Dodaj do ulubionych

POLXIT pisowski i Brauna

08.01.26, 04:10
Polexit jako „konieczność” to hasło, które świetnie grzeje emocje, ale fatalnie znosi zderzenie z rachunkiem zysków i strat.
To nie jest plan naprawy państwa, tylko ucieczka od trudnej polityki — bo łatwiej krzyczeć „Bruksela!” niż mozolnie budować większości, sojusze i negocjować twarde warunki.
Wyjście z UE nie „odzyskuje suwerenności”, tylko zamienia wpływ na decyzje w obowiązek dostosowania się do nich bez prawa głosu.
A w realu pierwsze, co byśmy „odzyskali”, to tarcia handlowe, spadek wiarygodności inwestycyjnej, chaos prawny i presję na budżet państwa.
To nie odwaga — to polityczna ruletka, w której stawką jest bezpieczeństwo i portfele obywateli.

Równie jałowe jest straszenie, że „UE to lewica”.
Unia nie jest monolitem ideologicznym, tylko areną interesów, na której jedni potrafią ugrać swoje, a inni wolą obrazić się na zasady gry.
Problemem nie jest to, że istnieje Bruksela, tylko to, że my często traktujemy Unię jak teatr dla krajowej publiki, zamiast jak miejsce, gdzie trzeba dowozić wynik.
Jeśli ktoś naprawdę uważa, że „elity są do wymiany”, to powinien powiedzieć wprost: wymiana jest możliwa, ale nie przez trzaskanie drzwiami, tylko przez konsekwentne budowanie koalicji, wystawianie kompetentnych ludzi i twarde, pragmatyczne negocjacje — bez romantycznych haseł i bez kompleksów.

Najbardziej nieuczciwe w narracji polexitowej jest udawanie, że alternatywą dla wadliwej Unii jest jakaś cudowna, suwerenna próżnia.

Nie ma próżni: są tylko większe i mniejsze stoły, przy których ustala się reguły.
Polexit oznacza zejście od dużego stołu do przedsionka i liczenie, że świat zacznie traktować nas poważniej, bo głośniej trzaśniemy drzwiami.
To myślenie życzeniowe.
Realistyczna, „ostra” krytyka UE kończy się nie ucieczką, tylko żądaniem reform i egzekwowaniem interesu Polski tam, gdzie te decyzje zapadają.
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 05:09
      kawa_poranna11 napisał(a):

> Polexit jako „konieczność” to hasło, które świetnie grzeje emocje, ale fatalnie
      > znosi zderzenie z rachunkiem zysków i strat.
      Kiedyś jak komunistom brakowało argumentów a społeczeństwo się burzyło to stawiali zarzut, że te środowiska chcą wystąpić z RWPG a to dało Polsce tyle korzyści.
      Obecnie, młode pokolenie a to wcale nie Braun i PiS, w znakomitej części akceptuje wystąpienie z UE.
      Młodzi rozumieją, że Polska jest teraz w obszarze gospodarczym najwolniej rozwijającym się w świecie i to JEDNOZNACZNIE wykazują światowe statystyki.
      Unia Europejska, obecnie, przypomina jako żywo społeczeństwo 1984 Orwella.
      Symbol obecny UE Tusk to dla młodych dziadek podobnie jak i sceptyk unijny Kaczyński. Żle widzę perspektywę Polski w UE obserwując przegraną tej neokomunistycznej organizacji wśród młodzieży.

> To nie jest plan naprawy państwa, tylko ucieczka od trudnej polityki — bo łatwi
      > ej krzyczeć „Bruksela!” niż mozolnie budować większości, sojusze i negocjować t
      > warde warunki.
      > Wyjście z UE nie „odzyskuje suwerenności”, tylko zamienia wpływ na decyzje w ob
      > owiązek dostosowania się do nich bez prawa głosu.
      > A w realu pierwsze, co byśmy „odzyskali”, to tarcia handlowe, spadek wiarygodno
      > ści inwestycyjnej, chaos prawny i presję na budżet państwa.
      > To nie odwaga — to polityczna ruletka, w której stawką jest bezpieczeństwo i po
      > rtfele obywateli.
      >
      > Równie jałowe jest straszenie, że „UE to lewica”.
      > Unia nie jest monolitem ideologicznym, tylko areną interesów, na której jedni p
      > otrafią ugrać swoje, a inni wolą obrazić się na zasady gry.
      > Problemem nie jest to, że istnieje Bruksela, tylko to, że my często traktujemy
      > Unię jak teatr dla krajowej publiki, zamiast jak miejsce, gdzie trzeba dowozić
      > wynik.
      > Jeśli ktoś naprawdę uważa, że „elity są do wymiany”, to powinien powiedzieć wpr
      > ost: wymiana jest możliwa, ale nie przez trzaskanie drzwiami, tylko przez konse
      > kwentne budowanie koalicji, wystawianie kompetentnych ludzi i twarde, pragmatyc
      > zne negocjacje — bez romantycznych haseł i bez kompleksów.
      >
      > Najbardziej nieuczciwe w narracji polexitowej jest udawanie, że alternatywą dla
      > wadliwej Unii jest jakaś cudowna, suwerenna próżnia.

> Nie ma próżni: są tylko większe i mniejsze stoły, przy których ustala się reguł
      > y.
      > Polexit oznacza zejście od dużego stołu do przedsionka i liczenie, że świat zac
      > znie traktować nas poważniej, bo głośniej trzaśniemy drzwiami.
      > To myślenie życzeniowe.
      > Realistyczna, „ostra” krytyka UE kończy się nie ucieczką, tylko żądaniem reform
      > i egzekwowaniem interesu Polski tam, gdzie te decyzje zapadają.
      • tapatik Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 11:44
        Kiedyś jak komunistom brakowało argumentów a społeczeństwo się burzyło to stawiali zarzut, że te środowiska chcą wystąpić z RWPG a to dało Polsce tyle korzyści.

Nigdy nie słyszałem takiego argumentu.

Obecnie, młode pokolenie a to wcale nie Braun i PiS, w znakomitej części akceptuje wystąpienie z UE.

Poproszę o dane statystyczne, które pokazują, że młodzi rzeczywiście chcą Polexitu.

Młodzi rozumieją, że Polska jest teraz w obszarze gospodarczym najwolniej rozwijającym się w świecie i to JEDNOZNACZNIE wykazują światowe statystyki.

Bzdura:
        konkret24.tvn24.pl/polska/polska-druga-najszybciej-rozwijajaca-sie-gospodarka-na-swiecie-po-1990-roku-wyjasniamy-st8264669

Jak Ci się Unia Europejska nie podoba, to sam zrób Polexit.
        Najlepiej na wschód, dołączysz do Czeczko i Szmydta.
        • m.c.hrabia Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 12:10
          nie zwracaj uwagi na bełkot tumana
          • no-popis Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 14:26
            m.c.hrabia napisał:

> nie zwracaj uwagi na bełkot tumana
            Klasyczna wypowiedź , prostym jak Twoje zwoje mózgowe zdaniem, frustrata życiowego , który nigdy ma tum forum , czegoś złożonego nie wypowiedział. Patologia społeczna.
        • no-popis Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 14:22
          tapatik napisał:

> Kiedyś jak komunistom brakowało argumentów a społeczeństwo się burzyło to st
          > awiali zarzut, że te środowiska chcą wystąpić z RWPG a to dało Polsce tyle korz
          > yści.

> Nigdy nie słyszałem takiego argumentu.
          To nie jest argument. Byli wtedy też tacy, którzy nie widzieli nic złego w stałych cenach zatwierdzanych przez rząd. Znajdzies takie tezy w przemówieniach Gomułki ale i przyjaciela Michnika sp Jaruzelskiego.

> Obecnie, młode pokolenie a to wcale nie Braun i PiS, w znakomitej części akc
          > eptuje wystąpienie z UE.

>
          > Poproszę o dane statystyczne, które pokazują, że młodzi rzeczywiście chcą Polex
          > itu.
          Masz problem z gugloqaniem?
          > Młodzi rozumieją, że Polska jest teraz w obszarze gospodarczym najwolniej ro
          > zwijającym się w świecie i to JEDNOZNACZNIE wykazują światowe statystyki.

>
          > Bzdura:
          Pisałem o Unii Europejskiej.
          Ue kiedyś miała dochod narosowy porównuwalnu z ISS a tera to około , zaledwie połowa. UE jest nakslabiej rozwijającym się regionem świata

> Jak Ci się Unia Europejska nie podoba, to sam zrób Polexit.
          > Najlepiej na wschód, dołączysz do Czeczko i Szmydta.
          Hejterskie bzdury.
          Jak mi się nie podobał PRL, przed 1980 rokiem, to tacy fanatycy jak Ty też walczyli za PRL a później widziałem ich w okolicach Okrągłego Stołu. Teraz też tak będzie. Oportuniści i karierowiczE byli zawsze.
          Ty do których należysz? No bo idiotą chyba nie jesteś?
      • stasi1 Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 16:09
        Nie wiem czy zauważyłeś ale WB po wyjściu UE nie stało się krainą mleka i miodem płynącą
        • stasi1 Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 16:15
          ,,Wielką Brytanię w 2020 r. jej PKB wzrósł łącznie o 2 proc. z uwzględnieniem trzeciego kwartału br. W przypadku Niemiec był to spadek o 0,1 proc. Szybciej rosła natomiast Francja (+5 proc.), a jeszcze szybciej Włochy (+6,3 proc.). Ściganie się Francją z racji jej problemów na poziomie politycznym i problemów z budżetem państwa oraz z zadłużeniem jest obecnie jednak ułatwione, więc Wielka Brytania w tym tempie wzrostu może nie mieć problemu z zajmowaniem pozycji wicelidera.

Dla porównania, Polska zyskała w tym czasie 18,3 proc"
        • no-popis Re: POLXIT pisowski i Brauna 10.01.26, 02:44
          stasi1 napisał:

> Nie wiem czy zauważyłeś ale WB po wyjściu UE nie stało się krainą mleka i miode
          > m płynącą
          Zauważyłem ale nie o ekonomii i gospodarce pisałem ale o wartościach podstawowych czyli wolności człowieka, pełnej demokracji i wolności słowa. Żałuję, że UK wystąpiło z UE bo z nimi była szansa na wyhamowanie tej drogi do budowy leninowsko-orwellowskiego neokomunizmu.
          • stasi1 Re: POLXIT pisowski i Brauna 11.01.26, 09:56
            To przecież w tych tematach jak piszesz WB ma takie samo stanowisko co i UE. WB nie wyszło z UE dlatego że ma inne podejście do demokracji czy też do wolności słowa. Przeszkadza ci że w UE poziomem wolności słowa jest na takim poziomie jak jest? Pewnie wolalbyś to jakie jest w Rosji?
          • tapatik Re: POLXIT pisowski i Brauna 11.01.26, 20:25
            no-popis napisała:

> Zauważyłem ale nie o ekonomii i gospodarce pisałem ale o wartościach
            > podstawowych czyli wolności człowieka, pełnej demokracji i wolności słowa.

To UK wyszło z Unii ze względu na wolność słowa?

> Żałuję, że UK wystąpiło z UE bo z nimi była szansa na wyhamowanie tej drogi
            > do budowy leninowsko-orwellowskiego neokomunizmu.

Pozwolę sobie być innego zdania. Owszem, Unia Europejska jest do "remontu", ale jest tworem kapitalistycznym, a nie komunistycznym.
    • j-k nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 09:28
      przestan bredzic o POL-exicie.

nikt przytomny tego nie chce.

chodzi o reforme Bruxelki, czyli Komisji Europejskiej i pozbawienie jej mozliwosci narzucania swoich decyzji Panstwom Narodowym,

Unia Europejska - to Wspolnota Niepodleglych Panstw. - a nie Stany Zjednoczone Europy.

PS. a co do USA.

Stan Minnesota sie wlasnie buntuje i mowi agentom ICE (Urzad Migracyjny) - by wypie*dalali z tego Stanu

• qwardian Re: nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 13:04
        PiS-owska und PO-wska mendo, ja chcę natychmiastowego wyjścia z UE. Stan Minessota może się przyłączyć do pedalskiej UE..
        • stefan4 Re: nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 13:28
          qwardian:
          > PiS-owska und PO-wska mendo, ja chcę natychmiastowego wyjścia z UE.

No to natychmiast wyjdź atque  nie zawracaj nam więcej głowy.

- Stefan
        • tapatik Re: nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 16:13
          qwardian napisał:

> PiS-owska und PO-wska mendo, ja chcę natychmiastowego wyjścia z UE.

Żaden problem, chcesz bilet do Mińska? Do Moskwy wywiozą Cię bez biletu.
        • donvito52 Re: nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 19:53
          qwardian napisał:

> PiS-owska und PO-wska mendo, ja chcę natychmiastowego wyjścia z UE. Stan Miness
          > ota może się przyłączyć do pedalskiej UE..
          >

To krzyżyk na drogę, żegnamy pan. Z forum też może pan zniknąć. Straty nie będzie.
      • no-popis Re: nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 14:33
        j-k napisał:

> przestan bredzic o POL-exicie.
        >
        > nikt przytomny tego nie chce.
        >
        Oczywiście, że tak
        Wymaga to jednak reform bo ułamek zwolennikow elity powoli ale rośnie.
        >
        • tapatik Re: nie POL-exit, a reforma Bruxelki 08.01.26, 17:27
          Od kiedy Braun jest elitą?
          Od momentu kiedy dostał nagrodę od Międzynarodowej Fundacji Charytatywnej im. Emila Czeczko?
      • bobislaw.borboje A właśnie: 09.01.26, 22:22
        Czy stan Minnesota może zrobić Trupo-exit? I przyłączyć się np. do Kanady?
    • qwardian Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 13:01
      > chaos prawny i presję na budżet państwa.

Nie chcę prawa belzebuba, ani budżetów zadłużonych po uszy...
      • kawa_poranna11 Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 16:28
        qwardian napisał:

> > chaos prawny i presję na budżet państwa.
        >
        > Nie chcę prawa belzebuba, ani budżetów zadłużonych po uszy...
        >
        Więc podyskutujmy!
        A czego byś chciał?
        Będziesz to umiał określić?
      • stefan4 Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 16:45
        qwardian:
        > Nie chcę prawa belzebuba

Fe, jak można tak przezywać Pana Prezydenta. Że kibol, albo suteren — to OK, ale z tym belzebubem to przeholowałeś.

- Stefan
    • moingeal Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 17:11
      Będę głosował za ugrupowaniem, które zapowie procedurę wyjścia Polski z Unii Europejskiej.
      www.youtube.com/watch?v=xw6F8Z1segI
      • tapatik Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 17:28
        Możesz sam wyjechać, nikt Cię tu za onuce nie trzyma.
        • moingeal Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 17:33
          Rota (Maria Konopnicka)

Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród
          Nie damy pogrześć mowy
          Polski my naród, Polski lud
          Królewski szczep Piastowy
          Nie damy, by nas zgnębił wróg!

Tak nam dopomóż Bóg!
          Tak nam dopomóż Bóg!

Do krwi ostatniej kropli z żył
          Bronić będziemy ducha
          Aż się rozpadnie w proch i w pył
          Krzyżacka zawierucha
          Twierdzą nam będzie każdy próg.

Tak nam dopomóż Bóg!
          Tak nam dopomóż Bóg!

Nie będzie niemiec pluł nam w twarz
          Ni dzieci nam germanił!
          Orężny wstanie hufiec nasz
          Duch będzie nam hetmanił
          Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg.

Tak nam dopomóż Bóg!
          Tak nam dopomóż Bóg!

Nie damy miana Polski zgnieść
          Nie pójdziem żywo w trumnę
          W ojczyzny imię, na jej cześć
          Podnosi czoła dumne
          Odzyska ziemi dziadów wnuk.

Tak nam dopomóż Bóg!
          Tak nam dopomóż Bóg!

Przetrwamy złego losu dni,
          Duch nasz się z ziem wyzwoli,
          Z naszych ofiar, z trudu, z krwi
          Powstanie mściciel doli.
          W złoty wolności zagrzmi róg!

Tak nam dopomóż Bóg!
          Tak nam dopomóż Bóg!

www.youtube.com/watch?v=-DcA-dbYKzA
          • stefan4 Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 17:39
            moingeal:
            > Rota (Maria Konopnicka)

Lepiej tej pani wychodziło, kiedy pisała o krasnoludkach, niż jak się odgrażała i bredziła o pogrześciach i mścicielach.

- Stefan
            • j-k A najlepiej jej wychodzilo z kochankami 08.01.26, 21:50
              stefan4 napisał:
              > Lepiej tej pani wychodziło, kiedy pisała o krasnoludkach, niż jak się odgrażała
              > i bredziła o pogrześciach i mścicielach.

A najlepiej jej wychodzilo z kochankami - miala ich paru

PS. Od kobiet w tym wzgledzie - tez nie stronila....
              • bobislaw.borboje Re: A najlepiej jej wychodzilo z kochankami 09.01.26, 19:04
                Ale mongoideal chyba tego nie wie.
      • stefan4 Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 17:36
        moingeal:
        > Będę głosował za ugrupowaniem, które zapowie procedurę wyjścia Polski z Unii
        > Europejskiej.

No, cóż, pomagając w rozwaleniu Unii zasłużysz się Putinowi i Trumpowi. Oni to lubią!

- Stefan
    • perla.roztocza Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 17:58
      Giertych, Niesiołowski, Eliza Michalik czy Wałęsa kiedyś byli określani jako faszyści.
      Dziś to zausznicy Tuska i demokraci pełną gębą.
      Aktualnie za faszystę robi Grzesiu Braun, logicznie więc jako takiego w końcu przygarnie go Tusk właśnie.
      • j-k bzdury 08.01.26, 21:51
        Unia nie jest do rozwalenia - jest do. deregulacji :)
    • mozart Re: POLXIT pisowski i Brauna 08.01.26, 21:29
      Dlatego uczcie wasze dzieci rosyjskiego. Bo z chwilą Polexitu wrócimy tam, gdzie było miejsce Polski w 1795 roku - do Rosji.
    • qwardian Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 11:55
      Żadnej UE już nie ma, to unia Narcosur, która będzie wysyłać w kontenerach narkotyki, które zablokował Donald Trump. Z drugiej strony to Unia Afrykańska z czornymi darmozjadami. Głosuj na Von Braun..
      • m.c.hrabia Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 12:14
        kretyni gwardyjscy też są w ue
      • tapatik Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 14:30
        Won Braun? :-)
        • qwardian Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 18:47
          Won Schwartze Parasit..
          • stefan4 Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 18:55
            qwardian:
            > Won Schwartze Parasit.

Mnie uczyli za dawnych czasów, że

albo Schwartzer Parasit ,
                albo der Schwartze Parasit .

Może źle pamiętam? Albo może powinienem przeuczyć się na Twoją wersję, jako że Ty tą mowę masz na co dzień, a ja tylko od czasu do czasu?

- Stefan
            • qwardian Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 19:14
              Stepanku, nie PO-prawiaj Adolfa, ani Trumpa, nigdy im nie dorównasz..
              • bobislaw.borboje Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 21:57
                Dorównać pawianowi?

• tapatik Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 21:35
            Braun jest z czarny z wierzchu, w środku jest czerwony.
            • stefan4 Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 21:54
              tapatik:
              > Braun jest z czarny z wierzchu, w środku jest czerwony.

Nie jest czerwony, tradycyjny ruch robotniczy nie przyzna się do niego.
              Braun jest w środku biało-niebiesko-czerwony.

- Stefan
            • bobislaw.borboje Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 21:56
              Czerwony jak ruska flaga

• bobislaw.borboje Re: POLXIT pisowski i Brauna 09.01.26, 22:25
        qwardian napisał:
        > Głosuj na Grigorija Browna

Ale nie da się, jak Brown dostanie działę 20 lat odsiadki, nawet jak Batyr go ułaskawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka