Dodaj do ulubionych

Wstyd mi za Glempa.

04.04.05, 00:39
Kim jest Glemp? Podobno jest Prymasem Polski. Podobno papież był mu niezwykle
bliski. Owszem, był mu bliski do czasu!

Gdzież był Glemp, gdy papież umierał? Grzał się w Argentynie. Gdzie było wtedy
jego miejsce? Przy papieżu. Glemp pokazał kim jest. Dla mnie,
niepraktykującego, jest on ledwie cieniem pięty kard. Wyszyńskiego.
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 00:42
      Zapewne Warka, przesadzasz, ale masz rację do Kard. Wyszyńskiego, Glemp się nie
      umywa.
      • firaneczka Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 01:00
        Gdyby nie Papież Polak to katolicyzm by w Polsce był na marginesie.
        • kropekuk No to wypada pogratulowac "glebi" wiary... 04.04.05, 01:03

• edico Re: No to wypada pogratulowac "glebi" wiary... 04.04.05, 08:27
            Glemp nie po raz pierwszy popisuje sie "wielkim" wyczuciem nie tylko taktu ;(
            • slon2002 pamiętamy,co Glemp robił na początku stanu wojenne 05.04.05, 13:18
              Pamiętamy doskonale, co Glemp robił tuż po ogłoszeniu stanu wojennego.
              Bandyta Jaruzelski chciał go nawet włączyć do WRON-y.
              • slon2002 wystarczy spojrzeć na buźkę tego "ojczulka" 05.04.05, 13:27
                i już widać jaki to "baranek".
                Ryj zbujecki i dziki.
              • janbezziemi Re: pamiętamy,co Glemp robił na początku stanu wo 05.04.05, 17:48
                Jestes,słoniu, nie tylko bandytą,ale i wredna malpą. Guzik wiesz a wypowiadasz
                sie jak ostatni ****!
        • kuuba Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 08:32
          firaneczka napisał:

> Gdyby nie Papież Polak to katolicyzm by w Polsce był na marginesie.
          >

Dziecinko popytaj dorosłych, że w tym kraju nikt nie myślał nawet, że Polak
          może być Papieżem a katolicyzm (jak Ty to nazywasz)był najsilniejszy. A co do
          ateistów - nie przeszkadzaja mi w niczym, wolny wybór, ale na miłość Boską po
          co wypowiadają się w sprawach wiary, skoro z urzędu i właśnie wyboru nie mają o
          tym zielonego pojęcia. A założenia jakie sobie robisz na tamtym forum są z
          gruntu fałszywe.
          • jhfghsdjzfgcv Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 19:16
            A co do
            > ateistów - nie przeszkadzaja mi w niczym, wolny wybór, ale na miłość Boską po
            > co wypowiadają się w sprawach wiary, skoro z urzędu i właśnie wyboru nie mają o
            > tym zielonego pojęcia.

Jak to katolik - niewykształcony, ale szczeka. Ateiści bigotku, zostali dlatego ateistami, bo głębiej i
            lepiej od innych tę wiarę poznali i zrozumieli.
            • aron2004 Re: Wstyd mi za Glempa. 05.04.05, 17:42
              > Jak to katolik - niewykształcony, ale szczeka. Ateiści bigotku, zostali dlatego
              > ateistami, bo głębiej i
              > lepiej od innych tę wiarę poznali i zrozumieli.

no to może niech ateiści wybierają Papieża, a nie kardynałowie.
              ciekawe czy Hitler i Stalin lepiej poznali wiarę i zrozumieli bo też przypadkowo byli ateistami.
            • joannabarska Nie mowmy o ateistach 05.04.05, 17:53
              Konczyłam KUL (dzis im. Jana Pawła II),nie uważam,bym tam pogłebila
              wiare,jestem chyba osoba wierzaca,ale po swojemu.Szanuje przekonania innych,ale
              powiem ,ze znam ateistow,ktorzy znaja religie katolicka od podstaw,a dogmaty
              lepiej niz niejeden ksiadz.
        • marys_ofo Re: Wstyd mi za Glempa. 07.04.05, 23:35
          i może było by dobrze z tym margnesem ...
    • jack20 Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 01:06
      Co ty czlowieku pieprzysz?
      Prymas byl tam gdzie mial byc w tym czasie.
      Udzielal wywiadow i artykulowal swoje zdanie.
      Nie chciales tego widziec to nie insynuuj czegos co nie mialo miejsca.
      Ameryka lacinska jest bardzo wazna dla Kk.
      Ta twoja "wiara" i troska o kk budzi we mnie co najmniej mieszane uczucia.
      • warka_strong Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 11:14
        Powłujesz się na wywiady i wypowiedzi Glempa. To dobrze.

Ja miałem kazję wysłuchać obszernych fragmentów jego homilii, którą wygłosił w
        Buenos Aires. Powiem szczerze, była równie bezbarwna i "mechaniczna" jak
        sobotnie pożegnanie papieża przez Kwaśniewskiego.
    • pemu Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 06:20
      Piszecie,ze Ameryka Południowa jest bardzo ważna..

pewnie,że tak, "kasa, misiu, kasa", co go interesują uroczystości żałobne.
    • p.smerf Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 06:35
      A co to za różnica, gdzie się ktoś martwi? Czy ci którzy martwią się teraz w
      Rzymie, martwią się mniej niż ci w Krakowie.
    • pankasztelan Re: Wstyd mi za Glempa. 04.04.05, 15:51
      Polsce brakuje wlasnie takiego Wyszynskiego, oj brakuje...
    • andrzej105 papież umierał a on od wtorku 29 marca grzał się w 04.04.05, 18:09
      ciepłych krajach. wraca dzisiaj o 18.50 . oby jego nie wygwizdali.
    • major.dudek Wstyd panie Glemp !!! 04.04.05, 18:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=22380396
      • onm Re: Wstyd panie Glemp !!! 04.04.05, 20:11
        P.smerf się niestety bardzo myli. W przypadku Glempa nie jest wszystko jedno
        gdzie on się martwi. Otóż nie jest on po prostu katolikiem czy po prostu kim?,
        dla kogo ?mierć papieża jest ważna. Jest on przede wszystkim biskupem, czyli
        pasterzem i jego kundelkowym obowišzkiem jest być ze swoimi owieczkami, czyli
        wiernymi z archidieceji warszawskiej. Jak powinien zachować sie taki pasterz,
        pokazał abp. Macharski w Krakowie, który modlił się z wiernymi i przypominał
        im, żeby nie popadali w histerię, bo dla chrzescijanina ?mierć nie jest końcem.
        Nawet dla mnie - niewierzšcego - słowa Macharskeigo były kojšce.
        Nie twierdzę, że powrót Glempa by co? dał, ten człowiek bez charyzmy nie wiele
        moze zrobić. Chodzi mi tylko o to, że zdecydował się byc księdzem, potem
        zgodził się przyjšć sakrę biskupiš, nie odmówił prymasostwa, no to niech
        wypełnia swoje obowišzki wobec powierzonych mu owieczek.
        • warka_strong Re: Wstyd panie Glemp !!! 04.04.05, 21:22
          Oczywiście, że w takiej sytuacji nie jest wszystko jedno. Obowiązkiem Glempa
          wobec wiernych w Polsce był natychmiastowy powrót. Każdą "wizytę" moża przerwać.

Tylko do tego trzeba czegoś więcej niż klasy. Trzeba charakteru i wielkości.
          Tego Glempowi zdecydowanie brakuje.
    • warka_strong Re: Wstyd mi za Glempa. 05.04.05, 11:33
      Moją opinię potwierdza jego "wypowiedź" jakoby zrobił wszystko to, co do niego
      należało.

Nie zawaham się powiedzieć, iż Glemp to poważna pomyłka w polskim kościele.
      • habibi77 Re: Wstyd mi za Glempa. 05.04.05, 12:07
        Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.
        I jeszcze tekst, że zrobił wszystko.... zwalił mnie z nóg. Ładnie traktuje
        swoja posługę nie ma co.
    • papierz A mnie za tych wszystkich darmozjadow! 05.04.05, 14:11
      warka_strong napisa?:

> Kim jest Glemp? Podobno jest Prymasem Polski. Podobno papiez˙ by? mu niezwykle
      > bliski. Owszem, by? mu bliski do czasu!
      >
      > Gdziez˙ by? Glemp, gdy papiez˙ umiera?? Grza? sie˛ w Argentynie. Gdzie by?o wtedy
      > jego miejsce? Przy papiez˙u. Glemp pokaza? kim jest. Dla mnie,
      > niepraktykuja˛cego, jest on ledwie cieniem pie˛ty kard. Wyszyn´skiego.
      >
      >
    • bm_ka Re: Wstyd mi za Glempa. 05.04.05, 15:10
      Dziś rano w radiu (Jedynka) Glemp powiedział ze "nic nie pomógłby Papieżowi"
      gdyby szybciej wrócił i że on uważa (sic) iż zrobił to co do niego należało.
      Moim zdaniem jego postępek i brak pokory, lekceważący ton w cytowanej
      wypowiedzi to skandal, nie tego oczekiwaliśmy od prymasa Polski.
      "La Repubblica" napisała że "wiadomo było trudnych stosunkach między prymasem
      a Papieżem" - na czym polegał konflikt, może mnie ktoś oświecić?
    • 9111951u Re: Wstyd mi za Glempa. 05.04.05, 15:13
      warka wstydzi się za wszystkich tylko nie za samego siebie, to taki przyklad
      sąsiada z Jedwabnego !
    • prawdziwy_polak_katolik Glemp to katolewak. Tylko Ojciec Rydzyk jest dobry 05.04.05, 15:27
      Katolewaki podnoszą głowę po śmierci Wielkiego Polaka!
      • warka_strong Re: Glemp to katolewak. Tylko Ojciec Rydzyk jest 07.04.05, 20:34
        prawdziwy_polak_katolik napisał:

> Katolewaki podnoszą głowę po śmierci Wielkiego Polaka!
        =====
        Katolicy "inaczej" po jego śmierci też nie stali się miłośnikami prawdy.
    • major.dudek "La Republica" o J Glempie 05.04.05, 15:37
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34280,2638754.html
      • doomsday Radio Maryja Papiez i Prymas Glemp 05.04.05, 23:02
        Stosunki miedzy ojcem Swietym i Prymasem popsuly sie dopiero w polowie lat 90
        tych ,kiedy to Prymas zazadal publicznie (opublikowal list do Prowincjala
        Redemptorystow w Rzeczpospolitej ) usuniecia z Radia Maryja Ojca Dyrektora
        Tadeusza Rydzyka .
        Z moich osobistych kontaktow w Watykanie , a mieszkalem w Rzymie dosc dlugo ,
        wiem ,ze Papiez szczegolnie cenil sobie ojca Rydzka i jego Radio do samego
        konca , mowilo sie nawet wsrod najblizszego personelu ,ze Ojciec Swiety kazdy
        atak na Radio Maryja w mediach w Polsce i czasami zagranica odchorowywal ,
        wtedy wlasnie powalala go grypa , zapalenie ploc i inne powazne dolegliwosci .
        Kiedy sie popatrzy na okresy atakow chociazby o tym maybachu ,czy
        film "Imperium Ojca Rydzyka" i porowna to z okresem chorob Papieza ,to
        widac ,ze to sie wszystko nakladalo .

Jak bardzo zimne to byly stosunki widzieli wszyscy , kiedy Ojciec Swiety na
        glownym oltarzu w Toronto w 2002 roku (spotakanie z mlodzieza swiata ) wital
        dostojnikow kosciola ze wszystkich kontynentow , w tym takze kardynalow i
        biskupow z Polski. Dla kazdego z nich znalazl pare slow ,chwilke rozmowy ,
        jedynego ,ktorego zupelnie zbyl , byl wlasnie Prymas Glemp , widzialo to wiele
        milionow ludzi , tam na miejscu i w telewizji . Widzilaem to sam z odleglosci
        moze trzech metrow , pracowalem przy zabezpieczeniu tej imprezy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka