Dodaj do ulubionych

Waldemar Lysiak "Salon. Rzeczpospolita Klamcow"

23.08.05, 10:43
Ksiazka pietnujaca postawe salonowcow, rozliczajaca ich z kazdej nieuczciwej
postawy. Nie mozna sie dziwic sie obludzie ludzi tworzacych srodowisko ktorzy
miast wybrac prawde relatywizowali odpowiedzialnosc komunistow za swoje czyny.
-------------------------------------------------------------------------------
Rozdzial "Rozdzial Czterej jezdzcy apokalipsy"
Obserwuj wątek
    • ratatatam to jest ksiazka ktora kazdy powienien przeczytac 23.08.05, 10:45
      :]
      • jarecky.jarecky Przede wszystkim demaskuje "swietych" srodowiska 23.08.05, 10:53
        GW. Zwlaszcza w czterech jezdzcach apokalipsy.
        • ratatatam i dlatego postanowiono te ksiazke "zamilczec" 23.08.05, 11:13
          to ciekawa metoda roznych srodowisk -(GW w tym przoduje) podobna taktyke
          zastosowano wobec "Przedsiebiorstwa holokaust" Normana Finkelsteina. Warto
          zauwazyc , ze "Salon..." zostal uhonorowany nagroda im. J. Mackiewicza- to chyba
          o czyms swiadczy ...
      • karbat Re: ratatatam 23.08.05, 11:09
        :-( dlaczego ,
        czytalem i sie rozczarowalem ,Lysiak kiedys pisal ciekawe ksiazki dzis ...robi
        kase.Lysiaka szybko nie kupie .
        Jest to rzecz gustu ,ten watek byl juz na forum.
        Co jest fajne ,ze napisal pare zyciorysow (kto w POlsce ich nie zna ??)
        dokopall murzynom,"awangardzie",niektorym politykom ,to takie tanie .
        przytoczyl pare faktow na poziomie Faktow??
        chwali siebie sam sic. i swoich kumpli (w swojej ksiazce) dno, dna
        w sumie wszystko jest be ,caly swiat be,
        Lysiak i jego poglady sa ok.

Ta ksiazka to Stracona forsa moim zdaniem

twoj post odpow.
        Hexenverfolgung2
        Hexen(europa)-literatur
        Hexenverfolgung
        Hexenforschung
        Hexenprozesse
        po angielsku wiekszy wybor
        • ubu_roy Re: ratatatam 23.08.05, 17:04
          przesadzasz.jaki rynek taki produkt. lysiak to cwiercinteligent pisujacy dla
          polglowkow ktory robi na nich kase. i bardzo dobrze. jest wolny rynek i kazdemu
          wolno nasrac drugiemu do glowy jak tego potrzebuje a przy okazji zarobic na
          zycie. nie widze w tym nic zlego.
      • dr.kidler Dawniej zalecaliscie czytac Stalina, potem Mao 23.08.05, 13:15
    • andrze_n Tuskopodobni maja narzedzia, by kpic lub zaklaskac 23.08.05, 10:47
      takie podejscie (sluchaj TokFm , czytaj GW, dyskutuj z kropekuk)
    • homosovieticus Łysiak trendy! "Salony już gangsterzy opanowali" 23.08.05, 11:19
    • diablica.26 Re: Waldemar Lysiak "Salon. Rzeczpospolita Klamco 23.08.05, 13:00
      Akurat "Salon" niespecjalnie mi sie podobal, nie ze wzgledu na tresc, tylko na
      to, ze Lysiak zwyczajnie zaczyna sie powtarzac, wiekszosc tych tekstow byla juz
      w "Lysiakach na lamach". Zdecydowanie preferuje jego eseje o malarstwie.
      • homosovieticus moja droga diablico! Na m,alarstwie to trzeba sie 23.08.05, 13:07
        znać .nioe tak jak pisarswie prozy.
        • diablica.26 ????? moj drogi? 23.08.05, 13:27
    • lidkawozniak Re: Waldemar Lysiak "Salon. Rzeczpospolita Klamco 23.08.05, 13:16
      jarecky.jarecky napisał:

> Ksiazka pietnujaca postawe salonowcow, rozliczajaca ich z kazdej nieuczciwej
      > postawy. Nie mozna sie dziwic sie obludzie ludzi tworzacych srodowisko ktorzy
      > miast wybrac prawde relatywizowali odpowiedzialnosc komunistow za swoje czyny.
      > -------------------------------------------------------------------------------
      > Rozdzial "Rozdzial Czterej jezdzcy apokalipsy"

Ta książka to jest jedno wielkie G...o. Sama do niej sięgnełam, z ciekawości,
      ale szybko dałam sobie spokój. Być może bym uwierzyla w to, co tam jest
      napisane, ale wystarczyło, że przeczytałam z niej kilka zdań o śp. Jacku
      Kaczmarskim, i zdałam sobie sprawę, że człowiek który to napisał ma tak niskie
      poczucie moralności i jest tak małym i bezwartosciowym człowieczkiem, że należy
      się go trzymać z daleka.

Być może jest w niej kilka prawdziwych zdań tudzież faktów historycznych, ale
      szczerze odradzam czytania jej komukolwiek, kto chce mieć choć trochę obiektywne
      pojęcie o współczesnej Polsce.
      • ratatatam nareszcie jakas wywazona i obiektywna opinia ! 23.08.05, 13:22
        droga lidko , to ze sw. p. bard miala taki porywajcy glos nie ma wplywu na to
        ze okazal sie w pewnym momecie pętakiem...
        ostrzegam cie przed uleganiem dogmatyzmowi - nawet jesli te dogmaty drukowane
        sa w tak wspanialej gazecie jak GW
        • lidkawozniak Re: nareszcie jakas wywazona i obiektywna opinia 23.08.05, 13:31
          Dla mnie to nie są dogmaty, tylko moja własna opinia. Uważam, że Kaczmarski był
          wielki, poza tym nigdy nie pisał pod publikę ani na zamówienie, szczególnie
          polityczne. A Łysiak jest zwykłym śmieciem.
          • ratatatam Re: nareszcie jakas wywazona i obiektywna opinia 23.08.05, 13:46
            hmmmmmmm czyzby? pamietam jak podspiewywal gdy ktos usilowal przybic swistek
            papieru do drzwi pewnej katedry... a moze nie mial swiadomosci tego ze sie
            sprzedaje - pewnie nie dojdziemy prawy...
          • frank_drebin Re: nareszcie jakas wywazona i obiektywna opinia 23.08.05, 13:51
            A Twoim zdaniem na czyje zamowienie polityczne (konkretnie - jaka partia ?)
            pisze Lysiak ? Z tego co wiem nie jest zwiazany z zadna partia polityczna w
            Polsce. No chyba, ze moze z jakims stronnictwem monarchistycznym. A komentowana
            ksiazka - dla mnie niewiele nowego. No styl ma jak zwykle troche ciezki - te
            zupelnie niepotrzebne wtrety po lacinie na przyklad, czasem pare razy na stronie.

lidkawozniak napisała:

> Dla mnie to nie są dogmaty, tylko moja własna opinia. Uważam, że Kaczmarski był
            > wielki, poza tym nigdy nie pisał pod publikę ani na zamówienie, szczególnie
            > polityczne. A Łysiak jest zwykłym śmieciem.
            • lidkawozniak Re: nareszcie jakas wywazona i obiektywna opinia 23.08.05, 14:06
              frank_drebin napisał:

> A Twoim zdaniem na czyje zamowienie polityczne (konkretnie - jaka partia ?)
              > pisze Lysiak ? Z tego co wiem nie jest zwiazany z zadna partia polityczna w
              > Polsce.

Tego nie napisałam, z resztą nie znam faceta. Odparłam tylko atak na Kaczmarskiego.
              • frank_drebin Re: nareszcie jakas wywazona i obiektywna opinia 23.08.05, 14:57
                No to przepraszam opacznie Cie "odczytalem".
    • lidkawozniak I czasopisma... 23.08.05, 13:39
      jarecky.jarecky napisał:

> Ksiazka pietnujaca postawe salonowcow, rozliczajaca ich z kazdej nieuczciwej
      > postawy. Nie mozna sie dziwic sie obludzie ludzi tworzacych srodowisko ktorzy
      > miast wybrac prawde relatywizowali odpowiedzialnosc komunistow za swoje czyny.
      > -------------------------------------------------------------------------------
      > Rozdzial "Rozdzial Czterej jezdzcy apokalipsy"

A ja polecam dla równowagi czasopismo "Fakty i Mity". Tematyka i poglądy
      skrajnie przeciwne, ale język i stopień bzdurnej ninawiści takie same, jak u
      Łysiaka. Wątek przewodni: Kwaśniewski sługusem kleru w Polsce.
      • ratatatam no to moglas tak od razu 23.08.05, 13:43
        a nie wyjezdzac z szanowym nieboszczykiem...
        • karbat Re: dla rtatatam ;) 23.08.05, 14:23
          ksiazka Lysiaka to Literatura przez "L", ze ja napisal Pisarz przez "P".
          • ratatatam tego nie powiedzialem 23.08.05, 14:27
            ;]
    • mmkkll Z tą książką jest jeden problem 23.08.05, 15:06
      Lepiej bym ją oceniał, gdyby była czymś nowym, a niestety nie jest.
      To zbiór cytatów z wcześniejszych publikacji Łysiaka plus cytaty z innych autorów.
      Tym niemniej, jak ktoś Łysiaka wcześniej nie czytał, to czemu nie?
      Choć poleciłbym raczej inne jego publikacje
      • gregorak Re: Z tą książką jest jeden problem 23.08.05, 15:15
        mmkkll napisał:

> Tym niemniej, jak ktoś Łysiaka wcześniej nie czytał, to czemu nie?
        > Choć poleciłbym raczej inne jego publikacje

Które?
        • mmkkll Re: Z tą książką jest jeden problem 23.08.05, 15:25
          Osobiście wskazałbym wcześniejsze, tj. np. "Emprowy pasjans" i "Cesarski poker".
          W tematyce napoleońskiej WŁ najlepiej się, moim zdaniem, sprawdzał.
        • sawa.com Re: Z tą książką jest jeden problem 23.08.05, 15:31
          Mam ta książkę. Kupiłam ją z wielkiego zaciekawienia. Ma interesującą
          konstrukcję. Zaczęłam ją czytać. I okazało się, ze ja o wiekszości poruszanych
          tam spraw wiem skądinąd. I jak przerwałam czytanie i odłożyłam , to jakoś mnie
          nie ciągnie, żeby dokończyć.

Czytam po kilka stron a czasem tylko dwie lub jedną "Szanse Polski" - Jest to
          rozmowa między J. Staniszkis a A. Zybała. Polecam. Można sie nie zgadzać, ale
          jest tam wiele myśli które inspirują do myślenia.
    • fryderyk.moreau Salon Łysiaków, czyli odgrzewane kotlety. 23.08.05, 15:45
      Polecam przeczytanie tej książki a potem uważną lekturę "Rodziinej Europy"
      Miłosza. To szokujące, jak prymitywnie kłamie Łysiak.
    • remekk Prawda w oczy kole - szczególnie hipokrytów ... 23.08.05, 18:33
      ..."salonowych" .
      Pomimo tego iz nie zgadzam się z jedną bardzo istotną kwestią poruszona pzrze
      Łysiaka - musze powiedzieć , ze książka jest naprwdę bardzo dobra ... .
      • karbat Re: Prawda w oczy kole - szczególnie hipokrytów . 23.08.05, 18:40
        akiedy to przedrukuja w innych jezykach
        jak to takie mundre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka