Dodaj do ulubionych

"Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego"

23.06.05, 22:51
Tak powiedział Giertych w "Debacie" do Frasyniuka, a Frasyniuk nic na to!
Kurna, co tu jest grane?
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:00
      iza.bella.iza napisała:

> Tak powiedział Giertych w "Debacie" do Frasyniuka, a Frasyniuk nic na to!
      > Kurna, co tu jest grane?

Po porannym występie Frasyniuka odpuściłam sobie Debatę z jego udziałem,
      zwłaszcza, że towarzyszyła mu Paradowska a to mieszanka wybuchowa.

Było coś fajnego?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2782785.html
      • polonus9 czy trutnie juz rzadza IPN ? 23.06.05, 23:12
      • iza.bella.iza Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:20
        Postaram się opisać wymianę zdań między Frasyniukiem a Giertychem.
        Giertych:
        Dlaczego pan nie wystąpił do IPN o status pokrzywdzonego?
        Frasyniuk:
        Bo nie chcę się znaleźć w torzystwie takich osób, jak pański ojciec.
        Giertych:
        Nie, pan nie wystąpił o status pokrzywdzonego, bo pan wie, że pan go nie
        dostanie.
        I o ile wcześniej Frasyniuk był bardzo wymowny i dziarsko parował Giertycha, to
        po tym dictum zamilkł.

Dodam jeszcze ciekawostkę z wczorajszego występu Frasyniuka w TVN24.
        Mianowicie, przewodniczący PD tak się zapędził w obronie Belki, że palną mniej -
        więcej tak: "ja też jak wychodziłem z więzienia coś tam podpisałem".

No i jak to wszystko wygląda w zestawieniu z wczorajszymi i dzisiejszymi
        antylustracyjnymi histeriami GW oraz niedawną propozycją Bochniarzowej
        stworzenia urzędu "rzecznika pomówionych o współpracę"?
        • michal00 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:23
          a co mial powiedziec - ze dostanie? Wtedy Giertych zazadalby wystapienia o ten
          status.
        • jak.babcie.kocham Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:27
          Pewnie protokół odbioru rzeczy osobistych, albo temu podobne bzdury.
          Nie macie ciekawszych tematów do fantazjowania?
        • kataryna.kataryna Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:28
          iza.bella.iza napisała:

> Postaram się opisać wymianę zdań między Frasyniukiem a Giertychem.
          > Giertych:
          > Dlaczego pan nie wystąpił do IPN o status pokrzywdzonego?
          > Frasyniuk:
          > Bo nie chcę się znaleźć w torzystwie takich osób, jak pański ojciec.

I Henryki Bochniarz :)))

> Giertych:
          > Nie, pan nie wystąpił o status pokrzywdzonego, bo pan wie, że pan go nie
          > dostanie.
          > I o ile wcześniej Frasyniuk był bardzo wymowny i dziarsko parował Giertycha,
          to
          >
          > po tym dictum zamilkł.
          >
          > Dodam jeszcze ciekawostkę z wczorajszego występu Frasyniuka w TVN24.
          > Mianowicie, przewodniczący PD tak się zapędził w obronie Belki, że palną
          mniej
          > -
          > więcej tak: "ja też jak wychodziłem z więzienia coś tam podpisałem".
          >
          > No i jak to wszystko wygląda w zestawieniu z wczorajszymi i dzisiejszymi
          > antylustracyjnymi histeriami GW oraz niedawną propozycją Bochniarzowej
          > stworzenia urzędu "rzecznika pomówionych o współpracę"?

Histeria jest, to prawda. Dzisiaj mi mowę odebrało co ten Frasyniuk wygaduje w
          TOK-u. Facet jest na skraju załamania nerwowego. A Belka i tak ma go gdzieś i z
          PeDe już skończył, tylko biedny Frasyniuk tego jeszcze nie zauważył. A Belka
          chodzi i opowiada dziennikarzom, że nie wie co się dzieje w PeDe, że pedecka
          kandydatka na prezię jest "drugiego wyboru". Normalnie rogi własnej partii
          przyprawia.
          • strajker jak to jest? 23.06.05, 23:31
            kpiny se robi; jak to jest, że komuniści bez przerwy z nich kpią (to samo Jurek
            mówił w poniedziałek co o Wałęsie mówili), a oni będą jeszcze gorliwiej
            wzmacniać lewą nogę- jak to jest?
          • dr.kidler Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:32
            kataryna.kataryna napisała:

(...)
            > PeDe już skończył, tylko biedny Frasyniuk tego jeszcze nie zauważył. A Belka
            > chodzi i opowiada dziennikarzom, że nie wie co się dzieje w PeDe, że pedecka
            > kandydatka na prezię jest "drugiego wyboru".

O! kataryna.kataryna juz nie twierdzi ze Belka jest klamczuch?
            - La donna e mobole ....
          • iza.bella.iza Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:59

>
            > Histeria jest, to prawda. Dzisiaj mi mowę odebrało co ten Frasyniuk wygaduje
            > w TOK-u. Facet jest na skraju załamania nerwowego. A Belka i tak ma go gdzieś
            > i z PeDe już skończył, tylko biedny Frasyniuk tego jeszcze nie zauważył. A
            > Belka chodzi i opowiada dziennikarzom, że nie wie co się dzieje w PeDe, że
            > pedecka kandydatka na prezię jest "drugiego wyboru". Normalnie rogi własnej
            > partii przyprawia.
            >

No, właśnie. Ich Troje - Belka, Kwach i Hausner wykorzystali niedobitki UW pod
            wodzą Frasyniuka do własnej gry, ale pomysł nie wypalił. Trio wypina się na
            Władka i jego internetową partyjkę, a ten nadal jest lojalny i gotów poświęcić
            resztki własnych zasług dla nich. Czemu? Czyżby prawdą było to, co jest
            napisane w tym poscie:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25602696&a=25604383
            ?????
            • michal00 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 00:08
              Ludzie z kregu SW Morawieckiego mowili czasem o Frasyniuku rozne brzydkie
              rzeczy, bo panowie F. i M. byli ze soba skonfliktowani, Frasyniuk popieral OS
              itd. Nikt jednak nie przedstawil cienia dowodu na to, ze F. byl konfidentem.
              • iza.bella.iza Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 00:11
                michal00 napisał:

> Ludzie z kregu SW Morawieckiego mowili czasem o Frasyniuku rozne brzydkie
                > rzeczy, bo panowie F. i M. byli ze soba skonfliktowani, Frasyniuk popieral OS
                > itd. Nikt jednak nie przedstawil cienia dowodu na to, ze F. byl konfidentem.

Mam nadzieję, że znajdą się dowody wprost przeciwne. Mnie wcale nie zależy, aby
                legendy Solidarności kazały się świniami. Jednak Frasyniuk robi wszystko, żeby
                mieć na jego teamat takie podejrzenia.
                Przykre to wszystko jak cholera:(
                • jak.babcie.kocham Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 00:15
                  iza.bella.iza napisała:

> michal00 napisał:
                  >
                  > > Ludzie z kregu SW Morawieckiego mowili czasem o Frasyniuku rozne brzydkie
                  >
                  > > rzeczy, bo panowie F. i M. byli ze soba skonfliktowani, Frasyniuk popiera
                  > l OS
                  > > itd. Nikt jednak nie przedstawil cienia dowodu na to, ze F. byl konfident
                  > em.
                  >
                  > Mam nadzieję, że znajdą się dowody wprost przeciwne. Mnie wcale nie zależy, aby
                  >
                  > legendy Solidarności kazały się świniami. Jednak Frasyniuk robi wszystko, żeby
                  > mieć na jego teamat takie podejrzenia.
                  > Przykre to wszystko jak cholera:(

przykre są twoje insynuacje, niepodparte żadnymi dowodami. po co się w tym
                  babrać, zostawmy to historykom.
                  • iza.bella.iza Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 00:23
                    jak.babcie.kocham napisała:

> przykre są twoje insynuacje, niepodparte żadnymi dowodami. po co się w tym
                    > babrać, zostawmy to historykom.

Co chwila ktoś (np. Olejnik, Oleksy, Michnik, itd.) mi radzi, abym nie
                    zajmowała się tym czy tamtym, tylko poczekała na "orzeczenie" specjalistów.
                    Może ty i tobie podobni bez opinii namszczonego autorytetu nie możecie
                    samodzielnie oceniać spostrzeganych faktów, wiązać ich ze sobą, wyciągać
                    wniosków i stawiać pytań. Ja potrafię samodzielnie myśleć i to, co myślę mam
                    czasem ochotę głośno powiedzieć. A to, że ty nazwiesz to insynuacją mnie ani
                    grzeje, ani ziębi.
    • dr.kidler Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:02
      > Kurna, co tu jest grane?

A co - mial mu przypie..C?
      • t-800 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:04
        dr.kidler napisał:

> A co - mial mu przypie..C?

Tia, najlepiej z bańki! ;-)
        • dr.kidler Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:35
          t-800 napisał:

> dr.kidler napisał:
          >
          > > A co - mial mu przypie..C?
          >
          > Tia, najlepiej z bańki! ;-)

Nie lepiej z buta?
          • petrokles Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 02:44
            PDraści i ich metody dyskuru politycznego...
    • hrabia.m.c Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:03
      jak to co?
      frasunikowi sb teczke załozylo to i nie moze byc pokrzywdzony.
      stary giertych nie kontaktowal się z pionkami esbeckimi,on na smą gore(jaruzelowi)
      donosil to i pkrzywdzony jest:-))))))))
    • strajker Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:05
      "Nie ma teczki" Frasyniuka; być może to jest odpowiedź na pytanie dlaczego
      Frasyniuk wpada w furię gdy na jaw wychodzą kłamstwa Belki, gdy ktoś coś mówi
      na Kulczyka- dlaczego unia wolności do diaska broni agentów!!!??? nie chce
      dekomunizacji, nie chce lustracji- być może to jest odpowiedź!!!
      • pies_na_czarnych Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:07
        strajker napisał:

> "Nie ma teczki" Frasyniuka;

Czyli pokrzywdzony, a tak sie staral:))
      • kataryna.kataryna Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:14
        strajker napisał:

> "Nie ma teczki" Frasyniuka; być może to jest odpowiedź na pytanie dlaczego
        > Frasyniuk wpada w furię gdy na jaw wychodzą kłamstwa Belki, gdy ktoś coś mówi
        > na Kulczyka- dlaczego unia wolności do diaska broni agentów!!!??? nie chce
        > dekomunizacji, nie chce lustracji- być może to jest odpowiedź!!!

Giertych może sobie mówić ale to żaden dowód. Nic nie wie o teczce Frasyniuka,
        za to jest z nim w stanie wojny. Nie można mu wierzyć.
        • hrabia.m.c Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:16

> strajker napisał:
          >
          > > "Nie ma teczki" Frasyniuka; być może to jest odpowiedź na pytanie dlaczeg
          > o
          > > Frasyniuk wpada w furię gdy na jaw wychodzą kłamstwa Belki, gdy ktoś coś
          > mówi
          > > na Kulczyka- dlaczego unia wolności do diaska broni agentów!!!??? nie chc
          > e
          > > dekomunizacji, nie chce lustracji- być może to jest odpowiedź!!!
          >
          >
          >
          > Giertych może sobie mówić ale to żaden dowód. Nic nie wie o teczce Frasyniuka,
          > za to jest z nim w stanie wojny. Nie można mu wierzyć.
          >
          >
          >
          No,no.
          kat Frasyniuka broni,ale sie porabalo, z tymi teczkami:)))0
        • strajker Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:19
          ale ja Giertychowi wierzę, nie wierzę- to nie ma znaczenia- gdyby to on i jego
          tatuś układali się z czerwonymi przy okrągłym stole to byłoby jeszcze gorzej
          pewnie; chodzi mi o to, że Frasyniuk który wychodzi na swoją trybunkę
          i wrzeszczy na wszystkich bo jest pewne, że Belka kłamie, wszyscy są podli
          tylko Belka czy Kiszczak to ludzie honoru... no to o czym w ogóle...

nie no- to jest jakiś absurd
          • iza.bella.iza Kasiu:) 23.06.05, 23:47
            Z dawaniem wiary Giertychowi trzeba być ostrożnym jak przy karmieniu smoka:) Ja
            to wiem. Jednak brak reakcji Frasynika na giertychowe insynuacje, w momencie
            kiedy gdzie indziej gada na temat lustracji i podłości lustratorów jak najęty
            po prostu mnie zastanawia.
        • polonus9 do koryta na teczkach - program wyborczy trutniow 23.06.05, 23:21
        • dr.kidler Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:37

> strajker napisał:
          >
          > > "Nie ma teczki" Frasyniuka; być może to jest odpowiedź na pytanie dlaczeg
          > o
          > > Frasyniuk wpada w furię gdy na jaw wychodzą kłamstwa Belki, gdy ktoś coś
          > mówi
          > > na Kulczyka- dlaczego unia wolności do diaska broni agentów!!!???

UW nie broni agentow i prawdziwych wspolpracownikow.
          Np. Macieja Giertyhca nie broni.
          • jak.babcie.kocham Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:40
            dr.kidler napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
            >
            > > strajker napisał:
            > >
            > > > "Nie ma teczki" Frasyniuka; być może to jest odpowiedź na pytanie d
            > laczeg
            > > o
            > > > Frasyniuk wpada w furię gdy na jaw wychodzą kłamstwa Belki, gdy kto
            > ś coś
            > > mówi
            > > > na Kulczyka- dlaczego unia wolności do diaska broni agentów!!!???
            >
            > UW nie broni agentow i prawdziwych wspolpracownikow.
            > Np. Macieja Giertyhca nie broni.

Olechowski był założycielem UW, dobrze mi się wydaje?????
            Na kogo 18% Polaków głosowało w wyborach w 2000 roku?
            • iza.bella.iza Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:49

>
              > Olechowski był założycielem UW, dobrze mi się wydaje?????

Chyba źle ci się wydaje. Olechowski był założycielem PO.
            • dr.kidler Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:51
              (...)(

> Olechowski był założycielem UW, dobrze mi się wydaje?????
              > Na kogo 18% Polaków głosowało w wyborach w 2000 roku?

Nie mam pojecia.
              - Nie jestem kataryn.katatyn :-)
              ( zalozycielem Uw chyba nie byl, ani nawet UD bo ona powstala z fuzji kilku
              organizacji m.innymi z ROADU Frasynika, ktorego tak uwilebiaja Wszechpolacy ).
              • jak.babcie.kocham Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:54
                dr.kidler napisał:

> jak.babcie.kocham napisała:
                > (...)(
                >
                > > Olechowski był założycielem UW, dobrze mi się wydaje?????
                > > Na kogo 18% Polaków głosowało w wyborach w 2000 roku?
                >
                > Nie mam pojecia.
                > - Nie jestem kataryn.katatyn :-)
                > ( zalozycielem Uw chyba nie byl, ani nawet UD bo ona powstala z fuzji kilku
                > organizacji m.innymi z ROADU Frasynika, ktorego tak uwilebiaja Wszechpolacy ).

To było pytanie RETORYCZNE, dobrze wiem, że Olechowski zakładał z Tuskiem
                Platformę. Tym samym Tuskiem, który brzydzi się agentami, a fe!
    • pies_na_czarnych Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:06
      iza.bella.iza napisała:

A przeciez mogl zastrzelic.
    • michal00 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:12
      Frasyniuk chyba nie chcial sie klocic, bo chwile wczesniej mowil, ze go teczki
      nie interesuja. A na slowa Giertycha odpowiedzial, ze mu ten status
      niepotrzebny, bo siedzial w wiezieniu itp. Gdyby powiedzial ze dostanie, to
      Giertych zaraz zazadalby wystapienia o ten status i wtedy Frasyniuk wyszedlby
      na durnia, bo w razie odmowy Giertych zarzuci mu goloslowne twierdzenia i
      tchorzostwo, a w razie zgody da sie wpusci go w temat teczek. W tym przypadku
      szofer zachowal sie z refleksem godnym jego profesji.
      • ewa9823 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:16
        nikt normalny nie chciałby mieć statusu pokrzywdzonego.. gertych i jemu podobni
        udowodnili to dzisiaj
        • dr.kidler Swiadectwo swiadectwu nie rowne 23.06.05, 23:42
          ewa9823 napisała:

> nikt normalny nie chciałby mieć statusu pokrzywdzonego.. gertych i jemu
          podobni udowodnili to dzisiaj

Frasynik siedzial w wiezieniu wiec jest pokrzywdzony przez komunistow.
          Maciejowi Giertychowi swiadectwo krzywdy wydali urzednicy z IPN-u.

• michal00 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:17
        "a w razie zgody da sie wpuscic w temat teczek" - mialo byc
        • doomsday Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:30
          Caly Wroclaw od kilku lat wie ( szczegolnie srodowisko podziemnej solidarnosci
          i studenci z okresu stanu wojennego ) , ze Frasyniuk zostal zwerbowany jeszcze
          w wiezieniu . O tym sie otwarcie mowilo w miescie od wielu lat .
          Porzadni ludzie Frasyniukowi od jakiegos czasu nie podaja reki , i to
          niezaleznie czy sa polakami zydowskiego lub innego pochodzenia .
          • hrabia.m.c Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:50
            Frasyniuk -agent.
            Giertych - agent
            Kaczor- pedal
            Kataryna _lesba
            Kwach-agent
            Belka -agent
            Rokita- dziwny taki jakis
            Tusk- (s)lupowlaz
            Religa- kardiolog
            KORWA TYLKO TYMINSKI NA POZOSTAL
            • sawa.com Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 00:32
              Przecież to jest bez sensu takie gdybanie. Dziennikarze powinni zażądać dostępu
              do teczki Frasyniuka i poprostu napisać prawdę. Zresztą pan Władek nie będzie
              protestował ani niczego prostował.Po prostu zobaczymy eSBeckieJ roboty.
    • jak.babcie.kocham Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 23.06.05, 23:29
      Faktycznie. Fascynujące.
    • iza.bella.iza Ale masz radachę, co? 23.06.05, 23:42
      No, to poraduj się jeszcze więcej - sprzęt mi się zawiesił w czasie pisania
      postu i stąd ta "biała plama".

• jak.babcie.kocham Re: Ale masz radachę, co? 23.06.05, 23:52
        iza.bella.iza napisała:

> No, to poraduj się jeszcze więcej - sprzęt mi się zawiesił w czasie pisania
        > postu i stąd ta "biała plama".
        >

Ale mi się naprawdę bardzo podobał ten twój post. O wiele bardziej niż ten, w
        którym na podstawie braku reakcji, czy niedostatecznej reakcji Frasyniuka na
        głupawe insynuacje Giertycha insynuujesz, że F. może mieć coś za uszami.
        • iza.bella.iza Re: Ale masz radachę, co? 24.06.05, 00:01

> Ale mi się naprawdę bardzo podobał ten twój post.

Przynajmniej nie miałaś kłoptów ze zrozumieniem jego treści:)
          • jak.babcie.kocham Re: Ale masz radachę, co? 24.06.05, 00:12
            iza.bella.iza napisała:

> jak.babcie.kocham napisała:
            >
            > > Ale mi się naprawdę bardzo podobał ten twój post.
            >
            > Przynajmniej nie miałaś kłoptów ze zrozumieniem jego treści:)

Alez ja na ogół doskonale rozumiem treść twoich wypracowań. Mam tylko coraz
            większy problem ze zrozumieniem intencji. W co ty grasz?
            • iza.bella.iza z tobą gram w oczko;) n/t 24.06.05, 00:24
      • iza.bella.iza Giwi:) Posprzątałaś:) 24.06.05, 00:37
        Dzięki.
        Ale teraz mój dialog z wnusią wygląda idiotycznie:)))
    • basia.basia Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 01:11
      Obawiam się, że Giertych ma rację:(

Wrocławski historyk, Wojciech Sawicki (obecnie pracownik Instytutu Historii
      Uniwersytetu Wrocławskiego oraz wrocławskiego IPN) napisał w 1996 roku
      pracę magisterską pt. "Regionalny Komitet Strajkowy NSZZ "Solidarność XII 1981
      VI 1982". Dwa rozdziały z tej pracy wydrukowały krakowskie Arcana w 1998 roku:

Nr 19 - "OKO - walka o władzę w podziemnej "Solidarności" 1982 (OKO czyli
      Ogólopolski Komitet Oporu)

Nr 23 - "Wokół konfliktu Morawiecki - Frasyniuk w pierwszej połowie 1982 roku"

Po lekturze tych fragmentów oraz obserwacji zachowania Frasyniuka w ostatnich
      miesiącach składanie przez Frasyniuka wniosku o przyznanie statusu
      pokrzywdzonego byłby samobójstwem. Przykro to mówić ale szarpanina tego
      człowieka świadczy o nieczystym sumieniu:(

Od czasu napisania tej pracy magisterskiej minęło kilka dobrych lat a teraz inny
      historyk z IPN, Grzegorz Majchrzak jest w trakcie pisania pracy doktorskiej
      o pierwszej "Solidarności". Bliska jest chwila kiedy dowiemy się prawdy.
      Będzie gorzka ale będzie to prawda a nie "tyz prowda" czy "g..no prowda":(
      • lisekrudy Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 01:19
        basia.basia napisała:

> Wrocławski historyk, Wojciech Sawicki (obecnie pracownik Instytutu Historii
        > Uniwersytetu Wrocławskiego oraz wrocławskiego IPN)

O ile wiem, Sawicki pracuje (pracowal?) u Nizienskiego, a nie w IPN.
        • basia.basia Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 01:40
          lisekrudy napisał:

> basia.basia napisała:
          >
          > > Wrocławski historyk, Wojciech Sawicki (obecnie pracownik Instytutu Histor
          > ii
          > > Uniwersytetu Wrocławskiego oraz wrocławskiego IPN)
          >
          > O ile wiem, Sawicki pracuje (pracowal?) u Nizienskiego, a nie w IPN.

Pewnie pobłądziłam:(
          Przeczytałam recenzję pewnej książki na którą poluję a recenzentka (Ewa
          Matkowska) napisała, że książka powstała pod redakcją Wojciecha Wrzesińskiego
          (obecnie szef Instytutu Histroycznego UWr) "w kręgu wrocławskich historyków,
          związanych z IPN-em i Instytutem Historii UWr. Archiwalia zebrali i opracowali
          Tomasz Balbus, Łukasz Kamiński, Wojciech Sawicki i Krzysztof Szwagrzyk".

W sumie to nie takie ważne gdzie ten pan pracuje:)
          • lisekrudy Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 02:07
            basia.basia napisała:

> Przeczytałam recenzję pewnej książki na którą poluję a recenzentka (Ewa
            > Matkowska) napisała, że książka powstała pod redakcją Wojciecha Wrzesińskiego

A jakiej konkretnie ksiazki szukasz?

> W sumie to nie takie ważne gdzie ten pan pracuje:)

Nie jest to wszakze zupelnie bez znaczenia, jesli wziac pod uwage, ze p. Sawicki
            ma - w moim odczuciu - dosyc skrajne poglady.
            • jan.nowak1 Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 09:53
              >lisekrudy napisal:
              >>basia.basia napisała:

>> W sumie to nie takie ważne gdzie ten pan pracuje:)

>Nie jest to wszakze zupelnie bez znaczenia, jesli wziac pod uwage, ze p.
              Sawicki ma - w moim odczuciu - dosyc skrajne poglady.

Z tego co slychac, p. Sawicki ma takie poglady od czasu, gdy przejrzal setki
              teczek dotyczacych dolnoslaskiej 'Solidarnosci' w Inst. Gaucka i przestudiowal
              ich zawartosc. Niestety lektura nie byla taka jak bysmy chcieli i stad zapewne
              jego rozczarowanie do owczesnych 'funkcji' pelnionych przez niektorych
              dzisiejszych bohaterow 'podziemia'...
            • basia.basia Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 11:27
              lisekrudy napisał:

> A jakiej konkretnie ksiazki szukasz?
              >

W tym linku jest większość szyfrogramu, którym pani Matkowska zilustrowała swoją
              recenzję a potem odkryłam, że parę innych dokumentów z tej książki opublikowały
              Arcana.

www.abcnet.com.pl/pl/artykul_zas.php?art_id=17&w=n&token=

> > W sumie to nie takie ważne gdzie ten pan pracuje:)
              >
              > Nie jest to wszakze zupelnie bez znaczenia, jesli wziac pod uwage, ze p. Sawick
              > i
              > ma - w moim odczuciu - dosyc skrajne poglady.

Jeślibyś się zapoznał z tymi dwoma fragmentami jego pracy magisterskiej to sam
              musiałbyś przyznać, że nie da się utrzymywać "lukrowanej" wersji historii "S".
              Nie wiem co masz na myśli pisząc o "skrajnych" poglądach Sawickiego.
              Stwierdziłam tylko, że on pogłębnie przestudiował okres o którym pisze. Czy to
              mogło sprawić, że się zradykalizował (cokolwiek to znaczy)? Nie wiem, bo nie
              znam jego wcześniejszych poglądów.

ps
              Upolowałam wreszcie tę książkę i wkrótce ją dostanę:)
              • bush_w_wodzie szokujace jesli prawdziwe 24.06.05, 11:43
                Część decydujących doradców "Solidarności" rozpoznała już obecną sytuację i
                wie o zmianie sytuacji. Mają więcej strachu niż zakładaliśmy i zaczynają ratować
                skórę. Właśnie miałem osobliwą rozmowę z szefem ekspertów "Solidarności"
                Geremkiem1/ (ścisłe kontakty z międzynarodówką socjaldemokratyczną, osobiste
                kontakty z Kreisky'm2/ i innymi). Nie wierzyłem własnym uszom. Geremek
                oświadczył, że dalsza pokojowa koegzystencja pomiędzy "Solidarnością" w obecnej
                formie a socjalizmem realnym już niemożliwa. Konfrontacja siłowa nieuchronna.
                Wybory do rad narodowych muszą zostać przesunięte. Aparat "Solidarności" musi
                zostać zlikwidowany przez państwowe organy władzy. Po siłowej konfrontacji
                „Solidarność” mogłaby na nowo powstać, ale jako rzeczywisty związek zawodowy bez
                Matki Boskiej w klapie, bez programu gdańskiego, bez politycznego oblicza i bez
                ambicji sięgnięcia po władzę. Być może - kontynuował Geremek - tak umiarkowane
                siły jak Wałęsa mogłyby zostać zachowane. Po konfrontacji nowa władza państwowa
                mogłaby w innej sytuacji politycznej kontynuować pewne procesy demokratyzacyjne.

<...>

Po zjeździe gdańskim doradcy ci ostatecznie uświadomili sobie beznadziejność
                ich zamiarów. Poza tym stracili panowanie nad aparatem "Solidarności". Aparat
                „Solidarności” w 90 proc. składa się z antykomunistycznych fanatyków i
                awanturników. Dążą oni do zdobycia władzy na bezpośredniej drodze, organizują
                bez przerwy strajki, akcje protestacyjne, kampanie antyradzieckie i
                antykomunistyczne. Najnowsze ataki na organizacje partyjne w zakładach są ich
                dziełem wbrew oporowi realistycznie myślących doradców. Aparat "Solidarności"
                jest głupi i agresywny. Zawsze gotowy podpalać siedziby Partii i wieszać
                komunistów. Rzeczywiście, do zwalczania tylko przy pomocy siły.

Geremek oświadczył, że dysponuje obietnicami zachodnich kręgów gospodarczych
                postawienia do dyspozycji Polski 5 mld dolarów. Nie dał jednak do zrozumienia,
                które kręgi konkretnie ma na myśli. Nie wierzę, że Zachód rzeczywiście gotowy
                [jest] postawić nam do dyspozycji 5 mld dolarów. Zachód wie dobrze, że środki w
                tej wysokości postawią nas na nogi, skonsolidują i w ten sposób umożliwia
                wystąpienie przeciw kontrrewolucji. Mielibyśmy wówczas dokładnie te środki,
                których potrzebujemy teraz do konfrontacji. Także szantaż jest poza dyskusją.

-----------

to co mnie w tym zszokowoalo najbardziej to to ze program geremka zostal
                praktycznie w calosci zrealizowany

gdybym mial bardzo luzno fantazjowac skad sie brala tak silna pozycja geremka
                jego zdolnosci przewidywania oraz plenipotencje do skladania miliardowych ofert
                to bym chyba szukal w usa. ale nie w waszyngtonie tylko w nowym jorku
                • basia.basia Re: szokujace jesli prawdziwe 24.06.05, 13:17
                  bush_w_wodzie napisał:

> to co mnie w tym zszokowoalo najbardziej to to ze program geremka zostal
                  > praktycznie w calosci zrealizowany

Tak. Związek pozbył się ekstremy. Do OS zasiadła "konstruktywna" opozycja.

>
                  > gdybym mial bardzo luzno fantazjowac skad sie brala tak silna pozycja geremka
                  > jego zdolnosci przewidywania oraz plenipotencje do skladania miliardowych ofert
                  > to bym chyba szukal w usa. ale nie w waszyngtonie tylko w nowym jorku

O ile pamiętam (z lektury GW z 1989 roku) w pierwszych dniach po wybraniu
                  Mazowieckiego na premiera to właśnie Geremek pojechał (do Londynu) starać
                  się o pożyczkę dla rządu! Rozmowy musiały być prowadzone już wcześniej, bo
                  to było tak napisane jakby chodziło tylko o finalizację sprawy.

• nurni Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 24.06.05, 23:35
            basia.basia napisała:

> Pewnie pobłądziłam:(

Chyba tak :)
            Na tej stronie znajdziesz informacje o wspolnym wystapieniu Sawickiego z
            historykami z IPN, ALE uwazna lektura wyraznie wskaze ze Sawicki czlowiekiem z
            IPN nie jest.

www.ipn.gov.pl/biuletyn/16/biuletyn05_16.html
            > Przeczytałam recenzję pewnej książki na którą poluję

Polowanie ma sie ku koncowi ? :)
            • basia.basia Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 25.06.05, 00:35
              nurni napisał:

> basia.basia napisała:
              >
              > > Pewnie pobłądziłam:(
              >
              > Chyba tak :)
              > Na tej stronie znajdziesz informacje o wspolnym wystapieniu Sawickiego z
              > historykami z IPN, ALE uwazna lektura wyraznie wskaze ze Sawicki czlowiekiem z
              > IPN nie jest.

Związany z UWr, bo tam studiował i rozpoczął doktorat (nie wiem czy skończył)
              - rzuciałam okiem na stronę UWr:

"mgr Wojciech Marcin Sawicki

data otwarcia przewodu doktorskiego: 29.04.1998 r.

Temat pracy: Regionalny Komitet Strajkowy NSZZ Solidarność Dolny Śląsk 1981 – 1990”.

Promotor: prof. dr hab. Wojciech Wrzesiński"

A pomoc google dała coś interesującego!

www.nowe-panstwo.pl/001_2004_miesiecznik/001_2004_reportaz_duda.htm
              no i jego pracę magisterską!

www.abcnet.com.pl/pl/biblioteka.php?mark=40&token=
              Jeszcze nie wiem jak to ściągnąć, chyba się trzeba zalogować czy co?

>
              > Polowanie ma sie ku koncowi ? :)
              >

Nazywało się, że w poniedziałek miała leżeć gdzieś tam i czekać, żeby sobie
              zabrała ale jak przyszło co do czego to się okazało, że wypożyczona:( Muszę
              czekać aż zostanie zwrócona i mam zapewnione pierwszeństwo. Mo0że wreszcie
              to dopadnę:)
              • nurni Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 25.06.05, 01:00
                basia.basia napisała:

> www.abcnet.com.pl/pl/biblioteka.php?mark=40&token=
                > Jeszcze nie wiem jak to ściągnąć, chyba się trzeba zalogować czy co?

Tak. Zaloguj sie.
                • kataryna.kataryna Re: "Nie dostanie pan statusu pokrzywdzonego" 25.06.05, 01:07
                  nurni napisał:

> basia.basia napisała:
                  >
                  > > www.abcnet.com.pl/pl/biblioteka.php?mark=40&token=
                  > > Jeszcze nie wiem jak to ściągnąć, chyba się trzeba zalogować czy co?
                  >
                  > Tak. Zaloguj sie.

A ja nie mogę się zalogować. Mógłbyś mi to wysłać?
                  • nurni 1,20 MB plynie do Ciebie / nt 25.06.05, 01:15
                    • basia.basia Re: 1,20 MB plynie do Ciebie / nt 25.06.05, 01:16
                      nurni napisał:

ja też chcę:)

• nurni Re: 1,20 MB plynie do Ciebie / nt 25.06.05, 01:19
                        :)))))
                    • kataryna.kataryna Dzięki :) Wysłałam też Basi 25.06.05, 01:18

• basia.basia Re: Dzięki :) Wysłałam też Basi 25.06.05, 01:21

>

Dziękuję obojgu:)

Znam 2 fragmenty tej pracy (z Arcanów), sami zobaczycie jak się wycinało
                        ekstremę czyli np. "Solidarność Walczącą" i OKO.
                        • nurni Re: Dzięki :) Wysłałam też Basi 25.06.05, 04:02
                          basia.basia napisała:

> Znam 2 fragmenty tej pracy (z Arcanów), sami zobaczycie jak się wycinało
                          > ekstremę czyli np. "Solidarność Walczącą" i OKO.

Dziwnie latwo srodowisko Wladyslawa F (pojawia sie w tym miejscu dziwnie
                          zniknieta ostatnio Barbara Labuda) rzucalo podejrzenia o agenturalna
                          dzialalnosc przeciw Morawieckiemu.
                          Bardzo jestem ciekaw kto, oprocz wymienionej tu przyszlej minister w kancelari
                          Kwasniewskiego, tak chetnie inspirowal te podejrzenia - bo ich zrodlo jest
                          jednoznaczne.
                          Frasyniuk mogl im chetnie dawac posluch ze wzgledow ambicjonalnych.

Mnostwo innych kwiatkow.
                          Zdecydowanie polecam.
                        • nurni pytanie za 30 srebrnikow 25.06.05, 05:28
                          Wszystkie znane dziś dokumenty wskazują na to, że SB miała bardzo duży kłopot z
                          wprowadzeniem swoich ludzi do struktur „Solidarności Walczącej”. W zasadzie
                          jest pewnym, że nigdy SB nie miało jakiejkolwiek „wtyczki” w przywódczym
                          trzonie organizacji. Bezpieka pozyskiwała informacje od szpicli rozlokowanych
                          na jej obrzeżach, ciągłej obserwacji i nękania podejrzanych. W 1983 r. udało
                          jej się zatrzymać jednego ze znaczących działaczy oraz złamać go w czasie
                          śledztwa.

www.rubikkon.pl/Numer8/historia-solidarnoscwalczaca.htm

Sb nie niszczyla struktur ktore kontrolowala.
                          SB niszczyla ludzi ktorych kontrolwac nie byla w stanie.

Glosny byl niedawno przypadek Karola Smoczkiewicza, dzialacza opolskiej S,
                          wobec ktorego komunistyczna tajna policja rozpuszczala pogloski ze jest jej
                          agentem. Operacja udala sie, Smoczkiewicz zostal odsuniety od wplywow w
                          opolskiej S. Zmarl w 1998 roku z pietnem zdrajcy i kapusia:

"komunistyczna bezpieka zniszczyła działacza opozycji. Założyciel i lider
                          opolskiej "Solidarności Rzemiosła", były oficer AK Karol Smoczkiewicz został
                          wykreowany przez esbeków na donosiciela i agenta. Ponieważ jego upór w
                          działalności konspiracyjnej był solą w oku władzy, spreparowano informacje,
                          jakoby współpracował z bezpieką. Według "Gazety Wyborczej" od Smoczkiewicza
                          odsunęli się jego współpracownicy, którzy dali wiarę pomówieniom i
                          spreparowanym dowodom jego współpracy. Dziś, po latach przyznają, że dali się
                          nabrać. Smoczkiewicza oczyszczono z podejrzeń dopiero po śmierci. Prawdy o
                          esbeckiej prowokacji i o tym, kto na nich donosił, opolscy opozycjoniści
                          dowiedzieli się z akt IPN."

www.ipn.gov.pl/wp_przeglad_020205.html

Z czyjej inspiracji Barbara Labuda oraz Wladyslaw Frasyniuk rozpuszczali
                          pogloski o Kornelu Morawieckim ?
    • polonus9 a jego ojciec jakim prawem dostal ten status ? !! 25.06.05, 01:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka