Dodaj do ulubionych

Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariusz...

16.05.05, 22:39
Pis - Jaruzelskiemu, PO - sbekom...
Licytacja czy co..??
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 16.05.05, 23:19
      Oczywiście, że odebrać. Już 15 lat za długo im przysługują.

W aptekach, w sklepach oprawcy śmieją się ze swoich ofiar i ich nedznych
      emerytur.
      Oni oprawcy -paniska mają na wszystko.

To jeden z wielu wstydów IIIRP
    • ubekubek Leb mu urwac a nie przywileje 16.05.05, 23:22
      • pan.nikt Re: Leb mu urwac a nie przywileje 16.05.05, 23:27
        Niestety, każdem, kto realnie bedzie chcial te przywileje odebrać, spadnie
        głowa. Zostanie zniszczony fizycznie, albo politycznie.
        Takie są ciągle macki SB.
        macki, które świadomie zostawił im okrągły stół.
        • ubekubek [...] 16.05.05, 23:31
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • pan.nikt Re: pan.nikt. Smierdzisz ze strachu jak jaruzels 16.05.05, 23:35
            Coś ci sie popieprzyło.
            Mówisz o sobie z tym strachem?
    • juras_z_berlina1 Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariusz... 16.05.05, 23:23
      Miałem przyjemność glądać en program. Obaj panowie byli przkonywujący.
      Moja opinia na temat tj sprawy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=23962680&a=24001531
      Juras
    • michal00 Ciekawym niezmiernie co z tych postulatow 16.05.05, 23:42
      zostanie zrealizowane po wyborach. Bez watpienia odezwa sie liczne glosy
      ogarnietych zgroza pojednawaczy probujacych na wszelkie mozliwe sposoby
      udowodnic, ze takiego bezecenstwa zadna miara uczynic nie mozna, bo przeciez
      ochrona praw nabytych, liczne dziatki na utrzymaniu, zaciagniete kredyty,
      rasizm, eutanazja, a co powie EUROPA itd. itp.
    • wgj8515 Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 16.05.05, 23:45
      Też to widziałem. Ciekawe co jutro napisze o tym GW, bo ostatnio coś podobnego
      zostało skomentowane, że Rokita i Kaczyński "pluli jadem nienawiści".
      Jak widać te "zęby jadowe" to mają wrośnięte na stałe i mam nadzieję, że
      wszystko co dziś mówili zrealizują.
      Na pohybel Jaruzelskiemu i innym szubrawcom.
    • jakarta Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 16.05.05, 23:58
      Kaczor i "Janek Maryśka" reprezentują juz poglądy Andrzejka Leppera. Dorównali
      mu wreszcie poziomem intelektualnym i moralnym. Najlepiej wszystkich byłych
      partyjniaków, esbeków, wojskowych z PRL itp. wywieszać to i bezrobocie się
      zlikwiduje, i mieszkań będzie więcej i naród będzie zadowolony (przez jakiś
      czas) i wszyscy na czele z Kaczorami, Giertychami, Wasermanami i Rokitami
      dostaną wreszcie orgazmu, o który tak bezskutecznie dotychczas się starają.
      Pozdrowienia dla wszystkich prawdziwych Polaków-Katolików.
      • pan.nikt [...] 17.05.05, 00:01
        • jakarta [...] 17.05.05, 02:25
      • pawro2001 Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 10:06
        A dlaczego by nie? Dlaczego ma byc kasta ludzi nietykalnych, których nie można
        pociągnąc do odpowiedzialności?
      • pan.nikt Dlaczego 17.05.05, 11:32
        Usunięto mój wpis, w którym mówiłem, że nie chodzi o wieszanie, tylko o
        odbranie nienależnych przywilejów??

Nikt, nikogo nie chce wieszac.
        Ale dlaczego zbrodniarz ma miec lepiej niz jego ofiara??.
    • basia.basia Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 16.05.05, 23:59
      Czy wiecie o tym, że w zeszłym roku Kiszczak procesował się z ZUSem,
      bo wystąpił o przeliczenie emerytury (chciał, żeby uznać jego pracę
      za pracę w szkodliwych warunkach) i wygrał!!!

