rumianki 22.02.05, 12:04 brak slow, to wielka strata dla kraju,sztuki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kataryna.kataryna Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:07 :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mojazuza Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 19:21 [']['] komu on do cholery przeszkadzał ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Komu on przeszkadzal???! 22.02.05, 19:29 A moze jakiejs sfrustrowanej malarzynie, ktora patrzac na obrazy B. uprzytomniala sobie za kazdym razem swa nieudolnosc! Wiemy z historii, do czego zdolny jest upokorzony malarz-beztalencie! Eligiusz Niewiadomski... Adolf Hitler.. :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy nie ma zadnych przeciekow, ze to np. mord 22.02.05, 23:39 rabunkowy? Nie bylby to pierwszy starszy pan, ktory ginie, zaskoczywszy wlamywacza... Odpowiedz Link Zgłoś
siwy326 Czemu???!!! 25.02.05, 10:21 wydaje mi się, że to wielka tragedia dla świata kultury i sztuki...Ja jako plastyk wiem to.czemu ktoś mógł zrobić coś tak okropnego?przecierz to był mój idol w dziedzinie malarstwa,ulubiony malarz...gdybym dorwał tego człowieka, to bym mu nogi z dupy powyrywał,oderwałbym głowę i nasrał do szyi...Kto jest ze mną??? Odpowiedz Link Zgłoś
lklesyk Re: Czemu???!!! 25.02.05, 17:02 Wiesz co? Długo nad tym wczoraj i dzisiaj myślałem - zwłaszcza kiedy dowiedziałem się już, kto to zrobił (notabene, brawa dla przenikliwości pana Dwurnika, bardzo szybko ukazała się jakość jego rozumowania) - no i doszedłem do wniosku, że szczyl, który to uczynił, był do tego stopnia głupi i pozbawiony świadomości, że nawet nie czuję do niego nienawiści, bo po prostu nie traktuję go w ogóle jako człowieka. Nie było w tym wszystkim żadnego celu, sensu ani nawet emocji. Przyjmuję więc, że Beksa zabiło po prostu wielkie ruchome warzywo, wielka czerwona marchewka z głową ludzką zamiast naci. Totalny absurd i montypythonowska groteska - również (czego tzw. krytycy prawie nigdy nie dostrzegali) często obecna na obrazach Mistrza. Nie wiem, być może takie widzenie sprawy, to instynktowna obrona mojego organizmu przed bólem. Ale dzięki temu jestem po tym wszystkim zadziwiająco i dziwnie spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
anale Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany... Dwurn 23.02.05, 10:08 śmierć smutna i bezsensowna.... a Dwurnik żałosny - kiepski malarz, tyle tylko, że medialny i teraz właśnie medialnie pracuje nad swoja kariera - gdzie tylko nie spojrzeć Dwurnik komentuje, snuje domysły, przypuszczenia i bezczelnie korzysta z ludzkiej tragedii, nie zdając sobie sprawy, że to co robi jest po prostu w baaardzo złym guście (jak jego prace) Odpowiedz Link Zgłoś
werwolf1975 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany... Dwur 23.02.05, 21:39 Nie masz poecia o pracach Dwurnika. To jest bardzo dobra sztuka, jego prace sa zajebiste. Zawsze tak uwazalem. A prace Beksinskiego sa depresyjne. Jak oni wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
mefjusz Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:07 Wielka strata, zginął wielki człowiek. Pokój Jego duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
skizo Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:07 Jestem w absolutnym szoku. Zatkało mnie kiedy powiedzieli o tym w tokfm przed chwilą. Ten człowiek to jeden z najlepszych polskich artystów. Olbrzymia strata! Ten kto to zrobil powinien odpowiadac nie tylko za morderstwo ale za zdrade narodu - odebral cos kazdemu z Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
yarcrack Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:20 Respect Master Odpowiedz Link Zgłoś
rzw Do pani Katarzyny Klukowskiej 22.02.05, 14:00 Pani Katarzyno Klukowska autorko wczorajszego artykulu o Bogdanie Chojnie !! Szanowna pani wydaje mi sie ze za pare godzin odnajdzie sie sprawca zabojstwa Zdzislawa Beksinskiego - albo sam sie zglosi na Policje albo popelni samobojstwo. Czy nie wydaje sie Pani ze po wczorajszym artykule z Duzego Formatu wielu frustratow poczulo sie usprawiedliwionych i zacheconych do roziwazywania konfliktow przy pomocy noza ?? Dla mnie obie sprawy juz teraz wygladaja podobnie i stawiam ze ta sprawa ma olbrzymi zwiazek z pani artykulem. Dziennikarze zapomnieli o sile i odpowiedzialnosci za swoje slowa (w Wyborczej szczegolnie ostatnio). Naglasnianie takich spraw jak morderstwo Bogdana Chojny i opisywanie ich w tak tendecyjny sposob powinno byc karane jako sprowadzenie zagrozenia na innych ludzi. Gratuluje Pani !! Ciekawe ile podobnych tragedii rozegralo sie po cichu bo zginal lub zostal raniony ktos nieznaczny. Jeszcze raz brawa - ciekawe czy i tym razem morderca bedzie odpowiednio ustosunkowany aby rozpetac medialna kampanie obronna. Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Do pani Katarzyny Klukowskiej 22.02.05, 15:18 Czy Klukowska napisala jakas nieprawde czy tez chcialbys po prostu zatkac usta dziennikarzom i wprowadzic cenzure? Odpowiedz Link Zgłoś
rzw Re: Do pani Katarzyny Klukowskiej 22.02.05, 15:27 > Czy Klukowska napisala jakas nieprawde czy tez chcialbys po prostu zatkac usta > dziennikarzom i wprowadzic cenzure? Napisala tendencyjny artykul ktory relatywizuje fakt morderstwa. Nie twierdze ze Chojna byl aniolem, nie wiem tego, nie znalem faceta, ale pani Klukowska dokonala kilku manipulacji na granicy etyki dziennikarskiej ukazujac opinie tylko jednej strony. Dodatkowo wydzwiek artykulu jest taki "ktos Cie dreczy jest zly, nie mozesz sobie z nim poradzic za pomoca prawa wez noz i sprawy w swoje rece a opinia publiczna stanie po twojej stronie". Kazdy dziennikarz ktory opisuje tego typu sprawe w ten sposob musi liczyc sie z tym ze jego atykulem zainspiruja sie frustraci i wariaci i skopiuja te zachowania. Podobnie jest z tzw. efektem Wertera wystarczy naglosnic i opisac smierc slawnej osoby i w kilka godzin rosnie liczna samobojst i "niwytlumaczalnych" wypadkow komunikacyjncy (prawdopodobnie ukrytych samobojstw). Wszystkie okolicznosci obydwu zbrodni jakie do tej pory podano sa identyczne pozostaje czekac tylko na to o co zabojca oskarzal Beksinskiego i o ktorej godzinie czytal Duzy Format. BRAWO ! Dziwie sie ze jeszcze mnie nie zbanowali na forum ! Odpowiedz Link Zgłoś
rzw MINISTERSTWO PRAWDY 23.02.05, 15:43 DLACZEGO CIAGLE NA FORUM GW ZNIKAJA POSTY BEZ SLADU. JEZELI NARUSZAJA REGULAMIN TO POWINNO TO BYC JASNO NAPISANE ZA CO POST ZOSTAL USUNIETY. JAK U ORWELLA ...... Odpowiedz Link Zgłoś
zara2stra Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:09 To straszne, Straciliśmy jednego z największych artystów naszych czasów :( Zupełnie bezsensowna zbrodnia - mam nadzieję, że dowiedzą się kto to zrobił... Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:12 Szok okropny! Beksiński miał niesamowitą wyobraźnię i jeszcze zdolność dzielenia się z nami swoimi zupełnie fantastycznymi wizjami. Nikt nie zapełni pustki po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
wacho2 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:13 O w mordę..... zamurowało mnie!!!: ['] Odpowiedz Link Zgłoś
luvski Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:14 Pamietam, jakim szokiem była dla wszystkich smierć Tomka Beksińskiego, na którego audycjach radiowych wychowało sie wielu 30 i 40 latków, teraz ta bezsensowna śmierć jego ojca, jednego z najoryginalniejszych polskich malarzy. Co za cholerna niesprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
valllia Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:44 Pamiętam, po śmierci Tomasza ukazało się wiele atrtykułów, reportaży, wspomnień. Przyjaciele przedstawili dość mroczną rzeczywistość - dzieciństwo Tomasza, wpływ twórczości ojca na jego skomplikowaną, ostatecznie - neurotyczną osobowość, człowieka niezwykle utalentowanego, jednak żyjącego w cieniu ojca - mistrza. Kilkakrotne próby samobójcze Tomasza miały mieć swoje głębokie żródła w rodzinie. Taka była często wówczas powtarzana diagnoza... Czy słuszna?... Tak sobie myślę, może mordercą Zdzisława był ktos, kto uznał go winnym śmierci Tomasza? Też chory... Odpowiedz Link Zgłoś
realista4 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 15:31 mam takie przeczucie, że masz rację.Choroby Tomka można poszukać w wychowaniu , kiedy był mały, czytałam kiedyś artykuł na ten temat.Potem już nie darzyłam sympatia ojca, chociaż bardzo żal może ktos faktycznie działal z takich pobudek? wyrazy szczerego współczucia składam rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:56 Jego obrazki nadawały by się na okładki płyt metalowych... Niestety, byli lepsi.... Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:57 sorka za byk ort. Odpowiedz Link Zgłoś
karma_zyn Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:26 szok, zal i smutek... Odpowiedz Link Zgłoś
joannadarc Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:29 Jestem wstrząśnięta, Beksiński był jednym z moich ulubionych malarzy... Z pewnością niedługo ktoś podejmie wątek "spiskowy" śmierci obydwu Panów Beksińskich - o jakimś Fatum itp., ale to nie ważne - ważne jest - i smutne niestety, że w tragicznych okolicznościach polska sztuka straciła jedną ze swoich najoryginalniejszych - i pewnie najbardziej "eksportowych" - osobowości... Szkoda, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Tak, niedlugo Fakt napisze 23.02.05, 11:38 Ze to kolejna po zabójstwie (samobojstwie) Frykowskiego i zabójstwie Chojny zbrodnia rodziny Wajdów... Odpowiedz Link Zgłoś
gothmartek Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:30 Stało się,nie mogło być gorzej... Kamienie już na zawsze zamilkną,świat nie będzie już taki sam. Dziękuję Ci za to,że Byłeś,a ten kto Ci to zrobił zasługuje na najgorsze tortury.Jeśli istniejesz-Boże-spraw by za tą śmierć zapłacono. Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:16 Bóg wiedział, co robi, a Ty prawdziwie po chrześcijańsku zamiast pochylić tę czachę wypełnioną trocinami na Tajemnicą bytu prowokujesz Stwórcę. Świat będzie taki sam - bardaka, ludzie - nie wyłączają Ciebie - tudzież:kamienie będą nadal kamieniami służącymi np. do rozbijania czerepów,szyb w oknach, potykania się o nie z przekleństwem - o k... Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer_e Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:33 Nie moge w to uwierzyc! Dlaczego?? Dlaczego ktos tak niesamowity umiera w tak okrutny sposob?? Jego obrazy, bardziej niz kogokolwiek innego, docieraly do najglebszych zakamarkow mojego umyslu. Ta niesamowita przenikliwosc, ta niesamowita wizja, ktora posiadal Nie moge uwierzyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucases Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:35 brak slow.... jego syn otworzyl mi uszy, on otworzyl mi oczy. zapalcie im swieczke. Odpowiedz Link Zgłoś
mnieczypor Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:35 Polska powinna odpowiedzieć za smierć P. Beksińskiego przed całym swiatem, ponieważ włożył On ogromny wkład w sztukę całego swiata, nie tylko Polski. To kolejny przykład stanu bezpieczeństwa w tym kraju, który nie potrafi zepewnić bezpieczeństwa jego najwartościowszym obywatelom. Nie mówiąc już o zwykłych ludziach. Jak dobrze, że stamtąd spie...doliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:12 mnieczypor napisał: > Polska powinna odpowiedzieć za smierć P. Beksińskiego przed całym swiatem, > ponieważ włożył On ogromny wkład w sztukę całego swiata, nie tylko Polski. To > kolejny przykład stanu bezpieczeństwa w tym kraju, który nie potrafi zepewnić > bezpieczeństwa jego najwartościowszym obywatelom. Nie mówiąc już o zwykłych > ludziach. Jak dobrze, że stamtąd spie...doliłem. Zenujaca wypowiedz... Zastanow sie mnieczypor co piszesz bo zginal czlowiek a Ty wykorzystujesz to do przepychania swoich politycznych pogladow. Miej troche respektu dla zmarlego. Odpowiedz Link Zgłoś
ego69 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:15 Co ty za głupoty wypisujesz człowieku, jakieś nowe Jedwabne, czy co? Obrazy Beksińskiego bardzo lubiłem, a do jego śmierci nie przyłożyłem ręki, więc mnie do swoich chorych pomysłów nie mieszaj, totalniaku! Odpowiedz Link Zgłoś
katomek1 żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 12:40 po śmierci Tomka pomyślałem, po się wyprowadziliscie z Sanoka, byliście tam szczęśliwi.. Ale nigdy być moze nie poznałbym Twych prac, a jego audycji.. Pozostaje mi po Was ogromny BRAK.. sam w sobie.. Tak ciężko być żegnającym.. Odpoczywaj w spokoju, zaopiekuj sie Synem. Dziękuję, że byłeś. Bóg z Tobą.. Odpowiedz Link Zgłoś
mukron23 Re: żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 17:13 [']['][']['][']['][']['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
mojazuza Re: żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 19:34 Gdy pisze się "żegnaj", ma się w zanadrzu przestrzenie pogodzenia, racjonalizacji. Jak przejść nad tym do porządku codzienności?? To tak, jakby pełzająca śmierć z jego obrazów zaczęła pełzać na prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 20:59 no cóż ...takich jak ty było wielu... Setki.... Byli i będą... Odpowiedz Link Zgłoś
kicek3 Mnie to wygląda na robotę Młodzieży Wszechpolskie 22.02.05, 12:44 Oni(LPR i MW) zwalczają w Polsce wolnych artystów. Mają swoją wizję sztuki bliskiej socrealizmowi, której idea socjalizmu została zastąpiona jakąś nieokreśloną ideą narodu i katolicyzmu(Polaków - Katolików) Boję się, po procesach takich jak przeciw Nieznalskiej, psychole z MW już nie chodzą do sądów, tylko któryś z nich wziął sprawy w swoje ręce i mógł na przykład wymierzyć sprawiedliwość Zdzisławowi Beksińskiemu, który przecież "sztuki przyjaznej dzieciom" nie tworzył. Przy takiej ogromnej fali fanatyzmu jak ostatnio, taka myśl przychodzi do głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
ego69 Re: Mnie to wygląda na robotę Młodzieży Wszechpol 22.02.05, 20:18 A lekarstwa już dzisiaj wziąłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
oben1 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:45 takie wspaniałe obrazy malował. pozwalały oderwać się od codziennej szarości. kto teraz będzie to robił. wielka strata. to był wielki człowiek i wspaniały artysta. pokój jego duszy Odpowiedz Link Zgłoś
rafgacz Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:46 w jakim my kraju żyjemy... Odpowiedz Link Zgłoś
valllia Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:48 W takim jak Szwecja gdzie zamordowano premier Anne Lindt, czy taki jak USA gdzie zabito Lennona. Wszędzie sa szaleńcy. Tak jest ten świat urządzony... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:58 Dorzucę jeszcze reżysera The van Gogha zabitego w Holandii i presenterkę TV Jill Dando zastrzeloną przez szaleńca w Wielkiej Brytanii. No ale dla pewnych osób nawet najbardziej ponura okazja jest pretekstem do wypisywania głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 przestepczosc w Polsce powyzej sredniej 22.02.05, 14:17 dr_avalanche napisał: > dla pewnych osób > nawet najbardziej ponura okazja jest pretekstem do wypisywania głupot. Dla was to jest glupota. Nam idzie o zycie. Liczba zabojstw w krajach, na 100 tys. mieszkancow: - srednio w UE - 1,59 - w Polsce - 2,05 Liczba zabojstw w stolicach, na 100 tys. mieszkancow: - srednio w stolicach UE - 2,28 - w Warszawie - 4,00 www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs2/hosb1203.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
knidyjka Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:52 Pokój Jego Duszy (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
ireksp Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:00 ech.. szkoda bardzo szkoda.. pokój Jego duszy Odpowiedz Link Zgłoś
dyabel Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:58 brak słów - kto będzie następny: wyrwą na ulicy torebkę Szymborskiej? okradną Lema? a moze jakiś pijany cham pobije na ulicy Holoubka? sciganie przestępstw nie powinno sie ograniczać do jakiejś specjalnej strefy w Warszawie - taka strefą powinna być cała Polska - a karać powinno się jak najdotkliwiej - "kurwujesz" na ulicy - stówka, przewracasz śmietniki? miesiąc pracy przy oczyszczaniu szamb - okradasz NFZ? kamieniołomy na kilka lat - wiecie jak szybko zbudowalibysmy autostrady dzieki takiej taniej sile roboczej? Odpowiedz Link Zgłoś
k-i-k-a Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:05 ...och, chciałabym by był to jeden z tych makabrycznych żartów, które od czasu do czasu trzymały się rodziny Beksińskich, w szczególności Tomasza (vide sprawa z klepsydrami). NEVERMORE na balonie z jednego z obrazów Zdzisława Beksińskiego nabiera dodatkowych znaczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
edytapa Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:10 Wielka, niepowetowana strata... Ojciec dołączył do Syna... Pokój Jego duszy! Odpowiedz Link Zgłoś
niunga Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:20 ...Genialny artysta, o ogromnej wyobraźni... Niepowetowana strata dla polskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś