kiks11 21.07.05, 07:10 Panie dlaczego karzesz ten naród nastepną bandą idiotów, czy jesteśmy, aż tak źli, żeby bez sądu skazywać nas na słuchanie bredni kilku następnych oszołomów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bolekzaja Nowa partia - contra lepera 21.07.05, 07:12 Oby się Wam udało - bo samo "hasło" leperr żlę się porządnym ludziom kojarzy Niech to nowe ugrupowanie nie tylko zabierze głosy leperowi ale i kaczyńskim i Tuskowi - te ugrupowania maja jedno hasło wyborcze 'DOKOPAĆ SLD" Wszystkie te ugrupowania już byli w sejmie pod róznymi płaszczykami - i jako nieudacznicy dla Polski nie zrobili nic a szczególnie kaczyńscy - dziś pod hasłem sprawiedliwośc - sami są niesprawiedliwi Do wyborow idziemy - ale kartki zabieramy z soba by je wyrzucic - bo tyle tych kanapowych partyjek - a przy kazej kanapie - żłób- koryto - i nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: Nowa partia - contra lepera 21.07.05, 07:43 bolekzaja napisał: > Oby się Wam udało - bo samo "hasło" leperr żlę się porządnym ludziom kojarzy > Niech to nowe ugrupowanie nie tylko zabierze głosy leperowi ale i kaczyńskim > i Tuskowi - te ugrupowania maja jedno hasło wyborcze 'DOKOPAĆ SLD" > Wszystkie te ugrupowania już byli w sejmie pod róznymi płaszczykami - i jako > nieudacznicy dla Polski nie zrobili nic a szczególnie kaczyńscy - dziś pod > hasłem sprawiedliwośc - sami są niesprawiedliwi Hej komuszku- literka ci sie przestawiła w nicku., bolekzaja? czy bolekazja? Odpowiedz Link Zgłoś
nonprofit Re: Nowa partia - contra lepera 21.07.05, 14:08 Jak widać w całej sprawie interesuje Cię tylko możliwość przypięcia komuś brody komuszka oraz litery w nicku. Brawo, cóż za potęga intelektu! Odpowiedz Link Zgłoś
galba A co się dobrze kojarzy "porządnym ludziom"? 21.07.05, 08:09 bolekzaja napisał: > Oby się Wam udało - bo samo "hasło" leperr żlę się porządnym ludziom kojarzy > Niech to nowe ugrupowanie nie tylko zabierze głosy leperowi ale i kaczyńskim > i Tuskowi - te ugrupowania maja jedno hasło wyborcze 'DOKOPAĆ SLD" ? > Wszystkie te ugrupowania już byli w sejmie pod róznymi płaszczykami - i jako > nieudacznicy dla Polski nie zrobili nic a szczególnie kaczyńscy - dziś pod > hasłem sprawiedliwośc - sami są niesprawiedliwi > Do wyborow idziemy - ale kartki zabieramy z soba by je wyrzucic - bo tyle > tych kanapowych partyjek - a przy kazej kanapie - żłób- koryto - i nic więcej Zapomniałeś zakończyć tradycyjnym: SLD! SLD! SLD! G. Odpowiedz Link Zgłoś
enkkidu Re: A co się dobrze kojarzy "porządnym ludziom"? 21.07.05, 08:50 Niestety bolekzaja ma racje, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: A co się dobrze kojarzy "porządnym ludziom"? 21.07.05, 12:25 "Sztandar PZPR wyniesc" to chyba tow Rakowski "na ostanim zjezdzie" w 1989. Tym razem mam nadzieje, ze sztandar, zamiast byc farbowany, zostanie ostacznie wyniesiony - na smietnik historii. > Zapomniałeś zakończyć tradycyjnym: SLD! SLD! SLD! > > G. > Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: A co się dobrze kojarzy "porządnym ludziom"? 21.07.05, 14:13 Lecz, Kolego, swoje kompleksy u psychiatry, a nie na forum dyskusyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
nonprofit Re: A co się dobrze kojarzy "porządnym ludziom"? 21.07.05, 14:11 > Zapomniałeś zakończyć tradycyjnym: SLD! SLD! SLD! A Balcerowicz musi odejść! Nieprawdaż, kumie? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO RENEGATÓW 21.07.05, 09:01 Jak zdyskredytować Samoobronę.Widać każdy pomysł jest akceptowany przez polskojęzyczne mediaTen cel to już od dawna spędza sen z powiek naszym "uczciwycm" politykom od prawa do lewa. Samoobrona zajmie pierwsze miejsce w wyborach więc pomysł by ją osłabić został zaakceptowany i realizowany odgórnie,sama nazwa to ,naruszanie praw autorskich ! Jaki wariant byłby najlepszy? Tymiński bis? Czy powtórka z Jankowskiego? A może coś innego? Wypadek jak u Pańki? JAK TO ZROBIĆ? BO CZASU CORAZ MNIEJ? A jak wyjdzie to i owo kto nam to zatuszuje kto nas obroni? I to jest podstawowe pytanie antagonistów Samoobrony RP. Przedstawianie ludzi z w/w formacji jako troglodytów intelektualnych ,już nie robi wrażenia w konfrontacji z rzeczywistością. A ty różowo nie wygląda! Marazm ,tumiwisizm i alienacja to zasadnicze cechy typowego wyborcy. Lecz coraz więcej ludzi dotyka bezpośrednio ,korupcja,nędza i brak perspektyw i na tym horyzoncie jest jedno ugrupowania twardo lansujące swoją wizję naprawy Ojczyzny. Samoobrona RP. Które zawsze i wszędzie optuje za Polską racją stanu,człowiekiem i sprawiedliwością.W dobie rażącej oligarchucznej niesprawiedliwości ,namaszczonych różowo ,kapitalistycznych plutokratów ,zasłaniających się ekonomicznym liberalizmem ,armia ludzi socjalnie zdeprecjonowanych 5 mil /370 zł m-c,to przejaw nierozwagi . Przejęcie steru przez Samoobronę to tylko kwestia czasu,zrozumiała nawet to GW.Ludzie odpowiedzialni za 1.5 dekady upadku Ojczyzny mają go coraz mniej dlatego A.Lepper przestrzega ,bo nie cofną się przed niczym,w obronie zagrabionego majątku i wpływów.Polaka i tak wybierze Samoobronę nie łudzźcie się panowie eksterminatorzy Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
gramic Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO RENEGATÓW 21.07.05, 09:52 Polecam ci wizytę u dobrego psychiatry albo ostry seks z dwoma albo więcej Murzynami. To uwolni cię od frustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO RENEGATÓW 21.07.05, 10:10 A dokładniej ? Jak współżyłeś z afroamerykaninem ,to na jaki okres ,stres ci mijał?I czy ta wieksza ilość w/w penetrujących aa. cię przekłada się na brak frustracji, proporcjonalnie,w kwadracie może silnia. Odpowiedz Link Zgłoś
2yoo4yoocorne2 Do pani Joli z samej brony w akcie samogwaltu... 21.07.05, 10:14 Daje Pani uczciwe slowo honoru,ze jak grupa nazywajaca sie sama brona albo samogwalt wygra jesienne wybory do Sejmu to wracam po latch do Polski i zamieszkam na slupie w Dywitach NA GOLASA.W mojej rodzinie slowa honoru sie dotrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: Do pani Joli z samej brony w akcie samogwaltu 21.07.05, 10:37 Krótko! Będziesz miał pan okazję!Panie zagraniczny patrioto! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO oszczestw 21.07.05, 10:43 A milony dzięki 16 latom rządów nieuków,głodują. Odpowiedz Link Zgłoś
freon Re: Nie odpowidajcie Joli cos tam.... 21.07.05, 11:21 Przeciez to jakas dzialaczka mlodziezowki Samej brony (w seniorach trzeba miec IQ ponizej 40, wiec nie wiedzialaby jak wlaczyc komputer). Pozniej bedzie sie chwalila swoim niepismiennym zwierzchnikom partyjnym jak to agitowala na rzecz tej bandy zlodziei w pasiastych krawatach... Odpowiedz Link Zgłoś
dryfulec Re: Nie odpowiadajcie Joli cos tam.... 21.07.05, 11:45 freon napisała: > Przeciez to jakas dzialaczka mlodziezowki Samej brony Na zdjeciu za Lepperem w okularach. Ladna ale mozg wyprany do bialosci w okazjonalne czerwone pregi. Ta Sama brona to klasyczna sekta przeciez. Szkoda panny. Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO oszczestw 21.07.05, 14:25 Myli się Pani. To nie "rządy nieuków" są winne, a założenia ustrojowe, o czym nie myślała zapewne większość członków i sympatyków Samoobrony, kiedy gremialnie wyrażali poparcie dla obalenia komunizmu w Polsce. Ustrój kapitalistyczny polega, niestety, na tym, żeby ogromna większość narodu pracowała na nielicznych, zapewniając im dostatnie życie, a samemu zadowalając się ochłapami z pańskiego stołu. Nie zmienią tego ani żadne "uki" ani, tym bardziej, cwaniaczki z samej brony, którzy - gdyby zdobyli władzę - mogliby, w ramach "nagrody pocieszenia", co najwyżej samemu trochę się obłowić. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito Ale chrzanisz 21.07.05, 16:22 Podobalo Ci sie pewnie, jak wszyscy (z wyjatkiem rowniejszych z PZPR i kolegow z 'jointventure' typu Kulczy i Wilczek) mieli po rowno, czyli wszyscy swiecili golymi tylkami. Oczywiscie relatywnie rolnikom w tych czasach bylo najlepiej, bo mieli co do geby wsadzic. A nie podoba Ci sie teraz, ze niektorzy sie dorabiaja, wiekszosc ciezka praca (a niektorzy po staremu - przekretami), ze kazdy, kto ma prace i sie na niej dobrze zna, moze sie dorobic mieszkania, samochodu, jezdzic na wakacje, a czasem nawet inwestowac. Ci najbiedniejsi zyja mniej wiecej na poziomie z lat 80-tych, przed eskalacja kryzysu. Ja dokladnie pamietam jak czekalo sie na mieszkania, jak nie bylo pieniedzy na podstawowe rzeczy, a nawet jak byly, to nie bylo co kupic, jak jezdzilismy do krewnych na wies, zeby kupic maslo i troche miesa, jak trzeba bylo cerowac skarpetki i naprawiac buty i ubrania, bo nie bylo pieniedzy na nowe, jakie to bylo szczescie wyjechac na chwile chocby do pracy na zachod, jak komunisci dostawali mieszkania i samochody poza kolejka, kupowali dzialki, jezdzili nad M. Czarne na wakacje. Ja wole tak jak jest teraz: znasz swoj fach, chcesz sie uczyc, masz ambicje to zyjesz. Jak masz pecha i nie mozesz liczyc na wsparcie rodziny, nie chcialo Ci sie uczyc, nie znasz obowiazujacego prawa, to krewa, mozesz przegrac, ale nie musisz, Problemem oczywiscie jest polityka panstwa, ktora za nadto ingeruje w nasze zycie zawodowe i prywatne. Ale na pewno zadne ugrupowanie socjalistyczne czy populistyczne tego nie zmieni. Trzeba nam wiecej zaufania do obywateli, zeby mogli rozwinac skrzydla. Mamy byc obywatelami a nie poddanymi i wplywac na losy naszego kraju. Dlatego precz z postkomuna (SLD, SDPL, Samebrony itd) i precz z faszyzmem (LPR, RP MaCiarki) no i niestety veto dla PiS, bo sie za bardzo spopulizowala w strone LPR. P.S. Podobno nowe wybuchy w Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
rozenkranc Re: Ale chrzanisz 22.07.05, 00:29 Nie musisz, Kolego, epatować mnie opisem cerowania skarpetek, bo przeżyłem w PRL ponad 40 lat i dobrze wiem jak było. Nie zmienia to jednak faktu, że założenia ustrojowe kapitalizmu są właśnie takie, jak je przedstawiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
veles2 I BARDZO DOBRZE!!! 22.07.05, 14:26 I niech jeszcze powstanie Samoobrona III!!! W moim rozumieniu jest to sytuacja niezmiernie korzystna. Mam nadzieję, że zaowocuje to osłabieniem notowań samoobrony I, bo część lepperowców zagłosuje na tych drugich. Będą mieli mniej do powiedzenia. A samoobrona bis i tak nie wejdzie do parlamentu. No chyba że naród jest faktycznie tak głupi jak tym z samoobrony bis się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
unruhe Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO RENEGATÓW 21.07.05, 11:42 buhahahahahahahahahahhahaha.... byl kiedys taki wierszyk: niech nasz piekna komuna rozkwita niech zyje towarzysz chruszczow nikita. teraz sie zastanawiam jak by to przeksztalcic na samoobrone i leppera. a styl wypowiedzi poprzedniej mi zywcem przypomina taki ktory kiedys z kolega sklecilismy z popularnej tabelki do tworzenia przemowien. jedyna roznica polega na tonie wypowiedzi. moze ktos wlasnie skonstruowal podobna? jesli tak to prosze o przeslanie. bede mial kupe zabawy:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unruhe Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO RENEGATÓW 21.07.05, 11:46 przepraszam blad mi sie wkradl:) idzie mi oczywiscie o wielce zabawna wypowiedz Pani Joli szlachetnej dzialaczki i zapewne przodowniczki pracy samoobronowych agitatorow:) nicech nam zyje sto lat andrzej lepper nasz chwat! ot co mi do glowy przyszlo wykorzysta to Pani? Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-2 Re: SAMOOBRONA ROŚNIE W SIŁĘ MIMO RENEGATÓW 22.07.05, 12:25 Aleś ty "jola"głupi.I wsród takich przyszło mi żyć !!!A przodków miałeś zdrowych?????? Odpowiedz Link Zgłoś
parambol no i dobrze 21.07.05, 09:20 niech się tłuką - tłuki mielone. Teraz jeszcze by się przydała LPR-bis (Lobby Porąbanych Rusofilów albo jakoś tak) Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito PODOBNO NOWY ATAK W LONDYNIE 21.07.05, 16:23 ide sprawdzic. Slyszalem, ze metro zamknieto. Odpowiedz Link Zgłoś
blogmd Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 07:32 Samoobrona Narodu Polskiego przed Samoobroną Leppera. Oni dobrze wiedzą, że przed Lepperem trzeba się bronić :) Odpowiedz Link Zgłoś
mick28 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 08:09 Niech walcza "starzy" i "młodzi" Samo ...... Takie wojny samoobronne to tylko Polsce służa. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Nie żebym lubił Leppera ale... 21.07.05, 08:08 ... kto słyszał o jakimś Mazanku czy Zwierzu? Takich partii powstaje w Polsce około 100 rocznie. Zagrożenie dla Samoobrony "oryginalnej" jest takie jak dla słonia ze strony komara. G. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: Nie żebym lubił Leppera ale... 21.07.05, 09:07 Adekwatne porównanie! Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Juz z bolu ryczy ranny Zwierz 21.07.05, 20:00 Juz z bolu ryczy ranny Zwierz Juz łoś przemierza knieje, Ktos nie śpi aby spac mogl ktos, To sa zwyczajne dzieje. Andrzej przebudzil ze snu sie Ryknal na zone, corki dwie Wstal lewa noga, w gumno wszedl A oto co sie zwiedzial wnet Zdrajca podszywa poden sie Mazanek i Zwierz, podłoty te Spisek uknuly jak oni smia? Samoobrone skopiowac chca! I Jole Lepper wyslal w boj Niech kazdy swoj wyteza zwoj By PR porzadny w necie siac By kazdy prawde musial znac I teraz wiemy, wszyscy wraz Mazanek i Zwierz kiwaja nas Lepper nie klamie i nie kradnie! I mowic o nim zle - nieladnie! Lepper nie kradnie i nie klamie Masz inne zdanie to spieprzaj chamie! Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Nie żebym lubił Leppera ale... 21.07.05, 10:43 Zagrożenie jest takie, że część głosujących nie rozróżni, a część się pomyli. Już to przerabialiśmy z partią emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
teo331 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 08:14 BRAWO PANIE MAZANEK!!!! Może wreszcie ktoś otworzy oczy zwolennikom Leppera co to za oszołom ten ich "przywódca" !! Chyba zagłosuję na Waszą partię, za odwagę, że potrafiliscie się przeciwstawić temu ddyktatorowi. Chroń nas PAnie Boże od takich lepperów w sejmie i w rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 08:19 Niecierpliwie czekam na opinię joli.dywity. Z pewnością będzie jak zawsze głęboka, wyważona, podbudowana teoretycznie i nacechowana troską o dobro Polski i Polaków. W którą stronę pójdziesz Jolu? Kogo poprzesz? No i najważniejsze pytanie: czy sztandarowym hasłem nowej Samoobrony będzie również "Balcerowicz musi odejść"? Dla odróżnienia proponuję: "Balcerowicz musi odejść bezwarunkowo". Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Oni tak naprawdę, czy to dywersja 21.07.05, 08:51 ...taka, jak z partią emerytów? Jakkolwiek by nie było, to dobrze: ludzie popierający Lepera są za mało inteligentni, żeby odróżnić jednych od drugich i jest szansa, że głosy rozłożą się tak, że obie te bandy będą miały najwyżej po kilku posłów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiesss Re: Oni tak naprawdę, czy to dywersja 21.07.05, 09:05 Wielu ludzi poparło Lepera by uświadomić tym drugim dyktatorom dożywotnim,że się niczym od niego nie różnią.Ludzie nie podpierajcie tej polskiej szopki.Tam musi nastąpić gruntowna zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 09:17 Rzeczywistość 1,5 dekady faktycznego upadku Polski potwierdza tę tezę w całości.Polityka gospodarcza Polski jest w zasadzie tylko medialną kampanią sukcesu.W wiadomościach podaje się dziesięć razy jakieś udaną inicjatywę,natomiast sekuje się rzeczywiste problemy ,które się piętrzą i na które nie ma remedium.Samoobrona RP gwarantuje ewolucyjne zmiany i przywrócenie ,sprawiedliwości i godności obywatelom.A bazę stanowi jej program powszechnie plagiatowany przez inne ugrupowania . Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 09:41 Dziękuję, Jolu, na tobie zawsze można polegać! Tylko wytłumacz mi: jeżeli > ...bazę stanowi jej (Samoobrony RP) program > powszechnie plagiatowany przez inne ugrupowania, to czym się te ugrupowania różnią? I dlaczego powinniśmy głosować akurat na Samoobronę RP? Czy dlatego, że wszyscy inni już rządzili i się nakradli, więc teraz Jej (Samoobrony RP) kolej? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 09:57 Dlaczego mamy głosować na Sammobronę? Z prozaizmu.To ona pierwasza zdiagnozowała zagrożenia i pierwsza znalazła remedium ,jest to logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
paola_23 JOLU..... 21.07.05, 10:56 Twoje zdanie i pogląd naprawdę mnie przeraża, bo jeżeli takich jak Ty jest więcej to Boże chroń nas przed zagładą...Nie wyobrażam sobie, żeby on został np. naszym prezydentem, bo wtenczas to chyba pozostaje mi tylko się wyprowadzić,bo z kimś tak psychicznie chorym i pozbawionym jakiejkolwiek moralności....nie....już ledwo znoszę obecnego prezydenta,który również jest zakłamany i tak do końca to interes Państwa nie leży mu na sercu...Po co popełniać ten sam, a nawet i gorszy błąd... Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: JOLU..... 21.07.05, 11:51 Nie ma obawy taaakich egzemplarzy jak szanowna "jola_dywity" nie ma wiele. Ale ale - było coś o gwarancjach skuteczności działania programu lepperbrony. Czy ta gwarancja działa w okresie czy w odniesieniu do przebiegu w km? Ciekawe czy jest jakaś medyczna szansa dla autorki tych bredni? Odpowiedz Link Zgłoś
gramic Re: ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 10:58 Nie wiem kto sponsoruje Jolę_Dywity- czy osobiście Pierwszy Burak RP Endrju L. czy też może jakiś jego przyboczny sługus ale wiem, że Samoobrona RP to: 1. partia prymitywów 2. partia przygłupów w białych skarpetach słuchających "Boysów" 3. partia pseudowykształconych wieśniaków z aspiracjami 4. partia "pszedsiembircuw", którzy działają lokalnie na zasadzie dam w łapę i wszystko załatwione (tak sobie kupowali miejsca na listach do PE). Droga Jolu! Jeśli jesteś autentyczną Jolą to zastosuj się do rady której udzieliłem ci wyżej. Nie trać czasu na chwalenie tej prostackiej hołoty drobnych cwaniaczków i przestępców. Wyznam ci mały sekret: A. Lepper to oszust który żeruje na biedzie obywateli tego kraju, mając ich tak naprawdę w dupie. Jego wizerunek i sposób działania są zgrabnie wyreżyserowane ale totalnie sztuczne. On nie zasługuje na to by być przywódcą. On jest cwaniakiem a nie politykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
freon ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA - HAHAHA 21.07.05, 11:26 Do wszystkiego co napisal moj przedmowca dodam jeszcze, ze wszystkie te Leppery to eks-komuszki - dzialacze powiatowi i gminni, ktorzy byli po protu za ciency, zeby sie przebic do centralnych wladz komunistycznych. W parlamencie sa juz od jakiegos czasu i jedyne czym sie wslawili, oprocz zamieniania sejmu w chlew i cyrk razem wziete, to glosowanie dokladnie tak jak komunisci. Wspierali rzad Millera i Belki az milo, a teraz udaja, ze to nie oni... Zalosna banda oszustow. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 12:32 Nie wiem kto sponsoruje cieie,ale przepuszczam że polskojęzyczne lobby liberalnych prywatyzatorów majątku i ziemi Narodu Polskiego.Lobby te ma za zadanie eksterminację Polaków jako nacji. Polityka populacyjna potwierdza tą tezę w całości!Czynniki walki politycznej z patriotami z Samoobrony to.przedastawianie nas jako 1,prymitywów 2.Ludzi niewykształconych 3.Ludzi nieuczciwych Jest to celowe i prowadzone z premedytacją działanie ,wymierzone bezpośrednio w sól tej ziemi ,ugrupowanie na wskroś propolskie czyli Samoobronę RP. W kraju trwa walka sił antynarodowych z w/w ,o przyszłość Polski.Dyskredytuje się zarówno Leppera,Jankowskiego,Walentynowicz ,wszystkich po prostu uczciwych i prawych Polskich patriotów.Lecz świadomość społeczna się rozszeża i coraz więcej ludzi zauważa niedorzeczność tez przytoczonych przez antypolskich polemistów.Bo wszak statystyka jest nauką o podstawach empirycznych,a tu regres i upadek tej polityki wieszczą cyfry. Odpowiedz Link Zgłoś
dryfulec A dzielna mlodziezowka Jola walczy :) 21.07.05, 13:07 No, Lepper to faktycznie patriota. I to bardzo wasko pojmowany. Tak wasko, ze zywi uczucia patriotyczne wylacznie w stosunku do swojej rodziny, swojego domu i obejscia i dobrobycie tej jego "malej ojczyzny" tylko mu zalezy. Bialo-czerwony krawat to nie patriotyzm, ale cyniczne wykorzystywanie barw narodowych dla uzyskania wlasnej korzysci. Jesli by sola tej ziemi mial byc Lepper to ziemia nasza bylaby ziemia kretaczy, oszustow i nieukow. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 20:21 jola_dywity napisała: > Nie wiem kto sponsoruje cieie,ale przepuszczam że polskojęzyczne lobby > liberalnych prywatyzatorów majątku i ziemi Narodu Polskiego. Przepiekne :) Naprawde Przepiękne. > to.przedastawianie nas jako > 1,prymitywów > 2.Ludzi niewykształconych Przeciez Samoobrona taka jest. Taki jest Wódz Andrzej tacy są inni "działacze" taki jest elektorat. Prymitywna i niewykształcona i po prostu głupia. > 3.Ludzi nieuczciwych Jesli chodzi o nieuczciwość to napewno nie wszyscy, wiekszośc jest po prostu głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
amrra Re: ZMIANY GWARANTUJE TYLKO SAMOOBRONA 21.07.05, 11:23 jola_dywity pierwsza znalazła remedium ,jest to logiczne. Remedium dla przeciętnego Polaka: Wsiąść do pociągu byle jakiego, tych przebierańców, olej kolego! bo polityka, to nie garnitur, ani solarium , ani manicure, trzeba znać język, trzeba mieć szkołę, Kraj to nie karczma "Pod starym matołem" Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Szanowna Pani Jolu !!! 21.07.05, 12:11 Pani Jolu. Widzę, że tu na forum jest Pani postrzegana ..... przepraszam, ale muszę użyć tego sformułowania jako „lekko świrnięta”, a może nawet i bardziej. Mnie czasem Pani kojarzy się Renatą Beger i jej .... ku..kami. Pani Renata też „palnie” coś bez przemyślenia, a oponenci to podchwytują i do reszty deprecjonują, - spychając najbardziej istotne poruszane sprawy na margines dyskusji. Zapewniam Panią, że nie należę do tych, którzy tak źle Panią oceniają. Piszę to zupełnie serio. Zawsze z zaciekawieniem czytam Pani teksty na forum GW. Jak tygrysica, - walczy Pani nie tylko o Polskę, ale zaciekle broni swej partii i swego lidera Andrzeja Leppera.. I jest to według mnie zupełnie normalne. Pozwoli Pani, że odniosę się nie do treści i do formy Pani postów. Powyżej napisała Pani odpowiedź, że mamy głosować na Samoobronę z ... prozaizmu. Takich lapsusów językowych w Pani wypowiedziach jest sporo. I niech Pani sobie wyobrazi tę watahę nieoświeconych internautów, którzy już się szykują „na Pani posty” pod artykułem o Waszej partii, by ... za przeproszeniem Pani „dokopać”, aż tu nagle Pani „wyjeżdża” im z tekstem, - dając im idealną okazję do ataku i ośmieszenia. Co mówi encyklopedia o prozaizmie ? - „sadżi, w staroż. Egipcie epicki utwór prozaiczny zbliżony do noweli; cykle s. bywały łączone osobą bohatera”. I jak to określenie „prozaizm” odbiorą Pani przeciwnicy ? Ano tak, że utożsamiać będą działanie Waszej partii z „wyniesieniem na świeczniki” Waszego lidera, albowiem zgodnie z określeniem użytym przez Panią, - jest on najważniejszy i celem samym w sobie. A przecież nie taki jest cel Waszego ruchu politycznego, bo program na Waszej stronie internetowej nie mówi o stworzeniu rządów autokratycznych z przywódcą A. Lepperem w roli ....cesarza. Czytałem Wasz program wyborczy. Jest on jakże diametralnie różny od programów innych partii, a przede wszystkim różni się w zasadniczych kwestiach. Bo oto są tam między innymi takie treści: cyt. „...(...)...za najwyższy podmiot wszelkich celów i działań uznaje się istotę ludzką - człowieka, a za najwyższą wartość - życie we wszelkiej postaci w tym oczywiście życie ludzkie.(...). „Potrzeby mają charakter materialny, społeczny i duchowy. Konieczność ich zaspokajania zrodziła tzw. "prawa człowieka" i nadała im rangę międzynarodowego prawa. Kto działa przeciw tym prawom - jest przestępcą, a w wypadku odbierania ludziom prawa do potrzeb podtrzymujących życie - zbrodniarzem lub ludobójcą jeżeli ma to masowy charakter” (...). „Za najwyższe więc uznać należy prawa socjalno-bytowe i lokować je przed tzw. prawami politycznymi, o których się mówi najczęściej z pominięciem praw socjalnych”. Myślę, że celowe z Pani strony by było, by właśnie z tego programu cytować to, co inne partie nigdy nie uważały za najważniejsze. A przecież Bóg stwórca zanim oświecił Fenicjanów, - by wynaleźli pieniądze, najpierw dał rozum człowiekowi i powiedział jemu, jak ma z niego korzystać. Tak więc ku uciesze mojej, a ku ... rozczarowaniu innych Pani nieprzychylnych ludzi, może „wartałoby” swoje polemiczne wypowiedzi podpierać „niepoprawnymi politycznie” cytatami z programu Samoobrony RP ? Czy zauważyła Pani, że w programach niemal wszystkich partii ( za wyjątkiem L PR-u i mniejszych ugrupowań np. „Dom Ojczysty”, „Porozumienie Polskie”, Ruch Katolicko- Narodowy” -występujących pod wspólnym szyldem „Ruch Patriotyczny”., itp. ) najpierw jest dążenie do sukcesu ekonomicznego w różny sposób, a gdzieś zapodział się ...... człowiek. Człowiek został ....zrównany z przedmiotem. I na zakończenie jeszcze jedna uwaga : - niech się Pani nie da ponieść emocjom i nie wchodzi w polemikę z tymi niezbyt rozgarniętymi intelektualnie forumowiczami, bądź chamskimi przeciwnikami Waszej partii. Lepiej pod artykułem dać jedną „mocną” wypowiedź, a tych bezczelnych i chamskich Pani oponentów najlepiej ignorować. Ich a priori nie można przekonać . Wiem coś o tym, choć wcale to nie oznacza, że "złożyłem broń". Pozdrawiam. Bezpartyjny (jak zawsze) doktor.1. P.S. A tzw. „konkurencyjną” partią niech się Pani nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: Szanowna Pani Jolu !!! 21.07.05, 13:29 Szanowny Panie dziękuję za praktyczne rady,z którymi w wielu aspektach się zgadzam.Owe prozaizmy,prościej pospolitość,jako wyrwane z kontekstu jest sformułowane moim zdaniem właściwie.Etymologia to potwierdza. Erudycja grona polemistów nie jest zbyt zaawansowana w tym temacie,w związku z czym pomijam reperkusje . Bardziej interesują mnie Pana konstatacje socjalne,zwłaszcza w perspektywie humanitarnego i prospołecznego prog.Samoobrony.Jeszcze raz dziękuję za wyrazy częściowej sympatii i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Szanowna Pani Jolu !!! Wzruszam sie 21.07.05, 17:56 Zanim zapyta Pani, kto mnie sponsoruje, spiesze z odpowiedzia: utrzymuje sie sam, zajmuje sie praca naukowa, w zwaiazku z tym mozna powiedziec, ze pobieram srodki budzetowe oraz, te ktore wywodza sie z miedzynarodowego lobby chcacego zniszczyc Narod Polski, jezeli te nazwe rezerwuje Pani dla grupy ludzi, ktorzy nie chca sie uczyc i czuja sie wyalienowani, bo swiat pedzi do przodu. Mianowicie otrzymuje granty m.in. z Komisji Europejskiej. W praktyce Pani i 'kolegi' doktora.1 najwiekszymi wrogami sa Ci, ktorzy nauczyli sie polegac na swoich wlasnych kompetencjach i wykorzystywac 'dla swoich niecnych celow' obowiazujace w Polsce, jakze niedoskonale prawo. Nie ogladaja sie ci 'karierowicze' na poitykierow szermujacych wielkimi haslami, tylko robia swoje - chodza do pracy, ucza sie, nawiazuja kontakty z kolegami w calym kraju i za granica, po to aby sobie ulatwic prace, osiagnac: lepsze efekty, wyzszy status spoleczny, zapewnic przyszlosc sobie i swoim rodzinom. Pani i doktor.1, wywodzicie sie z roznych srodowisk, ale laczy Was jedno: proba znalezienia winnych, ze jednym jest lepiej a innym gorzej, czarno-biala wizja swiata (kto nie z nami, ten przeciw nam) i snujecie teorie spisku. Boje sie, ze zamiast uczestniczyc we wspolnym dazeniu do rozwoju naszego kraju, czujecie sie wyalienowani i sfrustrowani samym faktem, ze inni uwazaja Wasza argumentacje za naiwna i smieszna. Ludzie obawiaja sie smiesznosci, w upokorzonych rosnie agresja. Kompleks nizszosci rodzi potrzebe udowodnienia wszystkim, ze jest sie lepszym, wszelkimi mozliwymi srodkami. Krytykujecie 'odpowiedzialnych za przemiany ostatnich 16 lat', za 'wynarodowienie', dopatrujecie sie dzialania 'ciemnych sil', a prawda jest taka, ze Polacy chca miec sprawne Panstwo, ktore nie wkracza w sfere prywatnosci, chca miec system, w ktorym mozna sie rozwijac i robic wszystko to, na co pozwala prawo. Chca moc sie nie bac nieuczciwych urzednikow. Taka sytuacja to nie anarchia, to dazenie do zapewnienia maksymalnej wolnosci jednostce, aby spoleczenstwo moglo lepiej funkcjonowac. Polska potrzebuje inwestycji zagranicznych i obcego kapitalu, zeby sie rozwijac. Kiedy bedziemy bogatsi, sami rozpoczniemy inwestowac w kraju i zagranica. Do tego jest potrzebny przejrzysty i maksymalnie uczciwy wolny rynek oraz stabilne i egzekwowane z konsekwencja prawo, oraz takie podatki, ktore nie beda ograniczaly 'sil witalnych' ludzi (jak najnizsze oczywiscie), a ktore jednoczesnie zapewnia Panstwu sprawne dzialnie w zakresie bezpieczenstwa, edukacji, zdrowia i obronnosci. Wszystko inne to zbedna 'nadbudowa' (uzywajac nienawistnego marksistowskiego jezyka) - mam tu na mysli przerost biurokracji, specjalne traktowanie pewnych grup spolecznych, urzedowe regulowanie rynku, np. przy pomocy doplat, renty dla zdrowych ludzi, emerytury dla czynnych zawodowo, zasilki dla pracujacych na czarno. Propozycje gospodarcze p. Leppera i jego kalk oraz PiSu, czy LPR i innych 'narodowych socjalistow' oraz tzw. lewicy zmierzaja w kierunku odmiemmym niz ten, ktorego potrzebuja zwykli Polacy. Wynikaja z zalozenia, ze wszystko mozna uregulowac na szczeblu centralnym, co powoduje jak dotad jedynie rozrost struktur warszawskich przy atrofii mozliwosci rozwoju tzw. prowincji. Nie mniej nie zgadzam sie z pogladem, ze ostatnie 16 lat to okres stracony. Dla mnie to okres niewykorzystanych wielu szans. Uwazam, ze wszystko sie zmienilo na lepsze, przecietnie ludzie sa zamozniejsi, a tylko odsetek spoleczenstwa ubozszy. Mozemy mowic, co chcemy, glosowac na kogo chcemy, zachowywac sie jak chcemy (dopoki komus nie robimy krzywdy i nie lamiemy prawa) itd., czyli mamy wiecej wolnosci. Oczywiscie jest wiele sfer, gdzie mogloby byc lepiej: prawo mogloby byc mniej przekombinowane, system fiskalny bardziej przyjazny ludziom, mniej biurokracji, system swiadczen zdrowotnych i ubezp. spolecznych rentowny, wiecej pieniedzy na edukacje, ale... niestety partie, glownie te, ktore wymienilem powyzej, blokuja wszelkie proby racjonalizacji naszego Panstwa. Boja sie utraty mozliwosci szantazowania, czy kupowania pewnych grup spolecznych (np. rolnikow, mundurowych, budzetowki, bezrobotnych, gornikow, hutnikow itd.), do ktorego potrzebny im jest brak przejrzystosci mechanizmow decyzyjnych i prawnych. Musza miec pole do uprawiania swojej malej 'polityczki', do obrzucania sie blotem i licytacji na idee, w ktore dawno przestaly wierzyc. Czysty oportunizm i kunktatorstwo. Dlatego wzruszam sie czytajac Wasze posty, Pani i doktora.1, osob totalnie zwalczanych przez reszte internautow. I to nie z powodu Waszych pogladow, ale na skutek Waszych mantorskich sklonnosci w tekstach, w ktorych argumenty roznej jakosci przeplataja sie z inwektywami. Wzruszam sie, bo widze dwie osoby, ktore trudno jest pojac ludziom zadowolonym ze swojego zycia (do ktorych nalezy pewnie ok. 85% internautow, z prawa. lewa, srodka - to pewnie oni stanowia trzon tej sily, ktora dazy do 'zniszczenia Narodu Polskiego'). I te osoby: Jola i doktor.1, odnalazly sie w tlumie i maja tyle ze soba wspolnego. Piekna 'solidarnosc'. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Re: Do Concrete !!! 21.07.05, 19:07 Szanowny Panie. Z uwagi na wielowątkowość Pana „Re”, nie mogę się jednym lub kilkoma zdaniami ustosunkować do jego treści. Pozwoli Pan, że teraz tylko zasygnalizuję Panu, iż z jednym małym wyjątkiem – nie zgadzam się z tym, co Pan napisał. Oczywiście, każdy ma prawo do głoszenia swoich poglądów publicznie, o ile porusza się w granicach prawa. Tak więc Pana „Re” należy do wyjątków i tu chwała za to, że mnie jak i Jolę_jowity nie spotkał stek obelg i wyzwisk. Proszę zatem o trochę cierpliwości, a swoją argumentację wyartykułuję później, albowiem stałem się „niewolnikiem wolnego rynku” tak przez Pana gloryfikowanego i zamiast pracować 8 – 10 godz. na dobę, - pracuję nawet po 16 po to, by „nie zginąć w tłumie” rzeszy cwaniaków i kombinatorów. Tak więc proszę oczekiwać odpowiedzi około godz. 21. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Do Concrete !!! 21.07.05, 21:27 Będę ustosunkowywał się do poszczególnych fragmentów Pana wypowiedzi. Pisze Pan,: „W praktyce Pani i 'kolegi' doktora.1 najwiekszymi wrogami sa Ci, ktorzy nauczyli sie polegac na swoich wlasnych kompetencjach i wykorzystywac 'dla swoich niecnych celow' obowiazujace w Polsce, jakże niedoskonale prawo”. Otóż Panie concrete! - Proszę zauważyć kto to prawo tworzył i w jakim celu. Z całą pewnością nie po to, by Rzeczpospolita Polska była państwem prawa, ale po to, by do reszty w „majestacie prawa” sprywatyzować ( czytaj: zagrabić ) lub sprzedać za 1/10 ceny dość dobrze prosperujące zakłady pracy. Przykładów mam na to mnóstwo. Będzie Pan miał życzenie, to prześlę Panu wykaz tych zakładów z opisem ( kto komu i za ile ). Prawo jest tak dziurawe, jak sito. Tylko bardzo nieliczni spośród ludzi biznesu, którzy swój spryt i cwaniactwo nazywają kreatywnością, operatywnością, - wykorzystują te celowo stworzone luki prawne, by wejść w posiadanie jak największego majątku bez wysiłku i bez zapracowania na niego w naprawdę uczciwy sposób, ale za to kosztem innych, którzy tych luk prawnych nie potrafili, bądź nie chcieli wykorzystać i wierzyli w uczciwe interesy. A zatem gdzie się podziała uczciwość ? Gdzie się podziało sumienie ? Nie ma !!! Ono się nie liczy w biznesie, - usłyszałem kiedyś taką odpowiedź od młodego trzydziestopięcioletniego nowobogackiego. To nie jest recepta na życie, albowiem człowiek ani się obejrzy, a stanie się mimowolnie niewolnikiem pieniądza i w niedzielę zamiast podziękować w świątyni Panu Bogu za kolejny dzień przeżyty w zdrowiu, - odda cześć mamonie w hipermarkecie. A innych ludzi zacznie postrzegać przez pryzmat zasobności jego konta w banku. W konsekwencji tego, taki człowiek zacznie żyć w swoim snobistycznym i zakłamanym świecie. Zatraci ocenę, - co jest dobre i pochodzi od Boga, a co złe i pochodzi od szatana. Zatraci poczucie rzeczywistości. Jak czytam Pana tekst, to jak „ulał” pasuje mi Pana wizerunek do osoby, dla której tylko liczą się granty z EU. Też mi dobrodziejstwo ze strony Unii Europejskiej !!! Miałbym się „płaszczyć” przed eurofederastami, by byli tak łaskawi i przeznaczyli jakiś promil ze składek, które Polska jako płatnik netto wpłaca na utrzymanie tego chorego „organizmu” ??? No tak ! – powie mi Pan, że trzeba też wykorzystać fakt, że jesteśmy w Unii Europejskiej. Ładne mi wykorzystanie, śmiechu warte ! Niech tylko Pan mnie nie przekonuje, że jestem w błędzie. Na dowód, że mam rację, - jestem w stanie przesłać Panu moją książkę zatytułowaną „Europejskie Eldorado”, w której opisane fakty bardzo dobrze udokumentowałem, także z pomocą proeuropejskich mediów w Polsce, jak Polskę kilkunastu cwaniaków poddało kolejnemu już V rozbiorowi. Powracając do stanowienia prawa, to proszę prześledzić, co się dzieje z projektami ustaw, które swą mocą prawną mogłyby pomóc umęczonej Polsce. Ale jest silne lobby, które te ustawy hamuje. Jednym z tych działań jest wetowanie wszystkich ustaw przez (p)rezydenta (nie)wszystkich Polaków, które dotyczyły np. powszechnego uwłaszczenia, odszkodowań dla Zabużan, ustaw prorodzinnych dot. zasiłku, itd., itd. Za to lekką ręką podpisał podwyższenie podatku VAT na art.. dziecięce, materiały budowlane, i wiele, wiele innych. Przecież nie trzeba być wybitnym ekonomistą, by wiedzieć, że wystarczy podwyższyć podatek na art. dziecięce, by wiele rodzin stało się jeszcze bardziej biednymi niż są, a ci młodzi i bezrobotni Polacy, co jeszcze dzieci nie mają, - by nie decydowali się na posiadanie potomstwa. Przeciez ustawa taka działa piorunująco, a konsekwencją jej jest niż demograficzny. Pytam : Komu i dlaczego zależy na obniżeniu populacji Narodu Polskiego ??? Ja wiem, a Pan nie ??? Także „nakręca” biznes firmom farmaceutycznym poprzez wzrost popytu na środki antykoncepcyjne. Firmom, które z całą pewnością nie są własnością polskich handlowców. Tak więc kasa „wypływa” poza nasze granice, zamiast być w obrocie w Polsce ( celowo nie używam określenia „w tym kraju”, albowiem tak go określają ci, którym ciężko przechodzi przez gardło słowo: Polska, Ojczyzna ). Począwszy od uchwalenia w Sejmie nowelizacji ( a właściwie pisania od podstaw ) Ustawy Zasadniczej - Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej w roku 1997, niemal każda ustawa albo była ustawą dostosowującą polskie prawo do unijnego, albo antyrodzinną. Tego oczywiście Pan nie widzi, bo po prostu ....... nie chce Pan widzieć. Chyba że Pan nie wie, że takie ustawy są, które godzą w Polaków ??? Jeśli Pan nie wie, to tylko bardzo źle o Panu świadczy. Koniec cz. 1. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Re: Do Concrete !!! cz.4 21.07.05, 22:38 Nowoczesna oszukańcza propaganda operuje hasłem: "I ty możesz zostać prezydentem". Toteż u nas do połowy lipca 2005 r. zgłosiło swoje kandydatury już ponad 15 osób. Wielka jest naiwność prostych obywateli. Oni myślą, że wybiera sama kartka i faktyczna suma kartek. W demokracji pośredniej wybierają przede wszystkim same co bardziej znaczące partie, pieniądze, media, arystokracja polityczna, układy polityczne - także międzynarodowe, no i liczący głosy, ostatecznie komputery, których obywatel nie może sprawdzić. U nas w poprzednich wyborach ujawniło się choćby to, że pewien członek zwycięskiej partii w pewnym mieście do czterystu głosów swojej partii dorzucił dwieście własnych. I nie poniósł za to żadnych konsekwencji. Nowoczesne wybory bywają wielkim kuglarstwem. Zaczyna się często już od sondaży przedwyborczych. W USA powiadają, że zdarzają się takie wypadki: kiedy dominujące w mieście lobby chce przeforsować swojego człowieka, powiedzmy "iksa", to podaje od razu, że "według miarodajnych sondaży" jego kandydat uzyskuje dajmy na to 40 proc., a kontrkandydat 5 proc., choć w rzeczywistości może być odwrotnie; ma to skłaniać głosujących do oddawania głosów na "iksa", żeby nie zmarnować swojego głosu. Ale po co sięgać do dalekiej Ameryki. Weźmy taką praktykę u nas. Ostatnio SdPl - jeszcze nie powstała, a już w sondażach uzyskała blisko 30 proc. poparcia, natomiast przywódca tejże planowanej partii nawet przy antykatolickiej propagandzie wysunął się na pierwsze miejsce wśród kandydatów na prezydenta wszystkich Polaków. Podobnie Partia Demokratyczna, spadkobierczyni nieboszczki UW, jeszcze przed powstaniem wyszła w sondażach na trzecie czy czwarte miejsce wśród istniejących partii. Kiedy zaś lewica zamarzyła o swoim nowym prezydencie "czerwonym", to Włodzimierz Cimoszewicz "zerwał" z SLD i w ogóle z polityką. Od razu otrzymał w sondażach 27 proc. głosów i pozwolił sobie na wielką arogancję wobec Sejmu Rzeczypospolitej. W ogóle nonszalancja polityczna bywa dziś dużo większa niż w czasach rzymskich. Kiedy w roku 450 zmarł cesarz Teodozjusz II, to wojsko po prostu ogłosiło cesarzem swego wodza Marcjana, ożeniło go od razu z wdową po Teodozjuszu i nie oszukiwało wcale, że to lud go wybrał. Nie sposób zrozumieć, jak nawet wykształceni analitycy społeczni dają się nabierać na określenie "demokracja wyborcza", podobnie jak na terminy "postęp", "wolność", "równość" itp. Otóż "demokracja wyborcza" to prosta funkcja dolara - wprawdzie dolar równa się dolarowi, ale nie miliardowi dolarów. Stąd miliarder ma miliard razy więcej szans na wybór niż posiadacz tylko jednego dolara. I tak wybierają pieniądze, nie człowiek, nie osobowość, nie prawda. Owszem, u nas zwolennicy ratowania Polski wołają: wybrać godnego, rzetelnego, mądrego, nie oszusta, nie złodzieja, nie zdrajcę Polski. Tak, tylko że nie wiadomo, kto jaki jest, a zwłaszcza, jaki będzie. Kandydatów prezentują nam media, które są za pieniądze. Ja mogę rozpoznać bliżej kogoś z bliskich. Ale co możemy zrobić na skalę kraju bez mediów czy wbrew mediom? A media czyje są? Widzimy, jaki jest bandytyzm medialny TVN względem Radia Maryja i jego zwolenników. A więc cóż warta jest prezentacja kandydatów realizowana przez TVN? Społeczeństwo musi odzyskać wszystkie media w Polsce. Bez tego nikt z katolików może nie zostać wybrany. Jednak w sprawie prezydentury można by wymyślić coś niejako pośredniego, nawiązując do starorzymskich tresviri, czyli wybieralnego kolegialnego urzędu "trzech mężów". Otóż absolutnie we własnym imieniu, bez mieszania w to redakcji "Naszego Dziennika" czy kogokolwiek, chciałbym, choćby czysto teoretycznie, zaproponować następujący dyktatorski triumwirat prezydencki: Maciej Giertych - tradycje polskie, polityka zachodnia, nauka, kultura, ideologia; Andrzej Lepper - świat wiejski, robotniczy, ekonomia, otwarcie na Wschód, ściganie złodziei mienia państwowego; Zbigniew Religa - świat służby zdrowia, bezpieczeństwo, utrzymanie ścisłych więzi ze Śląskiem, służby militarne itp. Bez naprawy służby zdrowia przy takiej nędzy i bezrobociu za 10 lat może jedna trzecia społeczeństwa wymrze. Dyktatorskie - legalne - rządy triumwiratu trwałyby tylko kilka lat dla opanowania chaosu i bezprawia niemal we wszystkich dziedzinach. Żadna pojedyncza partia czy żaden pojedynczy człowiek o obecnych kompetencjach nie opanuje bowiem złego funkcjonowania rządu i urzędów, powszechnej korupcji, chaosu prawnego, nieobiektywności służb prawnych, uzależnienia od Zachodu, od finansjery światowej, od obciążeń zadłużeniowych, nie umniejszy ogromnego bezrobocia, nie poskromi złodziejowatych często firm zachodnich i wschodnich, nie tchnie w cały Naród Polski ducha, wiary w Boga i prawdziwej etyki. Wielką pomocą w tym mogłyby być różne prężne i ideowe młodzieżówki wielu polskich partii i ugrupowań, dalekich od bolszewickiego i liberalistycznego faszyzmu, pozbawionego prawdziwie ludzkiego ducha i wyższej ideowości. Bez całej armii ochotników ratowania Polski nie wyzwolimy jej z międzynarodowej pajęczyny wrogów, z bagna prawnego i moralnego oraz z ogromnej nędzy i poniżenia. Na powszechne i dobrowolne zjednoczenie Polaków po wyborach prezydenckich i parlamentarnych może liczyć człowiek pozbawiony zdrowego rozumu. Budzi się wprawdzie i odradza duch polski, ale rosną też bezwzględne naciski i ataki ze strony postkomunistów, liberałów, masonów, kosmopolitów i międzynarodowego polityczno-ekonomicznego lobby żydowskiego. Koniec cz.4 Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Re: Do Concrete !!! cz.5 21.07.05, 22:51 Państwo polskie zaczyna wyglądać jak za czasów rozbicia dzielnicowego: Mazowsze, Śląsk, Wielkopolska, Małopolska, Pomorze, Gdańsk, Podlasie, ściana wschodnia. Poza tym podstawowe instytucje państwowe robią się partyjne, prawo, instytucje, dotacje unijne służą zwycięzcom wyborczym, nie Narodowi, nie ma wyższych idei integrujących, sukcesy polegają na sprycie, kombinacjach, podchodach i często jawnych oszustwach. Spoiwem państwa nie jest człowiek i dobro wspólne, lecz interes prywatny, instytucje gospodarcze, korporacje, umowy międzynarodowe. W Polsce nie ma produkcji, wytwórczości, rozwoju nauk i techniki, są raczej tylko usługi (o czym pisze prof. S. Kurowski). Ideowo-duchową stronę zastępują obce reklamy, zabawowość, a świadomość jest kancerowana przez polskojęzyczne, ale obce media. Ogół czeka, że w państwie wszystko unormuje się po nowych wyborach, a po każdych jest znowu to samo albo jeszcze coraz gorzej. Ateistyczna lewica i półlewica szuka popularności przede wszystkim w popieraniu tzw. aborcji, "małżeństw" homoseksualnych, seksualizmie, w walce z chrześcijańską moralnością. Nie ma prawdziwej polityki zagranicznej i światowej wobec sąsiadów i Słowian (por. A. Lepper, M. Janosz). Co roku "reformuje się" naukę i oświatę na gorsze. Wielu mądrych ludzi próbuje zmienić coś na lepsze, ale bez dobrze zorganizowanego państwa nic z tego nie wychodzi, tym bardziej gdy niektóre ważne czynniki państwowe są raczej antypolskie i oszukańcze. 2. Braki żywnościowe. Jeszcze raz trzeba wyrazić oburzenie, że niektórzy politycy ubiegający się o reelekcję dopuścili do tego, że po wejściu do UE 1,5 mln dzieci polskich głoduje, a w niektórych regionach co trzecie dziecko, a może aż 40 proc. w ogóle żyje w biedzie. W biednych stronach brakuje grosza na naukę i dojazdy do szkół, często odległych. Bywa, że dzieci czekają na obiecaną pomoc od września poprzedniego roku do maja roku następnego (wiadomość podana przez TVP 1, 25 kwietnia 2005 r.). Na święta wielkanocne sprowadzono pół miliona ton żywności z Zachodu (TVP 1, 22 marca 2005 r.). Poza tym jakby ogłupiali sprawozdawcy telewizyjni radują się, że coraz więcej starych i biednych ludzi zgłasza się do punktów darmowych posiłków (kuroniówek) i że żebranie o talerz zupy przestaje być dla Polaka wstydem. To jakby jakiś okupant cieszył się z naszej hańby. Jak mówiono, że w gospodarce komunizmu sowieckiego na pustyni zabrakłoby piasku, tak trzeba powiedzieć, że w gospodarce socjaldemokratycznej i liberalnej na czarnoziemie polskim nie może się zrodzić zboże. I sprawcy tego chcą nadal rządzić. Nie można winić całych partii za korupcje - choćby wielkie - niektórych ich członków, jak w aferze FOZZ, PZU, PKN Orlen, mafii paliwowej i ogromnej ilości innych. Jest to zresztą prosta spuścizna tradycji ateistycznych i bezetycznych. Ale winami za złą gospodarkę finansową obarczeni są najwyżsi urzędnicy państwowi i całe partie. Oto niektóre "sukcesy". UE ma przekazać Polsce 12 mld euro mniej niż obiecywała w traktatach, a te miliardy przyznaje krajom najbogatszym: Niemcom Wschodnim, Francji i Anglii. Po roku działania unijnych funduszy udało się uzyskać tylko kilka milionów euro z przyznanych nam teoretycznie kilku miliardów, przy tym my już wpłaciliśmy kilka miliardów euro. Poza tym budżet naszego państwa będzie musiał dopłacić do unijnych funduszy kilka następnych miliardów złotych, bo straciliśmy na różnicy umówionego kursu euro w stosunku do złotego. Są i inne rzeczy. Media podają, że banki polsko-zagraniczne w roku 2004 zarobiły w Polsce 7 mld zł, ale ten dochód poszedł za granicę jako dywidendy zyskowe, a nie obrócił się na żadne inwestycje u nas, i to w czasie, gdy bezrobocie rośnie. Podobnie firmy z kapitałem polsko-zagranicznym wykazują ciągle straty u nas, a zyski wyprowadzają za granicę (wiadomość podana przez TVP 1, 4 maja 2005 r.). Podobno również niemieccy celnicy wpadają na Opolszczyznę z kontrolą własną do polskich firm, by je zastraszyć nieformalnościami podatkowymi i handlowymi. A nasz rząd milczy. Niektóre państwa Klubu Paryskiego, takie jak Francja i Holandia, nie chcą, byśmy im spłacili całość dawniejszego zadłużenia, bo na odsetkach zarabiają rocznie 2,5 mld euro. I nasz premier jest bezradny. Również rujnuje się nam całkowicie gospodarka rolna z powodu bardzo niekorzystnej dla nas polityki rolnej Unii. Tylko propagandyści rządowi wychwalają pod niebiosa politykę brukselską, jakby oślepli. Często dowodzą, że u nas jest jak najlepiej, tylko Polacy są wiecznymi pesymistami. Ot, znaleźli się wychowawcy bezrobotnych i nędzarzy. Podobnie niektórzy ministrowie dziwią się naszym skargom, że wbrew ich "przepowiedniom" po wejściu do UE drożeją bardzo niektóre towary strategiczne. "Przecież i w Unii drożeją!" - odpowiadają po Salomonowemu. I tak to z tych wszystkich powodów - i z tysięcy innych - zakrada się do naszych dusz strach. Polacy, czy chcecie znowu owych polityków i decydentów wybrać?! A niestety, mogą oni zostać wybrani przez wielką absencję katolików i z powodu ogromnego rozproszenia głosów prawicy. Katolicy w Polsce ciągle nie mają wyrobienia politycznego i nie posiadają zmysłu jednoczenia się. Ale co obywatelom wyznania katolickiego szykują liberałowie, socjaldemokraci i ateiści, widać dokładnie z rozbójniczych artykułów o XIII Pielgrzymce Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę 10 lipca 2005 roku. Oni chcą nas po prostu zniewolić na zawsze, pozbawić naszej klasycznej polskiej i katolickiej tożsamości oraz społeczno-politycznie i duchowo rozbić. I cele swe mogą osiągnąć, jeśli duchowieństwo duszpasterzujące będzie nadal tak bierne jak dotychczas. Jestem tylko „małym trybikiem” w tej machinie, która ma za zadanie bronić Polski. Nie mam kompleksów, nie jestem wyalienowany, a to, o czym piszę nijak się ma do głoszenia „spiskowej teorii dziejów” wydumanej przez libertynów. To środowiska skrajnie liberalne przypisują nam patriotom uprawianie tej teorii w chwilach, gdy w oparciu o fakty piszemy o zagrożeniach dla RP. Usilnie starają się zrobić z nas idiotów, nawiedzonych, oszołomów, faszystów i zdeprecjonować nas, wyśmiać. Pan należy do jednych z nich. Mimo to, pozdrawiam i życzę Panu głębokich refleksji po przeczytaniu tych pięciu części. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Re: Do Concrete !!! cz.2 22.07.05, 13:32 Ponieważ Admin był tak nadgorliwy i "wyciął" kompletnie ( nawet nie pozostawił [...]) moje wypowiedzi cz.2 i 3, chociaż nie było to złamaniem regulaminu i tzw. "netykiety", pozwalam sobie ponownie umieścić je, łącznie z komentarzem Joli_dywity. Odnoszę wrażenie i zapewne się nie mylę, iż Admin "filtrując" posty, - gorliwie wykonuje polecenia swych mocodawców, by Polacy nada byli ogłupiani "prawdami" wynikającymi z jedynie słusznej "poprawności politycznej" Re: Do Concrete !!! cz.2 Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: doktor.1 Data: 21.07.2005 22:14 Życie społeczeństwa, a więc i państwa, jest niezmiernie trudne do dogłębnego zbadania, a tym bardziej do sterowania nim i regulowania. Tak jest i z obecną Polską. Niby mamy ogólnie wolność i demokrację, ale coraz częściej zwykły obywatel pyta: kto je ma naprawdę? Niby żyje się u nas nowocześnie, ale jakoś wszystko po staremu, jak za komuny. Niby panuje ogólny pokój społeczny, ale w głębi wre coraz bardziej zażarta walka dzieląca całe społeczeństwo i ostatnio po stronie "dzierżących formalnie władzę" - bardzo brutalna. Niby każdy obywatel chce służyć wspólnie całej Polsce, ale często rwie wszystko dla siebie, nawet i po prawicy raczej nie chodzi o prawdziwą służbę Polsce, lecz przeważnie o ..... załapanie się na jakieś stanowisko czy urząd.Obecną sytuację w Polsce można przyrównać do starorzymskiej. Już w czasach królewskich były w Rzymie, jak dziś w Polsce, dwie nierówne części społeczeństwa: nieliczna, rządząca na górze, zwana patrycjuszami, i liczna na dole, zwana plebejuszami albo plebsem. Patrycjusze to była zamknięta lista trzystu rodów, pochodzących z trzech "szczepów" (tribus): Latynów, Sabinów i Etrusków. Podobnie i u nas potworzyły się "rody" panujące, jakby magnateria. I tak mamy "szczep komunistów" wywodzący się z okupacji sowieckiej, przejmujący władzę, majątki i stanowiska naczelne, "szczep" mutacji komunizmu, czyli tzw. reformatorów komunizmu czy opozycjonistów, próbujących łączyć tę mutację w nowy sposób ze światowym i polskim lobby żydowskim, oraz "szczep" czysto liberalny, otwarty całkowicie na globalizm zachodni, jak wieszcząca swe zwycięstwo w najbliższych wyborach Platforma Obywatelska. W każdym razie wszystkie te trzy szczepy mają mało wspólnego z klasyczną Polską, stały się raczej kosmopolityczne i ślepo prounijne. Stanowią w gruncie rzeczy oligarchię, współczesną arystokrację polską, choć szermują hasłami demokracji, humanizmu i niebywałej miłości do "prostego człowieka", czyli do "ludu".Tymczasem na dole są plebejusze, plebs bez znaczenia i władzy, taka plastelina czy masa społeczna. Jak w Rzymie, tak i u nas są to wieśniacy, lud miejski, robotnicy, rzemieślnicy, kupcy, niżsi urzędnicy, u nas także pogardzane przez "panów" ugrupowania i partie, takie jak Samoobrona, LPR, PSL, Ruch Patriotyczny i wszelka drobnica prawicowa. Można nawet powiedzieć, że o ile rolę rzymskich rolników grają u nas podobni chłopi, to, niestety, kilkumilionowe masy bezrobotnych grają rolę rzymskich niewolników, czekających na swojego Spartakusa.I obecnie narasta gwałtownie napięcie miedzy nowobogackimi rodami "arystokratycznymi", często wynaradawiającymi się, a wiernymi Polsce plebejuszami patriotycznymi. Polska albo będzie rządzona nadal przez wysferzone "szczepy" ekonomiczno-polityczne, albo władzę przejmą zdecydowanie jej wierni synowie. Chociaż "plebejusze" liczą grubo ponad 30 milionów, a jest tylko około 2 milionów nowobogackich oraz ok. 200 tysięcy jakichś oligarchów, to jednak wyniki wyborów nie są wcale pewne, zwłaszcza po śmierci Jana Pawła II, gdyż "arystokracja" dysponuje mediami i wszelkimi technikami oszukańczymi. Poza tym w Rzymie patrycjusze mieli swoją godność i prawomocność, natomiast "patrycjusze" polscy nie mają żadnych skrupułów, co pokazują np. najgrubsze ryby z SLD, UP, UW, Nowej Lewicy i inni. Oczywiście i w Rzymie były ogromne tarcia i walki, zarówno między arystokracją a ludem, jak i między "szczepami" władzy. Jednak całość społeczeństwa rzymskiego spajały dosyć ściśle: religia, tradycja, doskonałe prawo, duch zdobywców świata, dobrobyt, dostęp do wielkich wspólnych łupów, a także honor, poczucie wartości, cnoty obywatelskie i dążenie do dobrej sławy i pamięci po sobie. Dla sprawiedliwości od V wieku przed narodzeniem Chrystusa rozwijała się szeroko instytucja zwana tresviri (triumwirat). Były to na różnych szczeblach urzędy wybieralne, złożone z trzech różnych przedstawicieli różnych szczepów. Dla opanowania wielkiego chaosu w całym imperium powstał nawet w roku 1943 po narodzeniu.Chrystusa w Bononii legalny triumwirat cesarski: Antoniusz, Oktawian i Lepidus. Chodziło o ratowanie Rei Publicae Romanae. Jednak jeszcze dużo wcześniej na okres szczególnie trudny, taki jak wojna, stanowiono legalnie jednego dyktatora. Z tej instytucji wyłonił się wreszcie urząd "cesarza" - od Juliusza Cezara (27 przed n.Chr. - 14 po n.Chr.). I trzeba pamiętać, że bez cesarstwa imperium rzymskie rozpadłoby się już w czasach Chrystusa, a tak trwało - na Zachodzie jeszcze prawie 500 lat, a na Wschodzie tysiąc lat dłużej niż na Zachodzie.W historii większe republiki i demokracje bardzo często rozpadały się na skutek napięć i sił odśrodkowych. Kiedy chce się państwo uzdrowić lub uratować, to musi dochodzić do utworzenia silniejszej władzy centralnej, co też robili np. carowie rosyjscy naśladujący cesarzy bizantyjskich, i co słusznie robi dziś prezydent Władimir Putin. Z tego też powodu i UE dąży do utworzenia jednego superrządu, tylko że bez zgniecenia wolności jednostkowych. Polska w obecnym czasie jest, niestety, nadal całkowicie rozbita po okupacji sowieckiej. Nadal elementy władzy nieczujące klasycznej Polski spychają społeczeństwo pod obce poddaństwa - bądź to rosyjskie, bądź to niemieckie, bądź to globalistyczne. Na nic więc zdają się celowe czy intuicyjne próby samouczynienia rozbitego państwa, czyli zastąpienia mocnych struktur państwowych elementami apersonalnymi, jak: wolny rynek,koncerny, finansjera światowa, cywilizacja techniczna, "państwo prawa", ogólne systemy wymiany towarów. Brakuje czynnika ludzkiego i moralnego. Zamiast idei - ateizm, nihilizm, anarchia, samowola, seksualizm, cywilizacja zmysłów. Słowem, nastąpiło odpersonalizowanie społeczeństwa i państwa, materializacja i silne związanie stanowisk politycznych z biznesem i finansjerą. Polityka polska nie jest ogólnospołeczna, lecz jest partykularna i partyjna, choć dzisiaj wszelkie partie stają się już anachroniczne. W takiej sytuacji konieczna jest bardzo silna władza centralna, obiektywna i ponadpartyjna, reprezentująca całe społeczeństwo Polaków. Inaczej Polsce grozi utrata tożsamości i ciągłości na długi czas. Koniec cz.2 Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Re: Do Concrete !!! cz.3 + Jola_dywity 22.07.05, 13:37 Re: Do Concrete !!! cz.2 Podziwiam wkład pracy .. » Autor: jola_dywity Data: 21.07.2005 22:47 ..dla edukacji,przeczytałam uważnie i podziwiam chęć,pracę i przygotowaniemerytoryczno historyczne. Pozdrawiam.Praca u podstaw to obowiązek!!! Re: Do Concrete !!! cz.3 Data: 21.07.2005 22:27 Choć partie w Europie straciły już dawno swoje morale, cnotę, honor i godność, to jednak nasze państwo opiera się nie na narodzie jako społeczności osób, lecz na lilipucich partiach bezosobowych, a może nawet na różnych ukrywanych siłach i agenturach, na co wskazuje choćby przypadek PKN Orlen.1. Obecnie jeszcze wiszący u władzy "szczep czerwony" umocnił się z SLD na czele, kiedy zawiodła nas kompletnie AWS zdążająca na skróty od komunizmu do liberalizmu. Jednak z powodu bezideowości po upadku marksizmu SLD rozpadł się całkowicie. Pomogła też temu wielka korupcja wielu prominentnych postaci. Ale samo rozbicie SLD zaplanował jakieś trzy lata temu (p)rezydent Kwaśniewski, prawdopodobnie ulegając sugestii czynników zachodnich. Jeden z ważniejszych prominentów czerwonych, Marek Borowski, chciał ratować tę partię przez założenie swojej - SdPl. Rzucono też SLD szalupy ratunkowe w postaci związanego z zagranicą Marka Belki, następnie Nowej Lewicy, niektórych ugrupowań antyreligijnych, specjalnej ochrony Leszka Millera, a ostatnio w postaci odrodzenia partii przez nieznającego rzeczy młodego Wojciecha Olejniczaka. Ale nic nie pomogło. Z rozbitków nie da się już stworzyć zdyscyplinowanej armii regularnej, zwłaszcza że bardzo wielu z nich nie ma dobrej reputacji. Członkowie SLD uchwycili się wywodzącego się spośród nich prezydenta, różnych innych grupek dezerterów sejmowych i spadochroniarzy z innych partii i nie chcą podać się honorowo do dymisji, mimo że nie słucha ich już ani premier, ani rząd, ani parlament, który się dziwnie "usamodzielnił" w stosunku do partii, choć i parlament na początku roku 2005 źle oceniało 84 procent Polaków. "Bryndza totalna" - powiedziałby współczesny poeta.W ostatnich dniach członkowie SLD wykoncypowali sobie, że uratuje ich w jakimś stopniu ich prezydent. Toteż odesłali już wcześniej z partii Włodzimierza Cimoszewicza, postać dosyć tajemniczą, i uznali chyba, że to on dzięki wyglądowi i manierom zostanie wybrany na prezydenta przez kobiety polskie, także katolickie. Boją się tylko, by tego wszystkiego nie popsuło Radio Maryja i dlatego wzmagają ataki na to medium. Poza tym straszą bardzo, że wybory parlamentarne i prezydenckie mogą wygrać "politycy w sutannach", którzy zrobią z Polski wielki i surowy klasztor. 2. "Szczep" drugi, różowych, jest stosunkowo nieliczny, ale był - częściowo jeszcze jest - bardzo znaczący i powiązany z siłami światowymi. Należą do niego: UW, Partia Demokratyczna, pewne grupy z PO, PIS-u i inni. Stara się on w pewnej mierze zachować tradycję polską, ale z wielkim nachyleniem do ducha Zachodu, zwłaszcza do lobby żydowskiego. W jego programie wiele miejsca zajmuje zwalczanie rzekomego naszego antysemityzmu. Ale Polakom trudno dociec, o co tak właściwie chodzi. Obawiamy się, że chodzi o cele polityczne, dominacyjne, utylitarne, nie zaś duchowe i patriotyczne. Dziwi mnie jakieś wynoszenie się ponad dawną polskość, niedopuszczanie do upamiętnienia obozu zagłady Polaków KL-Warschau, nieprzeprowadzenieekshumacji w Jedwabnem i niejasny stosunek do katolickiej ochrony życia.3. Trzeci "szczep", choć jeszcze w opozycji, to rosnąca w ambicjach i sondażach grupa najsilniej liberalizująca - Platforma Obywatelska, budowana na pniu dawnego KLD i UW, i różni zbiegowie z innych tonących grup. W Polsce ciągle nie ma partii ściśle określonych i skrystalizowanych, jest to raczej pogoń za znaczeniem, stanowiskiem i pieniądzem. Polaków niepokoi ciągle wysokie, nawet pierwsze miejsce PO w sondażach, a są to politycy raczej daleko odchodzący od tradycji polskich i katolickich, coś w stylu powiedzenia byłego premiera Jana Krzysztofa Bieleckiego: "Pan Glemp". Są tu też silne infiltracje masońskie. Zdaje się, że gdyby wygrali lub gdyby mieli przynajmniej swego prezydenta, to byłoby dla Polski i Kościoła jeszcze gorzej niż za SLD za życia Jana Pawła II. Chociaż obecnie zaczynają się trochę mizdrzyć do katolików, to jednak obawiamy się, by nie było tam coś z ducha Franklina Roosevelta, wielkiego masona loży francuskiej i prezydenta amerykańskiego, który w 1945 roku w Jałcie powiedział, że katolicka Polska od 600 lat rozrabia w postępowej Europie i trzeba ją poddać innym państwom - wówczas Rosji, dziś Niemcom.4. Ponad trzydzieści parę milionów ludności polskiej to jest tylko plebs polityczny, cieszący się jedynie hasłami demokracji i mający raczej charakter przedmiotu władzy politycznej, a liczący się jedynie jako element wybierający. Właściwie to społecznie i politycznie mniej znaczą niż dawni bezpartyjni. A należą do nich nie tylko zwykli obywatele, ale także większość inteligencji, uczonych, nauczycieli, lekarzy, pracowników usług oraz wszelkie wspólnoty czy nawet partie polskie o charakterze patriotycznym, takie jak Samoobrona, LPR, Ruch Patriotyczny i inne. "Partia Maryja" to taka prowokacyjna nazwa wrogów polskiej Ojczyzny (tak, tak redaktorze Hołub z GW !), będąca nowym atakiem na ojca Tadeusza Rydzyka, na wszystkich słuchaczy patriotycznych mediów polskich. Koniec cz.3 Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1, cz.1.1 22.07.05, 20:10 1.1 Szanowny Panie, Z zalem informuje, ze nie jestem w stanie odniesc, sie do wszystkich Pana argumentow – jast ich za duzo. Nie mniej musze podkreslic, ze nie ze wszystkim sie nie zgadzam, moze uzmyslowi to Panu, ze nawet jak ktos ma poglady takie jak ja, to krytycznie odnosi sie do sposobu sprawowania wladzy i uprawiania polityki w Polsce. Zatem do dziela: Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1, cz.1.2 22.07.05, 20:11 1.2 Pisze Pan: ‘Proszę zauważyć kto to prawo tworzył i w jakim celu. Z całą pewnością nie po to, by Rzeczpospolita Polska była państwem prawa, ale po to, by do reszty w „majestacie prawa” sprywatyzować ( czytaj: zagrabić ) lub sprzedać za 1/10 ceny dość dobrze prosperujące zakłady pracy. Przykładów mam na to mnóstwo.’ Zgadzam sie, ze z pewnoscia, czesc prywatyzowanych zakladow sprzedano z naruszeniem prawa, z bledami merytorycznymi, w zbytnim pospiechu (np. po to by zapchac dziure budzetowa), lub wprost: idiotycznie, albo wrecz ‘ze zla wola’. Moim zdaniem wynika to z chciwosci, braku kompetencji lub glupoty zarzadzajacych. Te same jednak cechy powoduja, ze zaklady zarzadzane przez kolesiow, mianowanych urzednikow, lub podstawionych przez uklad wladzy gangsterow przynosza straty. Najbardziej ewidentnym przykladem sa polskie kopalnie rzadzone przez dlugi czas przez zwiazana z lewica gangsterska sitwe. Drugi przyklad to oczywiscie Orlen - Podobne mechanizmy... Mozna mnozyc przyklady. Dlatego z calym przekonaniem twierdze, ze porzadna prywatyzacja i to jak najszybsza stanowi jedyne remedium na omawiana patologie. Wlasciciel prywatny dba o profity, kondycje ogolna zakladu, gdyz jest to jego zrodlo utrzymania. Nie mowie o sytuacji wykupywania zakladu przez konkurencje, po to aby go zamknac, lub oslabic. To powinno byc scigane z urzedu, gdyz jest dzialaniem wymierzonym przeciwko wolnemu rynkowi. Polska sytuacja, w ktorej kilkanascie tysiecy stanowisk w biznesie stanowi lup wyborczy to patologia i wola o pomste do Nieba. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1, cz.1.3 22.07.05, 20:11 1.3 Pisze Pan: ‘Prawo jest tak dziurawe, jak sito’. Dokladnie tak! Gdyz na jego formulowanei ma wplyw zbyt wielu niekompetentnych cwaniaczkow (Jakubowska np.) i stara sie byc zbyt szczegolowe. Gdyby np X przykazan bylo tak sformulowane dochodziloby do dantejskich scen. Np. Piate: NIE ZABIJAJ, przerobione przez naszych legislatorow wygladaloby tak: ‘Nie zabijaj ludzi, ktorych nie znasz, ani tych ktorych znasz, zwlaszcza przy uzyciu broni palnej, chemicznej, nuklearnej, narzedzi ostrych i tepych. Z wyjatkiem produktow spozywczych wyprodukowanych na terenie Specjalnych stref ekonomicznych w Bytomiu’ ile w tym dziur? Ile drog obejscia? Dlatego prawo nalezy oczyscic i uproscic, tak aby kazdy mogl je zrozumiec i sie na nie powolywac oraz tak, zeby usprawnic przewod procesowy... Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.1.4 22.07.05, 20:12 1.4 Pisze Pan: ‘A zatem gdzie się podziała uczciwość ? Gdzie się podziało sumienie ? Nie ma !!!’ Przepraszam, znam wielu ludzi, ktorzy maja sumienie i postepuja moralnie. Podejrzewam, ze Pan tez sie do takich osob stara zaliczac (tak jak staram sie ja) oraz zna Pan wielu porzadnych ludzi. Powinnismy zatem robic wszystko by pokazac ludziom, ze nie trzeba sie bac smiesznosci postepujac uczciwie. Ze mozna wiele osiagnac, a wlasciwie wszystko, postepujac honorowo i nie krzywdzac innych. Nie chwytac sie kruczkow prawnych, mowic ‘tak, tak, nie, nie’, kiedy tylko mozna. Nie zwalczac hipokrytow hipokryzja, nie stosowac zasady ‘oko za oko’, ale postepowac zgodnie z nauczaniem, ktore wierze, ze wiekszosc Polakow powinna znac – ‘Dobra Nowina’, nauczanie Chrystusa, zwlaszcza ‘przykazanie milosci’ zwraca moja uwage i ‘Modlitwa Panska’. Chrzescijanie maja stanowic przyklad dla innych, ze mozna tak zyc. Polecam tez lekture Maxa Webera, ktory z perspektywy etyki protestanckiej domaga sie tego samego co Pan, analizujac przy tym zrodla kapitalizmu i rozne jego przejawy. Nie polecam Marksa, ale to chyba sie rozumie samo przez sie:;) Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.1.5 22.07.05, 20:13 1.5 Co do podatkow, to wie Pan co o nich mysle. Dodam tylko, ze podwyzszanie podatkow z powolaniem sie na UE to hipokryzja. Nikt nam nie kazal miec 22% VAT. Chciwosc naszych politykierow od budzetu mnie poraza. Traktuja obywateli jak poddanych, co owocuje wzrostem niecheci Polakow do wlasnego Panstwa. Ta dbalosc o wypelnianie Skarbu prze lupienie ludzi to znak rozpoznawczy socjalistow i komunistow. Normalny gospodarz sprobowalby zaoszczedzic i pomyslal, jakby tu zarobic uczciwie. A nasi socjalisci z prawa i lewa podwyzszaja podatki lub sie zadluzaja. Paranoja. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.1.6 22.07.05, 20:13 1.6 Rodzine wzmacniaja przede wszystkim milosc i wspolne wartosci. Polska kultura stawia rodzine na pierwszym miejscu w strukturze spolecznej. Mozemy byc z tego dumni. Jestem zdania, ze, znowu, szukanie zysku dla budzetu kosztem ulatwien dla rodziny to lobuzeria. I znowu nasi socjalisci zastawiaja sie Unia. Zwracam uwage, ze w wielu krajach dla rzadzacych nakwazniejsze jest dobro obywateli. Nas sie caly czas traktuje jak przyglupow i mowi: musialem Ci zabrac podwieczorek, bo mi ciocia kazala. I my w to wierzymy i jestesmy zli na ciocie, ale co mozemy zrobic? Ciocia mieszka w innym miescie. Gdyby naszym politykom naprawde zalezalo na naszym szczesciu, to zmieniliby nasze prawo, na zasadach uznawanych przez Unie, ale tak, zeby nam bylo o wiele lepiej, To mozliwe – Irlandia, Lotwa, Portugalia UK, itd. Widzi Pan, dla mnie nie jest wazne tlumaczenie – zrobilem zle, ale ja tylko wykonywalem rozkazy. Dla mnie wazne jest, zeby nie robic zle. I po to mamy parlament, by dbal o obywatela, a nie o stolki i popularnosc. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.2.1 22.07.05, 20:14 Czesc 2 2.1 Analiza Rzymu zawsze pozyteczna (znalazlem tam sporo bledow, ale skladam to na karb Panskiego pospiechu). Czytalem niedawno cos podobnego, zdaje sie ksiedza Bartnika w ND. Moja konkluzja jest taka: Rzym, podobnie jak Rzeczpospolita Obojga Narodow zniszczyly: niemoc wladzy wykonawczej, egoizm moznych dbajacych o swoje partykularne interesy, napor sasiadow, czy kosztowne z nimi wojny, brak myslenia w kategoriach dobra wspolnego i wewnetrzne batalie o wladze. Aby tego uniknac nalezy przekonac obywateli, ze bycie dobrym obywatelem jest cnota i przywilejem. Nalezy usprawnic Panstwo tak, by obywatele mogli polegac na administracji oraz systemie sprawidliwosci. Nalezy tak skonstruowac System, aby jak najwiecej inicjatyw oddolnych mialo szanse na sukces. Decentralizacja, demokracja bezposrednia, szacunek dla jednostki i rodziny, potepienie nepotyzmu, dobra sluzba cywilna, uczciwa konkurencja, to tylko niektore dobre rozwiazania. Jasne, ze w Polsce potworzyly sie elity: intelektualne, gospodarcze, zawodowe. Jednak to jest normalne. Mniej pozadane jest, gdy przynaleznosc do okreslonej elity jest jedynym kryterium selekcji np. na stanowisko w radzie nadzorczej, urzedzie gminy, zarzadzie przedsiebiorstwa. Stad popieram wszelkie pomysly dazace do ograniczenia arbitralnosci nadawania przywilejow i stanowisk. To proste w teorii: uczciwy, przejrzysty konkurs, kontrolowany przez instytucje zewnetrzne. Jednak, w naszym kraju dalej pokutuje kryterium ‘mierny ale wierny’. Za malo wiem na temat elit z partii, ktore Pan wskazal, ale sadze, ze niestety reszta sceny politycznej postepuje podobnie. Pamieta Pan ‘republike kolesi’ i ‘TKM’. Teraz autor ostatniego hasla postepuje zgodnie z nim w Warszawie. Totez boje sie, ze demoralizacja jest obecna na calej naszej scenie politycznej. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.2.2 22.07.05, 20:15 2.2 Co do kryzysu idei. Ludzie wybierajac swoje poglady nie zawsze kieruja sie rozsadkiem, czy sercem. Ma tu wplyw wychowanie, srodowisko spoleczne, szkola, czy moda. Teraz np. obserwujemy mode na tzw. ‘alterglobalizm’, czy ‘anyglobalizm’ i dzieci bezkrytycznie klepia glupoty serwowane im przez ich ‘guru’. Co ciekawe, wiele z tych dzieci nosi koszulki z Che Guevarra. Wierze, ze te dzieci chca zmienic swiat na lepsze, poszukuja doznan duchowych, transcendentnych, iluminacji, milosci. Ale nie sa przygotowane na to, ze ludzie, ktorym wierza maja ‘pusto w glowach’ albo sa lajdakami (dobry polski przyklad – Samoobrona). Czesc z nich dojrzeje, tak jak z rzucaniem palenia, ale czesc pozostanie wierna tym haslom na wiele lat. Sposobem na odzyskanie takich duszyczek nie jest konfrontacja bezposrednia i stanowcze ich potepianie, ale przekonanie ich o atrakcyjnosci innych idei. Cierpliwe, madre, z wyrozumialoscia i kosekwencja. Troche jak praca misyjna. Nie mozna ich zrazac agresja, bo wtedy sie zamkna w sobie i do nich nie dotrzemy. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.2.3 22.07.05, 20:16 2.3 Zgadzam sie, ze powinnismy byc jak najbardziej samodzielnym krajem. Mozemy to osiagnac poprzez uczciwe prowadzenie dialogu ze wszystkimi partnerami i wcale nie musimy sie podlizywac. Musimy miec za to dobry program i pomysl na przyszlosc. Np. gaz i ropa. Legendarna juz dywersyfikacja to sposob – znowu konkurencja. Monopole to najwieksze zagrozenie. Mozemy brac gaz np. z Norwegii, a nie musi on byc wcale o wiele drozszy, jesli pociagniemy rurociag do innych krajow. Im wiecej konsumentow, tym ceny (moga byc) nizsze. Powinnismy tez wspierac inne kraje, kiedy ich niezaleznosc jest zagrozona. Raz: to nasza dobra tradycja (‘Za Wolnosc Wasza i Nasza), dwa: im wiecej takich krajow, tym mniejsze ryzyko monopolizacji wladzy prze jakies mocarstwa. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.2.4 22.07.05, 20:16 2.4 Pisze Pan: ‘W takiej sytuacji konieczna jest bardzo silna władza centralna, obiektywna i ponadpartyjna, reprezentująca całe społeczeństwo Polaków. Inaczej Polsce grozi utrata tożsamości i ciągłości na długi czas.’ Wladza powinna pochodzic z mandatu wyborczego – to stanowi o jej sile. Oczywiscie powinien byc centralny osrodek wladzy, ale wazne, aby byl wiarygodny. Jedynym sposbem na reprezentowanie wszystkich Polakow jest parlament, ale nie z nasza obecna ordynacja wyborcza. Eliminuje ona bowiem dzialaczy szczebla lokalnego, ktorzy nie sa uwiklani w partyjniactwo. Chcialbym aby posel z Lodzi reprezentowal wyborcow z Lodzi przed swoja partia, chcialbym aby poslanka z Poznania odpowiadala przed Poznaniakami a nie zarzadem partii itd. Upartyjnienie Sejmu to faktycznie duuuzy klopot, gdyz poslowie maja za nic wyborcow, a licz sie dla wielu z nich tylko kolesie i wplywy. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.3 22.07.05, 20:17 Cz. 3 Analiza ‘szczepow’ – jestem jednoznacznie przeciwny polskiej lewicy, wiec ten fragment mozemy pominac. Powiedzmy, ze sie zgadzam z wiekszoscia Panskich wywodow. Dochodzimy do Platformy – partii kreujacej sie na liberalno-konserwatywna, z roznymi wyskokami na rozne strony. Mimo wszystko, choc wiele rzeczy mi w tej partii nie odpowiada, nie widze chwilowo alternatywy. To jedyna partia konsekwentnie mowiaca o tym o czym i ja mowie. Proste, silne Panstwo, maksymalna inicjatywa w rekach ludzi. Oszczedzajmy i budujmy. Liberalizm sam w sobie nie jest okresleniem uwlaczajacym. Przyjelo sie go uzywac w Polsce jako inwektywe, ale dal mnie to troszke zabawne. Adam Smith, John Stuart Mill pisali o liberalizmie jako rozsadnej i otwartej postawie, o rownosci i wolnosci jednostki wobec spoleczenstwa (czyli innych jednostek) i panstwa. W sumie, mozna sie pokusic o stwierdzenie, ze kazdy kto domaga sie honorowania Karty Praw Czlowieka w kazdej sytuacji to liberal spoleczny, a liberal gospodarczy, to ktos taki jak ja, ktos kto marzy, by utopia ‘wolnego rynku’ sie ostatecznie zrealizowala, bez wspolczesnych patologii :) Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.4 22.07.05, 20:18 Cz.4 To tez czytalem w Naszym Dzienniku. Nie zgadzam sie na zadna dyktature, a tym bardziej nie moge zrozumiec, co robi tam prof. Religa. To swiatly czlowiek, ktory do tego zestawienia pasuje jak piesc do nosa. Za nic by sie nie zgodzil firmowac takiej efemerydy, bez urazy. Pisac o Lepperze, to strata czasu, mam nadziej, ze w glebi duszy Pan sie zgodzi. Pasuje jak ulal do opisaneych pierwszych 2 szczepow. Postkomunista, wielokrotny przestepca, dowolnie dobierajacy nielogiczne argumenty, populista. Jakub Szela w bialo-czerwonym krawacie. John Ludd polityki. Rozumiem, ze najbardziej z tej trojki wspiera Pan prof. Giertycha. To zna Pan rowniez argumenty, ktorych uzylbym, gdybym chcial o nim pisac. Ale nie chce. Nie chce podkreslac roznic. Powiem tylko, ze jest dla mnie absolutnie niewiarygodny. Oprocz tego nie zrobil nic dla regionu, ktory aktualnie zamieszkuje. Powiem wiecej, dla ludzi z tego regionu mrzonki o sojuszu z Rosja sa smieszne. A jego flirt z aparatem wladzy komunistycznej to niwybaczalny wystepek. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.1. 22.07.05, 20:18 Cz.5 5.1 Pisze Pan ‘Państwo polskie zaczyna wyglądać jak za czasów rozbicia dzielnicowego: Mazowsze, Śląsk, Wielkopolska, Małopolska, Pomorze, Gdańsk, Podlasie, ściana wschodnia. ‘ W moim odczuciu regionalizmy zawsze odgrywaly istotna role w ksztaltowaniu sie tozsamosci, to naturalne, ze identyfikujemy sie z miejscem urodzenia. Np. ja w pierwszym rzedzie jestem Polakiem, potem Poznaniakiem i Wielkopolaninem. Ale jezeli chodzi o poczucie odrebnosci, to uwazam, ze znaczaca role odgrywa tu Warszawa, ze swoim ‘dziel i rzadz’ i stawiniem stolicy na pierwszym miejscu jesli chodzi o ilosc dotacji budzetowych. Rozumiem, ze to wizytowka kraju, ale np. Bialystok, czy Rzeszow, a nawet Lodz, potrzebuja wiekszych srodkow na nadgonienie zaszlosci cywilizacyjnych, a takze naprawe zaniedban komunizmu. Duze Polskie miasta, jak Poznan, Krakow, Wroclaw radza sobie jakos, nawet gdy sa traktowane po macoszemu przez centrum. Powiem nawet, ze w Poznaniu jestesmy przyzwyczajeni do takiego traktowania juz od XX-lecia miedzywojennego. Potem bylo tylko gorzej. Ale caly czas ludzimy sie, ze moze przyjdzie czas, kiedy podatki nie beda masowo redystrybuowane przez centrum i ze doczekamy sie przejrzystych regul redystrybucji. A tak mamy wrazenie, ze dalej ‘caly narod buduje swoja stolice’. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.2 22.07.05, 20:19 5.2 Dalej: ‘Poza tym podstawowe instytucje państwowe robią się partyjne, prawo, instytucje, dotacje unijne służą zwycięzcom wyborczym, nie Narodowi, nie ma wyższych idei integrujących, sukcesy polegają na sprycie, kombinacjach, podchodach i często jawnych oszustwach. Spoiwem państwa nie jest człowiek i dobro wspólne, lecz interes prywatny, instytucje gospodarcze, korporacje, umowy międzynarodowe.’ Temu sformulowaniu, niestety, przyznaje 100% racji. To zreszta juz Pan wie, z tego co pisalem wczesniej. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.3 22.07.05, 20:19 5.3 Dalsze fragmenty o uslugach i kulturze masowej. Tez duzo racji. Istota ludzka ma tendencje do preferowania ‘latwych’ elementow kultury. Pop-kultura to w wiekszosci paskudna papka bez odrobiny przeslania. Niestety ludzie to kupuja, a wykreowac cos bardziej wartosciowego jest trudno. Zgadzam sie, ze nasi rzadzacy do tej pory tylko zmniejszali naklady na kulture i nauke, co odbilo sie na jakosci naszej oswiaty, a kultura jak byla w dolku tak nie moze z niego wyjsc. Rzadzacy jakby nie zdawali sobie sprawy, ze im lepiej wyedukujemy mlodziez, tym wiekszy bedzie potencjal naszego Narodu. Od lat komunizmu nie ma pieniedzy na pomoce naukowe, pracownie, laboratoria, eksperymenty w szkolach, stad spadek zainteresowania dyscyplinami przyrodniczymi i scislymi. Nawet w Indiach, w ktorych sredni poziom zamoznosci jest nizszy niz w Polsce, szkoly sa w to wyposazone, inaczej nie maja prawa uczyc... Sa oczywiscie w zdecydowanej wiekszosci prywatne, lecz to panstwowe komisje przyznaja prawo do uczenia. Za to pieniadze na kulture pakowane sa u nas w rece dziwnych stowarzyszen ‘tworczych’, ktorych glowna troska jest ‘zrobienie dobrze’ zasluzonym dzialaczom (tak jak i w sporcie). Lepiej by bylo, gdyby to nie ministerstwo decydowalo, kto ma dostac srodki, ale np. akademie sztuk pieknych i lokalne wladze samorzadowe. Dobrze by bylo tez spopularyzowac mecenat prywatny, zarowno kultury, jak i nauki. Pewnie zdziwi sie Pan, ale np. Niemcy chetniej daja pieniadze mlodym naukowcom polskim niz Polacy. Wynika to u nas z niewiedzy, jak mozna wykorzystac sponsoring do budowy wizerunku firmy. Polacy na razie, mam nadzieje, ze to przejsciowe, oczekuja od sponsorowanego jakiegos namacalnego profitu, a wiadomo, ze wiekszosc badan nie przynosi dochodu. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.4 22.07.05, 20:20 5.4 Co do uslug, to i tak nie zle. We wspolczesnej Europie uslugi stanowia ponad 50% rynku. Ale pewnie, nalezy tez produkowac i w perspektywie przyszlosci, inwestowac w nowoczesne technologie. Ale do tego trzeba zmienic mentalnosc rzadzacych (znowu) i pokazac, ze przyszlosc lezy w nauce i zaawansowanej technice. Jedno bez drugiego nie istnieje. Dlatego, ma Pan racje, nie mozna tylko czekac az Unia da nam srodki, bo takich jak potrzeba, zwyczajnie tam nie ma. Polska sama musi zapewnic sobie rozwoj, maksymalnie wykorzystujac finanse z instytucji miedzynarodowych dopoki to mozliwe. Ale najpierw musimy zmienic nasze podejscie. Przestac szastac pieniedzmi, ktorych prawie nie mamy na poronione agencje i fundusze, zlokwidowac biurokracje i inwestowac ile sie da w infrastrukture: naukowa i logistyke, zeby przyciagnac i wygenerowac jak najwiecej inwestycji w nowoczesne technologie. Wielkopolska i Slask juz zaczely od budowy autostrad, za tym idzie przeciez kapital. W Wielkopolsce mamy wykupione tereny pod praktycznie wszystkie planowane inwestycje drogowe, ale wszystko wskazuje na to, ze w mozliwym do przewidzenia czasie autostrada tzw. ‘A2’ bedzie sie konczyc na granicach naszego regionu i na wschodzie (bo Mazowsze sie nie spieszy) i na zachodzie, choc na Ziemi Lubuskiej chyba powolutku sie budza. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.5 22.07.05, 20:20 5.5 Glodni ludzie: Tak to wstyd. Ale jak Pan pewnie zuwazyl, im dalej od Warszawy, tym wieksza obojetnosc parlamentarzystow na krzywde ludzka. W Poznaniu mamy ‘Barke’, ktora od wielu lat proboje przywrocic bezdomnym godnosc, wiare w siebie i mozliwosc poprawy sytuacji. Ale oczywiscie to za malo. Caritas, Wielka orkiestra Swiatecznej Pomocy, Polska Akcja Humanitarna itd. to za malo. Trzeba dac regionom wiecej srodkow na walke z bezrobociem i nedza na wlasnym podworku. Jak mam byc szczery, to wybieram budowanie infrastruktury pod inwesytcje np. na Pomorzu Slupskim i w innych miejscach, gdzie zlikwidowano PGR-y, zamiast budowy kolejnej stacji metra w W-wie. Niech W-wa wezmie kredyty na metro, bedzie w stanie je splacic, a biedne gminy w tzw. Polsce C nie maja wystarczajacej rentownosci. W tych biednych okolicach trzeba zachecic do tworzenia miejsc pracy, lepszych szkol itd. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.6 22.07.05, 20:21 5.6 Co do Unii. Musimy tam budowac nasza pozycje, tak jak mialo to miejsce w Chrzescijanstwie po 966r., tylko bardziej skutecznie. Musimy budowac swoja wiarygodna pozycje, jako solidnego i przewidywalnego partnera. To po to by inne male kraje Unii uwierzyly, ze na wspolpracy z nami zyskaja. Musimy budowac przeciwwage dla coraz bardziej egoistycznych i populistycznych krajow ‘starej unii’, ktore juz zaczynaja zapominac o idei ‘ojcow zalozycieli’, gdy wychodzi na to, ze wiekszosc krajow juz nie chce swietych krow takich jak Francja z jej rolnictwem, Anglia z rabatem i Niemcy przekraczajace dyscypline budzetowa. Politycy z tamtych krajow wskazuja oczywiscie na innych jako winnych calemu zlu. Chirac wskazuje na nowych czlonkow jako przyczyne recesji i bezrobocia we Francji, a Blair wskazuje na Francje jako hamulcowego Europy (i ma racje), ale z rabatu nie spieszy sie rezygnowac. My za to powinnismy trzymac sie zasad i udowodnic innym, ze jest cos takiego jak Polska kreatywnosc, solidarnosc i uczciwosc. Tu nie chodzi o sluzalczosc i podlizywanie. Musimy stanowczo dbac o dobre standarty i egzekwowac ich przestrzeganie przez innych. A co do wyprowadzania srodkow za granice. Po to mamy instytucje skarbowe, zeby kontrolowac legalnosc operacji finansowych. Musimy je usprawnic i pilnowac, zeby wszyscy rowno placili podatki i nie pozwalac, by ich urzednicy uprawiali samowole – musza rowno sprawdzac wszystkich, lae sprawiedliwie i uczciwie. Musimy tez uatrakcyjnic nasz rynek, aby pieniadze nie uciekaly. Znowu: nizsze podatki, zachety inwestycyjne, programy rozwoju regionalnego to jakies pomysly. Trzba aktywnie zabiegac o wlasne interesy, przestrzegac przepisy i kosekwentnie pracowac. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 cz.5.7 22.07.05, 20:21 5.7 Radio Maryja, ze swa rzesza sluchaczy, mogloby pelnic oswiatowa role. Nie tylko atakowac Unie, ale takze instruowac sluchaczy jak z niej korzystac. Mogloby takze szerzyc swiadomosc konsumencka, zachecac do kupowania dobrych, polskich towarow i pietnowac nieuczciwa konkurencje, a promowac uczciwa, pomoc sluchaczom w dochodzeniu ich praw pracowniczych, lokatorskich i obywatelskich. Informowac jak przygotowywac petycje, pozwy, wnioski. To sa rzeczy, ktorych ludzie sie u nas boja. Obawiaja sie konfrontacji z instytucjami, z pracodawcami, z oszustami, kryminalistami. A przeciez pasozyty zeruja na naszej biernosci, na naszym strachu. A my nie powinnismy sie bac, tylko smialo egzekwowac to co nam sie nalezy. Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Do Doktor.1 Zakonczenie 22.07.05, 20:22 Zakonczenie Naduzylem Panskiej cierpliwosci piszac taki elaborat. Na przyszlosc proponuje wymiane krotkich opinii, bo sie zorientowalem, ze dlugie i tak usuwaja. Przykro mi, ze nie bylem w stanie odniesc sie do wszystkich watkow zawartych w Panskich postach – niestety pracuje. Ale musze przyznac, ze przyjemnie bylo sie na chwile od pracy oderwac. Na koncu chcialem wyrazic moje przekonanie, ze ponad 90% ludzi w Polsce to ludzie dobrzy, zaslugujacy na dobre traktowanie przez Panstwo i jego przedstawicieli. Potrzeba im nie dyktatury, ale kogos na miare Kazimierza Wielkiego, kto w sposob madry bedzie stanowic prawo, stworzy warunki do rozwoju, bedzie szanowany przez sasiadow i mieszkancow kraju. Taka role powinien spelniac rzad, moze sie kiedys doczekamy. Dlatego bede glosowal na partie prorozwojowe i proeuropejskie: PO, albo Demokratow.pl. Pewnie wlasnie sie Pan skrzywil... Nie ma obawy, nie skrzywdza Pana. Skrzywdzic nas moze nasz wlasny brak wzajemnego zaufania i niekonstruktywny rewindykacjonizm. Pozdrawiam. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.1 Re: Do Concrete !!! 22.07.05, 23:01 Dziękuję, że znalazł Pan "trochę" czasu na przeczytanie moich pięciu części "elaboratu", a także za chęć poświęcenia czasu na napisanie "Re". Pana tekst przeczytałem z dużym zainteresowaniem. Wyrażam opinię, że w zdecydowanej większości zgadza się Pan z moimi poglądami, co nie było takie jasne po tym, jak zamieścił Pan pierwszy "Re",- adresowany do Joli_dywity, także odnosząc się do mnie. Chcę zapewnić Pana, że moim faworytem na urząd prezydenta nie jest Maciej Giertych. Mój pierwszy faworyt, który z całą pewnością by "wystartował do wyborów" z bardzo dużym elektoratem (szacuję go na około 4 mln w Polsce i drugie tyle za granicą) - nie żyje. Był nim eurodeputowany dr Filip Adwent, który w kilka dni po wypadku drogowym pod Grójcem zmarł w szpitalu MSWiA w W-wie. Natomiast drugi faworyt jak wiem, jeszcze się waha z podjęciem decyzji o ubieganie się na ten urząd, ale to kwestia paru dni. Czy będzie miał duże szanse ? Na to pytanie dzisiaj nie odpowiem, ale za kilka tygodni - napewno. Co do ugrupowania politycznego, na które będę głosował, to muszę powiedzieć, że do chwili obecnej mam dylemat, ale jednego jestem pewien, - nie będą to: SLD, UP, SdPl, PSL, Samoobrona RP, UW, PO, PD, PiS. Myślę, że tak do końca nie zna Pan programu PO i mentalności ludzi z tej partii, ze nie wspomnę o PD z Frasyniukiem, - pierwszym "obrotowym" libertynem i za przeproszeniem zgrają geszefciarzy. Im wcale nie chodzi o dźwignięcie Polski i o polepszenie bytu Polaków. Oni tylko dokończą dzieło zniszczenia RP. Przekona się Pan za 2, może 3 lata, że miałem rację. Jako analityk polskiej i europejskiej gospodarki, a także pilny obserwator i po części uczestnik życia politycznego, pilnie poszukujący wyników związków przyczynowo-skutkowych, - mogę bez bałwochwalstwa stwierdzić, że niemal w 100 procentach moje przewidywania się sprawdzały, - począwszy od roku 1976 (wydarzenia w Radomiu). Nie przewidziałem tylko jednego: że tak szybko upadnie mur berliński i Niemcy się zjednoczą. Ten akt zjednoczenia w moich rozważaniach przewidywałem na rok 1995 - 1996. Tak też z całą świadomością piszę Panu, że ...Unia Europejska ze swą brukselską administracją, ze swą biurokracją, z chęcią utworzenia z Europy jednego wielkiego państwa fderacyjnego, - rozpadnie się do roku 2012. Państwa "satelickie" wokół Niemiec, Francji W. Brytanii nie wytrzymają w tym sztucznym tworze. Proszę porównać UE z Cesarstwem Rzymskim, III Rzeszą Niemiecką i Związkiem Sowieckim. Analogii aż za nadto. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mieć okazję wymienić poglądy na tym forum. Dziękuję za uczestnictwo i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: Szanowna Pani Jolu !!! Wzruszam sie i irytuję 21.07.05, 22:27 Podczas wypowiedzi innych adwersarzy.To już wiemy!Pytanie z cyklu jak w psełdopreambule listu ,kto za kim stoi,to nie moja specjalność. A raczei mniej roztropnych uczestników forum.Pana dossier też mi tu trąci Tuwimowską twórczością z cyklu Samochwała,dziekuję że oszczędził Pan opis swoich atenatów.Jest zatem szanowny Pan opoką Mensy jak mogę skonstatować i zwolennikiem geniokracji,jeden wszak aspekt budzi mą ostrożność i podejrzliwość ? Czy to takie same granty jak u Balcerowicza?Zanalizował pan już wrogów w postaci mojej osoby i doktora i zmysłem vel porucznik Borewicz z przebiciem na nowszą wersję Rutkowski, zmysłem dedukcji doszedł pan do daleko idących wniosków,rodem z Lema. Ocenowość oraz przypięta ni przypioł ni przyłatał atrofia to przykład niekompetencji.Analiza plus ,powtarzanie truizmów to rzeczywista infantylność intelektualna. Konstatując.Polemika powinna coś wnosić, nie zawierać tekst.Źle rokuje to środkom ,wydatkowanym z naszego szczupłego budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
concrete Re: Szanowna Pani Jolu !!! Litosci! 22.07.05, 20:51 jola_dywity napisała: > Podczas wypowiedzi innych adwersarzy.To już wiemy!Pytanie z cyklu jak w > psełdopreambule listu ,kto za kim stoi,to nie moja specjalność. A raczei mniej> roztropnych uczestników forum. Ciekawe, ale to wlasnie w postach jola-dywity zwrocilo to moja uwage. Skleroza w tym wieku? I co to jest 'raczei'? Pana dossier też mi tu trąci Tuwimowską> twórczością z cyklu Samochwała,dziekuję że oszczędził Pan opis swoich > atenatów. Dziecko! Natychmiast do szkoly podstawoweej powtarzac 1 klase! 'Samochwala' to wierzszyk Brzechwy (Jana). + pisze sie: 'oszczedzil opisu' + co to jest 'atenatów'? Czyzby chodzilo o 'antenatów'? >Jest zatem szanowny Pan opoką Mensy jak mogę skonstatować i > zwolennikiem geniokracji,jeden wszak aspekt budzi mą ostrożność i podejrzliwość Dzieki za wysoka, jakze niezasluzona, opinie o mojej inteligencji, to musi byc pomylka! > ? Czy to takie same granty jak u Balcerowicza? Pewnie nie takie same. On jest Porfesorem i swiatowej klasy ekspertem, gdzie mi tam do Niego. > Zanalizował pan już wrogów w postaci mojej osoby i doktora Nie pisalem, ze jestescie moimi wrogami, lecz spekulowalem, kto Wam sie jawi jako wrog:) Poza tym stwierdzic musze, ze doktor.1, chyba reprezentuje wyzszy poziom niz Pani. On rozumie terminologie, ktorej uzywa i ta, ktorej uzywaja jego korespondenci:) >i zmysłem vel porucznik Borewicz z przebiciem na nowszą wersję Rutkowski, zmysłem dedukcji doszedł pan do daleko idących wniosków,rodem z Lema. Lema bardzo cenie, a Cieslak i Rutkowski, to raczej Pani specjalnosc, z uwagi na Wasze wspolne przekonania polityczne. Zwlaszcza ten ostatni musi byc Pani bliski ideowo, bo reprezentowal Pani opcje w Parlamencie:) + co to jest zmysl 'vel porucznik...', czyzby chodzilo o 'a la porucznik...'?? >Ocenowość oraz przypięta ni przypioł ni przyłatał atrofia to przykład niekompetencji. Moze Pani zajrzec do slownika i sprawdzic slowo 'atrofia', moze sie Pani przydac w opisie poszukiwan wlasnego mozgu:) >Analiza plus ,powtarzanie truizmów to rzeczywista infantylność intelektualna. Staralem sie dostosowac do Pani poziomu, lecz widze, ze i tak moj tekst byl zbyt trudny:) >Konstatując.Polemika powinna coś wnosić, nie zawierać tekst. Ciekawe. Polemika bez tekstu... i moze takze bez tresci? Pachnie mi tu dyskursem uprawianym w Samoobronie:) >Źle rokuje to środkom ,wydatkowanym z naszego szczupłego budżetu. Faktycznie, jak wszyscy naukowcy zaczna pisac teksty i wykonywac analizy za srodki budzetowe to bedzie horror. Powinni brac przyklad z Samoobrony, brac srodki i nic nie robic. Co Freud by na to powiedzial? Zenada Pani Jolu. Forma i moc Pania opuscila i zrownala Pani tym listem do poziomu wywodow Pani wodza A.L. Bardzo mi go Pani przypomina: potok elokwencji, bez sladu erudycji! Pozdrawiam chlodno. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 Oj Wałeso cos Ty narobil!!! 21.07.05, 19:37 Ten Lech Walesa to nabroil... Wiele rzeczy moge mu wybaczyc, ale wprowadzenia frazy "w tym temacie" - PRZENIGDY!!! To jak wirus infekujacy tkanki naszego pieknego jezyka! A tu nadzieja Samej Brony i rozsiewa go dalej: jola_dywity napisała: >Erudycja grona polemistów nie jest zbyt zaawansowana w tym temacie,w związku z > czym pomijam reperkusje . Wirus wycelowany w erudycje, stad te reperkusje:((( Odpowiedz Link Zgłoś
dryfulec ZMIANY GWARANTUJE SAMOOBRONA? NA 3 SWIAT 21.07.05, 11:31 Bedziemy wszyscy uprawiac brukiew i placic podatki na Leppera i jego rodzine. Chcecie demokracji w stylu afrykanskim - glosujcie na Leppery. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorhabilitowany.1 ZMIANY? NA TAMTEN SWIAT 21.07.05, 19:42 Glosuj na Andrzeja a zniknie nadzieja Dzieci z puchlizna glodowa to w Polsce XIX w. Ale te obrazki wroca. I nie bedzie wiecej seksu inaczej niz po Bozemu. Juz ciosamy kamienne sierpy, juz cepy drewniane sposobimy I tym technicznym sposobem Bialorus wnet dogonimy Odpowiedz Link Zgłoś
jestemzewsi Re: TYLKO SAMOOBRONA b/o 21.07.05, 16:22 Pani Jolu, dawni koledzy Andrzeja Leppera powiedzieli: Tadeusz Mazanek: - Lepper zapomniał o wsi i walczy tylko o własne koryto! Jak rozumiem, zdobycie tego "koryta" to wspomniane przez panią, pani Jolu, zmiany gospodarcze;-))) Leszek Zwierz: Wywalał wszystkich, którzy trochę lepiej od niego umieli czytać i pisać i mogli być dla niego zagrożeniem. A to są, w takim razie bez wątpienia, "gwarantowane ewolucyjne zmiany i przywrócenie ,sprawiedliwości i godności obywatelom". b/o Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 09:10 Dlaczego zaraz te wzniosle nazwy i szarganie symboli narodowych? Czyz nie wystarczyłoby nazwać partie Samoobrona Polski, po co to Narodowa??? Odpowiedz Link Zgłoś
turaj1 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 09:30 to nie tak, kogo Bóg kocha tego doświadcza.....amen Banda L i jego epigonów to kara za grzech pychy Narodu Polskiego...... Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Nowy twór partii whisky cygar i .. 21.07.05, 09:54 mercedesów ,,full wypas'' czyli układu z Magdalenki.Dwóch jest wrogów Magdalenki :Samoobrona i LPR.I dlatego trzeba ich rozłożyć przed wyborami .Bo mogą zlikwidować przewagę PO PiS i do końca dobić SLD PD UP SDPL.Aj waj giewałt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: Nowy twór partii whisky cygar by oszukać znowu 21.07.05, 11:05 Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
heureka7 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 10:08 lepper to cyniczny gracz, a nie zaden "oszolom". a Pan kaze nas za naiwnosc i glupote. jak te baranki bowiem dalismy sobie wmowic, ze im gorzej (dla nas), tym lepiej (dla "rynku" = kilku procent najlepiej zarabiajacych) dziwisz sie, ze ludzie glosuja na samoobrone? ja absolutnie nie! dziwie sie bardziej, gdy ludzie glosuja na PO (podatek liniowy, ktory stworzy zatrwazajaca przepasc miedzy garstka bogatych i cala reszta spoleczenstwa) Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 10:43 > dziwisz sie, ze ludzie glosuja na samoobrone? ja absolutnie nie! dziwie sie > bardziej, gdy ludzie glosuja na PO (podatek liniowy, ktory stworzy zatrwazajaca > przepasc miedzy garstka bogatych i cala reszta spoleczenstwa) A ja sie dziwie takim jak ty co zamiast promować ludzi zaradnych woleliby ich ściągać za nogi do poziomu biedoty. Komu chce się pracować jeśli karą za wydajniejsza pracę ma byc zabranie 80% pensji? To lepiej nic nie robić i czekac na zasiłek z pdoatków bogatych frajerów. Taka jest logika podatku progresywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
amrra Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 10:48 heureka7 napisała:dziwie sie > bardziej, gdy ludzie glosuja na PO (podatek liniowy, ktory stworzy zatrwazajaca > przepasc miedzy garstka bogatych i cala reszta spoleczenstwa) podatek liniowy ograniczy żarłoczność państwa, a bezrobocie jest wprost proporcjonale do tej żałoczności. Ograniczenie poziomu zidiocenia polityki społecznej to już duże osiągnięcie Odpowiedz Link Zgłoś
mikelondon Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 10:20 Za wasze wystepki i grzechy wszelakie ukarze was plaga gorsza niz wszystkie egipskie. Zesle na was nie tylko 3 JEZDZCOW Odpowiedz Link Zgłoś
estr Jola jaja sobie robi 21.07.05, 11:44 Ja to nie wiem. Takie rozumy, intelekty a nie czują jak Jola z Dywit jaja sobie z nich robi. Przecież Jola was wkręca jak Majewski w tefałenie. Przecież to niemożliwe żeby ktoś tak myślał jak ona pisze. Tego by Mrożek z Kafką i Witkacym nie wymyślili (na imprezie u Morrisona). Oj, Jola, Jola, jajcara z ciebie niezła. Ale się uśmiałem, ha, ha, ha ... Odpowiedz Link Zgłoś
unruhe Re: Jola jaja sobie robi 21.07.05, 11:53 i teraz nasuwa sie pytanie ktore w takich okolicznosciach przyrody przykazal nam zadawac moj polonista z ogolniaka czlowiek swiatly. a co jesli nie? wspolczuc czy jak...:> ma ktos jakis pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: Jola jaja sobie robi 21.07.05, 12:01 chyba przedmówca ma rację, chociaż ... medycyna notuje różne przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
unruhe Re: Jola jaja sobie robi 21.07.05, 12:07 pioskee napisał: > chyba przedmówca ma rację, chociaż ... medycyna notuje różne przypadki dlatego wlasnie sie zastanawiam nad wspolczuciem. jesli to schorzenie jakies no to chyba tylko wspolczuc pozostaje... Odpowiedz Link Zgłoś
ankecenamon ?????????????????????????? 21.07.05, 11:56 Smieszy mnie ta dyskusja na tym forum. Część wypowiedzi przeciw Samoobronie jest dla mnie zrozumiała , gdyż partia ta stanowi dla nich zagrozenie i należy ją skopac w dowolny sposób. Ale niektórzy to prawdziwe tumany , które uwierzyły róznym mediom, że to zła partia(przepraszam, własciwie to wszyskim mediom a nie róznym),nie zadając sobie sprawy że każda gazeta , czy stacja telewizyjna ma w tym swój cel.Przecież wiadomo że gdyby Sam,oobrona doszła do władzy skończyła by sie sielanka dla pani Olejnik , pana Durczoka i innych (nie zarabiali by po 100 000 mięsięcznie tylko za to ze sa bezczelni)a bossowie Gazety Wyborczej , nie zarabiali by kroci mimo że deklarują straty.Gdyby w tym kraju ludzie ruszyli troche mózgownicą to by doszli szybko do wniosku, że gdyby w Samoobronie byli faktycznie Kryminaliści , latyfundyści czy co tam jeszcze GW wymysli , to powsadzano by ich do wiezien z szybkością światła i po kłopocie . Ludzie ,myślcie trochę ! Odpowiedz Link Zgłoś
unruhe Re: ?????????????????????????? 21.07.05, 12:05 otoz wlasnie myslimy.. przynajmniej nam sie tak wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
dryfulec Re: ?????????????????????????? 21.07.05, 12:10 ankecenamon napisał: STEK BZDUR, ale niech mu bedzie - ustosunkuje sie do tego belkotu, choc zazwyczaj nie rozmawiam z dzialaczami partii jedynego slusznego wodza, slonca PGR-u Leppera. To co? Lepper tak wlasnie rozumie wolnosc slowa, ze pozbylby sie krytykujacych go dziennikarzy? W stacjach komercyjnych tez? A jak chce im zamknac usta? Wsadzic do wiezien czy po cichu usunac? Prawda jest jednak taka, ze nic by sie nie skonczylo dla zadnych Durczokow i Olejnik i nie maja sie oni czego obawiac. Gdyby obydwoje byli takimi prostackimi koniukturalistami jak to sugerujesz to wystarczyloby sie przymilic po wyborach do opalonego luda. Przeciez Leppery by ich po stopach calowaly gdyby ich zechcieli legitymizowac swoim wsparciem. Opalony juz od kilku lat zapowiada, ze w jego partii sa wyksztalceni ludzie, jacys profesorowie i inni tacy. A tymczasem jedyni wyksztalceni to ci co wlasnie mature na gwalt zdaja i pisac sie ucza. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Emigracja 21.07.05, 12:18 Jak Samoobrona i LPR dojdą do władzy, to ja emigruję. Może na Białorusi mnie przyjmą? Będzie dostatek. Tylko krótko, bo Lepperowi szybko skończą się pieniądze, które chce wyciągnąć. A LPR? To można sobie od razu swastykę tatuować. To tacy jak oni zabili I prezydenta RP. Odpowiedz Link Zgłoś
paola_23 DRYFULEC......... 21.07.05, 12:26 Wyjąłeś mi te słowa z ust...dokładnie tak samo uważam i nie zgadzam się z tymi bredniami, że Lepper nam w jakikolwiek sposób pomoże. On jest ordynarny i nieokrzesany. To tak jak w tych filmach gdzie dwoje ludzi zamienilo się miejscami i może teraz gdzieś w Polsce albo na swiecie jest człowiek, który żyje w cieniu a ma predyspozycje ... a my musimy się wstydzić prawie za każdą wypowiedź człowieka, który już nawet nie wygląda na prezydenta a jak gębę otworzy to czasami wolałabym być głucha.... ostatnio zapytano taką landrynkową blondyneczke po 30 albo 40 (lat) z fioletowymi pasemkami, ubraną obscenicznie, dlaczego chce należeć do Samoobrony...wtenczas nastała cisza...podeszłam do odbiornika bo myslalam ze sie zepsul a tu niestety error pani X zatkała się i tylko pan stojący za nią podpowiedził jej : bezrobocie a ona wtedy powtórzyla to a pani redaktor zapytala ale co z bezrobociem....jednakże pani X nie odpowiedziala ostatecznie czy chce je zwiekszyc czy nie ...wiec pani redaktor pozostawila to bez komentarza. DZIENNIKARZE NIE MUSZA OBRAZAC NIKOGO Z SAMOOBRONY BO ONI SAMI ZACHOWANIEM I WYPOWIEDZIAMI SIE PONIZAJA A TYM SAMYCH ROBIA SPOLECZENSTWU WSTYD I PRZYNOSZA HANBE!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dryfulec PAOLA......... 21.07.05, 13:10 paola_23 napisała: > Wyjąłeś mi te słowa z ust... Ale to niechcacy. Nie chcialem nic wyjmowac. Przepraszam. Na przyszlosc bede bardziej uwazal co i skad wyciagam.... ;))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
norymberga3 Do Pani Joli z Samoobrony 21.07.05, 12:17 Kiedy artykul w GW dotyczy Samoobrony, można być pewnym, że Pani czuwa i da odpór wątpiącym w wielkość Pani idola. Podziwiam Pani zaangażowanie w sprawy publiczne, ale żaluję, że swoim afektem obdarza Pani tak niegodne grono. Niestety, ubocznym efektem Pani wystąpień są kubly pomyj, wylewane na Panią przez frustratów czy ludzi zwyczajnie niekulturalnych. Ta agresja to miara "sukcesów" Pani ulubionej partii w spoleczeństwie. Życzę serdecznie, aby Pani rozczarowanie Lepperem i Spólką (oj, nastąpi wkrótce) nie zamienilo się we frustrację i apatię, ale by Pani znalazla godnych swego zaangażowania ludzi, których może z czystym sumieniem popierać. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeslaff Krajowe Porozumienie Samoobrony 21.07.05, 12:19 Ktoś chce w tych wyborach wyraźnie osłabić Leppera. Najpierw Stan Tymiński, który właśnie jemu odbierze z jakiś 1 %, a teraz ta SNP. Spisek? A pamięta ktoś jeszcze Krajowe Porozumienie Emerytów i Rencistów, które zablokowała lewicową Krajową Partię Emerytów w 1997 roku? Anyway - to świetny news dla PiS. Może nieprzypadkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras SAMOOBRONA NARODU POLSKIEGO PRZED LEPPEREM!!! 21.07.05, 12:52 Proponujemy taka nazwe! Odpowiedz Link Zgłoś
pankasztelan Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 14:37 Ich wszystkich trzeba pozamykac na intensywnej terapii wstrzasowej. To co oni wyrabiaja to przechodzi wszelkie granice... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 14:37 Cios w plecy? Przecież ta kanapa ma takie szanse jak demokraci.pl czyli żadne... Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 14:56 Pewnie podzielą się elektoratem. W końcu ten kraj jest nasz i wasz! :)))) --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Odpowiedz Link Zgłoś
lolek1313 Re: A jednak na wsi się poprawia;-))) 21.07.05, 14:59 Narzekają, narzekają na wsi, że źle się dzieje, a tu proszę - już dwie (samoo) BRONY mają. Poprawia się klasie chłopskiej, tak trzymac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop BRAWO! Prosimy o jeszcze trzy Samoobrony! 21.07.05, 15:04 I niech każda (łącznie z tą "oryginalną") dostanie po 3,4%... Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz01 Lepper poda do sądu!!! 21.07.05, 15:22 Przecież to żenująco śmieszne! A zresztą niech poda... mam nadzieję że potraktują go adekwatnie do jego lakceważącego stosnku do tej instytucji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
saba1953 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 18:01 I po co ta cała pisanina. Kapitalizm ma to do siebie że bez względu na rządy (prawica czy lewica) ten kto ma będzie miał jeszcze więcej a reszta i tak będzie na nich tyrała za ochłapy. Nikt i nic tego nie zmieni, to taki system. Nasz błąd polega na tym że coraz to nowym (co 4 lata) złodziejom dajemy dopchać się do koryta zamiast zostawić starych i ich przypilnować. Oni już nakradli więc teraz będą kradli mniej lub wcale żeby nie stracić tego co zdobyli. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 18:22 kiks11 napisał: > Panie dlaczego karzesz ten naród nastepną bandą idiotów, czy jesteśmy, aż tak > źli, żeby bez sądu skazywać nas na słuchanie bredni kilku następnych > oszołomów? Mam mieszane uczucia. Może to i dobrze bo odbierze Lepperowi troche głosów. Najlepiej gdyby obie te partie otrzymały ponizej 5 % głosów w wyborach parlamentarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks11 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 18:38 Hmm, może to i racja, ale ten wstyd na zewnątrz. Nieokrzesane twarze o oczach żebrzących o rozum stają się wizytówką naszego kraju w EU. Odpowiedz Link Zgłoś
mwb87 Re: Cios w plecy Leppera 21.07.05, 19:18 I bardzo dobrze sie stało. Pan Lepppppper niestety (tzn. na całe szczęście) strai część elektoratu... może podziela sie bardziej i nie wejdą do sejmu na szczeście naszego biednego zmęczonego kłamstwami politykow krajowi. Słabo widzę rządy (naszego) opalonego przezydenta, premiera i wszystkich ministrow w jedndj osobie pana lePPera. Odpowiedz Link Zgłoś