Miałby pracę lekką, łatwą i przyjemną gdyby mu (i Jaruzelowi przede
      wszystkim) społeczeństwo nie podskakiwało!
      • michal00 Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 00:01
        Powaznie? Skad masz ta informacje?
        • michal00 PRL-owscy generałowie mają się dobrze 17.05.05, 01:21
          Podaje za Faktem:

Nie ma sprawiedliwości! Ofiary stany wojennego klepią biedę, a sprawcy ich
          nieszczęść żyją w luksusie. 15 lat po upadku komuny zło wciąż triumfuje.

Mają emerytury, o jakich nie śniło się zwykłym śmiertelnikom, mieszkają w
          dostatku i cieszą się z wnuków. Wojciech Jaruzelski (81 l.), Czesław Kiszczak
          (79 l.) i Florian Siwicki (79 l.) - trzej generałowie, którzy 23 lata temu
          wyprowadzili czołgi na polskie ulice - wiodą spokojne życie emerytów. Dla ofiar
          stanu wojennego i rodzin górników zabitych wkopalni "Wujek" mają tylko słowa
          ubolewania. Ale zupełnie nie poczuwają się do winy.

Zaciszna uliczka na warszawskim Mokotowie. Duża, piętrowa willa z ogródkiem.
          Przy furtce wywieszka: "Uwaga! zły pies, a gospodarz jeszcze gorszy."
          Właściciela posesji, Czesława Kiszczaka, oskarżonego o przyczynienie się do
          śmierci 9 górników z kopalni "Wujek", nie opuszcza dobry humor.

Dostałem tę tabliczkę od córki. Wszystkim bardzo się podoba - mówi z łagodnym
          uśmiechem. W domowych klapkach oprowadza nas po pokojach. Chwali się
          zabytkowymi meblami, które - jak mówi - na pchlich targach wynajduje jego żona.
          Niedawno wywalczył w sądzie pracy dodatek do emerytury - za pracę w
          komunistycznej bezpiece. Ale żali się, że przez "małpią złośliwość" nie
          przyznano mu emerytury należnej byłemu wicepremierowi i ministrowi spraw
          wewnętrznych. I tak, zamiast 6 tys. zł miesięcznie, dostaje "zaledwie" 4,8 tys.
          zł. - Starcza mi na życie - mówi generał, który poza willą w Warszawie ma domek
          na Mazurach.

Jeszcze lepiej powodzi się Wojciechowi Jaruzelskiemu, głównemu autorowi stanu
          wojennego. Od 31 lat mieszka w 100-metrowym domu w Warszawie. Zrezygnował z
          przysługującej mu pensji byłego prezydenta, wynoszącej ok. 9 tys. zł, ale
          dostaje 6 tys. zł emerytury. Do tego 10 tys. zł miesięcznie na prowadzenie
          biura i samochód z ochroniarzem z BOR.

Niedawno został dziadkiem. Mały Gustaw ma 9 miesięcy. - Każdy dzień, w którym
          jeszcze funkcjonuję w jako takiej formie, jest dla mnie bardzo ważny, bo mogę
          cieszyć się wnukiem ? roztkliwia się generał. Również Florian Siwicki, były
          szef MON, ma na stare lata pociechę ? półtoraroczną wnuczkę Julię. Co miesiąc
          dostaje 6 tys. zł emerytury.

A jak żyją ofiary generałów? Krystyna Gzik (56 l.), wdowa po górniku
          zastrzelonym w kopalni "Wujek", o takiej rencie może tylko pomarzyć. Dwa lata
          temu straciła pracę. Dostaje kilkaset złotych renty po zabitym mężu. I nie ma
          już żadnej nadziei na sprawiedliwość...

Czesław Kiszczak (79 l.) - Starcza mi na życie

Mam nie tyle poczucie winy, co głęboki żal i współczucie. Teraz prowadzę typowy
          żywot emeryta. Emerytura wystarcza mi na życie. Gorzej ze zdrowiem. Jestem po
          dwóch zawałach serca. Od wiosny do jesieni odpoczywam na Mazurach. Zbieram
          grzyby i łowię ryby.

Wojciech Jaruzelski (81 l.) - Nie narzekam

Stan wojenny pociągnął za sobą ofiary i to tkwi we mnie jak cierń. Jego
          wprowadzenie było jednak konieczne i zbawienne dla Polski. Mam 6 tys. zł
          wojskowej emerytury. Generałowie, którzy teraz odchodzą na emeryturę, dostają
          więcej.

Florian Siwicki (79 l.) Mam 6 tys. zł emerytury

Nie czuję winy. Wojsko w czasie stanu wojennego nie oddało ani jednego strzału.
          Mieszkam w trzypokojowym mieszkaniu. Wycofałem się z życia publicznego. Mam
          swoje lata. Jestem zmęczony. Czasem chodzę na spacery lub zakupy.
          • basia.basia Znalazłam... 17.05.05, 10:58
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=18760205&a=18760205
        • basia.basia Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 10:50
          michal00 napisał:

> Powaznie? Skad masz ta informacje?

Informacja byłą w Dzienniku Polskim, wkleiłam ją na FK.
          To było w zeszłym roku.
      • niezapowiedziany Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 00:32
        mozesz podac jakies zrodlo? to jest normalnie skandal jakis. paranoja. ja nawet
        nie mam slow jak to nazwac. dlaczego o tym jest taka cisza??? obawa, ze
        spoleczenstwo pokazaloby co o tym mysli?!
        • bracia_zbrojek W poronaniu - emeryutury wysokie nie są 17.05.05, 10:44
          Emerytury wojskowe w Polsce w porownaniu do ogołu emerytur na tzw. Zachodzie
          sąprocentowo niskie. Oczyyscie emerytury (ale i pobory) w naszym kraju są
          dalekie od zachodnich, ale to sprawa zapóżnienia cywilizacyjnego sięgajęcego
          nawet do XIX wieku!
          • niezapowiedziany Re: W poronaniu - emeryutury wysokie nie są 17.05.05, 11:27
            > Emerytury wojskowe w Polsce w porownaniu do ogołu emerytur na tzw. Zachodzie
            > sąprocentowo niskie.

ty na powaznie zrobiles takie porownanie? (nawet zaznaczajac, ze wszystkie inne
            tez sa nizsze.) przeciez tu chodzi o przeszlosc tych ludzi. o to, ze gnoili
            spoleczenstwo! czy Lukaszenko zasluguje na emeryture wg normalnych standardow
            dotyczacych prezydentow? zastanow sie nad tym co piszesz.

• joannabarska Re: W poronaniu - emeryutury wysokie nie są 17.05.05, 12:27
              Ze sformulowaniem "gnojenie spoleczeństwa" byŁabym ostrozniejsza. Ja mogłam np
              kontynuowac pracę naukową w duze mierze dzięki pomocy Ówczesnego państwa
              polskiego i wcale w PZPR (ani satelickich partiach i organizacjach) nie byłam.
              Gnojono ludzi czym? Tym, ze pracowali i nie było takiego bezrobocia jak
              dzisiaj? I takich ,jak obecnie, mordow na własny rachunek?(Dramatyczny jest
              tekst o Stoczni Gdanskiej i fotografie stamtąd we wczorajszym "NIE"). A
              Łukaszenko jako l e g a l n i e wybrany prezydent ma w państwie praworządnym
              swoje prawa, co nie znaczy, abym ja darzyła go sympatią. Prawo,kochani,to
              prawo. Dura lex, sed lex, jak mawiali już Rzymianie!
      • travel_wawa Bo to sa bezczelne komunistyczne śc....wa. 17.05.05, 00:39
        Które śmieja się w twarz swoim ofiarom pewne swojej bezkarnosci...do czasu.
    • joannabarska Nie osmieszajcie sie pp.Rokita i J.Kaczyński! 17.05.05, 00:46
      efka_2 napisała:

> Pis - Jaruzelskiemu, PO - sbekom...
      > Licytacja czy co..??
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Rokicie i Jarosławowi Kaczyńskiemu nie ma juz czego odbierać. Moze kota
      p.Jarkowi, bo, jak powszechnie widac, ma go nadal i ten kot pokazuje pazurki,
      widocznie zestarzał sie. A obaj panowie-pretendenci do rządów w Polsce -
      niech się nie osmieszają publicznie. Zwlaszcza teraz, gdy mamy w Warszawie
      gosci z Europy!
      • pan.nikt Re: Nie osmieszajcie sie pp.Rokita i J.Kaczyński! 17.05.05, 00:48
        A czym się ośmieszają?
        Tym, że chcą odebrać PRZYWILEJE ZBRODNIARZOM?
        • travel_wawa Przywileje nienależne 17.05.05, 03:24
          Trzeba głośno mówić, czym była PRL, bo wielu ludzi, zwłaszcza młodych, nie wie.
          Oni najbardziej boja sie, że ich służalstwo i jurgieltnictwo wobec ZSRR
          zostanie nazwane po imieniu.
    • gentos13 Re:Rokicie i Kaczyńskim odebrać przywileje mącenia 17.05.05, 01:23
      Ludzie co wy wyprawiacie? Czy wy wogóle rozumu nie macie? Do poziomu oszołomów
      i deprawatorów społeczeństwa polskiego się zniżacie. Kaczory razem z Wałęsą
      przy okrągłym stole manipulowali i sejm kontraktowy, i Jaruzelskiego jako
      prezydenta , i III Rzeczpospolitą zaakceptowali. Nie zaakceptowali jedynie
      tego,że naród i Wałęsa ich nie zakceptował do pełnienia naważniejszych
      stanowisk państwowych. Rozpoczęli więc świętą wojnę z narodem składającą się z
      przegranych walk z Wałęsą oraz partiami lewicowymi i liberalnymi. Zmieniają
      swoje poglądy i tworzą najpierw partię środka (Porozumienie Centrum) później
      póśrodka (PiS) na wzór NSDAP, która teraz wypisz, wymaluj gebelsowskimi metodami
      metodami prze do władzy. Teraz już próbują zastraszać, niszczyć i skazywać
      wszystkich, którzy mają inne zdanie niż oni. Sami, nie mając żadnych zasług dla
      narodu lub nawet poszczególnych jego obywateli, nie mogą znieść osób
      zasłużonych i poważanych przez większość społeczeństwa. Są chorobliwie
      zzazdrośni. Tylko oni mają patent na wiedzę i prawo do sądzenia i wydawania
      wyroków skazujących na każdego, który stanął lub stanie im na drode po władzę
      aabsolutną. Władzę przy pomocy kaczocarskich ukazów, zsyłek, gułagów i
      egzekucji ostatecznych ( kary śmierci ). Podobnie mógłbym napisać o kameleonie
      politycznym Rokicie, który lata z partii do partii jak motyl od kwiatka do
      kwiatka zapylając do władzy od lewa (Solidarność) do prawa (PO) przez środek
      (AWS). Oni już w tej chwili się POPiS-ują, a co to dopiero będzie , jak zaczną
      wpółrządzić - co nie daj Boże. Amen.
    • takitamjeden Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 02:49
      ico UB cjo - zaczynam lubić PO
      • 2berber No dobra a kto da potrzebującym i co - igrzyska? 17.05.05, 06:52
        takitamjeden napisała:
        > ico UB cjo - zaczynam lubić PO

Los UB-cji jest mi zupełnie obojętny,
        jednak czekam na tych co wiedzą jak
        coś dać tym najbiedniejszym - choć nadzieję.
        Co do Rokity i Kaczorów żadnych nadziei nie mam.
        To narcyzy.
    • meylec Nie mogę, on się obudził po 15 latach 17.05.05, 09:37
      Po tym jak razem z kumplami z Unii Demoratycznej oddał Polskę na własność
      SB - bekom i innym PZPR -owcom.
    • ochmis Jeżeli ktoś wyciągnie dłoń... 17.05.05, 10:22
      po moją zasłużoną emeryturę, to mu ją odetnę!
      • meylec A jak sobie zasłużyłeś? Pewnie sprawny pałkownik 17.05.05, 12:08
        był z ciebie. Nie za Cyrankiewicza? Bo walisz podobne teksty.
        • ochmis Cały czas jestem sprawny, 17.05.05, 13:45
          biegam, chodzę na siłownię, rozwiązuję krzyżówki razem z Lechem... :-)))
    • pawro2001 Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 10:28
      I sędziom, którzy po 13 grudnia wydawali wyroki w sprawach politycznych. Jeżeli
      nawet uznać,że stan wojenny był legalny, to dekret Rady Państwa został
      opublikowany w dzienniku ustaw 16 grudnia. Tymczasem sądy skazywały za udział w
      strajkach w dniach 13-15 grudnia! Trudno wyobrazić sobie wyższy stopień
      służalczości niz skazywanie ludzi na więzienie na podstawie nieistniejącego
      prawa. Toz nawet w najczarniejszych latach 50-ch sędziowie oprawcy wydając
      wyroki powoływali sie jednak na jakies istniejące i obowiązujące paragrafy.
      • ochmis Masz rację! 17.05.05, 10:47
        W tych czarnych 50-tych latach był większa praworządność! Sędziowie wydawali
        wyroki zgodnie z prawem i nie kierowali się sumieniem jak jakieś mięczaki!:-)))
        • bracia_zbrojek Ochmis 17.05.05, 11:02
          pleciesz kompletne glupoty!
          • ochmis Re: Ochmis 17.05.05, 13:42
            Nie wyczułeś ironii! Przeczytaj ostatnie zdanie, które napisał pawro2001. ;-))
      • bracia_zbrojek Wałęsa poznał sie pierwszy 17.05.05, 11:00
        Na Kaczyńskich, ich ambicjach i na ich zapluskwianiu najszybciej poznał sie sam
        Wałęsa i wyrzucil ich ze swego urzędu. Ambitne karzełki nie zaszyły sie na
        wsi, ale starały sie przez lata budowac swój wizerunek. To Buzek wyciągnał
        Lecha Kaczyńskiego z archiwum historii i dodał mu nowych skrzydeł, ten wsparł
        braciszka i jest, jak jest. Pomysł Rokity z emeryturami jest śmieszny, jesli
        sie wezmie pod uwage wiek ludzi, o których tu mowa, a takze fakt, ze Polska
        bądż co bądż jest krajem demokratycznym i nalezy do UE. Poza Trybunałem
        Konstytucyjnym jest jeszcze trybunał w Strasburgu. Pozbawic kogoś praw nabytych
        nie jest aż tak łatwo. A w sumie nie wiemy, czy rokitowsko-kaczyńskie zapędy
        dadzą jakis efekt przy urnach wyborczych, sprawa ta jednak dotyczy nas
        wszystkich, a nie tylko wyzszych urzędnikow z czasów postkomuny.
    • golcon ODEBRAĆ WSZYSTKIE EMERYTURY ZA PRACĘ W PRL 17.05.05, 11:55
      Idą tropem PiS, uważam za logiczne odebranie emerytur wszystkim tym którzy
      pracowali w czasach PRL, górnikom, nauczycielom, lekarzom, wojskowym,
      pracownikom administracji państwowej, milicjantom, rolnikom, itd. Wszyscy ci
      ludzie pracując nawet za półdarmo, często w nieolniczych warunkach wspierali
      dyktaturę PRL. Tym większa dla nich hańba.
      Emerytura należy się tylko tym którzy skutecznie działali na szkodę PRL
      państwa , uszczuplali jego zasoby; aferzystom, złodziejom, szubrawcom,
      dezerterom, itp.
      Jeśli powstanie IV RP, konsekwentnie należy odebrać emerytury wszystkim tym
      którzy pracowali w okresie III RP, przecież ci ludzie wspomagali swą pracą
      przestępczą formację jaką była III RP. Uhonorować należy tylko tych, którzy
      działali na szkodę państwa i społeczeństwa III RP, czyli aferzystów,
      kryminalistów, przestępców, itp.
      Natomiast tych którzy wspierali IV RP należałoby izolować od społeczeństwa, by
      nie wpaść w swoistą pętlę głupoty społecznej, aby można budować V RP bez
      obciążeń historycznych.
      • lucyperek2 To niby ma być śmieszne ? 17.05.05, 13:36
        > Idą tropem PiS, uważam za logiczne odebranie emerytur wszystkim tym którzy
        > pracowali w czasach PRL, górnikom, nauczycielom, lekarzom, wojskowym,
        > pracownikom administracji państwowej, milicjantom, rolnikom, itd.

Nauczyciele i lekarze byli funkcjonariuszami pilnującymi socjalizmu ?? Idź zrób
        kupę debilu, może ci się coś w czaszce przejaśni.

Na pohybel władzy ludowej !
        • rs_gazeta_forum Re: To niby ma być śmieszne ? 17.05.05, 13:52
          lucyperek2 napisał: ... co napisał.

Nie do mnie to post kierowany, ale też czytam to samo w końcu, a w poście
          golcona ani słowa nie ma o tym, że "Nauczyciele i lekarze byli funkcjonariuszami
          pilnującymi socjalizmu". Tak więc zanim się zacznie kogoś wyzywać, może warto
          coś przeczytać trzy razy i powoli?
      • pan.nikt Re: ODEBRAĆ WSZYSTKIE EMERYTURY ZA PRACĘ W PRL 17.05.05, 13:52
        golcon
        Głupich nie sieją. Rodzą sie smi, albo byli szkoleni w służbach.
        A ty z której jesteś szuflady?
    • jakarta Re: Rokita: odebrać przywileje byłym funkcjonariu 17.05.05, 17:56
      Żądam powołania specjalnej sejmowej komisji śledczej d.s. wyjaśnienia związków
      Nelly Rokita z KGB! Czy "facecik", któryma na imię Maria może byc poważny?
      Dodatkowo jeśli pochodzi z Krakówka i jeszcze jest "polskim prawnikiem" z
      wykształcenia? Jeśli dwaj kurduple, po 1,50 m wzrostu, cierpiący na kompleksy
      mogą rządzić tym kraikiem "KLechistanem" zwanym dla niepoznaki Polską - to
      wszystko znaczy, że zbliża się ARMAGEDEON!
      PS. Debilizm internautów, wypowiadających się na ten temat świadczy o tym, że
      genotyp Polaka jest unikalny w świecie. Gdyby ludzkość składała się z samych
      Polaków, biegalibyśmy jeszcze po drzewach.
    • emerytka.z.rzeszowa Głos emerytki 17.05.05, 18:48
      No cóż, widac, że kampania zbliża się wielkimi krokami, skoro takie postulaty
      są formułowane. Choc w gruncie rzeczy nie są one nowe, bo każdy kto ma pamięć
      do polityki przypomni sobie, co wygadywali o nas w I kadencji posłowie ZChN,
      KPN czy PC. Tyle jadu i chamstwa nie zmieściłoby się nawet w stalinowskich
      parlamentach od Moskwy po Berlin w latach pięćdziesiątych, ale nie od rzeczy
      jest przecież gierkowskie powiedzenie "Polak potrafi". Bluzgać.

Do rzeczy: tak się akurat składa, że znam wielu z tych pogardzanych powszechnie
      (choć w gruncie rzeczy pozostających w cieniu, mijając ich codziennie w windzie
      czy na ulicy nawet nie wiemy czym zajmowali się przez 1989 rokiem)
      funkcjonariuszy i nie są to ludzie zbytnio zamożni. Ich poziom życia, bogactwo?
      Zazwyczaj jakaś skromna (8-10 ha) działeczka na Mazurach lub Warmii (taką ma
      właśnie Kiszczak), raz-dwa razy wyjazd do sanatorium w Busku-Zdroju albo
      Sopocie, czasem jakieś dalekie podróże w stylu Hiszpanii albo Portugalii (ale
      do Niemiec czy Francji nikt nie pojedzie, bo przecież drogo!). Oczywiście:
      regularnie czynsz i wszystkie opłaty, bo "prawa" władza tylko czyha na jakieś
      ubolskie potknięcie i gotowa natychmiast eksmitować z mieszkania pod byle
      pretekstem. A także - leki. Wbrew obiegowym opiniom życie takiego ubeka
      (jeszcze bardziej niż w krajach Zachodu) do łatwych i zdrowych wcale nie
      należy. Choroby serca, nerwice, bezsenność, cukrzyca - z tym zmagają się
      pracownicy urzędu znacznie częściej niż tzw. przeciętni obywatele, co to
      pracowali osiem godzin dziennie i ta sama płaca im się śni (a przecież prawica
      zawsze opowiadała się przeciwko równym dochodom, równość to idea fix lewicy,
      więc nie wiem o co chodzi "prawicowcom" Kaczyńskim i Rokitom?).

Nie wiem czy pamiętacie taką piosenkę z Kabareciku Olgi Lipińskiej:

"A Balcerowicz wyciął nam numer i różnicować dochody chce
      prywaciarz może robić fortunę, a ten porządny, państwowy - nie!
      Jasne że musi być kapitalizm, ale nasz zakład schodzi na psy
      zabrać bogatym, domiar dowalić - i rozdać ludziom, kto ludzie? MY!"

Nie minęło 15 lat, a na forum czytam brednie w stylu "inni całe życie
      pracowali..." albo "co z nauczycielami...". Czy ktoś komuś zabraniał w PRL iść
      do służb specjalnych? Z tego co wiem, to aż do 1956 roku SB borykała się z
      niedoborem pracowników, których musiała sprowadzac z Moskwy, bo "katolickie,
      pobożne społeczenstwo" nie chciało na Koszykową... Nikt nikomu nie kazał być
      nauczycielem w PRL. Sami sobie tę funkcję wybrali, więc niech nie gadają...
      Wiadomo - w USA czy RFN też nie ma równych emerytur!

Jakżeż smutne i biedne życie ubeków w porównaniu z egzystencją dzisiejszych
      rekinów kapitalizmu (widoczne to było przy sprawie Pinheiro...). Niech nimi
      zjamą się Kaczory, a nie uczciwymi ludźmi, którzy rzetelnie wywiązywali się ze
      swej pracy. Jak nie, to sama będę namawiała ludzi, żeby chodzili do Strasburga
      po sprawiedliwość. Kto by pomyślał, że będziemy jej szukać u Francuzów, a nie w
      wolnej Polsce?

PS. Pisanina o zbrodniach b. funków UB nie wytrzymuje krytyki, bo po 1956 roku
      odebrano uprawnienia emerytalne ludziom zamiesznym w zbrodnie stalinowskie.
      Zakładam też, że nie wszyscy w UB zajmowali się dręczeniem ludzi (tłumaczki,
      sprzątaczki, kucharki, ale także sporo pracowników merytorycznych). Czy im też
      odebrać emerytury? I co - pójdą pod most? Litości... i rozumu trochę! Bo
      programu to prawica przez 4 lata nie dorobiła się żadnego...
      --
      "Zapisać w konstytucji prawo do seksu, masturbacji oraz uniknięcia
      konsekwencji współżycia płciowego. Uwolnić wszystkich homoseksualistów!
      Przestać palić na stosie feministki! Wypuścić z twierdzy Nieznalską, niech
      zaczerpnie świeżego powietrza przed egzekucją! Strzał w głowę niech będzie
      łagodny!"
      - z tez programowych mojego wnusia (zeszyt od biologii, s. 39, pisane różowym
      flamastrem na marginesie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka