Dodaj do ulubionych

Aparat na kasę chorych

04.01.06, 12:46
Wada mojego zgryzu w ostatnim czasie nie daje mi normalnie żyć.
Górna szczęka nachodzi centralnie na dolną(może odwrotnie) Zęby sie ścierają
a jedynki nawet obumierają. Ból i wizyt u stomatologa to chleb codzienny.
Czy może nie wiecie czy takiego rodzaju problem można rozwiązać za pomocą NFZ
a dokładnie czy są one finansowanie?
Obserwuj wątek
    • fr-edza Re: Aparat na kasę chorych 06.01.06, 14:55
      niestety nie...sama sie o to starałam i nic z tego nie wuyszło,musiałam zapłaćić.
    • gosiazabki Re: Aparat na kasę chorych 01.02.06, 12:47
      Aby wszyscy mieli pewność taką jaka ja mam teraz to napiszę wan odpowiedz jaką
      dostałam z kancelari ministerstwa zdrowia;
      Przekazuję odpowiedź Departamentu Ubezpieczenia Zdrowotnego. W odpowiedzi na
      pytanie internauty, w sprawie możliwości sfinansowania lub dofinansowania
      stałego aparatu ortodontycznego przez Narodowy Fundusz Zdrowia, przekazane
      przez Wydział Skarg i Obsługi Kancelaryjnej Ministerstwa Zdrowia w dniu 24
      stycznia br. (sprawa znak: MZ-BM-S-324/06), Departament Ubezpieczenia
      Zdrowotnego uprzejmie wyjaśnia.Zakres leczenia ortodontycznego, finansowany
      przez Narodowy Fundusz Zdrowia, został określony w rozporządzeniu Ministra
      Zdrowia z dnia 24 listopada 2004 roku w sprawie wykazu gwarantowanych świadczeń
      lekarza dentysty i materiałów stomatologicznych oraz rodzaju dokumentu
      potwierdzającego uprawnienia do tych świadczeń (Dz. U. Nr 261, poz. 2601).
      Zgodnie z powyższym rozporządzeniem do 12 roku życia przysługuje leczenie
      ortodontyczne wad zgryzu tylko z zastosowaniem aparatu do zdejmowania jedno- i
      dwuszczękowego. W związku z powyższym, zgodnie z obowiązującymi przepisami
      prawa Narodowy Fundusz Zdrowia nie może sfinansować, ani dofinansować leczenia
      wad zgryzu stałym aparatem ortodontycznym. Z poważaniemAnastazja Adamus-Misiak
      (wew.266)Wydział Skarg i Obsługi KancelaryjnejMinisterstwa Zdrowia

i tyle wiadomo.
      Więc jak ktoś chce mieć ładne ząbki to niech sam sobie je refunduje z własnej
      kieszeni.
      ALE CO Z TYMI CO zęby mają ładne ale niefunkcjonalne.
      • atramsc Re: Aparat na kasę chorych 01.02.06, 23:15
        gosiazabki : zgadza sie tez o tym czytalam na jakiejs www.
        A jezeli wada zaczela sie uwidaczniac po 12 roku zycia? (np ja tak mialam)
        Podobno na akademiach medycznych (na wydziale stomatologii) mozna znacznie
        taniej odbyc leczenie ortodontyczne, ale sa tam duze kolejki (z relacji
        znajomych wiem, ze mona tam stracic caly dzien) i po drugie ... studenci musza
        sie na kims nauczyc, wiec tez beda zagladac w buzie. Plusem leczenia na uczelni
        medycznej jest to, ze lekarz ma dostep do wszelkich mozliwyh sprzetow do
        optymalnego skorygowania wady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka