Dodaj do ulubionych

Jeden procent z podatków

IP: *.gazeta.pl 14.02.01, 18:41
Węgrzy mogą dać 1 procent swoich podatków wybranej przez siebie organizacji społecznej, a drugi zarejestrowanemu Kościołowi. Czy taki pomysł warto wprowadzić także w Polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jerzy Re: Jeden procent z podatków IP: *.faum.slu.se 14.02.01, 19:34
      Jak najbardziej! Popieram!
    • Gość: radca Re: Jeden procent z podatków IP: 62.47.37.26, 195.3.96.* 14.02.01, 19:44
      Ja röwniez popieram.

radca
    • Gość: wojtexw Re: Jeden procent z podatków IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 14.02.01, 21:03
      Dobry pomysł, ale szansa na to że przejdzie pod tym rządem maleńka

Wojtek
      • Gość: as Re: Jeden procent z podatków IP: 212.106.168.36, 157.158.4.* 14.02.01, 22:17
        Tak, tak, tak
    • Gość: Tomasz Re: Jeden procent z podatków IP: *.246.85.245.NewYork1.Level3.net 15.02.01, 03:42
      Na pewno warto wprowadzic takie rozwiazanie.
      Dzieki temu podatnik bedzie mogl czesc swoich pieniedzy przeznaczyc na wybrany przez siebie cel np. szkole, w ktorej ucza sie jego dzieci lub szpital, ktory wykonal ratujaca mu zycie operacje.
      Uwazam, ze docelowo taka kwota powinna nawet siegac do 10 procent podatku.
      W ten sposob pieniadze dotra do organizacji, ktore sa rzeczywiscie ludziom potrzebne, a o ktorych czasami "zapomina panstwo".
      Straty budzetu beda mniejsze niz sie wydaje, gdyz te pianiadze beda wydane lepiej a podatnik nie bedzie sie
      czul okradany przez panstwo ze swoich pieniedzy, przez co bedzie placil podatki chetniej.
      • Gość: Cezary Re: Jeden procent z podatków IP: 157.25.99.* 15.02.01, 11:26
        dobry pomysl ale nie na rok wyborczy
    • Gość: efka Re: Jeden procent z podatków IP: 195.216.116.* 15.02.01, 08:30
      Jestem za - pomysł jest świetny, ale wątpię, czy uda się go przeforsować.
    • Gość: Tomasz Re: Jeden procent z podatków IP: *.interchemall.com.pl 15.02.01, 09:05
      Skończy się tym, że dotychczasowe podatki zostaną podwyższone o 2 punkty, a i tak o ich rozdysponowaniu będą decydować urzędnicy. Przecież oni wiedzą lepiej od nas co zrobić z naszymi pieniędzmi.:-(
    • Gość: Olek Re: Jeden procent z podatków IP: *.mtp.com.pl 15.02.01, 09:13
      Pomysł jest naprawdę dobry.Nadzor nad przeplywem tych pieniedzy od fiskusa do zainteresowanych musi byc jednak bardzo precyzyjny.
    • Gość: MarekS Re: Jeden procent z podatków IP: *.abb.pl 15.02.01, 09:45
      POPIERAM choć tylko połowicznie. Jeśli o mnie chodzi posunąłbym się dalej: dwa procent rozdysponowywane w sposób całkowicie dowolny. Innymi słowy jeśli mam ochotę całość tej sumy przekazuję na organizacje społeczne lub zarejestrowany kościół. Wszelkie wariacje oczywiście byłyby dopuszczalne.
      Na marginesie mam poważne obawy, że w obecnej sytuacji propozycja spotka się z szerszym poparciem polityków. Który z nich porwie się na podcinanie gałęzi na której siedzi, niestety zbyt mocno opiniotwórczy, Kościół Katolicki który przy okazji takich ruchów mógłby wiele stracić (finansowo rzecz jasna).
    • Gość: Radek Re: Jeden procent z podatków IP: *.eragsm.pl 15.02.01, 10:05
      Pomysł bardzo dobry ale trzeba zastanowić się nad ograniczeniami, by nie stał sie fraudogenny
    • Gość: Rzuku Re: Jeden procent z podatków IP: 157.25.69.* 15.02.01, 12:33
      Wszystko ładnie pięknie, ale jak kler przestanie zbierać na tacę, wtedy można powoływać do zycia coś w rodzaju podatku kościelnego!
    • Gość: Bejzi Re: Jeden procent z podatków IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.02.01, 13:41
      nie zgadzam sie z paru powodow. Czesc z nich juz przytoczono. Zaloze sie, ze jak grzyby po deszczu powstanie wtedy mnostwo fundacji i stowarzyszen, ktore wyciagna pieniadze i "zwina` dzialalnosc. Po drugie pewnie trzeba bedzie w urzedach skarbowych lub gdziekolwiek indziej, stworzyc dodatkowe etaty dla kolejnych "szwagierek` i "kuzynek szwagra`, ktore zajma sie tym 1% dochodow. A powod trzeci jest innego rodzaju, natury bardziej psychologicznej. od dawna narzekamy na tzw. znieczulice; czy wobec obowiazkowego opodatkowania nie staniemy sie jeszcze bardziej obojetni na cudze cierpienie, biede, chorobe? No, bo przeciez juz Urzad zabral nam pieniadze (a beda to niemale sumy), wiec dlaczego jeszcze mam komus cos dawac. Nie twierdze, ze tak sie stanie na pewno i od razu, ale mozemy sie obawiac powolnego tlumienia "odruchow serca"... I ostatnia rzecz, ja wole dawac na tace w moim kosciele, wiedzac jakie ten "moj` kosciol ma potrzeby, bo nie wierze i nie ufam "centralnym rozdzielnikom".
    • Gość: Tad Re: Jeden procent z podatków IP: *.proxy.aol.com 15.02.01, 13:52
      Uwazam,zeby zweryfikowac faktyczna liczbe deklarujacych sie jako katolikow lub innych nalezy ustawowo od poborow sciagac 2% na rzecz danej przynaleznosci religijnej. Okaze sie wowczas ilu naprawde jest tych naprawde wierzacych? Jak mieszkalem w RFN to zaden z moich znajomych polakow-katolikow przed podjeciem pracy nie deklarowal swojego wyznania gdy zaczal pracowac bo trzeba placic na kosciol. Mysle,ze tak samo bedzie w RP. Niech w koncu kosciol dowie sie prawdy!!!!!!!
    • Gość: mur Re: Jeden procent z podatków IP: *.pgnig.com.pl 15.02.01, 14:09
      trutututu trąbka z drutu
      • Gość: kiks Re: Jeden procent z podatków IP: *.pgnig.com.pl 15.02.01, 14:11
        no nie jestem pewny, a właściwie to nie, bo na księży trzeba płacić regularnie i co tydzień a nie co miesiąć!!!
    • Gość: willy Re: Jeden procent z podatków IP: *.unifr.ch 15.02.01, 14:50
      Doskonaly pomysl!!!
    • Gość: ANNAW. Re: Jeden procent z podatków IP: 10.10.46.* 15.02.01, 15:06
      Z POPRZEDNICH LISTÓW WNIOSKUJĘ, ŻE TEMAT BUDZI OGROMNE ZAINTERESOWANIE, LECZ RÓWNIEŻ ZANIEPOKOJENIE, A JA JESTEM SZCZĘSLIWA PONIEWAŻ W PRZYPADKU DOBROWOLNEGO OPODATKOWANIA SIĘ NASZYCH OBYWATELI NA CELE SPOŁECZNE / KOŚCIÓŁ / NAGLE OKAŻE SIĘ ZE NIE JEST TO KRAJ W 90% KATOLICKI LECZ NARESZCIE BĘDZIE POLICZALNE TO CO DO TEJ PORY JEST ISTOTĄ CELOWEJ I BARDZO SKUTECZNEJ P R O P A G A N D Y. PROCES WPROWDZANIA TAKIEJ NOWELIZACJI JEST DLUGOFALOWY I MOŻLIWE JEST ,ŻE SILNE NACISKI UKRĘCĄ POMYSŁ W ZARODKU, LECZ SZALENIE CIESZY MNIE IMPULS, KTÓRY JEST KROPLĄ W ŚWIADOMOŚCI NASZEGO NARODU.
    • Gość: Ania Ł. Re: Jeden procent z podatków IP: 212.160.138.* 15.02.01, 15:36
      Ja jestem za.
      Szczerze mówiąc wolałabym 1 % z mojego podatku przekazać na taki cel, niż do dziurawego budżetu.
      Sądząc jednak z rozmiaru tej "dziury" nasz rząd nigdy na taki ukłon nie pójdzie.
      Poza tym, niektórzy chcieli by raczej przekazywać swój procent na inny cel niż kościół. A więc do rozwiązania problemu potrzebna by była szczegółowa ustawa, a więc dalej obrady, głosowania.
      Nie wiadomo co by z tego wszystkiego wynikło.
      To na tyle.
      Pozdrawiam
      Ania Ł.
    • Gość: Mis Re: Jeden procent z podatków IP: *.amolf.nl 15.02.01, 15:37
      Jeden procent to dobry zart. Podatki w Polsce sa
      ciagle za wysokie (mniej wiecej dwa-trzy razy niz w USA)
      a jak je obnizymy to szczegol techniczny.
      Nadmiernie rozbudowana administracja to glowna
      przyczyna i wlasnie oni powinni "zbierac na tace"
      Kosciol utrzyma sie sam, jako ze byl wysepka kapitalizmu.
      Wystarczy podziwiac architekture.
    • Gość: Bartek M Re: Jeden procent z podatków IP: 63.85.201.* 15.02.01, 15:42
      Doskonaly pomysl!

Coz jednak z dotychczasowym finansowaniem Kosciolow? Czy wprowadzenie dodatkowego zrodla dochodow zmieni cokolwiek w systemie dystrybucji pieniedzy spoleczenstwa pomiedzy rozne grupy wyznaniowe?

A moze tak w ogole zrezygnowac z panstwowego finansowania Kosciolow i oddac decyzje w tej sprawie indywidualnym podatnikom?

Ateisci mogliby wowczas przeznaczyc swoj drugi procent np. na cele kulturalne lub finansowanie pozarzadowych instytucji zwalczajacych korupcje ;-)

Pozdrawiam,
      magdabart@hotmail.com
      Wroclaw/Waszyngton
    • Gość: Paweł Re: Jeden procent z podatków IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.01, 15:58
      Tak, oczywiście ale pod warunkiem nie podnoszenia podatków o te deklarowane.
    • Gość: przemek Re: Jeden procent z podatków IP: *.szczecin.ppp.tpnet.pl 15.02.01, 16:01
      a czy przewidziana jest taka mozliwosc dla ateistow aby oddawali 2% organizacji a nie kosciolowi?
    • Gość: andzic Re: Jeden procent z podatków IP: *.icslab.agh.edu.pl 15.02.01, 16:18
    • Gość: andzic Re: Jeden procent z podatków IP: *.icslab.agh.edu.pl 15.02.01, 16:19
      Myślę, że jest to totalnym nieporozumieniem.
      Mamy w Polsce już dość podatków, wprowadzanie
      jeszcze nowych jest co najmniej kpiną.
    • Gość: Jerzy Re: Jeden procent z podatków IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.01, 18:36
      Pomysł jest bardzo dobry! Na co dzień pracuję w organizacji pozarządowej, która nie korzysta z żadnych dotacji budżetowych. Ci, którzy nas wspierają, robią to już na zasadzie "darowizny" lub "ofiary." Jestem przekonany, że gdyby dać ludziom możliwość decydowania o przeznaczeniu części swoich podatków, wtedy aktywność i skuteczność działania organizacji pozarządowych znacznie by wzrosła. Ludzie widzą wiele potrzeb i `dziur` społecznych, które mogą być `załatane` tylko przez społeczników, którym jednak brakuje środków. Ponadto, skończyło by się "bicie piany" tych, którzy mają `kontakty` i robią wiele szumu, ale nic poza tym. Obawiam się jednak, co już wspomnieli inni, że kler Kościoła Katolickiego nie dopuści do tego rozwiązania. Oni mają najwięcej do stracenia, bo o tym, ile z budżetu państwa idzie na cele realizowane przez ten kościół, to z podatników nikt tak naprawdę nie wie.
      • Gość: pal Re: Jeden procent z podatków IP: 207.236.90.* 15.02.01, 18:52
        uwazam, ze kazdy obywatel ma prawo do ulg podatkowych przeznaczajac swoje pieniadze na cele charytatywne. nalezy wprowadzic porzadne reguly tej szlachetnej gry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka