Dodaj do ulubionych

Sądom sędziom odbiło// i to mocno

23.12.25, 15:41
Zwyrodnialec został oskarżony o potworne przestępstwa i prawomocnie skazany na więzienie. Za kratki jednak nie trafi, bo w Sądzie Najwyższym i Sądzie Apelacyjnym w Rzeszowie górę wzięła polityka. Uchylono oba wyroki, choć w ogóle nie zajęto się zbrodnią popełnioną przez pedofila. Wystarczyło, że w składach orzekających dopatrzono się "neosędziów".
Obserwuj wątek
    • strzal_w_punkt Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 16:27
      Sąd Najwyższy rozpoznał kasację 18 listopada 2025 roku. Uchylił wyrok Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie ze względu na rzekomą wadliwość składu orzekającego, tj. „nienależycie obsadzony sąd”. Sprawę zwrócono do ponownego rozpoznania. Zdecydowali tak sędziowie Sądu Najwyższego Zbigniew Puszkarski, Kazimierz Klugiewicz oraz Waldemar Płóciennik.

Czy sądom, sędziom odbiło? Tak PiS zrujnował sądownictwo i czemu się dziwić? Polityka bierze górę, a prezydent jest strażnikiem spuścizny po poprzednikach.
      • asia-loi Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 16:32
        A czy w tym przypadku Polska zapłaci karę od 10 000 do 30 000 euro? Bo wystarczy, że tylko neosędzia wyjdzie.
        • niegracz Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 16:35
          Sądom i sędziom odbiło- spory polityczne nie powinny wpływac na wyrokowanie
          - to tak jakby
          nagle lekarze przy operacji zaczeli politykować= ja nie operuje z Z. bo on popiera tamtych
          - ja nie zgadzam sie operować z Y bo wiem ze głosował na tych
          • strzal_w_punkt Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 16:46
            niegracz napisał:

> Sądom i sędziom odbiło- spory polityczne nie powinny wpływac na wyrokowanie
            > - to tak jakby
            > nagle lekarze przy operacji zaczeli politykować= ja nie operuje z Z. bo on po
            > piera tamtych
            > - ja nie zgadzam sie operować z Y bo wiem ze głosował na tych
            >

Co do lekarzy, jest taki ginekolog co za PRLu skrobał, kasę trzepał i jakoś mu klauzula sumienia nie przeszkadzała. Za PiS doznał "oświecenia", został zadeklarowanym przeciwnikiem aborcji oraz propagatorem naprotechnologii w Polsce. W wyborach samorządowych w 2006 bez powodzenia ubiegał się o mandat radnego warszawskiej dzielnicy Wilanów z listy Prawa i Sprawiedliwości. W 2014 był sygnatariuszem Deklaracji wiary lekarzy katolickich i studentów medycyny w przedmiocie płciowości i płodności ludzkiej
            • asia-loi Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 17:16
              Jest ich więcej. Najbardziej znani to Chazan (o którym piszesz). Drugi to B. Piecha, pisowski poseł europoseł i sekretarz stanu. W PRL robili aborcje na dużą skalę.
              Od jakiegoś czasu mają tą swoją klauzulę sumienia. Chazan teraz nawet cesarskiego cięcia nie zrobi, bo to grzech, a Piecha tabletek anty nie przepisze. Jestem bardzo ciekawa, czy Chazan ma ślub kościelny z drugą żoną, czy tu już katolickie sumienia mu pozwala.
          • stasi1 Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 17:57
            Może nie do końca to tak. Ja nie operuję z tym bo on jest po kursie od Rydzyka. Podobno też taki kierunek miał otworzyć na swojej uczelni. I miał pretensję do pisowcow że mu jej nie pozwolili otworzyć
            • stasi1 Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 23.12.25, 18:02
              Przepraszam, jednak Rydzykowi udało się otworzyć ten kierunek.
              ,,Problemem dla uczelni był też brak odpowiedniego zaplecza szpitalnego. Po odmowie współpracy ze strony Wojskowego Szpitala Klinicznego w Bydgoszczy, uczelnia nawiązała współpracę z marszałkowskim szpitalem we Włocławku.

Według dyrektora szpitala we Włocławku, uczelnia ojca Rydzyka była jedynym partnerem na rynku, ponieważ inne uczelnie miały już swoje placówki do realizacji praktyk medycznych."
          • tapatik Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 00:05
            niegracz napisał:

> Sądom i sędziom odbiło- spory polityczne nie powinny wpływac
            > na wyrokowanie - to tak jakby
            > nagle lekarze przy operacji zaczeli politykować= ja nie operuje z Z.
            > bo on popiera tamtych
            > - ja nie zgadzam sie operować z Y bo wiem ze głosował na tych

To nie jest odpowiedni przykład.
            Wyobraź sobie, że studenci medycyny muszą na koniec studiów zdać egzamin i dopiero po jego zdaniu mogą leczyć ludzi. Załóżmy, że egzamin zdaje się przed komisją 5-osobową (nie wiem jak jest naprawdę), a tymczasem przyszło 4 profesorów, przeegzaminowali studenta i dali mu papier.
            No i teraz pytanie, mamy absolwenta z papierem, że jest lekarzem, ale on egzamin ostateczny zdał przed komisją w zmniejszonym składzie. Ma prawo leczyć ludzi czy nie?

Podobnie mamy tutaj, mamy sędziów, którzy zostali wybrani sędziami podczas błędnej procedury i część prawników ma wątpliwości, czy są oni sędziami. W związku z tym potrafią zaskarżyć ich wyroki. Co więcej robią to skutecznie.

Mamy prawny burdel, bo politykom zachciało się robić coś wbrew ustalonym procedurom.
            • no-popis Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 06:28
              tapatik napisał:

> Mamy prawny burdel, bo politykom zachciało się robić coś wbrew ustalonym proced
              > urom.
              Jak ktoś nie przewróci tego popisowego stolika, obojętne mi czy to będzie Braun, Mentzen czy Zandberg, czy jeszcze ktoś inny, to czeka nas upadek i "rozbiory....deja vu.
              • tapatik Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 09:23
                Bez przesady, będzie gospodarka kulała, ale upadku lub rozbiorów nie będzie.
                Wskazani przez Ciebie politycy są bardzo skrajni, a Braun jest wręcz proradziecki, wolałbym kogoś z centrum sceny politycznej.
          • sverir Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 06:04
            "Sądom i sędziom odbiło- spory polityczne nie powinny wpływac na wyrokowanie
            - to tak jakby
            nagle lekarze przy operacji zaczeli politykować= ja nie operuje z Z. bo on popiera tamtych
            - ja nie zgadzam sie operować z Y bo wiem ze głosował na tych"

Zgoda - ale ci ludzie w ocenie tych niektórych sędziów nie są sędziami. To tak jakbyś powiedział "co z tego, że wyrok wydał kucharz i sprzątaczka? wyrok słuszny, nie bawmy się w politykę".
            • no-popis Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 06:31
              sverir napisał:

> Zgoda - ale ci ludzie w ocenie tych niektórych sędziów nie są sędziami.
              a w ocenie innych są sędziami a tamci nie są sędziami.
              Podważać można wszystko jak jest bur$#el.
              To tak
              > jakbyś powiedział "co z tego, że wyrok wydał kucharz i sprzątaczka? wyrok słusz
              > ny, nie bawmy się w politykę".
              Wybacz sverir ale głupszego przykładu trudno wymyślić.
          • no-popis Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 06:23
            niegracz napisał:

> Sądom i sędziom odbiło- spory polityczne nie powinny wpływac na wyrokowanie
            > - to tak jakby
            To oczywiste i masz rację.
            Cyniczni POlitycy i uPOlitycznieni sędziowie gotowi są wypuścić pedofila, mordercę na wolność aby tylko udowodnić swoją tezę PrOpagandową. Brutalny i totalitarny cynizm podPOrządkowany celom POlitycznym.
            • niegracz Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 09:28
              Cyniczni POlitycy i uPOlitycznieni sędziowie gotowi są wypuścić pedofila, mordercę na wolność aby tylko udowodnić swoją tezę PrOpagandową. Brutalny i totalitarny cynizm podPOrządkowany celom POlitycznym.
              ---
              -- niech toczą spory o pryncypia
              ale poza salą sądową
              • stasi1 Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 25.12.25, 14:45
                Ale co mogą zrobić nie cyniczni? Powiedzieć faktycznie ten pedofil został źle osadzony ale skoro jest oedofilem to niech siedzi w więzieniu?
                Nie wiem czy oglądasz filmy kryminalne z USA. Tam przy aresztowaniu policjant musi wygłosić formułkę. Że ma prawo do adwokata itp. jeśli tego nie wygłosi a podejrzany przyznał się morderstwa pokaże gdzie ukrył narzędzie zbrodni to sąd nie może tego uwzględnić w procesie. I wiedząc że dany delikwent jest mordercą, nawet mając narzędzie zbrodni musi go wypuścić. Chyba że policja jeszcze coś znajdzie na tego mordercę
            • tapatik Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 10:09
              no-popis napisała:

> Cyniczni POlitycy i uPOlitycznieni sędziowie gotowi są wypuścić pedofila,
              > mordercę na wolność aby tylko udowodnić swoją tezę PrOpagandową.
              > Brutalny i totalitarny cynizm podPOrządkowany celom POlitycznym.

Właśnie takich upolitycznionych sędziów chciał wychować PiS. Na szczęście się nie udało.
              Oczywiście sędziowie są ludźmi i podczas ferowania wyroków mimo wszystko mogą kierować się uprzedzeniami, ale powinni być niezawiśli i apolityczni.
              Ziobrze udało się upolitycznić prokuraturę, z sądami mu się nie udało chociaż próbował.
              Więc jeśli chcielibyśmy mówić o uzależnieniu wymiaru sprawiedliwości od polityków, to do tego dążył poprzedni rząd, a nie obecny.

A pedofila to Duda ułaskawił.
          • bobislaw.borboje Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 11:27
            > nagle lekarze przy operacji zaczeli politykować

Chodzi o to, że tak jak nie-lekarze nie mogą operować, tak nie-sędziowie nie mają prawa sędziować, a ich tzw. "wyroki" można podważyć przed sądami polskimi i europejskimi.

Wyrok "neona" tyle znaczy, co wyrok sądowego woźnego.
    • privus Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 00:14
      Dlatego należy naprawę systemu prawnego i sądownictwa zacząć od zdecydowanej weryfikacji zgodności stosowanych rozwiązań i zasad funkcjonowania Państwa z Konstytucją przyjętą przez Naród w drodze ogólnonarodowego referendum konstytucyjnego a wszelkie pełzające jej modyfikacje przyjmujące w swej formie zamachu stanu wręcz radykalnie wyeliminować.
      • no-popis Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 06:25
        privus napisał:

> Dlatego należy naprawę systemu prawnego i sądownictwa zacząć od zdecydowanej we
        > ryfikacji zgodności stosowanych rozwiązań i zasad funkcjonowania Państwa z Kons
        > tytucją
        przyjętą przez Naród
        Ty naprawdę nie rozumiesz, że to nie jest arytmetyka i tutaj też są różne zdania nawet wybitnych i apolitycznych profesorów?
        • privus Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 09:33
          A Ty jesteś w stanie zrozumieć, że kształt i niedoróbki dzisiejszej konstytucji zawdzięczamy Suchockiej, która w ostatniej chwili swego urzędowania podpisała spreparowany przez siebie oraz z KEP i Watykan konkordat bez uzgodnienia z władzami tego kraju?
          Dla pełniejszrgo obrazu tego stanu przyjmij sobie do wiadomości, że konkordat podpisany Piusa XII i Hitlera z 20 lipca 1933 roku przez kard. Eugenio Pacelli był bardziej korzystny dla Niemiec, niż Suchockiej dla Polski. Było to główną przyczyną trwających przez trzy lata sporów dotyczących wpływów konkorfatu na kształt później w uchwaleniu naszej konstytucji, do której przeniesiono zapisy końkordatowe.

