stasi1 23.03.26, 13:01 NBP chwali się ile tego złota mamy tylko po co nam tyle tego złota? Czy tylko po to aby NBP nie wpłacało zysków do budżetu państwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Re: Polskie złoto 23.03.26, 13:10 Pewnego dnia możesz się obudzić z papierem w ręku, wartym tyle samo co śmieć zwany Gejzetą Wyborczą, którego nikt już nie chce drukować.. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Polskie złoto 23.03.26, 13:32 Musimy mieć bo jesteśmy zdani na siebie, kraje które przyjęły Euro nie potrzebują takiego zabezpieczenia ponieważ za nimi stoi i gwarantuje cala strefa Euro. Dlatego prawie zbankrutowana Grecja dostaje kredyty na lepszych warunkach niż "20 potęga gospodarcza świata" - Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Polskie złoto 23.03.26, 14:11 x2468 napisał: > stoi i gwarantuje cala strefa Euro. Gwarantuje zbankrutowana und zadłużona po uszy strefa Euro dwa razy bardziej niż rodzima PL.. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 23.03.26, 15:07 x2468 napisał: > Musimy mieć bo jesteśmy zdani na siebie, kraje które przyjęły Euro nie potrzeb > ują takiego zabezpieczenia ponieważ za nimi stoi i gwarantuje cala strefa Euro. > Dlatego prawie zbankrutowana Grecja dostaje kredyty na lepszych warunkach niż > "20 potęga gospodarcza świata" - Polska. Strefa euro to bankrut. To są fakty. W 2008 roku PKB Unii Europejskiej stanowiło ok. 110% PKB Stanów Zjednoczonych a w roku 2024 gospodarka USA była już ok. 50% większa od całej gospodarki UE. Tyle nas kosztuje neokomunizm w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 23.03.26, 15:06 stasi1 napisał: > NBP chwali się ile tego złota mamy tylko po co nam tyle tego złota? Czy tylko p > o to aby NBP nie wpłacało zysków do budżetu państwa? Bardzo rozsądna polityka Glapińskiego. Rezerwa bo czasy są niebezpieczne . Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 23.03.26, 15:49 > Bardzo rozsądna polityka Glapińskiego. Rezerwa bo czasy są niebezpieczne . O czym ty znowu prawisz? Glap właśnie chciał zrealizować zyski, czyli chciał część złota sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polskie złoto 02.04.26, 15:02 Sprzedać czy wyemitować obligacje pod zastaw zlota, jakoś to wszystko mętne i z odwracaniem kota ogonem, jak u PISowców. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 15:07 Ludzikow jak zwykle bredzi jak potłuczony. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 18:38 buldog2 napisał: > Sprzedać czy wyemitować obligacje pod zastaw zlota, jakoś to wszystko mętne i z > odwracaniem kota ogonem, jak u PISowców. Dla studenta ekonomii, który się nie nauczył pytania na egzaminie też są mętne. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 18:37 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > Bardzo rozsądna polityka Glapińskiego. Rezerwa bo czasy są niebezpieczne > . > > O czym ty znowu prawisz? Glap właśnie chciał zrealizować zyski, czyli ch > ciał część złota sprzedać. Zacytuj jedną taką wypowiedż Glapińskiego i nie łżyj tak bezczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:00 Pisowski tłuku wysłuchaj ze zrozumieniem! www.youtube.com/shorts/iOvc16GpPIY?feature=share Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:02 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Pisowski tłuku wysłuchaj ze zrozumieniem! > www.youtube.com/shorts/iOvc16GpPIY?feature=share No i nie potrafisz zacytować Glapińskiego z taką wypowiedzią jaką sugerujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:06 Nudny jestes jak flaki z olejem. www.youtube.com/shorts/s2aI9Zg84oU?t=33&feature=share Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:10 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Nudny jestes jak flaki z olejem. www.youtube.com/shorts/s2aI9Zg84oU?t=33&feature=share > No i nie potrafisz dać takiego cytatu gdzie Glapiński deklaruje sprzedać złoto w ramach programu SAFE 0 procent. Naprawdę nie rozumiesz, że kłamstwo ma krótkie nogi czy naprawdę nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:15 Durniu pisowski "realizacja zysku", o której mówił Glap może być zrealizowana jedynie przez sprzedaż aktywów. No chyba, ze ten niby ekonomista Glap chciał finansować SAFE wirtualnymi pieniędzmi. A teraz spadaj na swój pisowski ryj bo mnie nudzisz przeokropnicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:20 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Durniu pisowski "realizacja zysku", o której mówił Glap może być zrealizowana j > edynie przez sprzedaż aktywów. Ruski przygłupie, Glapiński nigdy tak nie powiedział. Taka operacja może być, oczywiście, zrealizowana bez sprzedaży złota i była już realizowana w Niemczech i we Francji między innymi. > A teraz spadaj na swój pisowski ryj bo mnie nudzisz przeokropnicznie. Nie nudzę ale wykazuję skutecznie Twoje rusko-tuskowe manipulacje i kłamstwa. Twoje nerwy wynikają z niewiedzy a to reakcja dziecka, ktore jak czegoś nie rozumie to też się denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:35 > Taka operacja może być, oczywiście, zrealizowana bez sprzedaży złota Może kiedyś u ciebie w ZSSR to było możliwe, ale w dzisiejszych czasach to nawet w Białorusi nie przejdzie. > Nie nudzę ale wykazuję skutecznie Jedyne co wykazujesz to jet to, ze twój stan psychiczny pogarsza się z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:40 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > Taka operacja może być, oczywiście, zrealizowana bez sprzedaży złota > > Może kiedyś u ciebie w ZSSR to było możliwe, ale w dzisiejszych czasach to nawe > t w Białorusi nie przejdzie. > > > Nie nudzę ale wykazuję skutecznie > > Jedyne co wykazujesz to jet to, ze twój stan psychiczny pogarsza się z dnia na > dzień. Jak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polskie złoto 10.04.26, 17:17 ,,Podczas konferencji prof. Glapiński wspomniał również o potencjalnej sprzedaży części złota i zamianie go na dolary. Wypowiedź ta nie była przypadkowa, ponieważ globalnym centrum handlu złotem jest rynek londyński, a znacząca część polskich rezerw znajduje się właśnie tam." Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 10.04.26, 17:40 stasi1 napisał: > ,,Podczas konferencji prof. Glapiński wspomniał również o potencjalnej sprzedaż > y części złota i zamianie go na dolary. Wypowiedź ta nie była przypadkowa, poni > eważ globalnym centrum handlu złotem jest rynek londyński, a znacząca część pol > skich rezerw znajduje się właśnie tam." Francja wycofuje całą rezerwę złota z USA Między lipcem 2025 a styczniem 2026 roku Bank Francji sprzedał 129 ton starszych sztabek złota, które były przechowywane w Rezerwie Federalnej w Nowym Jorku. Następnie kupił taką samą ilość nowszych, lepszej jakości sztabek złota na rynku europejskim i umieścił je w swoich bezpiecznych skarbcach w Paryżu. Operacja ta podkreśla również szerszy trend wśród państw dążących do zacieśnienia kontroli nad aktywami strategicznymi. W rezultacie zysk wyniósł 12,8 mld euro (około 15 mld dolarów). brusselssignal.eu/2026/04/france-withdraws-entire-gold-reserve-from-us/ Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 10.04.26, 17:47 stasi1 napisał: > ,,Podczas konferencji prof. Glapiński wspomniał również o potencjalnej sprzedaż > y części złota i zamianie go na dolary. Wypowiedź ta nie była przypadkowa, poni > eważ globalnym centrum handlu złotem jest rynek londyński, a znacząca część pol > skich rezerw znajduje się właśnie tam." Glapiński wie co robi. To kompetentny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polskie złoto 11.04.26, 09:41 To znaczy chciał sprzedać to złoto czy jak ty twierdzisz nie chciał tego złota sprzedawać? Faktycznie nie każdy człowiek potrafiłby sobie załatwić dwie dwórki po 50 tyś na miesiąc . Płacąc nie ze swojej kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 11.04.26, 09:46 > To kompetentny człowiek. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:14 A tak swoją rogą to w ostatnim kwadransie zostałem przez pisowca nazwany tłukiem z Platformy a przez ruskiego agenta pisowskim tłukiem. Nie wiem, którą wersję wybrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:16 Ty nie masz wyboru. Takim stworzyła cię natura. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:21 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Ty nie masz wyboru. Takim stworzyła cię natura. Tak, zgoda bo nienależę do żądnej bandy a sprawy oceniam takimi jakie one są bez 100 % sympatii do Tuska jak Ty czy 100 % sympatii do Kaczyńskiego jak to robi niegracz i przenik. Wy tu pracujecie a nie dyskutujecie, Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:39 Już sam zaczynasz wierzyc w swoje kłamstwa i manipulacje. To się nazywa pełne oddanie swojej pracy 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 19:41 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Już sam zaczynasz wierzyc w swoje kłamstwa i manipulacje. To się nazywa pełne o > ddanie swojej pracy 😂 Nigdzie w tej kwestii tego nie wykazałeś. Puuuustka. Natomiast Ty łżesz na potęgę i cały czas udowadniasz żeś dureń lub świadomy kłamca w pracy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polskie złoto 13.04.26, 06:18 Muszę cie przeprosić, myślałem że pisałeś o kims konkretnie, ale nie o przecinku, że niby zapomniałes o tym kto cię nazwał platfusem. Moje przeoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
moingeal Re: Polskie złoto 23.03.26, 15:34 Niemcy straszą, chcą doprowadzić Polskę do katastrofy oferując nam kredyty na które nas nie stać. Nie zadłużajmy naszych dzieci. Chcą nas zająć czymś innym byśmy nie zauważyli manipulacji w polityce. My Polscy już wiemy o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Polskie złoto 23.03.26, 17:47 Niemcy głupku starają się aby Polska była jak najsilniejsza. Nie z miłości do nas, lecz z rozsądku tak jak my pomagamy Ukrainie również z rozsądku bo chcemy mieć Rosję jak najdalej od siebie.Niemcy wiedza ze jeśli padnie Ukraina a po niej słaba Polska to będą graniczyli z Rosja a tego nikt rozsądny nie chce. Trzeba być kompletnym durniem lub ruską onucą aby tego nie widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Polskie złoto 23.03.26, 20:55 86 lat temu III Rzesza produkowała na terytorium obecnej PL paliwko syntetyczne z wyngla i byliśmy potęgą, a potem wpadliśmy na pół wieku w komunistyczną czorną dziurę. Polacy powinni stać u boku AfD, Banderowców und Waffen SS Galizien.. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 02.04.26, 18:38 moingeal napisała: > Niemcy straszą, chcą doprowadzić Polskę do katastrofy oferując nam kredyty na k > tóre nas nie stać. Nie zadłużajmy naszych dzieci. Chcą nas zająć czymś innym by > śmy nie zauważyli manipulacji w polityce. My Polscy już wiemy o co chodzi! Tu chodzi o cel nadrzędny i jest to cel polityczny. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 23.03.26, 15:36 USA: 8 133,5 t Niemcy: 3 350-3 359 t Włochy: 2 452 t Francja: 2 437 t Rosja: 2 299-2 330 t Chiny: 1 948-2 300 t Szwajcaria: 1 040 t Japonia: 846 t Indie: 754-880 t Turcja: 635-641 t spytaj zwlascza mala Szwajcariie - po co jej tyle zlota ? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 23.03.26, 15:51 > spytaj zwlascza mala Szwajcariie - po co jej tyle zlota ? Spytaj Glapa dlaczego chce opylić to złoto? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Kraje Swiata - rezery zlota - lista. cd. 23.03.26, 15:57 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Spytaj Glapa dlaczego chce opylić to złoto? pisz z sensem - jesli juz- to chce tylko postawic pod zastaw. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiata - rezery zlota - lista. cd. 23.03.26, 16:01 Pisz z sensem! Realizowanie zysku można uzyskać jedynie przez sprzedaż aktywów. Inaczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Kraje Swiata - rezery zlota - lista. cd. 23.03.26, 17:49 j-k podobno ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiata - rezery zlota - lista. cd. 23.03.26, 20:52 Jeżeli on jest dohtorem ekonomii to ja jestem biskupem Rzymu. 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 02.04.26, 19:22 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > spytaj zwlascza mala Szwajcariie - po co jej tyle zlota ? > > Spytaj Glapa dlaczego chce opylić to złoto? Glapinski nie chce sprzedawać złota, Nie jest takim idiotą jak Ty, Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 02.04.26, 19:45 > Glapinski nie chce sprzedawać złota, Nie jest takim idiotą jak Ty, To co on chce zrobić z tym zlotem aby wesprzeć projekt Batyra? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 02.04.26, 19:51 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > Glapinski nie chce sprzedawać złota, Nie jest takim idiotą jak Ty, > > To co on chce zrobić z tym zlotem aby wesprzeć projekt Batyra? Wysłuchaj pełnego wystąpienia Glapińskiego i nie podsyłaj zmanipulowanych i wyciętym z kontekstu PrOpagandowych wrzutek. Napisałem Ci jak przyznasz , tylko tyle, że Glapińskie nie oferował w ramach SAFE sprzedaży złota bo nie proponował tego to dam Ci wiedzę na ten temat. Innemu trollowi od Tuska już to podawałem i zamilkł. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 04.04.26, 11:45 Nadal nie jesteś w stanie powiedzieć jak on chce wesprzeć zerowy projekt Batyra. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 23.03.26, 18:24 Strefa Euro -507 ton Tajwan -424 t Portugalia 383 t Arabia Saudyjska - 323 t Wielka Brytania - 310 t Hiszpania - 282 t Austria - 280 t Brazylia (6 gospodarka świata) 172 t Szwecja - 126 t Czechy - 82 t U nich pieniądze nie leżą zamrożone w zlocie lecz pracuje na dobrobyt obywateli. Te 500 ton to jedynie dowód na indolencję ekonomiczną zarządu NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 23.03.26, 20:54 > Te 500 ton to jedynie dowód na indolencję ekonomiczną zarządu NBP. Miało pójść na medaliki, ale PiS przegrał wybory 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 26.03.26, 15:26 x2468 napisał: > Strefa Euro -507 ton > Tajwan -424 t > Portugalia 383 t > Arabia Saudyjska - 323 t > Wielka Brytania - 310 t > Hiszpania - 282 t > Austria - 280 t > Brazylia (6 gospodarka świata) 172 t > Szwecja - 126 t > Czechy - 82 t > U nich pieniądze nie leżą zamrożone w zlocie lecz pracuje na dobrobyt obywateli > . > Te 500 ton to jedynie dowód na indolencję ekonomiczną zarządu NBP. > Skąd Ty to możesz wiedzieć jak pracuje to złoto w tych państwach? W Niemczech, złoto zgromadzone w ich banku centralnym uratowało tyłek państwu niemieckiemu w roku 1999 tą samą metodą jaką zaproponował Glapiński. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 25.03.26, 10:07 Faktycznie do Rosji wszyscy mają dużo i jeszcze Szwajcaria. Pozostałe kraje już tak dużo nie mają. Ale zastanawia Fakt że jednak kraje UE mają to złoto. Przeciwnicy euro jako jeden z powodu aby tam nie być, podają że będziemy musieli oddać te nasze złoto do skarbca euro. Pewnie większość tego złota co te państwa mają mają od lat, po co my teraz inwestujemy w to złoto? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 26.03.26, 15:27 stasi1 napisał: > Pewnie większość tego złota co te państwa mają mają od lat, po co my teraz inw > estujemy w to złoto? Rezerwa, która podtrzymuje wypłacalność państwa i stabilizację waluty danego państwa. Dziwne pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 26.03.26, 15:32 Glap chce złoto sprzedać, czyli zmniejszyć rezerwę. Czego jeszcze nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 30.03.26, 06:21 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > Glap chce złoto sprzedać, czyli zmniejszyć rezerwę. Czego jeszcze nie rozumiesz > ? To Ty nie rozumiesz i to elementarnych kwestii. Nigdy i nigdzie Glapa nie proponował sprzedaży złota. Powinieneś czytać coś więcej niż Przekazy Dnia ze żródła Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 31.03.26, 09:20 > Nigdy i nigdzie Glapa nie proponował sprzedaży złota. To w jaki sposób chce zrealizować zysk? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 31.03.26, 12:11 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > Nigdy i nigdzie Glapa nie proponował sprzedaży złota. > > To w jaki sposób chce zrealizować zysk? To nie jest arogancja ale to nie Twoja dziedzina i nie dasz rady ale powiem, że w taki sam sposób w jaki Niemcy zrealizowali w 1999 roku taką samą operację gdy nie spełniali kryterium przystąpienia do strefy euro....szczegóły wygoogluj a jak nie dasz rady to pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 01.04.26, 09:42 No to dawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 01.04.26, 15:41 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > No to dawaj! Chętnie a le wpier ustalmy: czy przyznajesz psie Putina, że Glapiński czy prezydent nie proponowali sprzedaży złota? To test czy w ogóle można Cię poważnie traktować bo to, że nie proponowali sprzedaży złota jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 01.04.26, 16:17 Nie wymiguj się gamoniu! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kraje Swiat - rezery zlota - lista. 04.04.26, 11:37 To jak nie mieliśmy tyle złota był problem z wypłacalnością naszej waluty? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Polskie złoto 24.03.26, 06:56 W 1971 roku, aż do ogłoszenia przez prezydenta USA Richarda Nixona zawieszenia wymienialności dolara na złoto (15 sierpnia 1971 r.), oficjalna cena złota wynosiła 35 dolarów za uncję. Cena ta obowiązywała w ramach systemu z Bretton Woods ustanowionego po II wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 24.03.26, 08:18 stasi1 napisał: > NBP chwali się ile tego złota mamy tylko po co nam tyle tego złota? Czy tylko p > o to aby NBP nie wpłacało zysków do budżetu państwa? Nie ma takiej ilościzłota na świecie jakiej rząd Tuska nie potrafiłby przepalić. Największy rząd (ilościowo) w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis odpowiedż z AI 26.03.26, 15:44 stasi1 napisał: > NBP chwali się ile tego złota mamy tylko po co nam tyle tego złota? Czy tylko p > o to aby NBP nie wpłacało zysków do budżetu państwa? Odpowiedż z AI: "Współczesne państwa i ich banki centralne gromadzą złoto w skarbcach przede wszystkim jako strategiczną rezerwę bezpieczeństwa, która ma chronić gospodarkę w sytuacjach ekstremalnych. Choć złoto nie jest już bezpośrednio powiązane z wartością waluty (jak w dawnym systemie waluty złotej), pełni kilka kluczowych funkcji: Bezpieczna przystań (Safe Haven): Złoto jest uznawane za aktywo ostateczne, które zachowuje wartość w czasach wojen, głębokich kryzysów finansowych czy napięć geopolitycznych. Stabilizacja i wiarygodność: Posiadanie dużych rezerw kruszcu wzmacnia zaufanie inwestorów i rynków finansowych do danego kraju, co może obniżać koszty obsługi długu zagranicznego. Ochrona przed inflacją i wahaniami walut: Złoto ma tendencję do utrzymywania siły nabywczej w długim terminie i charakteryzuje się niską korelacją z innymi aktywami -------- Rolą banku centralnego nie jest tworzenie zysków. Taką rolę mają banki komercyjne. Strata w banku centralnym nie wynika z "żle przeprowadzonego biznesu", lecz jest często efektem realizacji jego konstytucyjnych celów, takich jak walka z inflacją (pamiętasz inflację covidową?) czy stabilizacja kursu waluty. Aby zdusić inflację, bank centralny musi "ściągać" nadmiar pieniądza z rynku a to jest koszt banku i wywołuje uzasadnione "księgowe straty". Czy wyjaśniłem, Stasi? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: odpowiedż z AI 27.03.26, 08:24 NBP kupując złoto raczej nie walczy z inflacją. My pod względem złota jesteś na 12 miejscu ja świecie, a sama nasza gospodarka na 20. Więc nominalnie mamy go więcej niż powinniśmy mieć Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: odpowiedż z AI 27.03.26, 13:26 stasi1 napisał: > NBP kupując złoto raczej nie walczy z inflacją. No to jak to robi :)? Kijem bejsbolowym czy zatrudnia wróżkę? NA czym opierasz takie twierdzenie? My pod względem złota jesteś na > 12 miejscu ja świecie, a sama nasza gospodarka na 20. Więc nominalnie mamy go > więcej niż powinniśmy mieć Nie tylko złoto stanowi rezerwy. Liczy się suma takich rezerw. Rezerwy mogą być jeszcze w walucie, w obligacjach i kilku innych np papierów dłużnych MFW. Dziwne jest Twoje stanowisko. Powinieneś się cieszyć, że mamy tyle rezerw. Osobiście nie mam takiego dylematu bo gdybym miał możliwość zwiększyć swoje rezerwy to zapewne by mnie to cieszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: odpowiedż z AI 31.03.26, 09:16 Czemu dziwne? Ja osobiście mam wyższe rezerwy niż przeciętny Polak i sam wiem że to jest dla mnie nie dobre. Zamiast cieszyć się z życia ja mam poduszkę bezpieczeństwa która mi się nie przydała ani razu od 20 lat. Więc może będzie to samo z tymi rezerwami NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: odpowiedż z AI 01.04.26, 15:39 stasi1 napisał: > Czemu dziwne? Ja osobiście mam wyższe rezerwy niż przeciętny Polak i sam wiem ż > e to jest dla mnie nie dobre. Zamiast cieszyć się z życia ja mam poduszkę bezpi > eczeństwa która mi się nie przydała ani razu od 20 lat. > Więc może będzie to samo z tymi rezerwami NBP. Trudno nawet nazwać to co napisałeś. Myślę, że Tusk myśli podobnie jak Ty tzn teraz poużywać a co bęzie w przypadku kryzysu to się wtedy będzie martwił: :) Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: odpowiedż z AI 06.04.26, 10:11 Przecież napisałem że ma ta poduszkę bezpieczeństwa. I jak na razie jej nie zużywam Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: odpowiedż z AI 01.04.26, 09:10 A tak w ogóle w 39 roku Polska waluta dobrze stała, niemiecka była niewarta grosza. I jak to się skończyło? Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: odpowiedż z AI 27.03.26, 18:47 > Bezpieczna przystań (Safe Haven): Złoto jest uznawane za aktywo ostateczne, które zachowuje wartość w czasach wojen, głębokich kryzysów finansowych czy napięć geopolitycznych. I według ciebie Batyr i Glap sprzedając złoto zapobiegną wojnie i finansowemu kryzysowi, nawet napięciom geopolitycznym. 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polskie złoto 27.03.26, 08:30 goldhub.pl/amp/10-bankow-centralnych-ktore-zakupily-najwiecej-zlota-podczas-ostatniej-dekady/ Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polskie złoto 27.03.26, 13:27 stasi1 napisał: > goldhub.pl/amp/10-bankow-centralnych-ktore-zakupily-najwiecej-zlota-podczas-ostatniej-dekady/ Czas pokaże kto słusznie a kto niesłusznie tu zdecydował. Tego nie widać w krótkiej perspektywie bo istotna i natura rezerwa jest taka, że taka decyzja może być oceniana w kryzysie i po latach. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 29.03.26, 11:57 Aneta ObserwatorXY ® @ObserwatorXY . @Arlukowicz : To nie jest wasze złoto: jak polskie, to nie wasze! Wy nie potraficie podejść do bezpieczeństwa w sposób poważny. Musicie mieć Glapińskiego, tego stand-upera, który stworzył swoje własne królestwo i opowiada bajki po telewizorach! #RadioSzczecin x.com/ObserwatorXY/status/2038185200992051443?s=20 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: Polskie złoto 02.04.26, 11:23 Glapowi złoto poszło rozmnażać się ze złotówką. Złoty reaguje na rosnące ceny ropy po orędziu Trumpa tvn24.pl/biznes/rynki/kurs-zlotego-polska-waluta-reaguje-na-rosnace-ceny-ropy-st8979043 Odpowiedz Link Zgłoś