Dodaj do ulubionych

Dobrze, że Niemcy już tego nie robią

IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 20:25
Henryk I. Jego dziełem, a następnie dziełem jego syna było skierowanie państwa
niemieckiego na drogę ekspansji. Dążyli także do wzmocnienia swojej władzy w
królestwie oraz pozycji Niemiec w Europie.
Pierwszym posunięciem Henryka I było narzucenie zwierzchności Słowianom
Połabskim, którzy do tej pory pozostawali w dość luźnych stosunkach z państwem
Karola Wielkiego, Obodrzycom i Wieletom. Opanował ziemie pomiędzy Łabą i
Soławą. Na tych ostatnich terenach Henryk I przeprowadził akcję pacyfikacyjną
i kolonizacyjną. Akcja pacyfikacyjna przebiegała bardzo prosto - należało
ściąć wszystkich mężczyzn, natomiast później była kolonizacja polegająca na
tym, że kobiety i dzieci przesiedlano w głąb państwa, a na terenach zajętych
osiedlali się rycerze niemieccy.
W ten sposób Henryk I zapoczątkował masowy terror, który od tej pory będzie
częstym narzędziem Niemców w walce ze Słowianami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.upc.chello.be 18.06.02, 20:30
      A gdzie zakonczenie?No wydukaj,ze UE to juz za Henryka byla a teraz to tylko
      kontynuacja.
      • Gość: prowokat Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 20:33
        już wtedy próbowali odrodzić Cesarstwo, oparte na żywiole germańskim, nie
        udało im się to, ale mażenia pozostały i próbują dalej.
    • Gość: Wh Rower Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.acn.waw.pl 18.06.02, 20:30
      Gość portalu: prowokat napisał(a):

> Henryk I. Jego dziełem, a następnie dziełem jego syna było skierowanie państwa
      > niemieckiego na drogę ekspansji. Dążyli także do wzmocnienia swojej władzy w
      > królestwie oraz pozycji Niemiec w Europie.
      > Pierwszym posunięciem Henryka I było narzucenie zwierzchności Słowianom
      > Połabskim, którzy do tej pory pozostawali w dość luźnych stosunkach z państwem
      > Karola Wielkiego, Obodrzycom i Wieletom. Opanował ziemie pomiędzy Łabą i
      > Soławą. Na tych ostatnich terenach Henryk I przeprowadził akcję pacyfikacyjną
      > i kolonizacyjną. Akcja pacyfikacyjna przebiegała bardzo prosto - należało
      > ściąć wszystkich mężczyzn, natomiast później była kolonizacja polegająca na
      > tym, że kobiety i dzieci przesiedlano w głąb państwa, a na terenach zajętych
      > osiedlali się rycerze niemieccy.
      > W ten sposób Henryk I zapoczątkował masowy terror, który od tej pory będzie
      > częstym narzędziem Niemców w walce ze Słowianami.

A ja, jak kto głupi, już myślałem, że przestali się tego, no wiesz, rozmnażąć
      • Gość: prowokat Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 20:45
        > A ja, jak kto głupi, już myślałem, że przestali się tego, no wiesz, rozmnażąć

to też, jak najbardziej
        • Gość: Wh Rower Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.acn.waw.pl 18.06.02, 21:03

> > A ja, jak kto głupi, już myślałem, że przestali się tego, no wiesz, rozmna
          > żąć
          >
          > to też, jak najbardziej

Mieszkałem parę lat temu coś koło miesiąca w takiej bawarskiej miejscowości Herrsching, na da sporym jeziorem, i fakt - sporo mlodych par, samochody, rodzinne domy, ale dzieciaków, wózków, mamuś plotkujących na ławkach, tego tam nie było.

Co sie tam rzucało w oczy przeciętnemu polskiemu katolikowi nie przyzwyczajonemu do fanaberii, to to, że w całej tej okolicy przydrozne figury Chrystusa na krzyzu malowane były złotą farbą. Może to i stary zwyczaj, absolutnie nie mam pojecia, ale jakoś ten złoty Jesus kojarzył mi sie z brakiem dzieci.

Ale z drugiej strony jest ich i tak o parędziesiat milionów wiecej niz nas.
          • Gość: prowokat Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 21:08
            niestety i polaków ubywa
            • Gość: Skrzypek Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.tpnet.pl / *.interklub.pl 19.06.02, 01:10

> niestety i polaków ubywa

Nie ubywa ylko emigrują. Rodzi się więcej niż umiera.
              Jeżeli będziemy dalej żyć w socjalistycznym bagnie to zacznie ubywać napewno.

• Gość: Pipin-2 UZUPELNIENIE IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 18.06.02, 21:26
      Wszystko to odbywalo sie w cieniu KRZYZA i za poparciem Watykanu.......ale o
      tym sie nie mowi,wazne zeby Niemcow podpieprzyc za wszelka cene.
      Zreszta Niemcow jako Narodu wtedy nie bylo,bo Niemcy i inne narody Europy
      powstaly dopiero w XIX wieku.......
      • Gość: prowokat Re: A właśnie, że nie prawda IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 21:34
        władcy Niemiec, z równą zajadłością co ze słowianami walczył z Rzymem,
        Otton I (syn Henryka) został ukoronowany na cesarza rzymskiego.
        Koronacja cesarska znowu odbyła się w Akwizgranie. Papież samą koronację
        potraktował jako gest mało istotny, nie zamierzał dotrzymywać układu. Kiedy
        Otton I opuścił tereny państwa kościelnego, rozpoczął spiskować przeciwko
        cesarzowi. W takiej sytuacji cesarz wrócił do Rzymu i zdetronizował papieża.
        Na papieskim tronie cesarz posadził swego kandydata.
        • Gość: Pipin-2 UZUPELNIENIE IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 18.06.02, 21:36

> władcy Niemiec, z równą zajadłością co ze słowianami walczył z Rzymem,
          > Otton I (syn Henryka) został ukoronowany na cesarza rzymskiego.
          > Koronacja cesarska znowu odbyła się w Akwizgranie. Papież samą koronację
          > potraktował jako gest mało istotny, nie zamierzał dotrzymywać układu. Kiedy
          > Otton I opuścił tereny państwa kościelnego, rozpoczął spiskować przeciwko
          > cesarzowi. W takiej sytuacji cesarz wrócił do Rzymu i zdetronizował papieża.
          > Na papieskim tronie cesarz posadził swego kandydata.

Walczyli o przywodctwo w Chrzescijanstwie : Kto bedzie zwierzchnikiem ?
          • Gość: prowokat Re: UZUPELNIENIE IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 21:42
            raczej o przywództwo świeckie,
            • Gość: Pipin-2 Re: UZUPELNIENIE IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 18.06.02, 21:54

> raczej o przywództwo świeckie,

O jedno i drugie .
              Tyle,ze Papieze byli gorsi i wygrali......coz dzicz zazwyczaj wygrywa......
      • Gość: Wh Rower Niemcow podpieprzyc IP: *.acn.waw.pl 19.06.02, 10:13
        Gość portalu: Pipin-2 napisał(a):

> Wszystko to odbywalo sie w cieniu KRZYZA i za poparciem Watykanu.......ale o
        > tym sie nie mowi,wazne zeby Niemcow podpieprzyc za wszelka cene.

A to banda, u Niemców taki Ordnung, a tu nic tylko żeby ich podpieprzać.

Por.:

Magister Pipek historyk sztuki
        Jął zgłębiać w Rzymie kanon swej nauki
        Schlał się przy Colosseo
        Zarzygał przy Museo
        Na Foro szczał i plótł banialuki

• Gość: Jaceq Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.szeptel.net.pl 18.06.02, 22:46
      Psiakrew, a już się bałem, że chcesz województwo brandenburskie wcielić do RP, a Berlin przemianować na
      Kopanicę.
      • Gość: prowokat Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 22:59
        a skąd te obawy?
        • Gość: Jaceq Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.szeptel.net.pl 18.06.02, 23:03

> a skąd te obawy?

Tak sobie próbowałem coś przyłatać do Twego wspomnienia o czystkach etnicznych Henryka.
          Na razie nic innego mi nie pasuje.
          • Gość: prowokat Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.telimeny / 192.168.0.* 18.06.02, 23:18
            a dlaczego akurat to?
            • Gość: Karlik Re: Dobrze, że Niemcy już tego nie robią IP: *.cpool2.quickclic.net 19.06.02, 00:09
              Po wojnie problem ekspansji Niemieckiej zostal definitywnie rozwiazany poprzez
              przesiedlenie ludzi pochodzenia niemieckiego ze srodkowej Europy do samych
              Niemiec co polozylo kres istnieniu Prus,a Niemcy bez Prus to jak czlowiek bez
              zebow,no a zdrugiej strony nie zapominajmy ze traktaty z Jalty i Poczdamu
              obowiazuja caly czas,i jak powiedzial w Pradze w zw;z dekretami Benesza premier
              WB Blair sa one niezmienialne i zaakceptowane przez wszystkie panstwa swiata,i
              tylko wojna moze je zmienic,a tego niemcy juz nie zrobia,pyrsk.
    • Gość: zyx czemu Slowianie boja sie Niemcow , nie na odwrot? IP: *.rdu.bellsouth.net 19.06.02, 00:03
      Ponad 1000 lat byucia w oslej lawce historii, tchorzostwa, beztroskiego
      nieprzygotowania?

> Henryk I. Jego dziełem, a następnie dziełem jego syna było skierowanie państwa
      > niemieckiego na drogę ekspansji. Dążyli także do wzmocnienia swojej władzy w
      > królestwie oraz pozycji Niemiec w Europie.
      > Pierwszym posunięciem Henryka I było narzucenie zwierzchności Słowianom
      > Połabskim, którzy do tej pory pozostawali w dość luźnych stosunkach z państwem
      > Karola Wielkiego, Obodrzycom i Wieletom. Opanował ziemie pomiędzy Łabą i
      > Soławą. Na tych ostatnich terenach Henryk I przeprowadził akcję pacyfikacyjną
      > i kolonizacyjną. Akcja pacyfikacyjna przebiegała bardzo prosto - należało
      > ściąć wszystkich mężczyzn, natomiast później była kolonizacja polegająca na
      > tym, że kobiety i dzieci przesiedlano w głąb państwa, a na terenach zajętych
      > osiedlali się rycerze niemieccy.
      > W ten sposób Henryk I zapoczątkował masowy terror, który od tej pory będzie
      > częstym narzędziem Niemców w walce ze Słowianami.

• Gość: prowokat Re: czemu Slowianie boja sie Niemcow , nie na odwrot? IP: *.telimeny / 192.168.0.* 19.06.02, 09:01
        a o co ci chodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka