Dodaj do ulubionych

Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP

02.04.26, 18:32

Jan Paweł II zmarł 2 kwietnia 2005 r. o godz. 21:37. Niespełna tydzień później, 8 kwietnia, odbył się pogrzeb papieża, w którym uczestniczyło około 300 tys. pielgrzymów oraz głowy państw i przedstawiciele wszystkich wyznań świata. W Polsce ogłoszono sześciodniową żałobę narodową.

W trakcie trwającego 27 lat pontyfikatu Jan Paweł II odwiedził 132 państwa i około 900 miejscowości, wygłosił ponad 2400 przemówień. Pozostawił olbrzymią spuściznę, m.in. 14 encyklik, 14 adhortacji, 11 konstytucji apostolskich i 43 listy apostolskie.

28 czerwca 2005 r., za zgodą papieża Benedykta XI, rozpoczął się proces beatyfikacyjny Jana Pawła II, którego postulatorem był ks. Sławomir Oder. 1 maja 2011 r. papież Polak został ogłoszony beatyfikowanym, a 27 kwietnia 2014 r., w Niedzielę Bożego Miłosierdzia – świętym.

źródło : Do rzeczy.

dorzeczy.pl/opinie/868741/meloni-wspomina-jana-pawla-ii-poruszajace-slowa-o-papiezu.html
Obserwuj wątek
    • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 18:40
      To On uczynił Aleksandra Kwaśniewskiego Prezydentem Polski. Mądry politycznie uczynek Papieża otworzył, moim zdaniem, pokojową drogę do przemian ustrojowych w Polsce.
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 18:44
        Prezydent Karol Nawrocki złożył wieniec przed Krzyżem Papieskim na placu Marszałka Józefa Piłsudskiego w Warszawie w 21. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:09
          mazala2 napisał:

> Prezydent Karol Nawrocki złożył wieniec przed Krzyżem Papieskim na placu Marsza
          > łka Józefa Piłsudskiego w Warszawie w 21. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II.
          >
          www.youtube.com/shorts/30_mmZlZ7v0?feature=share
      • no-popis Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 18:54
        mazala2 napisał:

> To On uczynił Aleksandra Kwaśniewskiego Prezydentem Polski. Mądry politycznie u
        > czynek Papieża otworzył, moim zdaniem, pokojową drogę do przemian ustrojowych
        > w Polsce.
        Kwaśniewskiego Prezydentem Polski uczyniła głupota prymitywa Wałęsy.
        • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:03
          no-popis napisała:

> mazala2 napisał:
          >
          > > To On uczynił Aleksandra Kwaśniewskiego Prezydentem Polski. Mądry polityc
          > znie u
          > > czynek Papieża otworzył, moim zdaniem, pokojową drogę do przemian ustroj
          > owych
          > > w Polsce.
          > Kwaśniewskiego Prezydentem Polski uczyniła głupota prymitywa Wałęsy.
          >

Bolek był narzędziem Kwaśniewski reprezentantem. To wielka polityczna różnica.
          • no-popis Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:11
            mazala2 napisał:

> no-popis napisała:
            >
            > > mazala2 napisał:
            > >
            > > > To On uczynił Aleksandra Kwaśniewskiego Prezydentem Polski. Mądry p
            > olityc
            > > znie u
            > > > czynek Papieża otworzył, moim zdaniem, pokojową drogę do przemian
            > ustroj
            > > owych
            > > > w Polsce.
            > > Kwaśniewskiego Prezydentem Polski uczyniła głupota prymitywa Wałęsy.
            > >
            >
            > Bolek był narzędziem Kwaśniewski reprezentantem. To wielka polityczna różnica.
            >
            Tak, Wałęsa był narzędziem ale głupim i prymitywnym.
            • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:15
              no-popis napisała:

> mazala2 napisał:
              >
              > > no-popis napisała:
              > >
              > > > mazala2 napisał:
              > > >
              > > > > To On uczynił Aleksandra Kwaśniewskiego Prezydentem Polski. M
              > ądry p
              > > olityc
              > > > znie u
              > > > > czynek Papieża otworzył, moim zdaniem, pokojową drogę do prz
              > emian
              > > ustroj
              > > > owych
              > > > > w Polsce.
              > > > Kwaśniewskiego Prezydentem Polski uczyniła głupota prymitywa Wałęs
              > y.
              > > >
              > >
              > > Bolek był narzędziem Kwaśniewski reprezentantem. To wielka polityczna róż
              > nica.
              > >
              > Tak, Wałęsa był narzędziem ale głupim i prymitywnym.
              >

Kluczysz.
    • no-popis Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 18:55
      To Wielki Człowiek, JP II.
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:11
        no-popis napisała:

> To Wielki Człowiek, JP II.
        >

Miał logicznie uzasadniony światopogląd. Naśladuj Go w zachowaniu na FK
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:11
        no-popis napisała:

>

Dla ciebie każdy jest wielki, a największy jest twój szef POP Komsomołu 😅
      • asia-loi Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:24
        no-popis napisała:

Już od dawna nie.
        Po jego śmierci wypłynęły takie fakty o nim, że wielu, wielu ludzi (w tym i ja) nie uważa go, ani za wielkiego, ani za świętego. Dzisiaj już by świętym nie został. Dlatego też tak się spieszyli, żeby zrobić go świętym, bo wiedzieli, że prędzej czy później prawda wyjdzie na światło dzienne.
        • stasi1 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 16:02
          Dlatego kiedyś był wymóg że świętym zostawał dopiero po 50 latach od śmierci.
        • boggi_dan Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 21:36
          asia-loi napisała:

> no-popis napisała:
          >
          > > To Wielki Człowiek, JP II.
          >
          > Już od dawna nie.
          > Po jego śmierci wypłynęły takie fakty o nim, że wielu, wielu ludzi (w tym i ja)
          > nie uważa go, ani za wielkiego, ani za świętego. Dzisiaj już by świętym nie zo
          > stał. Dlatego też tak się spieszyli, żeby zrobić go świętym, bo wiedzieli, że p
          > rędzej czy później prawda wyjdzie na światło dzienne.
          >
          > Ale bzdury znowu gadasz. Jeśli myślisz, że pedofilów chronil to się mylisz. Pewnie się w gronie przewraca jak widzi co się dzieje w Kłodzku.
          • boggi_dan Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 21:37
            W grobie.
            • bobislaw.borboje Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 06.04.26, 22:14
              W piekle się obraca
        • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 07:05
          asia-loi napisała:

> no-popis napisała:
          >
          > > To Wielki Człowiek, JP II.
          >
          > Już od dawna nie.
          > Po jego śmierci wypłynęły takie fakty o nim, że wielu, wielu ludzi (w tym i ja)
          > nie uważa go, ani za wielkiego, ani za świętego. Dzisiaj już by świętym nie zo
          > stał. Dlatego też tak się spieszyli, żeby zrobić go świętym, bo wiedzieli, że p
          > rędzej czy później prawda wyjdzie na światło dzienne.
          >
          >

Ateistom słowo Święty nie mówi nic. Ateiści wierzą w swój rozum jako nosiciela absolutnej prawdy. Dawniej nazywano ich ludźmi głupimi.
          • stefan4 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 10:05
            mazala2:
            > Ateiści [...] Dawniej nazywano ich ludźmi głupimi.

No patrz, jak świat się zmienił... Bo dzisiaj głupimi nazywają tych, którzy bezkrytycznie chłoną treści ze starych szpargałów wytworzonych przez lud pastersko-wojenny.

- Stefan
            • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 10:23
              stefan4 napisał:

> mazala2:
              > > Ateiści [...] Dawniej nazywano ich ludźmi głupimi.
              >
              > No patrz, jak świat się zmienił... Bo dzisiaj głupimi nazywają tych, którzy be
              > zkrytycznie chłoną treści ze starych szpargałów wytworzonych przez lud pastersk
              > o-wojenny.
              >
              > - Stefan
              >

I dawniej i dziś przygniatająca większość ludzi dalej uważa ateistów za ludzi nie grzeszących ugruntowaną wiedzą, reprezentujesz ich na FK.
    • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 02.04.26, 19:23
      To Jan Paweł II=gi poddał pod publiczny dyskurs myś o realizacji w Polsce Trzeciej Drogi i określił ogólnie jej główne polityczne, gospodarcze i społeczne "parametry"
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 14:17
        > To Jan Paweł II=gi poddał pod publiczny dyskurs myś o realizacji w Polsce Trzeciej Drogi

Bro Szymon podchwycił od niego pomysł?
    • student_zebrak Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 13:50
      nie plakalem
      najlepiej zapomniec
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 07:07
        student_zebrak napisał:

> nie plakalem
        > najlepiej zapomniec
        >

Wieczny student?
        • student_zebrak Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 10:45
          dyplomowany
          • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:20
            student_zebrak napisał:

> dyplomowany
            >
            W CH.
            • student_zebrak Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 15:09
              za moich czasow nie istnial, niektorzy kursowali na akademii pierwszomajowej inni w szkole aktywu.
              Ja jestem scisly.
              • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 17:15
                student_zebrak napisał:

> za moich czasow nie istnial, niektorzy kursowali na akademii pierwszomajowej in
                > ni w szkole aktywu.
                > Ja jestem scisly.
                >
                Nawet wyłącznie.
    • 1nanie27 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 18:02
      Umiłowany hloopiec krakowskiego kardynała Sapiehy.

www.youtube.com/watch?v=LHYPmO4kIUA
    • buldog2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 18:29
      Dziś usłyszałem, że JPII został zbesztany przez Konferencję i chyba OIS.
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 07:09
        buldog2 napisał:

> Dziś usłyszałem, że JPII został zbesztany przez Konferencję i chyba OIS.
        >

Egzemplarz bez węchu i słuchu to kaleka.Egzystuje dzięki opiece innych .
    • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 19:17
      Refleksja, której warto wysłuchać :

www.youtube.com/watch?v=387GK_zpg74
    • 1nanie27 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 20:26
      Dziwisz wiedział pierwszy a Jan Paweł II
      www.youtube.com/watch?v=LHYPmO4kIUA
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 07:10
        1nanie27 napisała:

> Dziwisz wiedział pierwszy a Jan Paweł II
        > www.youtube.com/watch?v=LHYPmO4kIUA

A ty wiesz o tym od Dziwisza. Mega naiwność.
      • mazala2 Re: Warto obejrzeć 04.04.26, 07:12
        bobislaw.borboje napisała:

> mazala2 napisał:
        >

To twoje świadectwo intelektualnej dorosłości?
        • bobislaw.borboje Re: Warto obejrzeć 06.04.26, 22:09
          Obejrzałeś?
    • boggi_dan Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 21:32
      "Zanim stąd odejdę, proszę was, abyście całe to duchowe dziedzictwo, któremu na imię Polska, raz jeszcze przyjęli z wiarą, nadzieją i miłością - taką, jaką zaszczepia w nas Chrystus na chrzcie świętym, abyście nigdy nie zwątpili i nie znużyli się i nie zniechęcili, abyście nie podcinali sami tych korzeni, z których wyrastamy. I amen.
      • x2468 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 03.04.26, 21:59
        Chwałą go, możecie być dumni.

https://www.facebook.com/RacjonalnaPL/posts/karol-nawrocki-cz%C5%82owiek-kt%C3%B3ry-jednocze%C5%9Bnie-jest-poszukiwany-listem-go%C5%84czym-przez/1196565839162858/
    • qwardian Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 10:15
      Katolik nie umiera, tylko przechodzi w inny stan. Równie bezzasadne jest nazywanie Bazyliki Grobu Pańskiego, bo przecież Jezus nie ma żadnego grobu..
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 11:19
        Również niezasadne jest obchodzenie rocznicy jego śmierci zawsze w niedzielę. Rocznice obchodzi się zgodnie z datą, a nie z dniem tygodnia.
        • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:02
          to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Również niezasadne jest obchodzenie rocznicy jego śmierci zawsze w niedzielę. R
          > ocznice obchodzi się zgodnie z datą, a nie z dniem tygodnia.

Dla ciebie czwartek to też niedziela?
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:05
            > Dla ciebie czwartek to też niedziela?

Jesteś pewny, że zrozumiałeś to co ja napisałem.
            • qwardian Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:17
              W niedzielę celebrujemy Zmartwychstanie, ale to wynika tylko z racji żydowskiej tradycji bo tam wymagano trzech dni, żeby się upewnić, że osoba jest zmarła..
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:21
                Jeszcze raz! Rocznice, obojętnie jakie obchodzimy zgodnie z datą danego wydarzenia, a nie tylko w niedziele bo tak jest wygodniej.
                • qwardian Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:42
                  Niedziela wynikała z datowania spożycia paschy Jezusa z Apostołami (który wypadł w Dzień Przaśników) i następującego potem ukrzyżowania, dzień później. Tak historycznie kalkulowano, dodając tradycyjne trzy kolejne dni, bo nie było wówczas doktora stwierdzającego zgon, żeby się upewnić co do faktycznego zgonu. Ale sprawy datowania w starożytności zawsze miały element niepewności, chociażby ze względu, że wówczas obowiązywały dwie wersje nowego dnia, o zmierzchu i poranku. Zresztą do dnia dzisiejszego Szabat rozpoczyna się w piątek po zachodzie słońca, a kończy w sobotę wieczorem..
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 18:27
                    Kombinuj dalej 🤡
            • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:19

> > Dla ciebie czwartek to też niedziela?
              >
              > Jesteś pewny, że zrozumiałeś to co ja napisałem.

Teraz ogarnęły mnie wątpliwości. Proszę więc o wyjaśnienie tego co napisałeś.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:26
                Wyjaśnię ci na przykładzie, który zrozumie każde dziecko.
                Jeżeli ktoś urodził się/umarł 13 stycznia w niedzielę to rocznice urodzi/śmierci tej osoby obchodzimy zawsze 13 stycznia, a nie w niedziele wybrane według jakiegoś klucza.
                • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:45

> Wyjaśnię ci na przykładzie, który zrozumie każde dziecko.
                  > Jeżeli ktoś urodził się/umarł 13 stycznia w niedzielę to rocznice urodzi/śmierc
                  > i tej osoby obchodzimy zawsze 13 stycznia, a nie w niedziele wybrane według jak
                  > iegoś klucza.

Wybacz ale nie wiedziałem o istnieniu takiej sekty. Jaka jest jej nazwa?
                  • bobislaw.borboje A Ty co, świąt nie masz 05.04.26, 17:07
                    i musisz pieprzyć tu swoje głupoty?
        • bobislaw.borboje Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 05.04.26, 17:02
          > Również niezasadne jest obchodzenie rocznicy jego śmierci zawsze w niedzielę.

O dacie rocznicy decyduje Bogini Artemida.
    • 1nanie27 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 10:21
      Pamiętajmy o nim a raczej pamiętajmy o nich, dwaj przyjaciele :
      www.o2.pl/informacje/trump-mial-molestowac-nastolatke-nowe-szczegoly-7271533007485120a
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 12:04
        1nanie27 napisała:

> Pamiętajmy o nim a raczej pamiętajmy o nich, dwaj przyjaciele :
        > www.o2.pl/informacje/trump-mial-molestowac-nastolatke-nowe-szczegoly-7271533007485120a

Skąd u ciebie wiara w prawdziwość tego co oczy przeczytają a umysł zapamięta?

Genetyka?
      • bobislaw.borboje Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 05.04.26, 17:18

Znajdź dwie różnice:

• m.c.hrabia Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 13:03
      święty pedofili

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT19H2tVQH0Ka5VNCkLFzSn3hApzSByqszWCg&s
    • 1nanie27 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 13:17
      Lolek , ależżeś nawywijał i naaktożył a to całowanie asfaltów lotniskowych było kiepściutkie aktorsko.
      • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 13:59
        1nanie27 napisała:

> Lolek , ależżeś nawywijał i naaktożył a to całowanie asfaltów lotniskowych było
        > kiepściutkie aktorsko.

Na fk nie gani się chamstwa, a nawet przeciwnie. Śmiało intelektualisto.
    • mazala2 Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 14:28
      Widziałem jak biskup Wojtyła wkopał Piłkę a propos MCI prowadzi 1:0 z Liverpoolem
      • m.c.hrabia Re: Nie sposób o NIm nie pamiętać. RIP 04.04.26, 17:11
        a widziałeś jak robił łaskę Marcialowi Macielowi z połykiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka