b.krakus 28.02.05, 18:35 www.wprost.pl/ar/?O=73659&C=57 Ludzie – czy ja śnię? Jeżeli tak, to niech mnie ktoś uszczypnie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.nikt JESTEM MILE ZASKOCZONY!!! 28.02.05, 18:45 JESTEM MILE ZASKOCZONY!!! Glemp przemówił ludzkim głosem i w dodatku z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
holota_gardlujaca_w_internecie Re: JESTEM MILE ZASKOCZONY!!! 28.02.05, 19:23 Ja rowniez. A w wybiorczej cisza na ten temat. Bo to kolejna "ofiara ktora jest na liscie" i uwaza ze to krok w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Zdecydowane poparcie Prymasa dla lustracji 28.02.05, 18:50 Nie, nie śnisz.Nie znałeś po prostu stanowiska Prymasa. Teraz już znasz. Nie tylko Abp.Życiński ma poglądy polityczne.Inni hierarchowie też mają i -moim zdaniem -znacznie mądrzejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus w oparciu 28.02.05, 18:55 A znasz jakąś przypowieść, która by do tego pasowała? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: w oparciu 28.02.05, 18:56 b.krakus napisał: > A znasz jakąś przypowieść, która by do tego pasowała? znam! Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Czas oczyszczenia 28.02.05, 19:16 Ale która? Ta o wygnaniu kupczących w świątyni? Jeżeli tak, to uważaj, bo to argument obosieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Czas oczyszczenia 28.02.05, 19:21 b.krakus napisał: > Ale która? Ta o wygnaniu kupczących w świątyni? Jeżeli tak, to uważaj, bo to > argument obosieczny. Zwracasz się do mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jedna ze definicji prawdy społecznej 28.02.05, 19:48 Ponieważ nie samymi przypowieściami można przypominać ludziom o rzeczach waznych, pozwolę sobie przytoczyć, jakże aktualną dzisiaj, definicje prawdy społecznej. "Prawda jest roszczeniem do ważności,które wiążemy z wypowiedzeniami, czyniąc z nich twierdzenia(...).Stwierdzając coś, wyrażam zarazem roszczenie, że wypowiedź,w której stwierdzam coś ,jest prawdziwa" Myślę ,że to ostatnie zdanie powinni sobie nad łóżkami powiesić, wszyscy polscy dziennikarze, bez wzgledu na wiek i stopień zaawansowania zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 28.02.05, 20:01 „…roszczenie”?! w stosunku do kogo, do samego siebie? Poza tym pisałeś, że znasz odpowiednią przypowieść. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 28.02.05, 20:10 To prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 28.02.05, 21:08 czyli roszczenie do ważności, które wiążemy z wypowiedzeniami, czyniąc z nich twierdzenia(...), wyrażające zarazem roszczenie, że wypowiedź, w której stwierdzam coś, "jest prawdziwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 02.03.05, 13:54 Rozumiem. No to bulba! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 02.03.05, 14:08 b.krakus napisał: > Rozumiem. No to bulba Gó.. rozumiesz, oprócz bulby tarasa. Gdybyś cokolwiek naprawdę rozumiał, to nie o przypowięści byś , koniu boży , pytał tylko o wykładnie filozofii dialogu, ktłórą inaczej rozumie Prymas a inaczej Abp.Życińskim.Mnie bliżej do rozumienia Prymasa."Prawda Was wyzwoli" kapujesz teraz , wypierdku smoka wawelskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 02.03.05, 14:14 Opanuj się, bo to trochę to nie po chrześcijańsku. Może Ci i bliżej do „rozumienia Prymasa”, ale obawiam się, że on Twoich wywodów też by nie pokapował. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Jedna ze definicji prawdy społecznej 02.03.05, 14:23 Cóż Ty wiesz o chrześcijaństwie, że rościsz sobie prawo do wyrokowania, co jest po chrześcijańsku a co, trochę, nie jest? Obawiaj sie raczej o własne rozumienie a nie o rozumienie Prymasa.Z tego co piszesz wnioskuje ,że wiedzę, na poruszane przez siebie tematy,masz tak dużą, jak ziarnko gorczycy. Chcesz o coś zapytać to zapytaj a ja jak bedę wiedział, to Ci odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus wspominasz o filozofii dialogu.. 02.03.05, 15:40 ..a zaraz potem mi bluzgasz. Co jest prawdziwe? A teraz drugie pytanie, ale najpierw cytat z wywiadu: „ - Przeciwnicy lustracji twierdzą, że nie można karać tajnych współpracowników reżimu, skoro przebaczyło się współpracownikom jawnym. - Mamy tu pewien paradoks. Logicznie rzecz biorąc, lustrację powinna poprzedzać dekomunizacja, czyli jakieś rozliczenie twórców systemu komunistycznego. Myślę, że prędzej czy później od tego nie uciekniemy”. - Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: wspominasz o filozofii dialogu.. 02.03.05, 18:10 b.krakus napisał: > ..a zaraz potem mi bluzgasz. Co jest prawdziwe? Co ma piernik do wiatraka.Bluzgam ponieważ zaczynasz prazyć intelektem z bliska a masz go stanowczo za mało na powazną rozmowę. > > A teraz drugie pytanie, ale najpierw cytat z wywiadu: > > „ - Przeciwnicy lustracji twierdzą, że nie można karać tajnych współpraco > wników > reżimu, skoro przebaczyło się współpracownikom jawnym. > - Mamy tu pewien paradoks. Logicznie rzecz biorąc, lustrację powinna poprzedzać > > dekomunizacja, czyli jakieś rozliczenie twórców systemu komunistycznego. Myślę, > > że prędzej czy później od tego nie uciekniemy”. > - Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: wspominasz o filozofii dialogu.. 02.03.05, 18:12 Acha. No to bulba! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: wspominasz o filozofii dialogu.. 02.03.05, 19:04 b.krakus napisał: > Acha. No to bulba! Długo to trwało, ale wreszcie dotarło.Taras. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Czas oczyszczenia 01.03.05, 13:01 Tak tylko podbijam. Warto, bo o Glempie jakos cicho w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Papież i Prymas zdają się mówic jednym głosem 01.03.05, 13:28 Papieski "Szybki rozwój" i stanowisko Prymasa są w niesmak srodowisku GW. Powody zrozumiemy lepiej po poznaniu treści listu. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Nikt do tego artykulu sie nie odwoluje 02.03.05, 20:56 Albo ja glucha jestem. Eliminuja Glempa z polityki? Odpowiedz Link Zgłoś
szejk_zbir glejt jaruzelski 02.03.05, 20:19 "Skoro bowiem spotykałem się wtedy z gen. Jaruzelskim, to pospolitym esbekom nie wypadało już za mną chodzić". Logika zelazna. Odpowiedz Link Zgłoś