Dodaj do ulubionych

Mam głupie pytanie

IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 10:30
czy za cięzkie pieniądze polskich podatników niejaki Kieres nie ma obowiązku
upublicznić listy nazwisk Polaków poszkodowanych przez aparat bezpieczeństwa ?
Nie katów lecz ofiar na razie, zamiast grochu z kapustą ?
Obserwuj wątek
    • Gość: oszolom.z.rm. Re: Mam głupie pytanie IP: *.access.telenet.be 02.02.05, 10:35
      "Nie wywracaj kota ogonem".
      • Gość: kotek Re: Mam głupie pytanie IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 10:38
        To ja nie wiedziałem, że "groch z kapustą " IPNu, to ogon !
        No popatrz, co za kot ? na koszt wszystkich polskich podatnikow !
    • wan4 MĄDRE, mądre pytanie... 02.02.05, 10:39
      Gość portalu: Budżet napisał(a):
      > czy za cięzkie pieniądze polskich podatników niejaki Kieres nie ma obowiązku
      > upublicznić listy nazwisk Polaków poszkodowanych przez aparat bezpieczeństwa ?
      > Nie katów lecz ofiar na razie, zamiast grochu z kapustą ?

Proste, konkretne i jakże trafne pytanie. Na TAKĄ listę chętnie zapłacę
      podatki!!!
      • ayran Re: MĄDRE, mądre pytanie... 02.02.05, 10:42
        To nie jest tak, że Ty zapłacisz podatki i one pójdą na wybrany przez Ciebie
        cel.
      • gini Dodam , ze 02.02.05, 10:43
        Za caly balagan jaki panuje w IPN obciaza sie dzis Wildsteina , co juz
        przekracza granice smiesznosci.
        • Gość: Cięzka robota Re: Dodam , ze IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 10:51
          gini,
          trochę mnie rozśmieszyłeś nazywając "groch z kapustą " bałaganem !
          To nie śmieszność ale "cięzka praca aby ukryć poszkodowanych na liście z
          katami"!
          A tej pracy przewodzi niejaki Kieres do spóły z kolegium !
        • wan4 Re: Dodam , ze 02.02.05, 10:52
          Tu posrednio odp.:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=20121665&a=20148798
          • Gość: Autor Re: Dodam , ze IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 10:55
            a ja przekopiuję :
            jak wiadomo instytutowi Polacy nie płacą za ustalenie nazwisk Polaków ofiar
            aparatu bezpieczenstwa tylko płacą za "groch z kapustą"
            Podpisał KAPUSTA !
      • Gość: gimbus Re: MĄDRE, mądre pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 10:45
        jesli sie nie myle to ustawa o prawach autorskich nie chroni urzędowych
        materiałow. W takim wypadku o dostepie decyduje ustawa o ochronie danych
        osobowych (fikcje i absurdy0 oraz o dostępie do informacji niejawnych. Jaką
        klauzulę ma ta lista? Nie wiem, ale nie tajną przecież. Moze co najwyżej "do
        użytku wewnętrznego."
        • ayran Re: MĄDRE, mądre pytanie... 02.02.05, 10:46
          Gość portalu: gimbus napisał(a):

> jesli sie nie myle to ustawa o prawach autorskich nie chroni urzędowych
          > materiałow. W takim wypadku o dostepie decyduje ustawa o ochronie danych
          > osobowych (fikcje i absurdy0 oraz o dostępie do informacji niejawnych. Jaką
          > klauzulę ma ta lista? Nie wiem, ale nie tajną przecież. Moze co najwyżej "do
          > użytku wewnętrznego."

Ta lista nie ma żadnych klauzul ograniczających jawność.
    • Gość: michal Re: Mam głupie pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.05, 10:52
      Wiesz Budzet, swoje pytanie powinienes skierowac do niejakiego pana Belki,
      ktory dysponuje tzw. rezerwa budzetowa. I moze ja przeznaczyc na zwiekszenie
      budzetu IPN.
      • Gość: Zdrowy Re: Mam głupie pytanie IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 11:14
        Co bym jeszcze większe pieniądze dawał na "groch z kapustą" , a tak ogólnie
        wszyscy zdrowi ?
        • Gość: michal Re: Mam głupie pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.05, 11:26
          > Co bym jeszcze większe pieniądze dawał na "groch z kapustą" , a tak ogólnie
          > wszyscy zdrowi ?

Nie, podobno wielu kapusiow sie od wczoraj rozchorowalo. Macie chyba kupe pracy
          na AM w Poznaniu. Lepiej wracaj do roboty, bo jeszcze przez to gadulstwo jakis
          konfident wykituje i bedzie na ciebie.
    • basia.basia Re: Mam głupie pytanie 02.02.05, 10:54
      Gość portalu: Budżet napisał(a):

> czy za cięzkie pieniądze polskich podatników niejaki Kieres nie ma obowiązku
      > upublicznić listy nazwisk Polaków poszkodowanych przez aparat bezpieczeństwa ?
      > Nie katów lecz ofiar na razie, zamiast grochu z kapustą ?

Cała ta awantura sprawi, że właśnie się tak stanie.

www.rmf.pl/wiadomosci/index.html?temat=31

Fragment:

Andrzej Grajewski: Oświadczam, że nieprawdą jest, iż jedno zero przed tą
      sygnaturą oznacza funkcjonariusza, a dwa zera – że sprawa dotyczy tajnego
      współpracownika lub kandydata. To są po prostu oznaczenia gryfów tajności. Jedno
      zero to tajne, dwa zera – ściśle tajne. I nic więcej, reszta jest dorabianą
      legendą, aby podsycać nastroje emocji oraz dwuznaczności dokumentu, który jest
      spisem archiwalnym.

Tomasz Skory: Wczoraj - pewnie dzięki wrzawie, histerii - lista Wildsteina wisi
      w Internecie. Ciężko się na tę stronę wbić ze względu na ogromne
      zainteresowanie. Ale powstała nowa sytuacja. Co zdecyduje w sprawie listy
      kolegium IPN-u? Opublikuje, skoro jest już opublikowana, tylko nie ma pewności,
      czy to ta?

Andrzej Grajewski: Ona w jakimś sensie została opublikowana, skoro była dostępna
      w jawnej czytelni. Nas jest 11 – każdy z nas ma pogląd na tę sprawę. Ja uważam,
      że trzeba konsekwentnie działać dalej na rzecz odtajniania. Po to powstał
      Instytut, aby ujawniać, odtajniać, a nie ukrywać. Jakieś bzdurne tytuły robiące
      z prof. Kieresa strażnika demonów to jest po prostu mistyfikacja. Prof. Leon
      Kieres w sposób niezwykle rzetelny, uczciwy stara się udostępniać te akta wg
      procedur zawartych w ustawie o IPN-ie. I myślę, że w dalszym ciągu w tę stronę
      powinno się iść. Lista powinna zostać porządnie opisana, aby nie było żadnych
      wątpliwości, i udostępniona w szerszej formie niż teraz.

Tomasz Skory: Ile by to zajęło?

Andrzej Grajewski: To zajmie trochę czasu.

Tomasz Skory: Tydzień, dwa?

Andrzej Grajewski: Myślę, że trochę więcej. Jeśli ma to być w sposób poważny
      opisany i dobrze zrobione, aby nie było żadnej wątpliwości co do tego, ta lista
      musiałaby zostać raz jeszcze przejrzana, skategoryzowana w odpowiedni sposób.
      • Gość: Kotek Re: Mam głupie pytanie IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 11:02
        Basiu
        jakaś ty naiwna i niewinna : "cała awantura sprawi, ze tak się stanie"
        Nie doceniasz kapust , którzy mogą liczyć na dostatek funkcjonalnych
        analfabetów i tzw. dziennikarzy wpływów( tzw. autorytety ) , którzy nie takiego
        kota ogonem obracali.
    • jacek.rothert Rzeczywiscie glupie pytanie 02.02.05, 11:01
      Prof. Kieres nie ma takiego obowiazku. To, ze placisz podatki jeszcze nie
      oznacza, ze musisz wiedziec wszystko o pozostalych osobach. Osoby, ktore byly
      przesladowane przez bezpieke moze nie chca sie z tym ujawniac? Moim zdaniem
      dziala tu ustawa o ochronie danych osobowych - dopoki Ci ludzie nie chca pelnic
      funkcji publicznych, dopoty maja prawo by IPN chronil ich dane.
      A za ciezkie pieniadze polskich podatnikow lepiej sie upominac o inne rzeczy...
      • wan4 Re: Rzeczywiscie ??? 02.02.05, 11:09
        jacek.rothert napisał:
        Osoby, ktore byly
        > przesladowane przez bezpieke moze nie chca sie z tym ujawniac? Moim zdaniem
        > dziala tu ustawa o ochronie danych osobowych - dopoki Ci ludzie nie chca
        pelnic
        > funkcji publicznych, dopoty maja prawo by IPN chronil ich dane.
        > A za ciezkie pieniadze polskich podatnikow lepiej sie upominac o inne
        rzeczy...

Ta ustawa działa wobec listy pozytywnej a nie działa wobec
        negatywnej????????????????????? ???????

Boze, człowieku czy ci sie zdaje że jesteś na forum ludzi poszkodowanych
        umysłowo???? czy sam jesteś...

• Gość: Głupek Re: Rzeczywiscie glupie pytanie IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 11:09
        J.R nie slyszałem aby listę ofiar np. Auschwitz ze wzgledu na ochronę danych
        osobowych nie publikował !
        Zdaje si, że instytut ma w nazwie "pamięc ", czyż nie p.J.R ?
        a może waść też funkcjonalny analfabeta ?
        • jacek.rothert Re: Rzeczywiscie glupie pytanie 02.02.05, 11:18
          Nie jestem prawinikiem, wyrazilem po prostu swoja opinie. Twoje prawo sie z nia
          nie zgadzac. Uwazam, ze poszkodowani maja duzo wieksze prawo do ochrony swojej
          prywatnosci niz Ci, ktorzy ich przesladowali.
          IPN na pewno nie ma obowiazku upowszechniac danych o wszystkich osobach. Gdyby
          mial, to chyba bylby niepotrzebny - wystarczylaby publiczna biblioteka.
          • Gość: Ustawa Re: Rzeczywiscie glupie pytanie IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 11:32
            Zgadza się , ze nie ma IPN obowiazku upowszechniania danych ofiar ale ma
            obowiązek poinformować poszkodowanego, cytuję art. 31 ustawy o IPNie :
            "Pokrzywdzonego albo osobę mu najbliższą Instytut Pamięci informuje o istnieniu
            w archiwum Instytutu Pamięci dotyczących go dokumentów oraz o sposobie
            uzyskania w nie wglądu."
            A jak wypełnił ten ustawowy obowiązek ?

• indris Obowiązki Kieresa... 02.02.05, 11:07
      ...określa ustawa o IPN. Wydaje mi się, że takich obowiązków akurat nie
      określiła, co zresztą jest jednym z jej bardzo licznych mankamentów.
      Ale ustawę uchwala Sejm i Sejm może ją zmienić. W tym roku będa wybory. Należy
      więc o sprawę ustawy IPN-owskiej naciskać na kandydatów na posłów.
      • Gość: Obowiązki Re: Obowiązki Kieresa... IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 11:17
        Zbrodniami komunistycznymi, w rozumieniu ustawy, są czyny popełnione przez
        funkcjonariuszy państwa komunistycznego w okresie od dnia 17 września 1939 r.
        do dnia 31 grudnia 1989 r., polegające na stosowaniu represji lub innych form
        naruszania praw człowieka wobec jednostek lub grup ludności bądź w związku z
        ich stosowaniem, stanowiące przestępstwa według polskiej ustawy karnej
        obowiązującej w czasie ich popełnienia.

Funkcjonariuszem państwa komunistycznego, w rozumieniu ustawy, jest
        funkcjonariusz publiczny, a także osoba, która podlegała ochronie równej
        ochronie funkcjonariusza publicznego, w szczególności funkcjonariusz państwowy
        oraz osoba pełniąca funkcję kierowniczą w organie statutowym partii
        komunistycznych.

• Gość: OBOWIĄZEK Re: Obowiązki Kieresa... IP: *.am.poznan.pl 02.02.05, 11:23
          USTAWOWY NIEJAKIEGO KIERESA :
          Pokrzywdzonego albo osobę mu najbliższą Instytut Pamięci informuje o istnieniu
          w archiwum Instytutu Pamięci dotyczących go dokumentów oraz o sposobie
          uzyskania w nie wglądu.

TAK !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka