Dodaj do ulubionych

Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka

25.05.05, 15:44
Brawo !! Zarówno dla pana Wartaka jak i gen. Jaruzelskiego !!! Tylko nie
wpuszczajcie polityków.. Kampania w toku ...
Obserwuj wątek
    • cracovian Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 15:46
      ...i zdrajca Ojczyzny
      • mangold Re: Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 15:48
        cracovian napisał:

> ...i zdrajca Ojczyzny

To samokrytyka ??
      • widzek Re: Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 15:52
        cracovian napisał:

> ...i zdrajca Ojczyzny

a ewangelia mowi: nie sadzcie, bo bedziecie sadzeni".
        dlaczego odbierasz chleb panu bogu?
        • mangold Re: Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 15:53
          widzek napisał:

>
          > a ewangelia mowi: nie sadzcie, bo bedziecie sadzeni".
          > dlaczego odbierasz chleb panu bogu?

Bo myśli, że wie lepiej... hehe
        • w.grybos Re: Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 15:54
          to zlikwidujmy wszystkie sądy i czekajmy na sąd ostateczny - wówczas będzie
          super !!! Poziom wypowiedzi = kretynizm czekam na dalsze...
          • mangold Re: Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 15:56
            w.grybos napisał:

> to zlikwidujmy wszystkie sądy i czekajmy na sąd ostateczny - wówczas będzie
            > super !!! Poziom wypowiedzi = kretynizm czekam na dalsze...

Sąd Ostateczny też zlikwidujmy... jeszcze Bóg zastosuje " grubą kreskę" i
            oszołomkom bedzie przykro.... hehehehe
          • widzek Re: Podla, tchorzliwa szuja... 25.05.05, 16:20
            w.grybos napisał:

> to zlikwidujmy wszystkie sądy i czekajmy na sąd ostateczny - wówczas będzie
            > super !!! Poziom wypowiedzi = kretynizm czekam na dalsze...

dzisiaj, na forum dot. sledztwa ipn w sprawie walesy, obszernie napisalem,
            dlaczego to wasze opinie sa bledne i co ja wiem na temat teczek i lustracji.
            jakby ci sie chcialo zajrzec, to moze zmienisz zdanie zarowno na moj, jak i na
            swoj temat.
            • ksiundz Drogie dziecko 25.05.05, 16:35
              co ty możesz wiedzieć na ten temat ? :

>co ja wiem na temat teczek i lustracji.

oraz: zawartości magazynu "Sputnik", stanu wojennego, zadym, lekcji
              radzieckiego, TPPR, ulicznych agentów i ORMO, ZOMO, podstawowych organizacji
              partyjnych... itp podobnych przyjemności
              • widzek Re: Drogie dziecko 25.05.05, 16:45
                ksiundz napisała:

> co ty możesz wiedzieć na ten temat ? :
                >
                > >co ja wiem na temat teczek i lustracji.
                >

pewnie to do mnie, wiec odpowiadam, ze nie jeden ksiundz wolalby, zebym tego
                nie wiedzial.
            • 18261826www Podla, tchorzliwa szuja...to Rydzyk i Jankowski!!! 26.05.05, 05:11
              Jaruzelski byl przywodca zniewolonego kraju i kto tego faktu nie pojmuje, to
              rozmowa z nim jest jak ze slepym o kolorach.
              Rydzyk i jankowski dzialaja dzisiaj w wolnym i niepodleglym kraju i czynia
              wszystko aby ten kraj, Polske zohydzic Polakom.
        • ksiundz [...] 25.05.05, 16:17
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • wicek.wacek No i po ch.. te dwuznaczniki? 25.05.05, 20:57
            Pedofil jestes? Niesmaczne
            • 48matrix [...] 26.05.05, 21:30
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • w.grybos Nadmierna aktywność Jaruzelskiego .... 25.05.05, 15:53
      ...w ostatnim czasie, wg mnie wynika ze słabej pozycji SLD. Jaruzelski pokazuje
      się publicznie gdzie tylko może i wtedy jest atakowany przez wszystkie formacje
      prawicowe. SLD liczy, iż szeroka rzesza ludzi hołubiących Jaruzelskiego za
      jego "dokonania" zjednoczy się w obronie gienerała, a co za tym idzie,
      zagłosuje na SLD - partię dla której gienierał jest jednym ze sztandarów.... Ot
      taka strategia, która może okazać się skuteczna - a SLD z 10% poparciem = 50-60
      mandatów w Sejmie - tego nikt normalny by nie chciał
      • mgr.prezio Dziad, Perszing, Kiszczak, Jaruzelski 25.05.05, 16:10
        Te postacie pojawiają się od lat przy okazji każdej strzelaniny.
    • dzikamalpa no tak 25.05.05, 15:58
      potrzebne jest pojednanie narodowe... powinno opierac sie na oczywiscie na
      fundamencie prawdy oraz na zasadzie skruchy i wybaczenia... powinien to byc
      proces przeprowadzony szybko i konsekwentnie... irytuje mnie sztuczne
      podtrzymywanie podzialow w sferze publicznej oparte na kryterium sprzed 1989
      roku... wynika to z interesów okreslonych partii politycznych i srodowisk z
      nimi zwiazanych, ktore wykorzystuja krzywdy ludzkie i podsycaja emocje na tym
      budujac swoj potencjal polityczny(PIS,LPR etc..)... wynika to takze z
      mentalnosci wielu politykow lewicy postkomunistycznej ktorzy nie potrafia
      pozbyc sie swojej przeszlosci(przede wszystkim w sferze standardow etycznych
      i moralnych)i nie pozwalaja na niezbedna zmiane pokoleniowa w tym
      srodowisku...dla mnie prl jest mglista przeszloscia, ktora powinni sie zajac
      historycy, w razie potrzeby sady a nie politycy
      • wicek.wacek Re: no tak 25.05.05, 20:59
        Przed watpliwymi "wystepami" Jaruzela w moskiewskich mediach moglbym sie z Toba
        zgodzic. Teraz juz nie. Pojednanie wymaga skruchy. U generala na prozno jej szukac
    • asienka32 Wspanialy ten nasz general 25.05.05, 16:08
      ... wybacza gornikom w Wujka wszystkie upokorzenia jakich zaznal: ciaganie po
      sadach, oczernianie i oskarzenia.

Tylko czy oni sie zdobeda na rownie szlachetny gest... w koncu to proste ludzie
      sa, nie to co general.

Plakac mi sie chce jak czytam takie teksty. Bynajmniej nie ze wzruszenia :(
      • mangold Re: Wspanialy ten nasz general 25.05.05, 16:15
        asienka32 napisała:

> ... wybacza gornikom w Wujka wszystkie upokorzenia jakich zaznal...

>

???? Przeczytałaś aby dokładnie komentowany artykuł ??????
        • tyta.nic1 Re: Wspanialy ten nasz general 25.05.05, 16:25
          mangold napisał:

> ???? Przeczytałaś aby dokładnie komentowany artykuł ??????

A po co miała czytać? Ona wie, że wie lepiej!!!
          • mangold Re: Wspanialy ten nasz general 25.05.05, 16:26
            tyta.nic1 napisał:

> mangold napisał:
            >
            > > ???? Przeczytałaś aby dokładnie komentowany artykuł ??????
            >
            > A po co miała czytać? Ona wie, że wie lepiej!!!

To tak jak Jan Marysia Dalibóg Olaboga Rokita...hehehe
    • amdrzej11 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 16:19
      Gen. Jaruzelski tez prowadzi swoja kampanie!
      • jankowski1960 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 16:24
        General to facet z klasa!
    • winus Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 17:04
      JESTEM ZA!!!!

Wystawcie znak " zakaz wejscia dla Rokity" on znowu wszystko zepsuje.
      W koncu ludzie zaczynaja ze soba rozmawiac.
      Moze to szansa na przywrocenie normalnosci w naszym kraju.

• tomaszmarcin78 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 17:11
      Witam. Jestem za pojednaniem narodowym, które jest nam niezbędne do dalszego
      naszego godnego współżycia. Jeśli ten stary człowiek jakim jest Jaruzelski,
      chce pojednania to bardzo dobrze. Potępiam jego zbrobnie lecz jeśli ktoś żałuje
      i chce na koniec swojego życia pojednać sie z tymi z którymi sie da pojednać to
      czemu nie wybaczyć mu to co uczynił. I ja mu wybaczam i niech Bóg mu wybaczy.
      Mam dość podziału naszego Narodu! Musimy się zjednoczyć, bo żyjemy w jednym
      domu jakim jest Polska. Już teraz gdy budzą się demony np. - imperializm Rosji,
      trzeba i należy się dogadać między sobą.
      Ps. Od ponad 300 lat nasi rodacy byli zsyłani na "sibir". Przyjdzie czas na
      wyrównanie rachunków Rosji.
      • marek10004 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 17:25
        Czy Ty naprawde nie rozumiesz dlaczego Jaruzelski wystapil z taka inicjatywa?
        Czy nie dociera do Ciebie dlaczego spotkal sie ostatnio z Walesa?
        Uwierz mi, ze nie chodzi mu o zadne pojednanie, tylko o wygladzenie swojej
        osoby i swojej roli w prawdziwie tragicznych losach naszego narodu. Nie wierz w
        jego dobra wole ani przez moment, ani w to co wypisuja mangoldy i jemu podobne
        indywidua.
        Wybaczyc owszem mozna, ale napierw musi byc kara za zbrodnie. Nasz papiez
        rowniez wybaczyl Accy, ale czy to oznacza ze zamachowiec cieszy sie wolnoscia?
        To moze rozwiazac caly system prawny, pozwolic na kompletny rozboj, a nastepnie
        wybaczac jak leci wszystim potencjalnym przestepcom. TomaszMarcin, mysl troche.
        Przestepstwo nieukarane, tylko rozzuchwala przestepce. Czy naprawde to trzeba
        tlumaczyc?
        • widzek Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 17:28
          marek10004 napisał:

> Czy Ty naprawde nie rozumiesz dlaczego Jaruzelski wystapil z taka inicjatywa?
          > Wybaczyc owszem mozna, ale napierw musi byc kara za zbrodnie. Nasz papiez ..

marku, a szawla z tarsu pamietasz?
          • wicek.wacek Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 21:04
            Jaruzelski w Moskwie zachowal sie rzeczywiscie jak Szawel z Tarsu,a nie jak
            Pawel. Zwlaszcza gdy plotl o wojnie domowej. Braklo odwagi, zeby powiedziec:
            balismy sie najazdu wojsk sowieckich?
        • mangold Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 17:40
          marek10004 napisał:

> Wybaczyc owszem mozna, ale napierw musi byc kara za zbrodnie. Nasz papiez
          > rowniez wybaczyl Accy, ale czy to oznacza ze zamachowiec cieszy sie wolnoscia?

>

Agca odsiaduje wyrok za inne zbrodnir popełnione w Turcji, a nie za zamach na
          papieża...

" Nie wierz w jego dobra wole ani przez moment, ani w to co wypisuja mangoldy i
          jemu podobne indywidua...." Indywidua to siedzą w Sejmie( np. PiS. LPR
          ...)...hehe pozdrawiam Cię równie serdecznie...
      • kralik1 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 18:15
        tomaszmarcin78 napisał:

> Witam. Jestem za pojednaniem narodowym, które jest nam niezbędne do dalszego
        > naszego godnego współżycia. Jeśli ten stary człowiek jakim jest Jaruzelski,
        > chce pojednania to bardzo dobrze. Potępiam jego zbrobnie lecz jeśli ktoś
        żałuje
        >
        > i chce na koniec swojego życia pojednać sie z tymi z którymi sie da pojednać
        to
        >
        > czemu nie wybaczyć mu to co uczynił. I ja mu wybaczam i niech Bóg mu wybaczy.
        > Mam dość podziału naszego Narodu! Musimy się zjednoczyć, bo żyjemy w jednym
        > domu jakim jest Polska. Już teraz gdy budzą się demony np. - imperializm
        Rosji,
        >
        > trzeba i należy się dogadać między sobą.
        > Ps. Od ponad 300 lat nasi rodacy byli zsyłani na "sibir". Przyjdzie czas na
        > wyrównanie rachunków Rosji.

No jasne!
        A dlaczego ten starszy pan nie rozliczy sie najpierw ze swwojej przeszlosci jak
        nalezy w sadzie , zamiast jechac do moskwy po medale za gnebienie swojego
        narodu?
        Idac dalej twoim tokiem myslowym, dlaczego by nie wybaczyc bez sadow wszystkim
        zbrodniazom hitlerowskim? Przeciez chodzi o pojednanie, prawda?
        Dlaczego nie wybaczyc pedofilowi ktory zgwalcil i zabil male dziecko?
        Prosze odpowiedz mi na te pytania bo ja jestem za glupi i tego nie rozumie.
    • t.merta TO NIE JARUZELSKI JEST WINNY 25.05.05, 17:45
      Winne sá oszolomy z PZPRu i oszlomy z ..."Solidarnosci".

Tak! Bo kto pamiéta tamte czasy i obiektywnie do tego podchodzi
      to pamiéta równiez jakie bylo zacietrzewienie po stronie steropianu.
      Jakim jezykiem mówil w tym czasi chociazby Popieuszko.
      Gdyby zyl dzis i Watyklan nie dal by my jakiego wszysrgo stolka,
      zajmowalby sie tym co robi Rydzk. To sá tej klasy kaznodzieje.

Jaruzelski jest jednym z madrzejszych ludzi jacy rzdzki tym krajem, i moze
      dobrze sie stalo, ze to on znalazl sie w tak trudnych okoliczanosciach.
      Kieres, Kaczynski i inni kolesie, albo znowu puscicliby z dymem Warszawé,
      jak przodkowie - dowódcy idiotyczych powstan, albo wiali by,
      tym razem mzoe nie do Rumunii, ale do Bonn, do RFN.

Jestem obywatelem tego kraju i mam prawo wyrazac swoje opinie.

Tadeusz Merta

• polonus3 Re: TO NIE JARUZELSKI JEST WINNY 25.05.05, 18:44
        Jezeli ma byc pojednanie to nalezy wyjasnic co bylo powodem uzycia broni przez
        milicje w "Wujku". Kto personalnie z przywodcow tej "Solidarnosci" naklonil
        tych gornikow do bandyckiego atakowania milicjantow lomami, kilofami i rzucaniu
        w nich kawalkami metalu. Kto z gornikow personalnie jest odpowiedzialny
        za ciezkie kalectwa milicjantow musi stanac przed sadem tak jak cale
        kierownictwo tej zbrodniczej awantury. Gdyby ci przywodcy "Solidarnosci"
        znali prawo strajkowe jakie jest w cywilizowanych krajach to nie nazywaliby
        tego strajkiem. Oprocz tego ta "Solidarnosc" to byl i jest Niezalezny
        Samorzadny Zwiazek Zawodowy a wiec ZWIAZEK ZAWODOWY a nie jakies ugrupowanie
        "partyzantki miejskiej" czy jakis "czeronych,brunatnych, czy innego koloru
        brygad". Jako zwiazek zawodowy nie mial prawa do zadnych akcji przeciw stanowi
        wojennemu bo byl on akcja polityczna i nigdzie zwiazki zawodowe do tego sie nie
        mieszaja.
        • zuzannaniedziela Re: TO NIE JARUZELSKI JEST WINNY 27.05.05, 01:19
          I o to wlasnie chodzi. Ale niehc Pan próbuje to powiedziec
          nakréconemu tlumowi. Ale to prawda, tak postawione pytanie a kto kierowal
          ghórnikami i jak oni sie zachowywali, odpowiedz na to pytanie jest rózniez
          ciekawa.
      • wicek.wacek Czy wysluchales choc jednego kazania Popieluszki? 25.05.05, 21:05
        Gdybys wysluchal, nie plotlbys tu glupstw.
    • canadol Wy z Wujka, nie grajcie w c.ujka 25.05.05, 18:14
      Pojednanie tak, ale wpierw kara!!!
      Nie chodzi tu tylko bowiem o zastrzelenie ludzi, ale o zniewolenie calego
      Narodu.
      • opt Re: Wy z Wujka, nie grajcie w c.ujka 25.05.05, 21:27
        Ty jako jeden z tego narodu powiedz w jaki to sposób byłeś zniewolony,bo ja też
        żyłem w tych czasach i o zniewoleniu w okresie stanu wojennego trudno mi mówić.
    • michal_k1 Pojednanie grzbietu z batem 25.05.05, 18:48
      Pojednanie grzbietu z batem
      Kiedy przed kilku tygodniami oglądałem „Co z tą Polską” Tomasza Lisa, a w jego
      studiu na kanapach dyskusję toczyli Wojciech Jaruzelski i Jan Rokita, myślałem
      sobie, że oto na naszych oczach trwa kiepska tragikomedia o nazwie pojednanie
      ofiar komunistów i ich katów.
      Myślałem: „po jaką cholerę media rozwodzą się nad tym, czy pojednanie ma
      szansę, czy jest potrzebne”. Myślałem, że jest potrzebne, ale dla katów. Dla
      Jaruzelskiego, Kiszczaka i innych, którym wciąż ścieka z rąk niepomszczona krew
      zamordowanych robotników.
      Myślałem także, że Jaruzelski chce zwrócić na siebie uwagę opinii publicznej,
      mieć swoje pięć minut, aby w godzinach najlepszej oglądalności zagrać na
      uczuciach rodaków, w swoim stylu łgać w żywe oczy, jak to w 1981 r. chcieli
      napaść na nas Sowieci, a przy okazji udawać schorowanego staruszka, który w
      żadnym wypadku nie nadaje się do odsiadki, w razie gdyby sąd wysłał go tam,
      gdzie powinien gnić od 15 lat.

Bitwa o pamięć
      I to właśnie ze strachem przed pójściem za kratki wiąże się prawdziwy sens
      całej tej wielkiej mistyfikacji o nazwie pojednanie narodowe. Ale to stało się
      jasne dopiero w ostatnich dniach, kiedy okazało się, że Jaruzelski i Kiszczak
      mogą zostać oskarżeni o 96 morderstw, jakich w latach 1981 - 1989 dopuścił się
      podległy im departament śmierci działający w ramach SB. Że swego żywota mogą
      dokonać nie w blasku fleszów i salw armatnich, ale w więzieniu, za towarzyszy
      mając byłych komendantów wojewódzkich MO, którzy niezgodnie z peerelowskim
      prawem internowali kilka tysięcy osób w dniach od 12 do 16 grudnia 1981 r., za
      co dziś będzie ścigać ich IPN i miejmy nadzieję, że wreszcie pozamyka.
      Gra zresztą nie toczy się o to, czy Jaruzelski odwiedzi sanatorium, czy Wronki.
      Na naszych oczach trwa bitwa o pamięć, o świadomość następnych pokoleń, które
      zamiast mówić o generale jako o patriocie, być może nazwą go po imieniu, czyli
      sowieckim kolaborantem.

Niebezpieczny raport
      Jaruzelski i reszta zwolenników stanu wojennego w ostatnich tygodniach zdaje
      się tracić grunt pod nogami. Dzięki pracy historyków IPN okazało się, że w
      ramach SB istniała grupa płatnych morderców, którzy na zlecenie peerelowskich
      bonzów mordowali przeciwników politycznych. Na czyje zlecenie, tego jeszcze nie
      wiemy. Jednak tacy historycy jak Andrzej Paczkowski z IPN czy Wojciech
      Roszkowski nie mają wątpliwości - o morderstwach wiedzieli dyktator PRL
      Jaruzelski i szef MSW Czesław Kiszczak. Co najistotniejsze, szef IPN prof. Leon
      Kieres zapewnia, że do końca czerwca zostaną postawione zarzuty tak
      bezpośrednim mordercom, jak i tym kryjącym się w cieniu gabinetów.
      Obok Jaruzelskiego i Kiszczaka na ławie oskarżonych mogą zasiąść Stanisław
      Kania, który w latach 70. nadzorował SB. Może zasiąść gen. Zenon Płatek, który
      do tego stopnia był posłuszny Kiszczakowi, że telefony od niego odbierał stojąc
      na baczność, a do jego gabinetu po prostu biegł, mając wyliczony czas, w jakim
      powinien tam się znaleźć. To zresztą Płatek bezpośrednio kierował sekcją „D” IV
      Departamentu SB, odpowiedzialną za szereg zabójstw. Po nim szefem sekcji został
      kapitan Grzegorz Piotrowski, który jeszcze w latach 90. przyznał, że o
      działaniach sekcji wiedzieli Jaruzelski, Kiszczak i jeszcze ośmiu najwyższych
      funkcjonariuszy PZPR.
      W miarę dokładny zapis działalności sekcji znajduje się w najbardziej skrywanym
      przed opinią publiczną dokumencie III RP, który powstał w 1991 r. Myślę tu o
      tzw. raporcie komisji Rokity, która w latach 1990 - 1991 badała okoliczności 96
      niewyjaśnionych morderstw. O tym, jak ten dokument musi być niebezpieczny dla
      Jaruzelskiego niech świadczy fakt, że został odtajniony już przed dwoma laty i
      dotąd nie doczekał się publikacji, nawet w Internecie. Tymczasem według Rokity
      na 96 morderstw, w 78 przypadkach stwierdzono dążenie do ukrycia sprawców!

Zapracował na dożywocie
      Na Jaruzelskim pętla zaciska się w miarę zbliżania się chwili, kiedy po
      wyborach Ministerstwo Sprawiedliwości obejmie Zbigniew Ziobro lub inny polityk
      Prawa i Sprawiedliwości. Nie jest tajemnicą, że tylko dzięki nieudolności
      polskich sądów generał jeszcze nie został skazany na dożywocie za
      współodpowiedzialność śmierci 300 osób w latach 1968 - 1989, kiedy był szefem
      MON, a potem dyktatorem PRL. PiS już dziś wzywa do zdegradowania Jaruzelskiego
      ze stopnia generała i odebrania przywilejów, jakie przysługują mu jako byłemu
      prezydentowi i nie kryje, że będzie zmierzać do szybkiego zakończenie
      trwających procesów.
      Tygodnik „Wprost” w numerze z 15 maja słusznie przypomina, że w świetle prawa
      międzynarodowego do skazania Jaruzelskiego wystarcza sam udział w najwyższych
      władzach państwa. Dziennikarz tygodnika przypomina, że w procesie norymberskim
      niemieckich nazistów skazywano w myśl zasady, zgodnie z którą „za zbrodnie
      państwa odpowiada każdy, kto brał świadomy udział we władzach tego państwa”. To
      wystarczy, żeby za zbrodnie PRL dostać dożywocie.
      Przypomnijmy teraz te zbrodnie. Rok 1968 to 3 tys. osób aresztowanych, tysiące
      zmaltretowanych i wypędzonych z PRL w związku z antysemicką czystką w wojsku i
      partii. W tym samym roku generał dowodzi polskim odcinkiem agresji na
      Czechosłowację, której bilans to 100 ofiar. Rok 1970 to już 50 morderstw na
      Wybrzeżu. Rok 1976 to Ursus, Radom i kilka kolejnych ofiar. Wreszcie stan
      wojenny i 130 morderstw, w tym 108 skrytobójczych. Dziś może to szokować, ale
      komuniści mordują trzech księży w 1989 r., w przededniu "okrągłego stołu"!

Wybaczenie od dawnych towarzyszy
      Nie przez przypadek Jaruzelski mówiąc o pojednaniu wymienia nazwiska Michnika,
      Kuronia i Geremka jako tych, którzy mu przebaczyli. Nie przez przypadek
      wymienia byłych komunistów, którzy w pewnym momencie swojego życia przeszli na
      drugą stronę barykady i na plecach robotników doszli do władzy i pieniędzy, a
      przy "okrągłym stole" pili z komunistami wódkę i padali im w ramiona. W istocie
      wymienia nazwiska ludzi, którym zawdzięcza prezydenturę w 1989 r. i którzy
      przez ostatnich piętnaście lat konsekwentnie bronili go przed poniesieniem
      kary.
      O towarzyszach Kuroniu i Michniku kilkakrotnie już pisałem, pora więc
      przybliżyć Czytelnikom postać guru wszystkich euroentuzjastów i jedyne
      nieskażone polskim ciemnogrodem sumienie lewej części narodu, czyli towarzysza
      Bronisława Geremka, dziś eurodeputowanego z listy nieomylnej Unii Wolności.
      Otóż Geremek zanim stał się opozycjonistą, dobrze ustawił się w strukturze
      stalinowskiej Polski. W szeregi PZPR wstąpił w 1950 r. a zatem w okresie, kiedy
      patrioci byli mordowani przez UB i NKWD, lub w najlepszym wypadku maltretowani
      w więzieniach. Po latach tak motywował swoją miłość do komunizmu: - Uważałem,
      że istnieje zespół fundamentalnych wartości, które mnie z tą partią wiążą.
      (...) Sądziłem wtedy, że komunizm jest młodością świata - mówił w wywiadzie-
      rzece, udzielonym w 1989 r. Jackowi Żakowskiemu.
      Warto wiedzieć, że Geremek nie wystąpił z PZPR po odwilży 1956 r., że „zespół
      fundamentalnych wartości” łączył go z PZPR także w okresie antysemickich
      czystek 1968 r., a przestał go łączyć dopiero po agresji na Czechosłowację.
      Warto przypomnieć, że w latach 1962 - 65 Geremek był dyrektorem peerelowskiego
      Ośrodka Kultury Polskiej przy Uniwersytecie Paryskim. Chyba nie trzeba dodawać,
      kto i w jakim charakterze mógł opuścić PRL w latach 60. i objąć na Zachodzie
      komunistyczną placówkę. Trzeba za to dodać, że kiedy ma się taką przeszłość i
      kiedy przez 18 lat czerpało się korzyści z bycia komunistą, łatwo przebaczyć i
      piętnować innych, którzy w woli pojednania ze strony Jaruzelskiego widzą tylko
      paniczny strach przed karą. Dopiero kryminaliści we Wronkach mieliby atrakcję!
      Szeregowy Jaruzelski grypsujący na spacerniaku!

Po trzykroć zdrajca!
      Póki co sowiecki kolaborant powrócił z Moskwy z wpiętym w
    • smok5 Jak tylu może popierać tego sowieckiego pachołka. 25.05.05, 19:05
      Dla tych co korzystali na zniewoleniu reszty narodu mam wytłumaczenie. Było się
      po stronie imperium zła i trudno sie do tego przyznać. A takich jest wielu -
      na tym forum też. Ale ci, którzy po latach zaczęli oceniać pozytywnie tego
      sowieckiego namiestnika się bardzo dziwię. Byłem w stanie wojennym w MSW na
      Podchorążych. Po wielogodzinnej indoktrynacji wypuszczano nas z ostrą amunicją
      na ulice Warszawy. O żadnym zagrożeniu sowieckim nie było mowy. To czerwona
      zaraza z jaruzelem na czele broniła swoich koryt. To my byliśmy zagrożeniem. To
      był prawdziwy cud,że nic się wtedy nie stało.
      • wicek.wacek Twoje swiadectwo jest bardzo wazne 25.05.05, 21:10
        powinienes zlozyc odpowiednie zeznanie w IPN
      • opt Re: Jak tylu może popierać tego sowieckiego pacho 25.05.05, 21:49
        smok5 napisał:

> Dla tych co korzystali na zniewoleniu reszty narodu mam wytłumaczenie. Było
        się
        >
        > po stronie imperium zła i trudno sie do tego przyznać. A takich jest wielu -
        > na tym forum też. Ale ci, którzy po latach zaczęli oceniać pozytywnie tego
        > sowieckiego namiestnika się bardzo dziwię. Byłem w stanie wojennym w MSW na
        > Podchorążych. Po wielogodzinnej indoktrynacji wypuszczano nas z ostrą
        amunicją
        > na ulice Warszawy. O żadnym zagrożeniu sowieckim nie było mowy. To czerwona
        > zaraza z jaruzelem na czele broniła swoich koryt. To my byliśmy zagrożeniem.
        To
        >
        > był prawdziwy cud,że nic się wtedy nie stało.
        A jak wyglądała ta indoktrynacja i skąd wiesz,że nie było zagrożenia
        zewnętrznego?
        • smok5 Czy nie słyszałeś o szkoleniach poltycznych? 26.05.05, 08:00
          Popytajcie ludzi, którzy słuzyli wtedy w armii to dowiecie się co to była
          indoktrynacja prowadzona przez poltruków. Opowiadano nam np, że "Solidarność"
          znakowała mieszkania ludzi służący wtedy reżimowi , aby ich skrytobójczo
          wymordować. Dzisiaj to może śmieszyyć i wydaje się niewiarygodne. Kto dzisiaj
          zrozumie reakcje młodych ludzi, pakowanych do bud wojskowych gdy każdy już miał
          po 90 szt. ostrej amunicji, a dodatkowo ładowano skrzynie z amunicja i słychać
          było tylko syreny. Wybrażacie sobie jak wyglądało zabezpieczenie II wizyty
          papieża. Ja np stałem z kolegą w okolicach jakiegoś mostu z ostrą amunicją gdy
          obrzucała nas kamieniami i wyzywała od "gestapo" grupa młodych warszawiaków.
          Pomyślcie co by się stało, gdyby JP II podkręcił bardziej nastroje. To
          komuniści wykorzystali nas w wojnie z własnym narodem, a opowiadanie dzisiaj o
          ich dobrej woli jest zwykłym oszustwem i żerowaniem na ludzkiej niepamięci. Co
          do IPN to oni chyba wiedzą,ze klucz do wiedzy o tamtych czasach to dowódcy
          wojskowi i rozkazy wtedy wydawane. Czy tak trudno przepytać np ówczesnych
          dowódców np. Jednostki Wojsk Nadwiślańskich MSW? Co do zagrożenia sowieckiego
          to dla mnie jest to nowa sprawa. Nikt w tamtych czasach nie opowiadał takich
          bzdur nawet po stronie reżimowej. Sowieci tu byli, wcale nie musieli wchodzić!
          • pstolars Re: Czy nie słyszałeś o szkoleniach poltycznych? 26.05.05, 12:46
            'Smoku 5' !!!

Poprzednia odpowiedz na Twoj post byla bardzo, bardzo wazna!!! Nie czekaj az
            IPN przyjdzie do Ciebie! Mysle, ze nie maja oni nadmiernych srodkow na
            zatrudnianie 'ekip sledczych' a przyjaciele komunistycznych bandytow i byli
            czlonkowie rezimu, przemalowani na SLD, robia co moga zeby jeszcze im
            ograniczyc fundusze. IPN jest w tej chwili w Polsce najwazniejsza instytucja,
            ktora powinna dowiedziec sie o sprawach, o ktorych piszesz na forum. Nie
            czekaj - zglos sie natychmiast zanim ta wartosc najwyzsza - prawda - wymrze z
            osobami ja pamietajacymi. A 'nowa prawde' pisac beda general Jaruzelski i
            Mieczyslaw Rakowski na miedzynarodowych konferencjach Fundacji Gorbaczowa:
            www.theworldpoliticalforum.org/d1.php?archivio=2005 .
    • push.sp Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 19:25
      Gest miłosierdzia ze strony ofiar?
      Zdrajca Ojczyzny szuka usprawiedliwienia zbrodni?
      Ale zdrajców nalezy karać, a nie puszczać w niepamięć ich przestepstwa, tak jak
      Wałęsa.
    • wdomanski Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 25.05.05, 19:55
      Dlaczego ten slugus Moskwy nie pojechal w 1981 roku do kopalni Wujek , a wyslal
      odzialy ZOMO ? Gornicy nie oczyszcza go z krwi zabitych kolegow , bo takie
      oczyszczenie moglby dokonac jedynie niezawisly Sad !
    • basia.basia Jaruzelskiemu okropnie zależy, by się znaleźć 25.05.05, 21:55
      w polskim panteonie sławy. Chyba zdaje sobie sprawę, że w Rosji
      narozrabiał i teraz się dwoi i troi, żeby złe wrażenie zatrzeć.

Na nic to wszystko, IPN wszczął śledztwo w sprawie stwierdzenia
      legalności stanu wojennego (są pierwsze wnioski prokuratorskie)
      i odpowiedzialności za stan wojenny oraz uznanie go za zbrodnię
      komunistyczną. Jaruzel się nie wywinie, bo coraz głośniej mówi
      się, że nie był żadnego niebezpieczeństwa zewnętrznego a chodziło
      tylko o utrzymanie władzy, nic więcej!
      • warcholski Re: Jaruzelskiemu okropnie zależy, by się znaleźć 25.05.05, 23:24
        Fragment z art. pt.:
        " JARUZELSKI JAKO GENERAL ARMI CZERWONEJ"
        napisal Janusz Subczynski w tygodniku Panorama USA(Oct. 18-25 pazdziernik /87).
        Z dopiskiem ponad tytulem " Kto zdrajca, kto bochaterem?"

__________cytuje:________[…]
        Mam przed soba dwa wydania "Akwarium" napisanego przez wyzszego oficera wywiadu
        rosyjskiego, podpisujacego sie pseudonimem Suwarow. Przeszedl on w swoim czasie
        na strone zachodnia i dostarczyl nader cenna informacje. Gdy porowna sie
        orginalne wydanie angielskie i jego tlumaczenie polskie, zauwazyc mozna ciekawy
        fakt - oto kilkadziesiat stron tekstu nie zostalo przetlumaczonych, po poprostu
        nie ma ich w wydaniu polskim, jakas reka je usunela. Ciekawa jest rowniez
        rzecza, iz na owych kilkudziesieciu stronach Suwarow opisuje role generala
        Wociecha Jaruzelskiego w planach militarnych Zwiazku Sowieckiego*.

Kim wiec byl, kim jest general Jaruzelski zgodnie z opisem Suwarowa?

Jest on wysokiej rangi generalem Armii Czerwonej w sluzbie czynnej, jest
        dowodca zachodnio-polnocnego rejonu wojskowego, obejmujacego obszar wiekszy od
        Polski. Takie bylo jego faktyczne stanowisko, pozycje we wladzach PRL-u byly
        tylko fasada na zewnatrz - zgodnie z opinia Suwarowa.

Odpowiedzialny wiec on byl za zaplecze frontu w planowanym uderzeniu na Europe
        Zachodnia, odpowiadal za zaopatrzenie walczacych wojsk, za transport, przemysl
        i produkcje wojenna, za wreszcie spacyfikowanie calego rejnu w wypadku
        konfliktu.

Role mial zaprawde wielka - znal oczywiscie plany militarne sowieckie w
        detalach, albowiem byl ich integralna I nader zasadnicza czescia, wiedzial o
        tym, iz Polska zgodnie z tymi planami skazana jest na zaglade, dzialal jednak
        nie jak Polak, za ktorego sie podaje, ale jako wierny swej przysiedze general
        Armii Czerwonej, dla zniszczenie Polski byla integralna czescia jej planow
        militarnych.

Niektorzy nazywaja generala Jaruzelskiego zdrajca, nader nie slusznie, byl on
        bowiem dobrym generalem Armii czerwonej, dobrze sluzyl swojej ojczyznie, Rosji,
        dzialal na niekorzysc narodu polskiego, ale dzialal jako general rosyjski.
        Zdrajca jest o tyle, iz udawal - i udaje Polaka.
        _______________________[…]

*(chodzi o niezrealizowane udezenie Armi Czerwonej, w roku 1984 - opis jest
        dluzszy w wymienionym art., rowniez o planach uderzenia nuklearnego i karierze
        general/marszalka Ogarkowa w bylym bloku ukladu warszawskiego).
        ---------
        Jeszcze od siebie dodam, jako przypomnienie, ze stan wojenny w Polsce byl
        bezprawnie wprowadzony oraz bezprawnie zainstalowana hunta wojskowa pod
        przewodnictwem tego samego generala (tzw. "Wrona" Wojskowa Rada Ocalenia
        Narodowego -pytanie o ktory narod chodzilo, czy nie o sowiecki?). Wszycsy ci,
        ktorzy dzisiaj probuja wybielic morderce, lub chronia go, sa tak samo
        odpowiedzialni jak wspoludzialowcy tych zbrodni.
      • giant10 Re: Jaruzelskiemu okropnie zależy, by się znaleźć 26.05.05, 00:06
        Pan Jaruzelski oddal wam wladze i co z tej Polski zrobiliscie dobrego??a no nic
        bo nawet nie macie nikogo madrego na zadnym waznym stanowisku w Polsce wszedzie
        ZYDZI i ZYDZI a gdzie madrzy Polacy a no tu sie zadomowili i popisuja sie swoja
        glupota Czy wiecie jaki jest wasz najwiekszy sukces???
        podpowiem wam

WASZA GLUPOTA to wasz najwiekszy sukces
        • warcholski Re: Jaruzelskiemu okropnie zależy, by się znaleźć 26.05.05, 02:44
          giant10 - takie wstawki oszolomskie jak nie czerwony to zyd, dzis nikt sie nie
          da nabrac.
          A kiedy mowisz wyscie ..to ty kto ruski czy jaki?

Kto tu jest "wy" a kto tu jest "my"??
          Hello! Czy jest tu ktos ktoremu Jaruzelski oddal wladze??

Jaruzelski nie oddal wladzy, tylko przekazal w "zaufane rece", te same
          splamione z reszta.
          W czasie zmian w politbiurze tez sobie "przekazywali", a nie oddawali wladze.
          Tej waaadzy to oni nie odadza i bronic beda jak niepodleglosci do ostatniego
          zyjacego komucha.

• coitusik znow sie beda strzelac ???? 26.05.05, 00:24
      jak w starym kinie:)
    • 18261826www Bylo tak,ze nie moglo byc inaczej. 26.05.05, 04:13
      To smutna , ale bolesna prawda o zniewolonym kraju jakim byl PRL.Dzisiaj Polska
      jest wolna i Polacy sa wolni(niektorzy o tym jeszcze nie wiedza), a ludzie
      wolni powinni sobie wybaczyc.
    • walko1969 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 26.05.05, 12:39
      Panu Jaruzelskiemu wszystko sie popiepszyło-niech jedzie pojednać się do Moskwy i pocałować w dupę Putina.My Ślązacy dość mamy tego-kazał strzelać do naszych ojców a teraz pojednanie-rozliczenie i kara.
      • warcholski Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 26.05.05, 19:14
        walko1969 napisała:
        >niech jedzie pojednać się do Moskwy
        > i pocałować w dupę Putina

hehehe...wlasnie byl i zostal za to odznaczony
        ...problem w tym, ze on tak tu siedzi od przez ostatnie 15lat i tyle samo lat
        wszyscy pluja na niego, tyko nie ma odwaznego by poslac gdzie jego miejsce
        • warcholski Jest proste rozwiazanie... 26.05.05, 19:37
          bez brudzenia sobie rak ...kiedy zglosi sie po kolejna emeryture, zamiast
          szmalu dac mu bilet w jedna strone. Zupelnie tak samo jak dawal paszporty w
          jedna strone niewygodnym jemu Polakom - w stanie wojennym.

To czyste rozwiazanie bez brudzenia sobie rak i dzwonienia do pogotowia w
          Lodzi.
          • ziggy.s W kolejce: Wybrzeże, Hradec Kralove i 100 innych 27.05.05, 01:48
            miejsc.

Jeżeli biedny "generał" będzie chciał "powybaczać" osobiście wszystkim którzy
            targnęli się na jego kompartię to będzie bardzo zajęty w ostatnich latach
            swojego życia.

Będzie musiał objechać ze 100 miejsc w których kazał zabijać patriotów polskich
            (zaczynając od swojej kariery w walce przeciwko polskiemu podziemiu w latach 40)
            jak również czeskich.

Tyle lat w służbie Sowietów, tyle lat rozkazów przeciwko swojemu narodowi i tyle
            krwii na jego rękach.

Może lepiej wszystko to skomasować w jednym miejscu. Jeden Sąd, jeden proces,
            jeden wyrok : w imieniu Rzeczpospolitej Polskiej skazuje Wojciecha Jaruzelskiego
            na ....

• t324911 Re: Jaruzelski spotka się z górnikami z Wujka 27.05.05, 01:46
          Jaka szkoda ze to juz nie ci sami gornicy i nie te same czasy . Trzeba miec
          tupet zeby pojechac do kopalni ale trzeba byc tez idiota zeby tego morderce
          zaprosic .(no chyba ze tym razem beda lepiej przygotowani na spotkanie
          z "wladza")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka