Dodaj do ulubionych

Zdzisław Beksiński został zamordowany

22.02.05, 12:04
brak slow, to wielka strata dla kraju,sztuki...
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:07
      :(((((
      • mojazuza Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 19:21
        ['][']
        komu on do cholery przeszkadzał ??!!
        • meerkat1 Komu on przeszkadzal???! 22.02.05, 19:29
          A moze jakiejs sfrustrowanej malarzynie, ktora patrzac na obrazy B.
          uprzytomniala sobie za kazdym razem swa nieudolnosc!

Wiemy z historii, do czego zdolny jest upokorzony malarz-beztalencie!

Eligiusz Niewiadomski... Adolf Hitler.. :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
          • kropekuk Czy nie ma zadnych przeciekow, ze to np. mord 22.02.05, 23:39
            rabunkowy? Nie bylby to pierwszy starszy pan, ktory ginie, zaskoczywszy
            wlamywacza...
            • siwy326 Czemu???!!! 25.02.05, 10:21
              wydaje mi się, że to wielka tragedia dla świata kultury i sztuki...Ja jako
              plastyk wiem to.czemu ktoś mógł zrobić coś tak okropnego?przecierz to był mój
              idol w dziedzinie malarstwa,ulubiony malarz...gdybym dorwał tego człowieka, to
              bym mu nogi z dupy powyrywał,oderwałbym głowę i nasrał do szyi...Kto jest ze
              mną???
              • lklesyk Re: Czemu???!!! 25.02.05, 17:02
                Wiesz co? Długo nad tym wczoraj i dzisiaj myślałem - zwłaszcza kiedy
                dowiedziałem się już, kto to zrobił (notabene, brawa dla przenikliwości pana
                Dwurnika, bardzo szybko ukazała się jakość jego rozumowania) - no i doszedłem
                do wniosku, że szczyl, który to uczynił, był do tego stopnia głupi i pozbawiony
                świadomości, że nawet nie czuję do niego nienawiści, bo po prostu nie traktuję
                go w ogóle jako człowieka.

Nie było w tym wszystkim żadnego celu, sensu ani nawet emocji.

Przyjmuję więc, że Beksa zabiło po prostu wielkie ruchome warzywo, wielka
                czerwona marchewka z głową ludzką zamiast naci. Totalny absurd i
                montypythonowska groteska - również (czego tzw. krytycy prawie nigdy nie
                dostrzegali) często obecna na obrazach Mistrza.

Nie wiem, być może takie widzenie sprawy, to instynktowna obrona mojego
                organizmu przed bólem. Ale dzięki temu jestem po tym wszystkim zadziwiająco i
                dziwnie spokojny.
      • anale Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany... Dwurn 23.02.05, 10:08
        śmierć smutna i bezsensowna.... a Dwurnik żałosny - kiepski malarz, tyle tylko,
        że medialny i teraz właśnie medialnie pracuje nad swoja kariera - gdzie tylko
        nie spojrzeć Dwurnik komentuje, snuje domysły, przypuszczenia i bezczelnie
        korzysta z ludzkiej tragedii, nie zdając sobie sprawy, że to co robi jest po
        prostu w baaardzo złym guście (jak jego prace)
        • werwolf1975 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany... Dwur 23.02.05, 21:39
          Nie masz poecia o pracach Dwurnika. To jest bardzo dobra sztuka, jego prace sa
          zajebiste. Zawsze tak uwazalem. A prace Beksinskiego sa depresyjne. Jak oni
          wszyscy.
    • mefjusz Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:07
      Wielka strata, zginął wielki człowiek. Pokój Jego duszy.
      • lech991 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 19:01
        duża strata
    • skizo Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:07
      Jestem w absolutnym szoku. Zatkało mnie kiedy powiedzieli o tym w tokfm przed
      chwilą. Ten człowiek to jeden z najlepszych polskich artystów. Olbrzymia
      strata! Ten kto to zrobil powinien odpowiadac nie tylko za morderstwo ale za
      zdrade narodu - odebral cos kazdemu z Polakow.
      • yarcrack Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:20
        Respect Master
        • rzw Do pani Katarzyny Klukowskiej 22.02.05, 14:00
          Pani Katarzyno Klukowska autorko wczorajszego artykulu o Bogdanie Chojnie !!
          Szanowna pani wydaje mi sie ze za pare godzin odnajdzie sie sprawca zabojstwa
          Zdzislawa Beksinskiego - albo sam sie zglosi na Policje albo popelni
          samobojstwo. Czy nie wydaje sie Pani ze po wczorajszym artykule z Duzego Formatu
          wielu frustratow poczulo sie usprawiedliwionych i zacheconych do roziwazywania
          konfliktow przy pomocy noza ?? Dla mnie obie sprawy juz teraz wygladaja podobnie
          i stawiam ze ta sprawa ma olbrzymi zwiazek z pani artykulem. Dziennikarze
          zapomnieli o sile i odpowiedzialnosci za swoje slowa (w Wyborczej szczegolnie
          ostatnio). Naglasnianie takich spraw jak morderstwo Bogdana Chojny i opisywanie
          ich w tak tendecyjny sposob powinno byc karane jako sprowadzenie zagrozenia na
          innych ludzi. Gratuluje Pani !! Ciekawe ile podobnych tragedii rozegralo sie po
          cichu bo zginal lub zostal raniony ktos nieznaczny. Jeszcze raz brawa - ciekawe
          czy i tym razem morderca bedzie odpowiednio ustosunkowany aby rozpetac medialna
          kampanie obronna.
          • synziemi Re: Do pani Katarzyny Klukowskiej 22.02.05, 15:18
            Czy Klukowska napisala jakas nieprawde czy tez chcialbys po prostu zatkac usta
            dziennikarzom i wprowadzic cenzure?
            • rzw Re: Do pani Katarzyny Klukowskiej 22.02.05, 15:27
              > Czy Klukowska napisala jakas nieprawde czy tez chcialbys po prostu zatkac usta
              > dziennikarzom i wprowadzic cenzure?

Napisala tendencyjny artykul ktory relatywizuje fakt morderstwa. Nie twierdze ze
              Chojna byl aniolem, nie wiem tego, nie znalem faceta, ale pani Klukowska
              dokonala kilku manipulacji na granicy etyki dziennikarskiej ukazujac opinie
              tylko jednej strony. Dodatkowo wydzwiek artykulu jest taki "ktos Cie dreczy jest
              zly, nie mozesz sobie z nim poradzic za pomoca prawa wez noz i sprawy w swoje
              rece a opinia publiczna stanie po twojej stronie". Kazdy dziennikarz ktory
              opisuje tego typu sprawe w ten sposob musi liczyc sie z tym ze jego atykulem
              zainspiruja sie frustraci i wariaci i skopiuja te zachowania. Podobnie jest z
              tzw. efektem Wertera wystarczy naglosnic i opisac smierc slawnej osoby i w kilka
              godzin rosnie liczna samobojst i "niwytlumaczalnych" wypadkow komunikacyjncy
              (prawdopodobnie ukrytych samobojstw).

Wszystkie okolicznosci obydwu zbrodni jakie do tej pory podano sa identyczne
              pozostaje czekac tylko na to o co zabojca oskarzal Beksinskiego i o ktorej
              godzinie czytal Duzy Format. BRAWO ! Dziwie sie ze jeszcze mnie nie zbanowali na
              forum !
              • rzw MINISTERSTWO PRAWDY 23.02.05, 15:43
                DLACZEGO CIAGLE NA FORUM GW ZNIKAJA POSTY BEZ SLADU. JEZELI NARUSZAJA REGULAMIN
                TO POWINNO TO BYC JASNO NAPISANE ZA CO POST ZOSTAL USUNIETY.

JAK U ORWELLA ......
    • zara2stra Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:09
      To straszne, Straciliśmy jednego z największych
      artystów naszych czasów :( Zupełnie bezsensowna
      zbrodnia - mam nadzieję, że dowiedzą się kto to
      zrobił...
    • trusiaa Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:12
      Szok okropny!
      Beksiński miał niesamowitą wyobraźnię i jeszcze zdolność dzielenia się z nami
      swoimi zupełnie fantastycznymi wizjami. Nikt nie zapełni pustki po nim.
    • wacho2 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:13
      O w mordę..... zamurowało mnie!!!:
      [']
    • luvski Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:14
      Pamietam, jakim szokiem była dla wszystkich smierć Tomka Beksińskiego, na
      którego audycjach radiowych wychowało sie wielu 30 i 40 latków, teraz ta
      bezsensowna śmierć jego ojca, jednego z najoryginalniejszych polskich malarzy.
      Co za cholerna niesprawiedliwość.
    • mixer86 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:19
      szok :(
      [']
      • valllia Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:44
        Pamiętam, po śmierci Tomasza ukazało się wiele atrtykułów, reportaży,
        wspomnień. Przyjaciele przedstawili dość mroczną rzeczywistość - dzieciństwo
        Tomasza, wpływ twórczości ojca na jego skomplikowaną, ostatecznie - neurotyczną
        osobowość, człowieka niezwykle utalentowanego, jednak żyjącego w cieniu ojca -
        mistrza. Kilkakrotne próby samobójcze Tomasza miały mieć swoje głębokie żródła
        w rodzinie. Taka była często wówczas powtarzana diagnoza...
        Czy słuszna?...
        Tak sobie myślę, może mordercą Zdzisława był ktos, kto uznał go winnym śmierci
        Tomasza? Też chory...
        • realista4 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 15:31
          mam takie przeczucie, że masz rację.Choroby Tomka można poszukać w wychowaniu ,
          kiedy był mały, czytałam kiedyś artykuł na ten temat.Potem już nie darzyłam
          sympatia ojca, chociaż bardzo żal
          może ktos faktycznie działal z takich pobudek?
          wyrazy szczerego współczucia składam rodzinie
          • ree-j-bie Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:56
            Jego obrazki nadawały by się na okładki płyt metalowych...
            Niestety, byli lepsi....
            • ree-j-bie Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:57
              sorka za byk ort.
    • karma_zyn Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:26
      szok, zal i smutek...
    • joannadarc Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:29
      Jestem wstrząśnięta, Beksiński był jednym z moich ulubionych malarzy... Z
      pewnością niedługo ktoś podejmie wątek "spiskowy" śmierci obydwu Panów
      Beksińskich - o jakimś Fatum itp., ale to nie ważne - ważne jest - i smutne
      niestety, że w tragicznych okolicznościach polska sztuka straciła jedną ze
      swoich najoryginalniejszych - i pewnie najbardziej "eksportowych" -
      osobowości... Szkoda, naprawdę.
      • kraxa Tak, niedlugo Fakt napisze 23.02.05, 11:38
        Ze to kolejna po zabójstwie (samobojstwie) Frykowskiego i zabójstwie Chojny
        zbrodnia rodziny Wajdów...
    • gothmartek Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:30
      Stało się,nie mogło być gorzej...
      Kamienie już na zawsze zamilkną,świat nie będzie już taki sam.
      Dziękuję Ci za to,że Byłeś,a ten kto Ci to zrobił zasługuje na najgorsze
      tortury.Jeśli istniejesz-Boże-spraw by za tą śmierć zapłacono.
      • lindow1 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:16
        Bóg wiedział, co robi, a Ty prawdziwie po chrześcijańsku zamiast pochylić tę
        czachę wypełnioną trocinami na Tajemnicą bytu prowokujesz Stwórcę. Świat będzie
        taki sam - bardaka, ludzie - nie wyłączają Ciebie - tudzież:kamienie będą nadal
        kamieniami służącymi np. do rozbijania czerepów,szyb w oknach, potykania się o
        nie z przekleństwem - o k...
    • jennifer_e Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:33
      Nie moge w to uwierzyc! Dlaczego??
      Dlaczego ktos tak niesamowity umiera w tak okrutny sposob??
      Jego obrazy, bardziej niz kogokolwiek innego, docieraly do najglebszych
      zakamarkow mojego umyslu. Ta niesamowita przenikliwosc, ta niesamowita wizja,
      ktora posiadal
      Nie moge uwierzyc....
    • plopli Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:34
      (') (') (')
    • lucases Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:35
      brak slow.... jego syn otworzyl mi uszy, on otworzyl mi oczy.
      zapalcie im swieczke.
    • mnieczypor Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:35
      Polska powinna odpowiedzieć za smierć P. Beksińskiego przed całym swiatem,
      ponieważ włożył On ogromny wkład w sztukę całego swiata, nie tylko Polski. To
      kolejny przykład stanu bezpieczeństwa w tym kraju, który nie potrafi zepewnić
      bezpieczeństwa jego najwartościowszym obywatelom. Nie mówiąc już o zwykłych
      ludziach. Jak dobrze, że stamtąd spie...doliłem.
      • synziemi Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:12
        mnieczypor napisał:

> Polska powinna odpowiedzieć za smierć P. Beksińskiego przed całym swiatem,
        > ponieważ włożył On ogromny wkład w sztukę całego swiata, nie tylko Polski. To
        > kolejny przykład stanu bezpieczeństwa w tym kraju, który nie potrafi zepewnić
        > bezpieczeństwa jego najwartościowszym obywatelom. Nie mówiąc już o zwykłych
        > ludziach. Jak dobrze, że stamtąd spie...doliłem.

Zenujaca wypowiedz... Zastanow sie mnieczypor co piszesz bo zginal czlowiek a Ty wykorzystujesz to do przepychania swoich politycznych pogladow. Miej troche respektu dla zmarlego.
      • ego69 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:15
        Co ty za głupoty wypisujesz człowieku, jakieś nowe Jedwabne, czy co? Obrazy
        Beksińskiego bardzo lubiłem, a do jego śmierci nie przyłożyłem ręki, więc mnie
        do swoich chorych pomysłów nie mieszaj, totalniaku!
    • katomek1 żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 12:40
      po śmierci Tomka pomyślałem, po się wyprowadziliscie z Sanoka, byliście tam
      szczęśliwi.. Ale nigdy być moze nie poznałbym Twych prac, a jego audycji..
      Pozostaje mi po Was ogromny BRAK.. sam w sobie.. Tak ciężko być żegnającym..
      Odpoczywaj w spokoju, zaopiekuj sie Synem. Dziękuję, że byłeś. Bóg z Tobą..
      • mukron23 Re: żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 17:13
        ['][']['][']['][']['][']['][']
        • mojazuza Re: żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 19:34
          Gdy pisze się "żegnaj", ma się w zanadrzu przestrzenie pogodzenia,
          racjonalizacji.
          Jak przejść nad tym do porządku codzienności?? To tak, jakby pełzająca śmierć z
          jego obrazów zaczęła pełzać na prawdę.
          • ree-j-bie Re: żegnaj Mistrzu.. [`] <`> [`] 22.02.05, 20:59
            no cóż ...takich jak ty było wielu...
            Setki....
            Byli i będą...
      • p.o.box.77 żegnaj 23.02.05, 15:44
        [`]
    • kicek3 Mnie to wygląda na robotę Młodzieży Wszechpolskie 22.02.05, 12:44
      Oni(LPR i MW) zwalczają w Polsce wolnych artystów. Mają swoją wizję sztuki
      bliskiej socrealizmowi, której idea socjalizmu została zastąpiona jakąś
      nieokreśloną ideą narodu i katolicyzmu(Polaków - Katolików)
      Boję się, po procesach takich jak przeciw Nieznalskiej, psychole z MW już nie
      chodzą do sądów, tylko któryś z nich wziął sprawy w swoje ręce i mógł na
      przykład wymierzyć sprawiedliwość Zdzisławowi Beksińskiemu, który
      przecież "sztuki przyjaznej dzieciom" nie tworzył.
      Przy takiej ogromnej fali fanatyzmu jak ostatnio, taka myśl przychodzi do
      głowy...
      • ego69 Re: Mnie to wygląda na robotę Młodzieży Wszechpol 22.02.05, 20:18
        A lekarstwa już dzisiaj wziąłeś?
    • oben1 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:45
      takie wspaniałe obrazy malował. pozwalały oderwać się od codziennej szarości.
      kto teraz będzie to robił. wielka strata. to był wielki człowiek i wspaniały
      artysta. pokój jego duszy
    • rafgacz Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:46
      w jakim my kraju żyjemy...
      • valllia Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:48
        W takim jak Szwecja gdzie zamordowano premier Anne Lindt, czy taki jak USA
        gdzie zabito Lennona. Wszędzie sa szaleńcy. Tak jest ten świat urządzony...
        • dr_avalanche Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:58
          Dorzucę jeszcze reżysera The van Gogha zabitego w Holandii i presenterkę TV Jill
          Dando zastrzeloną przez szaleńca w Wielkiej Brytanii. No ale dla pewnych osób
          nawet najbardziej ponura okazja jest pretekstem do wypisywania głupot.
          • tees1 przestepczosc w Polsce powyzej sredniej 22.02.05, 14:17
            dr_avalanche napisał:

> dla pewnych osób
            > nawet najbardziej ponura okazja jest pretekstem do wypisywania głupot.

Dla was to jest glupota. Nam idzie o zycie.

Liczba zabojstw w krajach, na 100 tys. mieszkancow:
            - srednio w UE - 1,59
            - w Polsce - 2,05

Liczba zabojstw w stolicach, na 100 tys. mieszkancow:
            - srednio w stolicach UE - 2,28
            - w Warszawie - 4,00

www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs2/hosb1203.pdf
        • smultronstallet Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:01
          [*]
    • knidyjka Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:52
      Pokój Jego Duszy
      (*)(*)(*)
      • ireksp Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:00
        ech.. szkoda bardzo szkoda.. pokój Jego duszy
    • dyabel Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 12:58
      brak słów - kto będzie następny: wyrwą na ulicy torebkę Szymborskiej? okradną
      Lema? a moze jakiś pijany cham pobije na ulicy Holoubka? sciganie przestępstw
      nie powinno sie ograniczać do jakiejś specjalnej strefy w Warszawie - taka
      strefą powinna być cała Polska - a karać powinno się jak najdotkliwiej -
      "kurwujesz" na ulicy - stówka, przewracasz śmietniki? miesiąc pracy przy
      oczyszczaniu szamb - okradasz NFZ? kamieniołomy na kilka lat - wiecie jak szybko
      zbudowalibysmy autostrady dzieki takiej taniej sile roboczej?
    • k-i-k-a Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:05
      ...och, chciałabym by był to jeden z tych makabrycznych żartów, które od czasu
      do czasu trzymały się rodziny Beksińskich, w szczególności Tomasza (vide sprawa
      z klepsydrami).

NEVERMORE na balonie z jednego z obrazów Zdzisława Beksińskiego nabiera
      dodatkowych znaczeń?
    • edytapa Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:10
      Wielka, niepowetowana strata...

Ojciec dołączył do Syna...

Pokój Jego duszy!
    • niunga Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 13:20
      ...Genialny artysta, o ogromnej wyobraźni... Niepowetowana strata dla polskiej
      kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka