Dodaj do ulubionych

Wir schaffen das !.

21.12.25, 23:14
Pan premier deklarował polskie gwarancje dotyczące przejęcia Ruskich aktywów w belgijskich bankach ale się nie udało. Jednak z radością zapłacimy za 90 mld długu, który zaciągną eurokraci na podtrzymanie ukraińskiej wojny. Szkoda że to tylko 90 mld a nie 300 mld ale mówi się trudno ... . Wir schaffen das !!!.
Obserwuj wątek
    • perla.roztocza Re: Wir schaffen das !. 21.12.25, 23:18
      każdy Polak zapłaci 2 tys. zł rocznie, bez względu na wiek.
      Ale ryży powiedział, ze nas to nic nie będzie kosztować.
      I wielu znajdzie się takich co wierzą nadal temu patologicznemu kłamcy właśnie.
      • don.kulawy Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 00:33
        Przez PiS, który zgodził się na spłacanie odsetek od ukraińskich długów już teraz płacisz więcej.
      • no-popis Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 11:32
        perla.roztocza napisał(a):

> każdy Polak zapłaci 2 tys. zł rocznie, bez względu na wiek.
        > Ale ryży powiedział, ze nas to nic nie będzie kosztować.
        > I wielu znajdzie się takich co wierzą nadal temu patologicznemu kłamcy właśnie.
        Wyjątkowo zakłamana osoba z tego Tuska ale już gubi się w tych kłamstwach. Już ma na twarzy nerwicę nawet jak pyta go o to TVN24 :) ...plątał się jak dziecko, które kłamało.
        Ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział.
    • don.kulawy Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 00:32
      Długiem miała być obciążona tylko mała Belgia i w dodatku od wiele większej sumy niż te 90 mld, które teraz będą rozłożone na wszystkie państwa Unii bo przecież nie ma mocnych aby Rosja miała się do tego przyłożyć.

Nigdy bym nie przypuszczał, że kiedykolwiek będę bił brawo premierowi Belgii Bart De Wever. 👏
      • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 11:19
        Nie wszystkie !. Czechy Słowacja i Węgry nie będą spłacać tego długu - uzyskały wyłączenie
      • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 17:46
        Ola Fedorska omawia artykuł we Frankfurter Allgemeine Zeitung gdzie są protokoły z unijnych dyskusji o zadłużaniu dla Ukrainy i Mercosur. Pouczające kto wiódł prym pośród państw w dyskusji ... .Polecam.
    • don.kulawy Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 00:40
      https://pbs.twimg.com/media/G8t58Q6XkAAf3B_?format=jpg&name=900x900
    • stasi1 Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 08:53
      To chyba dobrze że pomagamy Ukrainie? Chociaż Rosja chciała by aby do tego nie doszło. Moglibyście juz cala Ukrainę zająć i wyjść na granicę z Polska
      • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 11:23
        Pomoc pomocą ale nasze zadłużenie jest już i tak koszmarne. Płacimy jedne z najwyższych odsetek od długu - w ciągu 5 lat wzrosło z 2% do 5,5 % to daje 100 mld rocznie spłat samych odsetek.
        • no-popis Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 11:33
          planeta_plonie napisał:

> Pomoc pomocą ale nasze zadłużenie jest już i tak koszmarne. Płacimy jedne z naj
          > wyższych odsetek od długu - w ciągu 5 lat wzrosło z 2% do 5,5 % to daje 100 mld
          > rocznie spłat samych odsetek.
          Orkiestra na tym Titanicu gra dalej :)
        • stefan4 Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 11:57
          planeta_plonie:
          > nasze zadłużenie jest już i tak koszmarne. Płacimy jedne z najwyższych odsetek od długu
          > - w ciągu 5 lat wzrosło z 2% do 5,5 % to daje 100 mld rocznie spłat samych odsetek.

A dokładniej:
              • ,,Zadłużenie Skarbu Państwa (SP) na koniec września 2025 r. wyniosło 1.868.603,9 mln zł'', a
              • ,,odsetki, które Polska musi płacić od swoich pożyczek, niemal się podwoją, rosnąc z
                75,5 mld zł w 2025 roku do około 130 mld zł w 2029 roku
          '' (pod koniec artykułu)
          — ale w 2025 to ma być 75.5mld.

Tak wiec odsetki od długu wynoszą obecnie
              (75.5*10^9) / (1.8686039*10^12)  =  0.04040449664  ≈  4.0%

To sporo. Nie ma powodu jeszcze podbarwiać rzeczywistości zwiększając prawdziwą wysokość odsetek o ponad jedną trzecią.

Sam liczyłeś, czy jakiś obcy agent wpuścił Cię w maliny? Na wszelki wypadek nie podałeś źródła swoich dziwnych danych...

- Stefan
          • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:09
            Wpisz sobie w google jakie odsetki płacą kraje europejskie od swojego długu i się dowiesz prawdy (zaraz znajdę link) np tu www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-10-letnie-edo/edo1235/. Tu zaś znajdziesz porównanie do innych krajów unijnych. www.wnp.pl/rynki/rentownosci-obligacji-wybranych-panstw,1014354.html . Należy zauważyć że większość emitowanych obligacji jest 10 cio letnia.
            • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:12
              Nie wiem skąd wytrzaskałes te 75 mld ale z tego co czytałem to dziś jest ok 90 mld /rok odsetek.
              • stefan4 Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:45
                planeta_plonie:
                > Nie wiem skąd wytrzaskałes te 75 mld

Krótka instrukcja klikania w podane odsyłacze:
                    • wyszukaj w tekście fragment podkreślony;
                    • najedź na niego kursorem — sposób sterowania kursorem zależy od tego,
                      czy masz mysz, czy touchpad, czy coś innego — w razie wątpliwości poproś
                      o radę 10-letniego synka sąsiadów;
                    • kliknij.

Ćwiczenie sprawdzające: powtarzam fragment mojego poprzedniego postu, a Ty spróbuj wykonać przepisane wyżej czynności:

stefan4:
                >    • ,,odsetki, które Polska musi płacić od swoich pożyczek, niemal się podwoją,
                >      rosnąc z 75,5 mld zł w 2025 roku do około 130 mld zł w 2029 roku
                '' (pod koniec
                >      artykułu)

Udało się?

No to masz jak na tacy: 130mld w 2029, a 75.5mld w 2025. Teraz jeszcze jedno ćwiczenie: zajrzyj do kalendarza i sprawdź, jaki to mamy obecnie rok.

planeta_plonie:
                > ale z tego co czytałem to dziś jest ok 90
                > mld /rok odsetek.

Aha, więc idziesz na kompromis: przedtem było 100mld/rok, a teraz spadło do 90mld/rok.

Ale sam nie wiesz, gdzie o tym czytałeś (bo inaczej byś podał). Zachodzi wysokie prawdopodobieństwo p , że autor tego czegoś, co czytałeś, również nie wie, skąd wytrzasnął podawane przez siebie liczby.

Społeczeństwa dzielą się bowiem na sfery:
                    • w sferze N (jak ,,nauka'') ludzie skonfrontowani z hiobową wieścią przystępują do jej
                      weryfikacji/falsyfikacji; natomiast
                    • w sferze P (jak ,,plotka'') ludzie skonfrontowani z hiobową wieścią możliwie szybko
                      powtarzają ją innym, dodawszy odrobinę okropności własnego pomysłu.
                Twoja informacja wydaje się pochodzić ze sfery P.

- Stefan
          • x2468 Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 22:42
            Odsetki zmalały, w 2025 roku wynosiły 4,4%. Gdybyśmy bali w strefie Euro to prawdopodobnie wynosiłyby 2,2%., tak jak innych gospodarek lezących w tej strefie.
        • stasi1 Re: Wir schaffen das !. 25.12.25, 14:31
          Teraz już nasza pomoc marnie wygląda dla Ukrainy. Ale faktycznie za PiSu pomagaliśmy im zdecydowanie więcej. I ja nic nie mam do PiSu za ta wieksza pomoc dla Ukrainy. Mam co najwyżej pretensję do nich że przed wojna w Ukrainie zrobili w Warszawie kongres sympatyków Putina
    • niegracz Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 09:10
      planeta_plonie napisał:

>o. Jednak z radością zapłacimy za 90 mld dł
      > ugu, który zaciągną eurokraci na podtrzymanie ukraińskiej wojny.
      • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 14:50
        Można przecież uzyskać pomoc unijną dla Ukrainy i jednocześnie zwolnienie ze spłacania kredytu tak jak to ugrały Węgry Czechy czy mała Słowacja. My zaś się wyrywamy do płacenia gdy nasza sytuacja finansowa jest tragiczna.
        • stefan4 Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:12
          planeta_plonie:
          > Można przecież uzyskać pomoc unijną dla Ukrainy i jednocześnie zwolnienie ze
          > spłacania kredytu tak jak to ugrały Węgry Czechy czy mała Słowacja.

Wspaniały pomysł! Niech wszystkie kraje Unii uzyskają pomoc dla Ukrainy, a jednocześnie zwolnienie ze spłacania kredytu! Dlaczego nie wpadła na to ani Ursula von der Leyen, ani Friedrich Merz, ani Emmanuel Macron, ani ci wszyscy inni?

Wiem, dlaczego. Bo nie mają Ciebie za doradcę...

- Stefan
        • don.kulawy Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:37
          planeta_plonie napisał:

> Można przecież uzyskać pomoc unijną dla Ukrainy i jednocześnie zwolnienie ze sp
          > łacania kredytu tak jak to ugrały Węgry Czechy czy mała Słowacja.

Pomysł genialny w swojej prostocie. 😂

Autor! Autor! 👏👏👏🤡🤡🤡
    • monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 13:13
      Przeciez oni czyli ci utopijni fatasci licza ze Rosja oglosi kapitulacje, wyplaci ofiarze reparacje, a utopijni fantasci reparacjami beda splacac dlugi by odzyskac pieniadze jakie wpompowali w te rozrobe. Co bedzie jesli dojdzie do ugody do ktorej najprawdopodobnie zmusi amerykanska administracja, ma takie mozliwosci? Rosyjskie aktywa w bankach beda musialy zostac uwolnione, pozyczka (90 mld) straci efektywne zabezpieczenie/hypoteke, pojawi sie na horyzoncie byc albo nie byc unii bardzo powazny prawny problem ktorym caly ciezar finansowy splaty pozostanie przy bardzo kulejacych juz finansach unii, a nie jak utopjnii fantasci planowali ze on bedzie przeniesiony na Rosje czy na Stany.
      • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 14:52
        Unia spłaci kredyt a Polacy będą w pierwszym rzędzie płatników. Tak wyglądają skuteczne negocjacje :).
        • stefan4 Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:14
          planeta_plonie:
          > Unia spłaci kredyt a Polacy będą w pierwszym rzędzie płatników.

Może dlatego, że jesteśmy również w pierwszym rzędzie zainteresowanych? Jeśli Ukraina padnie, to Niemcy zajmą pierwszy rząd, a my znajdziemy się w rzędzie zerowym.

- Stefan
          • don.kulawy Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:39
            > Jeśli Ukraina padnie, to Niemcy zajmą pierwszy rząd, a my znajdziemy się w rzędzie zerowym.

Rząd czego?
      • strzal_w_punkt Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:32
        Was ist das? Kohl und Sauerteig...
      • don.kulawy Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 15:44
        > Rosyjskie aktywa w bankach beda musialy zostac uwolnione, pozyczka (90 mld) straci efektywne zabezpieczenie/hypoteke

Chyba cię pogięło. Myślisz, że udzielający te pożyczki nie zabezpieczą się aby wymusić spłaty? Przecież nawet najgłupszy troll na tym foru nie wierzy w to, że do ich spłaty będą użyte zamrożone rosyjskie aktywa.
        • planeta_plonie Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 18:40
          Ruscy mają odpowiedź na zajęcie ich kasy - w Rosji są zachodnioeuropejskie inwestycje warte ok tyle im chcą zabrać. Znacjonalizują i już :))))))). Tylko, że wtedy zapłacą Niemcy i
        • monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 02:19
          don.kulawy napisał:

> > Rosyjskie aktywa w bankach beda musialy zostac uwolnione, pozyczka (90 m
          > ld) straci efektywne zabezpieczenie/hypoteke

>
          > Chyba cię pogięło. Myślisz, że udzielający te pożyczki nie zabezpieczą się aby
          > wymusić spłaty? Przecież nawet najgłupszy troll na tym foru nie wierzy w to, że
          > do ich spłaty będą użyte zamrożone rosyjskie aktywa.

Polska mowa trudna mowa dla wyksztalconego w Polsce Polaka. Oj ludzie ludzie chcecie nazywac innych trollami ale sami czegos niezrozumieliscie albo was tak poinformowali byscie tego niezrozumieli. Z jakimi propaozycjami szli nasi szefowie na szczyt unii? Ano byly dwie propozycje:
          - dobrania sie do rosyjskich pieniedzy zdeponowanych w unijnych bankach
          - albo podjecia pozyczki na poczet czyli zastaw albo moze inaczej pod hypoteke zdeponowanych w unijnych bankach rosyjskich pieniedzy

A ze premier Belgii, EZB, MFW, swiatowy bank, nowo powstala koalicja z przeciwnikow naruszania rosyjskich pieniedzy byla przeciwna wszystkim wariantom postanowiono ze kazde panstwo zaciagnie pozyczke i wreczy pieniadze wiadomemu panstwu. Co napisalam w poprzednim poscie bylo to trudne do zrozumienia ze zaraz durnowate gromy posypaly sie na mnie? Kto jest tu trollem, no kto?
          Co postanowiono ostatecznie na szczycie? Wybrano trzeci wariant bez hypoteki na rosyjskie aktywa. Rosyjskie aktywa kiedys beda musialy byc uwolnione, co by bylo gdyby wybrano drugi wariant, znaczy rosyjskie aktywa jako hypoteke pod unijna porzyczke i tu Rosja w jakims sadzie wygrywa sprawe, kto by musial splacac natychmiast pozyczke? Niestety jest taki wariant bo nie sadze by Rosja ot tak bez walki puscila w zapomnienie te rzeczy.
          Wegry, Slowacja, Czechy wymiksowaly sie z calej afery a co probowal wam wasz wodz wmowic do waszych juz tak skolowanych glow? No co?
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 02:38
            > A ze premier Belgii, EZB, MFW, swiatowy bank, nowo powstala koalicja z przeciwnikow naruszania rosyjskich pieniedzy byla przeciwna wszystkim wariantom postanowiono ze kazde panstwo zaciagnie pozyczke i wreczy pieniadze wiadomemu panstwu. Co napisalam w poprzednim poscie bylo to trudne do zrozumienia ze zaraz durnowate gromy posypaly sie na mnie? Kto jest tu trollem, no kto?<<<

Słowa "najgłupszy troll na tym forum" zostały bez wskazywania kogokolwiek, ale widzę, ze wzięłaś je do siebie. Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Belgii chciała zapewnień i zabezpieczeń od pozostałych krajów. Niestety nikt nie odważył się na złożeniu podpisu pod odpowiednimi dokumentami i większość pozostała przy ustnych zapewnieniach. Jednym słowem w razie draki Belgia mogla zostać na lodzie.
          • prze.nick Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 22:40
            Hypothek to polsku hipoteka a nie hypoteka.

nawiedzona napisała: Polska mowa trudna mowa dla wyksztalconego w Polsce Polaka
            • monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 10:43
              prze.nick napisał:

> Hypothek to polsku hipoteka a nie hypoteka.
              >
              > nawiedzona napisała: Polska mowa trudna mowa dla wyksztalconego w Polsce Polaka

Widzisz czlowieku strzelasz w pudlo jak na was przystalo, ani w Polsce wyksztalcona, jezyk polski jest dla mnie jezykiem ktorym sama sie mozolnie nauczylam wlasnie pisaniem na polskich portalach!

Teraz odniose sie do postu osoby z nickiem "to.ja.pies.na.czarnych" z braku czsu no bo przeciez dzis jest wigillia i ma sie duzo pracy w przygotowywaniu. Wiec zalinkuje wypowiedz z polskiego portalu w ktorym jest chaotyczna mowa o wszystkim na raz bez konkretnego skupienia sie na temacie ale mimo tego mozna smielo wywnioskowac ze bylo troche inaczej jak wymieniony powyzej nick twierdzi.

www.youtube.com/watch?v=jaLFiZ3ONto
              Jak zwykle i zawsze pozostajecie na koncu z reka w nocniku, przetlumaczony cytat z europejskich mediow.

"Zapytany w poniedziałek w wywiadzie dla gazety Die Zeit o komentarze Rutte'a, Pistorius odpowiedział: „ Nie wierzę w taki scenariusz”.

„Moim zdaniem Putin nie jest zainteresowany prowadzeniem totalnej wojny globalnej przeciwko NATO. Chce zniszczyć NATO od wewnątrz… podważając jego jedność ” – twierdził.

Według Pistoriusa Moskwa również „podejmuje strategiczne działania mające na celu przekonanie Amerykanów do wycofania się ” z Europy."

A teraz cytat z innej branzy

[i]"Rosyjskie owoce morza nadal sprzedawane w UE pomimo sankcji”

Jednak państwa bałtyckie, Finlandia i Szwecja naciskają na Brukselę, aby ta wprowadziła jeszcze większe ograniczenia importu z Rosji, co obejmuje m.in. wprowadzenie wyższych ceł na produkty rybołówstwa.

Polska również poparła zaostrzenie środków wobec Moskwy, ale polscy przetwórcy ryb twierdzą, że nadal są bardzo uzależnieni od importowanych surowców."
              [/i]

A teraz zastanowcie sie dlaczego macie drozyzne, placic za krzyczenie, za rusofobie, za germanofobie, za wegrofobie, itd :-)

To by bylo tyle i tak za duzo dla pustych, nieogarnietych glow, pomimo tego fröhliche Weihnachten!
              • prze.nick Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 10:48
                Przecież cytowałem ciebie!!!!!

Nie tylko nawiedzona ale i tępa.
              • prze.nick Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:02
                I z jeszcze jednym się mylisz - pies nie jest Polakiem i nie wychował się w Polsce. Ty i pies robicie błędy jakich nie zrobią Polacy, jak np w twoja "hypoteka" czy psa "cele macierzyste" zamiast "komórek macierzystych".
                Poza tym twoje polonofobiczne teksty tylko pokazują że po kacapach i szwabach nie można się czegoś dobrego spodziewać.
                • monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:24
                  prze.nick a co mozna sie po was spodziewac, pytam? Slyniecie z tego na swiecie i nic dziwnego ze budzicie sie zawsze z przyslowiowa reka w tak zwanym nocniku. :-)
                  • prze.nick Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:39
                    Ha ha, ja na wasze kacapskie i szwabskie fora nie wchodzę żeby eam wygarnąć ile syfu i zła wyrządziliście chociażby w 1939-1945
                    Ale to trzeba być niesamowitą mendą jak ty aby wejść komuś do domu i nasr... na dywan.
                    • monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:41
                      prze.nick napisał:

> Ha ha, ja na wasze kacapskie i szwabskie fora nie wchodzę żeby eam wygarnąć ile
                      > syfu i zła wyrządziliście chociażby w 1939-1945
                      > Ale to trzeba być niesamowitą mendą jak ty aby wejść komuś do domu i nasr... na
                      > dywan.

Hau, hau, hau, poszczekaj sobie do woli bo tylko to ci zostalo.
                      • prze.nick Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:44
                        Nie jestem psem polonofobiczna tępa mendo
                        A teraz sio: :D
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:05
                > Teraz odniose sie do postu osoby z nickiem "to.ja.pies.na.czarnych" z braku czsu no bo
                > Wiec zalinkuje wypowiedz z polskiego portalu w ktorym jest chaotyczna mowa o wszystkim...
                > www.youtube.com/watch?v=jaLFiZ3ONto
                > Jak zwykle i zawsze pozostajecie na koncu z reka w nocniku

😅
                Śledziłem na bieżąco ponieważ to mnie bezpośrednio dotyczyło i jakieś chaotyczne wypowiedzi nudzących się polskich youtuberów pozostaw dla siebie.

• monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 24.12.25, 11:27
                  Ja tez sledzilam, sledzilam tez tak zwany "pucz Emmanuela, Giorgii z +" na eu-szczycie przeciw naszemu i pani vdL.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 22.12.25, 18:00
      https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/574968-ig8814197/alternates/RAW_IMAGE
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 01:41
      Wolność__Słowa
      @WolnoscO
      ·
      Dec 21
      - Wyślemy na front pana Millera, żeby tam liczył czołgi

Ostra wymiana zdań między
      @LeszekMiller
      , a miłośnikami niekontrolowanej pomocy Ukrainie

Panie premierze Miller, wyrazy uznania za pilnowanie pieniędzy polskiego podatnika! x.com/WolnoscO/status/2002796170314408396?s=20
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 16:47
      Kapitan Żbik
      @MajorZbik
      ·
      5h
      Były ukraiński prokurator generalny, Światosław Piskun, wpadł we Francji w kłopoty, bo nie umiał odpowiedzieć na pytania dotyczące pochodzenia jego majątku. Podczas przeszukania jego willi zabezpieczono 90 tys. Euro w gotówce, 3 kg złota, 18 luksusowych zegarków o łącznej wartości ponad miliona Euro.

Francuzi nie dość, że nie okazali żadnej wdzięczności, za to, że Ukraina walczy za nich, to jeszcze postawili mu zarzuty prania pieniędzy. Wstyd mi za Macrona.

https://pbs.twimg.com/media/G82NwRmWsAAh-Up?format=jpg&name=900x900
      • monalisa2016 Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 18:21
        Zadnej sensacji nie odkryles tym postem. Nie oskryles przyslowiowej Ameryki, przeciez jest ich (znaczy ua-oligarchow) tam (nie tylko tam: Cypr, Malta, Wlochy, Monaco (!!!), WB.) pelno z swoimi milionowymi posiadlosciami. Plebs walczy ma froncie, a panowie oligarchowie i ich dzieci maja sie nadzwyczaj dobrze.
        Na inny post odniose sie pozniej jak znajde troche wiecej czasu.
      • adam.eu Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 19:49
        "Były ukraiński prokurator generalny, Światosław Piskun, wpadł we Francji w kłopoty, bo nie umiał odpowiedzieć na pytania dotyczące pochodzenia jego majątku. Podczas przeszukania jego willi zabezpieczono 90 tys. Euro w gotówce, 3 kg złota, 18 luksusowych zegarków o łącznej wartości ponad miliona Euro."

Ufff, to proś Putina o zrobienia porządku, nich on będzie na naszych granicach.

"Francuzi nie dość, że nie okazali żadnej wdzięczności, za to, że Ukraina walczy za nich, to jeszcze postawili mu zarzuty prania pieniędzy. Wstyd mi za Macrona"

Że pomimo tego Macron pomaga Ukrainie, zamiast wspomóc Rosję w robieniu porządków na Ukrainie?
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 19:58
          > Ufff, to proś Putina o zrobienia porządku

Co chcesz od Putina. Poproś swojego prezydenta Zelenskiego niech wreszcie zrobi porządek w swoich szeregach.
          • adam.eu Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 20:03
            Putin ZROBI i będziesz się cieszył.
            • adam.eu Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 20:17
              Oczywiście, porządek zrobi na tej skorumpowanej Ukrainie i wprowadzi swój ład.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 22:28
              adam.eu napisał:

> Putin ZROBI i będziesz się cieszył.
              >

Ja nie płacę miliardów na złodziei Putina. Na ukraińskich złodziei płaci cała EU mimo, ze co chwila wychodzi na jaw jakaś ich afera korupcyjna. Dla ciebie to jest cacy, ale mie wku...a to na potęgę.
    • adam.eu Re: Wir schaffen das !. 23.12.25, 19:42
      Tu chodzi o to, aby Ukraina dała sobie radę. Ale Ty stawiasz na Rosjan.
      • j-k Wir schaffen es nicht !. 23.12.25, 19:46
        adam.eu napisał:
        > Tu chodzi o to, aby Ukraina dała sobie radę. Ale Ty stawiasz na Rosjan.

ale nie da sobie rady.
        ta pomoc Zachodu - przedluza tylko wojne
        • adam.eu Re: Wir schaffen es nicht !. 23.12.25, 20:05
          j-k napisał:

> ale nie da sobie rady.
          > ta pomoc Zachodu - przedluza tylko wojne

Zdecyduj się, czy aby nie Ty pisałeś, ze dla Polski jest najlepiej, dopóki Rosja tłucze się z Ukrainą?
          • j-k tak i nie. 23.12.25, 20:10
            adam.eu napisał:
            > Zdecyduj się, czy aby nie Ty pisałeś, ze dla Polski jest najlepiej,
            dopóki Rosja tłucze się z Ukrainą?

Nie - tak jest nalepieJ - DLA USA.

Polska jest krajem przyfrontowym - wiec ta wojna na dluga mete ta wojna szkodzi Polsce.

dla Polski jest najlepszy komromis miedzy Rosja - a Ukraina.

i by oba te kraje wyszly z tej wojny oslabione - ale miare stabilne i nie upadle.

• adam.eu Re: tak i nie. 23.12.25, 20:16
              Teraz tak piszesz, o ile się to przed Trumpem pisałeś inaczej.
              • j-k nie. 23.12.25, 20:21
                adam.eu napisał:
                > Teraz tak piszesz, o ile się to przed Trumpem pisałeś inaczej.

NIE.

- moze cos opacznie zrozumiales.

krotka wojenka miedzy Rosja a Ukraina - jest na reke Polsce.

dluzsza - szkodzi CALEJ Unii

• adam.eu Re: nie. 23.12.25, 20:24
                  Krótka to się szybko kończy, a Ty pisałeś, aby tłukli się jak najdłużej.
                  • j-k nadal nie. 23.12.25, 20:32
                    adam.eu napisał:
                    > Krótka to się szybko kończy, a Ty pisałeś, aby tłukli się jak najdłużej.

kazdy w 2022 - myslal, ze to sie szybko skonczy - w kilka miesiecy.

nie tylko ja.

CIA - tez.

• to.ja.pies.na.czarnych Re: nadal nie. 23.12.25, 22:31
                      > kazdy w 2022 - myslal, ze to sie szybko skonczy - w kilka miesiecy.

Ukrainske onuce z tego forum przewidywały szybki upadek Rosji :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka