robertozo 09.08.05, 09:16 do kogo należy np. dom po zakupie go na kredyt. czy będzie mój a może do chwili spłacenia banku? ps. czy osoba sprzedająca dom ryzyukje. ja chcę kupić a sprzedawca obawia się sprzedaży. jakie są procedury? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: czyja własność 09.08.05, 14:32 Dom należy do Ciebie. Hipoteka to ograniczone prawo rzeczowe - nie daje bankowi żadnych specjalnych praw do nieruchomości. Bank może ją wykorzystać tylko w sytuacji, gdy kredyt nie jest spłacany - wtedy z wykorzystaniem bankowego tytułu egzekucyjnego (po nadaniu mu klauzuli wykonalności przez sąd) komornik może sprzedać dom na licytacji. Właściciel domu obciążonego hipoteką nie może też dokonywać żadnych kroków które doprowdziłyby do obniżenia wartości nieruchomości. W praktyce to jest trudno do wykazania czy zdefiniowania. Sprzedaż domu obciążonego hipoteką to rytunowa sprawa. Nie ma tu żadnego ryzyka. Oczywiście wszystko trzeba zapisać w akcie notarialnym - skąd pójdą pieniądze na co, tak aby hipoteka została zwolniona. Zapraszam do naszych oddziałów po więcej informacji. Odpowiedz Link