czciborwielki 23.08.26, 07:47 Czy wyobrażacie sobie ten syf, który by był, gdyby PiS rządziło teraz trzecią kadencję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no-popis Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 21:20 czciborwielki napisał(a): > Czy wyobrażacie sobie ten syf, który by był, gdyby PiS rządziło teraz trzecią k > adencję? ...i nie widzę istotnych, znaczących różnic. W przypadku dalszej władzy PiS byłoby podobnie jak jest teraz przy władzy Tuska czyli POPiSowe szambo i wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 21:47 no-popis napisała: > ...i nie widzę istotnych, znaczących różnic. W przypadku dalszej władzy PiS był > oby podobnie jak jest teraz przy władzy Tuska czyli POPiSowe szambo i wojna. A ja widzę. Nie twierdzę, że PO jest najlepszą partią w Polsce, nie mniej syf jaki odwalał PiS przechodzi wszelkie wyobrażenia. Chociażby zakup aparatury podsłuchowej przeciwko przestępcom ostatecznie wykorzystany przeciwko opozycji bądź osobom niewygodnym. I to jeszcze zakup dokonany w tajemnicy z Funduszu Sprawiedliwości mimo, że akurat te służby miały być finansowane tylko przez Skarb Państwa. Dorzuć machlojki przy wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 22:30 chłopie, ostatnio to nie ma dnia aby kolejne "jaja" przy udziale twoich pupili na jaw nie wychodziły Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 22:33 "Moich pupili"? Od kiedy to oni są moi? Może coś byś powiedział o skali afer w obecnym i poprzednim rządzie? Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 23:14 tajemnicą poliszynela jest narastające codziennie o półtora miliarda zł zadłuzenie kraju i totalny rozpad słuzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 23:23 Dzięki przepisom wprowadzonym przez złajdaczoną prawicę. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraziłem sobie i... 23.08.26, 23:39 hordol napisała: > tajemnicą poliszynela jest narastające codziennie o półtora miliarda zł > zadłuzenie kraju i totalny rozpad słuzby zdrowia. Jesteś pewien, że znasz znaczenie zwrotu "tajemnica Poliszynela"? :-) Służba zdrowia rozwala się nam przynajmniej od socjalizmu. Jeśli chodzi o zadłużenie to składa się na to wiele czynników. Między innymi wydatki na zbrojenia oraz słaba konsumpcja. Ludzie wystraszyli się epidemii i związanych z tym obostrzeń, w związku z tym zdecydowali się mniej wydawać i więcej oszczędzać. W efekcie mamy oszczędności w bankach, ale mały popyt na towary i przez to obniżoną produkcję. Dodatkowo mieliśmy przez jakiś czas koniunkturę i w tym czasie jako państwo powinniśmy zbierać kapitał na czasy dekoniunktury, a my tymczasem przejedliśmy je na podniesienie zasiłków socjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 11:04 " Ludzie wystraszyli się epidemii i związanych z tym obostrzeń, w związku z tym zdecydowali się mniej wydawać i więcej oszczędzać. W efekcie mamy oszczędności w bankach, ale mały popyt na towary i przez to obniżoną produkcję." Mamy rok 2026, od czasu, gdy ludzie bali się epidemii i oszczędzali, minęło trochę czasu. Potem przestali się bać i ruszyli na zakupy i stąd m.in. moment wysokiej inflacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 00:03 Syf odziedziczony. Ukryte długi Wartość umów zbrojeniowych zawartych przez Polską z Koreą Południową wynosi około 90 miliardów złotych (ok. 30 bilionów wonów). Szacuje się, że powiązane z tym finansowanie i kredyty z południowokoreańskich instytucji na zakup czołgów, samolotów i armatohaubic sięgają kilkudziesięciu miliardów złotych. W 2923 roku oficjalne Zadłużenie Skarbu Państwa: ok. 1 346,2 mld zł (wzrost o ok. 8,7% w ujęciu rocznym za rok 2023). Zadłużenie w banku BGK wyniosło na koniec grudnia 2023 363 mld złotych. oficjalnie na koniec 2023 zadłużenie wyniosło 1,35 biliona złotych + BGK 363 miliardy, Korea 90 miliardów Dodaj do tego zadluzenie w USA i policz. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 04:01 tiaaaa,takie świetne rządy,a notowania stale spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 08:24 Rządzącej partii zawsze spadają notowania, bo muszą podejmować nieprzyjemne decyzje, na przykład o podniesieniu podatków albo wieku emerytalnego. Poza tym X wcale nie pisał, że obecne rządy są świetne, lecz pisał o przyczynach zadłużenia Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 08:57 tapatik napisał: > Rządzącej partii zawsze spadają notowania, bo muszą podejmować nieprzyjemne dec > yzje, na przykład o podniesieniu podatków albo wieku emerytalnego. To niech nie podnoszą podatków i wieku emerytalnego. :) To samo można osiągnąć oszczędnościami ale nie będzie wtedy czego ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 18:15 hordol napisała: > tiaaaa,takie świetne rządy,a notowania stale spadają. Malkotenckie hordolenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 08:03 hordol napisała: > tajemnicą poliszynela jest narastające codziennie o półtora miliarda zł zadłuz > enie kraju i totalny rozpad słuzby zdrowia. Krótko mówiąc: dług jest wysoki, deficyt jest poważny, a ochrona zdrowia ma bardzo poważny problem finansowy. Tylko po co z rzeczywistych problemów robić apokalipsę? Bo najwyraźniej „1,22 miliarda średnio” brzmi za mało dramatycznie, więc trzeba powiedzieć „1,5 miliarda codziennie”, a „poważny kryzys finansowy ochrony zdrowia” za mało straszy, więc zostaje „totalny rozpad”. To już nie diagnoza gospodarki. To diagnoza propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 09:34 tusk z domańskim stwierdzili iż pis ukradł 100 mld.a czemu nie 98,5 albo 113? bo liczba ładnie wpada w oczy? bo brzmi to za mało dramatycznie? "to diagnoza propagandy"-że zacytuję czołową propagandzistkę fk. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 05:08 tapatik napisał: > no-popis napisała: > > > ...i nie widzę istotnych, znaczących różnic. W przypadku dalszej władzy P > iS był > > oby podobnie jak jest teraz przy władzy Tuska czyli POPiSowe szambo i woj > na. > > A ja widzę. Są tacy co widzieli kosmitów :) i ojca Pio w dóch miejscach na raz. > Nie twierdzę, że PO jest najlepszą partią w Polsce, Prośba o odpowiedż: a jaka partia ., manipulancie, jest najlepsza w Polsce? > PiS przechodzi wszelkie wyobrażenia. Chociażby zakup aparatury podsłuchowej prz > eciwko przestępcom ostatecznie wykorzystany przeciwko opozycji bądź osobom niew > ygodnym. Nie udowodniła tego sławna komisja a Ty dalej swoje. I to jeszcze zakup dokonany w tajemnicy z Funduszu Sprawiedliwości mim > o, że akurat te służby miały być finansowane tylko przez Skarb Państwa. > Dorzuć machlojki przy wyborach. Rojenia z PrOpagandy hejterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 08:42 ,, jeszcze zakup dokonany w tajemnicy z Funduszu Sprawiedliwości mim > o, że akurat te służby miały być finansowane tylko przez Skarb Państwa. > Dorzuć machlojki przy wyborach. Rojenia z PrOpagandy hejterskiej" Akurat to jest prawda. CBA miało być finansowane tylko z budżetu państwa aby uniknąć sytuacji kiedy otrzymuje prezent aby zamknęło oczy ja działalność tej instytucji. I zobacz nawet Kaczyński widział nieprawidłowości w funduszu sprawiedliwości a takie CBA nie zauważyło Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 08:49 stasi1 napisał: > ,, jeszcze zakup dokonany w tajemnicy z Funduszu Sprawiedliwości mim > > o, że akurat te służby miały być finansowane tylko przez Skarb Państwa. > > Dorzuć machlojki przy wyborach. > Rojenia z PrOpagandy hejterskiej" > Akurat to jest prawda. CBA miało być finansowane tylko z budżetu państwa aby un > iknąć sytuacji kiedy otrzymuje prezent aby zamknęło oczy ja działalność tej ins > tytucji. > I zobacz nawet Kaczyński widział nieprawidłowości w funduszu sprawiedliwości a > takie CBA nie zauważyło Komplementujesz Kaczyńskiego, Niepotrzebnie. Natomiast dla zakupu tego systemy z FS została zmieniona ustawa regulująca działanie Funduszu Sprawiedliwości, jak i wydano nowe rozporządzenie wykonawcze (odpowiednik statutu) a więc wszystko było formalnie OK a to, że to się komuś nie podoba nie ma nic wspólnego z łamaniem prawa. Analizuj fakty a nie propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 08:59 ,,> PiS przechodzi wszelkie wyobrażenia. Chociażby zakup aparatury podsłuchowej prz > eciwko przestępcom ostatecznie wykorzystany przeciwko opozycji bądź osobom niew > ygodnym. Nie udowodniła tego sławna komisja a Ty dalej swoje." Oczywiście ty jako twardy pisowiec musisz bronić PiSu pomimo faktów. Jak to mówił Kaczyński: nikt nas nie przekona że białe to białe a czarne to czarne ,, Chcielibyśmy zaprezentować raport we wrześniu, ale oczywiście wszystko zależy od odtajnienia analizy. Wraz z publikacją raportu skierowane będą też zawiadomienia do prokuratury dotyczące kolejnych osób zaangażowanych w nielegalne wykorzystanie systemu Pegasus. O nazwiskach nie chciałabym mówić. Powiemy o nich w odpowiednim momencie - podkreśliła. Według ustaleń Radia Zet zawiadomienia mogą dotyczyć m.in. Mariusza Kamińskiego i Macieja Wąsika, którzy nadzorowali służby specjalne, a obecnie są europosłami PiS i mają immunitet. Na początku czerwca prokuratura postawiła zarzuty dwojgu byłym funkcjonariuszom CBA i jednej obecnej funkcjonariuszce Biura. Zarzuty usłyszał także Ernest Bejda, były szef CBA." Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 09:03 stasi1 napisał: > ,,> PiS przechodzi wszelkie wyobrażenia. Chociażby zakup aparatury podsłuch > owej prz > > eciwko przestępcom ostatecznie wykorzystany przeciwko opozycji bądź osobo > m niew > > ygodnym. > Nie udowodniła tego sławna komisja a Ty dalej swoje." > Oczywiście ty jako twardy pisowiec musisz bronić PiSu pomimo faktów. Jak to m > ówił Kaczyński: nikt nas nie przekona że białe to białe a czarne to czarne W mojej wypowiedzi nie ma nic propisowskiego. Podałem fakty a nie rojenia propagandowe. Nie odniosłeś się do faktów a znowu do propagandy o rzekomych nieodtajnionych faktach, nowych i rzekomych faktach. Na razie stan jest taki jaki jest i jak opisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 09:28 no-popis napisała: > tapatik napisał: > > > A ja widzę. > Są tacy co widzieli kosmitów :) i ojca Pio w dóch miejscach na raz. To samo mogę napisać przy Twojej wypowiedzi, że nie widzisz różnicy między PiS a PO. > > Nie twierdzę, że PO jest najlepszą partią w Polsce, > Prośba o odpowiedż: a jaka partia ., manipulancie, jest najlepsza w Polsce? W mojej wypowiedzi nie widzę nic manipulacyjnego, ale rozumiem, że skoro brak Ci argumentów merytorycznych to musisz zaatakować personalnie. Każda partia ma wady co oznacza, że nie ma partii idealnej. Na chwilę obecną żadna z istniejących partii nie spełnia wszystkich moich poglądów o tym, jak powinno funkcjonować państwo, co oznacza, że podczas wyborów muszę głosować na partię o najbardziej zbliżonych poglądach. Poza tym poglądy mogą być zależne od tego kim się jest i podam bardzo skrajny przykład. Załóżmy, że mamy kraj, w którym są dwie partie, jedna jest za zbrojeniem się kraju, a druga za rozwojem służby zdrowia. Zakładamy, że reszta budżetu jest zrównoważona. Część ludzi będzie za zbrojeniem, bo oni są zdrowi i mają w dudzie szpitale, natomiast boją się wojny. Ale na przykład osoby starsze będą za dofinansowaniem służby zdrowia, bo oni często chorują, a wojnę mają w dudzie, bo ona może będzie a może nie. Ich interesuje, żeby mogli iść do darmowego lekarza z bolącym biodrem. Nie jestem w stanie wskazać najlepszej partii. > > PiS przechodzi wszelkie wyobrażenia. Chociażby zakup aparatury podsłuchowej > > przeciwko przestępcom ostatecznie wykorzystany przeciwko opozycji bądź > > osobom niewygodnym. > Nie udowodniła tego sławna komisja a Ty dalej swoje. Czego komisja nie udowodniła? www.amnesty.org.pl/pegasus-oparty-na-ustaleniach-amnesty-international-raport-senackiej-komisji/ Zakup Pegasusa jest faktem, tak samo wiemy, że był wykorzystywany przeciwko opozycji albo osobom niewygodnym. Dodatkowo NSO Group odmówiło przedłużenia licencji na wykorzystanie Pegasusa przez Polskę. > I to jeszcze zakup dokonany w tajemnicy z Funduszu Sprawiedliwości mim > > o, że akurat te służby miały być finansowane tylko przez Skarb Państwa. > > Dorzuć machlojki przy wyborach. > Rojenia z PrOpagandy hejterskiej. Dlaczego piszesz "propagandy" z błędem? Co jest "rojeniami"? Były machlojki przy wyborach? Były. Pegasus był kupiony z Funduszu Sprawiedliwości? Był. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraziłem sobie i... 24.08.26, 11:43 PrOpaganda, obszerna w formie niczym raport pani pełnomocnik id marki Polska, czyli od idiotów i dla idiotów więc na mnie nie działa a na Ciebie podziałała. Poza tym- tak, nie widzę istotnej różnicy między PiS i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 23.08.26, 21:35 koalicja rządzi trzy lata i jest syf Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 05:09 hordol napisała: > koalicja rządzi trzy lata i jest syf Afera za aferą. Okradanie powodzian, pedofilia, zoofilia, nagminne łamanie prawa etc etc. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:43 Chcesz żeby wrócił PiS ze swoimi aferami i dyktaturą? Zawsze były afery, ale pytanie jaka jest reakcja rządu na te afery. Pedofilia i zoofilia - babka została wywalona z PO i skazana. Nie siedzi tylko dlatego ponieważ prokuratura odwołała się od wyroku. Okradanie powodzian - jest prowadzone śledztwo. Nagminne łamania prawa - jakie nagminne łamanie prawa? Natomiast mieliśmy różne afery za PiS i brak reakcji prokuratury. Dopiero jak stracili władzę to zaczęły się śledztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 10:07 szpital południowy. prokuratura nawet nie przesłuchała tego osobnika.za dużo wie Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:49 tapatik napisał: > Chcesz żeby wrócił PiS ze swoimi aferami i dyktaturą? > > Zawsze były afery, ale pytanie jaka jest reakcja rządu na te afery. > Pedofilia i zoofilia - babka została wywalona z PO i skazana. Nie siedzi tylko > dlatego ponieważ prokuratura odwołała się od wyroku. > Okradanie powodzian - jest prowadzone śledztwo. > Każdy pedofil chcialby takiego wyroku. Wobec Giertycha też było prowadzone śledztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 12:13 Mąż tej kobiety dostał 25 lat, więc nie wiem, czy każdy chciałby takiego wyroku, a babka nie była pdf tylko stręczycielką. Poza tym zobaczymy, czy wyrok 6 lat utrzyma się w wyższej instancji. Śledztwo wobec oszustów od powodzi dopiero się zaczęło. Oczekujesz wyroku po kilku tygodniach? Przypominam, że po "reformach" Ziobry czas oczekiwania na rozprawę wydłużył się o około 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis lewactwo niepotrzebnie panikuje 24.08.26, 23:29 hordol napisała: > koalicja rządzi trzy lata i jest syf Tendencja spadku KO się zatrzymała a PiS dostał za swoje: zero.pl/news/rozlam-w-pis-kosztuje-partie-kaczynskiego-ko-umacnia-przewage Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 23.08.26, 23:58 I właśnie tego ludzie powinni się obawiać najbardziej Nie tego, że wróci Jarosław Kaczyński. Nie tego, że wróci Daniel Obajtek. Nie nawet tego, że TVP ponownie zmieni prezenterów. Najgroźniejsze byłoby coś innego. PiS wróciłby bogatszy o doświadczenie własnych błędów. Wiedziałby już: gdzie sprzeciwiły się sądy, gdzie zablokowała go Unia Europejska, gdzie niezależni prokuratorzy zachowali dokumenty, gdzie i jak samorządy potrafiły się obronić, gdzie media ujawniały informacje, gdzie brakowało mu większości konstytucyjnej, gdzie system okazał się zbyt trudny do podporządkowania. Pierwsza i druga kadencja mogły więc być tylko próbą generalną. Trzecia mogłaby być budową systemu znacznie trudniejszego do odwrócenia. I dlatego najważniejsze pytanie przed następnymi wyborami nie brzmi: „Czy lubisz Tuska?” Nie brzmi nawet: „Czy obecny rząd spełnił wszystkie obietnice?” Pytanie brzmi: Czy chcemy ponownie oddać pełnię aparatu państwa ludziom, których działania z lat 2015–2023 państwo dopiero teraz bada? Bo można zmienić rząd po czterech latach. Można zmienić premiera. Można zmienić ministrów. Znacznie trudniej odbudowuje się jednak niezależne sądy, niezależną prokuraturę, niezależne media, apolityczne spółki państwowe i przekonanie obywatela, że państwo nie jest własnością partii. I właśnie dlatego ewentualna trzecia kadencja PiS nie byłaby po prostu kolejną zmianą rządu. Mogłaby być próbą dokończenia tego, czego nie udało się dokończyć za pierwszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 00:05 Można jedli znowu nie sfałszują wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 05:11 kawa_poranna11 napisała: > I właśnie tego ludzie powinni się obawiać najbardziej > > Nie tego, że wróci Jarosław Kaczyński. > Nie tego, że wróci Daniel Obajtek. > Nie nawet tego, że TVP ponownie zmieni prezenterów. Kaczyński już nie wróci w takie pełni władzy. Każdy sondaż to pokazuje. Używasz tego straszaka aby utrzymać władzę tego skorumpowanego i notorycznie łamiącego prawo rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:54 no-popis napisała: > Kaczyński już nie wróci w takie pełni władzy. Każdy sondaż to pokazuje. Ale może wrócić w koalicji z innymi partiami i prowadzić działania opisane przez Kawę, które doprowadzą do dyktatury takiej jaką mamy na Białorusi albo kacapii. Jak ci się nie podoba demokracja to możesz wyjechać na wschód. > Używasz tego straszaka aby utrzymać władzę tego skorumpowanego i notorycznie łamiącego > prawo rządu. Podaj przykłady korupcji obecnego rządu. Odnośnie notorycznego łamania prawa to ja się też nie zgadzam z tym poglądem. Są afery, jak chociażby obecna afera z funduszami dla powodzian, ale te afery są rozliczane, a osoby z partii rządzących, po ujawnieniu afery wylatują z partii. Czyli partia stara się oczyścić z ludzi nieuczciwych. Porównaj to z aferami PiS, których sprawcy byli bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:46 tapatik napisał: > no-popis napisała: > > > Kaczyński już nie wróci w takie pełni władzy. Każdy sondaż to pokazuje. > > Ale może wrócić w koalicji z innymi partiami i prowadzić działania opisane prze > z Kawę, które doprowadzą do dyktatury takiej jaką mamy na Białorusi albo kacapi > i. Już nie.mają szans bo taka właśnie dyktatura już jest. > Jak ci się nie podoba demokracja to możesz wyjechać na wschód. Demokracja mi się podoba a na wschód nie wyjadę bo ta na wschodzie jest podobna do tej u nas od 2013 roku, od 13 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 12:16 Na czym polega ta dyktatura? Nie odpowiedziałeś na pytanie o korupcję obecnego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 12:54 tapatik napisał: > Na czym polega ta dyktatura? > Nie odpowiedziałeś na pytanie o korupcję obecnego rządu. > Dyktatura obecnego rządu polega na stosowaniu tych samych, innych tylko w stylu, zachowań jakie miał poprzedni rząd. Nie będę Ci robił tu wykładów ale podam przykład np na ściąganiu faceta, który przeorał się za Zorro i stał z plakatem " Nie dla Trzaskowskiego" co przypomina groteska walkę dyktatury Jaruzelskiego z krasnoludki Majora :) Podobnie jak w Rosji bezkarni są partyjni rządzącej partii jak Kacprzyk gdyby tylko był to ktoś nie od partii rządząej to byłby już dawno zapuszkowany. Po co pytasz? To powszechna wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 25.08.26, 09:50 Czyli nie wiesz co to jest dyktatura. Poprzedni rząd dążył do dyktatury, ale do niej nie doszedł, więc nawet jeśli obecna koalicja robi to samo co poprzednia (a moim zdaniem nie robi), nie oznacza, że mamy dyktaturę. Kacprzyk nie jest bezkarny, musiał zrezygnować z dobrej fuchy. W dyktaturze by nie musiał. Czyli nie przedstawiłeś dowodów na istnienie dyktatury w Polsce za obecnego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 06:26 Kolejny sukces Tuska :) Wpiszę to do sukcesów PrOpagowanych przez Czcibora i Stasiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 07:47 hordol napis Co chcesz przez to udowodnić? Jakaś teza? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 08:24 kawa_poranna11 napisała: > hordol napis > Co chcesz przez to udowodnić? > Jakaś teza? Nie wypada mi odpowiadać za Hordol ale teza wydaje się dosyć oczywista. Przypomnij sobie podobne posty, w tym Twoje, jak prezentowano tu rządy bogatej Szwajcarii i biednej Polski za PiS :) Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:03 Tusk piętnował rozrost rządu PiS. Jego jest jeszcze większy. Rekord Europy Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:12 "Tusk piętnował rozrost rządu PiS. Jego jest jeszcze większy. Rekord Europy" Do rekordu jeszcze troszkę zostało, gdyż w pewnym momencie rząd węgierski samych wiceministrów liczył sobie 155. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:26 ale w tym momencie jest inaczej.pamiętam jak tusk piętnował "pisowskie rządowe bizancjum" jeszcze je rozbudował.faryzeusz Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 12:04 "ale w tym momencie jest inaczej.pamiętam jak tusk piętnował "pisowskie rządowe bizancjum" jeszcze je rozbudował.faryzeusz' Mhm - dokładnie tak samo jak bizantyjski styl PiS piętnował w kadencjach 2007-2015, by potem w roku 2017 osiągnąć rekordową wówczas liczbę 27 ministrów. Ja powiem inaczej - nie przekonują mnie populistyczne hasła o wielkości rządu, przekonuje mnie ich konkretny koszt. 30 małych ministerstw może być tańszych w utrzymaniu niż 10 superministerstw. Ale to się gorzej sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 13:49 Oczywiście masz rację. Budżet kancerlii Morawieckiego w 22 roku wynosił 843 miliony złotych, za trzy lata Tuska? 702 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:04 Bada, bada i nic nie wypadalo Odpowiedz Link Zgłoś
basia_nobile Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 08:46 Nadal żylibyśmy tak jak żyjemy w kraju dwóch zwalczających się emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:00 basia_nobile napisała: > Nadal żylibyśmy tak jak żyjemy w kraju dwóch zwalczających się emerytów. Kaczyński zdziadział,a i u Tuska jest to coraz bardziej zauważalne Odpowiedz Link Zgłoś
basia_nobile Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:22 hordol napisała: > basia_nobile napisała: > > > Nadal żylibyśmy tak jak żyjemy w kraju dwóch zwalczających się emerytów. > Kaczyński zdziadział,a i u Tuska jest to coraz bardziej zauważalne Po co Tuskowi był ponowny fotel premiera ? Ma wysoką emeryturę z UE, lubi bawić wnuki, nie przepada za ciężką pracą i dla wielu ludzi był legendą. Mógł pisać wspomnienia i uchodzić za autorytet. Teraz jego notowania są niskie, politolodzy mówią, że jest obciążeniem dla swojej partii, boi się wyjść do ludzi w święto 15 sierpnia przemawiał w zamkniętej jednostce wojskowej, z każdej strony padają ciosy od afer, jąka się. Po co mu to było ??? Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:27 Po to by PiS przegonic od rozkradania tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 09:39 opa34 napisał(a): > Po to by PiS przegonic od rozkradania tego kraju cóż za szlachetność!!! przegania dżumę cholerą chodzi o władzę. kasę ma, lepszej,prestiżowej funkcji już nie dostanie,a libido pewnie zmalało Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 10:03 Czyli chcesz, aby przestępcy i szubrawcy dalej rozkradali i demolowali kraj? Poza tym o ile PiS to rzeczywiście dżuma, to pozostałe partie są co najwyżej przeziębieniem. /mogę się jeszcze mylić odnośnie tow.Brauna/ Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 10:09 ło ku.... jak teraz jest uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:23 "Poza tym o ile PiS to rzeczywiście dżuma, to pozostałe partie są co najwyżej przeziębieniem" Popatrzmy: - sądownictwo nie jest naprawione i choć pewne kroki cieszą, to sprawy ogólnie leżą, kwiczą, a mainstream rządzącej partii nie ma pomysłu na rozwiązanie problemu (niezależnie od stawania okoniem przez prezydenta). Nawet KE wskazała w raporcie, że choć docenia ruchy, to jednak nie idzie tak, jak było obiecane, że pójdzie; - TK upolityczniony - w miejsce upolitycznionych sędziów Tusk proponuje kolejnego upolitycznionego sędziego, który z jakiejś przyczyny, będąc jeszcze kilka tygodni temu ministrem w jego rządzie, jest bardzo apolityczny. Skoro "naprawić" TK rady nie dali sędziowie, którzy nie byli ministrami, skąd pomysł, że były minister akurat to zrobi i dlaczego on? - niespecjalnie zreformowano system socjalny w PL - największą grupę wydatków w PL. Deliberujemy o zbrojeniach, wydatkach na polityków, a socjał tylko jest pompowany i nie widać, żeby przestał być. Co gorsza, nie widać nawet planów ograniczeń, jedynie plany zwiększeń, częściowo zrealizowane; - afery i aferki na mniejszą skalę, jak dziwne wydatki z funduszu dla powodzian - nawet w najuczciwszej wersji mamy do czynienia ze skonstruowaniem programu, którego głównym celem było wydawanie pieniędzy po prostu; - co się dzieje w samorządach z udziałem władz KO i Lewicy to osobna historia, że tak wspomnę erazmusa samorządowego, czyli wzajemne zatrudnianie prezydentów miast i innych działaczy politycznych. Ja wiem, wiem - po zsumowaniu różnych rzeczy to wyjdzie, że PiS to 100 mld, a KO to nawet tyle nie, więc PiS to dżuma, a KO jest tylko przeziębieniem. Z mojej jednak perspektywy skoro widać symptomy zadżumienia tego przeziębienia, to lepiej zabrać się za działania profilaktyczne teraz, żeby nie trzeba było czekać z leczeniem choroby, gdy się rozwinie. Również z mojej perspektywy - przyznaję plusik Koalicji za reakcję na pewne problemy. Drobny plusik, bardzo. KO jest chwalona, że "nie zakopuje problemów", ale prawdę mówiąc - dokładnie to robi: czeka, aż sprawa przycichnie. A gdy nie przycicha, wtedy reaguje. Właśnie za ten moment reakcji przyznaję ten drobny plusik, bo władza ubiegła do samego końca ignorowała temat. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:28 dziwne-100 mld.taka równa kwota. ani 97,5 ani np 112,8 łatwo wpada w oko. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 12:07 "dziwne-100 mld.taka równa kwota. ani 97,5 ani np 112,8 łatwo wpada w oko." Oczywiście, że to ładna kwota - lepiej brzmi "nawet 100 mld", niż "99 mld 831 mln 415 tys złotych i 1 grosz". Tak samo lepiej brzmi "rekordowy rząd" niż "ten rząd ma o jednego więcej członka niż rekordowy rząd Morawieckiego w szczytowym okresie". Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 16:29 Sverir, ale to oddżumienie to powinni przeprowadzić członkowie KO. Zwykłe szaraczki jak ja czy Ty to nie mamy możliwości zrobienia czegokolwiek. Możemy ich jedynie postraszyć w sondażach. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 19:31 No właśnie - a to oznacza, że w gruncie rzeczy kontrolna rola społeczeństwa i wyborców to miraż dla ubogich, żeby bogaci mogli się dobrze bawić:) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 25.08.26, 10:04 Wniosek? Trzeba zostać bogatym. Masz już jakiś plan? 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 11:19 Nie,raka zlosliwego zastopiono kaszlem,medycznie suces Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Wyobraźcie sobie, że PiS rządzi 3 kadencję 24.08.26, 20:49 Ma to swoje dobre strony pod względem bezpieczeństwa. Putin kontroluje podwładnych, jakby zobaczył, jak Kaczor rozwalił Polskę, to by mu się odechciało tu wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś