Gość: pola IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 01:21 Liga Przyjaciół Rosji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Felka Gertych wyzional ducha? Ze GW pisze "Jego" i "Go"? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.01.05, 01:58 Bylaby to dla mnie nader przyjemna wiadomosc. bo to endeckie nasienie jest wyjatkowo niebezpieczna kreatura dla mlodej polskiej demokracji. A moze "Jego£ i "Go" pisane duza litera jest objawem jakiegos szczegolnego lizusostwa GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Gertych wyzional ducha? Ze GW pisze "Jego" i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 02:12 "Jego" i "Go" pisać można - i należy - również o żyjących, ale takich, których piszący darzy szczególnym szacunkiem. Nie sądzę, żeby Maciej Giertych na taki szczególny szacunek zasługiwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Gertych wyzional ducha? Ze GW pisze "Jego" i IP: 207.230.231.* 20.01.05, 02:18 Mysle ze jest to kwestia uznaniowa . Ja dla przykladu nie pisze Prezydeny tylko prezio . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Gertych wyzional ducha? Ze GW pisze "Jego" i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:42 What is Prezydeny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proph PROFESOR BENDER DZIAŁAŁ DLA PRYMASÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:57 Za wiedzą prymasów Polski był posłem na Sejm w latach 1976-1980 i 1985-1989. Głośne były jego przemówienia sejmowe, w których nie szczędził władzom komunistycznym ostrej krytyki, bronił spraw narodu, Polski i Kościoła. Przemówienia nierzadko w całości przedrukowywała prasa zagraniczna (m.in. "Le Figaro", "The Times", New York Times", "Die Welt", "Survey") a także polska prasa podziemna, m.in. "Spotkania". W pismach tych publikował również własne artykuły pod pseudonimem R. Ender. Protestował m.in. przeciw usuwaniu z hymnu narodowego Jeszcze Polska nie zginęła ostatnich jego zwrotek, które miały zostać zastąpione nowymi. Dzięki jego interpelacji w Sejmie w 1978 roku rząd musiał zrezygnować ze zmiany historycznych nazw miejscowości w Bieszczadach i w innych częściach Polski. Profesor pierwszy wystąpił w Sejmie przeciw próbom aneksji w 1988 roku Zatoki Pomorskiej przez NRD. www.ryszardbender.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A guzik prawda! Re: Gertych wyzional ducha? Ze GW pisze "Jego" i IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.01.05, 11:10 Nie jest to prawda. Jego i Go mozna tak pisac w prywatnym liscie proszalnym ( mozna tam pisac co sie chce), ale zasady polskiej pisowni dopuszczaja forme Go Jego tylko w stosunku do zmarlych i to wylacznie w nekrologach i wspomnieniaich posmiertnych. Jego, go, prezydent, papiez, dyrektor, kierownik piszemy jednakowoz mala litera, Chyba ze w naglowku listu: Drogi Panie Prezydencie, Papiezu, Dyrektorze - bo w tym wypadku zastepuje to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
levy "Zachowano pisownię oryginału" 20.01.05, 08:06 Myślę, że to nie GW, tylko autor listu, a gazeta zamieściła list bez żadnych skrótów i zmian, czyli "Zachowano pisownię oryginału". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felka Re: "Zachowano pisownię oryginału" IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.01.05, 11:12 Zadnego listu! Napisano tak w tekscie dziennikarskim, przeczytaj jeszcze raz - najpierw tlustym drukiem, potem nieco nizej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Macieja Giertycha Prymas nie wysyłał IP: 207.230.231.* 20.01.05, 02:15 Stosujac ten sam tok myslenia nalezaloby tez zlustrowac wszystkich uczestnikow okraglego stolu . Wszyscy wspolpracowali z wladzami PRL-u . Choc z drugiej strony to powinno sie tych idiotow zlustrowac i to dokladnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Maciej G. współpracował z Jaruzelskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 06:43 Ja go pamiętam z telewizji i gazet z lat 1985-1989! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wlasnie. Dowodow ikonagraficznych trudno sie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 20.01.05, 08:09 wyprzec. Nb. to musi byc skazenie genetycze - klamia rodzinnie jak z nut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Jaki ojciec taki syn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:46 Czyżby kłamstwo było charakterystyczną cechą tego rodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda To teraz Maciej Giertych przeprosi IP: *.gdynia.mm.pl 20.01.05, 09:05 Kozłowskiego i wszystkich zainteresowanych... Żartowałem. Taka kreatura pewnie nie zna słowa 'przepraszam' i pójdzie w zaparte, tak jak synuś w sprawie jabłek i kurczaków na Jasnej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pRZECZYTAJ odpowiedz PANA NIZINSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:48 Pod pręgierzem "Gazety Wyborczej" - Przez cały czas pełnienia funkcji Rzecznika Interesu Publicznego atakowano Pana bez pardonu. Podczas procesu lustracyjnego Roberta Mroziewicza "Gazeta Wyborcza" opublikowała tekst Matthew Kamińskiego, w którym został Pan określony jako "funkcjonariusz państwa totalitarnego" - ponieważ był Pan sędzią w czasach komunizmu, z kolei Jacek Kuroń stwierdzał, że tacy jak Pan wsadzali "nas" do więzienia. Najdalej poszła Ewa Milewicz, która w "GW" określiła Pana mianem "politycznego sojusznika UB i SB". - Przez sześć lat przyzwyczaiłem się do tych ataków pod moim adresem i pod adresem moich zastępców. Postkomuniści, środowiska Unii Wolności z "Gazetą Wyborczą", atakowali Rzecznika Interesu Publicznego, ponieważ to od niego brało początek całe zło dla tamtego środowiska, czyli lustracja. Przy sprawie Mroziewicza "Gazeta Wyborcza" i Unia Wolności dostały furii, gdyż dotknięto jednego z głównego przedstawicieli tego środowiska. Były prezydent Lech Wałęsa mówił z kolei, że w Ministerstwie Sprawiedliwości ukryłem się i dobrze tam funkcjonowałem. A ja za to, że razem z prof. Adamem Strzemboszem byłem założycielem "Solidarności" i wiceprzewodniczącym Komisji Zakładowej, za odmowę podpisania tzw. lojalki i wystąpienia ze Związku zostałem pierwszego dnia stanu wojennego, 14 grudnia 1981 r., zawieszony w obowiązkach sędziego pracującego w ministerstwie, a następnie z tego ministerstwa usunięty. Mam czystą przeszłość i jeżeli ktokolwiek chce dyskutować na ten temat, to niech znajdzie wyroki w sprawach natury politycznej, w których ja miałbym orzekać. Pani Milewicz i inni z jej środowiska powinni zajrzeć w akta Mroziewicza. Byłoby to dla nich niesłychanie ciekawą lekturą. Dla mnie sprawa jest ewidentna. Stało się źle, że nie umożliwiono mi dokończenia tego postępowania. Sprawa budzi ogromy niesmak, ponieważ Sąd Apelacyjny w Warszawie, jako sąd I instancji, uznał pana Mroziewicza za kłamcę lustracyjnego, Sąd Odwoławczy ten wyrok utrzymał w mocy, Sąd Najwyższy ten wyrok uchylił do ponownego rozpoznania przez sąd II instancji, czyli odwoławczy, który zajął ponownie takie samo stanowisko jak poprzednio, a zatem stwierdził kłamstwo lustracyjne. I ten wyrok został zaskarżony kasacją i w kasacji uchylono go ponownie do sądu II instancji, gdzie przeprowadzono szereg dowodów, które bez reszty wyjaśniły sprawę pana Mroziewicza. I stała się wówczas rzecz dla mnie nieoczekiwana: sąd II instancji uchylił wyrok do sądu I instancji, dochodząc do wniosku, że skoro tyle dowodów zostało przeprowadzonych, to orzekając w II instancji pozbawiono by instancji pana Mroziewicza. Teraz sprawa toczy się ponownie w sądzie pierwszej instancji. Zlustrować dyplomatów i dziennikarzy! - Obecna procedura lustracji, liczne korowody odwoławcze, spra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: odpowiedz PANA NIZINSKIEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:12 Tylko tamci ,o których Pan mówi , 14.12.1981 poszli siedzieć za Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ////////////////// wyrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:59 Statut Władze Program LPR w Parlamencie Fakty Sejm Senat Parlament Europejski Kraj Zapowiedzi Inicjatywy Centrala Biura regionalne Linki Napisz do nas! Galeria Biblioteka Tapety Biura regionalne LPR: Roman Giertych fałszywie oskarżony przez Jana Kulczyka Prokurator Okręgowy w Częstochowie uznał, że Roman Giertych został fałszywie oskarżony przez Jana Kulczyka o popełnienie przestępstwa i jest w tej sprawie pokrzywdzonym. W połowie listopada Jan Kulczyk zawiadomił Prokuraturę w Częstochowie, jakoby Roman Giertych naruszył art. 245 i 231 kk. Zarzuty dotyczyły rzekomego przekroczenia uprawnień funkcjonariusza publicznego. Dochodzenie Częstochowskiej Prokuratury zaprzeczyło oskarżeniom Kulczyka i uznało oskarżenia za fałszywe. Prokuratura zawiadomiła Romana Giertycha, że jest on w tej sprawie pokrzywdzonym i wszczęła śledztwo przeciw Kulczykowi w sprawie fałszywego oskarżenia o przestępstwo z art. 234 kk. km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: kłamstwo!! IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 10:51 to jest bezczelne kłamstwo. prokuratura wszczeła śledztwo "W SPRAWIE", aby ustalić, czy wniosek giertycha jest zasadny. no ale jak wiadomo, liga przyjaciół rosji ma kłamstwo w genach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zydek GIERTYCHOM BRAK HONORU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:01 A jedyną rzeczą jaka sie dla nich liczy to władza a nie Polska. I jak powiedziałaes prokuratura "wszczęła postępowanie w sprawie" a nie "przeciwko komus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: Macieja Giertycha Prymas nie wysyłał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:14 No i rosną nosy co niektórym ,oj rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony Wstyd! Cholerny wstyd! Wtedy i teraz, kiedy 20.01.05, 10:58 Starszy Pan Giertych próbuje odwracać kota ogonem! Wtedy nie miał odwagi stanąć po stronie protestującego społeczeństwa. Teraz próbuje się zasłaniać Kościłem. Prawdziwy wstyd i dowód braku honoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żydek BĘDE KUPOWAŁ "GW" TYLKO NA ZŁOSC GIERTCHOM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:04 Jesli będą mieli wiecej takich rewelacji na temat tej parszywej rodzinki to i moze zacznę kupować encyklopedie "GW"? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Macieja Giertycha Prymas nie wysyłał 20.01.05, 11:19 szok ale prawda jest taka ze ks prymas skłamał..wysyłał a teraz sie wypiera... Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Giertychy i osioł pogonią Glempa 20.01.05, 12:42 ze wszystkich funkcji kościelnych,a potem zdemaskują Karola Wojtyłę jako odwiecznego agenta UB-cko-Europejskiego.I po co było księże Prymasie kłamać w sprawie PAX-u ? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja papieża to ty zostaw w spokoju 20.01.05, 13:07 papież był przeciwny mianowaniu Glempa na prymasa Polski ale prymas Wyszyński mu ufał bo ten był jego osobistym sekretarzem..to był jedyny błąd jaki popełnił w swoim życiu prymas tysiaclecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajka do oszoloma Re: papieża to ty zostaw w spokoju IP: *.pl 20.01.05, 14:17 wiesz, komu papież był przeciwny, a nie wiesz kto powołuje na stanowisko prymasa? Papież był przeciwny Glempowi, ale powołał Glempa? Często to robi? Tzn jest przeciwny, ale robi? Tyś jest rzeczywiście zgodny z podpisem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: papieża to ty zostaw w spokoju IP: *.gdynia.mm.pl 20.01.05, 20:19 oszolom.z.radia.maryja napisał: > papież był przeciwny mianowaniu Glempa na prymasa Polski ******************************* Prymasa nie mianował KC PZPR, nawet w tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: papieża to ty zostaw w spokoju IP: *.access.telenet.be 25.01.05, 23:09 Jak to Oszol mowi, czerwony lewak Gietrych "kota ogonem odwraca". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prof. Filutek Re: Giertychy i osioł pogonią Glempa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:40 Zapewne rodzina Adamsów będzie się domagała lustracji prymasa Glempa tak jak Bender abp Życińskiego! Super! Dowartościowałem się. Okazuje się, że jak Bóg dawł rozum to nie byłem na końcu kolejki. Prof. Filutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajka do oszoloma Re: Macieja Giertycha Prymas nie wysyłał IP: *.pl 20.01.05, 14:11 prawda jest taka, że czytać ze zrozumieniem nie umiesz. Ten Siwek nie opiera się na tym co Prymas mówi teraz i co mówił kiedyś, tylko na archiwalnych materiałach. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser do sadu oszoloma!!!! 20.01.05, 18:00 i jego pracodawce, gnojka z torunia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszałek Opałek Re: Macieja Giertycha Prymas nie wysyłał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 20:53 (POLITYKA) Parlamentarny zespół folklorystyczny Naród polski chce eurokonstytucji, jego przedstawiciele - bynajmniej Parlament Europejski ogromną większością głosów poparł projekt konstytucji Unii Europejskiej. "Za" głosowało 500 deputowanych, przeciw było 137, a 40 wstrzymało się od głosu……… Nieznający polskiego klimatu politycznego eurodeputowani nie bardzo rozumieją też happeningi urządzane przez Ligę Polskich Rodzin. Już w trakcie głosowań nad konstytucją posłowie LPR podnosili transparenty z podobiznami Marksa i Lenina, a po głosowaniach, przed setkami zgromadzonych posłów i dziennikarzy, odśpiewali jeszcze "Międzynarodówkę" i hymn Związku Radzieckiego (Rosji). Z kuluarowych komentarzy wynikało, że większość widzów nie pojęła tej ironii i wzięła posłów LPR, z Bogdanem Pękiem na czele, za polskich komunistów demonstrujących przeciwko Unii Europejskiej. Poseł Józef Pinior twierdzi, że nasi deputowani utworzyli najsilniejszy w Parlamencie Europejskim zespół folklorystyczny, wzmacniający negatywne stereotypy na temat Polski. Zdaniem posła Bronisława Geremka, słynna wypowiedź przewodniczącego PE, Hiszpana Josepa Borella, bez względu na różne dementi w tej sprawie, była właśnie przykładem funkcjonowania takich negatywnych stereotypów. ………-jak przewiduje deputowany Jan Kułakowski-zwolennicy silniejszej i sprawniejszej Unii będą nazywani zdrajcami i przeciwstawiani "dobrym Polakom". Bo taki język i taki folklor dajemy sobie narzucie. Jerzy Baczyński ze Strasburga (POLITYKA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CezaryT Maciej Giertych IP: *.adsl.tele2.no 21.01.05, 21:22 Maciej Giertych Ten Dzierżyński nie był tajnym agentem Stalina czerwonej Czeka był konsumentem Maciej Giertych skąd był tajniakiem Krwawego generała był ważniakiem Maciej Giertych działał odważnie Miał od morderców poparcie poważne Opozycja zbojkotowała Giertycha On dzisiaj nam się sianem wypycha Teczka Giertycha, generała jest czysta Przecież sprawa ta jest bardzo oczywista Bo nie może zdrajca, twórca agentury Sam na siebie donosić, pisać bzdury! CezaryT 20/01/05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Maciej Giertych IP: *.access.telenet.be 25.01.05, 23:16 66-letni Maciej Giertych, absolwent lesnictwa na Oxfordzie, jest profesorem Instytutu Dendrologii PAN w podpoznanskim Korniku. On i jego syn Roman sa kontynuatorami mysli politycznej ojca Macieja - Jedrzeja Giertycha. Jedrzej Giertych po wprowadzeniu stanu wojennego uznal, ze trockisci z KOR doprowadziliby do wojny z Rosja, wiec lepiej, ze wygral Jaruzelski. Konsekwencja tego sposobu myslenia byla postawa Macieja Giertycha, ktory w 1986 r. zostal czlonkiem Rady Konsultacyjnej przy Wojciechu Jaruzelskim i jednoczesnie wiceprzewodniczacym Rady Spolecznej przy prymasie Jozefie Glempie. Jego ojciec, Jedrzej, pisal w tym czasie: Mysle, ze nawet duza czesc dzisiejszych komunistow przerzuci sie ostatecznie na strone katolicka i narodowa. W 1987 r. Roman Giertych reaktywowal Mlodziez Wszechpolska. Gdy opozycyjna mlodziez rzucala kamieniami w ZOMO, Mlodziez Wszechpolska "wypowiadala wojne" "doktrynom gloszacym samowole, liberalizm, tolerancjonizm i relatywizm". W lipcu 1989 r. reaktywowano Stronnictwo Narodowe. Pierwszym przewodniczacym zostal Stanislaw Jastrzebski, minister w rzadach Jaruzelskiego i Zbigniewa Messnera. Po nim szefowanie stronnictwu przejal Maciej Giertych. Maciej Giertych nie zmienil pogladow - w 1990 r. przekonywal dziennikarke "La Stampy": Nie powinnismy zapominac, ze najwieksze zagrozenie dla nas zawsze przychodzilo z Niemiec, totez jest w interesie Warszawy, by pozostac w sprzezeniu z Moskwa, nie opuszczac Paktu Warszawskiego ani RWPG. Wedlug Giertycha zapewnic to Polsce mogl tylko gen. Jaruzelski. Na poczatku lat 90. takie poglady plasowaly go na marginesie sceny politycznej, zas Stronnictwo Narodowe moglo liczyc na ulamkowe poparcie w wyborach. Sytuacje zmienilo zblizenie z ojcem Rydzykiem i Radiem Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś