linke1 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:31 marych napisał: > W naszym faszystowskim kraju nie mozna nawet pomyslec o eutanazji, aborcji zeby > > nie byc posadzonym o wrogość koscioła. -------------------------------- Lat mam znacznie powyżej kopy; i odnoszę wrażenie że większość tych "dobrych" ludzi ze sfory świętoszków, bigotów, doznaje orgazmu jak blizni cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 10:40 Osoby dotknięte olbrzymim cierpieniem - zarówno fizycznym jak i psychicznym". Straszny bełkot. Chorzy psychicznie w ogóle nie cierpią, bo nie zdają sobie sprawy z choroby. W swoim przekonaniu są zdrowi. Nie mówiąc o tym, że często pozbawieni są zdolności kierowania wolą. Natomiast ogranięci ciężkimi przejawami depresji jeśli nie chcą żyć to jest to jeden z objawów choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris [...] 18.02.05, 13:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
thc-wwa Partia Idiotów Strasznych 18.02.05, 10:52 koszt przeprowadzenia eutanazji będzie tańszy i bardziej humanitarny od trzymania na siłę przy życiu tych którzy już mają dość co do wolności to z jakiej niby racji takie kułko różańcowe ma mi mówić do cholery czy mam żyć czy nie walnijcie się w głowę niekażdy jest chrześcijaninem i uważa samobujstwo za grzech to co robi pis(da) to pogwałcenie mojej wolności swoim tempym pełnym zabobonów podejściem do tego że ktoś może myśleć inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 wytaczaja ostatnie armaty 18.02.05, 10:56 Temat promocji zboczen nie zalapal, legalizacji aborcji nie zalapal, to moze eutanazja? Tylko zeby zamieszac i odwrocic uwage. Szyszkowska to prawdziwy komandos, wszystkiego sie chwyci. Ale to juz chyba ostatnie podrygi tej lewizny. Bo co im zostalo? Moze przemoc w rodzinie, moze pedofilia, by odwrocic uwage od przypominania dzialalnosci oprawcow komunistycznych? No chyba ze szykuja cos ekstra - wyrzucaja blotke eutanazji by oczyscic pole, a potem pierdut przed samymi wyborami, ze Kaczynski i Tusk dostali moskiewskie pieniadze od Millera - do wyborow nie zdaza sie obronic. A wtedy lewizna znow "przywroci normalnosc". Odpowiedz Link Zgłoś
unitestates Doktor Josef Mengele byłby dumny z pani senator. 18.02.05, 10:59 Doktor Josef Mengele byłby dumny z pani senator. Cóż ża światła idea pomocy bliźnim, a do tego jaka ekonomiczna, po diabła leczyć lub wydawać kasę na badania, jeśli już nie nadaje się do roboty można ukatrupić w majestacie prawa. Jakie to praktyczno ekonomiczne rozwiązanie ! - - - ps Ja ze swej strony proponuje tak ukatrupić delikwenta aby jego narządy można wykorzystać do przeszczepu lub experymentów, zamiast robić badania na psach i kotach, będzie taniej a i zieloni popaprańcy będą zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Hehehe...Mengele eutanazjwal zdrowych, chyba ze 18.02.05, 11:07 zakladasz, ze w Oswiecimiu kazdy byl z zalozenie smiertelnie chory... Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek.ochodzki Re: Hehehe...Mengele eutanazjwal zdrowych, chyba 18.02.05, 16:08 Zycie to smiertelna choroba przenoszona droga plciowa. w dodatku dluga i czasami bardzo bolesna , a przeciez trzeba pomoc ludziom skrucic cierpienie.czyz nie o to chodzi w eutanazji? Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa głupota pani profesor przebiła dno 18.02.05, 11:02 Nikt nigdy nie bedzie w stanie udowodnić, czy osoba, ktora prosi o uśmiercenie nie została do tego zmuszona szantażem, moralnym lub fizycznym, znecaniem sie nad nią itd. Co wiecej ustawa pani Szyszkowskiej bedzie dla osób cynicznych, utajonych dewiantów o morderczych instynktach itd. bodźcem do dzialania. Jak miesci sie w głowie pani Szyszkowskiej koncepcja prawna w obrębie ktorej jest możliwość dokonywania eutanazji ale niema możliwości orzekania kary smierci nawet za najcięższe morderstwa? Inne "drobniejsze' propozycje pani profesor też swiadczą o władzach umysłowych autorki. Jeżeli tzw. nieposzlakowany autorytet moralny wyda decyzja o eutanazji to natychmiast dla sporej części spoleczeństwa przestanie być nieposzlakowanym autorytetem. Wówczas nie będzie mógł po raz drugi podjąć decyzji o eutanazji. Po kilku eutanazjach wyczerpie się "zasób" nieposzlakowanych autorytetów i cała ta głupkowata koncepcja słusznie trafi do kibla. Myslę, że pani profesor może wyładowac nadmiar litości, ktora ja przepelnia w bardziej pożyteczny sposób niż wymyślanie przy kominku przepisów na uśmiercanie ludzi. Zamiast bredzić o eutanazji - niech idzie do ktoregokolwiek szpitala i przewinie chocby jedna posikaną staruszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dan.wroblewski Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:05 Niech sie ta baba sama usmierci, bo juz nie moge jej sluchac!!! Ona jest przeciez smiertelnie chora UMYSLOWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:11 Smuty panie - nikt nie kaze ci poddawac sie eutanazji ani sluchac p. Szyszkowskiej. Czy kalolibowie calkiem odebrali ci rozum i zupelnie o niczym sam nie mozesz zdecydowac? Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: zabijanie - lewica ma to we krwi /nt 18.02.05, 11:14 Zamiast wypowiadac sie na temat lewicy poczytaj na temat historii chrzscijanstwa. Tam jest sporo o zabijaniu. Jakze trudno jest zbawic 12 osob, zwlaszcza gdy one tego nie chca. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 zabijanie - lewica ma to we krwi i w programie 18.02.05, 13:07 Zabijanie nienarodzonych, zabijanie chorych i znudzonych zyciem. Oczywiscie nie jest to tamta lewica stalinowska lub polpotowska, ktora miala w programie zabijanie grup ludzi ze wzgledu na poglady i tryb zycia. Bo w demokracji nie oplaca sie straszyc smiercia wyborcow (stad, o dziwo, sa przeciw zabijaniu mordercow), wiec skupiaja sie na niewyborcach. Ale niech tylko lewica przejmie petnie wladzy to zaraz "przywroci normalnosc". Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: zabijanie - lewica ma to we krwi i w programi 18.02.05, 14:19 Nie pal takiej mocnej trawki, bo wszystko ci sie miesza. Odpowiedz Link Zgłoś
a-cha Re: To bylo do a-cha, rzecz jasna 18.02.05, 11:10 Powtorze sie z innego postu: Coraz bardziej obserwuję fanatyzm antyklerykalny, który atakuje wszystkie poglądy zbieżne z doktryną kościoła katolickiego - nawet jeśli osoba je wygłaszająca ma taki sam krytycznu stosunek do tej instytucji. Był kiedys taki dowcip z płentą: Hodujesz rybki w akwarium - to jesteś pedałem. Odpowiedz Link Zgłoś
martus_87 "W stronę morza" 18.02.05, 11:29 Ten film najlepiej oddaje sytuację cierpiących i problem eutanazji.Ciało człowieka jest jego własnością prywatną i ma on do niej pełne prawo.ja jestem jak najbardziej za eutanazją...Oczywiście jedynie jeśli chodzi o cierpienie...Tak wielkie że nie można sobie z nim poradzic... Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:32 Obiecałem sobie i rodzinie milczeć do końca tygodnia,( a w planach miałem zamiar jeszcze dłuzej do wtorku) ale to co zobaczyłem w internetowych wydaniach dzisiejszych gazet zmroziło mnie i przeraziło. Nie mogę w to uwierzyć że ktoś miał czelnoiść w kraju papieża opracowac tak chaniebną i zbrodniczą ustaw, ustawę o eutanazji...tak sie składa że jestem teraz w żałobie po śmierci mojej ukochanej cioci. Ciocia od kilku miesięcy była poważnie chora. po nowym roku przestała chodzić..ostatnie 3 tygodnie spędziła w łożku a ostatni tydzień straciła wszelki kontakt z otoczeniem. Ale póki była świadoma niegdy sie nie uskarżała na swe dolegliwości (cierpiałą na niewydolnośc krążenia oraz miała nawotwór..nie mniej bezp przyczyną śmierci było to pierwsze. Umarła we śnie. Na tyle ile mogłem opiekowałem sie chorą ciocią..zmienialiśmy się z siostrą i bratem a czasme też i z ojcem dyżurując przy niej i pomagając w codziennych czynnościach...napewno odczuwała ból i cierpienie z racji choroby ale starała się nam tego nie okazywać...bardzo jej w tym wszystkim pomagała modlitwa.. modliwta z radiem Maryja, była bardzo pobożną kobietą i uczynną gdy była zdrowa i sprawna. Przeżyła cieżkie chwile w swoim życiu (wojna utrata męża i dzieci a miała ich sześcioro, wiele lat później adoptowała jedno dziecko z domu dziecka-dziś kobieta w sile wieku z dwójką dzieci ..doczekała sie tez wnuka)..miała 86 lat... Myślę ze dobrze się opiekowaliśmy ciocią skoro nie narzekała na ból..zreszta żyje jeszcze jej siostra a moja babcia ale u niej ze zdrowiem też już coraz gorzej ...i dlatego jak ja słyszę o eutanazji to nóż w kieszeni mi się otwiera! Prawda jest taka że wychowani w duchu lewicowo liebarlnym nastawionym wył na przyjemności społeczeństwo nie jest w stanie stawić czoła trudnoscią dnia codziennego kłopotom chorobie..człowiek jest tu traktowany jak rzecz użyteczny dopóki zdrowy przydatny sprawny a jak to wszystko traci to się oddaje do domów starców a jak powanzie choruje to myśli sie o jego usmierceniu.. to jest naprawdę straszne! I temu ulega coraz bardziej Europa. egoizm prywata, zero uczuć wyrachowanie cynizm..nie! nie godzę sie na taką wizję swiata! Ludzie starsi i chorzy to nie bezużyteczne zepsute narzędzia które mozna w kąt odstawic! Oni kiedyś dali nam czy naszym rdzicom życie! wychowali nas! i zapewne niejednokrotnie nas przed różnymi zagrozeniami uchowali..i jak my jako społęczeństywo się tym ludziom odwdzięczamy? eutanazją? ...potworność! jak tak można? dziś medycyna jest juz tak rozwinięta ze w 95% przypadkach potrafi uśmierzyć ból terminalnie choremu..poza tym chorzy pytani o to cchą by ktoś przy nich był i towarzyszył im...oni chcą żyć a jeśli wiedzą ze muszą już umierać nie chcą robic tego w samotności... ja i ini czlonkowie rodziny towrzyszyliśmy chcorej cioci niemalże do końca....na koniec podziękowała nam za to co dla niej robimy a potem rzekłą ostatnie jak się okazało słowa zdrzemnę na godzinkę a jak sie obudze to was zawołam...niestety już sie nie obudziła...te słowa byly pierwszymi wypowiedzianymi po kilku dniach przerwy..mysleliśmy że się cioci poprawia...jak się okazało było to tez jej ostatnie słowa... nie decydujmy za chorych! nie mamy takiego prawa!! eutanazja to zbrodnia! zbrodnia przeciw ludzkości! nie idźmy w ślady doktora Mengele! ludzie! opamiętajcie sie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:56 Wspolczuje ci z powodu smierci bliskiej osoby, bo smierc jest dramatem nie dla osoby, ktora umiera, ale dla tych co zostaja. Osobom, ktore chca cierpiec do konca nit nie kaze poddawac sie etanazji. To prawo dla tych, ktorzy chca zdecydowac inaczej. Chcialbym widziec jak odmawiasz, prosto w oczy, osobie ktorej paliatywne leczenie juz nie pomaga, ktora o to prosi. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris [...] 18.02.05, 13:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus wstyd 18.02.05, 21:02 Na „temat” się nie wypowiadam, bo tu (oprócz kilku wyjątków) nie ma z kim gadać, a Ty do owych wyjątków nie należysz. Jest natomiast inna sprawa, która mnie poruszyła. Nie wiem, czy z premedytacją, czy „z rozpędu”, potraktowałeś instrumentalnie śmierć bliskiej Ci osoby (sam wspominałeś o tym wcześniej), promując czy reklamując przy okazji to Twoje Radio. Nie mogłeś napisać jedynie, że „bardzo jej w tym wszystkim pomagała modlitwa”?! Owszem, sam znam wiele przykładów, gdzie ono ogromnie ludziom cierpiącym pomagało. Ale nie miesza się w sposób tak płytki (żeby nie powiedzieć – prymitywny) spraw i wypowiedzi „publicznych” (forum) z osobistymi, bo to co najmniej niesmaczne. A gdy jest się „etatowym” rzecznikiem tej instytucji, to już „świętobliwie odrażające”. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniu666 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:50 Szyszkowska niech lepiej dalej zajmie sie działalnością na internetoej stronie pederastów a nie ustawą o mordowaniu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 11:54 Niestrudzona walkiria tolerancji i postępu znowu się promuję, ale niekonsekwentnie,skoro bywają nielegane kradzierze i morderstwa należy zalegalizować złodziejstwo i mord. A pozatym ciekawe jak Pani Senator wyznaczy tych 10 katów o nieposzlakowanej opinii i moralności,może komisja w składzie: Ikonowicz,Jaruga-Nowackai i bp. Pieronek będzie wyznaczać z kontrasygnatą p.Frasymiuka. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 12:00 Znowu ta "logika" i "argumenty" podsuniete przez katolibow. Prosze zaczac myslec samodzielnie a ciagle pozwalac sie ciagnac za reke. Wiecej lektury - to otwiera oczy i nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja ta baba powin.być osadzona na oddziale zamkniętym 18.02.05, 12:11 Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris Umowmy sie tak... 18.02.05, 13:28 ja sie z toba zgodze - zalegalizujmy kradzieze i morderstwa dla tych ktorzy ich chca doswiadczyc (mysle ze ty bys sie im poddal z przyjemnoscia - jesli tak nie jest to po co o tym wzmiankujesz? ja nie mialbym nic przeciwko temu by cie zamordowano lub okradziono) i zalegalizujmy prawo do eutanazji dla tych ktorzy jej pragna. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Umowmy sie tak... 18.02.05, 14:12 Prostackie i wulgarne spojrznie na sprawe. Po pierwsze nie rozmawaiamy o kradziezach tylko o eutanacji, chyba ze Wasc roznicy nie widzi. Po drugie prawo, przynajmniej z zalozenia, ma byc rowne wobec wszystkich. I wreszczie po trzeci prosze zrozmiec nareszcie jedna prosta rzecz: prawo nie jest obowiazkiem. Z prawa mozna skorzystac lub nie! Na koniec apeluje do Wasci o nieuzywanie argumentow ad personam! Odpowiedz Link Zgłoś
myca79 Re: Marzenie Hitlera 18.02.05, 12:00 Jesli ta ustawa przejdzie spełni się marzenie Hitlera i neonazistów. Nazwijmy rzeczy po imieniu eutanazja - mordowanie słabszych i fizycznie i psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Marzenie Hitlera 18.02.05, 12:15 tak jest. Hitlerowcy stosowali eutanazje na masową skalę nie tylko w obozach ale i w zwyklych szpitalach zwłąszca na oddziałach na któryhc leczy sie osoby z głębokimi upośledzeniami umysłowymi. Nie jest tajemnica że w Gnieźnie hitlerowcy wymordowali wszystkich pacjentów tamtejszego psychiatryka, to samo zrobili w Kościanie i w wielu innych tego typu placówkach..te zbrodnie byly dokonywane również na upośledzonych Niemcach no bo w mniemaniu hitlerowóćw tacy paskudzili niemiecką rasę...do ładnych wzorców pani "profesur" Marysia sie odwołuje! Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Marzenie Hitlera 18.02.05, 13:01 oszolom.z.radia.maryja napisał: > tak jest. Hitlerowcy stosowali eutanazje na masową skalę --------------------- Hitlerowcy a przedewszystkim Adolf Hitler przez całe swoje życie byli katolikami. Najlepszym przyjacielem Adolfa był PIUS XII. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Marzenie Hitlera 18.02.05, 14:29 Teraz juz wiem do jakich korzeni siegali hitlerowcy. Uklony dla Piusa Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris gluptaku 18.02.05, 13:30 mylisz morderstwo z eutanazja. Ale nie ma sie co dziwic - w radiu z ryjem nie takie rzeczy sie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: gluptaku 18.02.05, 14:12 Sld jest chore z nienawisci do ludzi,chca mordowac nienarodzonych teraz takze smiertelnie chorych .Nie warto popierac zbrodniczych pomyslów.Pomysl, dlaczegotak postepuja. Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager Re: gluptaku 18.02.05, 14:37 mylisz morderstwo z eutanazja. Sam jesteś głuptak i to potężny. Eutanazja jest oparta na zabójstwie istoty ludzkiej i jest zwrotem eufemistycznym na określenie właśnie morderstwa, tak żeby społeczeństwu było to łatwiej przełknąć. Przywyknij, że stosując eutanazję zabijasz istotę ludzką i jeśli masz na tyle pokręconą moralność, że mógłbyś to sam robić wtedy dopiero ją popieraj GŁUPTAKU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: gluptaku 18.02.05, 20:35 teraz to ześ wystawił sobie świadecwto skończonego kretyna...pozdrowienia od dr- a Mengele..on w Auschwitz robił to samo co proponuje tow Szyszkowska Odpowiedz Link Zgłoś
signal Może by tak SLD sama na sobie dokonała eutanazji 18.02.05, 12:05 żenujące, czy w tym kraju nie ma juz czym się zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja możymy SLD w tym pomóc jako wyborcy 18.02.05, 12:16 wyrzucajkąc SLD z sejmu dokonamy na nich politycznej eutanazji Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 eutanazja polityczna i fizyczna dla komuchow 18.02.05, 12:59 jest najlepszym rozwiazaniem. ale musza oddac co ukradli. Kwach, Kulczyk, Balcer, Miller Odpowiedz Link Zgłoś
malena-bb Re: eutanazja polityczna i fizyczna dla komuchow 18.02.05, 13:24 A czy pani Szynszyszyn już do łączyła do Szyszkowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: eutanazja polityczna i fizyczna dla komuchow 18.02.05, 14:32 Tak - jestam za a nawet przeciw, ale jeszce Buzk, Krzeaku i Girtychy niech tez oddadza. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz O co chodzi z cierpieniem psychicznym? 18.02.05, 13:23 Czy chodzi o to ,ze bardzo stary i niedołężny człowiek ,który widzi jak jego bliscy się "męczą" zmieniając mu pampersy i cierpi psychicznie z tego powodu ,że jest dla nich ciężarem - mógłby poprosić o śmierć? A żona , która okrutnie cierpi psychicznie od czasu , gdy się dowiedziała ,że mąż regularnie zdradza ją z sąsiadem ? A baca , któremu wilk pożarł ukochaną owieczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: O co chodzi z cierpieniem psychicznym? 18.02.05, 14:47 Nie nie chodzi o to!Kazdy ma prawo zyc i umrzec jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrom Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 13:31 Mordercy! Nic nie może usprawiedliwić zabicia drugiego człowieka (tym bardziej siebe) - chyba że działanie w koniecznej obronie własnej. Cierpienie, nawet największe, nie jest złem. Nikt nie ma prawa legalizować zbrodni! Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 14:34 Skoro cierpienie nie jest zlem to znaczy ze jest dobrem? Bardzo dziwne. Czemu zatem lekarze wogóle lecza ludzi. Nie lepiej ich zostawic by cierpieli? Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 14:40 Przejdź na poprzednią stronę opini, jeśli oczywiście chcesz przeczytać co tam do ciebie napisałem... Zwłaszcza drugi post wydaje mi się zawiera jesdnak argument przeciwko eutanazji... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 14:59 Dziekuje za podjecie rzeczowej dyskusji. A co do postu rzeczywiscie zawiera on argument. Tyle tylko, |e nie dotyczy on sprzeciwu wobec eutanazji a jedynie wolnosci wypowiedzi, w sprawach ktore moga stac sie naszym udzialem. Zgadzam sie z teza, ze kazdy ma prawo bronic racji, ktore dyktuje mu sumienie.Musza byc jednak spelnione pewne przeslanki. Wypowiadane poglady musza byc poparte pewna doza racjonalizmu i wiedzy. Mozna przciez wprowadzic prawo zabraniajace kalamstwa. Jednak coz nam po nim? Odpowiedz Link Zgłoś
ak30 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 13:39 Cóż, Pani Senator się nie nudzi... Może by tak sama wyjechała do Holandii... Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chce 18.02.05, 13:51 decydowac o swoim pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chc 18.02.05, 14:29 Mam smiertelnie chora córke .ABY mogla zyc kazdego miesiaca musze kupic jej leki za 2000 zl,do tego raz na kwartal musze zalatwic zgode ministra zdrowia na import leku.NFZ odmówil refundacji kosztów leczenia.Borykam sie z tym problemem juz ósmy rok.Uwazacie ze powinienem zabic najukochansza swoja córeczke.Wystarczy ze nie podam leku.Moze zamiast wymyslac glupie ustawy SLD zaproponuje jak ludzie w mojej sytuacji maja zyc,walczac o zycie najblizszych. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chc 18.02.05, 14:38 Nic podobnego. Mam nadzieje,ze nikt nie uwaza iz powinna Pani zabic swoja córke.To piekne poswiecenie dla drugiej osoby. Jesli jednak ona sama zapragnie w przyszlosci zakonczyc swoja udreke to czy Pani,kochajac swoje dziecko, kategorycznie odpowie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chc 18.02.05, 14:55 Powiem kategoryczne nie ,gdyz jestem kochajacym ojcem ,a zycie jest najwieksza wartoscia. Czlowiek przychodzi na ten swiat nie po to by robic kariere, gromadzic dobra i robic wiele innych glupstw. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chc 18.02.05, 15:05 Przepraszam za ta Pania. Prosze odpowiedziec, czy milosc ojcowska pozwolilaby Panu na niespelnienie mazenia swojego, doroslego juz dziecka, jezeli tym mazeniem byloby odejscie? Pozdrawiam Pana i córeke. Zycze odwagi i sily w stawianiu czla temu co czeka jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Re: Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chc 18.02.05, 15:32 Osiem lat temu w szpitalu,gdy córka miala cztery latka,lamiacym sie glosem,gdy byla w bardzo ciezkim stanie,powiedziala ;jestem twoja myszka; Zrozumialem,iz prosi mnie mnie o ratunek.Wczesniej,gdy byla zdrowa,w trakcie zabaw tupala nózkami wolajac ze jest córeczka a nie jakas mysza.Tego samego dnia poruszajac niebo i ziemie przewiozlem ja do Centróm Zdrowia Dziecka,gdzie udalo sie uratowac jej zycie.Do konca swoich dni zawsze bede wyznawca wartosci zycia.Milosc do córki wzmaga moja postawe i zawsze bedzie stac po stronie jasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Jezeli nie decyduje o swoim urodzeniu, to chc 18.02.05, 15:43 Rozumiem i doceniam Panska postawe.Jeszcze raz pozdrawiam zycze wielu cieplych chwil. Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager A kto ci broni!!!! 18.02.05, 14:30 Strzel sobie w łeb, skocz z dachu, utop się według twojej woli ale nie każ tego robić innym skoro jest z ciebie taka pietrucha. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 Wartosc zycia 18.02.05, 14:31 Mam smiertelnie chora córke .ABY mogla zyc kazdego miesiaca musze kupic jej leki za 2000 zl,do tego raz na kwartal musze zalatwic zgode ministra zdrowia na import leku.NFZ odmówil refundacji kosztów leczenia.Borykam sie z tym problemem juz ósmy rok.Uwazacie ze powinienem zabic najukochansza swoja córeczke.Wystarczy ze nie podam leku.Moze zamiast wymyslac glupie ustawy SLD zaproponuje jak ludzie w mojej sytuacji maja zyc,walczac o zycie najblizszych. Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager Co to za lekarz, ktory zabija! 18.02.05, 14:26 Są tacy pokrzywieńcy co proponują eutanazję i jest to wyłącznie problem ich pop...nej psychiki. Ale nie należy nazywać lekarzem kogoś kto wykonuje egzekucje. Taki ktoś nazywał się do niedawna KAT, a dla zwierzaków to był RAKARZ zwany również HYCLEM. Anastezjolodzy o nieposzlakowanej opinii, którzy zgodzą się wykonywać egzekucje dobrowolnie zrezygnują i z nieposzlakowanej opinii i ze szlachetnego zawodu, który służy podtrzymywaniu życia (właśnie tym zajmuje się anastezjolog - dla informacji tępych posłanek). Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Co to za lekarz, ktory zabija! 18.02.05, 14:40 podtrzymywanie za wszlka cene? Odpowiedz Link Zgłoś
lichttrager Re: Co to za lekarz, ktory zabija! 18.02.05, 14:53 Co to znaczy "za wszelką cenę". Są sytuacje kiedy lekarz wyłącza aparaturę podtrzymującą życie ale pod pewnymi warunkami, kiedy są spełnione pewne objawy śmierci. Robi to za zgodą bliskich lub z woli chorego spisanej w dokumencie. Lekarz nie zabija tlącego się bo tlącego ale życia bo ma to życie ratować i nie jest jego sprawą decydować o życiu lub śmierci ani tej śmierci powodować. Lekarz nie podaje trucizny, nie "odchodzi" od łóżka chorego - to nie jego zawód. Lekarz ma leczyć a KAT, HYCEL, RAKARZ wykonywać egzekucje. Stwóżmy instytucję KATA. Ale tak postawiona sprawa wzruszy sumienia ludzi więc używa się pokrętnie eufemizmu. Proszę bardzo, głosuj sobie za zabójstwami na życzenie ale pod warunkiem, że będziesz w stanie sam ich dokonywać. Nie zmuszaj do tego innych. I nie wolno wciągać w to lekarzy. Oni ratują życie (no przynajmniej powinni). Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Co to za lekarz, ktory zabija! 18.02.05, 15:22 Chcialbym powiedziec cos na temat tych wykrzyczanych - kat, rakarz itd. Kat wykonywal swoja powinnosc za zgoda i na wniosek wladzy (wydanie wyroku i kara). W przypadku eutanazji o karze mowic nie podobna, chocby i ze ze wzgledu na znaczenie slowa.Profesje rakrza i hycla to takze zupelnie inna para kaloszy. Lecz nie o nazwe tu idzie. Slowo bowiem, mozna storzyc a nawet nadac mu odpowiednie zabarwienie przy pomocy rozmaitych socjotechnik. Za tem nie w tym rzecz i na takie rozwazania szkoda czasu. Wazna jest istota sprawy. Procedury i warunki, które musza byc spelnione, aby nie stwarzac naduzyc. Nikt mie ma prawa decydowac w jaki sposob ktos ma zyc, a takze kiedy i jak umierac. Wspólczesna medycyna daje nam rozne mozliwosci. Jezeli ktos bezpodstawnie protestuje przeciw "nienaturalnej eutanazji i aborcji" powinnien rownoczesnie zrezygnowac z leczenia zebów, wstawiania by- passów, bo sa nienaturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaps Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 14:50 Już nie wiem , czy tym ludziom z SLD już całkiem podło na rozum. Jak nie aborcja to eutanazja. Panie Janik wez Pan to towarzystwo za łeb , bo nawet nie przekroczycie bramy na Wiejskiej. A może jest to Wasz sposób na załatwienie problemu Domów Opieki i szpitali. Brawo towarzysze.Pani Senator , gdyby się Pani choć trochę zastanowiła ,co Pani wypisuje , to powinna Pani spłonąć za wtydu, bo ukryta eutanazja już dzięki Wam , istnieje (bo jak nazwać głodowe renty emerytów muszących wybierać pomiędzy jedzeniem ,łapówką dla lekarza aa jedzeniem), Pani zaś proponuje eutanazję jawną. Z Bogiem towarzyszko. Odpowiedz Link Zgłoś
awoj1 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 15:15 Ustawa jest bardzo potrzebna. Ludzie, którzy strasznie cierpią bez możliwości wyleczenia będą zadowoleni, że moga sobie legalnie skrócić męki. Przyjdzie taki czas na ziemi, że takie prawo będzie powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
a-cha Myslenie postepowej Europy wyglada nastepujaco: 18.02.05, 15:23 Aborcja, eutanazja: TAK Kara śmierci: NIE Czy to nie jest poprzestawiane do góry nogami??? A nasze lewicowe damy próbują zrobić z nas Europejczyków własnie od tej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Myslenie postepowej Europy wyglada nastepujac 18.02.05, 15:27 To prwica nico sie zagalopowaBa.Zygaty nie, a przestepcy tak.CZyzby byla jakas róznica miedzy ludzmi. Alez co ja plote. Przciez zygota nie jest czBowiekiem, Odpowiedz Link Zgłoś
a-cha Re: Myslenie postepowej Europy wyglada nastepujac 18.02.05, 15:43 terminatius2 napisał: > To prwica nico sie zagalopowaBa.Zygaty nie, a przestepcy tak.CZyzby byla jakas > róznica miedzy ludzmi. Alez co ja plote. Przciez zygota nie jest czBowiekiem, Mozesz jasniej bo chyba pogubiłam się w połowie Twojego postu? Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Myslenie postepowej Europy wyglada nastepujac 18.02.05, 15:50 To nazupelniej jasne. Prawica nawoluje do ochrony zygot poczetych(które nazywa ludzmi) jednoczesnie postulujac przywrocenie kary smierci. Oczywista sprzecznosc po jednej stronie, po drugiej zaz zwykly populizm. W obecnej sytuacji politycznej przywrócenie kary smierci nie jest mozliwe i kazdy sredno rozgarniety osobnik o tym wie. Prawice jednak chetnie temat ponosi prójac zjednac wyboców. Ale cóz w polityce wszystko jest dozwolone per fas at nefas. Nie wiem czy teraz jest troche jasniej Odpowiedz Link Zgłoś
a-cha Re: Myslenie postepowej Europy wyglada nastepujac 18.02.05, 15:58 Teraz jaśniej... ale co jest bardziej logiczne: obrona płodu i kara śmierci dla zwyrodnialców czy kara śmierci dla płodu i ochrona dla życia zwyrodnialców. Kary śmierci nie ma bo na własną prośbę przyjęliśmy debilne rozwiązanie z UE. Po co dalej kopiować? Zresztą dyskusja o eutanazji to tez czysty populizm i próba zaistnienia w mediach przed wyborami. Głosowanie za ustawą nie ma szans na sukces przy każdym możliwym w Polsce składzie sejmu. Osobną dyskusje można przeprowadzić na temat ustawy regulującej eutanazję jako prawnego bubla - to zresztą przypadłość naszego ustawodawstwa w ogóle. A wyobrażasz sobie uregulowanie takiej kwestii z lukami prawnymi??? Ja nawet wzięłabym udział w dyskusji rzeczowej na temat eutanazji, bo rozumiem dramat ludzi, którzy umierają w cierpieniach, ale nie na zasadzie szaleńczego wystąpienia stukniętej nieco (moje prywatne zdanie) pani senator. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Myslenie postepowej Europy wyglada nastepujac 18.02.05, 16:20 Twoje pytanie jest zle postawione. Polaczylem te dwie kwestie tylko dlatego, ze byly one lacznie przedstawione w poprzednim poscie. Z teza,ze problem regulacji dopuszczalnosci eutanacji jest pozbawiny szans realizacji, jako haslo przedwyborcze, takze sie zgadzam. Ale o tym pisalem juz wczesniej. Je[li chodzi o kwestie aborcji ta winna byc pozostawiona wylacznie kobietom, gdy to one musza poniesc wszystkie konsekwencje. Proble od kiedy czlowiek jest czlowiekiem pozostawiam na boku, poniewaz niema i nie bedzie co do tego zgodnosci. Zreszta sam kosciól na przstrzeni wieków rozmaicie to pojmowal. Polecam sw. Augustytyna, bo chyba jest najlepszy - chlopcy staja sie ludzmi w 30 dniu, dziewczynki w osiemdziesiatym dniu zycia plodowego. Zreszta te ostatnie powstaja z " uszkodzonego nasienia lub wilgotnych wiatrów". Co do ochrony zycia zwyrodnialców moje stanowisko jest jednoznaczne - spoleczenstwo nie powinno ponosic kosztow utrzymania osobnikow,ktorzy niepoddaja sie zadnej resocjalizacji. Ostatnia kwestia budzi moje najwieksze obawy. W naszym kraju nie ma dobrego ustawodawstwa.Przepisy wzajemnie sie wykluczaja nie pozwalajac jasno okreslic regulowanych zagadnien.Zawsze pozostawiaja mozliwosci rozmaitych interpretacji, a to jest niedopuszczalne. Nie jest latwo zbawic 12 osób, zwlaszcza gdy one tego nie chca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a-cha Myślenie postępowej Europy wygląda następująco: 18.02.05, 15:24 Aborcja, eutanazja: TAK Kara śmierci: NIE Czy to nie jest poprzestawiane do góry nogami??? A nasze lewicowe damy próbują zrobić z nas Europejczyków własnie od tej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
izetca Re: Myślenie postępowej Europy wygląda następując 18.02.05, 15:41 jezeli Pani Szyszkowska dostanie nagrode Nobla za usmiercanie ludzi,( bo ona powinna byc w tej komisji katow) to czas wyjezdzac z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
majrowa Podpisuję się dwoma rękami 18.02.05, 15:43 Dostaję 462PLN/m-c na rękę zabijcie mnie sam boję się to zrobić ta ustawa jest dobra będę miał spokój wieczny.A wy USTAWODAWCY?????? Odpowiedz Link Zgłoś
nuchim Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 15:49 Interesujonce ze w kraju w ktorum nie ma kary smierci debatuje sie nad eutanzja. Odpowiedz Link Zgłoś
kiebab Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 15:51 ajm sory ..ale te zalozenia ustawy to idiotyzm do potegi n-tej. dwie rzeczy mi sie rzucily w oczy: 1. pacjent podpisuje specjalne oswiadczenie( bzdura..latwo sobie wyobrazic sytuacje kiedy pacjent nie jest w stanie napisac, ani nawet podpisac takiego oswiadczenia) 2. po fakcie, zasadnosc procedury bedzie badac specjalna komisja, ktora jesli uzna ja za nieuzasadniona,kieruje wnioski do prokuratury. ZAWSZE znajdzie sie cos co stawia pod znakiem zapytania zasadnosc takiego czynu! poza tym, eutanazja to zrzucanie odpowiedzialnosci na czyjes barki(proponuje zeby pani senator byla ta osoba ktora bedzie usmiercac) jesli ktos ma dosyc zycia - niech sam sie zabije. (co jest mozliwe jesli pkt 1 jest spelniony). poza tym Pan Jurek ma racje. ostatnio na SILE probuje sie zaaplikowac wszelkie rozwiazania zachodnie budzace kontrowersje - i to podejscie sie utozsamia z lewica. bzdura do k-tej. prawda jest taka, ze postkomunisci (polska lewica ex definitione) nagle zapragnela 200%(sic!) wolnosci... jak to ludzie sie szybko zmieniaja...a to jest zwykle zaklamanie. ps. nie mam nic przeciwko rozwiazaniom ktore daja wolnosc jednkostkom i TYLKO nim, tzn. nie uwzgledniaja osob trzecich! to jest kompletne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
terminatius2 Re: Powstał projekt ustawy o eutanazji 18.02.05, 15:58 Nic podobnego. Jest wiele przypadków, gdzie pacjent swiadomie moze dokonac wyboru i poprosic lekarza o skrócenie cierpienia w nirokujacym przypadku. Ale rzczywiscie niejasnosci moga budzic procedury, ktore wymagaja szczegolowych opracowan. Co do pojawiania sie watkow takich jak eutanazja i aborcja sprawa jest oczywsta i wpisana w walke przedwyborcza. To smutne, ze tak jest ale tacy jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś