Dodaj do ulubionych

Rozmawiałem ze zwolennikiem PO. Na mój zarzut...

09.08.05, 10:46
... że PO chce wprowadzić dykaturę, że to barbarzyńcy, bo chcą znieść
immunitet, powiedział mi, że to nieprawda, że PO nie chce zniesienia
immunitetu, ale tylko pewnego ograniczenia. Czy gdzieś można znaleźć program
PO? Na portalu PO go nie ma, albo jestem ślepy.

Po raz pierwszy od 16 lat jestem zmuszony głosować na partię, której nie
popieram. Z tych wszystkich kiepskich populistycznych partii PO jest w mojej
ocenie partią najmniejszego zła, ale tylko pod warunkiem, że nie zniosą
immunitetu.
Obserwuj wątek
    • dokowski Czy PO naprawdę nie ma programu? 09.08.05, 13:27
      • mp84 Rzeczywiście jesteś ślepy. 10.08.05, 12:58
        Patrz na www.platforma.org/index2.php?sub=dokumenty#26.
        • leszek.sopot Re: Rzeczywiście jesteś ślepy. 11.08.05, 11:58
          mp84 napisał:

> Patrz na www.platforma.org/index2.php?sub=dokumenty#26.

No tak, znalazlem tam program wyborczy z... 2001 roku. Tez jestem slepy:(
    • lucyperek2 Re: Rozmawiałem ze zwolennikiem PO. Na mój zarzut 09.08.05, 15:25
      > ... że PO chce wprowadzić dykaturę

A jakąż to dyktaturę chce wprowadzić PO ? Może dyktaturę solidnej pracy i
      uczciwego pieniądza ? Jak tak to czemu nie ?
      • dokowski A co za różnica. 09.08.05, 16:04
        lucyperek2 napisał:

> A jakąż to dyktaturę chce wprowadzić PO ?

Jeżli policja pod byle pretektem może aresztować posłów opozycji, to musi się
        to skończyć bardzo źle - co za różnica czy będzie to faszyzm, komunizm,
        teokracja czy fundamentalizm.
      • pandada Re: Rozmawiałem ze zwolennikiem PO. Na mój zarzut 12.08.05, 11:27
        Uczciwy pieniądz? Może zrobią lustrację w portfelach obywateli.
    • platformiak Re: Rozmawiałem ze zwolennikiem PO. Na mój zarzut 09.08.05, 15:55
      Rózni sa ludzi, jeden zwolennik nie może jest przedstawicielem całej partii.
      Immunitet jest dobrą sprawą jeśli się go nie nadużywa, a jeśli w tym sejmie ok
      70 posłów (15% wszystkich) straciło immunitet albo był wniosek o pozbawienie
      jego to widac że Polscy posłowie źle z niego korzystaja. Programu PO nie ma na
      stronie bo będzie na nowej, która jest budowana. Zauwaz że nie ma też list
      kandydatów bo jest własnie na tej nowej stronie.
      • dokowski Dziękuję. nt 09.08.05, 16:02
        • piotr7777 Re: twój rozmówca jest w błędzie 09.08.05, 17:08
          Oto wyjątek z posiedzenia sejmu z 26 października 2001:

Poseł Andrzej Lepper:
          Nie uda się wam zabrać immunitetów poselskich, panie marszałku Tusk.

(Poseł Donald Tusk: Uda się.)

Pan chciałby, żebyśmy schodzili z trybuny i żeby czekał na nas prokurator.

(Poseł Donald Tusk: Tak.)

Nie będzie tego! (Oklaski) Nie będzie tego na pewno
          • m.rycho Re: twój rozmówca jest w błędzie 09.08.05, 17:24
            Immunitet jest potrzebny ale jest nadużywany,bo jak inaczej postrzegać
            zasłanianię się nim by uniknąć badania alkomatem ?
            • piotr7777 Re: twój rozmówca jest w błędzie 09.08.05, 17:48
              > Immunitet jest potrzebny ale jest nadużywany,bo jak inaczej postrzegać
              > zasłanianię się nim by uniknąć badania alkomatem ?
              Jest coś takiego jak opinia publiczna.
              • hr.adam Re: twój rozmówca jest w błędzie 09.08.05, 18:22
                Gdyby dobre obyczaje na to pozwalały, napisałbym, gdzie mianowicie taki np. pan
                Lepper (i paru jeszcze innych) ma opinię publiczną. W każdym razie są to
                okolice mieszczące się poniżej pleców i raczej wewnątrz...
                • humbak Re: twój rozmówca jest w błędzie 09.08.05, 18:26
                  O nie nie. On właśnie o opinię dba. I wraz z nią ma we wspomnianym przez Ciebie (pośrednio) miejscu dobre obyczaje.
          • dokowski Mam nadzieję, że to tylko głupota młodości 10.08.05, 12:43
            piotr7777 napisał:

> Pan chciałby, żebyśmy schodzili z trybuny i żeby czekał na nas prokurator.
            >
            > (Poseł Donald Tusk: Tak.)

Tusk dał się podpuścić cwaniakowi - w takich pyskówkach człowiek uczciwy zwykle
            przegrywa z przestępcą.

Pewnie teraz ma już doradców, którzy nie dopuszczą do takiej wpadki
            • pandada Re: Mam nadzieję, że to tylko głupota młodości 12.08.05, 11:30
              A po co pyskował? Przecież nie mał prawa głosu.
              Drugi Janik.
      • gauche Czyli na miesiac przed wyborami PO nadal nie ma 11.08.05, 22:56
        programu...
        Ale ma za to pzryjazne media i kasę. czyli wybory ma szanse wygrac.
        Więc po co jakis program? Potem jescze sie ktos przyczepiłby,ze czegos tam nie
        realizuja...a tak-
        • dokowski Tak, to kompromitacja. Jednak inne partie są ... 12.08.05, 13:30
          ... jeszcze gorsze.
    • borbali Re: Rozmawiałem ze zwolennikiem PO. Na mój zarzut 09.08.05, 18:19
      A możesz napisać Dokowski na które partie dotychczas głosowałeś.
      Ocenimy twoją fachowość lub gust.
      Uważąm na podstawie twoich dotychczasowych wypowiedzi,że czy PO będzie starało
      się znieść[ograniczyć]czy nie immunitet to i tak będziesz głosował na
      czerwonych.
      • sawa.com Re: Rozmawiałem ze zwolennikiem PO. Na mój zarzut 10.08.05, 07:42
        Mnie wystarczy jeśli ograniczenie immunitetu obejmie sferę alkoholową.
        Poseł, senator, ale także inni korzystający z osłony (immunitetowej), tacy jak
        sędziowie, nie powinni mieć możliwość ukrywania się za immunitetem przed
        alkomatem.
        Może też powinno wprowadzić się urządzenie kontrolujące zawartość alkoholu w
        wydychanym powietrzu posłów wchodzących do sali obrad sejmowych i na różne
        obrady komisyjne.
        A posłów często pijanych (których to widać gołym okiem) kierować na przymusowe
        leczenie. Albo chociażby po poradę do specjalistów.
        • dokowski Jak można pisać takie brednie?! 10.08.05, 12:59
          sawa.com napisała:

> urządzenie kontrolujące zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu posłów
          > wchodzących do sali obrad sejmowych i na różne obrady komisyjne.
          > A posłów często pijanych (których to widać gołym okiem) kierować
          > na przymusowe leczenie. Albo chociażby po poradę do specjalistów.

Celem immunitetu jest ochrona demokracji przed manipulacjami wynikami
          głosowania. Jeżeli policja czy inna władza dostanie do ręki instrument
          pozwalający wpływać na obecność posłów podczas obrad i głosowań, to partia
          rządząca automatycznie przekształci się w Partię. Skierowani pomyłkowo na
          poradę do specjalistów posłowie opozycji nie będą mogli głosować przeciwko
          zmianom w konstytucji, a zatrzymani przez niesprawny alkoholomierz posłowie
          opozycji nie będą mogli głosować przeciwko zmianom w ordynacji wyborczej.

Cztery lata kadencji to dość czasu, aby służby specjalne mogły przygotować
          starane i wiarygodne scenariusze zatrzymań, prowokacji i aresztowań posłów
          opozycji. Dłubanie przy immunitecie można akceptować tylko pod warunkiem, że
          władze nie będą mogły przeszkodzić posłowi w swobodnej realizacji swojego
          mandatu poselskiego.
          • sawa.com groteskowe przerysowanie... 10.08.05, 22:47
            dokowski napisał:

że piszę bzdury zagrażające demokracji.
            Sądzę, że demokracji bardziej zagrażają pijani posłowie. Niestety.
            W naszym sejmie bez wódki to zdaje się, że nie razbieriosz.
            Pamiętam jakie to larum się podniosło, kiedy to nie wydana została koncesja na
            wyszynk w sejmowej restauracji.
            A przecież alkoholizm to patologia.
            I kto powiedział, że ma być w restauracji sejmowej wóda i inne specjały wysoko
            procentowe? A pijani posłowie mogą uczestniczyć w posiedzeniach sejmu?

Przecież to chore, Panie Dokowski!

Zdecydowanie jestem za tym, żeby pijanych posłów karać. Pijaństwa nie powinien
            osłaniać immunitet poselski ani żaden inny.
            • dokowski Alkoholizm to choroba, z tym sie zgadzam 11.08.05, 11:47
              sawa.com napisała:

> Przecież to chore, Panie Dokowski!
              >
              > Zdecydowanie jestem za tym, żeby pijanych posłów karać. Pijaństwa nie
              > powinien osłaniać immunitet poselski ani żaden inny.

A człowiek chory nie powinien być dopuszczony do głosowania?

Tylko kto mi zagwarantuje, że władza nie zechce wykorzystać tej choroby jako
              pretekstu do usunięcia z sali obrad posłów zdrowych? Ty zdaje się ciągle nie
              kojarzysz, że immunitet broni demokracji, a nie pijaków. Immunitet chroni
              posłów opozycji przed aresztowaniem bezprawnym na podstawie fałszywego
              oskarżenia lub prowokacji rządu, który chce wprowadzić dyktaturę.

Co jest dla ciebie ważniejsze, dobrze się zastanów. Czy ważniejsze jest
              chronienie szlachetnych i trzeźwych posłów opozycji przed zakusami faszystów w
              rządzie, czy możliwość aresztowania posła pijaka i przestępcę? Ja tę sprawę
              przemyślałem bardzo starannie i uznałem immunitet za niezbędny element
              fundamentów naszej cywilizacji. Zniosę jakoś Lepperów w Sejmie, ale nie pogodzę
              się nigdy z furtką prawną dopuszczającą masowe aresztowania posłów opozycji pod
              byle pretekstem.

Sądzę, że władzę usuwania posła z parlamentu mogę mieć tylko wyborcy - policja
              nie może mieć takiej władzy w kraju cywilizowanym.
              • sawa.com Re: Alkoholizm to choroba, z tym sie zgadzam 11.08.05, 22:32
                Moim zdaniem łatwiej jest wprowadzić dyktaturę wśród posłów upijających się
                pod osłoną immunitetu, niż wśród tych, którzy takiej osłony dla swojego
                pijaństwa będą pozabawieni.
                Reszta immunitetu niech zostanie. Zgadzam się z Tobą, że jest on potrzebny.
                Powiem więcej: Mam mieszane uczucia w sprawie wyroku jaki zapadł w sprawie
                Leppera - chodzi o te słynne Klewki. Uważam, że nie ma dymu bez ognia. I
                wystarczy poczytać lokalną prasę mazurską z tamtego okresu, by zacząć wątpić w
                to, że jest to bujda na resorach.
                • dokowski Twoja alternatywa odpływa, niemniej zgodzę się z n 12.08.05, 10:55
                  sawa.com napisała:

> Moim zdaniem łatwiej jest wprowadzić dyktaturę wśród posłów upijających się
                  > pod osłoną immunitetu, niż wśród tych, którzy takiej osłony dla swojego
                  > pijaństwa będą pozabawieni

Odpłynąłeś w surrealizm. Aby można było "wprowadzić dyktaturę wśród posłów
                  upijających się pod osłoną immunitetu" trzeba by tak sprytnie zamanipulować
                  wyborcami, żeby głosowali na pijaków, żeby większość posłów była pijakami.
                  Argument opierający się na takim założeniu nie trafia do mnie (chociaż
                  oczywiście taki pijany Sejm byłby większym zagrożeniem niż brak immunitetu),
                  tak jak nie trafia do mnie argument, że należy zakazać istnienia partii
                  mających w programie wprowadzenie ustroju totalitarnego, bo gdyby taka partia
                  wygrała wybory, to wprowadziłaby dyktaturę. Siła demokracji ma swoje źródło w
                  dojrzałości ludzi w wolnym świecie. Po naszych doświadczeniach historycznych
                  nie ma już niebezpieczeństwa, że zbyt wielu ludzi odda swój głos na kandydatów
                  stwarzających jawne zagrożenie dla demokracji.

A mówiąc zwięźle, nie uważam za możliwe, aby w parlamencie zebrał się taki
                  skład posłów, że większość to będą pijaki, za moło jest wyborców chcących oddać
                  głos na pijaka.

Natomiast brak immenitetu to pokusa dla rządu i jego służb specjalnych, to
                  realne zagrożenie, że zaczną się intrygi, prowokacje, fingowanie i aresztowania.

> Mam mieszane uczucia w sprawie wyroku jaki zapadł w sprawie Leppera

Dla mnie to w ogóle absurd - sądzić posła podczas jego kadencji. Bo albo wyrok
                  będzie zaoczny, czyli niesprawiedliwy, albo poseł zamiast sprawować swój mandat
                  będzie marnował czas i zaufanie swoich wyborców siedząc w sali sądu. Efekt i
                  funkcja takiego sądu jest taka sama jak aresztowania - może to oznaczać
                  działania rządu mające na celu wyciągnięcie posła z sali parlamentu, co jest
                  moim zdaniem niedopuszczalne. W demokracji poseł powinien swobodnie sprawować
                  swój mandat dopóki nie zostanie mu on odebrany. A mandat posłowi mogą odebrać
                  tylko jego wyborcy lub ich uprawnieni reprezentanci (jego partia).
      • dokowski Dotychczas głosowałem na UW głupi komuchu 10.08.05, 12:45

• mirmat1 W UW byli tylko "madre" komuchy 10.08.05, 20:21
          Taki jak PZPR-owiec Balcerowicz co to w okresie koniunktury gospodarczej
          zwiekszyl bezrobocie do 18%
          • dokowski To wielka głupota nie rozumieć, skąd się wzięło... 11.08.05, 11:54
            mirmat1 napisał:

> Taki jak PZPR-owiec Balcerowicz co to w okresie koniunktury gospodarczej
            > zwiekszyl bezrobocie do 18%

... bezrobocie w Polsce. Albo jesteś bardzo młody, albo sam byłeś w PZPR i
            teraz udajesz głupiego. Przecież w PRL 1/3 pracowników nic nie robiła lub
            udawała że pracuje i tylko przeszkadzała w pracy. A było tak dlatego, że
            mieliśmy w PRL totalitarne prawo, które zmuszało ludzi do zapisywania się do
            pracy i udawania, że pracują nawet gdy nie było nic do roboty. To była jedna z
            przyczyn upadku socjalizmu, który nigdzie na świecie nie potrafił rozwijać
            gospodarki, ale zawsze ją niszczył. Prywatyzacja po prostu ujawniła to ukryte
            bezrobocie, o czym zresztą Balcerowicz od początku uprzedzał, bo bardzo dobrze
            rozumiał, jaką katastrofą dla tych socjalistycznych cwaniaczków jest
            restrukturyzacja.
            • pandada Re: To wielka głupota nie rozumieć, skąd się wzię 12.08.05, 11:34
              No tak. Ujawniono ukryte bezrobocie. A teraz ludzie zapieprzają bezpłatne nadgodziny. Teraz jest dobrze.
              Zobacz jak jest na zachodzie. Gdzie jest podatek liniowy, a gdzie zwiększona opieka pracownika i obywatela.
              • dokowski O to właśnie chodzi, musimy upodabniać się do... 12.08.05, 13:28
                pandada napisał:

> Zobacz jak jest na zachodzie

... zachodu, jest to podstawowe kryterium prawicowości i liberalności programu
                politycznego. Polska lewica nie chce gonić zachodu, chce powrotu socjalizmu,
                lub szuka trzeciej drogi, chociaż wiadomo, że takiej drogi nie ma gdyż dualizm
                dobro/zło czyli kapiatalizm/socjalizm jest jednowymiarowy. Każda trzecia droga
                jest tylko bałamutnym określeniem drogi do socjalizmu.
        • borbali Re: Dotychczas głosowałem na UW głupi komuchu 11.08.05, 14:49
          Dziękuję Dokowski za piękny epitet.Czerwony Komuch to brzmi głośno tyle,że
          ośmiesza gardłującego,a miało służyć czemuś przeciwnemu.
          Oj szerzy się na tym forum prostactwo oj szerzy.
          • komcic "elegant" borbali 11.08.05, 14:52
            borbali napisał:

> Dziękuję Dokowski za piękny epitet.Czerwony Komuch to brzmi głośno tyle,że
            > ośmiesza gardłującego,a miało służyć czemuś przeciwnemu.
            > Oj szerzy się na tym forum prostactwo oj szerzy.

Najlepsze jest w twoim wykonaniu. Kiedy chlopie w koncu napiszesz dokladniej o
            tym podrywaniu przez Tuska dziewczyn Leszkowi z Sopotu? To jakies pokraki byly,
            bo przeciez na nic lepszego, twoim zdaniem, leszek nie mogl sie zalapac.
          • dokowski Proszę. Pięknym za nadobne. 11.08.05, 16:18
            borbali napisał:

> Dziękuję Dokowski za piękny epitet. Czerwony Komuch

Jednak nazwałem cię głupim komuchem. Jeśli nie rozumiesz różnicy, to chętnie ci
            wytłumaczę
            • borbali Re: Proszę. Pięknym za nadobne. 11.08.05, 22:49
              Ty Dokowski piszesz w sposób który sam nie rozumiesz,bo co ma znaczyś,że nie
              rozumiem różnicy.Oczywiście,że nie rozumiem różnicy[tak jak wszyscy
              czytający],bo nie wiadomo o jaką różnicę ci chodzi.
              Oj płodzisz bzdety Dokowski,płodzisz.
              • dokowski Proszę więc, oto tłumaczenie 12.08.05, 10:33
                borbali napisał:

> nie wiadomo o jaką różnicę ci chodzi

Jeżeli ktoś napisze "głupi komuch" można domniemywać, że sądzi iż wśród
                komuchów zdarzają się ludzie niegłupi.

Można się z tym nie zgadzać, gdyż wydaje mi się dość dobrze uzasadniony pogląd,
                że każdy kumuch jest głupi, nawet jeśli wydaje się cwany, to i tak marnuje
                sobie życie organizując je wokół zła, a więc w głębi duszy musi być
                nieszczęśliwy, więc jego głupota polega na tym, że nie próbuje odmienić swojego
                nędznego życia i oszukuje sam siebie, że mu dobrze.

Nie jest to jednak rozumowanie bardzo przekonujące, dlatego pojęcie "głupi
                komuch" wydaje się sensowne.

Natomiast pojęcie "czerwony komuch" jest idiotyczne, ponieważ czerwona barwa
                jest symbolem nie tylko komunizmu, ale nawet niektórych odmian socjalizmu.
                Zbiór komuchów są podzbiorem zbioru czerwonych. Dlatego ktoś, kto używa
                pojęcia "czerwony komuch" musi być człowiekiem głupim.
                • borbali Re: Proszę więc, oto tłumaczenie 12.08.05, 11:02
                  Głupi to ten który nie wie,że jest głupi.
                  Bez odbioru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka