy koreańskie K9 zamiast polskich Krabów? Przecież to jest działanie przeciwko gospodarce własnego kraju.
        Mieliśmy Leopardy, po co kupowaliśmy Abramsy, a potem K2? Dlaczego nie rozwijaliśmy czołgów polskich?
        Mamy w tym momencie 7 rodzajów czołgów, koszmar dla logistyki.
        Dlaczego PiS uwalił zakup francuskich Caracali?

Dlaczego nie kupiliśmy od Czechów nowoczesnych armat do T-72?

Tusk jest o niskiej wiedzy? Poproszę o uzasadnienie.

Co nas prowadzi do przepaści? Mamy rozwalony budżet przez rozbuchany socjal i ogromne zakupy w USA i Korei, mimo że część tych zakupów moglibyśmy dokonać w Polsce. I ten budżet rozwalił PiS, a konsekwencje ponosimy my wszyscy.
      • stasi1 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 07:41
        W ostatnim roku rządzenia przez PiS był plan aby co roku kupować 1500 dronów, tyle w Ukrainie nie starcza na jeden dzień walk
      • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 07:59
        "Pierwsze drony kupił rząd Zjednoczonej Prawicy."

Która jeszcze 2 miesiące temu krytykowała obecny rząd za zakup dronów.

Owszem, kupił. Znakomite technologicznie, piekielnie drogie - koszt produkcji - 33 mln dolarów za sztukę, a przecież za darmo Amerykanie nam nie sprzedają. Na pewno dobre i skuteczne w likwidowaniu irackich bandytów, ale - jak się może wydawać - w warunkach współczesnej wojny kompletnie nieprzydatne.
    • privus Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 13:05
      k-w-9 napisała:

> Fanatycy, rusofoby, politycy twierdzą, że Rosję można pokonać,
      > bo Piłsudzki pokonał Rosję,ale to była niedoświadczona Armia
      > Czerwona w 1920r, bo później pokonała Hitlerowskie Niemcy
      > i zajęła Europę Środkową i zmieniły się ustroje politycznej państw,
      > a analfabeci zaczęli chodzić do szkół i wyzwalać się z ciemnoty.
      >
      Nie wiem, czy bez szerokiego wsparcia i pomocy Zachodu ZSRR pokonał by Hitlerowskie Niemcy. Jedni potrzebni byli drugim i jedni rozgrywali drugich w swoim interesie. Co do analfabetyzmu panującego na terenach byłego zaboru rosyjskiego masz rzeczywiście rację. Ślady tego można było spotkać jeszcze po 1945 r. wśród tzw. repatriantów. Zapominasz jednak niestety o tym, co zrobiono na tym polu w czasie II RP.
      • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 21:52
        tu niema wątpliwości. Bez pomocy z Zachodu ZSSR by nie istniał. Hitler wygrałby wojnę.
        • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 22:51
          Bodajże u Suworowa był opis działania radzieckiego dowódcy Żukowa. Wysyłał on żołnierzy do ataku. Jeśli atak się nie powiódł to wysyłał następny oddział. I tak do skutku. W ogóle nie liczył się ze stratami w ludziach.
          Czytałem ostatnio o jakimś radzieckim czołgu, który mógł przejechać zaledwie 20 km do remontu silnika, ale w warunkach bojowych "przeżywał" około 15 km. Dodatkowo był tani i prosty w produkcji.

Więc tak na dobrą sprawę to nie wiadomo co by było.
          • j-k tak bylo 03.10.25, 23:10
            tapatik napisał:

> Bodajże u Suworowa był opis działania radzieckiego dowódcy Żukowa. Wysyłał on ż
            > ołnierzy do ataku. Jeśli atak się nie powiódł to wysyłał następny oddział. I ta
            > k do skutku. W ogóle nie liczył się ze stratami w ludziach.
            > Czytałem ostatnio o jakimś radzieckim czołgu, który mógł przejechać zaledwie 20
            > km do remontu silnika, ale w warunkach bojowych "przeżywał" około 15 km. Dodat
            > kowo był tani i prosty w produkcji.

Tak bylo
            na froncie zginelo ok.. 10 mln sovieckich zolnierzy (20 mln - to sovieckie klamstwo)

- ale wygrali.

podobnie jak z T-34 - te wygraly iloscia z niemieckimi Panterami i Tygrysami.
            • privus Re: tak bylo 04.10.25, 00:05
              Ludziej i nich mnogo.
              • x2468 Re: tak bylo 04.10.25, 09:28
                Jak powiedział Żukow chyba Montgomeremu, z żołnierzami nie ma problemu. Baby urodzą.
    • adam.eu Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 19:03
      k-w-9 napisała:

>
      > Prezydent powiedział, że Rosja to papierowy tygrys.
      > A ja widzę inaczej Rosję, bo to nuklearny tygrys,
      > który z tej pozycji nie zgodzi się przegrać wojny.
      .........................................

Jeżeli tak uważasz, to masz satysfakcję, że praktycznie albo i faktycznie nie służysz papierowemu, a nuklearnemu tygrysowi?
      • k-w-9 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 21:58

adam.eu, tak widzę Rosję przypartą do muru,
        a Ty pewnie myślisz, że Rosję można konwencjonalnie
        i podstępnie jak wąż zniszczyć i że nie będzie bronić się,
        bo to są wg Ciebie ludzie ograniczeni umysłowo?,
        i może niektórzy tacy są,ale też są wśród nich inteligentni,
        bankruci polityczni, którzy nawrócili się i w imię Boga mogą zabijać
        na wojnie zgodnie z tradycjami w religiach i mogą nie pogodzić się
        z poczuciem przegrania na wojnie i ze świadomością zniszczenia
        gospodarki skazującej na ubóstwo społeczeństwo?

Wojna to szaleństwo,to zbrodnie, to zabijanie bez skrupułów.
        I nie wiadomo co mogą myśleć o swoim kraju politycy
        w obliczu przegranej wojny, bo może zechcą podzielić się
        swoim nieszczęściem i pociągną ze sobą tych,
        co tak "dobrze" im życzyli.Takie pogróżki już były ze strony Rosji.
        • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 22:08
          kacapia przyparta do muru? Przez kogo?
          Przecież to kacapy atakują inne kraje.
          • k-w-9 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 29.09.25, 23:23

tapacik, nie pamiętasz jak nasi i europejscy politycy w euforii twierdzili,
            że zniszczą gospodarkę Rosji sankcjami i też przy pomocy Ukrainy,
            że Rosja nie będzie mieć wyboru i podda się,
            albo będzie rewolucja w Rosji i zmiana władzy?
            • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 30.09.25, 14:09
              Nie wiem, co wasi mówili, ale nasi faktycznie na to liczyli, że powstrzymają rosyjską agresję sankcjami. Faktycznie nie przewidzieli, ile przywódca Rosji jest w stanie zrobić przeciw własnemu narodowi, by osiągać cele, których sam naród nie rozumie. Sęk w tym, że sankcje były następcze, a nie uprzednie - przyparcie do muru jest konsekwencją agresywnej polityki. Przecież przez lata mieliśmy pełną współpracę Europy z Rosją, w Polsce trwał reset. A teraz wmawiasz innym, że od lat na świecie panuje rusofobia.
              • buldog2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 20:43
                Sankcje były w większości udawane.
                W 2022 eksport Intela do Rosji wzrósł o 10%, podobnych przykładów mnóstwo.
                Chyba dopiero w 2024 i 2025 zaczęto bardziej blokować:
                theins.ru/inv/280269
            • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 21:02
              Pamiętam, ale to nie odpowiada na moje pytanie, więc zadam je jeszcze raz.
              Przez kogo kacapia jest przyparta do muru?
              • boggi_dan Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 21:38
                tapatik napisał:

> Pamiętam, ale to nie odpowiada na moje pytanie, więc zadam je jeszcze raz.
                > Przez kogo kacapia jest przyparta do muru?
                >
                No i? Gdy w 2018 roku Donald Trump nawoływał kraje NATO do zwiększenia wydatków na obronność a Niemcy przestrzegał przed nadmiernym uzależnieniem się od surowców z Rosji - elity europejskie śmiały się i drwiły.
                Zajęło elitom 6 lat by się przekonać jak bardzo się myliły.
                Tusk jako premier za poprzedniego rządu ochoczo uczestniczył w zbliżeniu z Rosją i łaszeniu się do niej.
                Gdy J. Kaczyński w 2010 napisał list otwarty przestrzegając przed rozwojem rosyjskiego militaryzmu oraz zbyt dużym zaangażowaniem Europy w zakupy surowców rosyjskich - ówczesny minister Tuska, Sławomir Nowak nazwał to działaniem sprzecznym z polską racją stanu, a ówczesny inny minister Tuska, Radosław Sikorski ironicznie pytał, czy prezes nie jest na proszkach.
                Takie są polskie i europejskie elity, najpierw szydzą, potem mijają lata zanim się zorientują, że nie miały racji.
                Po czym robią zwrot o 180 stopni i kompletnie zapominają o tym, co robiły wcześniej.
                • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 03.10.25, 22:52
                  Nadal brak odpowiedzi na moje pytanie.
                • sverir Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 04.10.25, 09:55
                  " Gdy w 2018 roku Donald Trump nawoływał kraje NATO do zwiększenia wydatków na obronność a Niemcy przestrzegał przed nadmiernym uzależnieniem się od surowców z Rosji - elity europejskie śmiały się i drwiły."

A w 2025 roku Trump w poniedziałek wycofuje się z NATO, by we wtorek do niego wrócić.

Masz swój obrót o 180 stopni.
              • j-k Zgaduje: jak w II WS ? 03.10.25, 23:14
                tapatik napisał:
                > Pamiętam, ale to nie odpowiada na moje pytanie, więc zadam je jeszcze raz.
                > Przez kogo kacapia jest przyparta do muru?

Zgaduje: jak w II WS ?

- przez amerykanski przemysl zbrojeniowy ?

• tapatik Re: Zgaduje: jak w II WS ? 04.10.25, 08:52
                  j-k napisał:

> tapatik napisał:
                  > > Pamiętam, ale to nie odpowiada na moje pytanie, więc zadam je jeszcze raz
                  > .
                  > > Przez kogo kacapia jest przyparta do muru?
                  >
                  >
                  > Zgaduje: jak w II WS ?
                  >
                  > - przez amerykanski przemysl zbrojeniowy ?

Podczas II Wojny Światowej to USA pomagała Armii Czerwonej poprzez dostarczenie dużych ilości broni i amunicji, tzw. plan Lend Lease:
                  historia.org.pl/2022/04/07/lend-lease-act-amerykanska-pozyczka-ktora-pomogla-aliantom-wygrac-ii-wojne-swiatowa/
                  W jaki sposób teraz amerykański przemysł zbrojeniowy przypiera kacapię do muru?
                  To nie USA rozpoczęła tę wojnę tylko fiutin, któremu się marzy powrót ZSRR.
        • adam.eu Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 30.09.25, 09:21
          "adam.eu, tak widzę Rosję przypartą do muru,"

Jak rozumiesz to "przyparcie do muru"?
          I co, w imieniu Rosji ostrzegasz, że Rosja jak rozpocznie wojnę, to nie wolno z nią zadzierać, cokolwiek by to znaczyło, bronisz ją przed tym?
          Otwarcie, Rosja Twoim zdaniem na razie powinna zając Ukrainę, bo posiada potencjał nuklearny?
          A później też będzie posiadała potencjał nuklearny, czy nie będzie posiadała potencjału nuklearnego i będzie mogła rozpoczynać kolejne wojny?
    • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 04.10.25, 08:31
      Rosja to taki chudziutki amorek w walonkach. Niedożywiony, lata z goła dupą z pyska lecą mu dzień i noc słowa o pokoju i miłości i strzela bez ustanku na wszystkie strony. Niczego więcej nie czyni bo zwyczajnie nie potrafi.
      • tapatik Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 04.10.25, 08:54
        Tylko, że tych amorków jest dużo i mają na czele amora z carskimi ambicjami.
        • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 04.10.25, 09:30
          Rosja jest na szczęście jedna. O jedną za dużo.
      • don.kulawy Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 14:38
        x2468 napisał:

> Rosja to taki chudziutki amorek w walonkach. Niedożywiony, lata z goła dupą z p
        > yska lecą mu dzień i noc słowa o pokoju i miłości i strzela bez ustanku na wszy
        > stkie strony. Niczego więcej nie czyni bo zwyczajnie nie potrafi.
        >

Powtórzył Zełenskiemu słowa Putina o tym, że dotychczasowe działania Rosji to zaledwie "specjalna operacja wojskowa, nawet nie wojna". Podkreślał, że Ukraina przegrywa, a "jeśli (Putin - red.) zechce, to cię zniszczy". Mówił, że gospodarka Rosji świetnie się ma.
        • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 18:37
          Rosja wygrywa i wygrać nie potrafi. Ile lat już wygrywa i przy okazji staje się największym obiektem pogardy świata, wasalem Chin i dyktator Korei. Czy to zaspakaja ambicje Rosjan?
    • hana2 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 13:15
      Nie byłoby zaskoczenia, gdyby się okazało, że cały ten ich arsenał ma wartość dla kolekcjonerów broni jedynie
      • taniarada Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 15:42
        Jak już mają iść te atomówki to lepiej teraz niż za 10 czy 50 lat, póki u rusków 9 na 10 walnie w silosie Haneczko.
    • x2468 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 17:36
      Tygrys z filcowymi zębami i gołą dupą który w 3 dni miał pożreć Ukrainę.
      • stasi1 Re: Rosja to nuklearny tygrys, a nie papierowy. 20.10.25, 20:51
        Ale nuklearnie ma więcej niż pozostałe państwa świata, prócz USA. Za poszedł w te niuki, brakuje mu zwykłej broni. Teoretycznie w konwencjonalnej Chiny juz prześcigneły Rosję, w niukach jeszcze będą długo do przodu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka