aaa64 10.02.05, 14:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janmucha Wyrok Kiszczaka uchylony 10.02.05, 14:26 Panstwo prawa i niesprawiedliwosci. Pozornie sprzecznosc. A jednak jak sie okazuje nie. Smutne, bo za swoje czyny - nie tylko za tragedie Wujka - Kiszczak powinien poniesc przynajumniej symboliczna odpowiedzialnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Wyrok Kiszczaka uchylony 10.02.05, 21:22 To juz nie trzech razy sztuka? Bedzie tych sztuk tyle razy az wyrok bedzie odpowiadal skarzacym i mediom? Odpowiedzialnosc za stan wojenny ponosi wiele osob, nie tylko Kiszczak, ale rowniez ludzie poznej Solidarnosci.Ci ktorzy pamietaja narodziny Solidarnosci wiedza co mam na mysli. Na poczatku byl to spontaniczny, niekontrolowany wrecz ruch, pelen nadziei i naiwnosci. I nagle zjawili sie uzdrawiacze, dzialacze , wyjadacze , przyjaciele drugiej strony,(m.in. obecny red.nacz. GW),ludzie "honoru" (?),itp. Jezeli sadzic to wszystkich. Nie mozna wyrwac z kontekstu jednej sprawy i sadzic. Jakiejs drugiej i pod sad.Im dalej od zdarzen tym trudniej o prawde, tym bardziej sprawa staje sie o symboliczne ukaranie kogos. Czasem jest obojetne kogo. Prawda o Solidarnosci wciaz czeka na odkrycie, trzeba tylko poczekac az glowni gracze przeniosa sie na lono Abrahama . Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Re: Wyrok Kiszczaka uchylony 10.02.05, 21:28 oto mamy przed sadem tworce "ubeckiej Listy GW", wlasciwego stworce totalitarnego aparatu ucisku i przesladowce setek tysiecy Polakow. I coz to sie dzieje, od 10 lat, mimo niezparzeczalych faktow zbrodnii, nie mozna skazac tego czlowieka , nawet w zawieszeniu. Ofiary zbrodni, kopalni "Wujek" czekaja od dziesiatek lat na odzskodowania, niech ten fakt da duzo do myslenia wszystkim rozhisteryzowanym przeciwnikom lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi ile można? 10.02.05, 23:11 osobiście uważam, że tacy jak jaruzel i kiszczak nie byli, jak to piszesz, "wlasciwymi stworcami totalitarnego aparatu ucisku i przesladowcami setek tysiecy Polakow", lecz własnie tymi, którzy umiejętnie zdemontowali ten system. z tego tytułu nalezy im się po prostu wdzięczność. taką samą rolę w rosji odegrał gorbaczow. wydaje mi się to oczywiste... no chyba, że komuś nienawiśc rzuciła się na mózg... Odpowiedz Link Zgłoś
desspo16 Re:skandal ze POLSKA do dzisiaj nie wyplacila 11.02.05, 08:53 odszkodowan rodzinom ofiar stanu wojennego po takim czasie ludzie ci nie powinni czekac tylko wystapic do trybunlu praw czlowieka i zadac odszkodowania za niezdolnosc polskiego sadownictwa do rozstrzygniecia sprawy w rozsadnym terminie czas w koncu wylaczyc nieudolnych? sedziow ze slaska od wykonywania zawodu sedziego ale w ubeckim raju nad wisla zamiastego dopla sedziow ze spraw wujka awanse na prezesow sadow okregowych Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi tak 12.02.05, 00:37 tak, i nie jest to jedyny skandal w polsce. jednak nie ma to zwiazku z odpowiedzialnością kiszczak. to jest - po prostu - inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
stefandetko Jest nadzieja 10.02.05, 14:37 na sprawiedliwy wyrok. W Chile szef bezpieki został niedawno skazany na dożywocie za współudział w zabójstwie 12 osób. Kiszczak jest sądzony za dziewięciu Górników z Kopalni Wujek. Wyrok powinien być taki sam. StefanDetko nowamedia.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ja.polak Po prostu niewinny... no to co ze zabil... 10.02.05, 14:48 Kiszczak, nie stawaj mi na drodze - bo nie recze za siebie.... byc moze sad przyznal, ze byles niewinny.... lecz to nie znaczy, ze jestesmy przyjaciólmi... Odpowiedz Link Zgłoś
stefandetko Re: Po prostu niewinny... no to co ze zabil... 10.02.05, 14:50 ja kiedyś, w Wiedniu spotkałem na ulicy Cyrankiewicza, gdy wchodził do hotelu. Do dziś żałuję, że za późno się zorientowałem i nie dałem gadowi po pysku StefanDetko nowamedia.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ja.polak Re: Po prostu niewinny... no to co ze zabil... 10.02.05, 16:19 > ja kiedyś, w Wiedniu spotkałem na ulicy Cyrankiewicza, gdy wchodził do hotelu. > Do dziś żałuję, że za późno się zorientowałem i nie dałem gadowi po pysku > StefanDetko Staraj sie o tym nie myslec, bo zwarjujesz... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sanctum.officium Adam wrocil i juz pewnie pogratulowal Czeskowi... 10.02.05, 15:01 dzisiaj u Jurka sobie pochleja chlopaki, a od jutra spokojnie wezma sie za lustracje i budowanie nowej partii "centrum" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Adam wrocil i juz pewnie pogratulowal Czesko 10.02.05, 15:10 o rany co za bohatery, cyrankiewicza w pysk, kiszczaka w morde. a sio małe gnojki. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Adam wrocil i juz pewnie pogratulowal Czesko 10.02.05, 17:28 Masz czyzunia racje na takiego robaczka jak ty to sie w morde nie bije tylko "przypadkowo"rozdeptuje! Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 Re: Adam wrocil i juz pewnie pogratulowal Czesko 10.02.05, 17:32 Kiszczakowi po mordzie ?. Jego trzeba zastrzelic. Cyran to co innego on rece obcinal a UB strzelalo. Komuna musi byc bardzo silna bo taka kanalia jak Kiszczak chodzi na wolnosci, ubecki pomiot Kwach i alodziej jest prezydentem. Ja bym na miejscu Rice wogole do W-wy nie jechal a Bush sie spotkal z Kwachem (po co ?). Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Adam wrocil i juz pewnie pogratulowal Czesko 10.02.05, 17:45 barbara44 napisał: > Kiszczakowi po mordzie ?. > > Jego trzeba zastrzelic. > > Cyran to co innego on rece obcinal a UB strzelalo. > > Komuna musi byc bardzo silna bo taka kanalia jak Kiszczak > chodzi na wolnosci, ubecki pomiot Kwach i alodziej jest prezydentem. > > Ja bym na miejscu Rice wogole do W-wy nie jechal a Bush sie spotkal z Kwachem > (po co ?). Żeby pachołka poklepać po plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Dwa lata to za mało 10.02.05, 16:09 Za zbrodnię powinien dostać dożywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
swift073 Oto "czlowiek honoru"-jak okreslil go A,Michnik 10.02.05, 16:11 Nie dziwmy sie takiemu wyrokowi. W koncu, gen.Kiszczak to "czlowiek honoru". Tak przynajmniej okreslil go parenascie lat temu p. Adam Michnik. Widocznie, sąd jest ciagle pod wrazeniem takiego okreslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 Re: Oto "czlowiek honoru"-jak okreslil go A,Michn 10.02.05, 16:20 GW: "Sąd podkreślił w wyroku, że za zbrodnię komunistyczną można uznać czyn popełniony przez funkcjonariusza państwa komunistycznego, jeśli popełniony czyn był karalny w chwili jego popełnienia.". Tzn. ze wszystkie zbrodnie UB nie sa karalne. Sad jest glupi albo GW miesza jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
swift073 Re: Oto "czlowiek honoru"-jak okreslil go A,Michn 10.02.05, 20:13 Mozna tez pojsc dalej.Przyjmujac tok rozumowania sądu (lub GW),nalezaloby uznac np.Piotra Wysockiego i innych uczestnikow Powstania Listopadowego za pospolitych przestepcow, bo przeciez zbuntowali sie przeciwko obowiazujacemu wowczas prawu. W ten sposob , oczywiscie, UB i SB nie popelnialy zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Kto powinien dziś dostać wyrok ? 10.02.05, 17:02 Wyroki powinni otrzymac ci, którzy podjudzali wtedy niesczęsnych frajerów do walki wręcz z uzbrojoną w broń palną milicją. Do walki o ideały, które dziś okazały się oszustwem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Pozwolisz jethrox ze pojde za twoja mysla. 10.02.05, 18:25 W GW stoi dokladnie PACYFIKACJA WUJKA- i tu chcialbym porownac PACYFIKACJE ZAMOJSZCZYZNY- chyba wiesz o co mi chodzi!Tak samo karalnosc postepku w czasie jego wykonywania- przypomne ci proces norymberski gdzie oskarzeni zaslaniali sie wykonywaniem rozkazow a potem kat dostal rozkaz otwarcia zapadni na szubienicy. Zeby ci bylo jeszcze cieplej to wine za MORDERSTWO na Wujku zwalono na plk. Gruby ale za co dali temu mordercy i polglowowi( poznalem go osobiscie9 marca 1982)stopien generala czy to za wykonanie rozkazu? Bo za nie wykonanie rozkazu w stanie wojennym byla kula w leb. Jezeli wierzysz w brednie Jaruzelskiego to poczytaj sobieMoskiewski proces Wladimira Bukowskiego i Dlaczego stan wojenny Jaruzelskiego i bedziesz mial tylko jeden delemat komu wierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
kwasniewski1 Tak, górnicy popełnili samobójstwo, tak... 10.02.05, 17:14 oni sami się tak załatwili - to nie ten na zdjęciu, nie, zdecydowanie, to ci górnicy są sobie winni - takie polskie samuraje - sepuku se zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Rzuć się frajerze dziś na policjanta to ci zrobi 10.02.05, 17:54 seppuku pałą i pistoletem. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo16 Re: a dzis rozni sie od wczoraj ? nie-choc moze 11.02.05, 09:30 tym ze wczoraj bali sie opinni publicznej od czasu strzelania do chlopow przez buzka i wyslania najemnikow do iraku ubecka banda nie boi sie niczego oprocz ujawnienia archiwow bezpieki i to tez w umiarkowanym stopniu Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head SĘDZIOWSKA "LOGIKA" 10.02.05, 20:12 ZDANIEM SĘDZIEGO ZBRODNIĄ KOMUNISTYCZNĄ JEST TYLKO CZYN KARALNY W CZASACH KOMUNISTYCZNYCH. TAK ROZUMUJĄC NIE MOŻNA BY SKAZAĆ ŻADNEGO ZBRODNIARZA Z HITLEROWSKICH NIEMIEC, TAKI NP. HIMLER BYŁBY W ROZUMIENIU WYKŁADNI NASZEGO SĘDZIEGO NIEWINNY, WYSYŁAŁ LUDZI DO GAZU "ZGODNIE Z PRAWEM". KISZCZAKA JAK I DRUGIEGO SOWIECKIEGO JANCZARA, JARUZELSKIEGO POWINNO SIĘ SKAZAĆ ZA ZDRADĘ GŁÓWNĄ NA KARĘ ŚMIERCI. CAŁE ŻYCIE SŁUŻYLI OBCEMU MOCARSTWU, SOWIETOM, A DLA UTRZYMANIA SIĘ PRZY KORYCIE GOTOWI BYLI ZATOPIĆ SWÓJ (?) KRAJ W MORZU KRWI. Odpowiedz Link Zgłoś
zeter1 lista Wildsteina a procesy Kiszczaków 10.02.05, 22:15 Istnieje wyraźny związek między niemoznością przeprowadzenia lustracji i dekomunizacji /wynajdywaniem ciągłych przeszkód, jak teraz "cierpienia pokrzywdzonych"/ a niemożnością osądzenia sprawców morderstw i przesladowań, takich jak Kiszczak. Nieśmiało zwrócę uwagę, że jednych i drugich winnych broni GW... Odpowiedz Link Zgłoś
dominuste Szechter zadowolony 10.02.05, 22:16 A wiec "czlowiek honoru" (szechterowego rzecz jasna czyli takiego ktory z jakimkolwiek honorem nie ma nic wspolnego)sie broni. Michnik sie cieszy, prawda w odwrocie, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
aassaa1 Wyrok Kiszczaka uchylony. 11.02.05, 00:23 W Kopalni Wojek zostali zabici również zołnierze, którzy zjechali pod ziemię bez broni.Tam czekali ich uzbrojeni w łopaty, łańcuchy i łomy strajkujący górnicy.Ci ostatni nie dotrzymali słowa i zaatakowali bo jak się tłumaczyli nie wierzyli, że wojskowi oficerowie nie są uzbrojeni. Paru zabito, a kilku bardzo dotkliwie okaleczono. M.inn. zmasakrowano młodego podporucznika, na którego w Krakowie czekała żona z 9 miesięcznym synkiem. Innemu majorowi potrzaskano łańcuchami kręgosłup i oślepiono. Pani dr.Gierkowa uratowała mu zwrok, ale w niewyobrażalnych cierpieniach umierał około 6 lat, chodził przykucnięty o laskach. Nie słyszy się by sprawcy za pomyłkę zabicia i ciężkiego okaleczenia niewinnych ludzi ponieśli odpowiedzialność. A może ktoś zna więcej z tych tragicznych zajść w kopali? Czy powroty do tamtej tragedii nie są permanentnym wbijaniem noża w plecy Bliskim tych PRZEMILCZANYCH OFIAR. Oto nasze polskie piekło. Jeżeli sprawiedliwość będzie nadal ślepa to powroty do tych tragicznych zajść w kopani są bluźnierstwem. Może teraz gdy okazało się, że kolesie solidarnościowi wypieli się na pracujący naród, w tym i górników, to może teraz czas głosić sprawiedliwość. Będzie przynajmniej po ludzku. Może warto dopisać nazwiska +++++BIEDAKÓW ....+++++++++ Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Wyrok Kiszczaka uchylony. 11.02.05, 05:35 aassaa1 bardzo dobrze ,ze to napisales. Ciekawe, ze te sady i prokuratury "Najjasniejszej" stosuja takie metody "pod publiczke". Ten caly IPN i ta jego lustracja to szczucie na siebie Polakow i odwracanie uwagi od istotnych spraw oraz celowe falszowanie historii najnowszej. Ludzie, ktorzy doprowadzili do tej tragedii a niewatpliwie sa to "niepodleglosciowi bojownicy" powinni stanac przed sadem. Za tragedie "grudnia 81" powinno stanac przed sadem cale kierownictwo owczesnej "Solidarnosci" jak rowniez ci ktorzy doprowadzili do totalnego rozkradzenia Polski po 89 roku, totalnego bezrobocia, totalnej destabilizacji bezpieczenstwa wewnetrznego, oraz totalnej korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo16 Re:ciekawe skad takie wiesci , od lektorow ubecji? 11.02.05, 09:30 gornicy unieruchomili jeden z czolgow na terenie kopalni tylko dzieki temu ze uwazali ze zolnierze to sa tez polacy oszukiwani przez ubecje nie usmazyli zalogi zywcem dziekuj polskiej lagodnosci w innych krajach po takich wyczynach sekretarze partyjni dyndali by jako ozdoby budynkow rzadowych ale jak widac pamiec wieszania zdrajcow narodu w koncowce powstania listopadowego juz poszla w niepamiec u belkopodonych i oleksoniewinnych i geremkoubeckolubow cignijcie te strune nieprawosci az do zerwania ale nie dziwcie sie jak bicz uwolnionej zemsty bedzie zbieral krwawe zniwo Odpowiedz Link Zgłoś
aassaa1 Re:ciekawe skad takie wiesci , od lektorow ubecji 11.02.05, 15:18 Sz. DESSPO16.Wiadomości posiadam od kaleki z tych dni+już,,śp" + i od znajomych ofiary górników.Działalność AWS i solidarnościowych niby działaczy od 89r to motłoch rozszerzający głód i nieszczęścia polskiego Narodu. Polacy przetrzebili nieuczciwych solidarnościowców ale natychmiast ich pomioty dochodzą do głosu. Dopiero gdy dokona się IV ROZBIÓR POLSKI, może wówczas nie będzie w parlamencie polskim oszustów i antypolskich działaczy jak Giertych i jego otoczenie. Czy tak leniwy facet jak Rokita, bezideowiec, dodatkowo oszust konkordatowy! powinien zasiadać w sejmie? Odpowiedź ma podłoże również w przedstawianiu tragedii w kopalni wujek. Czy autentyczna działaczka stoczni pani Walentynowicz czy i dlaczego Wałęsa? To ten sam typ problemu, który m.inn. Gieremka czyni byle kim. I to jest polskie piekło właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:Do AASSAA1! 16.02.05, 22:17 Nie odpowiedziales mi kto Cie tak dobrze poinstruowal o tragedi na WUJKU? Odpowiedz Link Zgłoś
aassaa1 Re:ciekawe skad takie wiesci , od lektorow ubecji 17.02.05, 00:48 desspo16 napisała: > dziekuj polskiej lagodnosci > w innych krajach po takich wyczynach > sekretarze partyjni dyndali by jako ozdoby budynkow rzadowych > > ale jak widac pamiec wieszania zdrajcow narodu > w koncowce powstania > listopadowego > juz poszla w niepamiec u belkopodonych i oleksoniewinnych > i geremkoubeckolubow >>>>>>>>>>>> Znałam tego kalekę. Twoja wypowiedź jest wstrętna w świetle dyletantów Tomaszewskich, Słowików i innych wstawionych do rządu jak meble. To kompromitacja Solidarności i ciężka obraza narodu. Uszanuj ofiary powstania listopadowego i nie umieszczaj ich obok współczesnych. Tak nie wypada! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Do aassaa1 12.02.05, 23:22 Skad masz takie dobre informacje ze zolnierzy okaleczono?Co mi wiadomo od naocznych swiadkow i to po3dniach morderstwa na Wujku to Zomo dostalo wcire ale wojska nie ruszano.Jeden z gornikow znal slabe strony ochrony osobistej ZOMO i dlatego paru z pewnoscia nie odzyskali zdrowia. O tych "zbrodniach" gornikow opowiadal mi tez kierowca autobusu KW MO a ja nie wiedzac kogo mam przed soba zapytalem go" ZOMO mialo przepustki zezwalajace na wejscie na teren kopalni- nie? to znaczy ze gornicy slusznie bronili swojego zakladu pracy przed intruzami".Ale ciekawi mnie jeszcze raz skad masz takie DOBRE informacje w tej sprawie RODZINKA? Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor27 Kiszczak 11.02.05, 16:46 A czy nie lepiej wytoczyć proces tym "skórwielom", którzy chyba specjalnie blokują Sądy, żeby im nie dobrali się "dupy". Procesy są zawsze modne przed wyborami. A gen. Kiszczak gdyby był winny, dawno by był skazany. Obrzydzenie mnie bierze na widok osób, które w telewizji po 25 latach pokazują swoje "mordy". żądając sprawiedliwości, a gdzieście byli przez ostatnich 15 lat. Generale trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina777 Re: Kiszczak 12.02.05, 02:40 a ja nie, ja sie nie przylaczam. Generalowie sa od tego ze ponosza najwieksza odpowiedzialnosc za to , jakie rozkazy wydaja i jakie k o n s e k w e n c j e dalej wynikaja z takich wlasnie a nie innych decyzji. Sa osobiscie odpowiedzialni. W sytuacji ekstremalnej, jaka jest wojna domowa, sa w najwyzszym stopniu odpowiedzialni za kazde swoje slowo. Jesli Kiszczak lub Jaruzelski chcieli naprawde dzialac, tak aby nie doszlo do tragedii i aby nie konfrontowac obu stron czyli Polakow,nie wolno bylo wpuszczac do kopalni na dol bezbronnych zolnierzy. Bo sytuacja byla ekstremalnie niebezpieczna . Gornicy byli gotowi na wszystko,jak pokazalo doswiadczenie. Kiedy ludzie sa zdesperowani do ostatecznosci, to bardzo latwo o rozne ekstremalne zachowania i o tym general wiedzial bardzo dobrze. Przeciez mieli swoja essbecja na terenie kopalnii!!!!! Kopalnie byly tez pod opieka funkcjonariuszy SB!! Genaral mial informacje z pierwszej reki o ostatecznym zdesperowaniu ludzi pod ziemia. Nie wolno mu bylo posylac bezbronnnych zolnierzy pod ziemie . I to jest tez jego o d p o w i e d z i a l n o s c. Tez za ich smierc. Wydal rozkaz,bo bez jego zgody nikt z dowodzacych oddzialami nawet by nie piernal bez rozkazu, a co dopiero strzelac. Byly ofiary po obu stronach i to jest dowodem na to jak upodlajacy byl system totalitarny,ktory potrafil wprzec w sluzbe dla siebie nawet swoich przeciwnikow. Ktos wyzej napisal o polskim piekle. Tak, pieklo totalitaryzmu,w ktorym brat walczyl z innym bratem,tez Polakiem. Czuje wielkie rozgoryczenie. Odpowiedz Link Zgłoś