Nie interesuje mnie taka pisia arytmetyka, z której można wyciagać spod palca sobie dowolne wyniki.
          • no-popis Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 13:02
            privus napisał:

> A Ty jesteś w stanie zrozumieć, że kształt i niedoróbki dzisiejszej konstytucji
            > zawdzięczamy Suchockiej, która w ostatniej chwili swego urzędowania podpisała
            > spreparowany przez siebie oraz z KEP i Watykan konkordat bez uzgodnienia z wład
            > zami tego kraju?
            Jest wiele więcej rzeczy dotyczących konstytucji niż ta Twoja obsesja.
            Suchocka była za to wynagradzana w tym przez Tuska.
            > Dla pełniejszrgo obrazu tego stanu przyjmij sobie do wiadomości, że konkordat p
            > odpisany Piusa XII i Hitlera z 20 lipca 1933 roku przez kard. Eugenio Pacelli b
            > ył bardziej korzystny dla Niemiec, niż Suchockiej dla Polski. Było to główną pr
            > zyczyną trwających przez trzy lata sporów dotyczących wpływów konkorfatu na ksz
            > tałt później w uchwaleniu naszej konstytucji, do której przeniesiono zapisy koń
            > kordatowe.
            Ziew....
            > Nie interesuje mnie taka pisia arytmetyka, z której można wyciagać spod palca s
            > obie dowolne wyniki.
            Pisałem o arytmetyce ale, co dwodzisz, dla socjopatów to jest zapewne i pisiakowa, i tuskowa arytmetyka, i one zapewne są inne :) ale mnie Twój/Wasz problem i socjopatyczne rojenia nie dotyczą.
    • perla.roztocza Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 08:24
      ale co się dziwić skoro minister sprawiedliwości nie zna prawa.
      Żurek powiedział był, że ta 12 letnia dziewczynka, która zabiła kolezankę pójdzie do poprawczaka.
      Nawet ja wiem, że w Polsce karalność jest od 13 roku życia.
      A on takie brednie głosi.
      Tak naprawdę dla niego nie ma znaczenia czy sędzia jest "neo" czy nie.
      Znaczenie ma czy wydaje słuszne według Żurka wyroki.
      Ten "neo", który umorzył sprawę Nowaka jest ok, a ten nie "neo", który uchylił ściganie Romanowskiego nie jest ok właśnie.
      • strzal_w_punkt Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 24.12.25, 09:08
        perla.roztocza napisał(a):

> ale co się dziwić skoro minister sprawiedliwości nie zna prawa.
        > Żurek powiedział był, że ta 12 letnia dziewczynka, która zabiła kolezankę pójdz
        > ie do poprawczaka.
        > Nawet ja wiem, że w Polsce karalność jest od 13 roku życia.
        > A on takie brednie głosi.
        > Tak naprawdę dla niego nie ma znaczenia czy sędzia jest "neo" czy nie.
        > Znaczenie ma czy wydaje słuszne według Żurka wyroki.
        > Ten "neo", który umorzył sprawę Nowaka jest ok, a ten nie "neo", który uchylił
        > ściganie Romanowskiego nie jest ok właśnie.

Oj tam, łapiesz za słowo i walisz z grubej rury. A może chodziło mu o skierowanie do ośrodka kuratorskiego, lub do organizacji społecznej lub instytucji zajmującej się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym.
    • m.c.hrabia Re: Sądom sędziom odbiło// i to mocno 25.12.25, 16:40
      Np. Taka wolfgangowa orzekła, skrobanki są nielegalne, i to na rozkaz psychopat żoliborskiego ale-suwerennie i niezależnie 🖕🏾🖕🏾🖕🏾🖕🏾🖕🏾🖕🏾

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka