Dodaj do ulubionych

KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH

IP: *.proxy.aol.com 21.07.02, 23:31
Jakie sa, bo ja ich nie widze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.uznam.net.pl / 192.168.5.* 22.07.02, 00:26
      nauczenie mlodziezy moralnosci i milosci do Boga
      • Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.ipt.aol.com 22.07.02, 11:24
        Moralnosci ? Chyba zartujesz, a wzajemne okradanie sie dzieci w szkolach i pod
        szkolami ? Milosc do abstrakcyjengo Boga ? A gdzie milosc do realnych ludzi w
        tym wszystkim, do realnego blizniego ?
      • Gość: kluba1 Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH/do mmm IP: *.we.client2.attbi.com 24.07.02, 01:06
        Gość portalu: mmm napisał(a):

> nauczenie mlodziezy moralnosci i milosci do Boga

Czy nauczyli by sie czegos innego pobierajac nauke w kosciele a nie w szkole ?
    • Gość: Balzer Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 00:29
      Ja tez. Szkoła powszechna nie jest miejscem do nauczania religii.
      • ptwo Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH 22.07.02, 00:57
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Ja tez. Szkoła powszechna nie jest miejscem do nauczania religii.
        A jaka szkoła jest miejscem? Moim zdaniem - żadna.
        • Gość: Balzer Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 01:15
          ptwo napisał:

> Gość portalu: Balzer napisał(a):
          >
          > > Ja tez. Szkoła powszechna nie jest miejscem do nauczania religii.
          > A jaka szkoła jest miejscem? Moim zdaniem - żadna.

No własnie to miałem na mysli :-)
    • jaceq Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH 22.07.02, 00:36
      Już to kiedyś wałkowaliśmy. Korzyści są żadne. Wszyscy raczej wzdychali za "przykościelną" nauką religii,
      której państwo mogłoby nawet pomóc w miarę możliwości. Ale raczej był consensus w sprawie
      wyprowadzenia nauki religii z murów neutralnej światopoglądowo (co nie oznacza: antyreligijnej) szkoły.
      • Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.ipt.aol.com 22.07.02, 11:30
        Moze walkowaliscie, ale mnie wtedy jeszcze nie bylo na forum.
        Nie wiem czy byl poruszany problem niezbednosci robienia co jakis czas czegos w
        rodzaju bilansu plusow i minusow tej nauki, ktora w sumie sporo kosztuje
        podatnikow i nie zawsze jest przez nich chciana. Mysle, ze w tej sprawie
        powinno sie organizowac co jakis czas referendum. Pomijanie woli ludzi przy
        decydowaniu o tak prywatnej rzeczy jaka jest religia, jest niedopuszczalne w
        demokratycznym panstwie.
    • Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.vic.bigpond.net.au 22.07.02, 13:39
      Gość portalu: Astrid napisał(a):
      > Jakie sa, bo ja ich nie widze ?
      K: Praca dla katechetow. Przy prawie 20% bezrobociu, to calkiem
      powazny argument... ;)
      • Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 13:45
        Myslisz, ze podatnicy wybraliby takie rozwiazanie zamiast zasilkow dla
        bezrobotnych dla nich gdyby mieli cos do powiedzenia ?
        • Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.vic.bigpond.net.au 22.07.02, 13:49
          > Myslisz, ze podatnicy wybraliby takie rozwiazanie zamiast zasilkow dla
          > bezrobotnych dla nich gdyby mieli cos do powiedzenia ?
          K: Od kiedy podatnicy maja cos do powiedzenia? W tzw. demokracji burzuazyjnej,
          zaprowadzanej ostatnio w Polsce, o polityce decyduja przeciez nie ci, ktorzy
          placa podatki, ale ci, ktorych stac na nieplacenie podatkow i przekupywanie
          wladzy... ;)
          Pozdrowka :)
          Kagan
          • Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 14:03
            Wyczytalem wczoraj wywiad z jakims madrym biskupem w Internecie. Jak go znowu
            znajde, podam link ale moze sam znajdziesz. Wpisalem w googlu rydzyk i wyszla
            cala masa adresow, oprocz tych radiomaryjnych. Biskup przestrzega madrze przed
            slepa wiara kleru w swoja wladze. Mowi tu o rewolucji francuskiej konkretnie.
            Znany jest fakt, ze przed sama rewolucja Francuzi byli prawie w 100%
            praktykujacymi katolikami, co nie przeszkodzilo im w dwa dni po przyjeciu
            komunii podrzynac gardla ksiezom.Wzrost popularlosci partii RACJA w Polsce
            powinien byc tez swego rodzaju ostrzezeniem.

Pozdr
            • Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.tlsa.pl 22.07.02, 14:31

> Wyczytalem wczoraj wywiad z jakims madrym biskupem w Internecie.
              K: Doprawdy ? Ja tez znam paru madrych biskupow.
              Jak go znowu znajde, podam link ale moze sam znajdziesz.
              K: Dzieki

Wpisalem w googlu rydzyk i wyszla cala masa adresow, oprocz tych
              radiomaryjnych. Biskup przestrzega madrze przed slepa wiara kleru w swoja
              wladze. Mowi tu o rewolucji francuskiej konkretnie.
              > Znany jest fakt, ze przed sama rewolucja Francuzi byli prawie w 100%
              > praktykujacymi katolikami, co nie przeszkodzilo im w dwa dni po przyjeciu
              > komunii podrzynac gardla ksiezom.Wzrost popularlosci partii RACJA w Polsce
              > powinien byc tez swego rodzaju ostrzezeniem.
              K: Ja zawszet o tym pisalem. Ostatnio nawet u siebie robie przymiarki do
              stworzenia podobnej partii. Co kolega na to ?
              >
              > Pozdr
              • Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 14:36
                Nie znam z bliska jej dzialalnosci. Jezeli sklada sie z porzadnych ludzi to
                chyba warto i najwyzszy czas na to.
                • Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.tlsa.pl 22.07.02, 14:38

> Nie znam z bliska jej dzialalnosci. Jezeli sklada sie z porzadnych ludzi to
                  > chyba warto i najwyzszy czas na to.
                  K: Bede potrzebowal takich jak Ty. Wydaje mi sie , ze jestesmy mocnymi ludzmi i
                  wiele mozemy zrobic w tym swiecie. Moze Ty cos zalozysz ?
                  • Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 15:16
                    Mysle, mysle o tym .Widzialbym raczej laicka partie,wylaczajaca kler z
                    jakichkolwiek wplywow na wladze, popierajaca gospodarke rynkowa i inicjatywe
                    ludzka, przewrocenie programow szkolnych wg wzorcow najbogatszych panstw
                    europejskich, wszechstronna pomoc w rozwoju inicjatywy ludzkiej, NATO, UE
                    oczywiscie, czasowe wzmocnienie systemu policyjnego dla wytepienia zlodziejstwa
                    w spoleczenstwie (calym, nie tylko u gory), wywlaszczenie kleru z zabranego
                    nieslusznie majatku spolecznego, jak wszystkich innych dygnitarzy.,
                    opodatkowanie kleru na rowni z innymi, likwidacja bankrutow gospodarczych i
                    pomc merytoryczna dla nich. Postawowy cel to wiec nie walka z klerem ale
                    dobrobyt i praworzadnosc.
                    • Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.vic.bigpond.net.au 22.07.02, 17:15

> Mysle, mysle o tym .Widzialbym raczej laicka partie,wylaczajaca kler z
                      > jakichkolwiek wplywow na wladze, popierajaca gospodarke rynkowa i inicjatywe
                      > ludzka, przewrocenie programow szkolnych wg wzorcow najbogatszych panstw
                      > europejskich, wszechstronna pomoc w rozwoju inicjatywy ludzkiej, NATO, UE
                      > oczywiscie, czasowe wzmocnienie systemu policyjnego dla wytepienia
                      zlodziejstwa
                      > w spoleczenstwie (calym, nie tylko u gory), wywlaszczenie kleru z zabranego
                      > nieslusznie majatku spolecznego, jak wszystkich innych dygnitarzy.,
                      > opodatkowanie kleru na rowni z innymi, likwidacja bankrutow gospodarczych i
                      > pomc merytoryczna dla nich. Postawowy cel to wiec nie walka z klerem ale
                      > dobrobyt i praworzadnosc.
                      K: Niemniej dobrobyt kleru budowany jest na biedzie narodu i braku
                      praworzadnosci...
                      Pozdr.
                      • Gość: Kraken Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 18:08
                        Zeby to tylko w szkolach-ale to kurewstwo wpakowalo sie juz do przedszkoli!!!
                      • Gość: Astrid do, Krakena IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 23:37
                        Czy ja wspomnialem o dobrobycie kleru ? Wg mnie, wg tego co mi wmawiano w
                        czasach kiedy uwazalem sie za katolika, kler to sludzy bozy. Powinni zyc w
                        przyzwoitych warunkach ale nie w dobrobycie. W dobrobycie powinno zyc
                        spoleczenstwo, ktoremu sluzy kler i na ktorego koszt zyje.
                        • Gość: Kraken Re: do, Krakena IP: *.proxy.aol.com 23.07.02, 00:04

> Czy ja wspomnialem o dobrobycie kleru ? Wg mnie, wg tego co mi wmawiano w
                          > czasach kiedy uwazalem sie za katolika, kler to sludzy bozy. Powinni zyc w
                          > przyzwoitych warunkach ale nie w dobrobycie. W dobrobycie powinno zyc
                          > spoleczenstwo, ktoremu sluzy kler i na ktorego koszt zyje.

-Kr. chyba pomyliles osoby-ja nie pisalem o dobrobycie klechow.lecz o
                          wprowadzeniu religii juz do przedszkoli(wiadomo,ze najlatwiej zindokrynowac
                          nieswiadomych szczyli)
                          A co do dobrobytu kleru-niech on bedzie najlepiej wypadkowa(ta od wektorow a
                          nie od wypadku) dobrobytu spoleczenstwa-wtedy jest OK>ale mowic to do Polakow -
                          to walka z wiatrakami!!
                          • Gość: Ania Re: do, Krakena IP: *.upc.chello.be 23.07.02, 00:06
                            Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Gość portalu: Astrid napisał(a):
                            >
                            > > Czy ja wspomnialem o dobrobycie kleru ? Wg mnie, wg tego co mi wmawiano w
                            > > czasach kiedy uwazalem sie za katolika, kler to sludzy bozy. Powinni zyc w
                            >
                            > > przyzwoitych warunkach ale nie w dobrobycie. W dobrobycie powinno zyc
                            > > spoleczenstwo, ktoremu sluzy kler i na ktorego koszt zyje.
                            >
                            >
                            > -Kr. chyba pomyliles osoby-ja nie pisalem o dobrobycie klechow.lecz o
                            > wprowadzeniu religii juz do przedszkoli(wiadomo,ze najlatwiej zindokrynowac
                            > nieswiadomych szczyli)
                            > A co do dobrobytu kleru-niech on bedzie najlepiej wypadkowa(ta od wektorow
                            a
                            > nie od wypadku) dobrobytu spoleczenstwa-wtedy jest OK>ale mowic to do Polako
                            > w -
                            > to walka z wiatrakami!!

Gdzie byles tyle czasu na urlopie?
                            Pozdrawiam.
    • ptwo Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH 24.07.02, 01:02
      Prawdę mówiąc, to nie widzę korzyści z nauki w szkole w ogóle, nie tylko
      religii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka