Gość: Astrid IP: *.proxy.aol.com 21.07.02, 23:31 Jakie sa, bo ja ich nie widze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmm Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.uznam.net.pl / 192.168.5.* 22.07.02, 00:26 nauczenie mlodziezy moralnosci i milosci do Boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.ipt.aol.com 22.07.02, 11:24 Moralnosci ? Chyba zartujesz, a wzajemne okradanie sie dzieci w szkolach i pod szkolami ? Milosc do abstrakcyjengo Boga ? A gdzie milosc do realnych ludzi w tym wszystkim, do realnego blizniego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH/do mmm IP: *.we.client2.attbi.com 24.07.02, 01:06 Gość portalu: mmm napisał(a): > nauczenie mlodziezy moralnosci i milosci do Boga Czy nauczyli by sie czegos innego pobierajac nauke w kosciele a nie w szkole ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balzer Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 00:29 Ja tez. Szkoła powszechna nie jest miejscem do nauczania religii. Odpowiedz Link Zgłoś
ptwo Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH 22.07.02, 00:57 Gość portalu: Balzer napisał(a): > Ja tez. Szkoła powszechna nie jest miejscem do nauczania religii. A jaka szkoła jest miejscem? Moim zdaniem - żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balzer Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 01:15 ptwo napisał: > Gość portalu: Balzer napisał(a): > > > Ja tez. Szkoła powszechna nie jest miejscem do nauczania religii. > A jaka szkoła jest miejscem? Moim zdaniem - żadna. No własnie to miałem na mysli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH 22.07.02, 00:36 Już to kiedyś wałkowaliśmy. Korzyści są żadne. Wszyscy raczej wzdychali za "przykościelną" nauką religii, której państwo mogłoby nawet pomóc w miarę możliwości. Ale raczej był consensus w sprawie wyprowadzenia nauki religii z murów neutralnej światopoglądowo (co nie oznacza: antyreligijnej) szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.ipt.aol.com 22.07.02, 11:30 Moze walkowaliscie, ale mnie wtedy jeszcze nie bylo na forum. Nie wiem czy byl poruszany problem niezbednosci robienia co jakis czas czegos w rodzaju bilansu plusow i minusow tej nauki, ktora w sumie sporo kosztuje podatnikow i nie zawsze jest przez nich chciana. Mysle, ze w tej sprawie powinno sie organizowac co jakis czas referendum. Pomijanie woli ludzi przy decydowaniu o tak prywatnej rzeczy jaka jest religia, jest niedopuszczalne w demokratycznym panstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.vic.bigpond.net.au 22.07.02, 13:39 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Jakie sa, bo ja ich nie widze ? K: Praca dla katechetow. Przy prawie 20% bezrobociu, to calkiem powazny argument... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 13:45 Myslisz, ze podatnicy wybraliby takie rozwiazanie zamiast zasilkow dla bezrobotnych dla nich gdyby mieli cos do powiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.vic.bigpond.net.au 22.07.02, 13:49 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Myslisz, ze podatnicy wybraliby takie rozwiazanie zamiast zasilkow dla > bezrobotnych dla nich gdyby mieli cos do powiedzenia ? K: Od kiedy podatnicy maja cos do powiedzenia? W tzw. demokracji burzuazyjnej, zaprowadzanej ostatnio w Polsce, o polityce decyduja przeciez nie ci, ktorzy placa podatki, ale ci, ktorych stac na nieplacenie podatkow i przekupywanie wladzy... ;) Pozdrowka :) Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 14:03 Wyczytalem wczoraj wywiad z jakims madrym biskupem w Internecie. Jak go znowu znajde, podam link ale moze sam znajdziesz. Wpisalem w googlu rydzyk i wyszla cala masa adresow, oprocz tych radiomaryjnych. Biskup przestrzega madrze przed slepa wiara kleru w swoja wladze. Mowi tu o rewolucji francuskiej konkretnie. Znany jest fakt, ze przed sama rewolucja Francuzi byli prawie w 100% praktykujacymi katolikami, co nie przeszkodzilo im w dwa dni po przyjeciu komunii podrzynac gardla ksiezom.Wzrost popularlosci partii RACJA w Polsce powinien byc tez swego rodzaju ostrzezeniem. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.tlsa.pl 22.07.02, 14:31 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Wyczytalem wczoraj wywiad z jakims madrym biskupem w Internecie. K: Doprawdy ? Ja tez znam paru madrych biskupow. Jak go znowu znajde, podam link ale moze sam znajdziesz. K: Dzieki Wpisalem w googlu rydzyk i wyszla cala masa adresow, oprocz tych radiomaryjnych. Biskup przestrzega madrze przed slepa wiara kleru w swoja wladze. Mowi tu o rewolucji francuskiej konkretnie. > Znany jest fakt, ze przed sama rewolucja Francuzi byli prawie w 100% > praktykujacymi katolikami, co nie przeszkodzilo im w dwa dni po przyjeciu > komunii podrzynac gardla ksiezom.Wzrost popularlosci partii RACJA w Polsce > powinien byc tez swego rodzaju ostrzezeniem. K: Ja zawszet o tym pisalem. Ostatnio nawet u siebie robie przymiarki do stworzenia podobnej partii. Co kolega na to ? > > Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 14:36 Nie znam z bliska jej dzialalnosci. Jezeli sklada sie z porzadnych ludzi to chyba warto i najwyzszy czas na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.tlsa.pl 22.07.02, 14:38 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Nie znam z bliska jej dzialalnosci. Jezeli sklada sie z porzadnych ludzi to > chyba warto i najwyzszy czas na to. K: Bede potrzebowal takich jak Ty. Wydaje mi sie , ze jestesmy mocnymi ludzmi i wiele mozemy zrobic w tym swiecie. Moze Ty cos zalozysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 15:16 Mysle, mysle o tym .Widzialbym raczej laicka partie,wylaczajaca kler z jakichkolwiek wplywow na wladze, popierajaca gospodarke rynkowa i inicjatywe ludzka, przewrocenie programow szkolnych wg wzorcow najbogatszych panstw europejskich, wszechstronna pomoc w rozwoju inicjatywy ludzkiej, NATO, UE oczywiscie, czasowe wzmocnienie systemu policyjnego dla wytepienia zlodziejstwa w spoleczenstwie (calym, nie tylko u gory), wywlaszczenie kleru z zabranego nieslusznie majatku spolecznego, jak wszystkich innych dygnitarzy., opodatkowanie kleru na rowni z innymi, likwidacja bankrutow gospodarczych i pomc merytoryczna dla nich. Postawowy cel to wiec nie walka z klerem ale dobrobyt i praworzadnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.vic.bigpond.net.au 22.07.02, 17:15 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Mysle, mysle o tym .Widzialbym raczej laicka partie,wylaczajaca kler z > jakichkolwiek wplywow na wladze, popierajaca gospodarke rynkowa i inicjatywe > ludzka, przewrocenie programow szkolnych wg wzorcow najbogatszych panstw > europejskich, wszechstronna pomoc w rozwoju inicjatywy ludzkiej, NATO, UE > oczywiscie, czasowe wzmocnienie systemu policyjnego dla wytepienia zlodziejstwa > w spoleczenstwie (calym, nie tylko u gory), wywlaszczenie kleru z zabranego > nieslusznie majatku spolecznego, jak wszystkich innych dygnitarzy., > opodatkowanie kleru na rowni z innymi, likwidacja bankrutow gospodarczych i > pomc merytoryczna dla nich. Postawowy cel to wiec nie walka z klerem ale > dobrobyt i praworzadnosc. K: Niemniej dobrobyt kleru budowany jest na biedzie narodu i braku praworzadnosci... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 18:08 Zeby to tylko w szkolach-ale to kurewstwo wpakowalo sie juz do przedszkoli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astrid do, Krakena IP: *.proxy.aol.com 22.07.02, 23:37 Czy ja wspomnialem o dobrobycie kleru ? Wg mnie, wg tego co mi wmawiano w czasach kiedy uwazalem sie za katolika, kler to sludzy bozy. Powinni zyc w przyzwoitych warunkach ale nie w dobrobycie. W dobrobycie powinno zyc spoleczenstwo, ktoremu sluzy kler i na ktorego koszt zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraken Re: do, Krakena IP: *.proxy.aol.com 23.07.02, 00:04 Gość portalu: Astrid napisał(a): > Czy ja wspomnialem o dobrobycie kleru ? Wg mnie, wg tego co mi wmawiano w > czasach kiedy uwazalem sie za katolika, kler to sludzy bozy. Powinni zyc w > przyzwoitych warunkach ale nie w dobrobycie. W dobrobycie powinno zyc > spoleczenstwo, ktoremu sluzy kler i na ktorego koszt zyje. -Kr. chyba pomyliles osoby-ja nie pisalem o dobrobycie klechow.lecz o wprowadzeniu religii juz do przedszkoli(wiadomo,ze najlatwiej zindokrynowac nieswiadomych szczyli) A co do dobrobytu kleru-niech on bedzie najlepiej wypadkowa(ta od wektorow a nie od wypadku) dobrobytu spoleczenstwa-wtedy jest OK>ale mowic to do Polakow - to walka z wiatrakami!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: do, Krakena IP: *.upc.chello.be 23.07.02, 00:06 Gość portalu: Kraken napisał(a): > Gość portalu: Astrid napisał(a): > > > Czy ja wspomnialem o dobrobycie kleru ? Wg mnie, wg tego co mi wmawiano w > > czasach kiedy uwazalem sie za katolika, kler to sludzy bozy. Powinni zyc w > > > przyzwoitych warunkach ale nie w dobrobycie. W dobrobycie powinno zyc > > spoleczenstwo, ktoremu sluzy kler i na ktorego koszt zyje. > > > -Kr. chyba pomyliles osoby-ja nie pisalem o dobrobycie klechow.lecz o > wprowadzeniu religii juz do przedszkoli(wiadomo,ze najlatwiej zindokrynowac > nieswiadomych szczyli) > A co do dobrobytu kleru-niech on bedzie najlepiej wypadkowa(ta od wektorow a > nie od wypadku) dobrobytu spoleczenstwa-wtedy jest OK>ale mowic to do Polako > w - > to walka z wiatrakami!! Gdzie byles tyle czasu na urlopie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ptwo Re: KORZYSCI Z NAUKI RELIGII W SZKOLACH 24.07.02, 01:02 Prawdę mówiąc, to nie widzę korzyści z nauki w szkole w ogóle, nie tylko religii. Odpowiedz Link Zgłoś