Dodaj do ulubionych

Wkrótce będę absolwentem po studiach.

17.11.05, 15:18
Mam takie marzenie , aby mieć włąsną jadłodajnię, taki lunch-bar. Czy jest
jakiś fundusz który:
-albo dał mi dogodną pożyczkę na takowy cel,
-albo, co by było manną z nieba, dał mi dotację na ten cel.
Byłem na stronie www.funduszestrukturalne.info i nic nie wyśledziłem w
powiązaniu z gastronomią, nie wiem czy źle szukałem czy co.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie i podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Wkrótce będę absolwentem po studiach. 18.11.05, 00:25
      Po pierwsze PUP i rządowy program "Pierwszy Biznes", ale to dopiero jak
      skończysz studia i zarejestrujesz się bo o ile dobrze pamiętam chodziło tam o
      bezrobotnych ( ale nie wiem czy już ten program ruszył zwłaszcza po ostatnich
      roszadach "na górze")
      Po drugie działanie 2.5 ZPORR, ale to niestety w większości województw jedna
      wielka porażka ( co nie zmienia faktu, że możesz spróbować znaleźć podmiot
      realizujący projekt z tego działania czyli szkolący i wspierajacy ludzi
      zakładających własną działalność gospodarczą oraz co najważniejsze udzielących
      im dotacji oraz dopłat do ZUS - poszukiwania można zacząć od znalezienia list
      rankingowych do tego działania i skontaktowania się z wskazanymi tam podmiotami
      u mnie w dolnośląskim są one umieszczone na stronie wojewódzkiego urzędu pracy
      lecz nie wiem czy tak jest wszędzie).
      Po trzecie choć nie znam nikogo komu by się to udało jeśli założysz
      mikroprzedsiebiorstwo ( czyli zarejestrujesz działalność gospodarczą) to możesz
      teoretycznie wystąpić z wnioskiem do działania 3.4 ZPORR,
      Po czwarte istnieją preferencyjne pożyczki n rozpoczęcie działalności
      gospodarczej szczególnie dla absolwentów wyższych uczelni, ale z tego co się
      orientuję nie wszędzie są one dostępne, bo ich udzielaniem zajmują się
      fundacje,stowarzyszenia i fundusze pożyczkowe otrzymujace na ten cel dotację od
      państwa. Jeżeli jesteś tym zainteresowana to spróbuj poszukać na stronach PARP
      (Państwowej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości), Ministerstwa Gospodarki lub
      najprościej wrzuć hasło fundusz pożyczkowy do wyszukiwarki. Działa tez w całej
      Polsce fundusz MIKRO udzielajacy małych pożyczek, lecz nie wiem czy w grę
      wchodzą osoby planujące otworzyć firmę. Zanim jednak zaczniesz starać się o taką
      preferencyjną pożyczkę przygotuj sobie biznesplan, bo od jego przejrzenia
      zaczyna sie cała procedura przyznania pożyczek ( przynajmniej tak było do
      niedawna w działającym u nas Funduszu Regionu Wałbrzyskiego)
      Jak na razie to wszysto co mi przychodzi do głowy, mam nadzieję że te kilka
      sugestii Ci się przyda. A jako siostra tegorocznego absolwenta wyższej uczelni
      życzę powodzenia
      • alohaa Re: Wkrótce będę absolwentem po studiach. 18.11.05, 08:00
        Po pierwsze PUP i rządowy program "Pierwszy Biznes", ale to dopiero jak
        > skończysz studia i zarejestrujesz się bo o ile dobrze pamiętam chodziło tam o
        > bezrobotnych ( ale nie wiem czy już ten program ruszył zwłaszcza po ostatnich
        > roszadach "na górze")

polecam Pup, nawet jesli nie [program Pierwszy Biznez to urzedy mają pieniadze
        na dotacje dla bezrobotnych, podobno tych srodkow jest duzo, nie tak jak kiedyś.

Działa tez w całej
        > Polsce fundusz MIKRO udzielajacy małych pożyczek, lecz nie wiem czy w grę
        > wchodzą osoby planujące otworzyć firmę.
        o ile mi wiadomo te pozyczki są tez dla osób rozpoczynajacych działalność.
        • lortea Także wielkie dzięki. 18.11.05, 09:34

• lortea Dziękuję za tak obszerne informacje. 18.11.05, 09:33

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka