kabu12 07.05.05, 08:23 Wreszcie ktoś się połapał w tym interesie.Rozwodzą się też po to aby komornicy nie mogli potrącać z płac swoich należności bo muszą zostać tzw.alimenty,a długi za nich spłacają żyranci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2berber Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 09:04 Opamiętajcie się! To już nie Orwell - tego nie da się określić! Korporacje sędziów, dziennikarzy zatraciły rozum. Pomyśleć że początk dały głupie pomysły Hausnera i Patera. Faszystowskie ustawy norymberskie przy tym wyroku to mały pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 tytuł chwytliwy, ale nieprawdziwy 07.05.05, 09:06 Przecież to nie jest kara za "fikcyjny rozwód" lecz za wyłudzenie zasiłków z opieki społecznej! Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Ale się nakradli, nawyłudzali, co za przestępcy... 07.05.05, 09:13 całe 170 zł na jedno dziecko na miesiąc. Jacy wspaniali obywatele z sąsiadów - zaraz powiadomi odpowiednie organy o przestępcach. To jest gówianne państwo wkrótce się wyludni i będzie spokój z głupimi sędziami i artykułami. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 09:16 baby1 napisała: > całe 170 zł na jedno dziecko na miesiąc. Jak rozumiem, pro[ponujesz zaprzestac ścigania przestęców? > Jacy wspaniali obywatele z sąsiadów - > zaraz powiadomi odpowiednie organy o przestępcach. To jest gówianne państwo Jeszcze jest, ale już przestaje być. Już ludzie zaczynają rozumeić, że tacy złodzieje i oszuści okradają nie jakichś abstrakcyjnych "onych", lecz kazdego z nas. Lewe renty, masowe wyłudzenia zasiłków, złodziejstwo na kazdym kroku - to ci oczywiście nie przeszkadza. Widocznie sam to robisz. Przeszkadza ci, że ktoś potrafił się zachowac jak należało. Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 09:42 Mylisz się. Z moich podatków zapewniam taki dodatek kilkunastu rodzinom. I mam pewność, że nikt kogo stać na dobre życie nie bawił by się w fikcyjne rozwody, żeby dostać takie gówianne pieniądze. Państwo powinno dbać o dzieci. Jest to jego podstawowy obowiązek, bo to dzieci będą w przyszłości zapewniać nam emerytury jak się zestarzejemy (jak ktoś wierzy w jakieś fundusze emerytalne, to się głęboko przejedzie). mn7 napisała: > baby1 napisała: > > > całe 170 zł na jedno dziecko na miesiąc. > > Jak rozumiem, pro[ponujesz zaprzestac ścigania przestęców? > > > Jacy wspaniali obywatele z sąsiadów - > > zaraz powiadomi odpowiednie organy o przestępcach. To jest gówianne państ > wo > > Jeszcze jest, ale już przestaje być. Już ludzie zaczynają rozumeić, że tacy > złodzieje i oszuści okradają nie jakichś abstrakcyjnych "onych", lecz kazdego z > > nas. > Lewe renty, masowe wyłudzenia zasiłków, złodziejstwo na kazdym kroku - to ci > oczywiście nie przeszkadza. Widocznie sam to robisz. > Przeszkadza ci, że ktoś potrafił się zachowac jak należało. > Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 09:55 baby1 napisała: > Mylisz się. Z moich podatków zapewniam taki dodatek kilkunastu rodzinom. > I mam pewność, że nikt kogo stać na dobre życie nie bawił by się w fikcyjne > rozwody, żeby dostać takie gówianne pieniądze. No i co z tego? > Państwo powinno dbać o dzieci. Jest to jego podstawowy obowiązek, bo to dzieci > będą w przyszłości zapewniać nam emerytury jak się zestarzejemy (jak ktoś > wierzy w jakieś fundusze emerytalne, to się głęboko przejedzie). Oczywiście. Czy jednak dbałość ta ma polegac na tolerowaniu złodziejstwa??? Powinna też dbac o nieradzących sobie w społecznej rzeczywistości. Czy z tego wynika, że należy tolerowac ponad milion oszustów wyłudzających lewe renty? Należy też tolerowac masowe ściąganie i oszukiwanie na egzaminach, od podsatwówki po studia wyższe? Odpowiada ci taki model państwa? Ja wolę taki, jak w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, czy choćby w Szwecji (opiekuńczy przecież ciągle do przesady). > > > > mn7 napisała: > > > baby1 napisała: > > > > > całe 170 zł na jedno dziecko na miesiąc. > > > > Jak rozumiem, pro[ponujesz zaprzestac ścigania przestęców? > > > > > Jacy wspaniali obywatele z sąsiadów - > > > zaraz powiadomi odpowiednie organy o przestępcach. To jest gówianne > państ > > wo > > > > Jeszcze jest, ale już przestaje być. Już ludzie zaczynają rozumeić, że ta > cy > > złodzieje i oszuści okradają nie jakichś abstrakcyjnych "onych", lecz kaz > dego > z > > > > nas. > > Lewe renty, masowe wyłudzenia zasiłków, złodziejstwo na kazdym kroku - to > ci > > oczywiście nie przeszkadza. Widocznie sam to robisz. > > Przeszkadza ci, że ktoś potrafił się zachowac jak należało. > > Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 10:37 mn7 napisała: > baby1 napisała: > > > Mylisz się. Z moich podatków zapewniam taki dodatek kilkunastu rodzinom. > > I mam pewność, że nikt kogo stać na dobre życie nie bawił by się w fikcyj > ne > > rozwody, żeby dostać takie gówianne pieniądze. > > No i co z tego? Co z tego? A to, że nie masz zielonego pojęcia o życiu, o problemach tych ludzi, a chcesz być "jedynym sprawiedliwym". > > Państwo powinno dbać o dzieci. Jest to jego podstawowy obowiązek, bo to > dzieci > > będą w przyszłości zapewniać nam emerytury jak się zestarzejemy (jak ktoś > > > wierzy w jakieś fundusze emerytalne, to się głęboko przejedzie). > > Oczywiście. Czy jednak dbałość ta ma polegac na tolerowaniu złodziejstwa??? > Powinna też dbac o nieradzących sobie w społecznej rzeczywistości. Czy z tego > wynika, że należy tolerowac ponad milion oszustów wyłudzających lewe renty? > > Należy też tolerowac masowe ściąganie i oszukiwanie na egzaminach, od > podsatwówki po studia wyższe? Odpowiada ci taki model państwa? Ja wolę taki, > jak w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, czy choćby w Szwecji > (opiekuńczy przecież ciągle do przesady). Nic na temat oszukiwania na egzamine nie pisałem. A w państwach wymienionych przez ciebie, ci ludzie dostawaliby wystarczający dodatek na dzieci i nie musieliby się rozwodzić. > > > > > > > > > > mn7 napisała: > > > > > baby1 napisała: > > > > > > > całe 170 zł na jedno dziecko na miesiąc. > > > > > > Jak rozumiem, pro[ponujesz zaprzestac ścigania przestęców? > > > > > > > Jacy wspaniali obywatele z sąsiadów - > > > > zaraz powiadomi odpowiednie organy o przestępcach. To jest gó > wianne > > państ > > > wo > > > > > > Jeszcze jest, ale już przestaje być. Już ludzie zaczynają rozumeić, > że ta > > cy > > > złodzieje i oszuści okradają nie jakichś abstrakcyjnych "onych", le > cz kaz > > dego > > z > > > > > > nas. > > > Lewe renty, masowe wyłudzenia zasiłków, złodziejstwo na kazdym krok > u - to > > ci > > > oczywiście nie przeszkadza. Widocznie sam to robisz. > > > Przeszkadza ci, że ktoś potrafił się zachowac jak należało. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 10:42 A co mnie obchodzi jak jest w innych krajach? Jezeli tam jest tak dobrze to przepiszmy ichnie prawo i tyle. Poki co kobieta wyludzila pieniadze, i poniosla sluszna kare. Polacy czesto toleruja "drobne" kradzieze, wyludzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 10:45 nelsonek napisał: > A co mnie obchodzi jak jest w innych krajach? Jezeli tam jest tak dobrze to prz > episzmy ichnie prawo i tyle. Poki co kobieta wyludzila pieniadze, i poniosla sl > uszna kare. Polacy czesto toleruja "drobne" kradzieze, wyludzenia. Ano własnie. Kradzież to kradzież. Motywacja powinna mieć wpływ na wymiar kary, ale nie na sam fakt odpowiedzialności (poza przypadkiem, gdy dane zachowanie nie jest społecznie szkodliwe, o czym jednak nie może być mowy w opisanym przypadku). Być może sprawidliwa w danym przypadku jest symboliczna kara, ale pomysł, że takich zachowań w ogóle nie powinni się ścigać to jakaś aberracja! Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz SLD okrada spoleczenstwo a oszczedza na matkach! 08.05.05, 19:58 To jest wlasnie wspaniala polityka socjalna polityka komuchow. Jak SLD i postepowa lewic wlacznie z Belka i Hausnerem okrada spoleczenstwo: np. w ten sposob, ze zwiekszylo ilosc urzednikow o okolo 150 tys. Kazdy urzednik zarabia przecietnie okolo 2500. Panstwo placi drugie tyle (2500 ) w postaci ubezpieczen urzedniczych. Do tego dochodza premia dla tych nikomu niepotrzebnych darmozjadow na koniec roku za ... dobrze wykonana prace. Ah zapomnialem dodac, ze ci urzednicy-pasozyty sa klientela komuchow. Male porownanie: W Polsce urodzilo sie okolo 350'000 tys. dzieci. A wiec na jednego niepotrzebnego pasazotniczego SLDowskiego urzednika przypada dwoje dzieci. Za jednego pensje jednego parazyta zyjacego z podatkow miesiecznie za okolo (2500 + 2500 + 500) 5500 zl, jezeli sie wszystko policzy ( uwaga: nie wliczajac kosztow miejsca pracy, a wiec biura, mebli, kantyny i innych sympatycznych ulatwien) mozna pomoc 5500 zl / 170 zl za dziecko na miesiac = 32 DZIECIOM. !!!! A wiec, zeby pomoc wszystkim dzieciom, co oczywiscie nie jest potrzebne wystarczyloby wyrzucic na zbita morde 350'000 dzieci / 32 SLDowskich pasozytow = 11'000 tys lewicowych pasozytow. Co robi SLD, lewica, ktora zbiera sie w nowej partii z Belka i Hausnerem: Wprowadza prawo niszczace socjalne struktury w Polsce!!! I jeszcze jedno: Lewica, a wiec Belka i Hausner chca stworzyc nowe centrum kompetencji strategicznej, liczace setki osob, jezeli nie ponad tysiac, z bardzo wysokimi pensjami ( wielokrotnie wyzszej niz przecietna urzednicza) i obsadzic je teraz, wlasnymi ludzmi. Polacy Wyborcy, przeliczcie to tylko na ilosc brakujacych zlobkow! Mam nadzieje, ze bedziecie o socjalnej polityce lewicy pamietali rowniez przy urnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: sam jesteś złodziejem, prawda? 07.05.05, 10:42 baby1 napisała: > > Co z tego? A to, że nie masz zielonego pojęcia o życiu, o problemach tych > ludzi, a chcesz być "jedynym sprawiedliwym". Mylisz się głęboko. Z pewnych powodów doskonale znam te problemy, zapewne dużo lepiej, niż Ty. > > > > Należy też tolerowac masowe ściąganie i oszukiwanie na egzaminach, od > > podsatwówki po studia wyższe? Odpowiada ci taki model państwa? Ja wolę ta > ki, > > jak w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, czy choćby w Szwecji > > (opiekuńczy przecież ciągle do przesady). > > Nic na temat oszukiwania na egzamine nie pisałem. Ale to w istocie dokładnie to samo! Także ewidentne naruszenie prawa i moralności, masowo usprawiedliwane, w którym przez to nie dostrzega się naganności! > A w państwach wymienionych przez ciebie, ci ludzie dostawaliby wystarczający > dodatek na dzieci i nie musieliby się rozwodzić. "Musieliby"??????????? A więc znowu ten determinizm: ludzie stają się przestępcami, bo "warunki ich do tego zmusiły". Owszem, w socjologicznym sensie tak, przestępczość bierze się głownie z przyczyn społecznych, to fakt. Jeśli więc w ten sposób wyjaśniamy przyczyny zjawiska, to bardzo dobrze. Bardzo źle natomiast, jeśli w ten sposób próbujemy to usprawiedliwać, tak jak Ty to uporczywie czynisz. > > > > > > > > > > > > > > > > > > > mn7 napisała: > > > > > > > baby1 napisała: > > > > > > > > > całe 170 zł na jedno dziecko na miesiąc. > > > > > > > > Jak rozumiem, pro[ponujesz zaprzestac ścigania przestęców? > > > > > > > > > Jacy wspaniali obywatele z sąsiadów - > > > > > zaraz powiadomi odpowiednie organy o przestępcach. To j > est gó > > wianne > > > państ > > > > wo > > > > > > > > Jeszcze jest, ale już przestaje być. Już ludzie zaczynają roz > umeić, > > że ta > > > cy > > > > złodzieje i oszuści okradają nie jakichś abstrakcyjnych "onyc > h", le > > cz kaz > > > dego > > > z > > > > > > > > nas. > > > > Lewe renty, masowe wyłudzenia zasiłków, złodziejstwo na kazdy > m krok > > u - to > > > ci > > > > oczywiście nie przeszkadza. Widocznie sam to robisz. > > > > Przeszkadza ci, że ktoś potrafił się zachowac jak należało. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ja bym cie,baby,nie zatrudnil. Co wiecej, po takim 07.05.05, 11:18 tekscie zastanawialbym sie, jak sie ciebie pozbyc z pracy. ZANIM mnie samego okradniesz;) Takie teksty to wlasnie jeden z powodow, ze Polakow na Zachodzie "za nic" sie nie lubi, ze patrzy sie na nich podejrzliwie, ze - nawet - wywala sie ich z pracy "za nic", pod byle pretekstem. Nie zartuje, taki tekst jak twoj wyglaszony czy to w wymienionej tu UK, czy Szwecji zrodzi tylko niesmak i zdziwienie. Oraz zakwalifikowanie ciebie do ostatnich LUMPOW, bo tu wlasnie tylko lump-wyludzacz by tak powiedziel. Gratuluje "klasy" - tej i za swe ogromne zarobki ;) NIE KUPISZ!!! Cham chamem, jak mowil Zagloba. A komuszek komuszkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
emarx Re: Ale się nakradli, nawyłudzali, co za przestęp 07.05.05, 11:25 Mniej "g..niane państwa" to na ogół te, w których obywatele nie mają dylematów czy zgłosić na policję fakt złamania prawa przez kogoś - nawet jak ktoś jedzie autem 40km/h na drodze osiedlowej z ograniczeniem 20km/h. Wielkie afery zaczynają się od ściągania w szkole, radości z tego że zarobiłem 20gr bo się ekspedientka przy wydawaniu reszty pomyliła, potem przychodzi czas na lewe fakturki, wyłudzone zasiłki i mandaty "bez wypisywania". A gdy już delikwent ląduje na stołku prezesa państwowej spółki czy zostaje ministrem, bez szczególnych rozterek potrafi "wykręcić" milionowe kwoty z publicznej kasy. Wg mnie cały problem korupcji w Polsce bierze się przede wszystkim ze społecznego przyzwolenia na łamanie prawa i przesuwanie granic tego, co uważamy za etyczne i moralne. Oczywiście, każdy znajdzie milion różnych usprawiedliwień na swoje postępki: bo bieda, bo dzieci a jak już nic lepszego nie umie się wymyślić, to stwierdza się że wszyscy (a zwłaszcza ci na górze) tak robią i nie ma sensu być jedynym frajerem. Dlatego uważam postawą sąsiadów opisywanej pani za godną pochwały a decyzję sądu za najwłaściwszą. Pzdr, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
openmind.desk.pl kapitalizm to system okradania i kłamstwa 07.05.05, 09:15 korupcja jest systemowa liczy się tylko pieniądz ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
estiej Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 09:12 Ja mam tylko takie pytanie - czy to aby na pewno jest historia z serii "zamożna para z luksusowym samochodem rozwodzi się, żeby wykantować od państwa 170 zł miesięcznie na drobne wydatki"? Czy też może jest to dwójka ludzi tak zdesperowanych swoją biedą, że decydują się na fikcyjny rozwód byle mieć co do garnka włożyć? Czy może gdzieś pośrodku? Oszukiwać państwo nieładnie, ale ten artykuł nie odpowiada mi na te pytania, sugerując jedynie, że chodzi o tę pierwszą sytuację. Też nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 09:13 estiej napisał: > Ja mam tylko takie pytanie - czy to aby na pewno jest historia z serii "zamożna > para z luksusowym samochodem rozwodzi się, żeby wykantować od państwa 170 zł > miesięcznie na drobne wydatki"? Czy też może jest to dwójka ludzi tak > zdesperowanych swoją biedą, że decydują się na fikcyjny rozwód byle mieć co do > garnka włożyć? Czy może gdzieś pośrodku? Ani to, ani to ani pośrodku. Raczej z boku. Wyłudzenie zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 09:33 mn7 napisała: > Wyłudzenie zasiłku. Mn7 - rozumiem że masz trochę inną hierarchię wartości. Wolno - jednak pamiętaj że obowiązkiem rodziców jest przede wszystkim zapewnić dzieciom przeżycie. Tak jak mniej więcej robili to twoi rodzice. Zabaw się w Pawkę Morozowa - zgłoś przekroczenia prawa dokonane przez twoich rodziców choć by po to byś mógł korzystać z internetu! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 ty też pochwalasz kradzież i oszustwo? 07.05.05, 09:37 2berber napisał: > mn7 napisała: > > Wyłudzenie zasiłku. > > Mn7 - rozumiem że masz trochę inną hierarchię wartości. > Wolno - jednak pamiętaj że obowiązkiem rodziców > jest przede wszystkim zapewnić dzieciom przeżycie. Godnym zalecenia sposobem zapewniania dzieciom przeżycia jest złodziejsztow i oszustwo, tak? Twoi Rodzice też tak robili i takie wartości Ci wpoili, tak? Ja ciężko pracuję na zapewnienie przeżycia sobie i swojej rodzinie. Nikt mi niczego nie dał za darmo. A nie kradnę, bo tak mnie nauczyli moi Rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
tirri_smialek ach, ci rodzice 07.05.05, 09:46 A czy twoi rodzice nauczyli cię jeździć na rowerze? To idź sobie pojeździj. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: ty też pochwalasz kradzież i oszustwo? 07.05.05, 09:51 mn7 napisała: > Ja ciężko pracuję na zapewnienie przeżycia sobie i swojej rodzinie. Nikt mi > niczego nie dał za darmo. A nie kradnę, bo tak mnie nauczyli moi Rodzice. Nie zrozumiałeś :-(. Chodzi o hierarchię wartości! Masz ciężką pracę (jaką?). Wyobraź sobie że ją tracisz. Brakuje na chleb, dzieci chodzą głodne. Dochodzą inne kłopoty. Choroba współmałżonka, konflikt z jakimś bliskim lub dalekim bogatym sąsiadem. Musisz wybierać - oddać dziecko, zwrócić się do pomocy społecznej o pomoc, wygonić dziecko, podrzucić je komuś itp itd - wybieraj! Dla mnie te dylematy nie istnieją - jestem starym człowiekiem wychowanym i aktywnie żyjącym w poprzednim ustroju. Zapewniam cię takiego zezwierzęcenia jak dzisiaj w PRL-u nie było! Oczywiście martwię się o swoje wnuki, ale nie chcę by miały w sobie coś z uczestnika wyścigu szczurów. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: ty też pochwalasz kradzież i oszustwo? 07.05.05, 10:00 Naturalnie, ze za PRL nie bylo "takiego zezwierzecenia". Nie bylo, bo powszechne zlodziejstwo bylo wpisane w codziennosc, powszechnie akceptowane - wiec nie istnialo w swiadomosci jako kradziez. To nawet nie bylo zlodziejstwo, ale "wynoszenie" olowkow. zeszytow i flamastrow z biura, cukru z cukrowni czy miesa z rzezni, ewentualnie "zalatwianie" - to juz wiekszego kalibru, np. samochodu z fabryki. Kradziezy nie usprawiedliwia nic, a z przytoczonych wyzej rozwiazan wybralbym oczywiscie opieke spoleczna. ---------------------------- (...) A na drzewach, zamiast lisci, Beda wisiec komunisci. Odpowiedz Link Zgłoś
orion_kr Re: ty też pochwalasz kradzież i oszustwo? 07.05.05, 10:04 W takim razie logicznie idac twoim tokiem myslenia jezeli ktos np stracil prace ma twoje przyzwolenie rzeby sie wlamac do twojego domu,w koncu to bieda go do tego zmusila i ma na wykarmieniu dzieci... czy dobrze rozumiem?wyludzanie nienaleznych swiadczen jest taka sama forma zlodziejstwa. To ze panstwo niedostatecznie dba o swoich obywateli to inna sprawa ale nie usprawiedliwia to kradziezy. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: ty też pochwalasz kradzież i oszustwo? 07.05.05, 10:30 2berber napisał: > mn7 napisała: > > Ja ciężko pracuję na zapewnienie przeżycia sobie i swojej rodzinie. Nikt > mi > > niczego nie dał za darmo. A nie kradnę, bo tak mnie nauczyli moi Rodzice. > > > Nie zrozumiałeś :-(. Chodzi o hierarchię wartości! Doskonale zrozumieałem. Po prostu uwazasz, że potrzeba zapewniaenia bytu bliskim usprawiedliwia złodziejstwo. Podobnie myślą miliony ludzi. > Masz ciężką pracę (jaką?). Wyobraź sobie że ją tracisz. > Brakuje na chleb, dzieci chodzą głodne. Dochodzą inne kłopoty. > Choroba współmałżonka, konflikt z jakimś bliskim lub dalekim > bogatym sąsiadem. Musisz wybierać - oddać dziecko, zwrócić się > do pomocy społecznej o pomoc, wygonić dziecko, podrzucić je komuś > itp itd - wybieraj! No i co? Mam wybrać złodziejstwo i oszustwo? Mam się czuć usprawidliwiony? > > Dla mnie te dylematy nie istnieją - jestem starym człowiekiem > wychowanym i aktywnie żyjącym w poprzednim ustroju. > Zapewniam cię takiego zezwierzęcenia jak dzisiaj w PRL-u nie było! > Oczywiście martwię się o swoje wnuki, ale nie chcę by miały > w sobie coś z uczestnika wyścigu szczurów. Mieszasz rzeczy nie mające ze sobą nic wspólnego. Mnie wyścig szczurów napawa odrazą. Uważam, że należy po prostu żyć uczciwie i nie wyrządzac krzywdy innym. Nie wolno też tolerowac takich zachowań, bo okradzionymi nie są jacys abstracyjni "oni" lecz my wszyscy - ludzie uczciwie żyjący, pracujący, nie sięgający po cudzą własność. > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
adfil a tzw. rodziny zastępcze? 07.05.05, 09:31 Niech Państwo weźmie się także za tzw. rodziny zastępcze. Pozbawia sie córkę praw rodzicielskich ze względu na ubóstwo i pijaństwo, rodziną zastępczą stają sie dziadkowie. Jest kasa dla rodziny zastępczej, jest wyjście z trudnej sytuacji. Wszyscy mieszkają razem, córka dalej chleje, babcia jest mamą...Państwo,czyli my płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
dos6 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 09:40 Więcej tego "rozwodnictwa" jest Quanc sc, Quanc SA, Quanc II, QNC , tylko po to aby uniknąć opodatkowania Odpowiedz Link Zgłoś
kossmann Re: stan cywilny: fikcyjnie rozwiedziona.... 07.05.05, 09:42 Zgodnie z prawem, ta kobieta ma formalny rozwód. Jeśli tak, to jakim prawem może zostać skazana za rozwód "fikcyjny". Rozwiedziona kobieta w Polsce ma prawo do życia z kim tylko zechce i kiedy tylko zechce. Może jej się nawet zechcieć i z byłym mężem. Dlatego dla sądu nie może to być zaden argument, że "nakryto kobietę z byłym mężem". Zapewne sąd im nie zakazał kontaktów ze wzgęldu na dobro dzieci. Byli mężowie NIE mogą widywać się z byłymi żonami oraz dziećmi, TYLKO W PRZYPADKACH stwierdzonej sądownie przemocy w rodzinie. Ale taki rozwód ma orzeczenie o winie i wtedy nie jest to na pewno rozwód fikcyjny. Sąsiedzki donos z powodu paru nędznych groszy...i proszę…. jaka szybka i zdecydowana reakcja wymiaru sprawiedliwości…… Cieszmy się, że żyjemy w PANSTWIE PRAWA….. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 czytaj co komentujesz 07.05.05, 09:51 kossmann napisał: > Zgodnie z prawem, ta kobieta ma formalny rozwód. Jeśli tak, to jakim prawem > może zostać skazana za rozwód "fikcyjny". Przeczytaj sobie powyżej. Pomysł ze "skazaniem za fikcyjny rozwód" pochodzi od autra tytułu. Skazanie było za konkretne przestęstwo wyłudzenia zasiłku. > > Sąsiedzki donos z powodu paru nędznych groszy...i proszę…. jaka szybka i > zdecydowana reakcja wymiaru sprawiedliwości…… Cieszmy się, że żyjem > y w PANSTWIE > PRAWA….. Dopóki w Polsce będą dominować ludzie o takiej mentalności jak twpja, przyzwalającej na powszechne złodziejstwo, dopóty nie będziemy mieli szans na dogonienie zachodu, gdzie takiej mentalności nigdy nie było. Ale to się już powoli zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: stan cywilny: fikcyjnie rozwiedziona.... 07.05.05, 10:06 Przeczytaj dokladnie artykul. Stoi tam jak byk, ze w wniosku o zasilek kobieta napisala, ze nie utrzymuje kontaktow z bylym mezem i ze ten nie lozy na dzieci. A kontakty utrzymywala. ---------------------------- A na drzewach, zamiast lisci, Beda wisiec komunisci. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba A kiedy konkubinaty do więzienia? 07.05.05, 09:51 Co to za różnica czy ktoś brał ślub czy też nie - jeśli razem żyją. Niech zlikwidują debilny przepis karzący za zawarcie związku małżeńskiego. Ktoś kto popiera takie wyroki jest tak samo "mądry" jak nasza władze ustanawiające takie "prawa". Odpowiedz Link Zgłoś
lm46 Re: A kiedy konkubinaty do więzienia? 08.05.05, 14:21 Popieram!Jak ktoś nie ma ślubu to może bezkarnie udawać samotną matkę. Trzeba uchwalić mądre przepisy aby pomoc trafiała do najbardziej potrzebujących . Miejsc pracy jest coraz mniej i to nie tylko w Polsce .Ludzi trzeba motywować do aktywności ale też nie można ich zostawić bez pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo Państwo produkuje przestępców... 07.05.05, 10:02 Państwo produkuje armię potencjalnych przestępców. W imię socjalu wprowadza prawo, zktórego obywatele chcą powszechnie korzystać. Jeśli skorzystają, to trafiają do prokuratora. Ideologiczny obłęd. Socjalizm bije politykom do łba, uchwalają idiotyczne prawo, później na mocy innego prawa pociągają beneficjentów do odpowiedzialności. No cóż, kto się socjalistą urodził, ten co najwyżej posłem z SLD zostaje. A to już jest trwałe kalectwo intelektualne i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Państwo produkuje przestępców... 07.05.05, 10:10 Wprowadzono tez przepis, ze nie wolno krasc, mimo ze wiele osob krasc chcialoby (oczywiscie po to, zeby poprawic swoja sytuacje materialna). Chore panstwo produkuje w ten sposob armie przestepcow. ---------------------------- A na drzewach, zamiast lisci, Beda wisiec komunisci. Odpowiedz Link Zgłoś
35w1 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 10:06 To nie ludzi powinno sie karac za to że muszą wiązać koniec z końcem i wykożystój luki w prawie aby otrzymac dodatek na dzieci.Winę za tę sytułacje ponosi tylko i wyłoncznie nasz żąd który nie ma osłony socjalnej dla rodzin z dziećmi. To żąd ponosic powinien te konsekwencje a nie my rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 10:11 35w1 napisała: > To nie ludzi powinno sie karac za to że muszą wiązać koniec z końcem i > wykożystój luki w prawie aby otrzymac dodatek na dzieci.Winę za tę sytułacje > ponosi tylko i wyłoncznie nasz żąd który nie ma osłony socjalnej dla rodzin z > dziećmi. To żąd ponosic powinien te konsekwencje a nie my rodziny. Bylo sie uczyc kiedy byl na to czas, to moze nie trzeba by bylo teraz brać zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius państwo zmusza do przestępczości 07.05.05, 10:15 Chaire, komu by się chciało bawić w fikcyjne rozwody, dla 170 zł miesięcznie, jeżeli ma pieniądze? Rozwodzą się wiec desperaci, dla których te śmieszne pieniądze, to być albo nie być. Państwo zachęca więc ludzi finansowo do rozwodów, co już jest przerażające dla dzieci, a potem ZMUSZA ich pod groźbą więzienia, aby nie utrzymywaliz e sobą kontaktów i nie wychowywali wspólnie dzieci. To jest jak ze snu szalonej feministki, dla której każde małżeństwo jest z natury złe. To jest chore, a takie prawo, urzędnicy i sędziowie są z natury źli. Żli są także dziennikarze, którzy najwyraźniej nie potrafią ocenić jednoznacznie takiej sytuacji. I co czytam tu na forum? Dla Wg niektórych takie barbarzyńskie prawo powinno być przestrzegane. Przypominam tu, ze nie każde prawo jest dobre. Gdyby było inaczej, to trzeba by byłowypuszczać zbrodniarzy hitlerowskich, którzy zasłaniali się tym, że wykonywali rozkazy zgodne z ówczesnym prawem. T. Odpowiedz Link Zgłoś
hoi66 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 10:16 Nie usprawiedliwiam wyludzania zasilku choc trzeba sie zastanowic nad poziomem desperacji ludzi, ktorzy decyduja sie na rozwod, dla 170 zl miesiecznie... A poza tym - czyz przyklad nie idzie z gory? Jaka jest moralnosc obywateli kraju, gdzie wiadacy politycy, dyrektorzy, prezesi wielkich firm uwiklani sa w afery korupcyjne, w ktorych stawka nie jest 170 zl miesiecznie tylko miliony? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Powszechnosc zlodziejstwa krzywdzi wszystkich 07.05.05, 10:34 hoi66 napisała: > A poza tym - czyz przyklad nie idzie z gory? Jaka jest moralnosc obywateli > kraju, gdzie wiadacy politycy, dyrektorzy, prezesi wielkich firm uwiklani sa >w afery korupcyjne, w ktorych stawka nie jest 170 zl miesiecznie tylko miliony? Kiepsko jest w katolickiej Polsce z moralnoscia. Ci co kradna 170 zl z podatkow innych ludzi robia to nie zwracajac uwagi na przyklad innych. Wiekszosc ludzi nie kradnie. Kradnie mniejszosc, niestety jest duzo tej mniejszosci. Na tym forum jest duzo tolerancji i usprawiedliwien dla malych zlodziei, z ktorymi identyfikuja sie piszacy. Wyobrazaja sobie, ze sami moga zostac zlapani i ukarani. Powszechnosc zlodziejstwa i brak poszanowania prawa w Polsce powinna sklonic Sejm do zmiany tej ustawy sprzed roku o świadczeniach rodzinnych. Ustawa motywuje ludzi do rozwodow i wyludzania zasilkow. Dla formalnosci przypomne, ze te zasilki sa placone z podatkow wszystkich pracujacych Polakow. To nie rzad placi ze swojej kieszeni tylko rozdziela pieniadze zebrane w postaci podatkow. Gdyby mniej wyludzano tych zasilkow, to podatki moglyby byc nizsze. Odpowiedz Link Zgłoś
seweryn20031 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 10:57 szkoda że przedstawiciele naszych władz nie mają takich sąsiadów jakich ma ta pani,napewno gdyby ich spytać to uważają sie za katolików,chodzą do kościoła i na pogrzebie papieża płakali,takie społeczeństwo donosicieli funduje nam nasz system ... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 11:00 Żenujący artykuł,o Polskiej ,biedzie,upodleniu i ludzkim piekle ,które zgotowały nam 15 letnie rządy ,niekompetentnych doktrynerów gospodarczych.Tylko Samoobrona może to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
pour Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 11:05 To prawda!!! Samoobrona jest gwarantem, iż w błyskawicznym tempie nasz kraj zostanie zrównany z ziemią. A wówczas będzie można wreszcie budować od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 11:41 Skąd takie górnolotne konstatacje? Wieszcz? Kontynuacja polityki regresu prowadzonej przez 16 lat ,jest tego najlepszą gwarancją kol. Pierwszy próg dług ostrożnościowy przekroczony zadłużenie 444,1 mld zł ,ty geniuszu ekonomi zapewne to spłacisz? Koszty socjalne 23 mil ,obywateli poniżej A ZRESZTĄ MASZ GOTOWCA I PIEJ PEANY !Armia głodnych obywateli W Polsce w biedzie żyje 23 mln osób, a 5 mln męczy się w skrajnym ubóstwie. To dane Głównego Urzędu Statystycznego, które opierają się na ustawowej granicy ubóstwa. Wynosi ona 1226 zł miesięcznie na czteroosobową rodzinę. Wypada 10 zł dziennie na głowę. Takie dochody ma ok. 7,7 mln Polaków. Pięciomilionowa armia żyjąca poniżej tej granicy nie ma nawet 10 zł - alarmuje "Trybuna". - Problem w narastającej nierówności społecznej. Są ludzie, którym świetnie się powodzi i ci, którym nie starcza na chleb. Oczywiście, taki podział był zawsze, ale pogłębił się w okresie transformacji. Dziś te dysproporcje są już zbyt duże. A wciąż rosną - mówi prof. Maria Jarosz, socjolog. Z jej badań wynika, że na jednego bogatego w Polsce przypada już 300 biednych! W niektórych rejonach wskaźnik bezrobocia sięga nawet 90% Najbardziej przez ubóstwo poszkodowane są dzieci. Zdarzają się przypadki omdleń z głodu podczas lekcji, czy zjadania resztek śniadań przyniesionych przez innych uczniów. Niektóre dzieci przyznają, że jedynym ich powodem chodzenia do szkoły jest talerz gorącej zupy, którą tam dostają. Małgorzata Śledziewska z Polskiej Akcji Humanitarnej podaje, że w roku szkolnym 2004/2005 liczba szkół objętych dożywianiem wzrosła z 67 do 125, zaś liczba dożywianych dzieci z 2,1 tys. do 4,8 tys. Biedę dobrze zna też Polski Komitet Pomocy Społecznej. - Pomagamy rocznie ponad 320 tys. osób. Nie wszystkie z nich głodują, ale na pewno nie dojadają - mówi dyrektorka PKPS Ewa Kuruliszwili. Z jej obserwacji wynika, że bieda nie ogranicza się już tylko do wsi i małych miasteczek. Głodni chodzą mieszkańcy Krakowa, Warszawy, Olsztyna i wielu innych miast. - Problem głodu nie zniknie, póki nie uporamy się z rosnącym bezrobociem. Często zdarza się, że w rodzinie pracy nie ma nikt. Najbardziej niepokojące jest jednak to, że bezrobocie i bieda przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jeśli ktoś urodzi się w ubogiej rodzinie i w nieodpowiednim miejscu, np. na ścianie wschodniej, nie ma szans na normalne życie - podsumowuje prof. Jarosz.(PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 11:42 Konsultowałas to w Klewkach? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 11:59 A TY IMPOS AMINI SYMPOZJUM MIAŁEŚ W MFW W TEJ SPRAWIE? Zapewme z tym najbardziej uczciwym niejakim leszkiem.B okradającym NBP dla swojej fundacji CASE ale zapewne ci to nic nie powie bo wszak po dygresjach sądząc orłem intelektu nazwać cię nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 12:01 No co z tymi Klewkami? Co Talibowie na to? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 12:13 Byłeś w Klewkach? Wiesz o szkoleniach w Polsce Palestyńczyków studentów? Bywałeś w Forum na zgromadzeniach Arabów? Zapewne jesteś ot takim ludkiem co z GW coś przeczytał ? I zapewniam cię to nie SF. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 12:18 Kochana, przecież mi nie chodzi o studentów tylko o Talibów! Odpowiedz jasno: konsultowałaś, czy nie? A oborowy co na to? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 12:29 Oborowy nie jest koszerny i się widać nie zna tak dobrze na pejsach jak Palestyńczysy. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 16:21 Faktycznie, za rządów Samoobrony nie byłoby problemów z gospodarką - gdyby wprowadzić założenia Leppera, gospodarka przestałaby po prostu istnieć. A co do tolerancji przestępczości, i to wcale już nie takiej drobnej - to alurat S. miałaby duuuużo do powiedzenia. Z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: WYROK NA DZIECI ZA POLSKĄ NĘDZĘ !!! 07.05.05, 17:26 Futurysta,wróżbita? Podaj numery do Toto? Odpowiedz Link Zgłoś
pour Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 11:01 To już nie jest śmieszne. Jak tragiczna jest sytuacja w Polsce, skoro tyle osób jest skłonnych wziąć rozwód dla 170 zł miesięcznie. A wiele innych donosić na tych, co tak zrobili. Rząd wkręcił swoich obywateli w jakąś okrutną grę (chyba znamy to już), na dodatek karze ich za własną nieudolność i bezradność. I wystawia na międzynarodowe pośmiewisko. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Dość tego! 07.05.05, 11:23 Na pośmiewisko, to nas niestety wystawiają tacy, jak Ty (i parę osób powyżej), ze swoją wyniesioną z peerelu mentalnościa. Ktoś beczelnie kradnie i oszukuje, i to ma być w porzadku. Nie w porządku sa natomiast ludzie, którzy wobec tego nie przeszli obojętnie i zachowali się tak, jak należało się zachować i jak zachowaliby sie ludzie w Nimczech, Holandii, Szwajacarii Albo Anglii, będący świadkami przestępstwa. To przez was Polacy mają fatalną opinię na zachodzie - opinię kombinatorów i złodziei. PRL skończył się 15 lat temu! Dość tego! Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Żałosne 07.05.05, 11:23 Wszystko to jest po prostu żałosne: rząd i sejm, które wprowadzają ustawę rozbijającą rodziny, ośrodki pomocy zaglądające ludziom do łóżek, prokuratura kierująca akty oskarżenia o wyłudzenie 170 zł i najbardziej żałosny jest sąd, który skarze za to biednych ludzi na wiezienie i jeszcze każe im zwracać pieniądze z odsetkami. I żadnych okoliczności łagodzących, żadnej znikomej społecznej szkodliwości czynu, nic. Cóż, jak się ktoś rozwodzi za 170 zł to go raczej nie stać na adwokata ze znajomą sędzią. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 wstydź się, relikcie peerelu 07.05.05, 11:26 michalw4 napisał: > Wszystko to jest po prostu żałosne: rząd i sejm, które wprowadzają ustawę > rozbijającą rodziny, ośrodki pomocy zaglądające ludziom do łóżek, prokuratura > kierująca akty oskarżenia o wyłudzenie 170 zł Przeczytaj dokładnie. > najbardziej żałosny jest sąd, > który skarze za to biednych ludzi na wiezienie i jeszcze każe im zwracać > pieniądze z odsetkami. Aha, to może jeszcze są miał im w prezencie dać to co ukradli??????????? Człowieku, czy ty jestes normalny??? > I żadnych okoliczności łagodzących, żadnej znikomej > społecznej szkodliwości czynu, nic. Jak to żadnych okoliczności łagodzacych?????????? To skąd taka symboliczna kara??? Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Wstyd to nie miec milosierdzia 07.05.05, 11:36 mn7 napisała: > > najbardziej żałosny jest sąd, > > który skarze za to biednych ludzi na wiezienie i jeszcze każe im zwracać > > pieniądze z odsetkami. > > Aha, to może jeszcze są miał im w prezencie dać to co ukradli??????????? Kradzież to jest trochę inne przestępstwo niż wyłudzenie. > > I żadnych okoliczności łagodzących, żadnej znikomej > > społecznej szkodliwości czynu, nic. > > Jak to żadnych okoliczności łagodzacych?????????? > To skąd taka symboliczna kara??? A ty byś takich biednych ludzi za 170 zł do kamieniołomów czy od razu pod ścianę ? No bo skoro przy takim przestępstwie kara 3 miesiący pozbawienia wolności jest symboliczna... Popatrz na okoliczności sprawy i zastanów się jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 sąd był wyjątkowo miłosierny 07.05.05, 11:41 michalw4 napisał: > > Kradzież to jest trochę inne przestępstwo niż wyłudzenie. Oczywiście, że trochę inne, niemniej konieczność oddania tego, co się wyłudziło jest absolutnie oczywista. Sąd nie jest dysponentem ukradzionego. Chocby chciał, nie może nikomu robić prezentów z cudzego mienia. > > > I żadnych okoliczności łagodzących, żadnej znikomej > > > społecznej szkodliwości czynu, nic. > > > > Jak to żadnych okoliczności łagodzacych?????????? > > To skąd taka symboliczna kara??? > > A ty byś takich biednych ludzi za 170 zł do kamieniołomów czy od razu pod ścian > ę Nie, oczywiście, że nie, Właśnie dlatego sąd ma możliwość łagodzenia kary poniżej dolnej granicy ustawowej. > ? No bo skoro przy takim przestępstwie kara 3 miesiący pozbawienia wolności jes > t > symboliczna... Jeśli za dane przestepstwo grozi kara OD 6 miesięcy DO 8 lat, to jak inaczej można nazwać karę 3 miesięcy i to w dodatku w zawieszeniu? No jak? Surową??? Jaką karę uzanałabyś za symboliczną? Pogrożenie palcem? Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Re: sąd był wyjątkowo miłosierny 07.05.05, 11:55 mn7 napisała: > Jeśli za dane przestepstwo grozi kara OD 6 miesięcy DO 8 lat, to jak inaczej > można nazwać karę 3 miesięcy i to w dodatku w zawieszeniu? > No jak? > Surową??? > > Jaką karę uzanałabyś za symboliczną? Pogrożenie palcem? Zawsze istnieje możliwość umorzenia sprawy na każdym jej etapie, szczególnie w takich okolicznościach. Wspomniana przez Ciebie kradzież kwoty 170 zł w ogóle nie byłaby przestępstwem tylko wykroczeniem. A tu wyłudzono zasiłek na dziecko i to też w jakichś okolicznościach jak dla mnie dwuznacznych (były mąż bywający, jakaś jednorazowa kontrola która ich przyłapała). Przykro mi, ale dla mnie to jest żałosna bezduszność wszytskich zaangażowanych w sprawę. I jeszcze sąsiedzi donoszący że były mąż przychodzi na noc. Po prostu dno. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: sąd był wyjątkowo miłosierny 07.05.05, 11:58 michalw4 napisał: > mn7 napisała: > > > Jeśli za dane przestepstwo grozi kara OD 6 miesięcy DO 8 lat, to jak inac > zej > > można nazwać karę 3 miesięcy i to w dodatku w zawieszeniu? > > No jak? > > Surową??? > > > > Jaką karę uzanałabyś za symboliczną? Pogrożenie palcem? > > Zawsze istnieje możliwość umorzenia sprawy na każdym jej etapie, szczególnie w > takich okolicznościach. W jakich okolicznościach? > Wspomniana przez Ciebie kradzież kwoty 170 zł w ogóle > nie byłaby przestępstwem tylko wykroczeniem. To akurat doskonale wiem, to nie ja pisałem o 170 złotych, lecz ktoś, kto najwyraźniej nie rozumie, co czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Re: sąd był wyjątkowo bezduszny 07.05.05, 12:08 mn7 napisała: > > Wspomniana przez Ciebie kradzież kwoty 170 zł w ogóle > > nie byłaby przestępstwem tylko wykroczeniem. > > To akurat doskonale wiem, To cytat z Ciebie, dwa posty wyżej: > Aha, to może jeszcze są miał im w prezencie dać to co ukradli??????????? > Człowieku, czy ty jestes normalny??? To wiesz czy nie wiesz od jakiej kwoty kradzież jest przestępstwem i czym się różni oszustwo od kradzieży? > to nie ja pisałem o 170 złotych, lecz ktoś, kto > najwyraźniej nie rozumie, co czyta. Zasiłek wynosi 170 zł, a artykuł mówi iż złapali ich po miesiącu od wypłacenia zasiłku. Nawet jak dostali 2 x 170 zł czyli 340 zł to dawanie kary pozbawienia wolności za fikcyjny rozwód i wzięcie takiego zasiłku na dziecko jest żałosne i bezduszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: sąd był wyjątkowo bezduszny 07.05.05, 12:17 michalw4 napisał: > mn7 napisała: > > > > Wspomniana przez Ciebie kradzież kwoty 170 zł w ogóle > > > nie byłaby przestępstwem tylko wykroczeniem. > > > > To akurat doskonale wiem, > > To cytat z Ciebie, dwa posty wyżej: > > > Aha, to może jeszcze są miał im w prezencie dać to co ukradli??????????? > > Człowieku, czy ty jestes normalny??? > > To wiesz czy nie wiesz od jakiej kwoty kradzież jest przestępstwem i czym się > różni oszustwo od kradzieży? Wiem jedno i drugie, zapewne znacznie lepiej, niż Ty. Zapewniam Cię, ze gdyby ta sprawa rzeczywiście była wątpliwa lub naciągana, nikomu by się jej nie chciało prowadzić. Jeśli trafiła do sądu, to musiała być naprawdę jednoznaczna. Więcej powiem: znając poziom relacji prawnych w Wyborczej, to wcale bym się nie zdziwił, gdyby tak naprawdę chodziło o coś innego, a te 170 wyłudzone to tak tylko przy okazji, ale z tego dało się zrobić rewolwerowy tytuł. Miesiąc temu jeden z dodatków lokalnych doniósł o jakimś biednym wiejskim chłopaku, który został skazany za jazdę na rozwerze w towarzystwie złodzieja. Dostał za to pół roku bez zawieszenia. Potem się okazało, żę właściwie nic się nie zgadzało. Skazany był za ewidentne paserstwo i był cwanym złodziejem- recydywistą, który już nie mógł w nieskończoność dostawac wyroków w zawieszeniu. Zdezorientowani czytelnicy oczywiście wieszali na forum psy na "bezdusznym" sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalw4 Re: sąd był wyjątkowo bezduszny 07.05.05, 13:03 mn7 napisała: > Zapewniam Cię, ze gdyby ta sprawa rzeczywiście była wątpliwa lub naciągana, > nikomu by się jej nie chciało prowadzić. Jeśli trafiła do sądu, to musiała być > naprawdę jednoznaczna. Albo trafiła na koniec okresu statystycznego... Jeśli rzeczywiście znasz się na rzeczy to zapewne wiesz że statystyka rządzi i kiedy trzeba "robić wynik" to idzie wszystko co się rusza, naciągane i wątpliwe też. > Więcej powiem: znając poziom relacji prawnych w Wyborczej, to wcale bym się nie > > zdziwił, gdyby tak naprawdę chodziło o coś innego, a te 170 wyłudzone to tak > tylko przy okazji, ale z tego dało się zrobić rewolwerowy tytuł. Zgoda co do tego, że dziennikarze nie znają się na prawie i szukają sensacji. > zawieszeniu. Zdezorientowani czytelnicy oczywiście wieszali na forum psy > na "bezdusznym" sądzie. Ale w tej sprawie wszystko śmierdzi i to od początku. Zabranie zasiłku alimentacyjnego, zachęcanie ludzi do rozwodu bo wtedy dostaną parę złotych zasiłku, donosy, sprawdzanie czy aby żona przypadkiem nie sypia z byłym mężem i na koniec jeszcze wyrok. To jest paskudna i żałosna sprawa, w której nikt nie zachował się przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: sąd był wyjątkowo bezduszny 07.05.05, 13:22 michalw4 napisał: > mn7 napisała: > > > Zapewniam Cię, ze gdyby ta sprawa rzeczywiście była wątpliwa lub naciągan > a, > > nikomu by się jej nie chciało prowadzić. Jeśli trafiła do sądu, to musiał > a być > > naprawdę jednoznaczna. > > Albo trafiła na koniec okresu statystycznego... Jeśli rzeczywiście znasz się na > rzeczy to zapewne wiesz że statystyka rządzi i kiedy trzeba "robić wynik" to > idzie wszystko co się rusza, naciągane i wątpliwe też. Czy teraz jest koniec okresu statystycznego? Nie. Chyba, że w chwili wniesienia. > > > Więcej powiem: znając poziom relacji prawnych w Wyborczej, to wcale bym s > ię nie > > > > zdziwił, gdyby tak naprawdę chodziło o coś innego, a te 170 wyłudzone to > tak > > tylko przy okazji, ale z tego dało się zrobić rewolwerowy tytuł. > > Zgoda co do tego, że dziennikarze nie znają się na prawie i szukają sensacji. > > > zawieszeniu. Zdezorientowani czytelnicy oczywiście wieszali na forum psy > > na "bezdusznym" sądzie. > > Ale w tej sprawie wszystko śmierdzi i to od początku. Zabranie zasiłku > alimentacyjnego, zachęcanie ludzi do rozwodu bo wtedy dostaną parę złotych > zasiłku, donosy, sprawdzanie czy aby żona przypadkiem nie sypia z byłym mężem i > na koniec jeszcze wyrok. To jest paskudna i żałosna sprawa, w której nikt nie > zachował się przyzwoicie. Pod warunkiem, że tym razem rzetelnie zrelacjonowano sprawę, co zdarza się rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
xnw4 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 11:23 Zaczyna to przypominac ChRL lub DDR Odpowiedz Link Zgłoś
2berber To idiotyzm spowodowany przez Hausnera i Patera! 07.05.05, 11:53 Zwolennicy zachowania sądu i dziennikarzy zwekslowali dyskusję na tory filozoficzne - nie tendy droga!. Przypominam kiedyś przed Hausnerem i ministrem o dziwnym wyrazie twarzy (Paterem) istniał fundusz alimentacyjny. Państwo wykładało pieniądze za alimenciarzy a potem od nich egzekwowało. Przyszli dwaj w/w panowie do pomocy wzięli sobie blondynkę Banach i zlikwidowali fundusz alimentacyjny. Zamiast poprawić pracę aparatu państwa (ściągalność) zlikwidowano fundusz co dało Skarbowi Państwa 200-300 mln zł oszczędności. W dwa miesiące później uchwalono ustawę o pomocy społecznej i wszystkim samotnie wychowującym dzieci dano 150 zł. To jest to debilne rozwiązanie które spowodowało zastraszający wzrost ilości rozwodów. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: To idiotyzm spowodowany przez Hausnera i Pate 07.05.05, 12:00 2berber napisał: > Zwolennicy zachowania sądu i dziennikarzy zwekslowali > dyskusję na tory filozoficzne - nie tendy droga!. Owszem, należało zwekslować na tory ortograficzne. > Przypominam kiedyś przed Hausnerem i ministrem o > dziwnym wyrazie twarzy (Paterem) istniał fundusz alimentacyjny. > Państwo wykładało pieniądze za alimenciarzy a potem od nich > egzekwowało. Przyszli dwaj w/w panowie do pomocy wzięli sobie > blondynkę Banach i zlikwidowali fundusz alimentacyjny. > Zamiast poprawić pracę aparatu państwa (ściągalność) zlikwidowano > fundusz co dało Skarbowi Państwa 200-300 mln zł oszczędności. > W dwa miesiące później uchwalono ustawę o pomocy społecznej i > wszystkim samotnie wychowującym dzieci dano 150 zł. To jest > to debilne rozwiązanie które spowodowało zastraszający wzrost > ilości rozwodów. Zatelefonuj do swojego posła i zaproponuj wprowadzenie do k.k. nowej okoliczności wyłączającej bezprawność - niechęć do głupiego prawa o zasiłkach. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: To idiotyzm spowodowany przez Hausnera i Pate 07.05.05, 12:08 jasne ktos wyludzil 170 zl i idzie siedziec a cala banda z sejmu, z prezydenckiego dworu i innych g... kradnie codziennie grube miliony i kpi sobie z prawa, ludzi, sprawiedliwosci i innych takich mrzonek Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 czy jesteś analfabetką? 07.05.05, 12:10 anka1 napisała: > jasne ktos wyludzil 170 zl i idzie siedziec kto idzie? Przeczytaj jeszcze raz co komentujesz. > kpi sobie > z prawa, ludzi, sprawiedliwosci i innych takich mrzonek Pokpić sobie z Prawa i Sprawiedliwości nigdy nie zaszkodzi. Póki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: czy jesteś analfabetką? 07.05.05, 13:10 jesli ktos jest analfabeta to na pewno nie ja. i wypraszam sobie chamskie uwagi pod miom adresem jasne !? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: czy jesteś analfabetką? 07.05.05, 13:18 anka1 napisała: > jesli ktos jest analfabeta to na pewno nie ja. i wypraszam sobie chamskie uwagi > > pod miom adresem jasne !? W przyszłości więc czytaj najpierw co komentujesz, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: czy jesteś analfabetką? 07.05.05, 13:27 < Gdy kobieta odmówiła oddania dodatków, sprawa trafiła do prokuratury, a stamtąd do sądu. Kilka dni temu kobietę skazano. Musi ona też zwrócić zasiłek wraz z odsetkami - za miesiąc na trójkę dzieci będzie to ok. 600 zł.> skoro ja skazano to idzie siedziec, wiec kto tu nie umie czytac ? ja twoich postow nie komentuje wiec sie ode mnie od... bo ci w koncu Kaczynskiego zacytuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 chyba jednak tak - funkcjonalną 07.05.05, 13:28 anka1 napisała: > < Gdy kobieta odmówiła oddania dodatków, sprawa trafiła do prokuratury, a > stamtąd do sądu. Kilka dni temu kobietę skazano. Musi ona też zwrócić zasiłek > wraz z odsetkami - za miesiąc na trójkę dzieci będzie to ok. 600 zł.> > skoro ja skazano to idzie siedziec, wiec kto tu nie umie czytac ? No więc musisz jeszcze raz przeczytać - w całości - i zrozumieć, co czytasz, jeśli potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: chyba jednak tak - funkcjonalną 07.05.05, 13:32 cytuje zatem < spiep... dziadu >! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 a więc nie tylko analfabetką, ale i chamką 07.05.05, 13:35 Przyłapano cię na nierozumieniu prostego tekstu gazetowego, a ty tylko tak potrafisz odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: a więc nie tylko analfabetką, ale i chamką 07.05.05, 13:42 sam jestes chamem ! nie ja zaczelam ten atak.a sprowokowana bede sie bronic wszystkimi sposobami. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: a więc nie tylko analfabetką, ale i chamką 07.05.05, 13:45 Nie trzeba komentować wiadomości bez jej czytania, to nikt cię nie zaatakuje. Problerm w tym, ze kolejni dyskutanci też nie czytają wiadomości lecz tylko wcześniejsze posty (np. twój) i na tej podstawie myślą, że ktoś rzeczywiście idzie siedzieć i że rzeczywiście za fikcyjny rozwód a nie za wyłudzenie 510 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: cham i prostak 07.05.05, 13:49 bede komentowac tak jak mi sie podoba a nie jakiemus mn7. a jak chcesz zeby inni komentowali po twojej mysli to sobie prywatne forum zaloz. tu jest forum publiczne i bede na nim pisac to co mysle a nie wg twoich pogladow jesli w ogole je masz. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: cham i prostak 07.05.05, 13:52 anka1 napisała: > bede komentowac tak jak mi sie podoba a nie jakiemus mn7. a jak chcesz zeby > inni komentowali po twojej mysli Nie, niczego takiego nie chcę. Chcę tylko, żeby wszyscy komentowali TO, CO JEST DO KOMENTOWANIA a nie kłamali. to sobie prywatne forum zaloz. tu jest forum > publiczne i bede na nim pisac to co mysle Masz prawo. Jeśli jednak nie potrafisz zrozumeić prostej notatki gazetowej, gdzie wyraźnie jest napisane, że sankcją jest obowiązek zwrotu wyłudzonego a k.p.w. była orzeczona w zawieszeniu - wystawiasz SOBIE jak najgorsze świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: cham i prostak 07.05.05, 13:59 ciekawe ze jakos nikt sie na mnie nie rzucil za to co napisalam tylko ty. najwyrazniej ludzie rozumieja co mam na mysli tylko tobie jakos do mozgownicy nic nie dociera. pewnie jej nie masz i to o tobie swiadczy jak najgorzej a nie o mnie. i to ty sobie swiadectwo wystawiasz jak najgorsze a nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: cham i prostak 07.05.05, 14:01 anka1 napisała: > ciekawe ze jakos nikt sie na mnie nie rzucil za to co napisalam tylko ty. Bo inni machnęli ręką. > najwyrazniej ludzie rozumieja co mam na mysli A co tu jest do "nierozumienia"? Wypowiedziałaś pewne twierdzenie oparte na tym, ze rzekomo ktoś "idzie siedzeć", choć to oczywista nieprawda. Wystarczy przeczytac ze zrozumieniem tekst, by to zauwazyć. Ty nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: cham i prostak 07.05.05, 14:04 to ty nie potrafisz skoro napisano ze kobieta zostala skazana a oprocz tego ma zasilek zwrocic. idz wytrzep matce dywan, moze sie w koncu na cos przydasz, zamiast klepac glupawo w klawiature. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 teraz już udajesz, 07.05.05, 14:06 ... bo niemożliwie, żebyś była aż tak beznadziejnie tępa. anka1 napisała: > to ty nie potrafisz skoro napisano ze kobieta zostala skazana A nie napisano NA CO została skazana? Dalej udajesz, że tego nie widzisz? > a oprocz tego ma zasilek zwrocic. To akurat zupełnie oczywiste, że to co wyłudzone nalezy zwrócić. Co to ma wspólnego z "pójściem siedzieć"? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: sam jestes tepakiem 07.05.05, 14:11 zaatakowales mnie w chamski sposob i atakujesz dalej bo chcesz mniec ostatnie slowo szowinistyczna swinio. ale nie dam ci tej satysfakcji gburze ! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Aha, tu cię boli! 07.05.05, 14:15 Przeczytaj sobie i spróbuj zrozumieć, jeśli pojedynczy zwój mózgowy ci na powoli. "Pierwszy wyrok dla kobiety, która rozwiodła się, aby uzyskać dodatek na dziecko. Nowosolski sąd skazał ją na trzy miesiąc więzienia w zawieszeniu." na tym kończę zachęcanie cię do uczciwej dyskusji, czytania ze zrozumieniem i myślenia. Zachowaj sobie "ostatnie słowo", na którym tak bardzo ci zależy, że nie potrafisz zrobić niczego, co mogłoby być poczytane za przyznanie się do nieumiejętności czytania ze zrozumienem prostego tekstu gazetowego. PS: Nowej matury byś nie zdała. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: glupi gowniarz 07.05.05, 14:20 ty nawet pojedynczego zwoju nie masz a do nowej matury nikt cie nie dopusci. i przestan pisac na forum jesli nie rozumiesz co inni chca wyrazic. jesli nie rozumiesz pojecia metafora to nie ma o czym mowic. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 niedouczona gó..ara 07.05.05, 14:25 Co tu było metaforą: ???????????????????? "jasne ktos wyludzil 170 zl i idzie siedziec" Ja tu tylko widzę dwa kłamstwa: że ktoś wyłudził 170 zł i że idzie siedzieć. Posługujesz się wyrazami, których znaczenia w ogóle nie znasz. Byłaś wtedy na wagarach w jakimś centrum handlowym? Co teraz wymyślisz, żeby znów próbować odwrócić kota ogonem? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: glupi gowniarz 07.05.05, 14:28 anka1 napisała - prawdę. Jednak daj sobie spokój z tym - człowiekiem? Ignoruj, bo takie dyskutowanie utrudnia zrozumienie prawidłowości - złej prawidłowości :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: glupi gowniarz 07.05.05, 14:31 2berber napisał: > anka1 napisała - prawdę. Cytat z anik1: "jasne ktos wyludzil 170 zl i idzie siedziec" Ani jedno nie było prawdą, ani drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: glupi gowniarz 07.05.05, 14:36 za trzy miesiace wyrok odwiesza i pojdzie siedziec. jak zwykle najbardziej na tym wszystkim ucierpia dzieci. juz Modrzewski pisal ze w Polsce prawo jest jak siec pajecza, muszka sie zaplacze, bak przeleci. ale wtedy tez napiszesz bzdury o jakichs klamstwach. znalazl sie nieskazitelny co wszystko rozumie, wszystkowiedzacy, nieskazitelny co nigdy nie sklamal. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: glupi gowniarz 07.05.05, 14:43 anka1 napisała: > za trzy miesiace wyrok odwiesza Dlaczego akurat za trzy miesiące? Myślisz, że to tak łatwo? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: glupi gowniarz 07.05.05, 16:33 Kobieto, uspokój się! Wymyślasz człowiekowi od chamów, prostaków, świń i gó..arzy, i jeszcze masz pretensje że cię prowokuje i atakuje? Poza tym, jak rozumiem, skoro "bohaterka" artykułu ukradła (bo wyłudzenie jest kradzieżą) dla dzieci, to oznacza, że pozostaje bezkarna, tak? To może następnym razem - jak już nie znajdą się idioci czy naiwni, których można oszukać, to pójdzie i kogoś zabije - bo to przecież dla dzieci? Mn7 ma całkowitą rację - skończmy z tolerancją dla mentalności rodem z PRL; z tym, że państwo to ciało obce, które można bezkarnie i z pełnym poparciem społecznym oszukiwać. Skończmy z sytuacją, kiedy ściąganie w szkole jest zjawiskiem normalnym, bo to nie jest normalne; i skończmy z mentalnością chłopa pańszczyźnianego, dla którego pole, na którym orze, nie jest jego, a jeśli ukradnie coś "panu" - to przecież grzech byłoby nie wziąć, jak można. Ciekawe wygląda podejście niektórych z forumowiczów w świetle faktu, że ogromna większość naszego społęczeństwa uważa się za katolików; ciekawe, ilu z nich spowiada się z tych codziennych "występków". I - co dedykuję specjalnie dla ciebie - skończmy z chamstwem i używaniem wyzwisk, również na Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Pomoc socjalna powinna być zindywidualizowana 07.05.05, 12:26 Pomoc powinna być jak najlepiej dostosowana do potrzeb beneficjentów i możliwości społeczeństwa. Dlatego zasady pomocy socjalnej powinny ustalać gminy, bo z gminy lepiej niż z Warszawy widać kto potrzebuje jakiej pomocy. Zindywidualizowana pomoc jest tańsza a jej wyniki są lepsze i wszyscy są zadowoleni - zarówno ci co fundują jak i ci co dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity SAMOOBRONA NIE DA UPODLIĆ TYCH LUDZI 07.05.05, 12:42 Ugrupowania eknomicznych doktrynerów .doprowadziły to takich patologii.Odpowiedzialność ich nie minie. Upadek gospodarczy ,moralny i etyczny Polski to stan obecny,gloryfikowanie donosicielstwa w stosunku do ludzi wykluczonych ekonomicznie i etycznie z normalnej egzystencji to świadectwo moralności wystawione przez GW medium odpowiedzialne za faktyczny holokaust czałych rzesz ,zarówno młodych i seniorów tego biednego kraju. Rachunki GUS nie pozostawiają żadnych wętpliwości ,będzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
marych KONKUBINAT staje się w tym kraju nielegalny... 07.05.05, 13:06 bo czarnuchy ze swą polityka "pro-rodzinną" dochodzą powoli do władzy. muniek już to dawno przewidział, że "za nielegalny zwiazek z nią - następne pare kratek" Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Przywrócenie funduszu alimentacyjnego potrzebne. 07.05.05, 13:39 W naszym kraju. Obrażanie KK nic nie da - jedynie utrudni i przesunie w czasie wprowadzanie normalności. Tak czy siak przyrost naturalny będzie u nas malał :-( Potwierdzą to demografowie. W efekcie wzrośnie zaangażowanie państwa w zapewnieniu bezpieczeństwa i normalnego rozwoju wszystkim dzieciom. Należy przwrócić funduszu alimentacyjny. Jego likwidacja spowodowała zastraszający wzrost ilości separcji i rozwodów. Duży rocznik statystyczny za rok 2006 wykaże co zrobili dla rodzin Hausner i Pater. Nigdy w Polsce nie było tyle rozwodów co w latach 2003-2005 na 100 tyś. małżeństw. Następstwa - wymuszane zasiłki, ten nieakceptowalny wyrok to wynik nie nie przyczyna zła! Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Wyrok za 600 zł, za miliony nic! 07.05.05, 15:13 Nie pochwalam wyłudzanie pieniędzy, bo tak należy nazwać to, za co została skazana ta kobieta. Ale nasuwa mi się tu refleksja, że za znacznie większe przestępstwa jak np. oszukiwanie obywateli przez developerów czy nagminne okradanie spółdzielców przez zarządy w spółdzielniach mieszkaniowych ich sprawcom uchodzi na sucho. I tym razem potwierdziła się zasada, że karze się płotki gdy tymczasem rekiny drwią ze sprawiedliwości, bo potrafią sobie ją po prostu kupić! Odpowiedz Link Zgłoś
paraklet MN-7,daj sobie spokój, motłoch i tak tego nie 07.05.05, 17:49 zrozumie.Oni dalej tkwią mentalnie w PRL gdzie istniało prawo ale też( i przede wszystkim)sekretarz PZPR,który mógł uznać tego typu tłumaczenia jak np. niejakiej Anki.Ona z kolei nie jest w stanie zrozumieć,że skoro określone zachowanie jest przestępstwem to osoba, która dopuści się takiego czynu ,MUSI ponieść odpowiedzialność.Tego wymaga prawo i jest to przestrzegane w krajach cywilizowanych(PRL, którego reliktem jest Anka,cywilizowanym krajem nie był)Skoro jej zdolność percepcji jest tak niska może to jedynie zrozumieć gdy wyłudzi zasiłek. Wtedy szybko pojmie. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstyrpator Przesadziłeś z tym motłochem",Paraklecie. Ludzie 07.05.05, 18:00 po prosu nie są nauczeni szacunku dla prawa,poza tym nie znają go. Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Równi i równiejsi 07.05.05, 18:31 A ja pytam mn7, ekstyrpatora, parakleta i im podobnych dlaczego to w państwie niby prawa są równi i równiejsi? Przecież teraz chyba PRL-u już nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
ekstyrpator To wszędzie się zdarza i,bez wątpienia,należy z 07.05.05, 18:57 tym walczyć. Jednak fakt,że "grubym rybom" udaje się uniknąć odpowiedzialności na pewno nie jest argumentem przemawiającym za pobłażliwością dla "płotek" Odpowiedz Link Zgłoś
baikadent Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 19:46 Och, jak zwykle pojawiło się grono moralistów i jakże prawych ludzi, którzy tak lubia osądzać innych-jakie to łatwe, prawda? Jasne, w Polsce cały czas pokutuje świadomośc, ze jak oszukac państwo, czy pracodawcę jest OK bo "oni" tylko bednego Polaka wykorzystują. A jest to zwykła ordynarna kradzież. Bez dwóch zdań. Tylko może nie osadzajcie na podstawie artykuliku, z którego nie dowiadujemy się co się w tej rodzinie działo. Skad wiecie czy to nie był akt desperacji. Moze to rodzina, która wykombinowała jak łatwo "zarobić" parę stówek, a moze to ludzie, którzy nie maja co do garnka włożyć. Myślicie, ze gdybyscie mieli wybór dac własnym dzieciom jesc albo nie to snulibyście rozważania nad moralnością? Wątpię. Moze zamiast rzucać kamieniem ( a własnie, kto pierwszy rzuci?) zastanowić sie jak zapobiegać takim sytuacjom, gdy ludzie, którzy gorzej radza sobie niż my uciekaja sie do oszustw zeby przetrwac. Zwlaszcza jesli chodzi o dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 20:07 Cóż, wychodząc z takiego punktu widzenia, skąd możesz wiedzieć, że chodzi o dzieci? Może matka potrzebowała na wódkę, a udział dzieci ograniczał się do biegania do meliny? Odpowiedz Link Zgłoś
baikadent Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 07.05.05, 20:30 No, ja wlaśnie o tym pisałam! Nic tak naprawde o tym nie wiemy. Bo byc moze było jak Ty piszesz i obawiam się, ze moga byc to uzasadnione podejrzenia. Ale jeśli nie? Więc nie osądzajmy tak łatwo. Jeszcze raz powtarzam-zwłaszcza, że rzecz dotyczy dzieci. Zreszta odbiegając troche od tematu-myślę, ze wszyscy powinnismy się czuć choć trochę odpowiedzialni za najmłodszych z ubogich i patologicznych rodzin. Mozemy udawać, ze tematu nie ma, tylko (pomijając po prostu ludzkie względy) one odziedziczą biedę, bo chociażby nie maja szans na zdobycie wykształcenia. Jasne, co nas to obchodzi? My pokończylismy studia, nieźle sobie radzimy, niech się martwią ich rodzice. Tylko, ze rosnie kolejne pokolenie ludzi, nauczonych tylko jednego-jak oszukiwac i kraść. A o tym racjonalnej dyskusji nie ma-jest tylko bicie piany ar.co napisała: > Cóż, wychodząc z takiego punktu widzenia, skąd możesz wiedzieć, że chodzi o > dzieci? Może matka potrzebowała na wódkę, a udział dzieci ograniczał się do > biegania do meliny? Odpowiedz Link Zgłoś
paraklet To pokolenie nie rośnie, ono już urosło. Jest to 07.05.05, 22:51 pozostałość po PRL-u. W tamtym systemie prawo miano faktycznie za nic,ważniejsza była dość swoiście pojmowana "sprawiedliwość społeczna" ( co jest sprawiedliwe decydowała w gruncie rzeczy PZPR-a ściślej mówiąc towarzysze u steru). Nauczyło to niektórych,że "aby się urządzić trzeba umieć kombinować" a ponieważ władza przeważnie przymykała na to oko (np. w PGR) nadal starają się "kombinować" Odpowiedz Link Zgłoś
spam_killer2 Ale głupota! Trzeba się po prostu nie żenić 08.05.05, 00:51 Najlepiej nie brać ślubu i niech kobieta się zgłosi do urzędu jako samotna matka. Zasiłek przysługuje i żaden urzędniczyna nie może nic powiedzieć na to , że przyłazi do niej na noce jakiś facet. Tak robią m.in. moi znajomi (dochód w rodzinie 9 tys. zł netto). I jeszcze dostali przedszkole poza kolejnością na Białołęce w W-wie na "samotną matkę". Buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Niech tylko zakwitnie prawica! 08.05.05, 01:07 Dorwie się do władzy oszołomstwo i wówczas wcale nie będzie rozwodów, a ci, którzy je przedtem dostali, pójdą kiblować. Odpowiedz Link Zgłoś
paraklet Przesadzasz, ale wystarczy,że własciwym do 08.05.05, 19:25 rozpoznania sprawy o rozwód ustawowo zostanie wyznaczony Sąd Najwyższy. (obecnie właściwy jest sąd okręgowy-dawniej rejonowy) Odpowiedz Link Zgłoś
baikadent Re: To pokolenie nie rośnie, ono już urosło. Jest 08.05.05, 23:16 Oj, i to w sumie niestety bardzo dobre podsumowanie...I ciagle tę mentalność obserwujemy, zresztą wcale nie tylko w byłych PGRach. Sama to zresztą przerabiałam na własnej skórze, gdy dla krewnych na wsi (starszych osób) szukałam ludzi, którzy pomogą przy remoncie domu-książke bym mogła o ich "pracy" napisac. Reasumujac wiecej nakradli i zniszczyli niż zrobili i aż szkoda się o tym rozpisywać, ale ręce opadają. Tylko tych dzieciaków szkoda... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: To pokolenie nie rośnie, ono już urosło. Jest 09.05.05, 17:12 baikadent napisała: > Oj, i to w sumie niestety bardzo dobre podsumowanie...I ciagle tę mentalność > obserwujemy, zresztą wcale nie tylko w byłych PGRach. Sama to zresztą > przerabiałam na własnej skórze, gdy dla krewnych na wsi (starszych osób) > szukałam ludzi, którzy pomogą przy remoncie domu-książke bym mogła o ich "pracy > " > napisac. Reasumujac wiecej nakradli i zniszczyli niż zrobili i aż szkoda się o > tym rozpisywać, ale ręce opadają. > Tylko tych dzieciaków szkoda... > Pozdrawiam Jest tak, jak mówisz. Niestety. Peerelu niby dawno nie ma, a ta koszmarna mentalność człowieka radzieckiego pozostała. Nic nagannego w wyłudzaniu zasiłków, rent itd, bo to "dla dzieci". Kompletny brak szacunku dla cudzej własności i postawa, że wszystko się "należy". Potem niebywałe zdziwienie, że za przestępstwo staje się przed sądem i dostaje jakąś karę, choćby symboliczną. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry21 Re: degeneraci 09.05.05, 16:01 szanowni internauci spoza tzw. wymiaru poczytajcie sobie na witrynie dzisiejsze Rzeczpospolitej o kolejnych osiagnieciach" tzw. prokuratorow i sedziow. szpital psychiatryczny i tzw " leczenie " dla kobiety bo smiala napisac kilka "obrazliwych " listow do prokuratury i sadu NA PROKURATORA I SEDZIEGO .ZBRODNIA TO NIESLYCHANA. Ci nieskazitelni moralnie poczulis sie tak dotknieci i obrazeni , ze zgodnie z maksyma prawdziwa cnota krytyk sie nie boi ( oczywiscie przez nich na swij sposob rozumiana) jak w mrocznych czasach piecdziesiatych w sowieckiej rosji na podstawie zapewne diagnozy o "schizofrenii bezobjawowej" wtracili nieszczesniczke do psychuszki .oto polska anno domini 2005. oto osiagniecie tzw. transformacji i jej szamanow czyli takze pana Adama M. neostalinizm sadowy w czystej zdegenerowanej postacji. to juz nie pojedyncze przypadki - to praktyka terrorystyczna nietykalnych funkcjonariusz. MIEJCIE SIE LUDZIE UCZZCIWI NA BACZNOSCI ty Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Mogą się nawet dymać po rozwodzie 09.05.05, 18:23 i co urzędniczkom do tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
mami_1 Re: Pierwszy wyrok za fikcyjny rozwód 09.05.05, 20:27 Jestem matką trojga dzieci, oraz mężatką z drugim mężem z którym nie mamy dzieci bo nas na to nie stać. Mąż jest inwalidą, jest na rencie socjalnej. Ja pracuję i staram sie wiązać koniec z końcem. Brałam już pod uwagę ROZWÓD ale nie mogłam się zdecydować. Napisałam pozew do sądu o przyznanie mi alimentów od matki ojca dzieci, na sprawie potraktowano mnie jak oskarżoną, jego matka przyszła na sprawę z synem a sędzina pozwoliła im mnie zmieszać z błotem, ja czekałam spokojnie na swoją kolej, kiedy przyszła sędzina nie chciała mnie słuchać i nie dopuściła do przesłuchania moich dzieci, przekonując mnie że to nic nie wniesie do sprawy. Do cholery czy te łgarstwa które o mnie mówili były potrzebne? Między innymi powiedział że "powódka utrudniała mi kontakty z dziećmi poprzez zabranianie informowania mnie o wynikach w szkole i stanie zdrowia w szpitalach". Czy ktokolwiek ma takie prawo?? Chyba nie. Zrozumcie moją rozpacz jak na koniec ogłoszono wyrok i pozbawiono mnie złudzeń. U komornika musiałam wpłacić 37 zł. za sprawdzenie czy ojciec dziecka pracuje, nie każdą z matek jest na to stać. Pozatym dlaczego to nam kobietom odbiera się szansę na normalne życie? Czy my nie jesteśmy ludźmi? Ojcowie naszych dzieci mogą się żenić, a my mamy być do końca życia bez faceta? Czy my żyjemy w średniowieczu??? A może to tylko zły sen? Dlatego nie będę już głosować na nikogo, nie pójdę do urny. Czekam jeszcze tylko na śmierć. Tylko jeszcze muszę wychować dzieci. W dupie mam ten rząd który nie przestrzega praw człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstyrpator Stanowisz,Mami 1, klasyczny przykład jak u nas 10.05.05, 00:01 rozumie się prawo( a tak naprawdę nie rozumie większość).Podstawę do wydania orzeczenia w sprawie o alimenty są uzasadnione potrzeby uprawnionego (czyli dzieci) i majątkowe możliwości obowiązanego ( czyli teściowej) Oczywistym jest,że Twoja teściowa miała obowiązek mówić prawdę w sądzie ale przecież sędzia nie zna prawdy (w związku z tym skąd sąd miał wiedzieć,że byłaś "mieszana z błotem"?)-on musi ją dopiero ustalić W tym celu zbiera dowody na okoliczność nie tylko sytuacji materialnej stron ( przy czym Ty jesteś traktowana jako strona powodowa a teściowa jako strona pozwana)ale także potrzeb dzieci. Dowód taki stanowią przede wszystkim zeznania stron oraz dokumenty(np listy płac,zaświadczenia o zarobkach,odcinki renty itp)wskazujące jaka jest sytuacja materialna stron.To wyłącznie sąd decyduje o tym czy zachodzi potrzeba słuchania zawnioskowanych przez strony świadków(zeznania stron i dokumenty mogą być wystarczające)Na pewno z reguły nie przesłuchuje się małoletnich dzieci ( pomijajc stres,który by musiały przeżyć-jaka jest wartość dowodowa takiego zeznania? Mijasz się z prawdą pisząc,że sędzia w ogóle nie dopuścił Cię do głosu bowiem w trakcie rozprawy musi on ustalić jakie są stanowiska stron ( Twoje i teściowej) w sprawie alimentów i gdybyś tego nie powiedziała sąd by tego nie wiedział.Poza tym skąd by znał Waszą ( Twoją i teściowej) sytuację materialną?.Prawdopodobnie chciałaś przekrzyczeć teściową i zrobiła się zwykła "pyskówka" co słusznie sędzia przerwał ( rozprawa to nie jest miejsce na awantury) Jeżeli zapadł wyrok oddalający powództwo (a wniesienie pozwu o alimenty nie oznacza, że alimenty zostaną zasądzone) znaczyło by to,że sąd uznał, że sytacja materialna teściowej jest na tyle zła,że nie może przyczyniać się do utrzymywania wnuków ( przyczyniania się bo przecież i Ty i były mąż macie obowiązek utrzymywania dzieci- obowiązek teściowej jest dalszego stopnia) Jeżeli się z tym nie zgadzasz możesz wnieść apelację. Zupełnie niezrozumiałe jest natomiast Twoje stwierdzenie: " Ojcowie naszych dzieci mogą się żenić, a my mamy być do końca życia bez faceta? Czy my żyjemy w średniowieczu?" Co to ma do rzeczy? Sąd zabrania Ci wyjśc ponownie za mąż? W ogóle ktoś Ci zabrania? W dodatku ten zwrot-"Dlatego nie będę już głosować na nikogo, nie pójdę do urny. W dupie mam ten rząd,który nie przestrzega praw człowieka." Co ma do tego rząd i na czym polega nieprzestrzeganie praw człowieka? Rzą Ci każe "żyć bez faceta"? A może uważasz,że ma obowiązek Ci pomagać płacąc na dzieci? I odpowiadać za to,że nie potrafiłaś sobie ułożyć życia? A te pieniądze to niby skąd rząd ma? Nie wiesz,że z naszych podatków, i że to obciąża nas wszystkich? Uważam,że nie możesz żądać pomocy, Ty jedynie możesz o nią prosić. Odpowiedz Link Zgłoś