a_s_i_m_o 03.06.05, 21:25 Jak ja nie lubie tej dziennikarskiej maniery: "ucina...". Ktos cos powiedzial, dziennikarz nie wiedzial o co dalej zapytac to pisze: "ucina..." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vigla Re: Lustrowanie profesorów 03.06.05, 21:57 No może jednak niezalezny głos środowiska akademickiego wreszcie został wzięty pod uwagę www.nauka-edukacja.tubaza.pl/articles.php?id=63 Stanowisko Niezależnego Forum Akademickiego w sprawie lustracji środowiska akademickiego Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lewandowska Niesłuszna ingerencja... 03.06.05, 22:07 ...w autonomię wyższych uczelni, a co najgorsze- uczelni prywatnych. Moim zdaniem nie powinno sie narzucac tego typu procedur prywatnym placowkom, a jedynie dac im mozliwosc nalozenia ich na siebie. W lustracyjnym szale prawica buduje panstwo ingerencji i zniewolenia, panstwo, przed ktorym nie ma ucieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors "Faszyści podpalali dom, a potem strzelali do ludz 03.06.05, 22:14 Przysiągłbym, że mowa jest o Niemcach. Niejeden z tych co podpalali dom, nawet nie wiedział co to jest faszyzm. Dokładnie mówiąc to podpalali Niemcy, a niektórzy spośród nich byli faszystami. Nie widzę powodu do tego, aby fałszywie przedstawiać historię, jak robi to permanentnie Gazeta Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.filutek1 Re: "Faszyści podpalali dom, a potem strzelali do 03.06.05, 22:21 - Faszyści podpalali dom, a potem strzelali do ludzi skaczących z okien. Wygląda na to, że na uczelniach próbuje się nam urządzić taką zabawę - ostro komentował tuż po głosowaniu Ryszard Hayn (SLD), szef sejmowej komisji edukacji. Uśmiałem się setnie. Jest to mistrzostwo w odwracaniu kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Komuniści odwrotnie - najpierw strzelali a potem 03.06.05, 23:21 podpalalio czym dobrze wie szef komisji edukacji z SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
josteine Re: "Faszyści podpalali dom, a potem strzelali do 03.06.05, 23:45 Zgadzam sie. Ja tez sie usmialam. Retorzy to z tych naszych politykow zadni... pro.filutek1 napisał: > - Faszyści podpalali dom, a potem strzelali do ludzi skaczących z okien. > Wygląda na to, że na uczelniach próbuje się nam urządzić taką zabawę - ostro > komentował tuż po głosowaniu Ryszard Hayn (SLD), szef sejmowej komisji > edukacji. > Uśmiałem się setnie. Jest to mistrzostwo w odwracaniu kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: "Niemcy podpalali dom, a potem strzelali do 04.06.05, 12:39 Tak brzmi lepiej. Bliższe prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Sami tego chcieli 03.06.05, 22:58 Przeciez nie mozna rozwazac "lustracyjnego szalu" jako zjawiska oderwanego od 15 letniej rzeczywistosci demokratycznej. Faktem jest, ze w sposob nie do zaakceptowania naduzyto grubej kreski, traktujac ja jako deklaracje slabosci panstwa a nie jako podstawe wpolnego budowania przyszlosci Polski na uczciwych zasadach. Okazalo sie, ze oportunistyczna "elita" z czasow PRL w ogole nie wie co znaczy slowo uczciwosc. Dotyczy to zarowno tych co byli w PZPR jak i niemalej czesci srodowisk sadowniczych, adwokackich, akademickich, lekarskich itd ... z grubsza "pseudointeligentow polskich z roznymi tytulami pseudonaukowymi" ktorzy nie pierwszy juz raz w naszej histori dali dowod, albo, ze nie istnieje dla nich poczucie wspolnoty panstwowej i narodowej, okradajac i oszukujac na niespotykana skale, albo ze ich glupota i brak kompetencji rowniez osiagnal trudne do wyobrazenia rozmiary. Tak jedno jak i drugie przynioslo im zupelnie niezasluzenie pozycje majatkowe i spoleczne, ktore trzeba zrewidowac: temu wlasnie mialaby sluzyc lustracja: szkoda tylko, ze nie bardzo wiadomo kto ja ma zrobic bo na tych uczciwych to trzeba obecnie urzadzac lapanki. Sedno problemu polega na tym, ze istnieje obawa, ze proces ten obroci sie jeszcze raz przeciwko uczciwym, jako ze sa wsrod polskiej "elity" w zdecydowanej mniejszosci. Pozostawienie procesu lustracyjnego w rekach "ludu", polskiego kosciola katolickiego albo jakiejs innej "wyselekcjonowanej czy wytypowanej" instancji nie tylko cofnie nas o nastepnych 15 lat, ale nie ma ZADNYCH gwarancji, ze nie zostanie on wykorzystany jeszcze raz przeciwko uczciwym. Taka jest obecnie Polska kwadratura kola !!! Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Niesłuszna ingerencja... 04.06.05, 03:43 Jak profesor pracowal dla wywiadu polskiego i bedac za granica jako "visiting professor" na jakims uniwersytecie zachodnim przekazywal istotne informacje techniczne poprzez wywiad do kraju to wg. ich rodakow jest sk......... natomiast pulkownik Wojska Polskiego przekazujacy obcemu wywiadowi informacje o Wojsku Polskim to bohater i nalezy dac mu order. Oto mentalnosc tzw. "prawicy polskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
itakdalej.itakdalej Re: Niesłuszna ingerencja... 04.06.05, 13:32 I dlatego lustracja tak rozumiana jest bez sensu, bo wszyscy będą mówić że coś podpisali żeby dostać paszport, a potem dzielili się wiedzą z odciętym od zachodniej cywilizacji krajem. Musi być jakiś paragraf pozwalający na zajrzenie do teczek, ocenę zawartości i jej upublicznienie w przypadku znalezienia informacji o współpracy z reżimem, która szkodziła Polsce i innym ludziom, niszcząc często ich życie. Następnie tacy byli TW powinni zostać usunięci ze stanowisk publicznych. Czyli powinno być coś takiego co stało się z o. Hejmo. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Decyzja słuszna! Kapus z okresu prlu nie może być 03.06.05, 22:27 autorytetem dla studenta! Odpowiedz Link Zgłoś
mjb84 Re: Decyzja słuszna! Kapus z okresu prlu nie może 03.06.05, 22:44 zupelnie mnie nie obchodzi, czy np. swietny wykladowca chemii kwantowej wspolpracowal czy nie z SB. co ma piernik do wiatraka? jesliby nawet z tego powodu mial rzucac jakies glupie uwagi w stosunku do Walesy na przyklad, to znowu pytam - co z tego? na pewnie 90% kierunkow studiow fakt ewentualnej wspolpracy wykladowcow z sluzbami bezpieczenstwa nie ma zadnego znaczenia. lepiej oceniac ich po ich dorobku i tym, jak przykladaja sie do prowadzenia zajec. jesli juz ta nieszczesna lustracja, to moze na dziennikarstwie, prawie, pedagogice... Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Re: Decyzja słuszna! Kapus z okresu prlu nie może 03.06.05, 22:53 Kompletna nieznajomośc rzezcy Polecam dla poszerzenia horyzontów nauka-edukacja.p4u.pl/ owocnej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Kwantowy kapuś to nadal kapuś! Może i świetny 03.06.05, 23:08 wykładowca ale nie rektor,prorektor i dziekan! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Lektura zbedna!Sa racje które nie wymagaja 03.06.05, 23:31 "pogłebionych" badań! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Może Ciebie to nie obchodzi 03.06.05, 23:31 Ale być może ktoś inny nie dostał etatu i pozycji porofesora bo nie donosił. Zresztą nie chodzi tu o nauki ścisłe bo do nich trzeba mieć łeb i łatwo zweryfikować, ot lista filadelfijska czy patenty. Ale na naukach "humanistycznych" prawo, ekonomia, socjologia takie mendy mogą zdziałać wiele złego bo co z nich za humaniści? Czego mogą nauczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Masz racje 05.06.05, 21:15 ,,Do odrzucenia poprawki namawiał wiceminister edukacji Tadeusz Szulc: - Środowisko akademickie jest na tyle dojrzałe, że problem lustracji rozwiąże samodzielnie. We własnym zakresie zweryfikuje listę Wildsteina i wszystkie inne listy. Przeszkadzanie mu w tym niepotrzebnie zburzy spokój. Polskie szkolnictwo odniosło sukces właśnie dlatego, że daliśmy mu tak szeroko rozumianą autonomię.'' A to juz jest wierutna bzdura. Sami sie zlustruja. Ekonomiczne byly pod specjalnym nadzorem, na ktorejs ekonomicznej kogos zlustrowano. Nie mowiac o tym, ze profesury za prace z tematu polityka cenowa w gospodarce socjalistycznej daja tym profesorom wladze, a dostali je za pisanie bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Decyzja słuszna! Kapus z okresu prlu nie może 04.06.05, 12:07 mjb84 napisał: > zupelnie mnie nie obchodzi, czy np. swietny wykladowca chemii kwantowej > wspolpracowal czy nie z SB. co ma piernik do wiatraka? A jeśli w drodze do katedry, dzięki współpracy s SB, wykosił trzech innych zdolniejszych kolegów, którzy przez to nie mieli szansy zostać "świetnymi wykładowcami fizyki kwantowej"? Odpowiedz Link Zgłoś
eu2005 Polska była Polską 03.06.05, 22:56 Totalna lustracja to próba dowartościowania nierobów, złodziei, pijaków i nieudaczników. Współpraca z legalnymi instytucjami państwa była obowiązkiem obywatelskim. Kto służył Polsce nie może być potępiany. Zera zostaną zerami i nie pomoże im lustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Drogi eu 2005! PRL było państwem nielegalnym 03.06.05, 23:14 i współpraca z jego UB a potem SB była kolaboracja z okupantem! Nieroby,złodzieje i pijaki - to były głownie czołowe kadry prlu! Odpowiedz Link Zgłoś
extrema77 Upraszczasz i chyba masz kompleksy...... 04.06.05, 03:15 rsrh napisał: > ... Nieroby,złodzieje i pijaki - to były głownie czołowe kadry prlu! --------------------------- .... rozumiem ze mowimy o kadrze wyzszych uczelni PRL. Nie wiem ile masz lat ale musze Ci powiedziec ze mnostwo ludzi wyksztalconych w PRL-owskich uczelniach przez tych co nazywasz pijakami i zlodziejami zdrobilo dobra kariere w USA wlasnie dzieki wiedzy i intelektowi ktore zdobylo na tych uczelniach. Jesli sam sie nie zalapales to wspolczuje ale swoje kompleksy wylewaj gdzie indziej. Ja za PRL zaplacilem okolo 20 lat rozlaki z rodzina ale nie jestem w stanie czuc nienawisci dla wszystkich jak leci. Trzeba analizowac historie i nauczyc sie oddzielac ziarno od plew. Mialem nadzieje ze IPN bedzie tym organem ale niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Do extremy 77.Miałem na myśli rządzących ta .... 04.06.05, 09:19 sowiecka kolonia.Nie mam kompleksów i studia skończyłem w prlu mając jeszcze z niektórych przedmiotów kadre przedwojenna. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Drogi eu 2005! PRL było państwem nielegalnym 04.06.05, 06:42 Jak to PRL byla panstwem nielegalnym? I wszystkie inne panstwa z ONZ na czele ja uznawaly i utrzymywaly stosunki dyplomatyczne? To moze III RP Pomroczna tez jest nielegalna? "rsrh" ty glupi jak roczny prosiak. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh polonusie 3! Była nielegalna bowiem rząd tej 04.06.05, 09:16 kolonii sovieckiej nie pochodził z wyboru!! ONZ - ta pokraczna instytucja- uznawała za niepodległe państwo nawet Ukrainę,która miała swojego w niej "delegata". Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: polonusie 3! Była nielegalna bowiem rząd tej 04.06.05, 11:10 rsrh napisał: > kolonii sovieckiej nie pochodził z wyboru!! ONZ - ta pokraczna instytucja- > uznawała za niepodległe państwo nawet Ukrainę,która miała swojego w niej "deleg > ata". Jest na to sposób. Uchwalcie odpowiednią ustawę i w oparciu o nią wytocz proces członkom ONZ o popieranie soVietów. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Polska była Polską 05.06.05, 16:36 eu2005 napisał: > Totalna lustracja to próba dowartościowania nierobów, złodziei, pijaków i > nieudaczników. Współpraca z legalnymi instytucjami państwa była obowiązkiem > obywatelskim. Kto służył Polsce nie może być potępiany. Zera zostaną zerami i > nie pomoże im lustracja. Widać jak na dłoni, że ciebie trzeba zlustrować bo należysz do tzw. mentów moralnych. Dialektyka odwracania kota ogonem nic tu nie da. Zera pozostaną zerami i po to jest lustracja aby tych zer się pozbyć. Zera zawsze szkodziły Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz33 Re: Polska była Polską 05.06.05, 16:38 eu2005 napisał: > Totalna lustracja to próba dowartościowania nierobów, złodziei, pijaków i > nieudaczników. Współpraca z legalnymi instytucjami państwa była obowiązkiem > obywatelskim. Kto służył Polsce nie może być potępiany. Zera zostaną zerami i > nie pomoże im lustracja. Widać jak na dłoni, że ciebie trzeba zlustrować bo należysz do tzw. mentów moralnych. Dialektyka odwracania kota ogonem nic tu nie da. Zera pozostaną zerami i po to jest lustracja aby tych zer się pozbyć. Zera zawsze szkodziły Polsce. też tak myślę Odpowiedz Link Zgłoś
khmara A kiedy KRASP wypowie się w sprawie lustracji? 03.06.05, 23:10 Minister Szulc powiedział: "Środowisko akademickie jest na tyle dojrzałe, że problem lustracji rozwiąże samodzielnie. We własnym zakresie zweryfikuje listę Wildsteina i wszystkie inne listy. Przeszkadzanie mu w tym niepotrzebnie zburzy spokój. Polskie szkolnictwo odniosło sukces właśnie dlatego, że daliśmy mu tak szeroko rozumianą autonomię". Środowisko akademickie najstarszej uczelni polskiej już dało przykład swojej dojrzałości ODMAWIAJĄC lustracji kandydatów na rektora. Nazwisko ustępującego rektora jest na liście Wildsteina. Oczekuję na szybkie zajęcie stanowiska w tej sprawie przez KRASP. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Wiara w samooczyszczanie się środowisk - jest idea 03.06.05, 23:17 nie poparta doświadczeniem jakiegokolwiek srodowiska! Czy ktoś poda przykład ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw_remuszko Od profesorów ważniejsi są dziennikarze 03.06.05, 23:11 Uważam, iż wszyscy wykładowcy akademiccy razem wzięci nie mają na społeczeństwo takiego wpływu jak kilkusetosobowa (może nawet tylko kilkudziesięcioosobowa) grupa dziennikarzy oraz kierownictwo najważniejszych mediów. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=21783571&a=21822515 Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Re: Od profesorów ważniejsi są dziennikarze 03.06.05, 23:37 No nie do końca. W końcu nauczyciele akademiccy uczą także dziennikarzy, a w sondażach cieszą się najwiekszym zaufaniem spolecznym! Poza tym niektorzy prof to także dziennikarze. Trzeba to wszystko prześwietlić. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Od profesorów ważniejsi są dziennikarze 04.06.05, 07:33 Zgoda, ale dziennikarze to w większości chołota, bez jakichkolwiek zasad moralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
m635 Oj, niewiele "autorytetów"z PD przejdzie lustrację 03.06.05, 23:14 Biedacy... Taki cios... Hausner i Romanowski do lustracji? Zbyt piękne, żeby możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniia Re: Oj, niewiele "autorytetów"z PD przejdzie lust 04.06.05, 00:10 gdyby Wildstein zabrał listę krakowską to na liście Wildsteina byłby Papież więc nie mieszajcie listy wildsteina z agentami na tej liście są też pokrzywdzeni - i tylko głupek tego nie widzi Odpowiedz Link Zgłoś
m635 Re: Oj, niewiele "autorytetów"z PD przejdzie lust 04.06.05, 00:16 aaniia napisała: > gdyby Wildstein zabrał listę krakowską to na liście Wildsteina byłby Papież > więc nie mieszajcie listy wildsteina z agentami na tej liście są też > pokrzywdzeni - i tylko głupek tego nie widzi Hmm, jak to delikatnie określić... Nie pisałem o żadnej liście Wildsteina! Skąd Ci to przyszło do głowy??? To Ty to mieszasz a następnie ganisz mieszających. Nawet to zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Wyczuwam w tym rok 1933 w Niemczech 04.06.05, 00:05 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
khmara A ja słyszę tow. Gomułkę!!! 04.06.05, 00:12 Rękę podniesioną na klasę robotniczą odrąbiemy! Tak właśnie brzmią argumenty obrońców biednych profesorów, którzy MUSIELI współpracować z podłym reżimem, bo nie mieli innego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
linski4 Re: A ja słyszę tow. Gomułkę!!! 04.06.05, 02:56 Musieli? Do takiej opini i podobnych bzdur dochodzą Chamici (semickie pokolenie Chama-syna Noego). Odpowiedz Link Zgłoś
twprezydent Puknij się w swój esbecki łeb! Wyczujesz 2005-ty! 04.06.05, 00:12 szydlo4 - w takim razie w Niemczech jest teraz gorzej niż w 1933. Tam kapusie STASI od kilkunastu lat są odsunięci od jakichkolwiek zajęć ze studentami! Sytuacja, w której esbeccy kapusie są wykładowcami, profesorami, mistrzami i wzorami dla młodych ludzi jest możliwa tylko w Rywinlandii (nie licząc Białorusi). Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Tak powinno byc w Polsce 04.06.05, 03:35 Ale system korytowy na to nie pozwala. Dlugo moznaby o tym prawic. Tak czy inaczej, profesorowie w Polsce maja duza wladze. Zreszta profesorowie prawa nigdy nie dopuszcza do jakiejkolwiek zmiany. Maja wszelkie aplikacje w reku bez wysilku, po otrzymaniu profesury, ktora nadza mu lub nie profesorowie z Komisji Akredytacyjnej. Kolko sie zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 00:17 Przegląd: W których środowiskach skala rozpracowywania była największa? Kieres: Trądem w sposób szczególny były dotknięte szkoły wyższe. Przegląd: A poza uczelniami? Kieres: Nie chcę epatować informacjami, ale najwięcej spraw bolesnych będzie w przypadku środowiska artystów i dziennikarzy. Tu też jest najwięcej spraw pokazujących ludzką małość. Podłość, zniżanie się do najgorszych instynktów. Łącznie z prośbami, by esbecy wpływali na rozliczenia majątkowe z korzyścią dla jednego z małżonków w przypadku ich rozstania. Jest w tych aktach wiele informacji obyczajowych, łącznie z preferencjami seksualnymi. Są historie dramatyczne, ale i śmieszne. Są też zdjęcia. Nie chcę ujawniać pikantnych przypadków, bo te osoby szybko mogłyby zostać zidentyfikowane. Przegląd: Ujawnienie tych informacji w danych środowiskach byłoby jak wybuch bomby. Kieres: Oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
hematemesis Lustrujmy tez noworodki 04.06.05, 01:11 przeciez jak pierdna smolka to to prawie jak sabotaz Odpowiedz Link Zgłoś
linski4 Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 02:50 Przy okazji czas na lustrowanie tych niby profesorów tj.nadzwyczajnych i pozostałych niedouczonych, czyli tych którzy posiadają stopnie habilitowane. Należy ich poddać sprawdzianom z ewentualnym dopuszczeniem do matury ( o ile się do niej zakwalifikują). PRL-owsko-Chamicki system obdarzania niedoukom tytułów jest światowym unikatem upawomocnienia grafomanii. Czy prosty a habilitowany cham (zwykle potomek Chama i był przynależny do UB/SB) z tą nominacją będzie mądrzejszy, czy też taki jak Belek? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Moze i masz racje, ale napisz to PO POLSKU. 04.06.05, 03:23 Albo po angielsku lub w jakimkolwiek innym poprawnym jezyku;) Odpowiedz Link Zgłoś
zimowa1 Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 04:12 Jestem za szczegółową lustracją profesora prawa - adwokata, który oszukał mnie i beszczelny sposób trzymał przez pół roku sprawę o odszkodowanie u siebie w domu a mnie poinformował, że sprawa jest skierowana do Sądu (po kilku miesiącach natomiast dostałam zwrot dokumentów drogą pocztową). Jeśli profesor prawa czyni takie przestępstwo ... - jakie winien ponieść konsekwencje ? dla mnie on nie jest już nawet człowiekiem tylko zwykłym kłamcą i oszustem ! i winno mu się odebrać wszelkie uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 07:27 Rokita to jednak bałwan. Twierdzenie że "uczelniom, i autorytetowi władz akademickich" dobrze zrobi lustarcja jest niedorzeczne. Uczelniom potrzebni są nauczyciele z autentycznym, własnym dorobkim i wiedzą, potrafiący tę wiedzę przekazać studentom. Dla poziomu nauczania czwartorzędne znaczenia ma to, czy ktoś kiedyś współpracował, czy nie. Istotne jest co wie, co ma do przekazania innym i jak to robi. Znam wielu utytuowanych bałwanów, którzy kupili tytuły u radzieckich ( i nie tylko ), z żenująca (nie)wiedzą, przepisyjących w swoich pseudunaukowych artykułach fragmenty prac dyplomowych studentów. I to jest problem podstawowy uczelnii wyższych. Problemem są przeładowane sale wykładowe, zbyt liczne grupy studenckie i wyposażenie laboratoryjne z epoki późnego Gierka. Problemem są też niskie płace eliminujące z zawodu najbardziej kreatywnych. Ponadto uczelnie powinno się rozliczać nie tylko z ilości kszałconych studentów, wygenerowanych artykułów, wypromowanych doktorów, ale również z tego czy absolwenci potrafią znaleźć zatrudnienie, na ile przygotowani są do podjęcia pracy zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwak4 Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 07:50 Moim zdaniem lustrowac trzeba ale nie tych tylko tamtych. cos tutaj nie tak z ta lustracja,bo zwykle lustruje sie ludzi normalnych,podczas gdy roznego rodzaju "agenci" pozostaja w ukryciu. Ale pewnie tak juz to musi byc,co co najbardziej nawoluja do lustracji powinni byc pierwsi z lustrowani,a to dlatego ze juz dawno sa sfrustrowani. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Czy wydziały teologiczne też będą lustrowane??? 04.06.05, 07:56 Czy będą te same mechanizmy postępowania? Czy będą powoływane komisje pod przewodnictwem biskupa?. Czy wystarczy że lustrowany odpowie? ”jak Boga kocham nie współpracowałem” . Amen Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa mówię; uczeni - myślę: Pastusiak, Jaskiernia 04.06.05, 08:13 Marcowi docenci... Kto dzis pamieta ile swinstw uczynili ci beniaminkowie systemu? Wielu swietnm, uczciwym ludziom zablokowano w tamtym systemie mozliwosc awansowania do stopni profesorskich bo dla komuchow byli "ideologicznie niepewni"? Komuna niszczyla polska inteligencje z bezwzgledna premedytacja Krzywdy wyrzadzono poszczegolnym ludziom ale te indywidualne krzywdy skladaja sie na zbrodnie wobec calego narodu polskiego, ktory do dzis nie zdolal wytworzyc wartosciowych elit intelektualnych i duchowych. Przyklad? Dzieki wizji swiata saczonej wytrwale przez profesora Pastusiaka i dzieki wizji prawa wg kryteriow profesora Jaskierni narod ma dzis takie poczucie rzeczywistosci, ze obydwu wizjonerow wywindowal na szczyty wladzy jako mezow stanu, a za chwile zaglosuje na Tyminskiego w wyborach prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwak4 Re: mówię; uczeni - myślę: Pastusiak, Jaskiernia 04.06.05, 08:28 Toporna jest Twoja mowa,jak toporna jest rzeczywistosc ktorej jestes reprezentantem. Zyj i mysl tak dalej, biedny czlowieku. To wlasnie dzieki takim jak TY Polska jest tym czym jest,czyli niczym. Masz jeszcze okazje uczynic wiecej;sprowadzic ja do zupelnego gnoju. Wez tylko ze soba ow topor i poobrzynaj swiniom glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Byli także swiatli "Reformatorzy" np prof WIATR 04.06.05, 09:30 Banda robiaca kariery w naukach ekonomicznych czy fałszywych "historyków" - udaje teraz "uczonych" w III RP. Zaczyaja takze sobie dorabiać legende "opozycjonistów i "reformatorów" jak w/wym Wiatr (czyt wywiad w GW). Odpowiedz Link Zgłoś
g.stevens Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 11:23 Gazeta Wyborcza i jej redaktorzy mają jakieś kompleksy związane z lustracją, współpracownikami esbeckimi etc. Przecież jest to sprawa na jedno zdanie wzmiankujące. A co ustawa zmienia w organizacji szkół wyższych, ich dalszym funkcjonowaniu, to już jest nieistotne, bo... poruszono sprawę lustracji. A idźta ludzie sadzić kartofle Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 12:09 g.stevens napisał: > Gazeta Wyborcza i jej redaktorzy mają jakieś kompleksy związane z lustracją, > współpracownikami esbeckimi etc. Jak myślisz - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrr12345 Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 11:59 Habilitacja a nie lustracja to problem rozwoju polskiej nauki. Jak zwykle głupota prawicy zdominowała sejm. Zamiast zajmować sie realna reforma i odrzuceniem tego, co naprawde krępuje polska naukę, zajęli sie lustrowaniem i tak wymierającej profesury. Młodych nie ma bo np. 70 % doktorów nauk technicznych i scisłych pojechało na zachód. Ja jestem humanistą przed czterdzistką a i tak pakuje walizki. Zamiast habilitacji po 50 (a może więcej) latach życia wolę wykładac nawet na zapyziałej uczelni, byle w cywilizowanym kraju.Bedę mógł pisac bez strachu, żemnie na habilitacji "obetną". Zostawiam lustratorów i habilitantów. Za parę lat wyprzedzi nas Albania, Bangladesz i inne "potęgi naukowe". Lustrujcie się , pa! :) PR Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Lustrowanie profesorów 04.06.05, 12:03 Nie wazne, aby mial wiedze. Wazne, aby mogl w lustro spojrzec! Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Habilitacje w Sejmie 04.06.05, 15:45 Jedyną partią, która w sejmie walczyła o zniesienie habilitacji był PiS. Do końca o zniesienie habilitacji walczyła pani poseł Maria Nowak (PiS). Murem za habilitacją stała cała lewica razem z PSL-em. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrr12345 Re: Habilitacje w Sejmie 04.06.05, 21:17 I w efekcie wywalczyli lustracje. Tak juz traz będzie: dyskusja o polityce paliwowo-energetycznej państwa i uchwała o lustracji kierowników stacji benzynowych i inkasentów. Dobrze ,ze stąd spadam. Odpowiedz Link Zgłoś
zetp Polskie szkolnictwo odniosło sukces! sic!!! 05.06.05, 00:24 "Tadeusz Szulc: - Środowisko akademickie jest na tyle dojrzałe, że problem lustracji rozwiąże samodzielnie. We własnym zakresie zweryfikuje listę Wildsteina i wszystkie inne listy. Przeszkadzanie mu w tym niepotrzebnie zburzy spokój. Polskie szkolnictwo odniosło sukces właśnie dlatego, że daliśmy mu tak szeroko rozumianą autonomię." - Trudno o nagromadzenie wiecej klamstwa w tak krotkim stwierdzeniu! Powolny upadek polskiego szkolnictwa wyzszego obserwuje sie od conajmnie 25 lat. Ogolnie znane sa problemy kadrowe, gdyz niemal wszyscy lespsi od lat sa zagranica. Szerzy sie nepotyzm, oszukanstwo, kupowanie wszelkich prac od licencjackiej po habilitacyjna, co i raz do mediow docieraja informacje o bezczelnych plagiatach, poza astronomia polska nauka praktycznie nie istnieje i to jest ten sukces wg. tow. Szulca! jesli takiego geniusza jak Longin Pastusiak (jedyny czlowiek poproszony o zaprzestanie publikacji w pismach kobiecych) mozna obdarowac tytulem profesora to o czym tu gadac! Ci ludzie rzeczywiscie chca jedynie spoju. Do niczego wiecej zdolni juz nie sa jak tylko go trwania! Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Re: Polskie szkolnictwo odniosło sukces! sic!!! 05.06.05, 01:21 Jest na tyle dojrzałe,że zaczęło gnić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: Polskie szkolnictwo odniosło sukces! sic!!! 05.06.05, 10:41 zetp napisał: > "Tadeusz Szulc: - Środowisko akademickie jest na tyle dojrzałe, że problem > lustracji rozwiąże samodzielnie. We własnym zakresie zweryfikuje listę > Wildsteina i wszystkie inne listy. Przeszkadzanie mu w tym niepotrzebnie zburzy > spokój. Polskie szkolnictwo odniosło sukces właśnie dlatego, że daliśmy mu tak > szeroko rozumianą autonomię." - zept - chyba masz majaczenie poranne - jaki sukces odniosło polskie szkolnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
itakdalej.itakdalej Aktualne "sukcesy" polskiego szkolnictwa 05.06.05, 11:03 zetp napisał: > "Tadeusz Szulc: > Środowisko akademickie jest na tyle dojrzałe, że problem > lustracji rozwiąże samodzielnie. > Polskie szkolnictwo odniosło sukces właśnie dlatego, że daliśmy mu tak > szeroko rozumianą autonomię." Prawie każdy dzień dostarcza nowych informacji o "sukcesach" polskiego szkolnictwa wyższego i "dojrzałości" środowiska akademickiego. Stale aktualizowana lista w wątku: "LIST OTWARTY W SPRAWIE PATOLOGII W NAUCE !!! " (ostatni wpis o tym jak kolejny rektor złamał podpisany przez siebie regulamin żeby przyjąć dzieci VIP-ów). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=12951752 Odpowiedz Link Zgłoś
vigla jabłko zrodzone w sejmie jest zgniłe 05.06.05, 08:13 To jabłko zrodzone w sejmie jest zgniłe a chyba nawet zatrute. Jeść go nie należy. Lustracja jest potrzebna ale to tylko fragment zdrowej skórki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: Lustrowanie profesorów 05.06.05, 10:42 polskie szkolnictwo nastawione jest na promocję posłusznych a niszczenie niezależnie myślących, twórczych Odpowiedz Link Zgłoś
jacekkedzlodz Re: Lustrowanie profesorów 05.06.05, 12:04 Lustracja na uczelniach to czysty bezsens. Jeżeli już, to lustracji powinni podlegać wszyscy ci, którzy posiadają czynne prawo wyborcze w wyborach do władz uczelni. Co mi po tym, że rektorem czy dziekanem nie zostanie były agent, jezeli bedzie on wybrany głosami byłych agentów. Odpowiedz Link Zgłoś
vigla Re: Lustrowanie profesorów 05.06.05, 12:33 Przede wszystkim pracodawcy nie powinni byc wybierani przez pracownikow najemnych ! Uczelniami winni kierowac kanclerze - menedżerowie pochodzący z otwartych konkursow. Wtedy ta patologia, te skandale jakie towarzysza wyborom (jak w tym roku) by nie mialy miejsca. POnadto trzeba pamietac, że slużby akademickie dzialaly i dzialają do dnia dzisiejszego sprawniej niz sluzby specjalne więc lustracja tylko na okolicznośc wspołpracy z sb sprawy nie rozwiąze, chociaz jest konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Lustrowanie profesorów 05.06.05, 14:54 Czy wy w tej zasranej Pomrocznej wezmiecie sie wreszcie za prace, czy dalej bedziecie sie taplac w tych swoich gownach? Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: Lustrowanie profesorów!!!!! 06.06.05, 02:11 OCZYWISCIE JEST SPOLECZNIE SZKODLIWE I NIE DO PRZYJECIA BY TAKI JAKIS PROFESOR POWIEDZMY OBROBKI SKRAWANIEM ALBO JAKIS SPECJALISTA OD ENZYMOW MIAL LEWACKA PRZESZLOSC.JAKI ON BEDZIE MIAL WPLYW NA MLODZIEZ? JAKA JEST GWARANCJA CZYSTOSCI IDEOWEJ WYKLADOW NP. O PROSZKACH SCIERNYCH? WSZYSCY KTORZY UMOCZYLI PALCE W GOWNIE WSPOLPRACY Z JAKIMIKOLWIEK SLUZBAMI PRL POWINNI BYC PUBLICZNIE WYCHLOSTANI A NASTEPNIE SPALENI, ROWNIEZ PUBLICZNIE, NA STOSIE. W RAZIE DUZEJ LICZBY KANDYDATOW DO SPALENIA DOKONAC TEGO W ELEKTROWNIACH KONWENCJONALNYCH BY NIE MARNOWAC ENERGII I NIE ZANIECZYSZCZAC SRODOWISKA. KTO WIE MOZE DYMY I PYLY SA ZARAZLIWE!ELEKTROFILTRY POWINNY ZATRZYMAC SZKODLIWE ZWIAZKI. TAKIEGO POMYSLU NIE POWSTYDZILBY SIE NAWET ADOLF H. GRZEBANIE W G...PRZESZLOSCI NIE JEST DZIALALNOSCIA PRODUKCYJNA I PRZYNOSI WZROSTU GOSPODARCZEGO ALE PEWNIE NAUKOWIEC KTORY MIAL OGLOSIC TE PRAWDE ZOSTAL ZLUSTROWANY, WYCHLOSTANY I SPALONY!SZKODA. ALE JEST SWIADOMOSC CZYSTOSCI. Odpowiedz Link Zgłoś