Dodaj do ulubionych

Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN?

• Gość: Technokrata Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:04
      Pytanie dla ogromnej więkrzości jest śmieszne bo nie dotyczy.Tych natomiast
      którzy robią ferment w kraju powinno zpotykać to co Wołka i
      Wildsztajna.Następnie powinien do dymisji podać się Kieres który nie wiadomo
      czy nie maczał w tym palców a napewno jest odpowiedzialny.Ponadto pod znakiem
      zapytania pownno stanąć cel działania IPN ,teraz już nie potrzebny a po to żeby
      nam udowodnić naszą winę w jabłonnym to nie potrzebny jest instytut za nasze
      pieiądze inni zrobią to lepiej.
      • Gość: wstan Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: 212.244.84.* 01.02.05, 08:17
        prawie cala nasza zeszmacona prasa ubolewa nad niewinnymi z listy.
        A moze by sprobowac naglosnic zatrwazajaca biede ludzi ktorzy musza zyc za 400
        czy 500 zl.i glodowe pensje mlodych ludzi.
    • Gość: gaduła pracownicy gazety na liście ? IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 01.02.05, 08:06
      z tego wynika ze strach ogarnął pracowników gazety bo są na tej liście !!
      zatem trzeba ja opublikować w całości w internecie

jestem przeciw działaniom gazety
    • Gość: b Widstei zachował sie OK! To było w dobrej wierze! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 01.02.05, 08:09
    • Gość: Hermes Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.datacomsa.pl / 194.246.106.* 01.02.05, 08:09
      DAĆ MAŁPIE GRANAT.
      Dziennikarzy należy zlustrować pod względem ilości szarych komórek.
      poniżej dwóch - do miotły.
      W moim rankingu pan Wildstein wyprzedził nawet panią Olejnik.
    • Gość: rafik Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 01.02.05, 08:13
      a co z agentami w gazecie wyborczej
    • Gość: alter artykulik mówi tylko że pani Staniszkis nie jest.. IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 01.02.05, 08:15
      i tylko tyle miał mówić ? trzeba mieć specjalne względy w GW ?
    • Gość: gaduła może być ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 01.02.05, 08:15
      i co z tego, Wildstein ma racje, a te głupoty o tej pani co sie boi że zobaczą
      jej nazwisko to wstyd jest pisać !
      no i co z tego wynika - nic !
    • Gość: Paweł Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: 213.77.20.* 01.02.05, 08:15
      Również się wzruszyłem, łezka aż mi skapnęła po policzku. Jacy dobrzy ludzie
      pracują w tej GW, naprawde dech zapiera. Ile oni sa w stanie zrobić dla
      zwykłego, pokrzywdzonego człowieka...Swoją drogą ciekawe ile jeszcze Maleszków
      siedzi w redakcji "Wybiórczej"...
      • Gość: AL Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:38
        ???
    • Gość: Dziki MICHNIK agentem SB ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:17
      • Gość: polak Re: oczywiście IP: *.icpnet.pl 01.02.05, 09:14
        tylko musiał odsiedzieć te 6,5 roku w więzieniach. bez tego nie przyjmowali.
        • piscina Re: oczywiście 01.02.05, 22:21
          Szkoda Ciebie na to forum,jestes za rozsądny. Ręce opadają, jak się czyta te
          bezrefleksyjne, a tylko agresywne wypowiedzi. Skąd w ludziach tyle agresji,
          potrzeby dopie..rzenia komus? Wydaje mi się, że każdy, kto chociaż trochę
          działał w podziemiu, nie może bć pewny, w jakim kontekście pojawi się jego
          nazwisko. Ci tutaj najbardziej agresywni pewnie palcem nie tkneli na rzecz
          dzialalności podziemnej - no i jasne, że mogą czuć się bezpiecznie, siedzieli
          jak mysz pod miotłą i nikt o nich nie słyszał. A teraz najgłośniej krzyczą.
          Albo - jak ktoś napisał - robili wtedy w pieluchy. Swiadczą o tym niektóre
          idiotyczne wypowiedzi, że członkowie PZPR czy PSL z racji swojej przynaleznosci
          i tak musieli donosić - wiadomo było, że nie, takich z reguły nie werbowano.
          • Gość: J-23 Re: oczywiście IP: *.lodz.mm.pl 02.02.05, 13:02
            Widać że, to ty w pieluchy robiłaś(-eś). Czy wiesz, kto to był I sekret. KZ
            PZPR? To człowiek, do którego raz w tygodniu lub co 2 tygodnie przychodził
            facet z teczką i pytał :Co słychać u dyrektora? Co na zakładzie? itp..itd. I on
            musiał to wszystko wiedzieć bo, nie byłby pierwszym. Relacje zdawali koledzy
            partyjni,którzy byli na kierowniczych stanowiskach. Im relacje składali
            mistrzowie i dalej brygadziści i co niektórzy pracownicy. Gdy, w tym gronie
            trafił się ktoś bezpartyjne(sporadycznie, ale też tak było) to pomijano drogę
            służbową. I sekretarz KZ(Komitetu Zakładowego) musiał wiedzieć o wszystkim, co
            dzieje się na terenie jego zakładu. Co miesiąc przesyłał sprawozdanie do
            Kom.Dzielnicowy,dalej Kom.Miejski, i Kom. Centralny. Po co teczki skoro w IPN
            powinny być dokumenty zdelegalizowanej PZPR. Czy są?? Dlaczego nie ma listy
            jawnych współpracowników UB i SB? Dlaczego IPN nie publikuje nazwisk osób, co
            do których nie ma wątpliwosci, że byli TW? Dlaczego IPN wydaje zaświadczenia o
            statusie pokrzywdzonego jeżeli nie są zweryfikowane wszystkie akta? To że ktoś
            był ukarany przez kolegium za udział w demonstracji nie jest świadectwem,że nie
            był TW. Ci z PSL też pisali sprawozdania, co się dzieje na wsiach.
      • Gość: derby kapusiu sprawdz !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:49
        Czy twoje nazwisko jest na liscie. To jest obrzydliwa manipulacja GW, nie
        pierwsza i nie ostatnia zapewne.
    • Gość: ziko Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.05, 08:18
      Wcale nie musiala zapamietywac, w gazecie wszystko nagrywaja, pamietasz? :)
    • Gość: katolik Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.olsztyn.mm.pl 01.02.05, 08:19
      Wildstein zrobil najgorsza robote klerowi.Jak inaczej mozna potraktowac fakt
      ujawnienia listy agentow,kandydatow.Znajdzie sie tam mase ksiezy,ktorzy
      wspolpracowali z SB.Mieli z tego profity i to nie tylko finansowe.Kazdy mial
      paszport niejednokrotnie w domu,przez co mogl jezdzic za granice bez oporow.
      I tak to rabin rozlozy poslki kosciol katolicki.Z informacji wynika,ze okolo 40-
      60% ksiezy bylo na uslugach SB.Oni zawsze lubili profity i czerpali z tego
      zawsze korzysci.
      • Gość: jo Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:05
        Niekoniecznie - teczki pionu związanego z walką z kościołem zostały już dawno
        spalone, albo przekazane odpowiednim władzom kościelnym. Lustracja będzie tylko
        dla frajerów, kórzy nie mieli odpowiednio mocnych pleców i szkodzili ludziom,
        ale w skali mafijnej można ich nazwać płotkami.
      • Gość: szamot Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 01.02.05, 09:20
        tak to rabin rozlozy poslki kosciol katolicki.Z informacji wynika,ze okolo 40-
        60% ksiezy bylo na uslugach SB.Oni zawsze lubili profity i czerpali z tego
        zawsze korzysci.

widać człowiek mało zorientowany w naszej rzeczywistości.wydział IV zlikwidował
        teczki "czerwonych kapturków"jak tylko dogadali sie w magdalence.i tym sposobem
        biskupi i reszta "armii" jest "czysta".oni przecież zawsze działają dla "dobra
        człowieka i społeczeństwa.
    • Gość: Marek Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.euro-lan.pl 01.02.05, 08:23
      Pytanie o wiarygodność?

OK - jak "lista" była w pierwszym egzemplarzu z IPN - to była wiarygodna. A co
      teraz. Przecież każdy, kto uczestniczy/uczestniczył w jej rozpowszechnianiu
      mógł/może nadal ją zmieniać - czyli dopisywać i usuwać dowolne osoby, a kolejni
      ludzie mający dostęp do tej listy nic o tym nie wiedzą.
    • Gość: haga Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.radom.pilicka.pl 01.02.05, 08:23
      Pan Bronisław ujawnił jawne!. Po co więc ta oszczercza kampania - nasuwa się
      oczywisty wniosek, że wszczeli ją sami agenci aby społeczeństwo nie dowiedziało
      się o nich prawdy.
      • Gość: zwykły_człek Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:21
        Panie Bronisławie,
        już trzeci dzień czekamy na tę listę. Pora najwyższa. Jakieś problemy techniczne?
    • Gość: alter ciekawa sugestia , wymaga sprawdzenia.... IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 01.02.05, 08:23
      jeżeli jest jeszcze co sprawdzać....to jest życie Kiszczaka....
    • Gość: be Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: 80.50.35.* 01.02.05, 08:24
      Uderz w stół,a nożyce się odezwą.
      A 240 tys.tw ma pełne majtki, a ja mam nadzieję,że w końcu wyjdzie szydło z ...teczek. I się okaże jaką faktyczną rolę pełnili panowie Bujak, Frasyniuk i kto podsadził pewnego jegomościa przez mur.
      • Gość: zdrajca jajca Najwazniejsze jest to , ze ciebie nikt ... IP: *.54.194.203.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 01.02.05, 08:30
        nie podsadzil, bo by sie pobrudzil .
    • Gość: VELLON czy Michnik jest na liscie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:26
      na "ubeckiej liscie" jak zauwazyla Gazeta Wyborcza
      ?
      • Gość: zdrajca jajca NIE, TAM NIE MA PANA ADAMA... IP: *.54.194.203.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 01.02.05, 08:36
        TO NIE JEST LISTA HONOROWA.
        • Gość: obserwator Re: NIE, TAM NIE MA PANA ADAMA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:52
          Zgadzam się z tą opinia. Pan Adam osobiście buszował parę dni w archiwach i co
          wyniósł to wie tylko on i ludzie na których ma "haka". NIe dziwiło mnie jego
          spectrum znajomych, znajomości oraz możliwości oddziaływania na "otoczenie".
          Teraz wraz z Wybiórczą chroni swoje informacje.To normalne. A swoją drogą to
          Gazeta straciła jedyna szanse na oczyszczenie się . Widać gołym okiem jak jest
          sterowana z zewnątrz. Czyżby ktoś miał papiery mocniejsze niż Gazeta?
          • Gość: fireball "Czyżby ktoś miał papiery mocniejsze niż Gazeta?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:57
            ewentualnie chodzi o to, ze Wyborcza boi sie wytracenia JEJ papierow dzielnie
            zebranych przez Michnika w wiadomej komisji... to sprawa zycia lub smierci -
            albo calkowita lustracja (i wtedy mamy przeje..e bo wychodzi na jaw, ze nasze
            dziennikarzyny i kolesie z naszego srodowiska to wielu SBkow) albo zachowanie
            twarzy pod pozorem walki o dobro, sprawiedliwosc itp.
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxx wypisal sie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:52
      • Gość: goscccc A Hanna Szymanko?! IP: 212.69.68.* 01.02.05, 09:02
        A czy na liscie znajduje sie Hanna Szymanko - sasiadka Jacka Kuronia, ktora do
        przyjazniac sie z jego rodzina do 1989 roku donosila na niego?!?
        To juz chyba czas, aby ujawinic naziwiska wspolpraconikow UB!
      • Gość: co za pytanie Re: czy Michnik jest na liscie? IP: 194.152.131.* 01.02.05, 09:04
        Oczywiscie ze powinien byc. Ale on swoja teczke juz dawno z tamtad wyniosl..
      • Gość: lech RP to:bezprawie, bandytyzm, bezrobocie!!!! IP: 212.14.47.* 01.02.05, 09:04
      • Gość: lech RP to:bezprawie, bandytyzm, bezrobocie!/ IP: 212.14.47.* 01.02.05, 09:05
    • Gość: gazeciarz Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.02.05, 08:28
      Jestem ciekawy czy moje nazwisko jest na liście.
      Dajcie mi jakiś kontakt do Wildsteina bo od was niczego się nie dowiem.
      Gwiazdy ubeckie drżą z wściekłości.
    • Gość: Czytelnik Wyborcza pocałujcie się w cztery .... IP: *.sebastiana.ceti.pl 01.02.05, 08:28
    • Gość: emeryt Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.elk.mm.pl 01.02.05, 08:29
      nareszcie ktoś tego wrzoda nadcioł,może czas juz go przeciac całkowicie.uczciwy człowiek nie boi się że go ta lista skrzywdzi.Bolek drżyj.
      • Gość: lila Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 01.02.05, 08:52
        pomijam fakt czy wildstein zrobil dobrze czy nie. ale powiem tak: wiele
        niewiinnych ludzi moze byc skrzywdzonych, ( co nie znaczy ze nie nalezalo tego
        zrobic) smiesza mnie natomiast wypowiedzi ze uczciwi ludzie nie maja sie czego
        bac i tylko kapusie sa na liscie. takie wypowiedzi swaidzca o baku wyobrazni
        albo wyjatkowo mlodym wieku.
        Tuz przed stanem wojennym moj maz byl na placowce w iraku ( inzynier) a w
        polsce byla niezla zawierucha. ja mialam 2 dzieci, 4 miesiecznego i
        siedmioletniego syna. chcialam wyjechac do meza do bagdadu bo balam sie ze
        przez to co sie dzieje w kraju nie bede mogla sie polaczyc z mezem przez
        dluzszy czas. oczywiscie sluzby nie chcialy mnie wypuscic. po wielu zabiagavch
        i staraniach dostalam propozycje: mozesz wyjechac i zabrac dzieci na 5 lat
        jesli udostepnisz nam swoje mieszkanie. nie wiem do czego go urzywano- ponoc
        raz nanjakis czas ktos tam sie pojawial. moze kogos obserwowali, moze to bylo
        miekjsce spotkan- nie wiem.
        oczywyiscie skorzystalam z propozycji. dostalam paszport w tydzien i
        wyjechalam. bylam oczywistym wspolpracownikiem SB i moje nazwisko na pewno jest
        na tej liscie ( ani mnie to ziebi ani grzeje w tej chwili) .
        Jestem uczciwa osoba i nigdy nikogo ni skrzywdzilam. jesli ja bym im nie
        udostepnila wtedy tego mieszkania Sb poradziloby sobie w inny sposob, tylko ze
        ja zostalabym sama z dwojka dzieci w stanie wojennym w polsce.
        i niech nikt mi nie opowiada ze nie powinnam sie na wspolprace zgodzic, bo albo
        nie macie pojecia o czym mowicie albo nigdy nie byliscie sami z malymi dziecmi.
        moja historia tylko pokazuje ze NIE TYLKO KAPUSIE sa na tej liscie i w innych
        przypadkach moze uczciwym osobom zrujnowac obecnie zycie.
        zastanowcie sie jakimi skomplikowanymi drogami chodzi zycie i nie oceniajcie
        innych po pozorach, bo ktos was tez bedzie ocenial. zycie nie jest taki proste.

pozdrowienia z daleka

lila
        • Gość: maja Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:03
          dlaczego niewinni ludzie - tak jak Ty - mają sie obawiać, że jezeli są na tej
          liście może to, tak jak piszesz "zrujnowac obecnie zycie"? Wystarczy, że
          wyjasnia osobom, na którm im zależy, jakie motywy Toba kierowały (tak jak
          napisalas) i po sprawie!
          • Gość: jo Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:17
            Jaka jesteś szlachetna , Maju - wysłuchałabyś spokojnie tłumaczenia czyjegoś,
            że na nikogo nie donosił - niestety, po pierwsze, bys nie uwierzyła tak
            na "gębę", bo nazwisko w aktach IPN zrobiłoby swoje, po drugie, Bronisław
            Wildstein, Roman Giertych, Antoni Macierewicz, Zbigniew Wassermann nawet nie
            dopuściliby kogoś takiego do głosu - śmierć cywilna dla takiej osoby, bo żądza
            mordu w oczach lustratorów.
            • Gość: maja Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:27
              co to znaczy, "śmierć cywilna", tak naiwnie zapyatma? bo jeżeli nie uwierzy mi
              np. moja rodzina, to tylko moja wina w tym, że nie uchodzę w mojej rodzinie za
              osobę uczciwą i prawdomówną. Pretensje mogę mieć tylko do sibie. Opinnie innych
              osób mnie nie interesują, bo niby dlaczego miały?
        • Gość: Bociek Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:21
          Mam wrażenie Lilu, że zapomniało Ci się na czym polega sztuka przyzwoitego
          zachowania. Martwi Cię, że przez Wildsteina niewinni - tacy jak Ty - mogą
          zostać skrzywdzeni. Jan bardziej pochyliłbym sie nad losem tych, których
          krzywdzić byc może pmagałaś i z czego tak łatwo dziś się usprawiedliwiasz.
          Usprawiedliwiasz się, że z taką łatwością pomagałaś ubowcom realizować ich
          podłe plany niszczenia ludzi. Oczywiście, ty byłaś niewinna, bo ty tylko
          udostępniłaś mieszkanko. Kowalski też był niewinny, bo tylko....., i Nowak
          również niewinny bo on tylko......
          I tylko dziś, po latach, można wskazać: to WILDSTEIN winny!
    • Gość: furkot ***** CZY PANI KUBLIK JEST NA LISCIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:30
      :)))
    • Gość: bolo Re: Gdzie jest ta lista ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:30
      niech ją pokażą
      • Gość: TW Tą prawdziwą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 16:39
    • Gość: aldi Re: Czy Twoje nazwisko też jest na liście IPN? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:31
      Nie zabierajcie głosu, ci którzy nie mieli takich doświadczeń. Każdy sportowiec,
      student, muzyk, aktor itd. wyjeżdżający w tym okresie na zachód musiał odbyć
      taką rozmowę, w momencie odbierania paszportu. A paszportami zajmowałao się SB.
      Większość dla świętego spokoju podpisywała, że powiadomi, o tym, kto się będzie
      kontaktował z nim na zachodzie. Inaczej nie wyjechałoby się z kraju. Nie można
      teraz wszystkich wrzucać do jednego worka, a zwłaszcza tych, których SB
      typowała. To jakaś paranoja, ja też nie wiem czy mnie nie wytypowali, bo
      działaałam w Radzie Mieszkańców w akademiku.
    • Gość: Marek A co z wiarygodnością???!!!! IP: *.euro-lan.pl 01.02.05, 08:32
      Pytanie o wiarygodność?

OK - jak "lista" była w pierwszym egzemplarzu z IPN - to była wiarygodna. A co
      teraz. Przecież każdy, kto uczestniczy/uczestniczył w jej rozpowszechnianiu
      mógł/może nadal ją zmieniać - czyli dopisywać i usuwać dowolne osoby, a kolejni
      ludzie mający dostęp do tej listy nic o tym nie wiedzą.
      • gini Re: A co z wiarygodnością???!!!! 01.02.05, 08:34
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Pytanie o wiarygodność?
        >
        > OK - jak "lista" była w pierwszym egzemplarzu z IPN - to była wiarygodna. A co
        > teraz. Przecież każdy, kto uczestniczy/uczestniczył w jej rozpowszechnianiu
        > mógł/może nadal ją zmieniać - czyli dopisywać i usuwać dowolne osoby, a
        kolejni
        > ludzie mający dostęp do tej listy nic o tym nie wiedzą.

Ale oryginal jest caly czas w IPN, nie lapiesz facet?
        • Gość: Marek Re: A co z wiarygodnością???!!!! IP: *.euro-lan.pl 01.02.05, 08:37
          Łapie - tylko nawet jak dostanę tą publicznie rozpowszechnianą to nie mam
          możliwości porówniania z oryginałem...
          • Gość: tetramon Wyborcza oglosila ubecka liste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:44
            jak Michnik mial nieuprawniony dostep do teczek - to wszystko bylo OK,
            jak LUD ma dostep do listy ubeckiej (nazwa z Wyborczej) to jest wielkie HALO
    • dem0kryt Gazeta przechodzi już samą siebie... 01.02.05, 08:34
      Nie dla lustracji... bo nie! Te wszystkie argumenty GW są żałosne. Będa
      krzywdzić ludzi? Jak ujawnią dokumenty - ewentualni pokrzywdzeni będą się mogli
      w końcu bronić. Akta są kłamliwe i niepełne? Niepełne może tak, ale kłamliwe? SB
      okłamywała samą siebie? GW w antylustracyjnym szale zagoniła się w ślepy zaułek
      i nie wie jak wyjść...

A na marginesie: najlepiej i tak mają ci, którzy z komuchami współpracowali
      zupełnie legalnie: jak Giertych lub Bender...
    • Gość: shittycamp Gazeta Wyborcza jest zenujaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:34
      po prostu
      - zrobia wszystko aby ochronic dupy swoich kolesi..
      Michnik na poczatku 90ych przegladal teczki wiec
      wie kto jest umoczony...
      lustracja to sprawa zycia i smierci (oraz calkowitej kompromitacji)
      srodowiska yntelektualnego Wyborczej

dlatego nie dziwia takie zenujace i propagandowe teksciki
      typu "pani dzwoni i wyglasza referat 100% zgodny z linia programowa Wyborczej"

• Gość: salomin Grupa Trzymajaca Teczki (GTT) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 08:47
        jest w Wyborczej, lustracja to dla niej sprawa zycia i smierci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka