Dodaj do ulubionych

Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fisk...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:17
Skąd taki optymizm,że będą wieksze dochody państwa? Przecież wystarczy nie
wbijać na kasę wszystkiego ,tylko to co się chce.
Obserwuj wątek
    • Gość: vertigo Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fisk... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 11:19
      co za zlodziejstwo ktorego konca nie widac
      • Gość: . dlaczego nie lekarze i dentyści ? IP: *.pekao.com.pl 28.12.04, 11:34
        • Gość: Czarny ;-) Re: dlaczego nie Czarni? IP: 84.194.250.* 28.12.04, 11:42
          przy kazdej tacy im przykleic taka kase :-)))
          • Gość: Nogownik Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.kryzys.olsztyn.pl 28.12.04, 12:21
            Wlasnie! Powinni zaopatrzyc sie w tace fiskalne. Tam dopiero jest szara, a nawet
            czarna strefa.
            • Gość: ja Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.12.04, 16:10
              Parkingi - czy to znaczy że znikną z miast parkomaty? Płatne strefy
              parkowania to nic innego jak miestrzeżony płatny parking.

Podobno także przechowalnie bagażu - tylko że przechowalnie w większości
              są samoobsługowe...

Taca - czrnych jeszcze długo nikt nie ruszy, państwo w państwie...
              • Gość: ciemny Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 28.12.04, 19:15
                dajesz coś n tacę ? Ja daję i nie życzę sobie żeby za to kupować kasę.
                • Gość: Czarny ;-) Re: dlaczego nie Czarni? IP: *.kabel.telenet.be 29.12.04, 16:45
                  Gość portalu: ciemny napisał(a):

> dajesz coś n tacę ? Ja daję i nie życzę sobie żeby za to kupować kasę.

Czyli dajesz "na czarno", tym samym lamiesz prawo podatkowe.
                  • baba_w_oknie Kosciol wytrychem do ery postindustrialnej! 29.12.04, 16:54
                    Jezeli wierzyc znawcom tematu, probierzem "postindustrializmu" jest wiekszy
                    odsetek ludnosci pracujacej w uslugach niz w przemysle. Po kazdej fabryce
                    upadlej w naszym kraju pojawia sie niczym grzyb po deszczu nowy kosciol,
                    swiadczacy szeroka game uslug sakralnych, co stanowi dowod ze Polska wpisuje
                    sie w ogonoswiatowe trendy gospodarcze.
                    Choc glupia jestem i stara, sama to jednak przeczytalam w "Financial Times"
                    i to bez slownika!

• Gość: aj-waj dlaczego nie CZERWONI ;każdy przekręt do fiskalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 20:54
            A tyle mówiono o "PAPUGACH" - i cisza.

To te kręty i pijawki rządzą ustawami i ustawiają wszystko pod siebie !
        • Gość: jarek Re: dlaczego nie lekarze i dentyści ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 13:51
          No właśnie, dlaczego państwo chroni tych, którzy najwięcej oszukują państwo i
          pacjentów. Niechże wreszcie będzie ewidencja przychodów tych cwaniaków
          żerujacych na słabości państwowej służby zdrowia.
        • Gość: xegar Dlaczego fryzjerzy tak a krawcowie nie? IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 29.12.04, 11:56
          Najwyrazniej mamy w kraju lobby kominiarsko-krawieckie. A jesli w ramach imprezy kulturalno-sportowej zostanie wyswietlony film video, to czy trzeba bedzie wykupic dodatkowy paragon?
          Podatku (i kasy) za wyswietlenie filmu mozna uniknac reklamujac go jako widowisko kulturalno-sportowe. Najwyzej widzowie beda musieli wykonac pare przysiadow.
          Jak dlugo bedziemy pozwalali parlamentowi rzezbic takie prawo?

Xe.
    • Gość: 9ton jeszcze nie widziałem kasy fiskalnej u dentysty IP: *.wil.pk.edu.pl 28.12.04, 11:21
      albo notariusza. a czym różni się wyzyta u fryzjera od wizyty u dentysty? tylko
      tym w czym mi grzebią. a pieniądze znaaaacznie większe.
      bardzo lubię tę hipokryzje u naszych polityków - "wszyscy musza mieć takie same
      warunki"
      • r306 Pomysl troche... 28.12.04, 12:16
        A wiesz, ze na takim paragonie musi byc wyszczegolowione za co sie placi? Tym
        samym w rece pacjenta dostaje sie swego rodzaju historia choroby, ktora
        najczesniej mozna znalezc w smietniku, bo tam laduja paragony w pierwszych
        minutach po wystawieniu. To samo tyczy prawnikow. Zawody te obowiazuje
        zachowanie tajemnicy zawodowej. Pomysl, zanim zaczniesz bajac.
        • r202 Re: Pomysl troche... 28.12.04, 12:41
          e tam. Na paragonie od dentysty może być napisane "usługa stomatologiczna" a na
          paragonie od prawnika "usługa prawnicza". I tyle.
          • r306 Re: Pomysl troche... 28.12.04, 12:56
            > e tam. Na paragonie od dentysty może być napisane "usługa stomatologiczna" a
            > na paragonie od prawnika "usługa prawnicza". I tyle.
            I co? I to ma rozwiazac problem? :)
            Wiesz, ze taki paragon stanowi podstawe reklamacji (zapis ustawy)? Jak
            reklamowac cos, co nie jest tak de facto nazwane? Albo w druga strone - mozna
            wowczas reklamowac wszystko! To moze do kancelarii prawniczych i gabinetow
            wprowadzic jeszcze obowiazek nagran wideo? ;)

A tak na marginesie - zastanawia mnie to zacietrzewienie na prawnikow i lekarzy
            (szczegolnie stomatologow). Z czego to wynika? Oblalo sie egzaminy na prawy czy
            na medycyne? Zwykla ludzka zawisc, ze ktos jezdzi lepszym samochodem?
            Ale juz nie widzicie, ze ci ludzie pracuja czesto nie te Wasze zakichane 8
            godzin, ale tyraja po 12 i wiecej... Ehhh, komunizm skundlil ludzi...
            • Gość: 9ton Re: Pomysl troche... IP: *.wil.pk.edu.pl 28.12.04, 14:15
              a przepraszam, jeżeli ja zgubię swój dowód osobisty to co? państwo odpowiada za
              to? przecież funkcjonuje ustawa o ochronie danych osobowych.
              co za kompletna bzdura o tych danych o chorobie na paragonie fiskalnym!!!!!
              człowieku najpierw pomyśl a później wypisuj dyrdymały!
              kilka lat temu jak jeszcze obowiązywały odpisy za leczenie na rachunkach
              wystawianych przez lekarzy widniało: usługa stomatologiczna! i wszystko było
              ok.
              a co do podstawy do reklamacji - jak mogę dochpodzić swoich praw nie mając
              nawet paragonu??
              a zacietrzewienie na prawników bierze się nie z oblanego egzaminu a z poczucia
              sprawiedliwości. jeżeli płaci fryzjer to czemu nie dentysta. ot co
              PS ciekawe jak zgodnie z tym co napisałeś powinny wyglądać zapisy na paragonie
              fiskalnym od fryzjera - opis fryzury i kolor włosów???? - co za bzdura...
              • r306 Re: Pomysl troche... 28.12.04, 14:42
                > a przepraszam, jeżeli ja zgubię swój dowód osobisty to co? państwo odpowiada
                > za to?
                Tu nie chodzi o ochrone danych osobowych, ale tajemnicy lekarskiej i
                adwokackiej. Odsylam do odpowiednich ustaw i przepisow wykonawczych.
                Tak na marginesie nie dostaniesz do reki nawet swoje karty choroby ze szpitala
                bez specjalnych korowodow prawnych.
                Gdybys nie byl zacietrzewiony, to bys sie domyslil, ze doskonalym sposobem na
                przejrzyste rozliczanie sie lekarzy z fiskusem jest uporzadkowanie systemu
                ubezpieczen zdrowotnych, a kwestie rozliczen prawnikow sa calkiem niezle juz
                rozliczane - sa fakturowane, podlegaja 22%VAT. Problem w tym, ze niewielu ludzi
                tu piszacych korzysta z uslug prawniczych, wiec na ten tamat ma niewielkie
                pojecie i plecie trzy po trzy.

> kilka lat temu jak jeszcze obowiązywały odpisy za leczenie na rachunkach
                > wystawianych przez lekarzy widniało: usługa stomatologiczna! i wszystko było
                > ok
                Nie bylo wlasnie ok i dlatego z tego zrezygnowano, bo pod taka enigmatyczna
                formuą moze miescic sie wszystko - bez mozliwosci sprawdzenia tzw. kosztow
                uzyskania dochodu.

> a co do podstawy do reklamacji - jak mogę dochpodzić swoich praw nie mając
                > nawet paragonu??
                W sadach lekarskich (pominmy teraz ich ocene). Nie ma innej instytucji
                weryfikujacej w tym przypadku "reklamacje". Aby wystapic o odszkodowanie za
                spartolona robote lekarska paragon nie jest potrzebny i nie wnosi tu zadnej
                nowej "jakosci". END.

> a zacietrzewienie na prawników bierze się nie z oblanego egzaminu a z
                > poczucia sprawiedliwości. jeżeli płaci fryzjer to czemu nie dentysta. ot co
                Masz (ob)bledne poczucie sprawiedliwosci. Lekarze tez placa podatki. Wiesz
                jakie koszty generuje prowadzenie gabinetu stomatologicznego? Zapewne nie.
                Lekarz nie moglby odpisywac od podstawy opodatkowania tych kosztow, gdyby nie
                wykazywal sie odpowiednimi dochodami. Oczywiscie oni je zanizaja. Tylko
                pytanie, kto tego nie robi, gdy panstwo dobiera sie nam do dupy tak, ze juz
                czuje jego reke w dwunastnicy. Natomiast jak znam kilku stomatologow, to zaden
                nie pracuje 8 godzin, tylko znacznie, znacznie dluzej zeby do czegos dojsc.
                Wiesz jak sa wycenione uslugi medyczne przez NFZ? Odsylam do cennikow. "Jawna
                tajemnica" jest, to, ze panstwo (w "osobie" NFZ)w sposob kryminogenny
                niedoszacowuje uslug medycznych i zmusza lekarzy do lawirowania. Tego juz nie
                widzisz? "Mnie sie nalezy" - tyle jestes w stanie dostrzec siegajac konca swego
                nosa.

> PS ciekawe jak zgodnie z tym co napisałeś powinny wyglądać zapisy na
                > paragonie fiskalnym od fryzjera - opis fryzury i kolor włosów????
                Strzyzenie, farbowanie, pasemka, trwala, mycie....
                Rozumiem, choc z trudem, ze nie chodzisz do prawnikow i stomatologa, ale do
                fryzjera tez nie chodzisz????
                • Gość: Jachu Re: Pomysl troche... IP: *.master.pl / *.master.pl 28.12.04, 20:21
                  Czyli wszystko jasne :D, prawnik i lekarz nie mogą mieć kasy fiskalnej bo
                  obowiązuje ich tajemnica zawodowa , hahahha, ale BZDURA.
                  Odpowiedz na pytanie dlaczego te zawody sa zwolnione z posiadania kas fiskalnych
                  jest banalnie prosta, zbyt duzo urzędników ministerialnyh ma w rodzinie
                  prawników i lekarzy, albo jest tak jak twierdził wiceminister na podkomisji ze
                  nie warto bo lekarze nie nabijaliby nalezności na kasę. Wysokie mniemanie ma
                  wiceminster o "elicie" naszego kraju.
                  • r306 Re: Pomysl troche... 29.12.04, 08:35
                    > Czyli wszystko jasne :D, prawnik i lekarz nie mogą mieć kasy fiskalnej bo
                    > obowiązuje ich tajemnica zawodowa , hahahha, ale BZDURA.
                    Czlowieku - zapoznaj sie najpierw z przepisami ustaw, a pozniej pisz, ze cos
                    jest bzdura. Plakac sie chce, ze ludzie o tak malych kompetencjach i wiedzy
                    posiadaja prawo wyborcze - mamy tego pozniej takie skutki jakie mamy.
                    • Gość: 9ton Re: Pomysl troche... IP: *.wil.pk.edu.pl 29.12.04, 09:36
                      pewnie masz gabinet albo jestes prawinkiem. jeżeli tak to jesteś zapewne
                      świetny. trzymanie się przy bzdurnych uzasadnieniach do końca, przy okazji
                      obrażając innych.
                      tak trzymać!
                      a jeżeli chodzi o tajemnice lekarską, to jest to wyłącznie moja sprawa czy
                      powiem komuś o chorym zębie czy nie. jak bedę miał ochote to dam ogłoszenie do
                      gazety bo to jest moja sprawa. a argumentowanie że nie można wystawić paragonu
                      u lekarza mozesz włożyć między bajki. jeżeli ktoś nie umie pilnować swoich
                      paragonów to jego sprawa. a już na pewno nie może byc argumentem przeciw
                      wprwadzeniu fiskalizacji.
                      niewiem skąd ty czerpiesz informacje o taejmnicy lekarskiej, ale jeżeli ja chcę
                      uzyskać wyciąg z akt swojej choroby, to jadę do swojego lekarza i dostaje
                      takowe. tak zrobiłem niedawno.
                      i jeszcze jedno. jako domniemany prawnik musisz jeszcze troche popracowac nad
                      logiką.
                      piszesz że lekarze zaniżają dochody, bo wszyscy to robią - co to za argument?
                      ide kraść bo wszyscy kradną...
                      piszesz, że lekarze płacą przecież podatki - a czy fryzjerzy i taksiarze przed
                      fiskalizacją nie płacili??
                      czy fakt płacenia wyższych podatków przez lekarzy i prawników ma byc przyczyną
                      niewprowadzenia do nich kas fiskalnych? ciekawe.
                      • r306 Re: Pomysl troche... 29.12.04, 10:12
                        > pewnie masz gabinet albo jestes prawinkiem
                        Widzisz - wlasnie dales swiadectwo tego, ze jestes leniem - nie zadales sobie
                        trudu przeczytania tych kilku postow, ktore to umiescilem - w przeciwnym razie
                        wiedzialbys ze jestem informatykiem.
                        Wiedzial bys wowczas rowniez i to, ze nie jestem za tym aby z lekarzy czy
                        prawnikow robic swiete krowy. Tylko zamiast kierowac sie bzdurna zawiscia
                        trzeba problem zarowno prawa podatkowego jak i ubezpieczen zdrwowotnych objac
                        jako calosc. Potrafisz?

> niewiem skąd ty czerpiesz informacje o taejmnicy lekarskiej
                        Z ustaw - sa do znalezienia w internecie.

> piszesz że lekarze zaniżają dochody, bo wszyscy to robią
                        Nie, nie kochany - napisalem to, bo mam swiadomosc, ze to robia. Nie robie wiec
                        z nich swietych krow. Kasy fiskalne, poza problemami legislacyjmymi nic tu nie
                        zmieni. Prosty przyklad - lekarz czy prawnik, ktory doskonale zna swoich
                        pacjentow wie komu taki paragon wystawic a komu "niekoniecznie".

> czy fakt płacenia wyższych podatków przez lekarzy i prawników ma byc
                        > przyczyną niewprowadzenia do nich kas fiskalnych?
                        Glupis z zawisci :) Rozpoczalem te dyskusje tylko dlatego, ze zdaje sobie
                        sprawe, iz regulacje fiskalne w zakresie dzialalnosci prawnikow i lekarzy
                        powinny dzialac zupelnie na innych zasadach - wynika to zwyczajnie z charakteru
                        wykonywanych przez nich swiadczan. I spokojnie - da sie to zrobic. Trzeba
                        najpierw uregulowac prawo korporacyjne, sadownictwo korporacyjne (jestem za
                        jego likwidacja), kwestie ubezpieczn zdrowotnych.
                        Stan z boku i spojrz na to z dystansem - rzad Twojej ojczyzny naklada na swoich
                        obywateli kolejne obciazenia fiskalne, a Ty zamiast krzyknac: "NIE!!!",
                        krzyczysz: "Prosze pana - zapomnieliscie dowalic jeszcze tym i tamtym".
                        Nie widzisz tego???
            • Gość: maruda Re: Pomysl troche o bolszewizmie IP: *.gdynia.mm.pl 28.12.04, 14:27
              r306 napisał:

> A tak na marginesie - zastanawia mnie to zacietrzewienie na prawnikow i lekarzy
              > (szczegolnie stomatologow). Z czego to wynika?

Ze szczególnej ochrony tych zawodów. Nie wiedzieć czemu.

Aptekarz, inżynier czy inny płacą podatki,. Dlaczego lekarze i prawnicy mieliby
              nie płacić? Równiez pozdawali swoje egzaminy i pracują częstokroć po 16 godzin
              na dobę.

Specjalne traktowanie prawników i lekarzy to relikt bolszewizmu.

• r306 Re: Pomysl troche o bolszewizmie 28.12.04, 14:53
                > Specjalne traktowanie prawników i lekarzy to relikt bolszewizmu.
                Buahahaha, teraz facet dowaliles ;) Odwrotnie mysiu pysiu. W bolszewizmie
                inteligencja (w tym jeszcze obok prawnikow i lekarzy wystepowali nauczyciele,
                profesura i kadra naukowa oraz artysci) byla gnojona ile tylko wlezie. Mylisz
                pojecia i sadzac, ze slowo "bolszewizm" jest slowem wytrychem - dobrym na
                wszystko.

> Aptekarz, inżynier czy inny płacą podatki
                Tak sie sklada, ze jestem inzynierem (informatykiem) i owszem - place podatki.
                A wiesz jakie mam kapitalne pole do wymyslania kosztow uzyskania dochodu
                tudziez zanizania samego dochodu? ;)

> Dlaczego lekarze i prawnicy mieliby nie płacić?
                A kto Ci powiedzial, ze nie placa??? W glowe sie dzis uderzyles?? A moze ciagle
                myslisz pojecia, tym razem mylac lapowki z placeniem za usluge medyczna w
                prywatnych gabinetach lekarskich?
            • Gość: werka Re: R306. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:17
              Oj bredzisz człowieczku! Ja ci wytłumaczę dlaczego rzucili się wszyscy np.na
              lekarzy. Panowie i panie w białych fartuchach płacą ryczałt - do niedawna było
              to poniżej 100 zł na miesiąc. Teraz nie wiem ile, pewnie tyle samo, albo parę
              złotych mniej. Do znanego krakowskiego dermatologa kolejka 3 dni w tygodniu w
              prywatnym mieszkanku - 13 osób. Tyle sobie naliczyłam. Od każdego 90 zl -
              ciekawe ile teraz. 13osób x 12 dni w miesiącu x 90 zł =14.040. Ile podatku -
              poniżej 100 zl. Do tego prace gdzie indziej w pozostałe dni - etaciki. Nie
              uważasz, że jednak powinien płacić znacznie więcej od tych zarobków. Ja mu nie
              liczę pieniędzy, fachowiec z niego doskonały, ale gdzie tu równość wobec
              prawa ...chacha podatkowego? On ma działalność i babina na placu. I babina
              odprowadza więcej niż pan doktor. A zaręczam ci, że na pieprzonych jarzynkach
              tyle na czysto nie wychodzi! To dlaczego odprowadzać ma większe podatki niż
              szanowny pan doktor? Niech pan doktor zarabia miliardy, ale niech płaci na
              takich samych warunkach jak babina z placu targowego.
              • r306 Re: R306. 29.12.04, 08:43
                > lekarzy. Panowie i panie w białych fartuchach płacą ryczałt - do niedawna
                > było to poniżej 100 zł na miesiąc.
                Przecietny gabinet lekarski, ktory generuje koszty nie rozlicza sie przez
                ryczalt, bo nie moze wowczas odpisywac sobie kosztow od dochodow. Gdybys znal
                faktycznie kiklu lekarzy i ich prace to bys nie gadal glupot. No ale najlepiej
                zrobic sobie przelicznik:
                > Do znanego krakowskiego dermatologa kolejka 3 dni w tygodniu w
                > prywatnym mieszkanku - 13 osób. Tyle sobie naliczyłam. Od każdego 90 zl -
                > ciekawe ile teraz. 13osób x 12 dni w miesiącu x 90 zł =14.040.
                Jak widze cos takiego, to zwyczajnie rece opadaja....
                Jedz na Zachod, troche przyjrzyj sie tamtejszym standardom, systemom
                ubezpieczen zdrowotnych i przestan rzygac zolcia.
            • Gość: Marek Re: Pomysl troche... IP: 213.76.130.* 29.12.04, 03:04
              NIE lekarze pracują po 36 godzin na dobę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(suma czasu pracy na
              etatach).
    • Gość: Bacz VAT stał się powszechny - zlikwidować dochodowy! IP: *.pl / 193.24.200.* 28.12.04, 11:59
      Skoro już VAT stał się podatkiem powszechnym to należy
      zlikwidować podatek dochodowy. Utrzymywanie dwóch podatków
      podraża tylko system - należy wszystko objąć VAT-em
      i zlikwidować wszystkie podatki dochodowe.

Według mnie lepiej było by zlikwidować VAT i pozostawić
      tylko dochodowy - najlepiej zryczałtowany, ale niestety
      wstąpiliśmy do Unii a chyba prawo Unijne na likwidację
      VAT-u nie pozwala.
      • r306 Re: VAT stał się powszechny - zlikwidować dochodo 28.12.04, 12:26
        Z tytylem w peni sie z gadzam!!! Ta droga chce pojsc Japonia.

> Według mnie lepiej było by zlikwidować VAT i pozostawić
        > tylko dochodowy
        No wlasnie nie! Lepiej znosi sie obciazenia podatkowe wliczone w cene prodyktu
        i sa one znacznie sprawiedliwsze - kupujesz drozszy produkt - placisz liniowo
        wiecej rozniez podaktu (dla "liczacych inaczej" wyjasnienie - 22% od 100PLN to
        22PLN, a od 10PLN to 2PLN i 20GR). Czyli gdy konsumujesz wiecej, bo Cie na to
        stac, kupujesz bardziej luksusowe wyroby, bo Cie na to stac - placisz wiecej
        podatku!!! Z wlasnego wyboru (wybierasz podczas dokonywania kupowanego
        produktu), a nie dlatego, ze "sprawiedliwi inaczej" ustawowo karza Cie wyzsza
        stawka podaktku dochodowego tylko za to, ze jestes zdolniejszy, bardziej
        zaradny, czy bardziej pracowity.
        • Gość: Bacz Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny IP: *.pl / 193.24.200.* 28.12.04, 14:27
          Państwo świadczy ludziom generalnie równe usługi,
          np. żołnierz, policjant czy urzędnik tak samo
          traktują ludzi niezależnie od dochodów tych ludzi.
          Sprawiedliwe jest aby kazdy płacił za równe
          usługi równą opłatę czyli podatek pogłówny.
          Rozwiązanie, że ci co mają więcej
          dochodów płacą za usługi dla tych co mają dochody
          mniejsze jest rabunkiem, jest to preceder obrzydliwy,
          sprzeczny z podstawowymi zasadami naszej cywilizacji.
          To, że jest przeprowadzany "lege artis" przez
          organy państwa nie tylko nie zmniejsza tej
          obrzydliwości, ale nawet ją zwiększa, bo wielu ludziom
          nawet do głowy by nie przyszło aby systematycznie rabować
          bogatszych sąsiadów gdyby właśnie tego rabunku nie
          organizowało państwo.

Jeśli jednak przyjmiemy, że wprowadzamy złodziejski podatek
          dochodowy liniowy to nie ma jakiejś zasadniczej różnicy
          czy to będzie podatek VAT czy dochodowy, w sumie każdy
          zapłaci mniej więcej tyle samo tylko w innym terminie bo
          dochodowy płaci się od razu jak mamy dochód a VAT płacimy
          dopiero jak coś kupujemy.

Pozdrawiam Bacz
          • r306 Re: Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny 28.12.04, 15:07
            Widzisz, niezupelnie.
            Wynika to tez bezposrednio z uzasadnienia jakie dla niego dales, ze państwo
            świadczy ludziom generalnie równe usługi. Chodzi o zakres tych uslug i ich
            reglamentacje.
            > np. żołnierz, policjant czy urzędnik tak samo
            > traktują ludzi niezależnie od dochodów tych ludzi.
            Tak, ale juz tak w zyciu jest, ze nie kazdy korzysta z tych uslug w jednkawym
            stopniu. Tak wiec "sprawiedliwosc" poglownego - wszyscy dajemy tyle samo
            poglonego i dostajemy TYLE SAMO - traci tu swoj sprawiedliwy sens w rownym
            podziale tych dobr serwowanych przez panstwo. Mialo by to o tyle sens, gdys
            wprowadzil scisla reglametancje - czyli, na przyklad policja jest zobowiazana
            przyjechac do Ciebie na interwencje max. 2 razy do roku. Jak sam zapewne
            zdajesz sobie sprawe - jest to irracjonalne.

O PITcie pisac nie bede, bo po co mam sie denerwowac...

Pozdrawiam.
            • Gość: Bacz Re: Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny IP: *.pl / 193.24.200.* 28.12.04, 19:59
              To nie ma nic do rzeczy że u kogoś tam policja
              interweniuje 5 razy a u drugiego ani razu.
              Z założenia policjant czy urzędnik powinien
              jednakowo starannie i z równym poświęceniem
              służyć każdemu obywatela - to wynika
              z konstytucyjnej równości obywateli. Oczywiście
              że ten obywatel którego spotka więcej napadów
              korzysta więcej z usług policji, ale czy ludzi
              o dużych dochodach częściej napadają?
              Owszem tacy ludzie są dużą pokusą dla złodziei
              i bandytów, ale z drugiej strony zwykle są
              to ludzie sprawni, sprytni i mają dodatkową
              ochronę np. mają komórki, ochroniarzy i są
              trudniej dostępni bo poruszają się samochodami
              a nie piechotą czy autobusem, tak że ta
              silniejsza pokusa przestępcy spotyka się
              z silniejszą obroną i nie zauważa się zjawiska,
              że ludzie zamożni bardziej absorbują policję
              niż niezamożni.
              • r306 Re: Sprawiedliwy podatek od człowieka to pogłówny 29.12.04, 10:27
                > To nie ma nic do rzeczy że u kogoś tam policja
                > interweniuje 5 razy a u drugiego ani razu.
                Ma - koszty!!! 5 interwencji kosztuje wiecej niz zadna :) A placa w Twojej idei
                wszyscy tyle samo. Wez prosty przyklad z ubezpieczen komunikacyjnych - tam
                wcale nie placa wszyscy tyle samo, mimo, ze przysluguja im te same prawa. Jesli
                jezdzisz bezszkodowo, uzyskujesz prawo do ulg. Masz czeste kraksy - sorry
                Winetu - placisz wiecej.
                Dalej w swej argumentacji popadasz w pewien dualizm myslowy - z jednej strony
                piszesz, ze za jednakowe poglone nalezy sie wszystkim jednakowa ochrona, ale w
                zwiazku z tym, ze bogaty stanowi wieksza pokuse dla zlodzieja (no patrz -
                jednak w przyrodzie nie ma sprawiedliwosci :)), to niech sie dozabezpieczy za
                swoje pieniadze - czyli za ten sam poziom bezpieczenstwa sumarycznie saplaci
                jednak wiecej i tylko dlatego, ze, chorobcia, jest bogatszy :)
                Prawa ekonomii: podaz i popyt - to sa aksjomaty! I na nich nalezy opierac
                wszystkie rozwiazania regulacyjne, w tym podatkowe. Dlatego jestem zdecydowanie
                za tym aby calosc podatkow byla podatkami posrednimi.
    • Gość: Kaczucha Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 28.12.04, 12:36
      Zastanwiające jest dlaczego rząd wciąz nie wpadł na pomysł wprowadzenia kas
      fiskalnych u lekarzy i prawników.. Skoro mamy wolny rynek i wszyscy podlegamy
      tym samym prawom i obowiązkom, to dlaczego tylko fryzjerzy i kosmetyczki?
      niestety wygląda to na kolejny absurd w naszym prawodawstwie :(
      • Gość: edwj Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: 213.17.228.* 29.12.04, 07:37
        To bardzo proste, Kaczucha. Jak już ktoś to wytknął wczesniej, lobby prawnicze i
        lekarskie jest, niestety, na piedestale. Każdy cwaniaczek w rządzie, sejmie,
        senacie, instytucjach takicj, jak ZUS, urząd skarbowy, itp. korzysta z usług
        prawnika. Leczy się prywatnie, bo go na to stać. Jak więc można wymagać, by było
        inaczej - tym bardziej, że prawnicy i lekarze nie wchodza w kolizje z
        poczynaniami tychże cwaniaków. Każdej nacji w ciałach ustawodawczych zależy na
        tym samym! Stąd brak jakiejkolwiek opozycji. Pozdrawiam.
    • Gość: Beret Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.netkomp.net / 80.51.197.* 28.12.04, 13:10
      A adwokaci, radcy i notariusze ? A dentysci i ginekolodzy? często 40 tys to dla
      nich miesięczny obrót...
    • Gość: STAR Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.radom.pl 28.12.04, 13:17
    • feliks-50 A kler kiedy ????????????????? 28.12.04, 13:18
      Mają najwięcej szmalu - a podatki płacą symboliczne !!!!!!
      • Gość: STAR ZARAZ PO AGENCJACH TOWARZYSKICH IP: *.radom.pl 28.12.04, 13:27
    • Gość: Anna Niby sie cos dzieje IP: *.at.man.szczecin.pl 28.12.04, 13:30
      Znowu pozory, pozory. Taksowkarze, fryzjerzy... Szkoda, ze politycy nie czytaja
      tych postow, albo maja to gleboko gdzies. Przecietny Polak widzi, jakie to
      smieszne i niewiele dajace rozwiazania. Zaczynam wierzyc w lobby producentow
      kas. Tylko to tlumaczy tak glupie decyzje.
    • Gość: lena Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: 213.227.107.* 28.12.04, 13:56
      Fajnie, tyko kiedy kasy fiskalne pojawią się również w gabinetach lekarskich,
      kncelariach prawniczych, u korepetytorów, poradnich psychologicznych i
      innych??? Skoro wszystkich obowiązuje prawo to wszystkich równo!
    • Gość: Sybirak Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 14:04
      Czy wiecie, jak się nazywa takie wybiorcze sziałanie MF? Nie? To Wam powiem:
      sku..syństwo, bo od tych, co naprawdę okradają Polskę: lekarzy, adwokatów,
      notariuszy. kas fiskalnych się nie wymaga.
    • Gość: maruda Jest kolejna łapówka w Ministerstwie Finansów IP: *.gdynia.mm.pl 28.12.04, 14:44

Resort finansów spodziewa się, że rozszerzenie obowiązku stosowania kas
      fiskalnych zmniejszy szarą strefę i zapewni większe dochody budżetowi państwa.

W wielu wypadkach stanie (stało się) się odwrotnie. Kasy fiskalne nie
      zmniejszają szarej strefy. Nie ma no to żadnych dowodów. Istnieje natomiast
      przypuszczenie, że urzędnicy MF dostają solidne łapówki od producentów kas
      fiskalnych.

• Gość: czyzunia Re: Jest kolejna łapówka w Ministerstwie Finansów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:00
        a na cholere mi kwit od dentysty.ja mu płacxe dyche. on mnie strzyże. vbierze
        dyche a nie 12,20 i siema.
    • Gość: malgosia Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.devs.futuro.pl 28.12.04, 15:18
      wszystkim atakujących notariuszy, adwokatów, radców prawnych itd. zwracam
      uwagę, że paragon fiskalny wydaje się osobie, która PŁACI GOTÓWKĄ. Duże
      kancelarie, tj. te, które mają duże OBROTY w rozumieniu ustawy o VAT zazwyczaj
      nie przyjmują gotowizny, ale rozliczają się z klientami za pośrednictwem
      rachunków bankowych - tam nie sposób ukryć obrotu. co do notariuszy, zwracam
      uwagę, że WSZYSTKIE czynności wykonane przez notariusza muszą być odnotowane w
      jego repertoriach (łącznie z pobranymi kwotami), więc też nie da się ukryć
      obrotu. mam znajomych prawników, którzy mówią, że jak obejmie ich obowiązek
      posiadania kasy fiskalnej, to codzinnie rano będą wycierać ją z kurzu :).
    • Gość: Henryk Fryzjerzy, kosmetyczki oraz zakłady fotograficzne IP: 82.160.30.* 28.12.04, 15:35
      -czyli w zasadzie, po taksówkarzach, sama, pozostała, drobnica.
      A co z potentatem ściągania z rynku nieopodatkowanej kasy?(wszelkiej maśći "datków")- księżami z parafii?:)
      • Gość: Preslaw Re: Fryzjerzy, kosmetyczki oraz zakłady fotografi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:43
        dziwie się, że Ministerstwo Finansów nie objęło obowiązkiem posiadania kas
        fiskalnych babci klozetowych. To jest dopiero szras strefa, co najmniej tak
        szra jak szary jest papier toaletowy.
    • r306 Polska mentalnosc... 28.12.04, 16:05
      To forum pokazuje jaka mamy mentalnosc jako narod. W 100% srawdza sie to smetne
      powiedzenie o wlascicielu "syrenki", ktorego sasiad nabyl mercedesa...
      Na tym forum, za wyjatkiem Bacza, nikt nie pokusil sie o jakas analize systemu
      podatkowego w naszym kraju. Gro ludzi natomiast rzuciolo sie na lekarzy,
      prawnikow i ksiezy. "Bo oni maja wiecej" - to im trzeba zabrac. Nikt nie mysli
      co zrobic zebysmy wszyscy mieli to "wiecej", zeby bylo sensowniej, nieeee -
      najwazniejsze zabrac tym co maja wiecej!!! Bez glebiej przemyslanego sensu, bez
      znajomosci prawa, bez elementarnej wiedzy skad pochodza te pieniadze i jakim
      kosztem zostaly zarobione - byle dali, byle im jakos wyrwac.
      I ja mam sie dziwic, ze panstwo mnie okrada? Przeciez panstwo, to jego
      obywatele, wyborcy...

Pogratulowac perspektyw z takim mysleniem :-/

Zeby nie bylo niedomowien - podpisano:
      Informatyk.
    • Gość: Podatnik! Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.gwardii.osi.pl 28.12.04, 16:18
      Panie ministrze a kiedy najczarniejsza strefa będzie uporządkowana
      t.j.lekarze,adwokaci-może kas.fi.z tych stref nie są w stanie tych sum
      zaksięgować.
      • Gość: Preslaw Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 16:30
        r306 napisał:

> To forum pokazuje jaka mamy mentalnosc jako narod. W 100% srawdza sie to
        smetne powiedzenie o wlascicielu "syrenki", ktorego sasiad nabyl mercedesa...
        > Na tym forum, za wyjatkiem Bacza, nikt nie pokusil sie o jakas analize
        systemu podatkowego w naszym kraju. Gro ludzi natomiast rzuciolo sie na
        lekarzy, prawnikow i ksiezy. "Bo oni maja wiecej" - to im trzeba zabrac. Nikt
        nie mysli co zrobic zebysmy wszyscy mieli to "wiecej", zeby bylo sensowniej,
        nieeee - najwazniejsze zabrac tym co maja wiecej!!! Bez glebiej przemyslanego
        sensu, bez znajomosci prawa, bez elementarnej wiedzy skad pochodza te pieniadze
        i jakim kosztem zostaly zarobione - byle dali, byle im jakos wyrwac.
        I ja mam sie dziwic, ze panstwo mnie okrada? Przeciez panstwo, to jego
        obywatele, wyborcy...

Pogratulowac perspektyw z takim mysleniem :-/

Zeby nie bylo niedomowien - podpisano:
        Informatyk.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Dodałbym tylko taką uwagę, że tych wszytskich
        problemów by nie było, gdybyśmy jako obywatele tego kraju mieli wolę wyzbycia
        się socjalizmu i nadmiernie rozbudowanych struktur państwa. Nie dotyczy to
        tylko reformy prawa podatkowego, choć wydaje mi się że dobrze byłoby rozpcząć
        od reformy prawa podatkowego. Ale to rozdęte , biurokratyczne państwo z czegoś
        musi żyć. Żyje z podatków, których szuka wszędzie, gdzie tylko się da. Żeby
        państwo na swoje struktury, organy, agendy, depratamenty nie potrzebowało
        piniedzy trzeba je zlikwidować, ale to wymagałoby wiary w to, że ludzie sami
        potrafią się rządzić i układac sobie między sobą stosunki. Takiej wiary w
        postkomunistycznym kraju nie ma.

• r306 Ehhh 29.12.04, 10:42
          I to najbardziej mnie zasmuca....
    • Gość: Lucy a kiedy kasy w Agencjach Towarzyskich i VAT i ZUS IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.04, 18:52
      oraz akcyza, podatek i inne atrybuty firmie przynależne. Co na to PiS??? to
      jawna dyskryminacja 35 000 pracownic stacjonarnych oraz 86 000 tzw.
      przydrożnych lub dojezdnych / w tym i tych co co noc obsługują Nasz Parlament/.
      Panie Pośle Ziobro do dzieła ...
    • Gość: xjerzy@vp.pl A kiedy lekarze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 19:39
      ..zwłaszcza z tytułami profesorów,co święte krowy.Minister finansów(jego szef
      też profesor),to cienki Bolek na pasku mafii profesorskiej!!!
    • Gość: Mustafa Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.chello.pl 28.12.04, 21:00
      A kiedtzydzi i cyklisci ?
    • Gość: DZ Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 28.12.04, 21:07
      Większe dochody będą mieli tylko producenci kas, potrafili dać komu trzeba w
      MF, natomiast kosmetyczki i fryzjerzy nie zrzucili się i nie przebili stawki, to
      i dostali kasą w plecy.
    • Gość: Morphy Gratulacje dla wszystkich zwolennikow SLD :( IP: *.icpnet.pl 28.12.04, 22:14
      Dumni jestescie z siebie?

A moze wreszcie stwierdzicie: tak, jestem durniem, nie znam sie na polityce, wybieram tylko bandytow, zlodziei i idiotow. Wiecej do wyborow nie ide.

Zastanowcie sie nad tym, zanim zaglosujecie na kolejnych bandytow i zlodziei.
    • Gość: Awatar Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: 62.111.139.* 29.12.04, 07:01
      Ministerstwo Finansów jest najbardzeiej antynarodową instytucją w rządzie RP.
      DlaczegO? Postaram się uzasadnić. Jak tylko może to ogołaca obywateli z ich
      dorobku. Ale stosuje przy tym bardzo osobliwe zasady. Okłada kasami i ciężarami
      finansowymi taksówkarzy, kiskarzy itp., tj ludzi o umiarkowanych dochodach, ale
      ciężko pracujących i narażonych często na utratę zdrowia, a nawet życia. Za to
      nie widzi problemu w tym, aby lekarze nie musieli dokumentować swoich dochodów.
      Jaki jest tego powód. Prosty. Gdyny lekarze wystawiali faktury na jakieś
      śmieszne pieniądze, a resztę jak zwykle brali pod stołem, to jak by się
      wytłumaczyli ze swoich kosztownych samochodów, willi itp. Oczywiście nie
      wszyscy, bo większość ciężko pracuje na kawałek chleba. Ale wystarczy popatrzeć
      na tuzów z akademickich klinik Krakowa i innych miast Polski, aby mieć dość. Na
      państwowym, czyli naszym sprzęcie, "trzepią kasę" aż miło. I system działa.
      Korupcja celników z Kołbaskowa to przysłowiowy "pikuś". POdobnie adwokaci,
      dlaczego onie nie mają kasy?. Czyżby , podobnie jak lekarze, nie byli w stanie
      jej obśługiwać. Nie wspomnę już o rzeczy ponad 30 tysięcy naszych "okupantów"
      delegowanych z watykanu do kolonii "Polska". Oni też powinni kręcić kasą, a nie
      kręcić kasy. To jedna strona medalu, drug jeszcze bardziej mroczna, to
      zachodnie sieci handlowe. Nie płacą podatków, bo ciągle wykazują straty, a
      urzędnicy MF, udają że w to wierzą, czyżby za darmo?. Śmiem wątpić. Oj biedny
      narodzie, potrzeba nowej rewolucji społecznej i ustanowienie państwa Polskiego
      dla obywateli a nie dla wąskiej grupy parweniuszy i nowobogackich. Amen
    • Gość: tw Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 08:00
      A kiedy lekarze i prawnicy!!!!!!
      • Gość: Kaszanka A kiedy dororzki? IP: *.sympatico.ca 29.12.04, 08:18
    • Gość: say Pomyśl także o tym: IP: *.exel.pl 29.12.04, 08:22
      że lekarz przyjmując w swoim, za swoje pieniądze wyposażonym gabinecie uwalnia
      państwo od obowiązku udzielenia porady temu choremu. a
      • Gość: say Re: Pomyśl także o tym: IP: *.exel.pl 29.12.04, 08:36
        - że lekarz przyjmując w swoim gabinecie, wyposażonym za swoje pieniądze,
        uwalnia państwo od obowiązku udzielenia porady choremu. A często są to trudne,
        skomplikowane przypadki, często najbardziej "upierdliwi" i roszczeniowo
        nastawieni pacjenci. Profity z tego czerpiesz i Ty - mniej pieniędzy wydaje
        FNZ - także i Twoich pieniędzy.
        - że państwo płacąc lekarzom i pielęgniarkom jak w trzecim świecie okrada ich
        od dziesiątków lat i nie zamierza tego zmienić. Inne klasy zdołały wydrzeć coś
        dla siebie - akcje przedsiębiorstw, podwyżki płac itp.
        - że tych lekarzy przyjmujących prywatnie, do których ustawiają się kolejki
        jest bardzo niewielu, zwłaszcza w małych miasteczkach. Dla młodych lekarzy
        zakup kasy fiskalnej może stanowić barierę finansową nie do przebycia.
        - że każdy lekarz prowadzący działalność płaci składkę na ubezpieczenie
        zdrowotne ( po raz drugi ) i karte podatkową - to jest w sumie kilkaset złotych.
      • Gość: Kaszanka Re: Pomys´l takz˙e o tym: IP: *.sympatico.ca 29.12.04, 08:41
        A chorzy som czensto niedomyci, szczegolnie na Podhalu!
    • Gość: Naiwny Re: Jest decyzja Ministerstwa Finansów ws. kas fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:06
      Gdzie równość wszystkich wobec prawa?Dlaczego MF działa jak udzielny książę i
      nakłada obowiązek kas wg uznania pomijając oczywiście najsilniejszych
      (kler,adwokaci,lekarze,zakłady pogrzebowe-rozliczenia zasiłków pogrzebowych)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka