26.08.05, 22:48
MY POLACY

co to znaczy być Polakiem
co nas wyróznia na tle innych nacji
skąd przychodzimy, kim jesteśmy, dokąd zmierzamy
jakim wartościom hołdujemy...
jak wygląda polskość w dobie globalizacji,
co sądzimy o swoim narodzie
---

jesli ktos ma ochote podzielić się refleksjami na ten temat (napisać tekst)
zapraszamy do wysłania ich do "Rubikkonu"
www.rubikkon.pl
Obserwuj wątek
    • kropekuk Serwer sie nie zglasza. 27.08.05, 00:11
      Nb. znasz podobne badania brytyjskie na temat "Englishness"?
      • tocqueville kontakt 27.08.05, 00:29
        kontakt:
        redakcja@rubikkon.pl
      • tocqueville chwilowy problem z serwerem ;) 27.08.05, 00:40
        rano powinno być ok
        • kropekuk O>K - jestem ciekaw, co tam macie. 27.08.05, 00:41

• trouble_maker Widzę, że także chcesz koniecznie... 27.08.05, 00:15
      ...trafić na główną stronę ;-)
    • frank_drebin Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiecej 27.08.05, 00:28
      taka sama niezaleznie od nacji. Wszyscy sa tak samo "zli, brudni i brzydcy" jak
      i piekni i wspaniali. Nic nas nie rozni jestesmy tacy samy jak reszta tzw.
      ludzkosci.
      • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:30
        Mów za siebie. Ja nie jestem tak samo piękny i wspaniały jak reszta.
        • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:32
          Boś nie czterdziestoletni, chamie!
          • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:33
            Spróbuj jak ja patrzeć w inną stronę.
            • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:35
              W kierunku "Bazy Sokołowskiej"?
              • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:38
                Nie w moim kierunku, to na przykład na ziemie.
                • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:40
                  Tak z marszu, z "Pierwszego kroku w chmurach"?
                  • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:43
                    Ja raczej jestem hetero, tak więc po prostu - w innym kierunku.
                    • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:48
                      Hetera hetero?
                      • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:48
                        Se puku.
                        • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:50
                          czy raczej Su doku?
                          • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:59
                            Jakoś wolę kółko i krzyżyk. A wracając do tematu ja stawiam krzyżyk.
                            • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 01:04
                              A ja, kółko na czole rysuję.
                              • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 01:10
                                Ox to ja przekładam - wół. Tak właśnie pasuje mi ta rozmowa, jak wół do karety.
                                • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 01:19
                                  Pozostaje ustalić kto jest kto ?
                                  • rpq Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 01:28
                                    Ja jestem anestezjolog, a ty jesteś śpiący. Żegnam bo przyszła do mnie
                                    Anastazja.
                                    • homosovieticus Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 01:31
                                      spokojnej nocy!
        • frank_drebin Re: Ze tak powiem kondycja ludzka jest mniej wiec 27.08.05, 00:32
          Przepraszam, ze raczylem sie wpisac w takim razie ;)
          rpq napisał:

> Mów za siebie. Ja nie jestem tak samo piękny i wspaniały jak reszta.
      • kropekuk Tu chodzi o cos innego: o mechanizmy ksztaltowania 27.08.05, 00:40
        tozsamosci, samoidentyfikacji narodowej. Sam bylem zaskoczony, gdy w polowie
        lat 90tych uslyszalem od owczesnego I Sekretarza Ambasady Irlandii (nb. dobry
        polski i ogromnie Polsce i Polakom zyczliwy), ze Polacy te tozsamosc traca, ze
        sie amerykansko unifikuja, ze u nich jest inaczej...
        Mnie sie wydaje, ze dosc istotny w owej polskiej samoidentyfikacji (w skali
        kraju, nie warszawki) jest katolicyzm i Papiez, ze idzie ona w strone tego typu
        samoidentyfikacji, jaki Irlandia miala w latach 50-tych. Nie wiem, czy to
        dobrze, i czy to najlepszy wybor.
        • homosovieticus rozważania pospolitego chama kropekuka o polskości 27.08.05, 00:43
          nie tyle zaskakują co trwożą.
          • kropekuk A na tym polega POLEMIKA NIE-CHAMA. Popisuj 27.08.05, 00:57
            sie dalej taka "polskoscia" BOLSZEWICKA PADLINO!
            • homosovieticus I znowu pała! Wśród bolszewików same chamskie żydy 27.08.05, 01:02
              rej wodziły.Nie było wśród nich, nie- chamów.
              Oj ! Kropekuku, nie Tobie o polskości gadać boś się jej, nie tak dawno, na
              forum wyrzekł, chamie pospolity
              • kropekuk A JAK ANGLIK ma sie przyznac do polskosci? 27.08.05, 01:06
                I jak ktokolwiek przy zdrowych zmyslach moze sobie takie lajno, jak ty, wybrac
                za rodaka?
                • homosovieticus Re: A JAK ANGLIK ma sie przyznac do polskosci? 27.08.05, 01:11
                  Po angielsku.Ależ Ty, przy zdrowych zmysłach, jeszcze nigdy na forum nie
                  występowałeś, chamie pospolity.
                  • kropekuk ADMIN!!! Ocen i zamknij tego PROWOKATORA. 27.08.05, 01:24
                    To chamskie reakcje tego lajna na moj rzeczowy post.
                    • homosovieticus Re: ADMIN!!! Ocen i zamknij tego PROWOKATORA. 27.08.05, 01:30
                      Rzecz w tym,że uważam Twój post za chamski a nie za "rzeczowy" i dałem temu
                      wyraz.Ten ostatni Twój post też za taki uważam .Może być klasycznym przykładem
                      chamstwa nieuświadamianego.

kropekuk napisał:

> To chamskie reakcje tego lajna na moj rzeczowy post.

• sceptyk Re: rozważania pospolitego chama kropekuka o pols 27.08.05, 00:58
            eeee tam. Rozbawiaja.
            • kropekuk Ale mnie to publikuja i waluta placa. A wam? 27.08.05, 01:05

• sceptyk Waluta to jest Euro, bzdziagwo /nt 27.08.05, 01:06
                • kropekuk Ja, prymitywie, jakos wole FUNTA :)))))))) 27.08.05, 01:23

• homosovieticus I FUNTA kłaków warte jest Twoje pisanie! 27.08.05, 01:35
                    • kropekuk Zmartwie cie, wyrobniku: 100-200 szterlingow za 27.08.05, 01:40
                      strone maszynopisu. Przy literaturze - sporo wiecej (miesiac temu
                      wyszedl "Zdrajca" - jak rozszyfrujesz tytul, to bedziesz wiedzial skad znam tak
                      dobrze polski i z ramienia jakiego brytyjskiego tytulu i kiedy w Polsce bylem)
                      • mmkkll nie. 27.08.05, 09:01
                        www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0743270150/qid=1125125706/sr=2-3/ref=pd_bbs_b_2_3/102-6602779-6940931?v=glance&s=books
                        www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0399244646/qid=1125125706/sr=2-2/ref=pd_bbs_b_2_2/102-6602779-6940931?v=glance&s=books
    • chilum Re: My Polacy 27.08.05, 00:31
      52 Dębiec - "My,Polacy"

greetz for WLKP/SLU & the rest ;-)
    • bladatwarz oj, bzdety, bzdety! 27.08.05, 01:06

• frank_drebin Przepraszam, ze niechcacy rozwinalem watek :( 27.08.05, 01:17
      Tak w ogole jestem Polakiem. Teraz siedze, pije sobie piwo i slucham kapeli z
      pochodzenia jak wiem meksykanskiej. Ludzie wyluzujcie .... cala ludzkosc jest z
      grubsza podobna. Oprocz kontekstow kulturowych. ...............
      • homosovieticus Re: Przepraszam, ze niechcacy rozwinalem watek :( 27.08.05, 01:21
        frank_drebin napisał:

> Tak w ogole jestem Polakiem. Teraz siedze, pije sobie piwo i slucham kapeli z
        > pochodzenia jak wiem meksykanskiej. Ludzie wyluzujcie .... cala ludzkosc jest
        z
        >
        > grubsza podobna. Oprocz kontekstow kulturowych. ...............

I to nas wyróżnia wśród innych zwierząt!
        • kropekuk A CO ty masz do powiedzenia na temat KONTEKSTU 27.08.05, 01:25
          KULTUROWEGO? Mysle, ze wszyscy zamieniaja sie tu w sluch...
          • homosovieticus kto zamienił się w słuch? 27.08.05, 01:38
            • kropekuk Cale forum zamarlo w oczekiwaniu SLOW "MEDRCA" 27.08.05, 01:41

• homosovieticus Nikt się nie odezwał, wniosek: Kropekuk łże! 27.08.05, 02:22
              • kropekuk Ze zamarlo w oczekiwaniu? Bredzisz TROLLU! 27.08.05, 02:24

• homosovieticus wnioskowanie też nie dla kropekuka.Zbyt trudne. 27.08.05, 02:28
      • frank_drebin Re: Przepraszam, ze niechcacy rozwinalem watek :( 27.08.05, 01:30
        O kontekst kulturowy chodzilo na przyklad ze muzulmanin nie pilby piwa na
        przyklad .............
        frank_drebin napisał:

> Tak w ogole jestem Polakiem. Teraz siedze, pije sobie piwo i slucham kapeli z
        > pochodzenia jak wiem meksykanskiej. Ludzie wyluzujcie .... cala ludzkosc jest
        z
        >
        > grubsza podobna. Oprocz kontekstow kulturowych. ...............
        • kropekuk To bylo pytanie do poboznej bolszewickiej"prawicy" 27.08.05, 01:42
          Kwa, kwa, kwa...
    • neceser dyskusja al Polonaise 27.08.05, 01:44
      bluzgi, krzyki, oskarzenia. jednosc w jednym: bic Zyda. hehe.
      Koniec bliski i tej rzeczy POSPOLITEJ.
      tocqueville napisał:

> MY POLACY
      >
      > co to znaczy być Polakiem
      > co nas wyróznia na tle innych nacji
      > skąd przychodzimy, kim jesteśmy, dokąd zmierzamy
      > jakim wartościom hołdujemy...
      > jak wygląda polskość w dobie globalizacji,
      > co sądzimy o swoim narodzie
      > ---
      >
      > jesli ktos ma ochote podzielić się refleksjami na ten temat (napisać tekst)
      > zapraszamy do wysłania ich do "Rubikkonu"
      > www.rubikkon.pl
      • frank_drebin Re: dyskusja al Polonaise 27.08.05, 02:01
        Dobra dobra banaly. Wszedzie mniej wiecej takie dyskusje sa ktos tam nie lubi
        kogos za cos itp. A wszystkim sie wmawia, ze niedobrze jak sa dyskusje. Jak sie
        dyskutuje to dobrze. Oznacza to, ze jeszcze w miare wolna opinia panuje w
        Polsce. Uwazam ze ludzie sa z grubsza podobni tak samo Niemiec jak i Polak i
        Amerykanin i Peruwianczyk jesli bedzie mogl ukrasc to ukradnie. Jesli mu sie
        stworzy warunki do zycia na koszt innych tez temu ulegnie. Trzeba pamietac, ze
        ludzie to tez gatunek zwierzecy. A zwierzaki zawsze kieruja sie maksymalizacja
        zyskow dla siebie przy minimalizacji wysilkow.
        • kropekuk Tu nie chodzi o uniwersalia natury ludzkiej, Frank 27.08.05, 02:06
          Tu chodzi o metody i mechanizmy budowy mitologii narodowych etc.Ale na ten
          temat w gronie tej bolszewiczkiej "prawicy" pogadac sie nie da, jesli sie nie
          chce wraz z nimi KWAKAC.
          • homosovieticus źródło wiedzy kropekuka o człowieku i jego 27.08.05, 02:16
            kulturze dyskwalifikuje go jako poważnego dyskutanta.

www.marxists.org/polski/marks-engels/1883/dial_prz/2a.htm
            • kropekuk To wskaz te zrodla, bo TYLKO OPLUKWIASZ, Jak 27.08.05, 02:18
              to taka jak ty BOLSZEWIA:) Kwa kwa kwa..
              • homosovieticus Właśnie je wskazałem.Przeczytaj tłumoku zanim 27.08.05, 02:21
                japę otworzysz!
                • kropekuk Nigdy nie bylem ewolucjonista. Nie wierze tez w 27.08.05, 02:26
                  teorie holistyczne i ontologie - to raczej domena waszej POBOZNEJ
                  BOLSZEWICKIEJ "PRAWICY" - ta musi miec zawsze jakas "prawidziwa prawde". Jestem
                  postmodernista, ciemniaku:)
                  • homosovieticus Re: Nigdy nie bylem ewolucjonista. Nie wierze tez 27.08.05, 02:34
                    kropekuk napisał:

> teorie holistyczne i ontologie - to raczej domena waszej POBOZNEJ
                    > BOLSZEWICKIEJ "PRAWICY" - ta musi miec zawsze jakas "prawidziwa prawde".
                    Jestem
                    >
                    > postmodernista, ciemniaku

Klasyczny okaz bełkotu wywołanego kryzysem świadomości (własnej).Co mają
                    dokładnie postmoderniści w głowach nie udało się jeszcze nikomu ustalić.
                    Najprawdopodobniej "KASZANĘ" zamiast rzetelnej wiedzy.
        • neceser Re: dyskusja al Polonaise 27.08.05, 02:18
          a czemu tyo zawsze te same syuacje. i kto to sa "ONI", co ten los Polakom
          gotuja od tysiaca lat? Myszy?
          frank_drebin napisał:

> Dobra dobra banaly. Wszedzie mniej wiecej takie dyskusje sa ktos tam nie lubi
          > kogos za cos itp. A wszystkim sie wmawia, ze niedobrze jak sa dyskusje. Jak
          sie
          >
          > dyskutuje to dobrze. Oznacza to, ze jeszcze w miare wolna opinia panuje w
          > Polsce. Uwazam ze ludzie sa z grubsza podobni tak samo Niemiec jak i Polak i
          > Amerykanin i Peruwianczyk jesli bedzie mogl ukrasc to ukradnie. Jesli mu sie
          > stworzy warunki do zycia na koszt innych tez temu ulegnie. Trzeba pamietac,
          ze
          > ludzie to tez gatunek zwierzecy. A zwierzaki zawsze kieruja sie
          maksymalizacja
          > zyskow dla siebie przy minimalizacji wysilkow.
          • kropekuk Tez nie na temat, neceser: to pytanie o polski 27.08.05, 02:28
            wizerunek Polakow przez nich samych tworzony. I jak toto powstaje:)
          • frank_drebin Re: dyskusja al Polonaise 27.08.05, 02:28
            Kolego jasniej poprosze. Jakie myszy ? Jacy "ONI" ?
            neceser napisał:

> a czemu tyo zawsze te same syuacje. i kto to sa "ONI", co ten los Polakom
            > gotuja od tysiaca lat? Myszy?
            > frank_drebin napisał:
            >
            > > Dobra dobra banaly. Wszedzie mniej wiecej takie dyskusje sa ktos tam nie
            > lubi
            > > kogos za cos itp. A wszystkim sie wmawia, ze niedobrze jak sa dyskusje. J
            > ak
            > sie
            > >
            > > dyskutuje to dobrze. Oznacza to, ze jeszcze w miare wolna opinia panuje w
            >
            > > Polsce. Uwazam ze ludzie sa z grubsza podobni tak samo Niemiec jak i Pola
            > k i
            > > Amerykanin i Peruwianczyk jesli bedzie mogl ukrasc to ukradnie. Jesli mu
            > sie
            > > stworzy warunki do zycia na koszt innych tez temu ulegnie. Trzeba pamieta
            > c,
            > ze
            > > ludzie to tez gatunek zwierzecy. A zwierzaki zawsze kieruja sie
            > maksymalizacja
            > > zyskow dla siebie przy minimalizacji wysilkow.
    • conkret Polacy Popierają 12 - ke PJKM 27.08.05, 06:27
      Prawdziwi Polacy nie zawachaja sie ani przez chwile i zagłosuja na dobro dla
      swoich rodzin dla Polski
    • tocqueville www.rubikkon.pl 28.08.05, 21:48

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka