Dodaj do ulubionych

UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!!

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 09:50
Parlament Europejski wezwie w tym tygodniu Polskę i Irlandię do zniesienia
zakazu zabijania dzieci poczętych - napisał prestiżowy paneuropejski
tygodnik "The European Voice". W raporcie przygotowanym przez belgijską
socjalistkę Anne Van Lancker wskazano, że te dwa katolickie kraje mają
najbardziej restrykcyjne prawo w kwestiach zabijania życia poczętego.
Tygodnik cytuje również polską minister ds. europejskich Danutę Huebner.
Komentując raport, minister stwierdziła, że w Polsce "toczy się żywa debata na
temat liberalizacji prawa aborcyjnego". - Nie sądzę, żebyśmy mogli zmienić to
prawo przed wejściem do UE - powiedziała minister Huebner.

- To kolejny dowód na narzucanie przez UE swych norm moralnych a w zasadzie
amoralnych
Obserwuj wątek
    • Gość: prowokat Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.telimeny / 192.168.0.* 02.07.02, 09:58
      to jest tzw. integracja społeczna o której mówią eurokatole (nie tylko oni,
      ale jakoś szczególnie mi zaangażowana wypowiedź pani eurokatoliczki na ten
      temat zapadła w pamięć) i która obok integracji gospodarczej i kulturowej ma
      byc podstawą, fundamentem UE.
      • Gość: Lekarka Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 10:58
        Tak panie Oszolomie swieta racja.Ja w imieniu polskich ginekologow rowniez
        protestuje przeciwko zabijaniu dzieci poczetych w szpitalach i za darmo.Nie
        pozwala nam na to klauzula sumienia i przysiega swietego Hipokratesa.Ta ustawa
        jest bardzo dobra i nie nalezy jej zmieniac.
        Jezeli juz ewentualnie jakas kobieta naprawde bardzo chce to my lekarze nie
        pozostajemy obojetni.Dajemy jej mozliwosc pozbycia sie klopotu w naszym
        prywatnym gabinecie za jedyne 2000 zl.No chyba,ze jest po 12 tygodniu no to
        wtedy cena wzrasta do 3000 zl(ale to juz babsko same sobie winne,ze czekalo tak
        dlugo)Takze my lekarze ginekolodzy nigdy nie pozwolimy na zliberalizowanie tej
        ustawy.Precz z niemoralna UE.!!!!!Amen
        • lear Re: Pani Lekarko Aniu 02.07.02, 11:25
          a kto się kazał tym panią za przeproszeniem rżnąć. Nie mam pieniędzy to wyrwę
          chwasta, bo wózek kosztuje i pieluchy też. Powiedz mi dlaczego w takim razie
          nie zabijac z powodów ekonomicznych np staruchów, płody jeszcze nie są
          przydatne, staruchy już nie są przydadne. Czemu bym starej matki albo ojca nie
          miałbym zabić, np. chorzy są leki drogie, miejsce w domu zajmują, a ja jestem
          na bezrobociu. Powody społeczne, jak najbardziej.
          • Gość: Lekarka Re: Pani Lekarko Aniu IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 11:29
            Ale o co chodzi przeciez wyraznie napisalam,ze jestem przeciwna liberalizacji
            ustawy?Gdzie krolu widzisz problem.Co sie znowu nie podoba.?
            • lear Re: Pani Lekarko Aniu 02.07.02, 11:33
              posiadłem wiedzę tajemną czytania piałych palmek pomiedzy czarnymi znaczkami.
              • Gość: Jaceq Re: Pani Lekarko Aniu IP: *.szeptel.net.pl 02.07.02, 18:37
                lear napisał(a):

> posiadłem wiedzę tajemną czytania

Nie sądzę. Ania nie pisała o aborcji, ale o stosunku tzw. środowiska lek. do aborcji.
                • martijn Re: Pani Lekarko Aniu 04.07.02, 20:47
                  Gość portalu: Jaceq napisał(a):

> lear napisał(a):
                  >
                  > > posiadłem wiedzę tajemną czytania
                  >
                  > Nie sądzę. Ania nie pisała o aborcji, ale o stosunku tzw. środowiska lek. do ab
                  > orcji.

A mi się wydaje, że ty nawet nie czytasz tych czarnych plamek.

(...)Ja w imieniu polskich ginekologow rowniez
                  protestuje przeciwko zabijaniu dzieci poczetych w szpitalach i za darmo. (...)
                  Jezeli juz ewentualnie jakas kobieta naprawde bardzo chce to my lekarze nie
                  pozostajemy obojetni.Dajemy jej mozliwosc pozbycia sie klopotu w naszym
                  prywatnym gabinecie za jedyne 2000 zl. (...)

• Gość: Ania Re: Pani Lekarko Aniu IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 11:33
            lear napisał(a):

> a kto się kazał tym panią za przeproszeniem rżnąć. Nie mam pieniędzy to wyrwę
            > chwasta, bo wózek kosztuje i pieluchy też. Powiedz mi dlaczego w takim razie
            > nie zabijac z powodów ekonomicznych np staruchów, płody jeszcze nie są
            > przydatne, staruchy już nie są przydadne. Czemu bym starej matki albo ojca nie
            > miałbym zabić, np. chorzy są leki drogie, miejsce w domu zajmują, a ja jestem
            > na bezrobociu. Powody społeczne, jak najbardziej.

A o jakiej aborcji Ty mowisz z powodow ekonomicznych?Ktora biedna kobiete stac na
            zabieg za 2000 -3000 zl?

hahahaha

• lear Re: Pani Lekarko Aniu 02.07.02, 11:35
              woli dać 2000 teraz niż paredziesiat tysięcy przez najbliże parenaście lat,
              czytsa kalkulacja
              • Gość: adam Jak jakas pania nie stac IP: *.client.attbi.com 02.07.02, 15:09
                to moze do mnie przyjechac.
                Tez lubie seks, a na wychowanie dodtkowego dziecka zawsze tu mi wystarczy.
                Moze by tak powoli wprowadac islam albo jakies praslowianskie wierzenia zeby
                tych co stac mogli roztoczyc opieke nad wieksza iloscia kobiet?
          • mpsps Re: Pani Lekarko Aniu 02.07.02, 16:40
            w czasach klonowania plody sa przydatne , dlatego wiec uwazam, ze pozbywanie sie plodow to czyste
            marnotrawstwo narzadow, ktore przeciez mozna wykorzystawac dla ratownia zdrowia innych ludzi. uwazam
            wiec podobnie jak O. ze pozbywanie sie plodow jest skandaliczne!!!
    • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 11:35
      To sa ceny w Warszawie. A za wschodnia granica jest ponoc znacznie taniej.
      • lear głos doświadczonej kobiety zawsze jest cenny 02.07.02, 11:37
        i należy się z nim liczyć
        • Gość: Hania Re: głos doświadczonej kobiety zawsze jest cenny IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 11:39
          lear napisał(a):

> i należy się z nim liczyć

Drogi Learze, Twoja niby ironiczna uwaga jest chybiona - jestem przeciwniczka
          aborcji.
          • Gość: Ania Re:Ustawe nalezy zostawic!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 11:55
            Poniewaz kto chce i tak moze ciaze usunac ,wiec ja uwazam,ze ustawy nie wolno
            ruszac.Dlaczego?
            Zaczna sie znowu dlugie debaty sejmowe.Sobecka jest potezniejsza od Grzeskowiak
            wiec jak walnie glowa w kolumne to moze ja rozwalic.
            Rydzyk zjedzie do Warszawy,pozrywa z lozek wszystkie emerytki.Zaczna sie
            blokady ,parady itd....
            Wyobrazacie sobie pod sejmem bitwe emerytek wspartych przez Kolibra z
            mlodziezowka UP?Przeciez to pojdzie w swiat.Nie jestem zdecydowana
            przeciwniczka ruszania tej ustawy.Chyba zaczne wywierac naciski na Bruksele
            zeby sie odczepili .
            • Gość: Hania Re:Ustawe nalezy zostawic!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 11:58
              Szczerze mowiac, wyobrazam sobie co sie bedzie dzialo! Juz lepiej cos by sie
              ruszylo w zakresie powszechnej dostepnosci srodkow antykoncepcyjnych i edukacji
              seksualnej. Ale to rownie drazliwe tematy i Sobecka moglaby nie tylko kolumny,
              ale i pare innych rzeczy na koszt podatnika porozwalac. Dal nam przyklad posel
              Tomczak jak rozwalac mamy.
              • Gość: zak Re:Ustawe nalezy zostawic!!!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.07.02, 13:06
                belgijska socjalistka Anne Van Lancker - to nie jest przypadkiem nasza forumowa
                ania???????
                • Gość: Ania Re:Ustawe nalezy zostawic!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 13:09
                  Gość portalu: zak napisał(a):

> belgijska socjalistka Anne Van Lancker - to nie jest przypadkiem nasza forumowa
                  >
                  > ania???????

Imie niby sie zgadza poglady tez.A wiec....
            • Gość: dziwak Re:Ustawe nalezy zostawic!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.02, 09:13
              Droga kolezanko Aniu, popatrz wkoncu na to wszystko innym spojrzeniem a nie
              tylko przez pryzmat tego co robia "czarni". Oni chca wladzy i wplywow.Nie chca
              stracic przywilejow i kasy.Tak samo nie wazne sa takie rozgrywki czy ktos
              wyjdzie na ulice w tym wydaniu.Czy to naprawde sredniowieczna Polska.Chyba tak.
              Niedosc ze jak zwykle walka o wplywy i napelnianie cwaniacko wlasnych kieszen
              to do tego zacofanie.Przykre to.
      • Gość: Ekonom Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.vic.bigpond.net.au 02.07.02, 15:31
        Gość portalu: Hania napisał(a):
        To sa ceny w Warszawie. A za wschodnia granica jest ponoc znacznie taniej.
        E: W mojej prywatnej klinice na eksterytorialnym terenie
        ambasady Izraela, robie to nawet na kredyt. Niski procent,
        umiarkowane ceny, pelna legalnosc, fachowosc i dyskrecja.
        Jak bachora nie da sie nam usnac, to zwracamy wszystko co do
        grosza! I dajemy paczke pieluch za darmo!
        Informacje w portierni Ambasady.
        Ekonom

• Gość: Balzer Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.153.7.* 02.07.02, 13:41
      To nie UE powinna nam to narzucac, sami juz dawno powinnismy sie pozbyc tej
      ustawy.
      Moze nareszcie cos sie ruszy.
      • Gość: komodor Re: UE ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 14:27
        To nie UE naciska tylko coraz więcej ludzi w Polsce chce powrotu do cywilizacji
        i wyrwania się z piekła państwa wyznaniowego.
        Tym co z taką pogardą wyrażają się o kobietach w ciąży to przypominam, że w tym
        akcie zawsze biorą udział 2 osoby.
        Dalsze dyskusje na temat aborcji są bezcelowe ponieważ każda ze stron powtarza
        swoje argumenty.
        Ja tylko zwrócę uwagę na fakt, że coś w tym musi być ,że najwieksi przeciwnicy
        aborcji to między innymi Hitler i Stalin.Ulubiony problem totalitaryzmu?
        • Gość: adam A ja sadze ze to zydzi szykuja Judopolonie 2 IP: *.client.attbi.com 02.07.02, 15:11
          i chca ograniczyc liczbe ludnosci w POLSCE.

Kto nie czytal o Judeopoloni 1?
          • Gość: Ania Re:Rysy ma racje IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 15:14
            Gość portalu: adam napisał(a):

> i chca ograniczyc liczbe ludnosci w POLSCE.
            >
            > Kto nie czytal o Judeopoloni 1?

Tak jest Rysy.Zydy masony i cyklisci chca ograniczyc liczbe ludzi w Polsce.
        • Gość: Oszołom Re: UE ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:14
          Bzdura! Po rewolucji październikowej Lenin wprowadził legalną aborcję! Stalin
          jej zakazał tylko w latach 1936-48.. a więc na czas czystek i wojny..czymś
          trzeba było zapełnić ten ubytek no nie? Po 1948 a więc za życia Stalina
          przywrócono w ZSRR aborcję
    • Gość: komodor Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 14:30
      Uważasz,że tylko tylko ty możesz narzucać swoje parszywiutkie poglądy?
      • Gość: Ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 14:34
        Gość portalu: komodor napisał(a):

> Uważasz,że tylko tylko ty możesz narzucać swoje parszywiutkie poglądy?

Juz niedlugo panie Komodor Polska wejdzie do UE i wtedy uchwali sie konstytucje
        europejska z Invocatio Dei.To bedzie koniec aborcji ,eutanazji i antykoncepcji w
        Europie.Amen.
        • Gość: komodor Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 14:51
          Mam dziwne przekonanie, ze zadnej inwokacji nie będzie nawet jeżeli polska
          delegacja będzie sie składała z samych księzy. Aborcja, antykoncepcja to są
          chyba problemy dla seksualnych dewiantów lub oszołomionej młodzieży.Ludzie
          normalni traktują te sprawy normalnie.
          • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 14:54

> Mam dziwne przekonanie, ze zadnej inwokacji nie będzie nawet jeżeli polska
            > delegacja będzie sie składała z samych księzy. Aborcja, antykoncepcja to są
            > chyba problemy dla seksualnych dewiantów lub oszołomionej młodzieży.Ludzie
            > normalni traktują te sprawy normalnie.

Komodor, jakie jest "normalne" podejscie to aborcji?
            Ja jestem przeciw, ale uwazam, ze istniejaca w Polsce ustawa niczego nie zmienia
            i uwazam, ze tworzy "martwe" przepisy i szara strefe dzialalnosci gospodarczej.
            To pewnie nie jest normalne?
            • Gość: komodor Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 15:31
              Normalnie jest wtedy kiedy każdy człowiek może samodzielnie podejmować decyzje
              zgodnie ze swoimi przekonaniami. Nie spotkałem sie nigdy z żadnym przypadkiem
              nakłaniania do aborcji lub zmuszania.
              Polskie przepisy antyaborcyjne powstały wskutek nacisku kościoła który wymusza
              przestrzeganie własnych zasad przy pomocy państwowego prawa i państwowych
              urzedników. W dodatku jeszcze w maniakalny sposób walczy z wychowaniem
              seksualnym i antykoncepcja. Dlatego ja jestem za aborcja. Możesz - nie musisz.
              • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 15:44

> Normalnie jest wtedy kiedy każdy człowiek może samodzielnie podejmować decyzje
                > zgodnie ze swoimi przekonaniami. Nie spotkałem sie nigdy z żadnym przypadkiem
                > nakłaniania do aborcji lub zmuszania.

A ja tak - kiedy zonaty "przyjaciel" mlodej dziewczyny naklonil ja do zabiegu. W
                dodatku zaprowadzil ja do partacza, ktory malo jej nie wyprawil na tamten swiat.

> Polskie przepisy antyaborcyjne powstały wskutek nacisku kościoła który wymusza
                > przestrzeganie własnych zasad przy pomocy państwowego prawa i państwowych
                > urzedników. W dodatku jeszcze w maniakalny sposób walczy z wychowaniem
                > seksualnym i antykoncepcja. Dlatego ja jestem za aborcja. Możesz - nie musisz.

A ja jestem za edukacja seksualna i antykoncepcja. Ale przeciw aborcji. Jestem w
                stanie zrozumiec kobiete decydujaca sie na zabieg, kiedy ciaza jest wynikiem
                gwaltu. Jezeli jest wybor - zycie matki albo zycie dziecka (co zazwyczaj rowna
                sie smierc dla obojga), nalezy ratowac matke. Tak jak pisalam wielokrotnie:
                jestem przeciwko traktowaniu aborcji jako srodka regulujacego urodzenia, poniewaz
                medycyna poszla tak daleko w wynajdywaniu skutecznych metod antykoncepcyjnych, ze
                kazdy moze znalezc cos dla siebie.
                • Gość: Ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 16:14

> Gość portalu: komodor napisał(a):
                  >
                  > > Normalnie jest wtedy kiedy każdy człowiek może samodzielnie podejmować dec
                  > yzje
                  > > zgodnie ze swoimi przekonaniami. Nie spotkałem sie nigdy z żadnym przypadk
                  > iem
                  > > nakłaniania do aborcji lub zmuszania.
                  >
                  > A ja tak - kiedy zonaty "przyjaciel" mlodej dziewczyny naklonil ja do zabiegu.
                  > W
                  > dodatku zaprowadzil ja do partacza, ktory malo jej nie wyprawil na tamten swiat
                  > .

Mysle,ze komodor mial tu na mysli przepisy,ktore nie naklaniaja nikogo do
                  aborcji.(za wyjatkiem Chin) ale mowimy o Europie.
                  >
                  > > Polskie przepisy antyaborcyjne powstały wskutek nacisku kościoła który wym
                  > usza
                  > > przestrzeganie własnych zasad przy pomocy państwowego prawa i państwowych
                  > > urzedników. W dodatku jeszcze w maniakalny sposób walczy z wychowaniem
                  > > seksualnym i antykoncepcja. Dlatego ja jestem za aborcja. Możesz - nie mus
                  > isz.
                  >
                  > A ja jestem za edukacja seksualna i antykoncepcja. Ale przeciw aborcji. Jestem
                  > w
                  > stanie zrozumiec kobiete decydujaca sie na zabieg, kiedy ciaza jest wynikiem
                  > gwaltu. Jezeli jest wybor - zycie matki albo zycie dziecka (co zazwyczaj rowna
                  > sie smierc dla obojga), nalezy ratowac matke. Tak jak pisalam wielokrotnie:
                  > jestem przeciwko traktowaniu aborcji jako srodka regulujacego urodzenia, poniew
                  > az
                  > medycyna poszla tak daleko w wynajdywaniu skutecznych metod antykoncepcyjnych,
                  > ze
                  > kazdy moze znalezc cos dla siebie.

Haniu rozmawialysmy na temat antykoncepcji i zdaje mi sie,ze obie
                  stwierdzilysmy,ze nie jest z tym w Polsce ok.

• Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 16:23

>
                  > A ja jestem za edukacja seksualna i antykoncepcja.

................jz tez ale sama wiesz, ze z tym jest beznadziejnie

Ale przeciw aborcji. Jestem
                  > w stanie zrozumiec kobiete decydujaca sie na zabieg, kiedy ciaza jest wynikiem
                  > gwaltu.

.............tylko problem tkwi w tym, ze nie ma znaczenia czy ty to mozesz
                  zrozumiec, czy nie - kobieta ma prawo podjac decyzje sama (za czy przeciw)
                  i nie nalezy dopuszczac by nikt - zonaty "przyjaciel", czy przeciwnik aborcji
                  wymuszali na niej decyzje

• Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 16:29
                    Gość portalu: ania napisał(a):

> Gość portalu: Hania napisał(a):
                    >
                    > >
                    > > A ja jestem za edukacja seksualna i antykoncepcja.
                    >
                    >
                    > ................jz tez ale sama wiesz, ze z tym jest beznadziejnie
                    >
                    > Ale przeciw aborcji. Jestem
                    > > w stanie zrozumiec kobiete decydujaca sie na zabieg, kiedy ciaza jest wyni
                    > kiem
                    > > gwaltu.
                    >
                    > .............tylko problem tkwi w tym, ze nie ma znaczenia czy ty to mozesz
                    > zrozumiec, czy nie - kobieta ma prawo podjac decyzje sama (za czy przeciw)
                    > i nie nalezy dopuszczac by nikt - zonaty "przyjaciel", czy przeciwnik aborcji
                    > wymuszali na niej decyzje
                    >

Dlaczego to nie ma znaczenia, czy moge to zrozumiec, czy nie? Dla mnie
                    zrozumienie motywow czyjegos postepowania ma znaczenie kolosalne, zwlaszcza, gdy
                    to postepowanie nie jest zgodne z moimi przekonaniami. Tyle sie trabi o
                    tolerancji, itd. - ja wlasnie staram sie rozumiec ludzi postepujacych "inaczej".
                    Np. kobiete, ktora usuwa ciaze z jakiejs przyczyny. Dla kogo to nie ma znaczenia?
                    Dla mnie ma. I moze miec dla moich dzieci.
                    Kobieta, ktora chce usunac ciaze i tak ja usunie, aniu. A moze warto sie
                    zastanowic, dlaczego to zrobila? Moze warto zapobiegac takim decyzjom? Jak to
                    zrobic, nie starajac sie zrozumiec motywow postepowania?
                    • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 16:49

> Gość portalu: ania napisał(a):
                      >
                      > Dlaczego to nie ma znaczenia, czy moge to zrozumiec, czy nie? Dla mnie
                      > zrozumienie motywow czyjegos postepowania ma znaczenie kolosalne, zwlaszcza, gd
                      > y to postepowanie nie jest zgodne z moimi przekonaniami.

.......................chyba najwazniejsze jest by twoje zachowanie bylo zgodne z
                      twoimi przekonaniami
                      zrozumienie przez ciebie postepowania kobiet usowajacych ciaze ma znaczenie dla
                      ciebie, lecz przyznasz przeciez, ze w momencie, gdy kobieta staje przed taka
                      decyzja problem twojego zrozumienia nie jest najwazniejszy

Tyle sie trabi o
                      > tolerancji, itd. - ja wlasnie staram sie rozumiec ludzi postepujacych "inaczej"
                      > .
                      > Np. kobiete, ktora usuwa ciaze z jakiejs przyczyny. Dla kogo to nie ma znaczeni
                      > a?
                      > Dla mnie ma. I moze miec dla moich dzieci.

.............. tolerancja

> Kobieta, ktora chce usunac ciaze i tak ja usunie, aniu. A moze warto sie
                      > zastanowic, dlaczego to zrobila? Moze warto zapobiegac takim decyzjom? Jak to
                      > zrobic, nie starajac sie zrozumiec motywow postepowania?

.............oczywiscie, ze warto sie zastanawiac, nalezy zrozumiec przyczyny -
                      bardzo czesto sa to jak wiesz przyczyny ekonomiczne i spoleczne jak brak
                      akceptacji samotnych matek np.
                      ja nie jestem zwolenniczka aborcji jako srodka regulujacego narodziny
                      od tego jest antykoncepcja i edukacja seksualna, ale wlasnie jest?, bo moim
                      zdaniem w polsce jej nie ma
                      rola panstwa powinno byc zapewnienie szerokiego dostepu do antykoncepcji, a nie
                      kreowanie praw, ktore pozbawiaja kobiety wyboru i zmuszaja do narazania wlasnego
                      zycia lub bezpieczenstwa dzieci juz zyjacych
                      a nawet jesli kobieta, ktora jest swietnie sytuowana materialnie nie chce urodzic
                      dziecka - jestes pewna, ze nalezy ja do tego zmuszac?!!
                      ma rodzic dziecko z przymusu, a nie dlatego, ze chce i jest gotowa dac mu milosc?
                      to przeciez chore!
                      • mpsps Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! 02.07.02, 16:53
                        masz racje Aniu, pozostaje jeszcze jeden aspekt usuniecie ciazy bedacej wynikiem gwaltu! co wtedy tez ma owa
                        tak strasznie pokrzywdzona kobieta takiej ciezy nie usunac?
                        • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 16:55
                          mpsps napisał(a):

> masz racje Aniu, pozostaje jeszcze jeden aspekt usuniecie ciazy bedacej wynikie
                          > m gwaltu! co wtedy tez ma owa
                          > tak strasznie pokrzywdzona kobieta takiej ciezy nie usunac?

Piszesz do ani, czy do mnie Hani, czy do Ani? ;)
                          Napisalam: jestem w stanie zrozumiec kobiete, ktora usuwa ciaze bedaca wynikiem
                          gwaltu. Kobieta zgwalcona zostala wystarczajaco ponizona i ma
                          wystarczajaco "przetracony zyciorys" i nikt nie ma prawa zmusic jej do urodzenia
                          dziecka, ktorego ojcem byl gwalciciel.
                          • mpsps Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! 02.07.02, 17:04
                            Haniu! pisalem do Ani. ale w pelni sie zgadzam z tym co napisalas!!! tyle tylko ze w polsce taka ekstremalna
                            sytuacja nie jest w oczach lekarzy /cz tez innych decydujacych) wystarczajacym powodem ( !!!!!!) dokonania
                            zabiegu usuniecia ciazy (mowie o usunieciu w szpitalu nie w gabiniecie prywatnym gdzie ten sam lekarz
                            wzbraniajacy sie w pracy zrobi to chetnie u siebie). i to jest tragicznie przykre. zamiast merytorycznej dyskusji
                            nastepuje przezucanioe sie i licytowanie na argumenty ktore z DOCZESNYM dobrem okreslonej jednostki maja
                            niewiele wspolnego!. ci ktorzy o tym decyduja, czy tez chca decydowac nie zdaja sobie sprawy ze wkraczaja w
                            najbardziej prywatna i intymna sfere czlowieka, od ktorej moim zdaniem im wara!!!!. daskusje takie zreszta
                            dowodza moim zdaniem jak bardzo przedmiotowo traktowana jest w polsce kobieta.
                            bardzo wzburzony- mpsps
                            • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:06
                              mpsps napisał(a):

> Haniu! pisalem do Ani. ale w pelni sie zgadzam z tym co napisalas!!! tyle tylk
                              > o ze w polsce taka ekstremalna
                              > sytuacja nie jest w oczach lekarzy /cz tez innych decydujacych) wystarczajacym
                              > powodem ( !!!!!!) dokonania
                              > zabiegu usuniecia ciazy (mowie o usunieciu w szpitalu nie w gabiniecie prywatny
                              > m gdzie ten sam lekarz
                              > wzbraniajacy sie w pracy zrobi to chetnie u siebie). i to jest tragicznie przyk
                              > re. zamiast merytorycznej dyskusji
                              > nastepuje przezucanioe sie i licytowanie na argumenty ktore z DOCZESNYM dobrem
                              > okreslonej jednostki maja
                              > niewiele wspolnego!. ci ktorzy o tym decyduja, czy tez chca decydowac nie zdaja
                              > sobie sprawy ze wkraczaja w
                              > najbardziej prywatna i intymna sfere czlowieka, od ktorej moim zdaniem im wara!
                              > !!!. daskusje takie zreszta
                              > dowodza moim zdaniem jak bardzo przedmiotowo traktowana jest w polsce kobieta.
                              > bardzo wzburzony- mpsps

To juz jest podejscie lekarzy i szpitali, ktorego prawo nie zmieni. Prawo
                              dopuszcza usuniecie ciazy bedacej wynikiem gwaltu. I tyle.
                              • mpsps Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! 02.07.02, 17:10

>
                                > To juz jest podejscie lekarzy i szpitali, ktorego prawo nie zmieni. Prawo
                                > dopuszcza usuniecie ciazy bedacej wynikiem gwaltu. I tyle.

oczywiscie masz racje. tylko zapomnialas o tzw sumieniu lekarzy czy jakos tak, co pozwala lekarzowi odmowic
                                zabiegu (w szpitalu - bo w gabinecie moralnosc na kolek). i nieszczescie gotowe. prawo trzeba respektowac, a
                                akurat to mozna banalnie latwo (i dla zysku kosztem nieszczescia ludzkiego) obejsc!
                      • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 16:53

> a nawet jesli kobieta, ktora jest swietnie sytuowana materialnie nie chce urodz
                        > ic
                        > dziecka - jestes pewna, ze nalezy ja do tego zmuszac?!!
                        > ma rodzic dziecko z przymusu, a nie dlatego, ze chce i jest gotowa dac mu milos
                        > c?
                        > to przeciez chore!

aniu, poniewaz o poprzednich sprawach pisalam juz na tym forum wielokrotnie, wiec
                        powiem, ze odniose sie tylko do ostatniej kwestii (przepraszam, to nie to, ze Cie
                        olewam, ale troche sie spiesze) - a ta dobrze sytuowana kobieta nie mogla sobie
                        pozwolic na wizyte u dobrego ginekologa, dobre badania i najlepsza dla niej i jej
                        organizmu metode antykoncepcji?
                        • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:04
                          otoz haniu, ja jako dobrze sytuowana kobieta, bedaca pod opieka ginekologa i
                          dbajaca o siebie, zaszlam w ciaze ze sprezyna - srodki antykoncepcyjne tez moga
                          byc zawodne!
                          • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:07

> otoz haniu, ja jako dobrze sytuowana kobieta, bedaca pod opieka ginekologa i
                            > dbajaca o siebie, zaszlam w ciaze ze sprezyna - srodki antykoncepcyjne tez moga
                            >
                            > byc zawodne!

Wypadki chodza po ludziach. Z tym tez nalezy sie liczyc.
                            • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:10
                              to znaczy co?
                              • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:25

> to znaczy co?

To znaczy trzeba sie z ta zawodnoscia liczyc. Czy zmierzasz do tego, ze skoro nie
                                ma 100% pewnej metody, to aborcja musi istniec, jako kolo ratunkowe?
                                • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:32
                                  liczyc sie, nie znaczy zdecydowac sie na urodzenie dziecka!
                                  • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:35

> liczyc sie, nie znaczy zdecydowac sie na urodzenie dziecka!

Sorry, tego akurat nie rozumiem i nie zrozumiem, przynajmniej u osob zdrowych i
                                    dobrze sytuowanych.
                                    • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:58
                                      czy pracujesz i ile masz dzieci Haniu?
                                      • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 18:01

> czy pracujesz i ile masz dzieci Haniu?

aniu, pracuje i planuje miec trojke dzieci.
                                        • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 18:14
                                          szczerze (naprawde) zycze ci spelnienia planow i marzen

- ja rowniez pracuje, mam 3 dzieci, w tym jedno uposledzone umyslowo i
                                          fizycznie i mimo dobrych warunkow materialnych nigdy juz nie zdecyduje sie na
                                          dziecko
                                          i nie ze strachu - moja uposledzona corka, jest corka mojego meza z pierwszego
                                          malzenstwa
                                          z rozsadku - chce wyksztalcic jak najlepiej moje corki i zapewnic tej, ktorej
                                          nie mozna pomoc w starcie zyciowym warunki godnego zycia
                                          przy wiekszej ilosci dzieci, z budzetem jaki mamy, mogloby sie to nie udac i
                                          nie bede eksperymentowac
                                          mozesz to nazwac egoizmem - ja to nazywam odpowiedzialnoscia
                                          • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 18:20

> szczerze (naprawde) zycze ci spelnienia planow i marzen
                                            >
                                            > - ja rowniez pracuje, mam 3 dzieci, w tym jedno uposledzone umyslowo i
                                            > fizycznie i mimo dobrych warunkow materialnych nigdy juz nie zdecyduje sie na
                                            > dziecko
                                            > i nie ze strachu - moja uposledzona corka, jest corka mojego meza z pierwszego
                                            > malzenstwa
                                            > z rozsadku - chce wyksztalcic jak najlepiej moje corki i zapewnic tej, ktorej
                                            > nie mozna pomoc w starcie zyciowym warunki godnego zycia
                                            > przy wiekszej ilosci dzieci, z budzetem jaki mamy, mogloby sie to nie udac i
                                            > nie bede eksperymentowac
                                            > mozesz to nazwac egoizmem - ja to nazywam odpowiedzialnoscia

Ok, rozumiem Cie. Ale ja, jezeli uda mi sie miec 3 dzieci, jezeli pomimo
                                            wszelkich zabezpieczen, przydarzyloby sie czwarte, nie zdecydowalabym sie na
                                            aborcje. Mozesz to nazwac lekkomyslnoscia i krotkowzrocznoscia, ja to nazywam
                                            odpowiedzialnoscia.
                                            Pozdrawiam.
                                            • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 18:41
                                              bo widzisz i to i to jest odpowiedzialnoscia
                                              pozdrawiam
          • Gość: Ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 14:55

> Mam dziwne przekonanie, ze zadnej inwokacji nie będzie nawet jeżeli polska
            > delegacja będzie sie składała z samych księzy. Aborcja, antykoncepcja to są
            > chyba problemy dla seksualnych dewiantów lub oszołomionej młodzieży.Ludzie
            > normalni traktują te sprawy normalnie.

Widac Komodorze,ze nie dyskutujecie o aborcji inaczej byscie tak nie pisali.W
            Polsce nie ma mowy o aborcji.To jest zabijanie nienarodzonych.A kazdy kto sie
            osmiela miec inne zdanie jest dzieciobojca i juz.
            • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 15:01
              Gość portalu: Ania napisał(a):

>
              > > Mam dziwne przekonanie, ze zadnej inwokacji nie będzie nawet jeżeli polska
              >
              > > delegacja będzie sie składała z samych księzy. Aborcja, antykoncepcja to s
              > ą
              > > chyba problemy dla seksualnych dewiantów lub oszołomionej młodzieży.Ludzie
              >
              > > normalni traktują te sprawy normalnie.
              >
              >
              >
              > Widac Komodorze,ze nie dyskutujecie o aborcji inaczej byscie tak nie pisali.W
              > Polsce nie ma mowy o aborcji.To jest zabijanie nienarodzonych.A kazdy kto sie
              > osmiela miec inne zdanie jest dzieciobojca i juz.

Aniu, jak wiesz, jestesm przeciwniczka aborcji - czy kiedykolwiek nazwalam Ciebie
              albo kogos innego z tego forum "dzieciobojca" z racji Waszych pogladow? Jezli
              Tobie, czy komodorowi wolno bronic swoich pogladow, dlaczego ja nie moge bronic
              swoich?
              • Gość: Ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 15:07

> Gość portalu: Ania napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: komodor napisał(a):
                > >
                > > > Mam dziwne przekonanie, ze zadnej inwokacji nie będzie nawet jeżeli p
                > olska
                > >
                > > > delegacja będzie sie składała z samych księzy. Aborcja, antykoncepcja
                > to s
                > > ą
                > > > chyba problemy dla seksualnych dewiantów lub oszołomionej młodzieży.L
                > udzie
                > >
                > > > normalni traktują te sprawy normalnie.
                > >
                > >
                > >
                > > Widac Komodorze,ze nie dyskutujecie o aborcji inaczej byscie tak nie pisal
                > i.W
                > > Polsce nie ma mowy o aborcji.To jest zabijanie nienarodzonych.A kazdy kto
                > sie
                > > osmiela miec inne zdanie jest dzieciobojca i juz.
                >
                > Aniu, jak wiesz, jestesm przeciwniczka aborcji - czy kiedykolwiek nazwalam Cieb
                > ie
                > albo kogos innego z tego forum "dzieciobojca" z racji Waszych pogladow? Jezli
                > Tobie, czy komodorowi wolno bronic swoich pogladow, dlaczego ja nie moge bronic
                >
                > swoich?

Haniu skoro nie nazwalas to nie wiem czemu bierzesz to do siebie.Sama wiesz jak
                jest na forum i ile blota na mnie wylano za to,ze bronie swoich pogladow,ktore
                uwazam za sluszne.Stwierdzilam fakt i tyle.Mam nadzieje,ze sie nie obrazilas bo
                to nie bylo do Ciebie.Pozdrawiam.
                • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 15:11
                  Nie, nie obrazilam sie, ale tez nie lubie byc stawiana pod jedna sciana np. z
                  Oszolkiem, do ktorego fundamentalizmu chyba jednak mi daleko, chocby z racji
                  innego wyznania :)
                  A np. Komodor ustawil wszystkich przeciwnikow aborcji w jednym szeregu.
                  Tez pozdrawiam.
                • Gość: adam moze to niedyskretne ale tu kazdy jest anonimowy IP: *.client.attbi.com 02.07.02, 15:15
                  powiedz ile mialas skrobanek
                  a jezeli to czy to jest sczesliwe uczucie
                  wyrywanie chwasta by zaoszczedzic n*10
                  i co potem?
                  • Gość: alina Re: moze to niedyskretne ale tu kazdy jest anonimowy IP: 217.109.137.* 02.07.02, 15:54
                    Gość portalu: adam napisał(a):

> powiedz ile mialas skrobanek
                    > a jezeli to czy to jest sczesliwe uczucie
                    > wyrywanie chwasta by zaoszczedzic n*10
                    > i co potem?
                    A ty misiu odpowiedz, ile razy zastanawiales sie, ze za kazdym razem kiedy sie w
                    nia spuszczales, myslales o tym chwascie?????? I co potem????
                    Wkurwia mnie taka gadka
                    alina

• Gość: komodor Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 07:56
              W którym momencie zarodek staje sie dzieckiem? Jest to problem bardziej
              ideologiczny niz medyczny.
              Jeżeli uważasz, ze aborcja jest dzieciobójstwem to potwierdzam: jestem za!
              A takie argumenty to mi wiszą.
              Tak się dziwnie składa, ze cały świat (oprócz Polski,Irlandii,krajów
              muzułmańskich - czyli państw totalitarnej ideologii) jest zamieszkały przez
              dzieciobójców.Coś w tym musi być.
              • Gość: Ania ReDo Komodora IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 08:29

> W którym momencie zarodek staje sie dzieckiem? Jest to problem bardziej
                > ideologiczny niz medyczny.
                > Jeżeli uważasz, ze aborcja jest dzieciobójstwem to potwierdzam: jestem za!
                > A takie argumenty to mi wiszą.
                > Tak się dziwnie składa, ze cały świat (oprócz Polski,Irlandii,krajów
                > muzułmańskich - czyli państw totalitarnej ideologii) jest zamieszkały przez
                > dzieciobójców.Coś w tym musi być.

Dyskutowalam troche na temat czlowieczenstwa zarodka w watku"Zycie mrowki przed
                aborcja"
                Ale stracilam cierpliwosc.Raz mi sie tlumaczy,ze tylko filozofowie powinni
                decydowac o tym od kiredy zaczyna sie czlowiek a gdy przywoluje sw.Augustyna to
                okazuje sie,ze to nie ten filozor.Dalam sobie spokoj i tyle.
                Pozdrawiam
        • Gość: ali Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.109.137.* 02.07.02, 15:33

>
          > >
          >
          > Juz niedlugo panie Komodor Polska wejdzie do UE i wtedy uchwali sie konstytucje
          >
          > europejska z Invocatio Dei.To bedzie koniec aborcji ,eutanazji i antykoncepcji
          > w
          > Europie.Amen.

Droga Aniu, uwazam, ze Unii naprawde to zwisa, czy w Polsce bedzie ustawa
          antyaborcyjna po wstapieniu , czy jej nie bedzie. Unia to przede wszystkim
          interesy ekonomiczne a nie ideologiczne i religijne. Unie to w ogole nie
          obchodzi, czy w Polsce jest taka ustawa tylko to, ile po naszym wstapieniu uzyska
          korzysci we wlasnym eksporcie na polski rynek.
          Wewnatrzpolska dyskusja o Invocato Dei jest zalosna i tylko swiadczy o naszym
          prowincjonalizmie. Do tego tzw. lewicowy rzad, ktory dyskutuje z Episkopatem
          {panstwo w panstwie????} na temat warunkow akcesji to juz po prostu szczyt.
          Euroentuzjasci gledza o wspolnym europejskim domu , anty powtarzaja swoje chore
          brednie a prosty czlowiek juz nie moze tego wszystkiego zniesc i czeka na wybory
          aby dac glos jakiemus Lepperowi na przekor tej bandzie cwaniakow i zlodziei.
          Co mozna zrobic?
          pozdr
          ali
    • Gość: Katolik Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.vic.bigpond.net.au 02.07.02, 15:26
      K: Niech bedzie pochwalony Ojciec Swiety, Bog Zywy,
      oraz Maryja Wiecznie Dziewica i Owoc Jej Cnoty, Pan Jezus!
      Wara UE od Polski i Irlandii - ostatnich bastionow
      ochrony zycia poczetego w Europie!
      Katolik Najprawdziwszy z Parafii Polskiej
      w Australii pod wezwaniem Niepokalanego Poczecia
      i Maryi Zawsze Dziewicy, Krolowej Polski oraz
      Jego Swiatobliwosci Ojca Swietego,
      Wielkiego Rodaka Naszego, Jana Pawla II,
      Boga Zywego!
      PS: Gdyby Mamusia Ojca Sw. zamordowala zycie poczete
      przyszlego Ojca Sw., to kto by sie nami opiekowal?
      • Gość: ali Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.109.137.* 02.07.02, 15:38
        A jesli twoja 15 letnia corke zgwalci banda lobuzow i okaze sie, ze jest w
        ciazy, to bediesz z radoscia oczekiwac ukochanego wnuczka i bedziesz corke
        kochal i pomagal jej? Bedziesz dumnym dziadkiem? Zostawisz spadek?
        Odpowiedz
        ali
      • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 15:49
        opiekuje sie toba (jesli w to wierzysz), pan bog, a nie papiez
        jeszcze nastepna kapliczke sobie postawiles?
        myslalam, ze katolicyzm, jako religia chrzescijanska, jest religia
        monoteistyczna - a tu, nie dosc, ze maryja i wszyscy swieci, teraz jeszcze
        papiez - on jest glowa kosciola, baranku, wybrana przez ludzi do zarzadzania
        tym kosciolem, a nie do opieki nad toba!
        • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 15:53

> opiekuje sie toba (jesli w to wierzysz), pan bog, a nie papiez
          > jeszcze nastepna kapliczke sobie postawiles?
          > myslalam, ze katolicyzm, jako religia chrzescijanska, jest religia
          > monoteistyczna - a tu, nie dosc, ze maryja i wszyscy swieci, teraz jeszcze
          > papiez - on jest glowa kosciola, baranku, wybrana przez ludzi do zarzadzania
          > tym kosciolem, a nie do opieki nad toba!

aniu, nie poznajesz - przeciez to kagan napisal jako katolik, a teraz siedzi i
          sie smieje z oburzonych forumowiczow.
          • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 15:58
            ha, rzeczywiscie - to chyba ten upal....
    • Gość: Ewawa Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.153.32.* 02.07.02, 15:51
      Jestem przeciwniczka aborcji. Uważam jednak że ustawa niczego nie zmieni. Ja
      nie mogę sobie wyobrazic takiego sposobu regulowania poczęć. To oczywiście
      sprawa sumienia rodziców.
      Z drugiej jednak strony nie można zalegalizować skrobanek np w szpitalach. Jak
      można traktować lekarza, który np. sumiennie i z poświęceniem prowadzi ciążę
      kobiety a potem wyrywa spokojnie płód. To dla mnie straszne!
      Równie dobrze możnaby zalegalizować np. odstrzał ludzi o beznadziejnych i
      agresywnych poglądach tylko dlatego że nie chce nam się wśród nich żyć:)
      A co do cywilizacji to niekoniecznie powinniśmy być tylko naśladowcami zach.
      Europy. Możnaby wprowadzac swoje własne prawa. Może oni też potrzebują trochę
      świeżego powiewu.
      Z raportu opublikowanego w Rzepie wynika że strasznie starzeje się nasze
      społeczeństwo. To jest nie tylko nasze zmartwienie. Czasami ta
      wściekła "cywilizacja" może zaprowadzić na manowce. Może raczej propagujmy
      pozytywne wartości sprzyjające miłości i wspaniałości dobrej rodziny a nie
      pieńmy się o skrobanki.

• Gość: ali Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.109.137.* 02.07.02, 16:12
        Droga Ewawo, problem aborcji nie istnialby w tej skali gdyby Polska swiecila w
        Europie przykladem panstwa, ktore dba o przyszle pokolenia. Jak jest, kazdy
        dobrze wie. Mam 2 dzieci i place dolkadnie takie same podatki jak ci, ktorzy
        ich nie maja. Wychodze wiec na frajera. I tylko nie zarzucaj mi, ze jestem
        materialista.
        Chce miec 5 dzieci, no to poprosze o zrzutke na 5 pokojowe mieszkanie i duzy
        samochod bo mnie nie stac. I tanie pieluchy i leczenie dzieci, OK?
        pozdr
        ali
        • Gość: komodor Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 08:02
          Tylko dlaczego ja mam płacic za twoje dzieci? Chcesz je mieć - to na własny
          rachunek.To już jest bezczelność - żebranina dzieciorobów.
      • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 16:13
        Gość portalu: Ewawa napisał(a):

> > Z drugiej jednak strony nie można zalegalizować skrobanek np w szpitalach.
        Jak
        > można traktować lekarza, który np. sumiennie i z poświęceniem prowadzi ciążę
        > kobiety a potem wyrywa spokojnie płód. To dla mnie straszne!
        > (...) Może raczej propagujmy pozytywne wartości sprzyjające miłości i
        wspaniałości dobrej rodziny a nie
        > pieńmy się o skrobanki.

..........................czyli co proponujesz? aborcje dokonywane u "babek" lub
        w prywatnych gabinetach u lekarzy, ktorzy zdejmujac fartuch szpitalny, zostawiaja
        z nim swe delikatne sumienie?
        wlasnie, ze nie - aborcja powinna byc wykonywana wylacznie w szpitalu, by
        zapewnic pacjentce maksymalne bezpieczenstwo i ochrone jej zdrowia
        klauzula sumienia, pozwala lekarzowi, ktory nie chce przeprowadzac tego zabiegu,
        odstapic od niego, natomiast szpital jako instytucja musi wskazac lekarza, ktory
        nie ma obiekcji moralnych i dokona zabiegu

propagowac milosc - to bardzo ladny postulat, tylko zapewniam cie, ze zadna
        propaganda ani miloscia nie uda sie wykarmic, odziac i wyksztalcic dziecka
        jesli myslisz, ze kobiety decyduja sie na usuniecie ciazy bo sa niezdolne
        lub "niedoksztalcone" w kwestii milosci - to chyba nie wiesz o czym mowisz

aborcja nie moze byc sposobem na regulacje urodzin - choc w tym kraju, w ktorym
        dostep do informacji i antykocepcji jest zaden - nielegalna, pokatna aborcja
        staje sie niemalze jedynym dostepnym sposobem

zamiast walczyc z dostepnoscia aborcji - walcz o dostepnosc informacji i srodkow
        antykoncepcyjnych
        kobieta, ktora decyduje usunac ciaze - usunie ja, dlatego nalezy zapewnic jej
        warunki by nie musiala nrazac swego zycia i moc wychowywac w milosci, o ktora
        postulujesz, dzieci ktore juz ma lub w przyszlosci bedzie mogla miec

• Gość: Ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 16:18

> Jestem przeciwniczka aborcji. Uważam jednak że ustawa niczego nie zmieni. Ja
        > nie mogę sobie wyobrazic takiego sposobu regulowania poczęć. To oczywiście
        > sprawa sumienia rodziców.
        > Z drugiej jednak strony nie można zalegalizować skrobanek np w szpitalach. Jak
        >

A co jest takiego strasznego?Aborcja w szpitalu?A w gabinecie prywatnym juz nie
        straszna?

Równie dobrze możnaby zalegalizować np. odstrzał ludzi o beznadziejnych i
        > agresywnych poglądach tylko dlatego że nie chce nam się wśród nich żyć:)
        > A co do cywilizacji to niekoniecznie powinniśmy być tylko naśladowcami zach.
        > Europy. Możnaby wprowadzac swoje własne prawa. Może oni też potrzebują trochę
        > świeżego powiewu.
        > Z raportu opublikowanego w Rzepie wynika że strasznie starzeje się nasze
        > społeczeństwo. To jest nie tylko nasze zmartwienie. Czasami ta
        > wściekła "cywilizacja" może zaprowadzić na manowce. Może raczej propagujmy
        > pozytywne wartości sprzyjające miłości i wspaniałości dobrej rodziny a nie
        > pieńmy się o skrobanki.
        >

• Gość: Ewawa Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.153.32.* 02.07.02, 16:39
        Jak powiedziałam na początku wywodu jestem PRZECIWNICZKĄ aborcji. A lekarz
        wykonujący skrobanki jest wg mnie cokolwiek bez sumienia.
        Nigdy nie przyszło mi do głowy że jakikolwiek zabieg na człowieku można
        przeprowadzić poza szpitalem. A zatem sprzecznośc. W szpitalu leczeniem zajmują
        się lekarze a oni nie powinni ...itd

Jeśli chce się mieć więcej dzieci to należy sie o nie starać zaraz po
        przygotowaniu zabezpieczenia materialnego. Dlaczeo oczekujesz opieki socjalnej?
        Pracuj więcej to może uda się zarobić. A jeśli się nie uda to poprzestań na
        mniejszej ilości. Dwójka jest też bardzo przyjemna.

Nie bardzo rozumiem o co się rzucacie. Jak najbardziej uważam że normalna
        antykoncepcja (czyli zastosowana przed a nie po) jest wskazana.
        Nie można jednak mówić o aborcji jako czymś naturalnym, bo to nie jest
        naturalne! Jeśli zaczyna to być naturalne to bardzo źle. A jest nienaturalne
        zarówno dla organizmu kobiety w sensie fizycznym jak i psychicznym. Być może
        jest rodzajem gwałtu na jej organizmie (sorry za porównanie).
        Polecanie szpitala jako miejsca gdzie w przypadku skrobanki będzie uszanowane
        zdrowie kobiety brzmi dziwnie w tym kontekście.
        • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 16:51

> Jak powiedziałam na początku wywodu jestem PRZECIWNICZKĄ aborcji. A lekarz
          > wykonujący skrobanki jest wg mnie cokolwiek bez sumienia.
          > Nigdy nie przyszło mi do głowy że jakikolwiek zabieg na człowieku można
          > przeprowadzić poza szpitalem. A zatem sprzecznośc. W szpitalu leczeniem zajmują
          >
          > się lekarze a oni nie powinni ...itd
          >
          > Jeśli chce się mieć więcej dzieci to należy sie o nie starać zaraz po
          > przygotowaniu zabezpieczenia materialnego. Dlaczeo oczekujesz opieki socjalnej?
          >
          > Pracuj więcej to może uda się zarobić. A jeśli się nie uda to poprzestań na
          > mniejszej ilości. Dwójka jest też bardzo przyjemna.
          >
          > Nie bardzo rozumiem o co się rzucacie. Jak najbardziej uważam że normalna
          > antykoncepcja (czyli zastosowana przed a nie po) jest wskazana.
          > Nie można jednak mówić o aborcji jako czymś naturalnym, bo to nie jest
          > naturalne! Jeśli zaczyna to być naturalne to bardzo źle. A jest nienaturalne
          > zarówno dla organizmu kobiety w sensie fizycznym jak i psychicznym. Być może
          > jest rodzajem gwałtu na jej organizmie (sorry za porównanie).
          > Polecanie szpitala jako miejsca gdzie w przypadku skrobanki będzie uszanowane
          > zdrowie kobiety brzmi dziwnie w tym kontekście.

Moge sie podpisac pod Twoim postem :)
          Rowniez nie uwazam, ze aborcja jest czyms "normalnym". Normalnym jest chec
          zapewnienia swoim dzieciom jak najlepszych warunkow, normalnym jest planowanie
          ciaz, itd. Ale aborcja jako metoda regulacji urodzin kojarzy mi sie z panienkami
          i panciami, ktore jeszcze nie do konca opanowaly podrecznik do biologii dla
          szkoly podstawowej.
        • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:01
          mowisz o antykoncepcji jako o czyms co jest ogolnie dostepne i tylko jakies
          nieodpowiedzialne baby (stosujace je po a nie przed) z niej nie korzystaja
          chyba snisz!
          antykoncepcja nie jest dostepna! - kosztuje drogo i wymaga minimum przygotowania
          nudne staje sie juz podawanie przykladow o kobietach, ktore nie zarabiaja (choc
          byc moze nie staraja sie jak to ladnie powiedzialas) a ich mezowie sa na
          bezrobociu
          i podawanie przykladow ile kosztuja badania, pigulki, sprezyny etc
          a co powiesz o prawie wg ktorego lekarz ginekolog nie moze przyjac (!)
          nastolatki w swym gabinecie (nie mowiac juz o zapisaniu jej srodka
          antykoncepcyjnego!) bez zgody rodzicow?
          ile znasz nastolatek, ktore zdecyduja sie na poproszenie jednego z rodzicow o
          pojszcie z nia do ginekologa, uczestniczenie w badaniu i akceptacje przepisania
          srodkow antykoncepcyjnych?
          a ile znasz matek i ojcow, ktorzy zaprowadza swa nastoletnia corke do lekarza,
          poprosza o wykonanie badan i przepisanie antykoncepcji?

tylko prosze, nie wyjezdzaj z postulatem o zyciu w czystosci do slubu, a co
          najmniej do pelnoletnosci
          • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:03
            aniu, czy Twoim zdaniem lepiej jest prowadzic polityke dorazna pt. skrobcie sie
            ile chcecie (przepraszam za dosadnosci), czy moze dlugofalowa - edukacje,
            powszechna dostepnosc srodkow antykoncepcyjnych, itd.?
            • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:07
              jedno (pomijajac twoja doslownosc), drugie i trzecie - zapewnic kobiecie pomoc,
              gdy jest w ciazy i chcialaby urodzic, tylko nie ma na to warunkow, lub ochronic
              ja gdy jest do aborcji zmuszana
            • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:09
              a jak ustosunkujesz sie do tego co napisalam o nastolatkach?
              • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:26

> a jak ustosunkujesz sie do tego co napisalam o nastolatkach?

Czy moglabys powtorzyc?
                • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:31
                  to byla odpowiedz dla Ewewa:

mowisz o antykoncepcji jako o czyms co jest ogolnie dostepne i tylko jakies
                  nieodpowiedzialne baby (stosujace je po a nie przed) z niej nie korzystaja
                  chyba snisz!
                  antykoncepcja nie jest dostepna! - kosztuje drogo i wymaga minimum przygotowania
                  nudne staje sie juz podawanie przykladow o kobietach, ktore nie zarabiaja (choc
                  byc moze nie staraja sie jak to ladnie powiedzialas) a ich mezowie sa na
                  bezrobociu
                  i podawanie przykladow ile kosztuja badania, pigulki, sprezyny etc
                  a co powiesz o prawie wg ktorego lekarz ginekolog nie moze przyjac (!)
                  nastolatki w swym gabinecie (nie mowiac juz o zapisaniu jej srodka
                  antykoncepcyjnego!) bez zgody rodzicow?
                  ile znasz nastolatek, ktore zdecyduja sie na poproszenie jednego z rodzicow o
                  pojszcie z nia do ginekologa, uczestniczenie w badaniu i akceptacje przepisania
                  srodkow antykoncepcyjnych?
                  a ile znasz matek i ojcow, ktorzy zaprowadza swa nastoletnia corke do lekarza,
                  poprosza o wykonanie badan i przepisanie antykoncepcji?

tylko prosze, nie wyjezdzaj z postulatem o zyciu w czystosci do slubu, a co
                  najmniej do pelnoletnosci

• Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:35
                    Odpowiedzialam Ci juz w watku ponizej: do ani.
                    Pozdrawiam.
            • Gość: Ewawa Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.153.32.* 03.07.02, 10:12

> aniu, czy Twoim zdaniem lepiej jest prowadzic polityke dorazna pt. skrobcie sie
              >
              > ile chcecie (przepraszam za dosadnosci), czy moze dlugofalowa - edukacje,
              > powszechna dostepnosc srodkow antykoncepcyjnych, itd.?

Zdecydowanie się zgadzam. Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja! tylko to
              jest godne propagowania. Nie ma innego wyjścia. Myślę że skupienie sie na tej
              kwestii i przeniesienie tam swojego zapału przyniesie lepsze rezultaty niż
              legalizacja skrobanek. Rozumiem anię ale nie zgadzam sie z jej argumentacją. Po
              prostu mam inny pogląd.
              Nie można załatwiać spraw od końca. Przecież nie możemy pozwolić żeby przeciętna
              kobieta zrozumiała że w razie "wpadki" zawsze ma furtkę w postaci aborcji.
              A taki będzie prawdopodobnie wniosek po zaaprobowaniu skrobankowej ustawy.

Znam dwie kobiety, które usunęły ciaże. Może to przypadek, ale obie ciężko żałują
              swego posunięcia. Jedna starsza trochę z tego powodu "zdewociała" a druga
              młodsza, która usunęła ciazę 10 lat temu śni o dziecku, które w tym śnie ma
              już...10 lat. To dla mnie horror.

• Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 03.07.02, 10:16

> Gość portalu: Hania napisał(a):
                >
                > > aniu, czy Twoim zdaniem lepiej jest prowadzic polityke dorazna pt. skrobci
                > e sie
                > >
                > > ile chcecie (przepraszam za dosadnosci), czy moze dlugofalowa - edukacje,
                > > powszechna dostepnosc srodkow antykoncepcyjnych, itd.?
                >
                >
                >
                > Zdecydowanie się zgadzam. Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja! tylko to
                > jest godne propagowania. Nie ma innego wyjścia. Myślę że skupienie sie na tej
                > kwestii i przeniesienie tam swojego zapału przyniesie lepsze rezultaty niż
                > legalizacja skrobanek. Rozumiem anię ale nie zgadzam sie z jej argumentacją. Po
                >
                > prostu mam inny pogląd.
                > Nie można załatwiać spraw od końca. Przecież nie możemy pozwolić żeby przeciętn
                > a
                > kobieta zrozumiała że w razie "wpadki" zawsze ma furtkę w postaci aborcji.
                > A taki będzie prawdopodobnie wniosek po zaaprobowaniu skrobankowej ustawy.
                >
                > Znam dwie kobiety, które usunęły ciaże. Może to przypadek, ale obie ciężko żału
                > ją
                > swego posunięcia. Jedna starsza trochę z tego powodu "zdewociała" a druga
                > młodsza, która usunęła ciazę 10 lat temu śni o dziecku, które w tym śnie ma
                > już...10 lat. To dla mnie horror.
                >
                >
                >
                >

Ja akurat znam tylko pancie, ktorym urodzenie dziecka przeszkadzaloby w robieniu
                kariery. Porownywaly usuniecie ciazy do usuniecia zeba albo obciecia paznokcia.
                To tez dla mnie horror.
          • Gość: Hania Do ani IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:30

> mowisz o antykoncepcji jako o czyms co jest ogolnie dostepne i tylko jakies
            > nieodpowiedzialne baby (stosujace je po a nie przed) z niej nie korzystaja
            > chyba snisz!
            > antykoncepcja nie jest dostepna! - kosztuje drogo i wymaga minimum przygotowani
            > a
            > nudne staje sie juz podawanie przykladow o kobietach, ktore nie zarabiaja (choc
            >
            > byc moze nie staraja sie jak to ladnie powiedzialas) a ich mezowie sa na
            > bezrobociu
            > i podawanie przykladow ile kosztuja badania, pigulki, sprezyny etc
            > a co powiesz o prawie wg ktorego lekarz ginekolog nie moze przyjac (!)
            > nastolatki w swym gabinecie (nie mowiac juz o zapisaniu jej srodka
            > antykoncepcyjnego!) bez zgody rodzicow?
            > ile znasz nastolatek, ktore zdecyduja sie na poproszenie jednego z rodzicow o
            > pojszcie z nia do ginekologa, uczestniczenie w badaniu i akceptacje przepisania
            >
            > srodkow antykoncepcyjnych?

Siebie. Akurat srodki antykoncepcyjne nie byly mi potrzebne, ale mama
            zaprowadzila mnie do lekarza, zeby mnie zbadal kiedy mialam 17 lat. Zeby mnie
            przyzwyczaic do regularnych wizyt i kontroli - tak jak u dentysty.

> a ile znasz matek i ojcow, ktorzy zaprowadza swa nastoletnia corke do lekarza,
            > poprosza o wykonanie badan i przepisanie antykoncepcji?

Ja zaprowadze, ale najpierw porozmawiam, czy jest psychicznie dojrzala do tzw.
            wspolzycia. Aczkolwiek nie jestem fanka faszerowania nastolatek hormonami.

>
            > tylko prosze, nie wyjezdzaj z postulatem o zyciu w czystosci do slubu, a co
            > najmniej do pelnoletnosci

Nie wyjezdzam. Ale nie bede swoim dzieciom dawac prezerwatyw i pigulek zamiast
            rozmowy.
            • Gość: ania Re: Do ani IP: 217.11.142.* 02.07.02, 17:46
              a co ma piernik do wiatraka....
              ja tez rozmawiam z moimi corkami, i zaprowadzilam je do ginekologa gdy mialy 15
              lat (nie musialy mnie o to prosic), bo uznalam, ze to pora by sprawdzic czy
              wszystko jest ok.
              natomiast jesli ja i ty zaprowadzimy nasze dzieci do ginekologa i zadbamy, by
              mialy dostepnosc, przede wszystkim informacji, a gdy zdecyduja sie na zycie
              seksualne - ochrony - to cokolwiek zmieni w tym kraju?
              jak na liczbe 40 000 000 polakow, 2 osoby to raczej nie duzo.....

tak jak ty jestem za edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja
              a takze za szeroka dostepnoscia antykoncepcji - natomiast przepis, ktory nie
              pozwala przyjac lekarzowi nastolatki, jest moim zdaniem kryminalny
              zapytalam lekarza, czy nie ma wrazenia, ze jest to aberacja i czy posrednio,
              nie uczestniczy w "fabrykowaniu" aniolkow - potwierdzil, wzrosla liczba
              dziewczynek 14-15 letnich w ciazy (co z tymi ciazami sie dzieje?) - czy nie
              uwazasz, ze jest to skandal!

• Gość: Hania Re: Do ani IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 17:55

> a co ma piernik do wiatraka....
                > ja tez rozmawiam z moimi corkami, i zaprowadzilam je do ginekologa gdy mialy 15
                >
                > lat (nie musialy mnie o to prosic), bo uznalam, ze to pora by sprawdzic czy
                > wszystko jest ok.
                > natomiast jesli ja i ty zaprowadzimy nasze dzieci do ginekologa i zadbamy, by
                > mialy dostepnosc, przede wszystkim informacji, a gdy zdecyduja sie na zycie
                > seksualne - ochrony - to cokolwiek zmieni w tym kraju?
                > jak na liczbe 40 000 000 polakow, 2 osoby to raczej nie duzo.....
                >
                > tak jak ty jestem za edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja
                > a takze za szeroka dostepnoscia antykoncepcji - natomiast przepis, ktory nie
                > pozwala przyjac lekarzowi nastolatki, jest moim zdaniem kryminalny
                > zapytalam lekarza, czy nie ma wrazenia, ze jest to aberacja i czy posrednio,
                > nie uczestniczy w "fabrykowaniu" aniolkow - potwierdzil, wzrosla liczba
                > dziewczynek 14-15 letnich w ciazy (co z tymi ciazami sie dzieje?) - czy nie
                > uwazasz, ze jest to skandal!
                >
                >

Jest to skandal, ale czy mozesz mi powiedziec, gdzie jest taki przepis? Pytam sie
                bez ironii i zlosliwosci, po prostu nie wiem.
                • Gość: ania Re: Do ani IP: 217.11.142.* 02.07.02, 18:06
                  powiem ci po czwartkowej wizycie u ginekologa mojej corki - poprosze o wykladnie
                  bylam z nia w zeszlym tygodniu i gdy weszla sama do gabinetu - po paru
                  sekundach poprosila mnie do srodka, bo lekarz nie mogl jej przyjac i zbadac
                  samej (!)- i to nie chodzi o to ze byl z nia sam, byla tez pielegniarka (to
                  jest informacja dla tych, ktorzy probowaliby mowic, ze lekarz byl mezczyzna i
                  ble, ble, ble....)
                  bo dla mnie lekarz - mezczyzna, czy kobieta -jest poprostu lekarzem)
                  rozmawialismy, a gdy przyszlo do badania, ja odmowilam uczestniczenia w badaniu
                  (ostania rzecza ktora chcialaby robic, jest dokonywanie psychicznego gwaltu na
                  moim dziecku)
                  • Gość: Hania Re: Do ani IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 18:10

> powiem ci po czwartkowej wizycie u ginekologa mojej corki - poprosze o wykladni
                    > e
                    > bylam z nia w zeszlym tygodniu i gdy weszla sama do gabinetu - po paru
                    > sekundach poprosila mnie do srodka, bo lekarz nie mogl jej przyjac i zbadac
                    > samej (!)- i to nie chodzi o to ze byl z nia sam, byla tez pielegniarka (to
                    > jest informacja dla tych, ktorzy probowaliby mowic, ze lekarz byl mezczyzna i
                    > ble, ble, ble....)
                    > bo dla mnie lekarz - mezczyzna, czy kobieta -jest poprostu lekarzem)
                    > rozmawialismy, a gdy przyszlo do badania, ja odmowilam uczestniczenia w badaniu
                    >
                    > (ostania rzecza ktora chcialaby robic, jest dokonywanie psychicznego gwaltu na
                    > moim dziecku)

To bardzo ciekawe.
                    To, ze pielegniarka uczestniczy przy badaniu przez lekarza mezczyzne najpierw
                    widzialam w Stanach (tam nawet internista nie moze byc sam na sam z pacjentka).
                    Teraz juz ponoc jest i w Polsce.
                    • Gość: ania Re: Do ani IP: 217.11.142.* 02.07.02, 18:39
                      w przychodni (prywatnej) do ktorej chodze, zawsze jest pielegniarka (polozna)
                      przy badaniu ginekologicznym, niezaleznie, czy lekarzem jest kobieta czy
                      mezczyzna.
                      • Gość: Hania Re: Do ani IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 18:47

> w przychodni (prywatnej) do ktorej chodze, zawsze jest pielegniarka (polozna)
                        > przy badaniu ginekologicznym, niezaleznie, czy lekarzem jest kobieta czy
                        > mezczyzna.

Ja tez chodze do prywatnej, ale do doktora kobiety. Ale od kolezanek wiem, ze
                        jezeli ginekolog jest mezczyzna, to przy badaniu jest pielegniarka.
                        • Gość: ania Re: Do ani IP: 217.11.142.* 02.07.02, 18:50
                          w takim wypadku, jest to nastepny bzik
                          • Gość: Hania Re: Do ani IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 18:52

> w takim wypadku, jest to nastepny bzik

Zgadza sie. Ale przywedrowal do nas zza Wielkiej Wody.
                            • Gość: ania Re: Do ani IP: 217.11.142.* 02.07.02, 18:57
                              glupota nigdy nie znala granic
        • Gość: Ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 17:05

> Jak powiedziałam na początku wywodu jestem PRZECIWNICZKĄ aborcji. A lekarz
          > wykonujący skrobanki jest wg mnie cokolwiek bez sumienia.
          > Nigdy nie przyszło mi do głowy że jakikolwiek zabieg na człowieku można
          > przeprowadzić poza szpitalem. A zatem sprzecznośc. W szpitalu leczeniem zajmują
          >

Przepraszam ale ja w ogole nie rozumiem.To Ty nie wiesz,ze aborcji dokonuje sie w
          gabinetach prywatnych?Nie slyszalas nigdy o tzw"babakach",ktore przed wojna
          dokonywaly takich zabiegow w domu?Moze przeczytaj sobie caly watek od poczatku to
          dowiesz sie czegos.Nie wiem skad Ty piszesz ale skoro ja w Belgii wiem ile
          kosztuje nielegalny zabieg to mnie nie moze przejsc przez glowe zeby dorosla
          kobieta nie wiedziala,ze takich zabiegow sie dokonuje
          >

się lekarze a oni nie powinni ...itd
          >
          > Jeśli chce się mieć więcej dzieci to należy sie o nie starać zaraz po
          > przygotowaniu zabezpieczenia materialnego. Dlaczeo oczekujesz opieki socjalnej?
          >
          Powiedz to ludziom mlodym i bezrobotnym.

A kto ci powiedzial,ze ja oczekuje opieki socjalnej?
          > Pracuj więcej to może uda się zarobić. A jeśli się nie uda to poprzestań na
          > mniejszej ilości. Dwójka jest też bardzo przyjemna.
          >

A jezeli nie ma pracy a juz sie ma kilkoro dzieci?
          > Nie bardzo rozumiem o co się rzucacie. Jak najbardziej uważam że normalna
          > antykoncepcja (czyli zastosowana przed a nie po) jest wskazana.
          >
          Tylko,ze z antykoncepcja tez sa problemy 100 razy juz o tym pisalam,nie bede sie
          powtarzac.

Nie można jednak mówić o aborcji jako czymś naturalnym, bo to nie jest
          > naturalne! Jeśli zaczyna to być naturalne to bardzo źle. A jest nienaturalne
          > zarówno dla organizmu kobiety w sensie fizycznym jak i psychicznym. Być może
          > jest rodzajem gwałtu na jej organizmie (sorry za porównanie).
          > Polecanie szpitala jako miejsca gdzie w przypadku skrobanki będzie uszanowane
          > zdrowie kobiety brzmi dziwnie w tym kontekście.

Czyli jak nie szpital to piwnica wysypisko smieci ....

• Gość: Jaceq Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.szeptel.net.pl 02.07.02, 18:59

> Pracuj więcej to może uda się zarobić.

Niestety, w zdec. większości przypadków rada taka jest do niczego.
      • Gość: Jaceq Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.szeptel.net.pl 02.07.02, 18:56

> Jestem przeciwniczka aborcji. Uważam jednak że ustawa niczego nie zmieni. Ja
        > nie mogę sobie wyobrazic takiego sposobu regulowania poczęć. To oczywiście
        > sprawa sumienia rodziców.

Ja zdecydowanie jestem przeciwny wpisaniu aborcji w poczet środków antykonc.

> Z drugiej jednak strony nie można zalegalizować skrobanek np w szpitalach. Jak

A gdzie? U babek lepiej? Prawo dopuszcza (gwałt, uszk. płodu, itd.), to może jednak lepiej w szpitalu.
        O sumieniach lekarzy ginekologów raczej nie ma co pisać, bo takie coś nie istnieje, poza wyjątkami.

> Z raportu opublikowanego w Rzepie wynika że strasznie starzeje się nasze
        > społeczeństwo.

Taka czy siaka ustawa antyaborcyjna nie zmieni tego ani o 0,00000000000001 %.

Szczęśliwie cały ten problem powoli zaczyna odchodzić do lamusa. Środki anty - jednak coraz
        doskonalsze (w tym i wczesnoporonne). Dzięki powszechnej dyskusji wokółaborcyjnej świadomość
        jednak rośnie. Tzw. zabieg w obecnej formie - zniknie, prędzej, czy później.
        Sądziłem, że pigułki typu "morning after, to coś drogiego i trudno dostępnego". Uświadomiono mi, że nic
        podobnego. Może rok temu - tak.
        Pytanie tylko - czy stosowanie chemii wczesnoporonnej jako antykoncepcji jest takie znowu obojętne dla
        zdr. kobiet. Sądzę, że jednak nie.
        • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 02.07.02, 19:02

> > Szczęśliwie cały ten problem powoli zaczyna odchodzić do lamusa. Środki anty -
          > jednak coraz
          > doskonalsze (w tym i wczesnoporonne). Dzięki powszechnej dyskusji wokółaborcyjn
          > ej świadomość
          > jednak rośnie. Tzw. zabieg w obecnej formie - zniknie, prędzej, czy później.
          > Sądziłem, że pigułki typu "morning after, to coś drogiego i trudno dostępnego".
          > Uświadomiono mi, że nic
          > podobnego. Może rok temu - tak.
          > Pytanie tylko - czy stosowanie chemii wczesnoporonnej jako antykoncepcji jest t
          > akie znowu obojętne dla
          > zdr. kobiet. Sądzę, że jednak nie.

pewnie nie, lecz napewno lepsze niz "tradycyjny" zabieg aborcyjny
          z ta dostepnoscia - mam duze watpliwosci
          pozdrawiam

• Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 19:09

> Gość portalu: Jaceq napisał(a):
            >
            > > > Szczęśliwie cały ten problem powoli zaczyna odchodzić do lamusa. Środ
            > ki anty -
            > > jednak coraz
            > > doskonalsze (w tym i wczesnoporonne). Dzięki powszechnej dyskusji wokółabo
            > rcyjn
            > > ej świadomość
            > > jednak rośnie. Tzw. zabieg w obecnej formie - zniknie, prędzej, czy późnie
            > j.
            > > Sądziłem, że pigułki typu "morning after, to coś drogiego i trudno dostępn
            > ego".
            > > Uświadomiono mi, że nic
            > > podobnego. Może rok temu - tak.
            > > Pytanie tylko - czy stosowanie chemii wczesnoporonnej jako antykoncepcji j
            > est t
            > > akie znowu obojętne dla
            > > zdr. kobiet. Sądzę, że jednak nie.
            >
            > pewnie nie, lecz napewno lepsze niz "tradycyjny" zabieg aborcyjny
            > z ta dostepnoscia - mam duze watpliwosci
            > pozdrawiam
            >
            Mozna dostac nawet u panstwowego lekarza, tylko trzeba zaplacic.
          • Gość: Jaceq Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.szeptel.net.pl 02.07.02, 19:13

> z ta dostepnoscia - mam duze watpliwosci
            > pozdrawiam

Raczej przesadziłem. Rzecz dotyczy, powiedzmy, niebiednych środowisk wielkomiejskich. Ale cena
            RU486, czarnorynkowa, w PL w ciągu ost. roku spadła czterokrotnie. To jest jakaś jednak zmiana na
            korzyść. Mnie chwilowo ten temat nie interesuje, znam te szczególy jedynie z "drugiej ręki".
            Oczywiście, wczesnoporonne też są nielegalne. Ale raczej nie widzę możliwości kontroli tej sytuacji. I
            bardzo dobrze.

I pozdrawiam.
            • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 03.07.02, 14:08

> Gość portalu: ania napisał(a):
              >
              > Ale cena
              > RU486, czarnorynkowa, w PL w ciągu ost. roku spadła czterokrotnie.

ile dzis taka pigula kosztuje?
        • Gość: Hania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 02.07.02, 19:06

> Gość portalu: Ewawa napisał(a):
          >
          > > Jestem przeciwniczka aborcji. Uważam jednak że ustawa niczego nie zmieni.
          > Ja
          > > nie mogę sobie wyobrazic takiego sposobu regulowania poczęć. To oczywiście
          >
          > > sprawa sumienia rodziców.
          >
          > Ja zdecydowanie jestem przeciwny wpisaniu aborcji w poczet środków antykonc.
          >
          > > Z drugiej jednak strony nie można zalegalizować skrobanek np w szpitalach.
          > Jak
          > > można traktować lekarza, który np. sumiennie i z poświęceniem prowadzi cią
          > żę
          > > kobiety a potem wyrywa spokojnie płód. To dla mnie straszne!
          >
          > A gdzie? U babek lepiej? Prawo dopuszcza (gwałt, uszk. płodu, itd.), to może je
          > dnak lepiej w szpitalu.
          > O sumieniach lekarzy ginekologów raczej nie ma co pisać, bo takie coś nie istni
          > eje, poza wyjątkami.
          >
          > > Z raportu opublikowanego w Rzepie wynika że strasznie starzeje się nasze
          > > społeczeństwo.
          >
          > Taka czy siaka ustawa antyaborcyjna nie zmieni tego ani o 0,00000000000001 %.
          >
          > Szczęśliwie cały ten problem powoli zaczyna odchodzić do lamusa. Środki anty -
          > jednak coraz
          > doskonalsze (w tym i wczesnoporonne). Dzięki powszechnej dyskusji wokółaborcyjn
          > ej świadomość
          > jednak rośnie. Tzw. zabieg w obecnej formie - zniknie, prędzej, czy później.
          > Sądziłem, że pigułki typu "morning after, to coś drogiego i trudno dostępnego".
          > Uświadomiono mi, że nic
          > podobnego. Może rok temu - tak.
          > Pytanie tylko - czy stosowanie chemii wczesnoporonnej jako antykoncepcji jest t
          > akie znowu obojętne dla
          > zdr. kobiet. Sądzę, że jednak nie.

Nie, nie jest. Organizm kobiety dostaje przeogromna dawke hormonow. O ile sie nie
          myle, Postinor (czyli srodek uniemozliwiajacy zagniezdzenie sie zarodka,
          stosowany w ciagu 72 godzin "po") mozna stosowac nie czesciej niz 2-3 razy w
          ciagu roku.
    • indris Ze zgrabnością słonia 02.07.02, 16:12
      Nie chcę się tu wdawać w meritum sporu o aborcję. Ale stanowwczo wypowiadam się
      za tym, żeby decyzja w tej kwestii - jakakolwiek miałaby być - została podjęta
      przez społeczeństwa zainteresowanych krajów. I TYLKO przez nie, tak jak to
      przewiduje dotychczasowe urządzenie Unii Europejskiej. Wtrącanie się w te
      sprawy instytucji unijnych przypomina przysłowiowego słonia w składzie
      porcelany. Reakcja - i polska i irlandzka - jest nietrudna do przewidzenia.
      Eurofobi w Polsce będą mieli dodatkowy argument. Czy ta baba - iniccjatorka
      pomysłu - w ogóle myśli ?
      • Gość: Ania Re: Ze zgrabnością słonia IP: *.upc.chello.be 02.07.02, 17:12
        indris napisał(a):

> Nie chcę się tu wdawać w meritum sporu o aborcję. Ale stanowwczo wypowiadam się
        >
        > za tym, żeby decyzja w tej kwestii - jakakolwiek miałaby być - została podjęta
        > przez społeczeństwa zainteresowanych krajów. I TYLKO przez nie, tak jak to
        > przewiduje dotychczasowe urządzenie Unii Europejskiej. Wtrącanie się w te
        > sprawy instytucji unijnych przypomina przysłowiowego słonia w składzie
        > porcelany. Reakcja - i polska i irlandzka - jest nietrudna do przewidzenia.
        > Eurofobi w Polsce będą mieli dodatkowy argument. Czy ta baba - iniccjatorka
        > pomysłu - w ogóle myśli ?

Podzielam Twoje oburzenie Indris.co innego gdy polski prezydent i Episkopat beda
        chcieli Konstytucji Europejskiej umiescic Invocatio Deito jest normalne,ze Pölska
        chce koniecznie cos narzucic innym ale od nas wara.

• indris Re: Ze zgrabnością słonia 02.07.02, 18:56
          To nie jest ten sam problem. Konstytucji UE w tej chwili nie ma, nie wiadomo
          kiedy będzie i w jakim trybie będzie uchwalana. Prezydentowi na proponowaniu
          Invocatio Dei zależy oczywiście tylko dlatego, żeby Episkopat polski nie
          przyłączył sie do antyunijnej agitacji przed referendum. Może to i niezbyt
          ładne ale jakąś logikę ma. Natomiast o ile wiem, to w UE istnieje
          rozgraniczenie spraw podlegających kompetencji instytucji wspólnotowych i spraw
          pozostawionych w dyspozycji krajów członkowskich. Regulacja kwestii aborcji
          należy do tych drugich. Wkraczanie w te sprawy organów europejskich oznacza
          próbę zmiany tego rozgraniczenia na niekorzyść kompetencji członków Unii. To mi
          się istotnie nie podoba. A dodatkowo, jako krytycznemu eurosympatykowi nie
          podoba mi się, że to wzmacnia eurofobów w Polsce.
    • Gość: Commo Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 202.67.66.* 02.07.02, 16:20
      Ale ostatnio bylo fajnie bylem z dziewczyna, ktora zaszla w ciaze. Potem sobie
      pomyslelismy, ze fajnie byloby gdyby ona miala skrobanke. Wiec pojechalismy
      sobie do doktorka, a on za Wasze pieniadze(moje tez zreszta, bo tez place
      podatki) usunal nam to dziecko. Bylo duzo smiechu i do teraz jak pijemy z
      kumplami to zawsze wypijemy toast za tego nienarodzonego biedaka.
      • Gość: prowokat Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.telimeny / 192.168.0.* 02.07.02, 17:07
        Gość portalu: Commo napisał(a):

> Ale ostatnio bylo fajnie bylem z dziewczyna, ktora zaszla w ciaze. Potem sobie
        > pomyslelismy, ze fajnie byloby gdyby ona miala skrobanke. Wiec pojechalismy
        > sobie do doktorka, a on za Wasze pieniadze(moje tez zreszta, bo tez place
        > podatki) usunal nam to dziecko. Bylo duzo smiechu i do teraz jak pijemy z
        > kumplami to zawsze wypijemy toast za tego nienarodzonego biedaka.

wypij też za niego w moim imieniu,
        • Gość: Pipin-2 DODAJMY JESZCZE JEDNO.... IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 02.07.02, 17:28
          ...,ze ktos lub cos MUSI wreszcie ucywilizowac to polskie i irlandzkie stado
          ciemniakow ! Jak robi to akurat UE to tez OK !
    • Gość: Terry Niech się belgijki skrobią IP: 217.153.50.* 02.07.02, 19:00
      • Gość: Pipin-2 Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 02.07.02, 19:02
        Gość portalu: Terry napisał(a):

Dobrze,ze forumowa Ania jest Polka a nie Belgijka.....choc napewno ma juz
        obywatelstwo Belgii.....
      • Gość: ania Re: Niech się belgijki skrobią IP: 217.11.142.* 02.07.02, 19:03
        ty sie terry poskrob w glowe, a nuz cos pomoze?!
        • Gość: galatea Re: Niech się belgijki skrobią IP: 4.1R6D* / *.dial.proxad.net 03.07.02, 12:09
          Witam wszystkich dyskutantow niezaleznie od pogladow jakie reprezentuja
          jednakowo zyczliwie. I z ta zyczliwoscia chce Wam powiedziec jedno: Tak samo
          Polska nie ma co "uszczesliwiac" krajow Unii swoim pomyslem 'Invocatio Dei",
          jak i kraje Unii nie maja prawa ingerowac w ustawodawstwo polskie, nawet jesli
          jest idiotyczne i az zaprasza do...lamania prawa.
          I w ogole nalezaloby sie moze zastanowic: "chcecie" do tej Unii czy nie? Bo z
          WSZYSTKICH tematow zachaczajacych o to obserwuje jedno: Unia jest "cacy", kiedy
          Polacy spodziewaja sie unijnych dotacji. % (TYLKO) dla rolnikow? To
          skandal!!!!!!!!! A czy ktos sie zastanowil, ze zeby WYPLACAC trzeba najpierw
          WPLACIC i ze unijni rolnicy wplacali tak dlugo, od jak dawna w tej Unii "sa".
          Co ma piernik do wiatraka? Ano, bo kiedy Unia nie kwapi sie do
          przyjecia "Invocatio Dei" albo sugeruje nam zmiane podejscia do w koncu dosc
          zywotnej sprawy, jaka jest traktowanie kobiet przez polskie prawodawstwo to
          nagle staje sie "beeee" - bezczelna, obrzydliwa, bezbozna.
          I nie bez powodu pisze tu o traktowaniu KOBIET a nie zachlystuje sie "zyciem
          poczetym" - to "poczecie" bowiem nie gwarantuje zycia BEZ "kokonu" matczynego
          organizmu. Nalezy zadbac rozsadnie i pieczolowicie, by po prostu nie bylo, a
          rozumujac realnie by bylo jak najmniej niepozadanych lub "niewczesnych" poczec.
          Co to za bzdury z odmowa wypisania recepty na srodki antykoncepcyjne "bo
          lekarzowi kloci sie to z jego swiatopogladem"? Lekarz ma byc lekarzem i dbac o
          zdrowie ciala, zdrowie duszy pozostawiajac kaplanom. Albo niech zlikwiduje
          gabinet, zlozy wypowiedzenie ze szpitala, zrezygnuje z wykonywania zawodu i
          idzie...zamiatac kruchte. To samo z aptekarzem odmawiajacym sprzedazy srodkow
          antykoncepcyjnych - niech sie przekwalifikuje na sprzedawce...gumy...do ZUCIA!
          A jesli juz nieunikniona jest aborcja - bo JEST NIEUNIKNIONA nawet w
          najswiatlejszych i najlepiej zorganizowanych spoleczenstwach niech odbywa sie
          WYLACZNIE w specjalnie do tego przeznaczonych osrodkach (polecam np zapoznanie
          sie zz systemem francuskim. Istnieja tu tzw "centres d'ortogenie" (osrodki
          planowania rodziny), w ktorych gestii jest uswiadamianie seksualne,
          antykoncepcja, tytulowe planowanie poczecia az po nieszczesna aborcje. I nie ma
          miejsca na "konflikt sumienia: w szpitalu sumienie mi nie pozwala, w gabinecie
          jak najbardziej. Po prostu NIE MA aborcji w prywatnych gabinetach.
          • Gość: komodor Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 12:21
            Podoba mi sie to stanowisko.Popieram.
          • Gość: Ania Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 12:26
            No to moze ja zacytuje jedno zdanie z tego artykulu,ktore tak rozjuszylo
            niektorych.

"Aborcja powinna byc zalegalizowana bezpieczna i dostepna dla wszystkich"

Niektorzy natomiast godza sie z tym,ze:
            istnieje aborcja nielegalna -bo istnieje i nikomu nie przeszkadza.

I,ze ta aborcja jest dostepna tylko dla bogatych!!!!!

Biednym odmawia sie recept na srodki antykoncepcyjne czy nawet skierowania na
            badania prenatalne.

Taka walka z aborcja to hipokryzja i tyle.
            • Gość: Oszołom Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:18
              A czy ty wiesz co to w ogóle jest aborcja kobieto? I wielu z was mówi ze
              aborcja ograniczy podziemuie aborcyjne... tak jakby brak zapisu o karalności
              kradzieży zmniejszył jej liczbę...paranoja! Wszelkie podziemie aborcyjne
              trzeba ścigać tak samo jak gwałcicieli złodzieji itd
              • Gość: Ania Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 13:29
                Gość portalu: Oszołom napisał(a):

> A czy ty wiesz co to w ogóle jest aborcja kobieto? I wielu z was mówi ze
                > aborcja ograniczy podziemuie aborcyjne... tak jakby brak zapisu o karalności
                > kradzieży zmniejszył jej liczbę...paranoja! Wszelkie podziemie aborcyjne
                > trzeba ścigać tak samo jak gwałcicieli złodzieji itd

Ale sie nie sciga Oszolku.I zapis ten owszeem ogranicza aborcje ale wsrod
                biednych.Bogaci i lekarze sie smieja.Lekarze wybuduja pomnik ustawodawcom.A poza
                tym aborcja jak byla tak jest.Gdyby byla dostepna np.w szpitalu ,psycholog
                lekarz ,moglby ja od tego odwiezc ,wskazac osrodek pomocy itd...Gdy kobieta udaje
                sie do lekarza ten traktuje ja jak klientke,ktora placi (i to duzo) za usluge.Nie
                w interesie lekarza jest przekonywac ja by zrezygnowala z zabiegu.
                • Gość: Oszołom Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:40

> Gość portalu: Oszołom napisał(a):
                  >
                  > > A czy ty wiesz co to w ogóle jest aborcja kobieto? I wielu z was mówi ze
                  > > aborcja ograniczy podziemuie aborcyjne... tak jakby brak zapisu o karalnoś
                  > ci
                  > > kradzieży zmniejszył jej liczbę...paranoja! Wszelkie podziemie aborcyjne
                  > > trzeba ścigać tak samo jak gwałcicieli złodzieji itd
                  >
                  >
                  > Ale sie nie sciga Oszolku.I zapis ten owszeem ogranicza aborcje ale wsrod
                  > biednych.Bogaci i lekarze sie smieja.Lekarze wybuduja pomnik ustawodawcom.A poz
                  > a
                  > tym aborcja jak byla tak jest.Gdyby byla dostepna np.w szpitalu ,psycholog
                  > lekarz ,moglby ja od tego odwiezc ,wskazac osrodek pomocy itd...Gdy kobieta uda
                  > je
                  > sie do lekarza ten traktuje ja jak klientke,ktora placi (i to duzo) za usluge.N
                  > ie
                  > w interesie lekarza jest przekonywac ja by zrezygnowala z zabiegu.

-Bogacz nie tylko od tego się wywinie ale również od niepłaconych podatków
                  oszustw itd poza tym bogacze u nas to margines społeczeństwa (5-8% płacącyh
                  podatki w II i w III najwyższym przedziale podatkowym)
                  • Gość: Ania Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 13:44

>
                    > > Gość portalu: Oszołom napisał(a):
                    > >
                    > > > A czy ty wiesz co to w ogóle jest aborcja kobieto? I wielu z was mówi
                    > ze
                    > > > aborcja ograniczy podziemuie aborcyjne... tak jakby brak zapisu o kar
                    > alnoś
                    > > ci
                    > > > kradzieży zmniejszył jej liczbę...paranoja! Wszelkie podziemie aborc
                    > yjne
                    > > > trzeba ścigać tak samo jak gwałcicieli złodzieji itd
                    > >
                    > >
                    > > Ale sie nie sciga Oszolku.I zapis ten owszeem ogranicza aborcje ale wsrod
                    > > biednych.Bogaci i lekarze sie smieja.Lekarze wybuduja pomnik ustawodawcom.
                    > A poz
                    > > a
                    > > tym aborcja jak byla tak jest.Gdyby byla dostepna np.w szpitalu ,psycholog
                    >
                    > > lekarz ,moglby ja od tego odwiezc ,wskazac osrodek pomocy itd...Gdy kobiet
                    > a uda
                    > > je
                    > > sie do lekarza ten traktuje ja jak klientke,ktora placi (i to duzo) za usl
                    > uge.N
                    > > ie
                    > > w interesie lekarza jest przekonywac ja by zrezygnowala z zabiegu.
                    >
                    > -Bogacz nie tylko od tego się wywinie ale również od niepłaconych podatków
                    > oszustw itd poza tym bogacze u nas to margines społeczeństwa (5-8% płacącyh
                    > podatki w II i w III najwyższym przedziale podatkowym)

Nie mowimy o podatkach tylko o aborcji.Poza tym dlaczego nie skopiowales tego
                    artykulu?Co tam bylo takiego wstydliwego?
              • Gość: komodor Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 13:40
                Rozumiem, ze jako facet, który był wiele razy skrobany jesteś najlepszym
                specjalistą od aborcji.
                Oszołku wszyscy z ciebie robia wała ale nikt nie robi tego tak dobrze jak ty
                sam.
              • Gość: ania Re: Niech się belgijki skrobią IP: 217.11.142.* 03.07.02, 14:02

> A czy ty wiesz co to w ogóle jest aborcja kobieto?

.............a ty co mozesz wiedziec na ten temat?!!

I wielu z was mówi ze
                > kradzieży zmniejszył jej liczbę...paranoja!

.............nikt nie postuluje braku zapisu - postulujemy zapis, ktory bedzie
                gwarantowl kobiecie pomoc lekarska, gdy zdecyduje sie na aborcje!

Wszelkie podziemie aborcyjne

.............i zanim bedziesz scigal, podpisujesz sie pod narazaniem zycia
                kobiet, ktorym odmawia sie godziwego traktowania w szpitalu!
                bronisz tylko "zycia poczetego" - zycie kobiety i jego ochrona nic cie nie
                obchodzi!

• Gość: Oszołom Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 14:27
                  Bronić nalezy każdgo życia od poczęcia do naturalnej smierci!1 Tak więc należy
                  podstawić na tej samej szali morderstwo dziecka po narodzinach i przed tymi
                  narodzinami oraz morderstwo dorosłego człowieka jak i morderstwo z tzw litosci
                  (eutanazja). kobietom w trudnej syt finansowej należy pomóc..finansowo!!!!
                  (praca, wyższa pensja ulgi ewentualnie ułatwienie adopcji umozliwienie jej
                  oddania własnego dziecka do adopcji itd)
                  • Gość: Ania Re: Niech się belgijki skrobią IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 14:58

> Bronić nalezy każdgo życia od poczęcia do naturalnej smierci!1 Tak więc należy
                    > podstawić na tej samej szali morderstwo dziecka po narodzinach i przed tymi
                    > narodzinami oraz morderstwo dorosłego człowieka jak i morderstwo z tzw litosci
                    >
                    > (eutanazja). kobietom w trudnej syt finansowej należy pomóc..finansowo!!!!
                    > (praca, wyższa pensja ulgi ewentualnie ułatwienie adopcji umozliwienie jej
                    > oddania własnego dziecka do adopcji itd)

A pomaga ktos finansowo?Radio Maryja np.Ilu rodzinom wielodzietnym pomaga?
                    A do adopcji to mozesz oddawac swoje dzieci jak juz je bedziesz mial.Kobieta to
                    nie inkubator do wylegiwania dzieci dla kogos.
                  • Gość: Hania Brawo Oszolku! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 03.07.02, 15:22

> Bronić nalezy każdgo życia od poczęcia do naturalnej smierci!1 Tak więc należy
                    > podstawić na tej samej szali morderstwo dziecka po narodzinach i przed tymi
                    > narodzinami oraz morderstwo dorosłego człowieka jak i morderstwo z tzw litosci
                    >
                    > (eutanazja). kobietom w trudnej syt finansowej należy pomóc..finansowo!!!!
                    > (praca, wyższa pensja ulgi ewentualnie ułatwienie adopcji umozliwienie jej
                    > oddania własnego dziecka do adopcji itd)

Zamknij wszystkie gabinety ginekologiczne.
                    Pieniadze ze sprzedazy wyposazenia, itd. przekaz na specjalny fundusz.
                    Czekaj az za przerywanie ciazy wezma sie znachorki i umieralnosc wsrod mlodych
                    kobiet powroci gdzies do XVIII wieku.
                    Powodzenia!
              • Gość: Hania Re: Niech się belgijki skrobią IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 03.07.02, 15:19

> A czy ty wiesz co to w ogóle jest aborcja kobieto? I wielu z was mówi ze
                > kradzieży zmniejszył jej liczbę...paranoja! Wszelkie podziemie aborcyjne

Jak bedziesz scigac? Ustawisz policjanta w kazdym gabinecie?
                Gwalciciele zlodziei - to Ci sie udalo...
    • Gość: Oszołom Teraz za aborcję bierze się Parlament Europejski IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 14:50
      Parlament Europejski w Strasburgu ma dzisiaj głosować nad przyjęciem rezolucji,
      rekomendującej całkowitą legalizację zabijania dzieci nienarodzonych i pełną
      dostępność tego procederu we wszystkich krajach członkowskich Unii
      Europejskiej. Zawierający projekt rezolucji "Raport w sprawie zdrowia
      seksualnego i reprodukcyjnego" został przedłożony pod obrady Parlamentu
      Europejskiego przez Komisję ds. Praw Kobiet PE.
      "Aborcja powinna zostać zalegalizowana, bezpieczna i dostępna dla wszystkich",
      brzmi jeden z zapisów proponowanej uchwały, zgłoszonej pod obrady przez
      holenderskiego posła do PE, Joke Swiebela. Deputowani PE wzywają też rządy
      krajów członkowskich UE oraz krajów kandydujących, aby nie karały kobiet, które
      zabiły swoje nienarodzone dzieci z naruszeniem obowiązującego prawa.
      Unijni deputowani zwracają uwagę na niejednakowe traktowanie przez poszczególne
      kraje członkowskie UE spraw związanych z tzw. planowaniem rodziny,
      antykoncepcją, edukacją seksualną. Szczególną ich "troskę" budzi brak
      jednolitego ustawodawstwa regulującego mordowanie dzieci poczętych. Obecnie
      dziedziny te reguluje prawo poszczególnych krajów członkowskich, a nie
      ustawodawstwo unijne. Lewicowi deputowani PE zwracają uwagę na
      możliwości "pomocniczej roli" Unii Europejskiej w tym niegodnym procederze.
      Antykoncepcja wydaje się lewicowy m posłom Komisji ds. Praw Kobiet PE antidotum
      na wszystkie problemy społeczne. Wzywają oni m.in. do równego dostępu
      do "wysokiej jakości antykoncepcji" oraz stosowania "metod świadomej
      płodności". Według przyjętej wersji raportu, środki antykoncepcyjne powinny być
      dostępne za darmo bądź za niską opłatą dla niektórych grup społecznych, takich
      jak młodzież, mniejszości etniczne, niższe klasy społeczne.
      Z kolei tzw. edukacja seksualna powinna być, zdaniem zdeprawowanych
      deputowanych, wprowadzana od najmłodszych lat i kontynuowana aż do dorosłości.
      W tym celu lewicowi deputowani proponują stworzenie specjalnych centrów
      planowania rodziny np. w szkołach, gdzie młodzież otrzymywałaby "odpowiednie
      informacje i usługi".
      Eurodeputowani bezpardonowo usiłują narzucać proponowane rozwiązania krajom
      przygotowującym się do wejścia do UE, w tym Polsce. Już na wstępie ubolewają,
      że w krajach kandydujących użycie środków antykoncepcyjnych jest niższe niż w
      Unii. Podobnie piętnują Polaków za "brak systematycznej i odpowiedniej edukacji
      seksualnej". Z dezaprobatą stwierdzają w przyjętym 4 czerwca raporcie, że
      Polska i Cypr spośród państw kandydujących do UE najbardziej "restrykcyjnie"
      chronią życie poczęte.
      Wśród państw członkowskich UE krajem, który najlepiej chroni życie
      nienarodzonych, jest Irlandia. Wzmożona aktywność Unii Europejskiej zmierzająca
      do pozbawienia jakiejkolwiek ochrony prawnej dzieci nienarodzonych zaowocowała
      wywalczeniem przez Irlandię specjalnego zapisu w Traktacie z Maastricht z 1992
      r., w myśl którego Unia nie może ingerować w artykuł 40.3.3 irlandzkiej
      konstytucji, który gwarantuje ochronę życia, w tym życia poczętego, w tym
      kraju.
      Autorką raportu, który jest jednocześnie projektem uchwały, jest belgijska
      poseł Anne E.M. Van Lancker, z Partii Socjalistów Europejskich (PES). Ideowym
      partnerem PES jest w Polsce Sojusz Lewicy Demokratycznej.
      Wprawdzie rezolucja, jeśli zostanie przyjęta, nie będzie miała mocy wiążącej,
      to jednak w przyszłości może posłużyć jako podstawowa wytyczna dla regulacji
      prawnych we wszystkich krajach członkowskich UE. Ponadto, według organizacji
      prorodzinnej Euro-Fam, wywrze ona silną presję na politykę państw, które chcąc
      potwierdzić wolę przyłączenia się do UE, będą starały się ściśle wypełniać
      zalecenia Parlamentu Europejskiego.
      • Gość: komodor Re: Teraz za aborcję bierze się Parlament Europejski IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 15:01
        Oszołku, zanim się zaplujesz do końca to powiedz czy można zabić kogoś kto się
        nie narodził? Możesz to logicznie wytłumaczyć? I bardzo cię proszę, nie obrazaj
        się,że podejrzewam cię o umiejętność logicznego myślenia.
      • Gość: Ania Re: Teraz za aborcję bierze się Parlament Europejski IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 15:06

> Parlament Europejski w Strasburgu ma dzisiaj głosować nad przyjęciem rezolucji,
        >
        > rekomendującej całkowitą legalizację zabijania dzieci nienarodzonych i pełną
        > dostępność tego procederu we wszystkich krajach członkowskich Unii
        > Europejskiej. Zawierający projekt rezolucji "Raport w sprawie zdrowia
        > seksualnego i reprodukcyjnego" został przedłożony pod obrady Parlamentu
        > Europejskiego przez Komisję ds. Praw Kobiet PE.
        > "Aborcja powinna zostać zalegalizowana, bezpieczna i dostępna dla wszystkich",
        > brzmi jeden z zapisów proponowanej uchwały, zgłoszonej pod obrady przez
        > holenderskiego posła do PE, Joke Swiebela. Deputowani PE wzywają też rządy
        > krajów członkowskich UE oraz krajów kandydujących, aby nie karały kobiet, które
        >
        > zabiły swoje nienarodzone dzieci z naruszeniem obowiązującego prawa.
        > Unijni deputowani zwracają uwagę na niejednakowe traktowanie przez poszczególne
        >
        > kraje członkowskie UE spraw związanych z tzw. planowaniem rodziny,
        > antykoncepcją, edukacją seksualną. Szczególną ich "troskę" budzi brak
        > jednolitego ustawodawstwa regulującego mordowanie dzieci poczętych. Obecnie
        > dziedziny te reguluje prawo poszczególnych krajów członkowskich, a nie
        > ustawodawstwo unijne. Lewicowi deputowani PE zwracają uwagę na
        > możliwości "pomocniczej roli" Unii Europejskiej w tym niegodnym procederze.
        >

Antykoncepcja wydaje się lewicowy m posłom Komisji ds. Praw Kobiet PE antidotum
        >
        > na wszystkie problemy społeczne. Wzywają oni m.in. do równego dostępu
        > do "wysokiej jakości antykoncepcji" oraz stosowania "metod świadomej
        > płodności". Według przyjętej wersji raportu, środki antykoncepcyjne powinny być
        >
        > dostępne za darmo bądź za niską opłatą dla niektórych grup społecznych, takich
        > jak młodzież, mniejszości etniczne, niższe klasy społeczne.
        >
        To jest to o czym ja caly czas pisze o dostepie do antykoncepcji dla tzw"nizszych
        grup spolecznych.bo jak juz pisalam z 100 razy bogatego stac i na antykoncepcje i
        na aborcje.Latwy dostep do antykoncepcji wsrod biednych to mniej aborcji.

Z kolei tzw. edukacja seksualna powinna być, zdaniem zdeprawowanych
        > deputowanych, wprowadzana od najmłodszych lat i kontynuowana aż do dorosłości.
        > W tym celu lewicowi deputowani proponują stworzenie specjalnych centrów
        > planowania rodziny np. w szkołach, gdzie młodzież otrzymywałaby "odpowiednie
        > informacje i usługi".
        >

No i znowu kwiatek"zdeprawowani" a dlaczego?Bo chca walczyc z aborcja
        uswiadamiajac mlodziez?

Eurodeputowani bezpardonowo usiłują narzucać proponowane rozwiązania krajom
        > przygotowującym się do wejścia do UE, w tym Polsce. Już na wstępie ubolewają,
        > że w krajach kandydujących użycie środków antykoncepcyjnych jest niższe niż w
        > Unii. Podobnie piętnują Polaków za "brak systematycznej i odpowiedniej edukacji
        >
        > seksualnej". Z dezaprobatą stwierdzają w przyjętym 4 czerwca raporcie, że
        >
        No wlasciwie o co tu chodzi?Edukacja seksualna sie nie podoba,antykoncepcja sie
        nie podoba.No to co wam sie wreszcie podoba.Czy wy przeznaczacie troche czasu na
        myslenie?

Polska i Cypr spośród państw kandydujących do UE najbardziej "restrykcyjnie"
        > chronią życie poczęte.
        > Wśród państw członkowskich UE krajem, który najlepiej chroni życie
        > nienarodzonych, jest Irlandia. Wzmożona aktywność Unii Europejskiej zmierzająca
        >
        > do pozbawienia jakiejkolwiek ochrony prawnej dzieci nienarodzonych zaowocowała
        > wywalczeniem przez Irlandię specjalnego zapisu w Traktacie z Maastricht z 1992
        > r., w myśl którego Unia nie może ingerować w artykuł 40.3.3 irlandzkiej
        > konstytucji, który gwarantuje ochronę życia, w tym życia poczętego, w tym
        > kraju.
        > Autorką raportu, który jest jednocześnie projektem uchwały, jest belgijska
        > poseł Anne E.M. Van Lancker, z Partii Socjalistów Europejskich (PES). Ideowym
        > partnerem PES jest w Polsce Sojusz Lewicy Demokratycznej.
        > Wprawdzie rezolucja, jeśli zostanie przyjęta, nie będzie miała mocy wiążącej,
        > to jednak w przyszłości może posłużyć jako podstawowa wytyczna dla regulacji
        > prawnych we wszystkich krajach członkowskich UE. Ponadto, według organizacji
        > prorodzinnej Euro-Fam, wywrze ona silną presję na politykę państw, które chcąc
        > potwierdzić wolę przyłączenia się do UE, będą starały się ściśle wypełniać
        > zalecenia Parlamentu Europejskiego.

• Gość: ania Re: Teraz za aborcję bierze się Parlament Europejski IP: 217.11.142.* 03.07.02, 15:17
          sluchajcie, a o czym my tak naprawde dyskutujemy?
          oszolomo-podobnych nie przekonamy i o tym wszyscy wiemy
          nawet ci z nas, ktorzy mysla i sa przeciwnikami aborcji, nie podpisza sie nigdy
          pod restrykcyjnym prawem karajacym kobiety tylko dlatego, ze nie maja pieniedzy
          (bo do tego to sie dzis sprowadza)
          nikogo tu nie przekonamy, oszolom jak pluje, tak bedzie plul na przylaczenie
          polski do uni - dzisiaj pretekstem do plucia jest aborcja, antykoncepcja i
          edukacja seksualna, jutro znajdzie cos innego
          moze szkoda naszego czasu i krwi?
      • Gość: ania Re: Teraz za aborcję bierze się Parlament Europejski IP: 217.11.142.* 03.07.02, 15:07

> . Wzywają oni m.in. do równego dostępu
        > płodności". Według przyjętej wersji raportu, środki antykoncepcyjne powinny być
        > dostępne za darmo bądź za niską opłatą dla niektórych grup społecznych, takich

...................i co w tym zlego? - to tylko zmniejszy ilosc niechcianych ciaz
        i dramatow ludzkich!

> Z kolei edukacja seksualna powinna być, zdaniem deputowanych, wprowadzana od
        najmłodszych lat i kontynuowana aż do dorosłości.
        > informacje i usługi".
        > Eurodeputowani ubolewają, że w krajach kandydujących użycie środków
        antykoncepcyjnych jest niższe niż w Unii. Podobnie piętnują Polaków za "brak
        systematycznej i odpowiedniej edukacji seksualnej".

.........................i maja racje!!!
      • Gość: Hania W Parlamencie otworza gabinety? IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 03.07.02, 15:28

> Parlament Europejski w Strasburgu ma dzisiaj głosować nad przyjęciem rezolucji,
        >
        > rekomendującej całkowitą legalizację zabijania dzieci nienarodzonych i pełną
        > dostępność tego procederu we wszystkich krajach członkowskich Unii
        > Europejskiej. Zawierający projekt rezolucji "Raport w sprawie zdrowia
        > seksualnego i reprodukcyjnego" został przedłożony pod obrady Parlamentu
        > Europejskiego przez Komisję ds. Praw Kobiet PE.

Juz mi ciarki przechodza po krzyzu! Ty to wiesz jak budowac napiecie.

> "Aborcja powinna zostać zalegalizowana, bezpieczna i dostępna dla wszystkich",
        > brzmi jeden z zapisów proponowanej uchwały, zgłoszonej pod obrady przez
        > holenderskiego posła do PE, Joke Swiebela. Deputowani PE wzywają też rządy
        > krajów członkowskich UE oraz krajów kandydujących, aby nie karały kobiet, które
        >
        > zabiły swoje nienarodzone dzieci z naruszeniem obowiązującego prawa.

Na stos!

> Unijni deputowani zwracają uwagę na niejednakowe traktowanie przez poszczególne
        >
        > kraje członkowskie UE spraw związanych z tzw. planowaniem rodziny,
        > antykoncepcją, edukacją seksualną. Szczególną ich "troskę" budzi brak
        > jednolitego ustawodawstwa regulującego mordowanie dzieci poczętych. Obecnie
        > dziedziny te reguluje prawo poszczególnych krajów członkowskich, a nie
        > ustawodawstwo unijne. Lewicowi deputowani PE zwracają uwagę na
        > możliwości "pomocniczej roli" Unii Europejskiej w tym niegodnym procederze.
        > Antykoncepcja wydaje się lewicowy m posłom Komisji ds. Praw Kobiet PE antidotum
        >
        > na wszystkie problemy społeczne. Wzywają oni m.in. do równego dostępu
        > płodności".

Straszne... Prezerwatywy w kazdym kiosku... Automaty z prezerwatywami w kazdej
        knajpie i publicznej toalecie.... Doplaty do srodkow antykoncepcyjnych... Dostep
        do badan prenatalnych... USG nie tylko dla bogatych...

Według przyjętej wersji raportu, środki antykoncepcyjne powinny być
        >

Apage satanas!

> Z kolei tzw. edukacja seksualna powinna być, zdaniem zdeprawowanych
        > deputowanych, wprowadzana od najmłodszych lat i kontynuowana aż do dorosłości.

Po co? Kiedys nic sie nie mowilo i byl swiety spokoj. Przed slubem matka powie
        corce, zeby zamknela oczy i myslala o [wstawic nazwe panstwa]. A dla syna
        zatrudni sie sluzaca (patrz dom panstwa Dulskich).

> informacje i usługi".
        > Eurodeputowani bezpardonowo usiłują narzucać proponowane rozwiązania krajom
        > przygotowującym się do wejścia do UE, w tym Polsce. Już na wstępie ubolewają,
        > że w krajach kandydujących użycie środków antykoncepcyjnych jest niższe niż w
        > Unii. Podobnie piętnują Polaków za "brak systematycznej i odpowiedniej edukacji
        >
        > seksualnej". Z dezaprobatą stwierdzają w przyjętym 4 czerwca raporcie, że
        > Polska i Cypr spośród państw kandydujących do UE najbardziej "restrykcyjnie"
        > chronią życie poczęte.
        > Wśród państw członkowskich UE krajem, który najlepiej chroni życie
        > nienarodzonych, jest Irlandia. Wzmożona aktywność Unii Europejskiej zmierzająca
        >
        > do pozbawienia jakiejkolwiek ochrony prawnej dzieci nienarodzonych zaowocowała
        > wywalczeniem przez Irlandię specjalnego zapisu w Traktacie z Maastricht z 1992
        > r., w myśl którego Unia nie może ingerować w artykuł 40.3.3 irlandzkiej
        > konstytucji, który gwarantuje ochronę życia, w tym życia poczętego, w tym
        > kraju.
        > Autorką raportu, który jest jednocześnie projektem uchwały, jest belgijska
        > poseł Anne E.M. Van Lancker, z Partii Socjalistów Europejskich (PES). Ideowym
        > partnerem PES jest w Polsce Sojusz Lewicy Demokratycznej.
        > Wprawdzie rezolucja, jeśli zostanie przyjęta, nie będzie miała mocy wiążącej,
        > to jednak w przyszłości może posłużyć jako podstawowa wytyczna dla regulacji
        > prawnych we wszystkich krajach członkowskich UE. Ponadto, według organizacji
        > prorodzinnej Euro-Fam, wywrze ona silną presję na politykę państw, które chcąc
        > potwierdzić wolę przyłączenia się do UE, będą starały się ściśle wypełniać
        > zalecenia Parlamentu Europejskiego.

• Gość: Oszołom Na szcęście nasz sejm jest aborcji przeciwny! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 16:02
      Sejmowa Komisja Europejska przyjęła w środę oświadczenie, w którym sprzeciwiła
      się próbom wywierania przez instytucje Unii Europejskiej presji na państwa Unii
      i kraje kandydujące, mającej na celu legalizację aborcji.

Według autora wniosku w sprawie tego oświadczenia Marcina Libickiego (PiS), na
      wniosek Komisji ds. Kobiet i Równych Szans Parlament Europejski obraduje na
      temat raportu "Prawa seksualne i zdrowie reprodukcyjne", w którym wśród zaleceń
      znajduje się rekomendacja dla państw członkowskich UE oraz kandydujących
      wprowadzenia swobody przerywania ciąży.

na kostkę brukową.

- Komisja Europejska Sejmu oświadcza, że próby wywierania na państwa
      członkowskie UE oraz na państwa kandydujące presji w celu legalizacji aborcji
      stanowi naruszenie: kompetencji suwerennych państw, powołanych do ochrony dobra
      wspólnego i życia swoich obywateli, zasad współpracy europejskiej, podstaw
      duchowych naszej cywilizacji - czytamy w oświadczeniu Komisji.

Komisja wezwała "wszystkie instytucje europejskie do odstąpienia od tych
      zamiarów". - Komisja Europejska stwierdza, że ewentualne zalecenie Parlamentu
      Europejskiego w tej kwestii nie powinno być respektowane przez Polskę - głosi
      oświadczenie.

Według Libickiego, posłowie SLD na środowym posiedzeniu Komisji chcieli
      uniemożliwić przegłosowanie tego oświadczenia, wychodząc z sali, aby nie było
      kworum.

Oświadczenie poparli jednak posłowie klubów PO, PiS, LPR, Samoobrony i PSL, z
      wyjątkiem SLD i UP.
      • Gość: Ania Re: Na szcęście nasz sejm jest aborcji przeciwny! IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 16:21
        Czyli,ze w sprawie antykoncepcji i edukacji seksualnej tez sie nic nie zmieni?
        • Gość: Commo Re: Na szcęście nasz sejm jest aborcji przeciwny! IP: 202.67.80.* 03.07.02, 16:28

> Czyli,ze w sprawie antykoncepcji i edukacji seksualnej tez sie nic nie zmieni?

Ania ma ludzi za kompletnych idiotow!! Uwaza, ze oni nie maja pojecia o
          antykoncepcji i seksie!!!!!!!! To tak samo jak z napisami na papierosach, ze
          szkodza zdrowiu. Przeciez kazdy to wie, ale jak sie ma ludzi za idiotow, to sie
          tak postepuje.
          • Gość: galatea Re: Na szcęście nasz sejm jest aborcji przeciwny! IP: 4.1R6D* / *.dial.proxad.net 03.07.02, 16:35
            Nic podobnego! ania "ma ludzi" za ...ludzi. Takich, jakimi sa: nie zawsze
            przezornych i rozsadnych. Po prostu za takich, ktorym sie wydaje, ze "przykre
            niespodzianki trafiaja sie" wylacznie innym.
          • Gość: Ania Re: Na szcęście nasz sejm jest aborcji przeciwny! IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 16:35
            Gość portalu: Commo napisał(a):

>
            > > Czyli,ze w sprawie antykoncepcji i edukacji seksualnej tez sie nic nie zmi
            > eni?
            >
            > Ania ma ludzi za kompletnych idiotow!! Uwaza, ze oni nie maja pojecia o
            > antykoncepcji i seksie!!!!!!!! To tak samo jak z napisami na papierosach, ze
            > szkodza zdrowiu. Przeciez kazdy to wie, ale jak sie ma ludzi za idiotow, to sie
            >
            > tak postepuje.

Ja nie mam ludzi za idiotow tylko Ciebie mam za idiote,ktory porownuje sytuacja w
            Sydnej do sytuacji w Lomzy.Juz ci PE napisal w raporcie,ze jest zle z edukacja
            seksualna i antykoncepcja w Polsce.A ty dalej swoje.W Sydnej jest ok.no to i w
            Lomzy ,musi byc tak samo.Wyobrazni troche.

• Gość: Commo Re: Na szcęście nasz sejm jest aborcji przeciwny! IP: 202.67.80.* 03.07.02, 16:39
              Sa tu jacys ludzie z Lomzy?? Ale ich Ania obrazila he he. To takie zacofacie u
              Was w Lomzy ze nie wiecie co to antykoncepcja???
              • Gość: Ania Re:Commo !!! IP: *.upc.chello.be 03.07.02, 16:48
                Specjalnie dla Ciebie jakis miesiac temu opisalam jakie sa problemy z
                antykoncepcja i edukacja seksualna w Polsce.Watek "Do Commo" a wnim post "Do
                panow o antykoncepcji"Nie raczyles nawet przeczytac i dalej piszesz to
                samo.Lomze podalam celowo bo wlasnie tam kobieta,ktora urodzila dziecko z wada
                genetyczna ,zaszla w nastepna ciaze.Lekarz ze szpitala w Lomzy odmowil jej
                skierowania na badanioa prenatalne wiec urodzila nastepne kalekie
                dziecko.Zaskarzyla lekarza do sadu.Sprawa jest znana w Polsce ale nie w
                Sydnej.Przeczytaj laskawie co napisalam o antykoncepcji w Polsce.Pisalam to
                specjalnie DLA CIEBIE szukalam na necie dwa dni.Za chwile podciagne Ci teen
                watek do gory.Zrobilam to juz wczoraj dla innego pana ,ktory twierdzil,ze
                antykoncepcja to fraszka.
      • Gość: Oszołom Stało się! parlament UE zezwolił na dzieciobójstwo IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 21:11
        Rezolucja zaleca krajom kandydującym m.in. bezproblemowy dostęp do aborcji w
        ramach prawa danego kraju oraz do pigułki "dzień po". Polscy biskupi używają
        słów "skandal", "niedopuszczalna ingerencja". Protestuje też sejmowa komisja
        europejska

Największe kontrowersje w samym Parlamencie wywołał punkt rezolucji, który
        brzmi: "W celu ochrony zdrowia kobiet i zagwarantowania im prawa do stanowienia
        o własnym zdrowiu seksualnym zaleca się zalegalizowanie aborcji i zapewnienia
        do niej dostępności". Przeciw włączeniu tego punktu do rezolucji było 233
        deputowanych, za 290. Całą rezolucję poparło 280 posłów, przy 240 przeciw i 28
        wstrzymujących się od głosu.

W rezolucji znalazł się też punkt zalecający krajom członkowskim i krajom
        kandydującym do UE, by zapewniły możliwość zakupu po umiarkowanej cenie tzw.
        pigułki dzień po, która nie dopuszcza do ciąży.

W innym miejscu rekomenduje się z kolei zorganizowanie centrów medycznych,
        gdzie kobieta mogłaby m.in. przerwać ciążę przy zachowaniu odpowiednich
        warunków sanitarnych bądź dowiedzieć się o innych rozwiązaniach.

Uchwała PE jest tylko zaleceniem. Podkreślono w niej, że konkretne decyzje w
        sprawie aborcji i środków antykoncepcyjnych należą do państw członkowskich, a
        nie do Unii Europejskiej.

Samo prawo Parlamentu Europejskiego do wypowiadania się na podobne tematy jest
        przedmiotem sporu. Tym razem Parlament postanowił zająć stanowisko, bo był
        zaniepokojony zbyt wielkimi rozbieżnościami w tych kwestiach między krajami UE
        i wśród państw kandydujących do niej.

Biskupi: To niedopuszczalna ingerencja

Na rezolucję ostro zareagowali polscy biskupi. Upomnieli UE.

- Parlament Europejski przypisuje sobie uprawnienia, których nie ma i nie
        powinien mieć - powiedział sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski bp
        Piotr Libera. - Uchwalone zalecenia stanowią niedopuszczalną ingerencję w
        obszary zarezerwowane dla prawodawstwa poszczególnych państw, takich jak
        ochrona życia dzieci nienarodzonych czy tzw. wychowanie seksualne młodzieży.

- Na skandal zakrawa fakt, że Parlament Europejski usiłuje te rozwiązania
        narzucić krajom, które aktualnie jeszcze nie należą do Unii Europejskiej -
        dodał bp Libera.

- Zadaniem polskich katolików jest wyraźne podkreślenie, że nasze doświadczenie
        chrześcijaństwa jest na tyle dojrzałe, że nie potrzebuje instrukcji z Brukseli,
        by dowiadywać się, kiedy wolno nam zabić dziecko. Wiemy, że nie wolno nigdy -
        stwierdził abp Józef Życiński. Zauważył też, że Polska nie
        potrzebuje "dokształcania w dziedzinie etyki ze strony Brukseli".

Abp Henryk Muszyński, delegat Episkopatu Polski do Komisji Episkopatów
        Wspólnoty Europejskiej, zauważył, że choć uchwały Parlamentu Europejskiego nie
        mają mocy prawnej dla krajów członkowskich, to mają ogromne znaczenie moralne,
        polityczne i społeczne. - Kościół w Polsce ma w tej sprawie jednoznaczne
        stanowisko: żaden parlament nie może stanowić prawa, które legalizuje
        zabójstwo - powiedział.

Protest w Sejmie

Na wniosek posłów PiS, LPR, PO i PSL i mniejszości niemieckiej sejmowa komisja
        europejska uzupełniła swoje środowe obrady o projekt oświadczenia
        protestującego przeciw rezolucji Parlamentu Europejskiego. Przegłosowano,
        że "próby wywierania na państwa członkowskie UE i na państwa kandydujące presji
        w celu legalizacji aborcji stanowi naruszenie: kompetencji suwerennych państw
        [...]; zasad współpracy europejskiej; podstaw duchowych naszej cywilizacji".

Posłowie uchwalili, że zalecenia Parlamentu Europejskiego w tej sprawie "nie
        powinny być respektowane przez RP". Za tym oświadczeniem głosowało 16 posłów,
        dwóch było przeciw (z SLD). Wcześniej posłowie SLD obecni podczas poprzednich
        dyskusji, o m.in. podatku importowym, wyszli.

- widać prawda w oczy kole..a UE pokazała nam wszystkim swe prawdziwie
        szatańskie oblicze!!! Jeśli ktoś teraz myśli żebyśmy wchodzili tam ich nawracać
        to jest skończonym idiotą!!!!
    • Gość: Marabut Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 03.07.02, 16:42
      Iscie Radiomaryjna propaganda - parlament wezwie do "zabijania" !!
      Oszolomie, Oszolomie, parlament wezwie wskazane kraje do przestrzegania praw
      kobiet do decydowania czy dzieci maja sie urodzic czy nie ! Zajmij sie
      urodzonymi juz niechcianymi dziecmi, zebrzacymi na ulicach, nie majacymi prawa
      kazdego czlowieka i obywatela do zycia w godnych warunkach i wyksztalcenia.
      Ktos kto te sprawy pomija w bandycki, tendencyjny sposob, nie jest godzien
      miana obroncy praw czlowieka.
      • Gość: Oszołom Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 20:59
        Gość portalu: Marabut napisał(a):

> Iscie Radiomaryjna propaganda - parlament wezwie do "zabijania" !!
        > Oszolomie, Oszolomie, parlament wezwie wskazane kraje do przestrzegania praw
        > kobiet do decydowania czy dzieci maja sie urodzic czy nie ! Zajmij sie
        > urodzonymi juz niechcianymi dziecmi, zebrzacymi na ulicach, nie majacymi prawa
        > kazdego czlowieka i obywatela do zycia w godnych warunkach i wyksztalcenia.
        > Ktos kto te sprawy pomija w bandycki, tendencyjny sposob, nie jest godzien
        > miana obroncy praw czlowieka.

- w imię czystosci rasy parlament Niemiec hitlerowskich wzywał do mordowania
        elementów nieczystych rasowo
    • Gość: Oszołom Unijna hipokryzja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 21:00
      Zabić dziecko w łonie matki o.k skazać na śmierć mordercę to
      skandal..oto "logika" socliberałów
      • Gość: ania Re: Unijna hipokryzja IP: 217.11.142.* 04.07.02, 11:08
        nie zabic dziecko, tylko przerwac ciaze jelopie
        • Gość: Oszołom Re: Unijna hipokryzja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 13:11
          A czego to jest ciąża? Przecież z płódu powstaje człowiek!!! Nie wiedzałaś ty
          nigdy ultrasonografu? To co kobieta nosi w łonie swym to zaczątek nowego życia!!
          kijanka do żaby tez nie jest podobna ale z tego potem powstaje żaba!! I nikt
          się nie powie że kijanka to nie żaba...kobieto gdzie ty się uczyłaś biologii i
          na jakim etapie zakończyłaś swą biologiczną edukację?
      • Gość: Hania Do Oszolka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 04.07.02, 11:10

> Zabić dziecko w łonie matki o.k skazać na śmierć mordercę to
        > skandal..oto "logika" socliberałów

Oszolku, cos Cie nie widac na watku o refundacji leczenia nieplodnosci. Jestes
        za, czy przeciw.
        A ja Ci na marginesie powiem, ze jestem i przeciw aborcji i przeciw karze
        smierci. No i co Ty na to?
        • Gość: Oszołom Re: Do Hani IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 13:16

>
          > > Zabić dziecko w łonie matki o.k skazać na śmierć mordercę to
          > > skandal..oto "logika" socliberałów
          >
          > Oszolku, cos Cie nie widac na watku o refundacji leczenia nieplodnosci. Jestes
          > za, czy przeciw.
          > A ja Ci na marginesie powiem, ze jestem i przeciw aborcji i przeciw karze
          > smierci. No i co Ty na to?

- jestem jak najbardziej ZA refundacją leczenia niepołodności
          A co do drugiej sprawy...przynajmniej jesteś w swych poglądach
          konsekwentna..wielu jednak liberałów sprzeciwia się zabijaniu morderców..a
          zarazem domaga się prawa do zabijania poczętych istot które przecież nie jest ich
          winą że się pojawiaja na tym świecie...problem dzieci niechcianych nalezy w inny
          sposób rozwiązywać np przez adopcje...tyle par jest bezpłodnych..które marzą o
          dziecku..należy ułatwić procedury adopcyjne..
          • Gość: ania Re: Do Hani IP: 217.11.142.* 04.07.02, 15:34
            ile dzieci adoptowales a ile masz wlasnych?
            • Gość: Hania Re: Do Hani IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 04.07.02, 16:17
              Juz pisal, ze zadnych.
              • Gość: ania Re: Do Hani IP: 217.11.142.* 04.07.02, 16:24
                jak to?
                tak martwi sie o zycie poczete, i sam nie poczyna?
                a moze on stosuje jakas przebiegla, kato-zabroniona antykoncepcje?
                o aborcje nie podejzewam - ale wiadomo to z nim?
                a czemu nie adoptuje - nie lubi dzieci poczetych, urodzonych i odrzuconych -
                brzydkie one jakie czy co?
    • bimi A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 11:45

> - To kolejny dowód na narzucanie przez UE swych norm moralnych a w zasadzie
      > amoralnych

Amoralna jest polska ustawa "antyaborcyjna". Wiesz dlaczego? Bo WCALE nie
      zmniejszyła ona liczby aborcji, a jedynie zwiększyła liczbę przestępców.

Poza tym Oszołom, skoro tak bardzo bronisz życia, to moze wypowiesz się co
      sądzisz o problemie dożywiania Afryki? Ile zrobiłeś dla tamtych dzieci poczętych?
      Bo wiesz, muszę ci powiedzieć, że nawet jeśli by zalegalizować w Polsce aborcję,
      to liczba aborcji w ciągu roku i ta będzie mniejsza niż liczba ludzi, którzy w
      Afryce umierają z ciągu 1 tygodnia!!!
      A jak rozumiem powołujesz się na jakieś boskie prawo. Tylko co to za boskie
      prawo, które każe ci walczyć o embriony, a równocześnie mieć w dupie żywych,
      narodzonych ludzi!? Zechcesz wyjaśnić?
      • Gość: Oszołom Re: A czym przepraszam naciska? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 13:20
        Winą za głód w Afryce ponoszą lokalni politycy którzy marnują pieniądzie na
        prowadzenie wojen oraz bogate kraje zachodu które nie chcą oddłuzyć państw
        afrykańskich..a pamiętaj że kraje Europy zach przez wieki kolonizowały
        Afrykę..i przez wieki ze wszystkiego ją ogołacały..w końcu ogołocili do cna i
        się wynieśli stamtąd zostawiając mieszkańców Afryki bez środków do życia..tak
        więc ci co dziś mają pełne usta frazesów o prawach człowieka mają na sumieniu
        m.in te ofiary głodu
        • bimi Re: A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 13:40

> Winą za głód w Afryce ponoszą lokalni politycy którzy marnują pieniądzie na
          > prowadzenie wojen oraz bogate kraje zachodu które nie chcą oddłuzyć państw
          > afrykańskich..a pamiętaj że kraje Europy zach przez wieki kolonizowały
          > Afrykę..i przez wieki ze wszystkiego ją ogołacały..w końcu ogołocili do cna i
          > się wynieśli stamtąd zostawiając mieszkańców Afryki bez środków do życia..tak
          > więc ci co dziś mają pełne usta frazesów o prawach człowieka mają na sumieniu
          > m.in te ofiary głodu

A winę za aborcję ponosi m.in. Kościół, który sprzeciwia się antykoncepcji i
          edukowaniu społeczeństwa w sprawach planowania rodziny. Przecież Kościół jest
          pzreciwny nawet stosowaniu prezerwatyw!!!

Jeszcze raz pytam: Ile zrobiłeś dla afreykańskich dzieci poczętych? Ile dla
          narodzonych? Jakie masz zasługi na tym polu? Bo, że masz zasługi an polu ochrony
          życia poczętego w Polsce, to chyba nikt nie zaprzeczy...

Skoro więc ty pierdzielisz afrykańczyków, bo mają złych przywódców, to ja
          pierdzielę embriony, bo mają złych kapłanów.
          • Gość: Oszołom Re: A czym przepraszam naciska? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 13:51
            bimi napisał(a):

>
            > > Winą za głód w Afryce ponoszą lokalni politycy którzy marnują pieniądzie n
            > a
            > > prowadzenie wojen oraz bogate kraje zachodu które nie chcą oddłuzyć państw
            >
            > > afrykańskich..a pamiętaj że kraje Europy zach przez wieki kolonizowały
            > > Afrykę..i przez wieki ze wszystkiego ją ogołacały..w końcu ogołocili do cn
            > a i
            > > się wynieśli stamtąd zostawiając mieszkańców Afryki bez środków do życia..
            > tak
            > > więc ci co dziś mają pełne usta frazesów o prawach człowieka mają na sumie
            > niu
            > > m.in te ofiary głodu
            >
            > A winę za aborcję ponosi m.in. Kościół, który sprzeciwia się antykoncepcji i
            > edukowaniu społeczeństwa w sprawach planowania rodziny. Przecież Kościół jest
            > pzreciwny nawet stosowaniu prezerwatyw!!!
            - Też mi odpowoeidzialnoiść róbta co chceta..a potem się dziwita że są
            problemy..seks tylko po ślubie!! Bo dzieci niechciane to zwykle dzieci poczete
            przed ślubem...
            > Jeszcze raz pytam: Ile zrobiłeś dla afreykańskich dzieci poczętych? Ile dla
            > narodzonych? Jakie masz zasługi na tym polu? Bo, że masz zasługi an polu ochron
            > y
            > życia poczętego w Polsce, to chyba nikt nie zaprzeczy...
            A ty ile zrobiłeś ? Ja zawsze daję żywność i niepotzrebne ciuchy do Caritasu
            która ta dalej wysyła to do Etiopii
            > Skoro więc ty pierdzielisz afrykańczyków, bo mają złych przywódców, to ja
            > pierdzielę embriony, bo mają złych kapłanów.

• bimi Re: A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 14:05

> > A winę za aborcję ponosi m.in. Kościół, który sprzeciwia się antykoncepcji i
              > > edukowaniu społeczeństwa w sprawach planowania rodziny. Przecież Kościół jest
              > > pzreciwny nawet stosowaniu prezerwatyw!!!

> - Też mi odpowoeidzialnoiść róbta co chceta..a potem się dziwita że są
              > problemy..seks tylko po ślubie!! Bo dzieci niechciane to zwykle dzieci poczete
              > przed ślubem...

:) No cóż... zdaje się, że próbujesz dostosować ludzką naturę do Kościoła, a nie
              Kościół do ludzkiej natury. To utopia, mój drogi!
              To tak, jak byś chciał oduczyć ludzi jeść, albo zakazać im się śmiać. :)

> > Jeszcze raz pytam: Ile zrobiłeś dla afreykańskich dzieci poczętych? Ile dla
              > > narodzonych? Jakie masz zasługi na tym polu? Bo, że masz zasługi an polu
              > > ochrony życia poczętego w Polsce, to chyba nikt nie zaprzeczy...

> A ty ile zrobiłeś ? Ja zawsze daję żywność i niepotzrebne ciuchy do Caritasu
              > która ta dalej wysyła to do Etiopii

To spoko! A powiedz, czy oddałeś im kiedyś cokolwiek co by cię w jakiś sposób
              kosztowało? Np. pieniądze (więcej niż kilka złotych)? Albo czy kiedykolwiek
              protestowałeś przeciwko obecnej sytuacji (tak jak protestujesz przeciwko aborcji)?
              Chcesz, żeby się coś tam zmieniło, czy dalej tylko będziesz uspokajał swoje
              sumienie tym, że "dajesz żywność i niepotzrebne ciuchy do Caritasu"?

Bo wiesz, ja też pomagam (płacąc podatki) polskim dzieciom porzuconym przez
              matki, które ich nie chciały. I jestem za legalną aborcją. Czy aż tak bardzo się
              od siebie różnimy pod tym względem?
              • Gość: Oszołom Re: A czym przepraszam naciska? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 14:21
                Jesteś za aborcją a więc jesteś za zabijaniem dzieci w łonach matek...spójrz no
                na naszą ustawę..przecież w 4 przypadkach są wymienione wyjątki...ta ustawa i
                tak jest bardziej liberalna niż ta irlandzka..ale wam i ta nasz przeszkadza..a
                poza tym znów ten tema wraca..tak jakby nie było powazniejszych problemów w
                naszym kraju..tak jak by nie było u nas bezrbocia przestępczości korupcji itd...
                ..znów nam serwujecie tematy zastępcze...
                • Gość: Oszołom Do bimiego w sprawie pomocy dla głodującej Afryki IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 14:22
                  Prawie 300 tys. zł na wykup nadwyżek zboża od polskich rolników i wysłanie go
                  do głodujących w Afryce zebrali wierni archidiecezji katowickiej. O datki na
                  ten cel zaapelował przed dwoma tygodniami metropolita katowicki ks. abp Damian
                  Zimoń.
                  - Szacujemy, że w sumie zebraliśmy prawie 300 tys. zł. Dokładne dane będą znane
                  pod koniec tygodnia - powiedział ks. Mirosław Piesiur, ekonom archidiecezji
                  katowickiej. Pieniądze z katowickiej Kurii trafią do Caritas Polska, która
                  kieruje całą akcją i zajmie się transportem zboża do Afryki. Przedstawiciele
                  Caritas liczą, że zboże trafi do głodujących krajów do końca wakacji.
                  • bimi Re: Do bimiego w sprawie pomocy dla głodującej Afryki 04.07.02, 14:35

> Prawie 300 tys. zł na wykup nadwyżek zboża od polskich rolników i wysłanie go
                    > do głodujących w Afryce zebrali wierni archidiecezji katowickiej. O datki na
                    > ten cel zaapelował przed dwoma tygodniami metropolita katowicki ks. abp Damian
                    > Zimoń.

Gdzie się można dorzucić? (i oczywiście sprawdzić, czy nie dorzucam sie do zakupu
                    broni)
                    Pytam poważnie.

> - Szacujemy, że w sumie zebraliśmy prawie 300 tys. zł. Dokładne dane będą znane
                    > pod koniec tygodnia - powiedział ks. Mirosław Piesiur, ekonom archidiecezji
                    > katowickiej. Pieniądze z katowickiej Kurii trafią do Caritas Polska, która
                    > kieruje całą akcją i zajmie się transportem zboża do Afryki. Przedstawiciele
                    > Caritas liczą, że zboże trafi do głodujących krajów do końca wakacji.

Pozostaje mi tylko napisać, że bardzo się z tego cieszę.
                    • bimi Podasz? 04.07.02, 16:11
                      Czy może była to tylko ściema?
                • bimi Re: A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 14:37

> Jesteś za aborcją a więc jesteś za zabijaniem dzieci w łonach matek...spójrz no
                  > na naszą ustawę..przecież w 4 przypadkach są wymienione wyjątki...ta ustawa i
                  > tak jest bardziej liberalna niż ta irlandzka..ale wam i ta nasz przeszkadza..a
                  > poza tym znów ten tema wraca..tak jakby nie było powazniejszych problemów w
                  > naszym kraju..tak jak by nie było u nas bezrbocia przestępczości korupcji itd..
                  > ..znów nam serwujecie tematy zastępcze...

Jestem za niepozwalaniem embrionom na przemienienie się w dziecko.
                  Nasz ustawa jest zła, bo niczemu nie służy!!! Aborcje i tak są, przeprowadzane w
                  spartańskich warunkach lub za granicą, a do tego zwiększa nam się liczba
                  potencjalnych przestępców. To wszystko co mam do powiedzenia. I jestem pewien, że
                  argumenty, które ma UE namawiając nas od zmieny naszej ustawy za bardzo nie
                  odbiegają od moich przemyśleń.
                  • Gość: Oszołom Re: A czym przepraszam naciska? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 14:39
                    Sluzy ochronie życia zabezpiecza interesy najsłabszych którzy nie mogą się sami
                    bronić przed ingerencją dorosłych
                    • bimi Re: A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 14:42

> Sluzy ochronie życia zabezpiecza interesy najsłabszych którzy nie mogą się sami
                      > bronić przed ingerencją dorosłych

Daj spokój - jak dla mnie równie dobrze mógł byś żądać wprowadzenie ustawy, która
                      zakaże usypiania małych kociąt tuż po narodzeniu.
                      • Gość: Kasia77 Re: A czym przepraszam naciska? IP: 2.3.STABLE* / 192.168.1.* / *.kap.citynet.pl 04.07.02, 14:52
                        A wlasnie - przeciez to ma zafunkcjonowac jako zalecenie a nie nakaz. ciekawe
                        dlaczego wiec Kościół and reszta tak rozpaczliwie reaguje na zalecenie.
                        Przeciez podobnie - gdy Jan Paweł II dał "zalecenie" czy tez "wskazówki"
                        adwokatom (którzy podlegają prawu swieckiemu), bpi podkreslali, ze to tylko
                        zalecenie, wiec nie ma skutków nakazu. A zresztą - jak tak bardzo Kosciół
                        wierzy w Polske katolicką to nie ma sie czego obawiac, zadna Polka (katoliczka)
                        nie usunie ciązy. Toc to głęboki i zaangazowany Polski katolicyzm, który zbawi
                        ogańską Europe.
                        • bimi Re: A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 15:01
                          Gość portalu: Kasia77 napisał(a):

> A wlasnie - przeciez to ma zafunkcjonowac jako zalecenie a nie nakaz. ciekawe
                          > dlaczego wiec Kościół and reszta tak rozpaczliwie reaguje na zalecenie.
                          > Przeciez podobnie - gdy Jan Paweł II dał "zalecenie" czy tez "wskazówki"
                          > adwokatom (którzy podlegają prawu swieckiemu), bpi podkreslali, ze to tylko
                          > zalecenie, wiec nie ma skutków nakazu.

To chyba wynika z tego, że obowiązkiem każdego katolika jest przeciwstawianie się
                          jakimkolwiek oznakom pro-aborcyjnym! Inaczej mówiąc nie można być prawdziwym
                          katolikiem nie będąć równocześnie fanatycznym przeciwnikiem aborcji. :)
                      • katiusza77 Re: A czym przepraszam naciska? 04.07.02, 15:00
                        A wlasnie - przeciez to ma zafunkcjonowac jako zalecenie a nie nakaz. ciekawe
                        dlaczego wiec Kościół and reszta tak rozpaczliwie reaguje na zalecenie.
                        Przeciez podobnie - gdy Jan Paweł II dał "zalecenie" czy tez "wskazówki"
                        adwokatom (którzy podlegają prawu swieckiemu), bpi podkreslali, ze to tylko
                        zalecenie, wiec nie ma skutków nakazu. A zresztą - jak tak bardzo Kosciół
                        wierzy w Polske katolicką to nie ma sie czego obawiac, zadna Polka (katoliczka)
                        nie usunie ciązy. Toc to głęboki i zaangazowany Polski katolicyzm, który zbawi
                        pogańską Europe.
    • Gość: HPiwowar Pikieta pod UKIE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 14:37
      Zapraszamy na pikietę przeciwko uchwałom Parlamentu Europejskiego, które godzą
      w życie nienarodzonych. Pikieta odbędzie się dziś przed siedzibą Urzędu
      Komitetu Integracji Europejskiej - Al. Ujazdowskie 9, o godz. 13.00.
      Wszystkich ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych -
      serdecznie zapraszamy.
      Radna Sejmiku Województwa Mazowieckiego Henryka Piwowar
      • bimi Re: Pikieta pod UKIE 04.07.02, 14:43
        Gość portalu: HPiwowar napisał(a):

> Zapraszamy na pikietę przeciwko uchwałom Parlamentu Europejskiego, które godzą
        > w życie nienarodzonych. Pikieta odbędzie się dziś przed siedzibą Urzędu
        > Komitetu Integracji Europejskiej - Al. Ujazdowskie 9, o godz. 13.00.
        > Wszystkich ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych -
        > serdecznie zapraszamy.
        > Radna Sejmiku Województwa Mazowieckiego Henryka Piwowar

A będzie jakaś kontrpikieta?
      • Gość: Ania Re: Pikieta pod UKIE IP: *.upc.chello.be 04.07.02, 14:45
        Gość portalu: HPiwowar napisał(a):

> Zapraszamy na pikietę przeciwko uchwałom Parlamentu Europejskiego, które godzą
        > w życie nienarodzonych. Pikieta odbędzie się dziś przed siedzibą Urzędu
        > Komitetu Integracji Europejskiej - Al. Ujazdowskie 9, o godz. 13.00.
        > Wszystkich ludzi dobrej woli, którym nieobojętny jest los najsłabszych -
        > serdecznie zapraszamy.
        > Radna Sejmiku Województwa Mazowieckiego Henryka Piwowar

Czemu tak pozno pani Heniu?Naprawde bardzo chetnie ale nie zdaze.Sercem jestem z
        pania pani Henryko!!!!!!!
        • Gość: Oszołom Re: Pikieta pod UKIE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 15:21
          To sprawa blokady łączy...eurofani chcieli zdusić w zarodku naszą akcję
          • Gość: Ania Re: Pikieta pod UKIE IP: *.upc.chello.be 04.07.02, 15:28

> To sprawa blokady łączy...eurofani chcieli zdusić w zarodku naszą akcję

A czy o.Rydzyk wyslal juz jakas delegacje?
            • Gość: Brzydula Re: Pikieta pod UKIE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 15:37
              Ja bede potestowac przeciw EU bo ta nie wpisała FARC na listę niebezpiecznych
              organizacj terorystycznych..mało mnie nie zabili!!!!
              (tekst tłumaczony)
              • Gość: Ania Re: Pikieta pod UKIE IP: *.upc.chello.be 04.07.02, 15:41
                Gość portalu: Brzydula napisał(a):

> Ja bede potestowac przeciw EU bo ta nie wpisała FARC na listę niebezpiecznych
                > organizacj terorystycznych..mało mnie nie zabili!!!!
                > (tekst tłumaczony)

Ty sobie pikietuj w piekle grzesznico!!!
                • Gość: Brzydula Re: Pikieta pod UKIE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 16:03

> Gość portalu: Brzydula napisał(a):
                  >
                  > > Ja bede potestowac przeciw EU bo ta nie wpisała FARC na listę niebezpieczn
                  > ych
                  > > organizacj terorystycznych..mało mnie nie zabili!!!!
                  > > (tekst tłumaczony)
                  >
                  > Ty sobie pikietuj w piekle grzesznico!!!

- Ja jawnogrzesznica? A kto się chwalił tu na tym forum dokonaną aborcją?
                  (tekst tłumaczony)
                  • Gość: Ania Re: Pikieta pod UKIE IP: *.upc.chello.be 04.07.02, 16:05
                    Gość portalu: Brzydula napisał(a):

>
                    > > Gość portalu: Brzydula napisał(a):
                    > >
                    > > > Ja bede potestowac przeciw EU bo ta nie wpisała FARC na listę niebezp
                    > ieczn
                    > > ych
                    > > > organizacj terorystycznych..mało mnie nie zabili!!!!
                    > > > (tekst tłumaczony)
                    > >
                    > > Ty sobie pikietuj w piekle grzesznico!!!
                    >
                    > - Ja jawnogrzesznica? A kto się chwalił tu na tym forum dokonaną aborcją?
                    > (tekst tłumaczony)

Cos ci sie polmylilo kochanie To napewno nie bylam ja
                    • Gość: ania Re: Pikieta pod UKIE IP: 217.11.142.* 04.07.02, 16:16
                      pomylilo sie, pomylilo
                      rozne osoby jej wielorakiej osobowosci komunikuja ze soba (teraz np tlumacza
                      sobie teksty)
                      raz gdy przemowil przez nia oszolom, wyklal mnie i nazwal bezboznica,
                      morderczynia i rozne takie........
                      • Gość: Brzydula Re: Pikieta pod UKIE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 16:29

> pomylilo sie, pomylilo
                        > rozne osoby jej wielorakiej osobowosci komunikuja ze soba (teraz np tlumacza
                        > sobie teksty)
                        > raz gdy przemowil przez nia oszolom, wyklal mnie i nazwal bezboznica,
                        > morderczynia i rozne takie........

- Bo przyznałas się do tego! Jak by ty o tym nie gadała to on nie miałby z czego
                        tobie zarzutów czynić
                        (tekst tłumaczony)
      • Gość: ania Re: Pikieta pod UKIE IP: 217.11.142.* 04.07.02, 15:44
        jesli tak radzisz w sejmiku, jak zapraszasz na pikiety - to lepiej zrezygnuj z
        mandatu
        o 14h37 zapraszasz (serdecznie)na pikiete, ktora zaczela sie o 13h

hi, hi, hi
    • Gość: Brzydula Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 16:02
      Ja nie jestem zw żadnym sejmiku! A poza tym ja żyję nie ustrzelili mnie...Harry
      Potter mnie obronił!
      (tekst tłumaczony)
      • Gość: ania Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: 217.11.142.* 04.07.02, 16:06
        (tekst tlumaczony)
        to nie bylo do ciebie aniolku
    • Gość: Oszołom Ja piernicze!!! to mój najpopularniejszy wątek!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 18:00
      Alleluja!! Bogu niech będą dzięki...i do przodu!!!
      • Gość: Ania Re: Ja piernicze!!! to mój najpopularniejszy wątek!!! IP: *.upc.chello.be 04.07.02, 18:21

> Alleluja!! Bogu niech będą dzięki...i do przodu!!!

Nie Bogu dzieki tylko dzieki formulowiczom.Sama kilkanascie razy glos zabieralam.
        • Gość: Oszołom Re: Ja piernicze!!! to mój najpopularniejszy wątek!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 18:31
          Ale dlaczego akurat ten o aborcji?
    • Gość: Oszołom Bp Stefanek O UE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 18:36
      Bp. Stefanek: "Ta Centrala (UE), nie wyszła do nas z żadną inną propozycją poza
      tą, żeby nas zabijać"
      - Głosimy Ewangelię dwa tysiące lat nie dlatego, że kilku socjalistów coś
      krzyknęło, ale dlatego, że Pan Jezus powiedział "idźcie i nauczajcie". To jest
      rola Kościoła, to jest zadanie biskupów. Natomiast manipulacja przy życiu
      ludzkim jest teraz o tyle cynicznym zabiegiem, że ci, którzy zwalczają
      terroryzm, są pierwszymi inżynierami terroryzmu. Bo niewinny człowiek, w stu
      procentach niewinny, jest najbardziej zagrożony i to przez instytucje, które
      powinny go chronić, tj. przez państwa. Jest to oczywiście bardzo przykre
      zjawisko, bo ono niszczy również całą ideę jednoczących się narodów.
    • maurycy Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! 04.07.02, 18:45
      Nie wspominasz, że raport wymienia Polskę jako jedyny kraj, w którym nie ma
      edukacji seksualnej.

Raport też mówi, że w krajach, gdzie jest ogólniedostępna antykoncepcja i
      edukacja seksualna, jest najniższa liczba abarcji.

Najwyższy czas, że napisali, iż Polska jest siedliskiem ciemnogrodu i
      zacofania.
      • Gość: Oszołom Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 19:26
        maurycy napisał(a):

> Nie wspominasz, że raport wymienia Polskę jako jedyny kraj, w którym nie ma
        > edukacji seksualnej.
        >
        > Raport też mówi, że w krajach, gdzie jest ogólniedostępna antykoncepcja i
        > edukacja seksualna, jest najniższa liczba abarcji.
        >
        > Najwyższy czas, że napisali, iż Polska jest siedliskiem ciemnogrodu i
        > zacofania.

- Ciemnogrodem jest każdy kraj który zezwala matce zabić własne dziecko...
    • Gość: EWA Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.chello.pl 04.07.02, 20:31

Parlament Europejski może nam naskoczyć.My Kobiety-Polki-Katoliczki a jest nas
      95% mamy swoje prawa,które wynikają z Ewangelji i tylko tych się trzymamy. Nie
      spółkujemy przed ślubem, nie uzywamy srodków antykoncepcyjnych a nasi męzowie
      kondomów. Sex tylko dla prokreacji.
      • mpsps Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! 04.07.02, 21:18
        popieramy Aniu! zapomnialas jeszcze ze przed aktem prokreacji nalezy wplacic co
        nieco na RM no i pobic to zone katoliczke, zeby znale swoje miejsce w kuchni a
        nie jakiejs kariery czy inna praca! tfu!
        • Gość: Oszołom Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 23:03
          Aborcjonistów i eutanazjastów winno się poddać eutanazji...wtedy problem sam
          się rozwiąże..zabraknie zwolenników tych paranoidalnych rozwiązań
          • Gość: snajper Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 04.07.02, 23:25

> Aborcjonistów i eutanazjastów winno się poddać eutanazji...wtedy problem sam
            > się rozwiąże..zabraknie zwolenników tych paranoidalnych rozwiązań

A także masonów i Żydów. Heretyków też, drzewa na stosy ci u nas dostatek. A jak
            z nimi zrobimy porządek, to weźniemy się za samotne matki (tfu, ruja i poróbstwo,
            większośc to prostytutki) i bezrobotnych. Tak nam dopomóż Bóg i wszyscy święci. ;)

• Gość: Oszołom Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!!!!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 10:41
              Samotne matki trzeba skojarzyć z wdowcami lub starymi kawalerami
    • Gość: Oszołom Aborcja to dla mnie jest dziś tematem zastępczym IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 10:58
      Powraca temat tzw. ustawy antyaborcyjnej. Znowu pojawiły się wyniki sondaży,
      głos zabrały moralne autorytety, feministki z zapałem godnym lepszej sprawy
      odkurzają niedorzeczności o wolności sumienia, prawach kobiet i świadomym
      macierzyństwie.
      Kiedy kilka lat temu toczyła się w Polsce podobna dyskusja i kiedy uchwalono
      bardzo niedoskonałą, nierozwiązującą prawnej ochrony najsłabszych ustawę, można
      było mieć nadzieję, że pewne oczywistości dotarły do umysłów tych, którzy
      zdradzali niebywałe kłopoty z percepcją rzeczywistości. Wolno było sądzić, że
      już nigdy, z racji swojej niedorzeczności, w publicznej debacie nie pojawią się
      zakłamane, niegodziwe argumenty. Stało się inaczej. Znowu media pełne są
      rozważań o prawach kobiet, demokracji, samostanowieniu, świadomym
      macierzyństwie.
      "W państwie, w którym ogranicza się prawa kobiet do decydowania o tym, czy,
      kiedy i ile chcą mieć dzieci, nie można mówić o respektowaniu reprodukcyjnych
      praw człowieka". Takie zdanie znaleźć można na jednej ze stron internetowych
      prowadzonej przez organizację feministyczną. W podtekście można się domyślać,
      że chodzi o Polskę. Pytałem kilku prawników, zadałem sobie trud, by przejrzeć
      dokumenty, ale nigdzie nie znalazłem przepisów regulujących liczbę potomstwa
      czy czas, w którym mają się narodzić. Skąd zatem taka insynuacja?
      Prawo reprodukcyjne to zgoda na mordowanie już poczętych dzieci, jeśli poczną
      się one "nie w porę" albo w "zbyt" licznej rodzinie. Oznacza to ni mniej, ni
      więcej, tylko faktyczne wyjęcie spod opieki prawa niewinnych, a w dodatku
      całkowicie bezbronnych, ludzi. Zauważmy, że słowo "reprodukcja" w kontekście
      rozmnażania istot żywych można stosować w odniesieniu do hodowli zwierzęcych,
      ale nie w odniesieniu do człowieka. Nie chodzi tu przecież o reprodukcję
      egzemplarzy gatunku, ale o powoływanie do istnienia osoby ludzkiej,
      niepowtarzalnej, obdarzonej rozumem i wolną wolą, osoby, której istnienie trwać
      będzie wiecznie. Już samo użycie terminu "reprodukcja" demaskuje stosunek do
      człowieka tych, którzy go stosują. Wszystko wskazuje na to, że dla nich
      człowiek nie jest indywidualną osobą, ale kimś, kto mechanicznie reprodukuje i
      podlega reprodukcji. Jeśli w tym mechanicznym procesie zdarzy się błąd -
      nadmiar czy niestosowny czas - należy "pomyłkę" usunąć. I takiej możliwości
      zabijania nienarodzonych domagają się od prawa feministki i kręgi liberalne.
      Tym samym jednak uderzają w istotę prawa. Bo niezależnie od tego, co sobie
      myślą środowiska proaborcyjne, człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia,
      nie staje się zaś nim później. Nie jest to sprawa takiego czy innego poglądu,
      takiej czy innej "opcji światopoglądowej" - jest to po prostu fakt. A fakty,
      jak wiadomo, stwierdza się i wyjaśnia, ale się ich nie dyskutuje.
      Celem prawa stanowionego jest ochrona dobra osób tworzących daną społeczność.
      Dobrem zaś podstawowym jest życie - ono warunkuje możliwość korzystania czy też
      raczej realizacji innych dóbr. Dlatego też życie ludzkie domaga się szczególnej
      ochrony prawnej; tym większej, im osoba, której życie ma być chronione, posiada
      mniejsze możliwości samoobrony. Nie ma przecież nikogo bardziej słabego i
      bezbronnego niż nienarodzony jeszcze, ale już żyjący człowiek. Dlatego
      domaganie się swobody jego mordowania jest próbą wprowadzenia prawa
      sankcjonującego rażącą nierówność. Mamy tu do czynienia z tezą znaną z pism
      Karola Marksa - zadaniem prawa nie jest chronienie dóbr wszystkich osób, ale
      obrona interesów niektórych, choćby nawet większości, ale kosztem innych (w tym
      wypadku nienarodzonych dzieci). Ponieważ kroki zmierzające do zliberalizowania
      obecnej ustawy wychodzą głównie ze środowisk SLD, a także spośród
      intelektualistów i artystów, od zawsze lewicowych, choć opozycyjnych wobec
      realnego socjalizmu, a domagających się "socjalizmu z ludzką twarzą", to owe
      koneksje z Marksem wcale nie dziwią.
      Zaskakuje jednak niesłychana odporność na rzeczowe argumenty i logikę. Że
      zdarza się to u walczących feministek - od biedy można zrozumieć. Choć świadczy
      to o tym, że wcale nie są tak otwarte, jak deklarują. A jedyna postać wolności,
      jaką posiadły w stopniu doskonałym, to wolność od używania rozumu. Ale że
      smutna ta przypadłość dotyka też niektórych profesorów, profesjonalnych
      naukowców, u których otwartość na prawdę i konsekwencja w rozumowaniu powinna
      stanowić chleb powszedni - tego już pojąć nie sposób. Choć noszą naukowe tytuły
      przed nazwiskiem, nie opanowali arkanów naukowego poznania i myślenia. Może
      dlatego, że nauki pobierali u pogrobowców Marksa, których przecież pełno na
      polskich uniwersytetach i wyższych uczelniach.
      Na koniec przypomnijmy, że budowa prawa bez respektowania prawdy o człowieku, w
      oderwaniu od jego godności i natury (jak czynili marksiści, a dziś socjaliści)
      kończyła się tragicznie. Pogwałcona natura zawsze bierze odwet.

Skończmy już gadać o aborcji i pedałach bo aby tylko niepotzrebnie robicie
      reklamę tym patologiom
      • Gość: Ania Re: Aborcja to dla mnie jest dziś tematem zastępczym IP: *.upc.chello.be 05.07.02, 11:12

> Powraca temat tzw. ustawy antyaborcyjnej. Znowu pojawiły się wyniki sondaży,
        > głos zabrały moralne autorytety, feministki z zapałem godnym lepszej sprawy
        > odkurzają niedorzeczności o wolności sumienia, prawach kobiet i świadomym
        > macierzyństwie.
        > Kiedy kilka lat temu toczyła się w Polsce podobna dyskusja i kiedy uchwalono
        > bardzo niedoskonałą, nierozwiązującą prawnej ochrony najsłabszych ustawę, można
        >

No i jeszcze jedna kpina.Ta ustawa jest niedoskonala.Wiec co moze kamieniowanie
        kobiet,ktore poddaly sie aborcji.to by pewnie zadowolilo rodzimych talibow.
        >Raz uchwalono i nic nie wolno zmieniacv.Czemu to wczoraj Abp Zycinski mowil cos
        o SUMIENIU.???????

było mieć nadzieję, że pewne oczywistości dotarły do umysłów tych, którzy
        > zdradzali niebywałe kłopoty z percepcją rzeczywistości. Wolno było sądzić, że
        > już nigdy, z racji swojej niedorzeczności, w publicznej debacie nie pojawią się
        >
        > zakłamane, niegodziwe argumenty. Stało się inaczej. Znowu media pełne są
        > rozważań o prawach kobiet, demokracji, samostanowieniu, świadomym
        > macierzyństwie.
        >

"W państwie, w którym ogranicza się prawa kobiet do decydowania o tym, czy,
        > kiedy i ile chcą mieć dzieci, nie można mówić o respektowaniu reprodukcyjnych
        > praw człowieka". Takie zdanie znaleźć można na jednej ze stron internetowych
        >

No i zobaczymy tu zaraz ladna manipulacje.W tym zdaniu jest wyraznie na pisane o
        OGRANICZENIU PRAW KOBIET DO DECYDOWANIA O TYM KIEDYILE I ILE CHCA MIEC DZIECI

prowadzonej przez organizację feministyczną. W podtekście można się domyślać,
        > że chodzi o Polskę. Pytałem kilku prawników, zadałem sobie trud, by przejrzeć
        > dokumenty, ale nigdzie nie znalazłem przepisów regulujących liczbę potomstwa
        > czy czas, w którym mają się narodzić. Skąd zatem taka insynuacja?
        >

No i tutaj sie pisze,ze nie znaleziono dokumentow regulujacych liczbe
        potomstwa.Wiadomo,ze tego nie ma.KOBIETA MA RIODZIC ZA KAZDYM RAZEM KIEDY ZAJDZIE
        W CIAZE tak nakazuje ustawodawca.=Gdzie tu jest prawo kobiety do decydowania?

Prawo reprodukcyjne to zgoda na mordowanie już poczętych dzieci, jeśli poczną
        > się one "nie w porę" albo w "zbyt" licznej rodzinie. Oznacza to ni mniej, ni
        > więcej, tylko faktyczne wyjęcie spod opieki prawa niewinnych, a w dodatku
        > całkowicie bezbronnych, ludzi. Zauważmy, że słowo "reprodukcja" w kontekście
        > rozmnażania istot żywych można stosować w odniesieniu do hodowli zwierzęcych,
        > ale nie w odniesieniu do człowieka. Nie chodzi tu przecież o reprodukcję
        > egzemplarzy gatunku, ale o powoływanie do istnienia osoby ludzkiej,
        > niepowtarzalnej, obdarzonej rozumem i wolną wolą, osoby, której istnienie trwać
        >
        > będzie wiecznie. Już samo użycie terminu "reprodukcja" demaskuje stosunek do
        > człowieka tych, którzy go stosują. Wszystko wskazuje na to, że dla nich
        > człowiek nie jest indywidualną osobą, ale kimś, kto mechanicznie reprodukuje i
        > podlega reprodukcji. Jeśli w tym mechanicznym procesie zdarzy się błąd -
        > nadmiar czy niestosowny czas - należy "pomyłkę" usunąć. I takiej możliwości
        > zabijania nienarodzonych domagają się od prawa feministki i kręgi liberalne.
        > Tym samym jednak uderzają w istotę prawa. Bo niezależnie od tego, co sobie
        > myślą środowiska proaborcyjne, człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia,
        > nie staje się zaś nim później. Nie jest to sprawa takiego czy innego poglądu,
        > takiej czy innej "opcji światopoglądowej" - jest to po prostu fakt. A fakty,
        > jak wiadomo, stwierdza się i wyjaśnia, ale się ich nie dyskutuje.
        > Celem prawa stanowionego jest ochrona dobra osób tworzących daną społeczność.
        > Dobrem zaś podstawowym jest życie - ono warunkuje możliwość korzystania czy też
        >
        > raczej realizacji innych dóbr. Dlatego też życie ludzkie domaga się szczególnej
        >
        > ochrony prawnej; tym większej, im osoba, której życie ma być chronione, posiada
        >
        > mniejsze możliwości samoobrony. Nie ma przecież nikogo bardziej słabego i
        > bezbronnego niż nienarodzony jeszcze, ale już żyjący człowiek. Dlatego
        > domaganie się swobody jego mordowania jest próbą wprowadzenia prawa
        > sankcjonującego rażącą nierówność. Mamy tu do czynienia z tezą znaną z pism
        > Karola Marksa - zadaniem prawa nie jest chronienie dóbr wszystkich osób, ale
        > obrona interesów niektórych, choćby nawet większości, ale kosztem innych (w tym
        >
        > wypadku nienarodzonych dzieci). Ponieważ kroki zmierzające do zliberalizowania
        > obecnej ustawy wychodzą głównie ze środowisk SLD, a także spośród
        > intelektualistów i artystów, od zawsze lewicowych, choć opozycyjnych wobec
        > realnego socjalizmu, a domagających się "socjalizmu z ludzką twarzą", to owe
        > koneksje z Marksem wcale nie dziwią.
        > Zaskakuje jednak niesłychana odporność na rzeczowe argumenty i logikę. Że
        > zdarza się to u walczących feministek - od biedy można zrozumieć. Choć świadczy
        >
        > to o tym, że wcale nie są tak otwarte, jak deklarują. A jedyna postać wolności,
        >
        > jaką posiadły w stopniu doskonałym, to wolność od używania rozumu. Ale że
        > smutna ta przypadłość dotyka też niektórych profesorów, profesjonalnych
        > naukowców, u których otwartość na prawdę i konsekwencja w rozumowaniu powinna
        > stanowić chleb powszedni - tego już pojąć nie sposób. Choć noszą naukowe tytuły
        >
        > przed nazwiskiem, nie opanowali arkanów naukowego poznania i myślenia. Może
        > dlatego, że nauki pobierali u pogrobowców Marksa, których przecież pełno na
        > polskich uniwersytetach i wyższych uczelniach.
        > Na koniec przypomnijmy, że budowa prawa bez respektowania prawdy o człowieku, w
        >
        > oderwaniu od jego godności i natury (jak czynili marksiści, a dziś socjaliści)
        > kończyła się tragicznie. Pogwałcona natura zawsze bierze odwet.
        >
        > Skończmy już gadać o aborcji i pedałach bo aby tylko niepotzrebnie robicie
        > reklamę tym patologiom

• Gość: Oszołom Re: Aborcja to dla mnie jest dziś tematem zastępczym IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 15:19
          Wile z tych kobiet które dokonało aborcji później żałuje tego...wystepuje u
          nich tzw syndrom poaborcyjny przejawiający się schizofrenią i stanami lękowymi.
          Takim kobietom potzrebna jest od razu pomoc psychologiczna
          • Gość: Oszołom Re: Aborcja to dla mnie jest dziś tematem zastępczym IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 15:20
            aha! wiekszy grzech ma ten kto nakłania do zbrodni aborcji
          • Gość: snajper Re: Aborcja to dla mnie jest dziś tematem zastępczym IP: *.acn.waw.pl 06.07.02, 03:13

> Wile z tych kobiet które dokonało aborcji później żałuje tego...wystepuje u
            > nich tzw syndrom poaborcyjny przejawiający się schizofrenią i stanami lękowymi.
            > Takim kobietom potzrebna jest od razu pomoc psychologiczna

W skrócie: kobietom chcącym dokonać aborcji potrzebna jest pomoc psychiatryczna.
            No bo jak kobieta chce zabić dziecko, to normalna chyba nie jest ? Prawda, że
            logiczne ? ;))))
            • Gość: Oszołom z RM Re: Aborcja to dla mnie jest dziś tematem zastępc IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 10:09
              Gość portalu: snajper napisał(a):

>
              > > Wile z tych kobiet które dokonało aborcji później żałuje tego...wystepuje
              > u
              > > nich tzw syndrom poaborcyjny przejawiający się schizofrenią i stanami lęko
              > wymi.
              > > Takim kobietom potzrebna jest od razu pomoc psychologiczna
              >
              > W skrócie: kobietom chcącym dokonać aborcji potrzebna jest pomoc psychiatryczna
              > .
              > No bo jak kobieta chce zabić dziecko, to normalna chyba nie jest ? Prawda, że
              > logiczne ? ;))))
              - w rzeczy samej..jednak nie należy zamykać ich w dziekankach..wpier niech
              wypowie się psycholog potem psychiatra a w ostatecznosci egzorcysta!
    • Gość: Oszołom Obrońcy życia z ROŻ przeciw rezolucji PE IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 18:48
      Głęboki ból i zaniepokojenie" skłoniło Polską Federację Ruchów Obrony Życia do
      napisania oświadczenia, w którym wyraża ona protest wobec rezolucji Parlamentu
      Europejskiego wzywającej do zalegalizowania aborcji.

Oświadczenie, podpisane przez prezesa Pawła Wosickiego i wiceprezesa Antoniego
      Ziębę, otrzymała w czwartek PAP.

W piśmie czytamy, że "pod pozorem upowszechniania tzw. zdrowia reprodukcyjnego,
      zachęca się poszczególne państwa do szerokiej promocji antykoncepcji i środków
      wczesnoporonnych (także w środowisku dzieci i młodzieży) oraz legalizacji
      aborcji". Jest to, według Federacji, przyczyna dla której "coraz większe grupy
      społeczne patrzą na proces jednoczenia się Europy nie z nadzieją, ale z
      niepokojem i rosnącą zgrozą".

Jednocześnie Federacja z uznaniem i wdzięcznością wypowiada się o Komisji
      Europejskiej polskiego Sejmu, która w środowym oświadczeniu odcięła się od
      rezolucji Parlamentu Europejskiego, protestując przeciwko takiej formie nacisku
      na suwerenne i demokratyczne kraje.

"Cieszy nas też jednoznaczna deklaracja Komisji, że Polska nie będzie stosować
      się do proponowanych w rezolucji zamierzeń" - piszą autorzy oświadczenia.
      Jednocześnie wyrażają nadzieję, że w tej sytuacji Sejm przyjmie w najbliższym
      czasie postulowaną przez Federację deklarację w sprawie zapewnienia
      suwerenności prawodawstwa polskiego wobec prawodawstwa europejskiego w
      kwestiach dotyczących praw człowieka i rodziny.

Parlament Europejski wezwał w środę wszystkie państwa członkowskie i
      kandydujące do UE, żeby zalegalizowały aborcję i zapewniły jej dostępność, a
      przynajmniej żeby powstrzymały się od ścigania poddających się jej kobiet.

W niewiążącej prawnie rezolucji unijny parlament uznał, że "w celu ochrony
      zdrowia i praw reprodukcyjnych kobiet, aborcja powinna być zalegalizowana,
      bezpieczna i dostępna dla wszystkich".

W odpowiedzi na rezolucję Sejmowa Komisja Europejska przyjęła w środę
      oświadczenie, w którym sprzeciwiła się próbom wywierania przez instytucje Unii
      Europejskiej presji na państwa Unii i kraje kandydujące, mającej na celu
      legalizację aborcji. W myśl oświadczenia, takie wywieranie nacisku stanowi
      naruszenie kompetencji suwerennych państw, powołanych do ochrony dobra
      wspólnego i życia swoich obywateli, zasad współpracy europejskiej oraz podstaw
      duchowych naszej cywilizacji.

Z kolei w czwartek feministki zrzeszone w Federacji na Rzecz Kobiet zaapelowały
      do Sejmu, żeby zastosował się do rezolucji parlamentu i
      zmienił "niesprawiedliwe i nieludzkie prawo, nie rozwiązujące problemu
      niechcianej ciąży". "Apelujemy o to, by Sejm zajął się dostosowywaniem polskiej
      rzeczywistości do społecznych oczekiwań" - głosi list otwarty Federacji na
      Rzecz Kobiet.
      - ROŻ to Ruch Obrony Życia
    • Gość: * * IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 00:13
    • Gość: Brzydula La Fea Re: UE naciska na Polskę i Irlandię w/s aborcji!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 18:58
      A u nas w Kolumbii próowano wprowadzić eutanazję..ale nie wyszło nic z
      tego..firmy ubezpieczeniowe za bardzo do tego się paliły..no i cartel z Medelin
      (teks Tłumaczony)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka