Gość: podatnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:17 Skąd taki optymizm,że będą wieksze dochody państwa? Przecież wystarczy nie wbijać na kasę wszystkiego ,tylko to co się chce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vertigo Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fisk... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:19 co za zlodziejstwo ktorego konca nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: dlaczego nie Czarni? IP: 84.194.250.* 28.12.04, 11:42 przy kazdej tacy im przykleic taka kase :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nogownik Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.kryzys.olsztyn.pl 28.12.04, 12:21 Wlasnie! Powinni zaopatrzyc sie w tace fiskalne. Tam dopiero jest szara, a nawet czarna strefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.12.04, 16:10 Parkingi - czy to znaczy że znikną z miast parkomaty? Płatne strefy parkowania to nic innego jak miestrzeżony płatny parking. Podobno także przechowalnie bagażu - tylko że przechowalnie w większości są samoobsługowe... Taca - czrnych jeszcze długo nikt nie ruszy, państwo w państwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemny Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 28.12.04, 19:15 dajesz coś n tacę ? Ja daję i nie życzę sobie żeby za to kupować kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.kabel.telenet.be 29.12.04, 16:45 Gość portalu: ciemny napisał(a): > dajesz coś n tacę ? Ja daję i nie życzę sobie żeby za to kupować kasę. Czyli dajesz "na czarno", tym samym lamiesz prawo podatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie Kosciol wytrychem do ery postindustrialnej! 29.12.04, 16:54 Jezeli wierzyc znawcom tematu, probierzem "postindustrializmu" jest wiekszy odsetek ludnosci pracujacej w uslugach niz w przemysle. Po kazdej fabryce upadlej w naszym kraju pojawia sie niczym grzyb po deszczu nowy kosciol, swiadczacy szeroka game uslug sakralnych, co stanowi dowod ze Polska wpisuje sie w ogonoswiatowe trendy gospodarcze. Choc glupia jestem i stara, sama to jednak przeczytalam w "Financial Times" i to bez slownika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj-waj dlaczego nie CZERWONI ;każdy przekręt do fiskalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 20:54 A tyle mówiono o "PAPUGACH" - i cisza. To te kręty i pijawki rządzą ustawami i ustawiają wszystko pod siebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: dlaczego nie lekarze i dentyści ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 13:51 No właśnie, dlaczego państwo chroni tych, którzy najwięcej oszukują państwo i pacjentów. Niechże wreszcie będzie ewidencja przychodów tych cwaniaków żerujacych na słabości państwowej służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Dlaczego fryzjerzy tak a krawcowie nie? IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 29.12.04, 11:56 Najwyrazniej mamy w kraju lobby kominiarsko-krawieckie. A jesli w ramach imprezy kulturalno-sportowej zostanie wyswietlony film video, to czy trzeba bedzie wykupic dodatkowy paragon? Podatku (i kasy) za wyswietlenie filmu mozna uniknac reklamujac go jako widowisko kulturalno-sportowe. Najwyzej widzowie beda musieli wykonac pare przysiadow. Jak dlugo bedziemy pozwalali parlamentowi rzezbic takie prawo? Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9ton jeszcze nie widziałem kasy fiskalnej u dentysty IP: *.wil.pk.edu.pl 28.12.04, 11:21 albo notariusza. a czym różni się wyzyta u fryzjera od wizyty u dentysty? tylko tym w czym mi grzebią. a pieniądze znaaaacznie większe. bardzo lubię tę hipokryzje u naszych polityków - "wszyscy musza mieć takie same warunki" Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Pomysl troche... 28.12.04, 12:16 A wiesz, ze na takim paragonie musi byc wyszczegolowione za co sie placi? Tym samym w rece pacjenta dostaje sie swego rodzaju historia choroby, ktora najczesniej mozna znalezc w smietniku, bo tam laduja paragony w pierwszych minutach po wystawieniu. To samo tyczy prawnikow. Zawody te obowiazuje zachowanie tajemnicy zawodowej. Pomysl, zanim zaczniesz bajac. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Pomysl troche... 28.12.04, 12:41 e tam. Na paragonie od dentysty może być napisane "usługa stomatologiczna" a na paragonie od prawnika "usługa prawnicza". I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Pomysl troche... 28.12.04, 12:56 > e tam. Na paragonie od dentysty może być napisane "usługa stomatologiczna" a > na paragonie od prawnika "usługa prawnicza". I tyle. I co? I to ma rozwiazac problem? :) Wiesz, ze taki paragon stanowi podstawe reklamacji (zapis ustawy)? Jak reklamowac cos, co nie jest tak de facto nazwane? Albo w druga strone - mozna wowczas reklamowac wszystko! To moze do kancelarii prawniczych i gabinetow wprowadzic jeszcze obowiazek nagran wideo? ;) A tak na marginesie - zastanawia mnie to zacietrzewienie na prawnikow i lekarzy (szczegolnie stomatologow). Z czego to wynika? Oblalo sie egzaminy na prawy czy na medycyne? Zwykla ludzka zawisc, ze ktos jezdzi lepszym samochodem? Ale juz nie widzicie, ze ci ludzie pracuja czesto nie te Wasze zakichane 8 godzin, ale tyraja po 12 i wiecej... Ehhh, komunizm skundlil ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9ton Re: Pomysl troche... IP: *.wil.pk.edu.pl 28.12.04, 14:15 a przepraszam, jeżeli ja zgubię swój dowód osobisty to co? państwo odpowiada za to? przecież funkcjonuje ustawa o ochronie danych osobowych. co za kompletna bzdura o tych danych o chorobie na paragonie fiskalnym!!!!! człowieku najpierw pomyśl a później wypisuj dyrdymały! kilka lat temu jak jeszcze obowiązywały odpisy za leczenie na rachunkach wystawianych przez lekarzy widniało: usługa stomatologiczna! i wszystko było ok. a co do podstawy do reklamacji - jak mogę dochpodzić swoich praw nie mając nawet paragonu?? a zacietrzewienie na prawników bierze się nie z oblanego egzaminu a z poczucia sprawiedliwości. jeżeli płaci fryzjer to czemu nie dentysta. ot co PS ciekawe jak zgodnie z tym co napisałeś powinny wyglądać zapisy na paragonie fiskalnym od fryzjera - opis fryzury i kolor włosów???? - co za bzdura... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Pomysl troche... 28.12.04, 14:42 > a przepraszam, jeżeli ja zgubię swój dowód osobisty to co? państwo odpowiada > za to? Tu nie chodzi o ochrone danych osobowych, ale tajemnicy lekarskiej i adwokackiej. Odsylam do odpowiednich ustaw i przepisow wykonawczych. Tak na marginesie nie dostaniesz do reki nawet swoje karty choroby ze szpitala bez specjalnych korowodow prawnych. Gdybys nie byl zacietrzewiony, to bys sie domyslil, ze doskonalym sposobem na przejrzyste rozliczanie sie lekarzy z fiskusem jest uporzadkowanie systemu ubezpieczen zdrowotnych, a kwestie rozliczen prawnikow sa calkiem niezle juz rozliczane - sa fakturowane, podlegaja 22%VAT. Problem w tym, ze niewielu ludzi tu piszacych korzysta z uslug prawniczych, wiec na ten tamat ma niewielkie pojecie i plecie trzy po trzy. > kilka lat temu jak jeszcze obowiązywały odpisy za leczenie na rachunkach > wystawianych przez lekarzy widniało: usługa stomatologiczna! i wszystko było > ok Nie bylo wlasnie ok i dlatego z tego zrezygnowano, bo pod taka enigmatyczna formuą moze miescic sie wszystko - bez mozliwosci sprawdzenia tzw. kosztow uzyskania dochodu. > a co do podstawy do reklamacji - jak mogę dochpodzić swoich praw nie mając > nawet paragonu?? W sadach lekarskich (pominmy teraz ich ocene). Nie ma innej instytucji weryfikujacej w tym przypadku "reklamacje". Aby wystapic o odszkodowanie za spartolona robote lekarska paragon nie jest potrzebny i nie wnosi tu zadnej nowej "jakosci". END. > a zacietrzewienie na prawników bierze się nie z oblanego egzaminu a z > poczucia sprawiedliwości. jeżeli płaci fryzjer to czemu nie dentysta. ot co Masz (ob)bledne poczucie sprawiedliwosci. Lekarze tez placa podatki. Wiesz jakie koszty generuje prowadzenie gabinetu stomatologicznego? Zapewne nie. Lekarz nie moglby odpisywac od podstawy opodatkowania tych kosztow, gdyby nie wykazywal sie odpowiednimi dochodami. Oczywiscie oni je zanizaja. Tylko pytanie, kto tego nie robi, gdy panstwo dobiera sie nam do dupy tak, ze juz czuje jego reke w dwunastnicy. Natomiast jak znam kilku stomatologow, to zaden nie pracuje 8 godzin, tylko znacznie, znacznie dluzej zeby do czegos dojsc. Wiesz jak sa wycenione uslugi medyczne przez NFZ? Odsylam do cennikow. "Jawna tajemnica" jest, to, ze panstwo (w "osobie" NFZ)w sposob kryminogenny niedoszacowuje uslug medycznych i zmusza lekarzy do lawirowania. Tego juz nie widzisz? "Mnie sie nalezy" - tyle jestes w stanie dostrzec siegajac konca swego nosa. > PS ciekawe jak zgodnie z tym co napisałeś powinny wyglądać zapisy na > paragonie fiskalnym od fryzjera - opis fryzury i kolor włosów???? Strzyzenie, farbowanie, pasemka, trwala, mycie.... Rozumiem, choc z trudem, ze nie chodzisz do prawnikow i stomatologa, ale do fryzjera tez nie chodzisz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jachu Re: Pomysl troche... IP: *.master.pl / *.master.pl 28.12.04, 20:21 Czyli wszystko jasne :D, prawnik i lekarz nie mogą mieć kasy fiskalnej bo obowiązuje ich tajemnica zawodowa , hahahha, ale BZDURA. Odpowiedz na pytanie dlaczego te zawody sa zwolnione z posiadania kas fiskalnych jest banalnie prosta, zbyt duzo urzędników ministerialnyh ma w rodzinie prawników i lekarzy, albo jest tak jak twierdził wiceminister na podkomisji ze nie warto bo lekarze nie nabijaliby nalezności na kasę. Wysokie mniemanie ma wiceminster o "elicie" naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Pomysl troche... 29.12.04, 08:35 > Czyli wszystko jasne :D, prawnik i lekarz nie mogą mieć kasy fiskalnej bo > obowiązuje ich tajemnica zawodowa , hahahha, ale BZDURA. Czlowieku - zapoznaj sie najpierw z przepisami ustaw, a pozniej pisz, ze cos jest bzdura. Plakac sie chce, ze ludzie o tak malych kompetencjach i wiedzy posiadaja prawo wyborcze - mamy tego pozniej takie skutki jakie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9ton Re: Pomysl troche... IP: *.wil.pk.edu.pl 29.12.04, 09:36 pewnie masz gabinet albo jestes prawinkiem. jeżeli tak to jesteś zapewne świetny. trzymanie się przy bzdurnych uzasadnieniach do końca, przy okazji obrażając innych. tak trzymać! a jeżeli chodzi o tajemnice lekarską, to jest to wyłącznie moja sprawa czy powiem komuś o chorym zębie czy nie. jak bedę miał ochote to dam ogłoszenie do gazety bo to jest moja sprawa. a argumentowanie że nie można wystawić paragonu u lekarza mozesz włożyć między bajki. jeżeli ktoś nie umie pilnować swoich paragonów to jego sprawa. a już na pewno nie może byc argumentem przeciw wprwadzeniu fiskalizacji. niewiem skąd ty czerpiesz informacje o taejmnicy lekarskiej, ale jeżeli ja chcę uzyskać wyciąg z akt swojej choroby, to jadę do swojego lekarza i dostaje takowe. tak zrobiłem niedawno. i jeszcze jedno. jako domniemany prawnik musisz jeszcze troche popracowac nad logiką. piszesz że lekarze zaniżają dochody, bo wszyscy to robią - co to za argument? ide kraść bo wszyscy kradną... piszesz, że lekarze płacą przecież podatki - a czy fryzjerzy i taksiarze przed fiskalizacją nie płacili?? czy fakt płacenia wyższych podatków przez lekarzy i prawników ma byc przyczyną niewprowadzenia do nich kas fiskalnych? ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Pomysl troche... 29.12.04, 10:12 > pewnie masz gabinet albo jestes prawinkiem Widzisz - wlasnie dales swiadectwo tego, ze jestes leniem - nie zadales sobie trudu przeczytania tych kilku postow, ktore to umiescilem - w przeciwnym razie wiedzialbys ze jestem informatykiem. Wiedzial bys wowczas rowniez i to, ze nie jestem za tym aby z lekarzy czy prawnikow robic swiete krowy. Tylko zamiast kierowac sie bzdurna zawiscia trzeba problem zarowno prawa podatkowego jak i ubezpieczen zdrwowotnych objac jako calosc. Potrafisz? > niewiem skąd ty czerpiesz informacje o taejmnicy lekarskiej Z ustaw - sa do znalezienia w internecie. > piszesz że lekarze zaniżają dochody, bo wszyscy to robią Nie, nie kochany - napisalem to, bo mam swiadomosc, ze to robia. Nie robie wiec z nich swietych krow. Kasy fiskalne, poza problemami legislacyjmymi nic tu nie zmieni. Prosty przyklad - lekarz czy prawnik, ktory doskonale zna swoich pacjentow wie komu taki paragon wystawic a komu "niekoniecznie". > czy fakt płacenia wyższych podatków przez lekarzy i prawników ma byc > przyczyną niewprowadzenia do nich kas fiskalnych? Glupis z zawisci :) Rozpoczalem te dyskusje tylko dlatego, ze zdaje sobie sprawe, iz regulacje fiskalne w zakresie dzialalnosci prawnikow i lekarzy powinny dzialac zupelnie na innych zasadach - wynika to zwyczajnie z charakteru wykonywanych przez nich swiadczan. I spokojnie - da sie to zrobic. Trzeba najpierw uregulowac prawo korporacyjne, sadownictwo korporacyjne (jestem za jego likwidacja), kwestie ubezpieczn zdrowotnych. Stan z boku i spojrz na to z dystansem - rzad Twojej ojczyzny naklada na swoich obywateli kolejne obciazenia fiskalne, a Ty zamiast krzyknac: "NIE!!!", krzyczysz: "Prosze pana - zapomnieliscie dowalic jeszcze tym i tamtym". Nie widzisz tego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Pomysl troche o bolszewizmie IP: *.gdynia.mm.pl 28.12.04, 14:27 r306 napisał: > A tak na marginesie - zastanawia mnie to zacietrzewienie na prawnikow i lekarzy > (szczegolnie stomatologow). Z czego to wynika? ************************** Ze szczególnej ochrony tych zawodów. Nie wiedzieć czemu. Aptekarz, inżynier czy inny płacą podatki,. Dlaczego lekarze i prawnicy mieliby nie płacić? Równiez pozdawali swoje egzaminy i pracują częstokroć po 16 godzin na dobę. Specjalne traktowanie prawników i lekarzy to relikt bolszewizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Pomysl troche o bolszewizmie 28.12.04, 14:53 > Specjalne traktowanie prawników i lekarzy to relikt bolszewizmu. Buahahaha, teraz facet dowaliles ;) Odwrotnie mysiu pysiu. W bolszewizmie inteligencja (w tym jeszcze obok prawnikow i lekarzy wystepowali nauczyciele, profesura i kadra naukowa oraz artysci) byla gnojona ile tylko wlezie. Mylisz pojecia i sadzac, ze slowo "bolszewizm" jest slowem wytrychem - dobrym na wszystko. > Aptekarz, inżynier czy inny płacą podatki Tak sie sklada, ze jestem inzynierem (informatykiem) i owszem - place podatki. A wiesz jakie mam kapitalne pole do wymyslania kosztow uzyskania dochodu tudziez zanizania samego dochodu? ;) > Dlaczego lekarze i prawnicy mieliby nie płacić? A kto Ci powiedzial, ze nie placa??? W glowe sie dzis uderzyles?? A moze ciagle myslisz pojecia, tym razem mylac lapowki z placeniem za usluge medyczna w prywatnych gabinetach lekarskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werka Re: R306. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:17 Oj bredzisz człowieczku! Ja ci wytłumaczę dlaczego rzucili się wszyscy np.na lekarzy. Panowie i panie w białych fartuchach płacą ryczałt - do niedawna było to poniżej 100 zł na miesiąc. Teraz nie wiem ile, pewnie tyle samo, albo parę złotych mniej. Do znanego krakowskiego dermatologa kolejka 3 dni w tygodniu w prywatnym mieszkanku - 13 osób. Tyle sobie naliczyłam. Od każdego 90 zl - ciekawe ile teraz. 13osób x 12 dni w miesiącu x 90 zł =14.040. Ile podatku - poniżej 100 zl. Do tego prace gdzie indziej w pozostałe dni - etaciki. Nie uważasz, że jednak powinien płacić znacznie więcej od tych zarobków. Ja mu nie liczę pieniędzy, fachowiec z niego doskonały, ale gdzie tu równość wobec prawa ...chacha podatkowego? On ma działalność i babina na placu. I babina odprowadza więcej niż pan doktor. A zaręczam ci, że na pieprzonych jarzynkach tyle na czysto nie wychodzi! To dlaczego odprowadzać ma większe podatki niż szanowny pan doktor? Niech pan doktor zarabia miliardy, ale niech płaci na takich samych warunkach jak babina z placu targowego. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: R306. 29.12.04, 08:43 > lekarzy. Panowie i panie w białych fartuchach płacą ryczałt - do niedawna > było to poniżej 100 zł na miesiąc. Przecietny gabinet lekarski, ktory generuje koszty nie rozlicza sie przez ryczalt, bo nie moze wowczas odpisywac sobie kosztow od dochodow. Gdybys znal faktycznie kiklu lekarzy i ich prace to bys nie gadal glupot. No ale najlepiej zrobic sobie przelicznik: > Do znanego krakowskiego dermatologa kolejka 3 dni w tygodniu w > prywatnym mieszkanku - 13 osób. Tyle sobie naliczyłam. Od każdego 90 zl - > ciekawe ile teraz. 13osób x 12 dni w miesiącu x 90 zł =14.040. Jak widze cos takiego, to zwyczajnie rece opadaja.... Jedz na Zachod, troche przyjrzyj sie tamtejszym standardom, systemom ubezpieczen zdrowotnych i przestan rzygac zolcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pomysl troche... IP: 213.76.130.* 29.12.04, 03:04 NIE lekarze pracują po 36 godzin na dobę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(suma czasu pracy na etatach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz VAT stał się powszechny - zlikwidować dochodowy! IP: *.pl / 193.24.200.* 28.12.04, 11:59 Skoro już VAT stał się podatkiem powszechnym to należy zlikwidować podatek dochodowy. Utrzymywanie dwóch podatków podraża tylko system - należy wszystko objąć VAT-em i zlikwidować wszystkie podatki dochodowe. Według mnie lepiej było by zlikwidować VAT i pozostawić tylko dochodowy - najlepiej zryczałtowany, ale niestety wstąpiliśmy do Unii a chyba prawo Unijne na likwidację VAT-u nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: VAT stał się powszechny - zlikwidować dochodo 28.12.04, 12:26 Z tytylem w peni sie z gadzam!!! Ta droga chce pojsc Japonia. > Według mnie lepiej było by zlikwidować VAT i pozostawić > tylko dochodowy No wlasnie nie! Lepiej znosi sie obciazenia podatkowe wliczone w cene prodyktu i sa one znacznie sprawiedliwsze - kupujesz drozszy produkt - placisz liniowo wiecej rozniez podaktu (dla "liczacych inaczej" wyjasnienie - 22% od 100PLN to 22PLN, a od 10PLN to 2PLN i 20GR). Czyli gdy konsumujesz wiecej, bo Cie na to stac, kupujesz bardziej luksusowe wyroby, bo Cie na to stac - placisz wiecej podatku!!! Z wlasnego wyboru (wybierasz podczas dokonywania kupowanego produktu), a nie dlatego, ze "sprawiedliwi inaczej" ustawowo karza Cie wyzsza stawka podaktku dochodowego tylko za to, ze jestes zdolniejszy, bardziej zaradny, czy bardziej pracowity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny IP: *.pl / 193.24.200.* 28.12.04, 14:27 Państwo świadczy ludziom generalnie równe usługi, np. żołnierz, policjant czy urzędnik tak samo traktują ludzi niezależnie od dochodów tych ludzi. Sprawiedliwe jest aby kazdy płacił za równe usługi równą opłatę czyli podatek pogłówny. Rozwiązanie, że ci co mają więcej dochodów płacą za usługi dla tych co mają dochody mniejsze jest rabunkiem, jest to preceder obrzydliwy, sprzeczny z podstawowymi zasadami naszej cywilizacji. To, że jest przeprowadzany "lege artis" przez organy państwa nie tylko nie zmniejsza tej obrzydliwości, ale nawet ją zwiększa, bo wielu ludziom nawet do głowy by nie przyszło aby systematycznie rabować bogatszych sąsiadów gdyby właśnie tego rabunku nie organizowało państwo. Jeśli jednak przyjmiemy, że wprowadzamy złodziejski podatek dochodowy liniowy to nie ma jakiejś zasadniczej różnicy czy to będzie podatek VAT czy dochodowy, w sumie każdy zapłaci mniej więcej tyle samo tylko w innym terminie bo dochodowy płaci się od razu jak mamy dochód a VAT płacimy dopiero jak coś kupujemy. Pozdrawiam Bacz Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny 28.12.04, 15:07 Widzisz, niezupelnie. Wynika to tez bezposrednio z uzasadnienia jakie dla niego dales, ze państwo świadczy ludziom generalnie równe usługi. Chodzi o zakres tych uslug i ich reglamentacje. > np. żołnierz, policjant czy urzędnik tak samo > traktują ludzi niezależnie od dochodów tych ludzi. Tak, ale juz tak w zyciu jest, ze nie kazdy korzysta z tych uslug w jednkawym stopniu. Tak wiec "sprawiedliwosc" poglownego - wszyscy dajemy tyle samo poglonego i dostajemy TYLE SAMO - traci tu swoj sprawiedliwy sens w rownym podziale tych dobr serwowanych przez panstwo. Mialo by to o tyle sens, gdys wprowadzil scisla reglametancje - czyli, na przyklad policja jest zobowiazana przyjechac do Ciebie na interwencje max. 2 razy do roku. Jak sam zapewne zdajesz sobie sprawe - jest to irracjonalne. O PITcie pisac nie bede, bo po co mam sie denerwowac... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Re: Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny IP: *.pl / 193.24.200.* 28.12.04, 19:59 To nie ma nic do rzeczy że u kogoś tam policja interweniuje 5 razy a u drugiego ani razu. Z założenia policjant czy urzędnik powinien jednakowo starannie i z równym poświęceniem służyć każdemu obywatela - to wynika z konstytucyjnej równości obywateli. Oczywiście że ten obywatel którego spotka więcej napadów korzysta więcej z usług policji, ale czy ludzi o dużych dochodach częściej napadają? Owszem tacy ludzie są dużą pokusą dla złodziei i bandytów, ale z drugiej strony zwykle są to ludzie sprawni, sprytni i mają dodatkową ochronę np. mają komórki, ochroniarzy i są trudniej dostępni bo poruszają się samochodami a nie piechotą czy autobusem, tak że ta silniejsza pokusa przestępcy spotyka się z silniejszą obroną i nie zauważa się zjawiska, że ludzie zamożni bardziej absorbują policję niż niezamożni. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny 29.12.04, 10:27 > To nie ma nic do rzeczy że u kogoś tam policja > interweniuje 5 razy a u drugiego ani razu. Ma - koszty!!! 5 interwencji kosztuje wiecej niz zadna :) A placa w Twojej idei wszyscy tyle samo. Wez prosty przyklad z ubezpieczen komunikacyjnych - tam wcale nie placa wszyscy tyle samo, mimo, ze przysluguja im te same prawa. Jesli jezdzisz bezszkodowo, uzyskujesz prawo do ulg. Masz czeste kraksy - sorry Winetu - placisz wiecej. Dalej w swej argumentacji popadasz w pewien dualizm myslowy - z jednej strony piszesz, ze za jednakowe poglone nalezy sie wszystkim jednakowa ochrona, ale w zwiazku z tym, ze bogaty stanowi wieksza pokuse dla zlodzieja (no patrz - jednak w przyrodzie nie ma sprawiedliwosci :)), to niech sie dozabezpieczy za swoje pieniadze - czyli za ten sam poziom bezpieczenstwa sumarycznie saplaci jednak wiecej i tylko dlatego, ze, chorobcia, jest bogatszy :) Prawa ekonomii: podaz i popyt - to sa aksjomaty! I na nich nalezy opierac wszystkie rozwiazania regulacyjne, w tym podatkowe. Dlatego jestem zdecydowanie za tym aby calosc podatkow byla podatkami posrednimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczucha Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 28.12.04, 12:36 Zastanwiające jest dlaczego rząd wciąz nie wpadł na pomysł wprowadzenia kas fiskalnych u lekarzy i prawników.. Skoro mamy wolny rynek i wszyscy podlegamy tym samym prawom i obowiązkom, to dlaczego tylko fryzjerzy i kosmetyczki? niestety wygląda to na kolejny absurd w naszym prawodawstwie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwj Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: 213.17.228.* 29.12.04, 07:37 To bardzo proste, Kaczucha. Jak już ktoś to wytknął wczesniej, lobby prawnicze i lekarskie jest, niestety, na piedestale. Każdy cwaniaczek w rządzie, sejmie, senacie, instytucjach takicj, jak ZUS, urząd skarbowy, itp. korzysta z usług prawnika. Leczy się prywatnie, bo go na to stać. Jak więc można wymagać, by było inaczej - tym bardziej, że prawnicy i lekarze nie wchodza w kolizje z poczynaniami tychże cwaniaków. Każdej nacji w ciałach ustawodawczych zależy na tym samym! Stąd brak jakiejkolwiek opozycji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beret Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.netkomp.net / 80.51.197.* 28.12.04, 13:10 A adwokaci, radcy i notariusze ? A dentysci i ginekolodzy? często 40 tys to dla nich miesięczny obrót... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STAR Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.radom.pl 28.12.04, 13:17 Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 A kler kiedy ????????????????? 28.12.04, 13:18 Mają najwięcej szmalu - a podatki płacą symboliczne !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Niby sie cos dzieje IP: *.at.man.szczecin.pl 28.12.04, 13:30 Znowu pozory, pozory. Taksowkarze, fryzjerzy... Szkoda, ze politycy nie czytaja tych postow, albo maja to gleboko gdzies. Przecietny Polak widzi, jakie to smieszne i niewiele dajace rozwiazania. Zaczynam wierzyc w lobby producentow kas. Tylko to tlumaczy tak glupie decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: 213.227.107.* 28.12.04, 13:56 Fajnie, tyko kiedy kasy fiskalne pojawią się również w gabinetach lekarskich, kncelariach prawniczych, u korepetytorów, poradnich psychologicznych i innych??? Skoro wszystkich obowiązuje prawo to wszystkich równo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 14:04 Czy wiecie, jak się nazywa takie wybiorcze sziałanie MF? Nie? To Wam powiem: sku..syństwo, bo od tych, co naprawdę okradają Polskę: lekarzy, adwokatów, notariuszy. kas fiskalnych się nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Jest kolejna łapówka w Ministerstwie Finansów IP: *.gdynia.mm.pl 28.12.04, 14:44 Resort finansów spodziewa się, że rozszerzenie obowiązku stosowania kas fiskalnych zmniejszy szarą strefę i zapewni większe dochody budżetowi państwa. ************************ W wielu wypadkach stanie (stało się) się odwrotnie. Kasy fiskalne nie zmniejszają szarej strefy. Nie ma no to żadnych dowodów. Istnieje natomiast przypuszczenie, że urzędnicy MF dostają solidne łapówki od producentów kas fiskalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyzunia Re: Jest kolejna łapówka w Ministerstwie Finansów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:00 a na cholere mi kwit od dentysty.ja mu płacxe dyche. on mnie strzyże. vbierze dyche a nie 12,20 i siema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.devs.futuro.pl 28.12.04, 15:18 wszystkim atakujących notariuszy, adwokatów, radców prawnych itd. zwracam uwagę, że paragon fiskalny wydaje się osobie, która PŁACI GOTÓWKĄ. Duże kancelarie, tj. te, które mają duże OBROTY w rozumieniu ustawy o VAT zazwyczaj nie przyjmują gotowizny, ale rozliczają się z klientami za pośrednictwem rachunków bankowych - tam nie sposób ukryć obrotu. co do notariuszy, zwracam uwagę, że WSZYSTKIE czynności wykonane przez notariusza muszą być odnotowane w jego repertoriach (łącznie z pobranymi kwotami), więc też nie da się ukryć obrotu. mam znajomych prawników, którzy mówią, że jak obejmie ich obowiązek posiadania kasy fiskalnej, to codzinnie rano będą wycierać ją z kurzu :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Fryzjerzy, kosmetyczki oraz zakłady fotograficzne IP: 82.160.30.* 28.12.04, 15:35 -czyli w zasadzie, po taksówkarzach, sama, pozostała, drobnica. A co z potentatem ściągania z rynku nieopodatkowanej kasy?(wszelkiej maśći "datków")- księżami z parafii?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Fryzjerzy, kosmetyczki oraz zakłady fotografi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:43 dziwie się, że Ministerstwo Finansów nie objęło obowiązkiem posiadania kas fiskalnych babci klozetowych. To jest dopiero szras strefa, co najmniej tak szra jak szary jest papier toaletowy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Polska mentalnosc... 28.12.04, 16:05 To forum pokazuje jaka mamy mentalnosc jako narod. W 100% srawdza sie to smetne powiedzenie o wlascicielu "syrenki", ktorego sasiad nabyl mercedesa... Na tym forum, za wyjatkiem Bacza, nikt nie pokusil sie o jakas analize systemu podatkowego w naszym kraju. Gro ludzi natomiast rzuciolo sie na lekarzy, prawnikow i ksiezy. "Bo oni maja wiecej" - to im trzeba zabrac. Nikt nie mysli co zrobic zebysmy wszyscy mieli to "wiecej", zeby bylo sensowniej, nieeee - najwazniejsze zabrac tym co maja wiecej!!! Bez glebiej przemyslanego sensu, bez znajomosci prawa, bez elementarnej wiedzy skad pochodza te pieniadze i jakim kosztem zostaly zarobione - byle dali, byle im jakos wyrwac. I ja mam sie dziwic, ze panstwo mnie okrada? Przeciez panstwo, to jego obywatele, wyborcy... Pogratulowac perspektyw z takim mysleniem :-/ Zeby nie bylo niedomowien - podpisano: Informatyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik! Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.gwardii.osi.pl 28.12.04, 16:18 Panie ministrze a kiedy najczarniejsza strefa będzie uporządkowana t.j.lekarze,adwokaci-może kas.fi.z tych stref nie są w stanie tych sum zaksięgować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:30 r306 napisał: > To forum pokazuje jaka mamy mentalnosc jako narod. W 100% srawdza sie to smetne powiedzenie o wlascicielu "syrenki", ktorego sasiad nabyl mercedesa... > Na tym forum, za wyjatkiem Bacza, nikt nie pokusil sie o jakas analize systemu podatkowego w naszym kraju. Gro ludzi natomiast rzuciolo sie na lekarzy, prawnikow i ksiezy. "Bo oni maja wiecej" - to im trzeba zabrac. Nikt nie mysli co zrobic zebysmy wszyscy mieli to "wiecej", zeby bylo sensowniej, nieeee - najwazniejsze zabrac tym co maja wiecej!!! Bez glebiej przemyslanego sensu, bez znajomosci prawa, bez elementarnej wiedzy skad pochodza te pieniadze i jakim kosztem zostaly zarobione - byle dali, byle im jakos wyrwac. I ja mam sie dziwic, ze panstwo mnie okrada? Przeciez panstwo, to jego obywatele, wyborcy... Pogratulowac perspektyw z takim mysleniem :-/ Zeby nie bylo niedomowien - podpisano: Informatyk. *************************************************** Całkowicie się z Tobą zgadzam. Dodałbym tylko taką uwagę, że tych wszytskich problemów by nie było, gdybyśmy jako obywatele tego kraju mieli wolę wyzbycia się socjalizmu i nadmiernie rozbudowanych struktur państwa. Nie dotyczy to tylko reformy prawa podatkowego, choć wydaje mi się że dobrze byłoby rozpcząć od reformy prawa podatkowego. Ale to rozdęte , biurokratyczne państwo z czegoś musi żyć. Żyje z podatków, których szuka wszędzie, gdzie tylko się da. Żeby państwo na swoje struktury, organy, agendy, depratamenty nie potrzebowało piniedzy trzeba je zlikwidować, ale to wymagałoby wiary w to, że ludzie sami potrafią się rządzić i układac sobie między sobą stosunki. Takiej wiary w postkomunistycznym kraju nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy a kiedy kasy w Agencjach Towarzyskich i VAT i ZUS IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.04, 18:52 oraz akcyza, podatek i inne atrybuty firmie przynależne. Co na to PiS??? to jawna dyskryminacja 35 000 pracownic stacjonarnych oraz 86 000 tzw. przydrożnych lub dojezdnych / w tym i tych co co noc obsługują Nasz Parlament/. Panie Pośle Ziobro do dzieła ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xjerzy@vp.pl A kiedy lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 19:39 ..zwłaszcza z tytułami profesorów,co święte krowy.Minister finansów(jego szef też profesor),to cienki Bolek na pasku mafii profesorskiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mustafa Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.chello.pl 28.12.04, 21:00 A kiedtzydzi i cyklisci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZ Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 28.12.04, 21:07 Większe dochody będą mieli tylko producenci kas, potrafili dać komu trzeba w MF, natomiast kosmetyczki i fryzjerzy nie zrzucili się i nie przebili stawki, to i dostali kasą w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Gratulacje dla wszystkich zwolennikow SLD :( IP: *.icpnet.pl 28.12.04, 22:14 Dumni jestescie z siebie? A moze wreszcie stwierdzicie: tak, jestem durniem, nie znam sie na polityce, wybieram tylko bandytow, zlodziei i idiotow. Wiecej do wyborow nie ide. Zastanowcie sie nad tym, zanim zaglosujecie na kolejnych bandytow i zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awatar Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: 62.111.139.* 29.12.04, 07:01 Ministerstwo Finansów jest najbardzeiej antynarodową instytucją w rządzie RP. DlaczegO? Postaram się uzasadnić. Jak tylko może to ogołaca obywateli z ich dorobku. Ale stosuje przy tym bardzo osobliwe zasady. Okłada kasami i ciężarami finansowymi taksówkarzy, kiskarzy itp., tj ludzi o umiarkowanych dochodach, ale ciężko pracujących i narażonych często na utratę zdrowia, a nawet życia. Za to nie widzi problemu w tym, aby lekarze nie musieli dokumentować swoich dochodów. Jaki jest tego powód. Prosty. Gdyny lekarze wystawiali faktury na jakieś śmieszne pieniądze, a resztę jak zwykle brali pod stołem, to jak by się wytłumaczyli ze swoich kosztownych samochodów, willi itp. Oczywiście nie wszyscy, bo większość ciężko pracuje na kawałek chleba. Ale wystarczy popatrzeć na tuzów z akademickich klinik Krakowa i innych miast Polski, aby mieć dość. Na państwowym, czyli naszym sprzęcie, "trzepią kasę" aż miło. I system działa. Korupcja celników z Kołbaskowa to przysłowiowy "pikuś". POdobnie adwokaci, dlaczego onie nie mają kasy?. Czyżby , podobnie jak lekarze, nie byli w stanie jej obśługiwać. Nie wspomnę już o rzeczy ponad 30 tysięcy naszych "okupantów" delegowanych z watykanu do kolonii "Polska". Oni też powinni kręcić kasą, a nie kręcić kasy. To jedna strona medalu, drug jeszcze bardziej mroczna, to zachodnie sieci handlowe. Nie płacą podatków, bo ciągle wykazują straty, a urzędnicy MF, udają że w to wierzą, czyżby za darmo?. Śmiem wątpić. Oj biedny narodzie, potrzeba nowej rewolucji społecznej i ustanowienie państwa Polskiego dla obywateli a nie dla wąskiej grupy parweniuszy i nowobogackich. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 08:00 A kiedy lekarze i prawnicy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: say Pomyśl także o tym: IP: *.exel.pl 29.12.04, 08:22 że lekarz przyjmując w swoim, za swoje pieniądze wyposażonym gabinecie uwalnia państwo od obowiązku udzielenia porady temu choremu. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: say Re: Pomyśl także o tym: IP: *.exel.pl 29.12.04, 08:36 - że lekarz przyjmując w swoim gabinecie, wyposażonym za swoje pieniądze, uwalnia państwo od obowiązku udzielenia porady choremu. A często są to trudne, skomplikowane przypadki, często najbardziej "upierdliwi" i roszczeniowo nastawieni pacjenci. Profity z tego czerpiesz i Ty - mniej pieniędzy wydaje FNZ - także i Twoich pieniędzy. - że państwo płacąc lekarzom i pielęgniarkom jak w trzecim świecie okrada ich od dziesiątków lat i nie zamierza tego zmienić. Inne klasy zdołały wydrzeć coś dla siebie - akcje przedsiębiorstw, podwyżki płac itp. - że tych lekarzy przyjmujących prywatnie, do których ustawiają się kolejki jest bardzo niewielu, zwłaszcza w małych miasteczkach. Dla młodych lekarzy zakup kasy fiskalnej może stanowić barierę finansową nie do przebycia. - że każdy lekarz prowadzący działalność płaci składkę na ubezpieczenie zdrowotne ( po raz drugi ) i karte podatkową - to jest w sumie kilkaset złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszanka Re: Pomys´l takz˙e o tym: IP: *.sympatico.ca 29.12.04, 08:41 A chorzy som czensto niedomyci, szczegolnie na Podhalu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwny Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:06 Gdzie równość wszystkich wobec prawa?Dlaczego MF działa jak udzielny książę i nakłada obowiązek kas wg uznania pomijając oczywiście najsilniejszych (kler,adwokaci,lekarze,zakłady pogrzebowe-rozliczenia zasiłków pogrzebowych) Odpowiedz Link Zgłoś