niepoprawnylogin1980
20.02.26, 11:07
I nie tylko przemysłu bo także wielu innych gałęzi gospodarki. Pisałem o tym ale zetknąłem się z zarzutami, ze za długo. A przecież to nie moja wina, ze lista strat jest tak miażdżąca.
Skutki dostosowań do ue były katastrofalne dla naszego przemysłu zbrojeniowego. I nie tylko zbrojeniowego.
Bo nawet niektóre cywilne zakłady mogły być zaadoptowane do wojennej produkcji , remontów etc
Ale to nie jest jeszcze ostatnie słowo ue:) Polityka klimatyczna dalej zagraża potencjałowi przemysłu (w tym także obronnego).
Zamiast koncentrować się na odbudowie zniszczeń to odchodzimy od węgla. A ten jest bardzo ważny dla przemysłu obronnego. I chodzi nie tylko o węgiel koksowy dla hut ale także o energię z węgla konieczną do produkcji uzbrojenia , wypalania elementów umocnień, dla chemii (m.in. materiały wybuchowe, proch itp)
A być może to jeszcze nie jest ostanie słowo ue:)
dorzeczy.pl/unia-europejska/548829/rada-unii-europejskiej-zamowila-raport-chodzi-o-ekologiczne-armie.html
"...Sprzęt który trafi do sił zbrojnych w najbliższych sześciu latach, będzie w użyciu aż do 2080 roku, co oznacza, że sprzęt oparty na paliwach kopalnych jeszcze przez całe dekady będzie w użyciu. Jeżeli jednak z biegiem lat inne gałęzie przemysłu przejdą na inne źródła energii to wojsko może zostać postawione przed faktem dokonanym i również będzie [b]zmuszone do reorganizacji[b]...."