giewont Skoro elektorat tego tak pragnie 03.09.05, 13:15 no to od poczatku transformacji glosuje. Na coraz drozsza benzyne i na coraz wyzsze bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
maskazorro Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 13:17 może się czepiam, ale czy można byc trochę bez pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e DRAMAT... 03.09.05, 13:31 ...to nowo mowa...tu slowo bardzo niejako neutrazlizuje...dramat...powinno byc tak...dramatyczne bezrobocie mlodych polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: DRAMAT... 04.09.05, 17:29 mee,wybacz ze nie na temat. wczoraj uzywales uciech w parku wodnym,a ja przeczytalem twoja prasowke o lewicowych strachach zwiazanych z urojona szkodliwoscia oddzialywania przemyslu na otaczajace srodowisko. piszesz o wyjezdzie z dziecmi,co daje mi okreslic twoj wiek. ale na temat,30 lat temu bronilem doktoratu na powyzszy temat, a miejscem badan byla elektrownia turow i jej wysypisko. identyczne osmieszanie problemu uslyszalem z ust sekretarza pop. prace przepuszczono,ale pogrozono ze hahilitacji to juz nie popuszcza. dzis ja jestem krolem tematu,2 razy po 13 tygodni na goscinnej ziemii amerykanskiej. chyba jestes za mlodym abys byl tym sekretarzem 30lat temu. polecam ci cos w skali polonijnej. zainteresuj sie przyczyna zawyzonej smiertelnosci w rejonie Perth Amboy, czy tez w dolinie raka w nj. potem mozesz cytowac zamowione madrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
miklosh wyjazd zmienia wszystko 03.09.05, 13:34 Nie ma sensu oczekiwac niemozliwego w kraju. Dostep do atrakcyjnych stanowisk jest zablokowany na kilka lat, a z pozostalych nie da sie wyjsc na zero, nie mowiac o zalozeniu rodziny. Wyjechalem majac 28 lat i 3 lata walki za soba o przetrwanie w duzym, polskim miescie, ktore uchodzi za postepowe. Po miesiacu poszukiwan pracy w UK, mam stala, biurowa prace z perspektywa awansu i zarabiam wiecej niz moj szef w Polsce. Zostawcie sentymenty za soba i wyjezdzajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
czlonek_sojuszu Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 13:37 "Społeczeństwo się zepsuje" mówi pan dyrektor. I kto go będzie wtedy karmił, no kto ? Odpowiedz Link Zgłoś
m_lex >TUSK DA WAM PŁACĘ MINIMALNĄ 400 zł ZASIŁKI < 03.09.05, 13:53 i w ten sposób, ofiarowując młodych 'pracodawcom' bez podwyższania tzw. kosztów pracy (modne kretyńskie pojęcie, któe jakoś nie stosuje się nigdy do prezesków, zarządów i 'menadżerów' - może dlatego że w ich przypadku ciezko mówić o pracy?), PO 'zlikwiduje bezrobocie'! Tylko (....) może głosować na szemranego Donalda. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Tylko podatek liniowy i rządy PO... 03.09.05, 13:56 wraz z sojuszniczymi demokraci.pl i liberałami z SLD gwarantują dalszy wzrost pomyslnosci kraju i rozwój demokracji. Oszołomy z innych partyj mogą cofnąć Polskę na Białoruś i złamać uzgodnienia okrągłego stołu z protokółami z Mgdalenki ,które to stoją,wraz z NATO i Unią Europejska,na straży demokracji i wolności w Polsce. Niech żyje globalizm i kapitalizm. (trzykrotne) Hura hura hura. Tusk prezydentem wszystkich Polaków beneficjentów ,,przemian ustrojowych''. A jak się komu nie podoba to Brochwicz,Miodowiczi spec- służby III Najjasniejszej już z nim pogadają. .................................... Magdalenka podpisana magdalenka wypełniana -pacta sunt servanda(B.Gieremek) Odpowiedz Link Zgłoś
pio24 Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 14:13 Nie i pewnie w najblizszych latach nie bedzie. Za pare lat jak skonczy sie wyz, duzo liczba zdolnych wyemigruje zaczna pokazywac sie pewnie oferty. Obecnie jak mlody po studiach nie ma 2-3 lat doswiadczenia to nikt go nie zatrudni. O zarobkach nie ma co nawet mowic bo sa poprostu tragiczne. To wszytsko sie odbije za jakis czas. Zacznie sie wolanie o pracownikow ale ich juz nie bedzie bo ten kto pozna smak zycia niezaleznosci za granica nie bedzie za bardzo chcial wracac. Po obecnych zamachach ze strony kolorowych naszych obywateli beda napewno chetnie przyjmowac, a opinia o Polakach za granica polepszyla sie. Obecnie w Polsce albo pracujesz za grosze jesli prace znajdziesz po wielkich upokozeniach albo masz cos swojego i jakos ciagniesz ta bide. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re:Młodzi Polacy oszukani przez Ojca Solidarności 03.09.05, 14:24 Kto jest Ojcem Solidarności ten jest Ojcem bezrobocia w Polsce. To hańba wszystkich formacji politycznych. Ciekawe na co czekają ci młodzi Polacy ? Młodzi Polacy są ofiarami tej politycznej nędzy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kbamm Zdaniem "rządzących" JEST SUPER !!!!!!! 03.09.05, 14:50 Oni (czytaj: ta CHOŁOTA) powsadzali swoje pociechy na intratne stanowiska. Nie chce mi sie wierzyć, żeby ci wszyscy młodzi zatrudnieni w urzędach miejskich, wojewódzkich i marszłkowskich dostali skierowanie z Urzędu Pracy. Nie dziwię się moim wszystkim siostrzeńcom i siostrzenicy, że z powodzeniem opuścili TEN GNÓJ, zwany przez niektórych naiwnych III rzeczpospolitą (celowo piszę z małej litery, bo nawet ten twór nie zasługuje na pisani z dużej). Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku "Aż 43 proc. młodych Polaków przyznaje, że ... 03.09.05, 14:57 ... pracowało bez umowy" Swiadczy to o chorym systemie glownie podatkowym! Ludzie pracuja na czarno bo rzad wali pienadze albo na idiotyczne wydatki (jak piekne biurowce), na nabijanie wlasnej kasy (obsadzanie stolkow kolesiami) albo na ulgi dla nierobow (czytaj zwiazki zawodowe, np. gornikow). A potem musi wszystkich innych opodatkowac! Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 I bedzie jeszcze gorzej ! 03.09.05, 15:04 To najwiekszy sukces tych co tak hucznie ostatnio swietowali !! Porobili kasty spoleczne niczym w Indiach. Tylko swiete krowy maja jakies prawa w tym kraju, reszta to swolocz i niewolnicy. Swiete krowy wraz ze swoimi wspanialymi zwiazkami zabezpieczyly sobie prace dozywotnio z opcja dzidziczenia stanowisk !! (niczym krolowie). Oczywiscie nowych zakladow nie bedzie , bo i po co, zachod nie lubi konkurencji, co najwyzej jakis zakladzik dla kilkudziesieciu niewolnikow za pare euro !! Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszenka GDZIE JEST MILLER 03.09.05, 15:23 odpowiedzialny za taki stan rzeczy. Zapenwe będzie głosował na CimoNIEUMYŚLNEGOszenkę. Ciekawe co na temat tego artykułu ma do powiedzenia towarzysz Michnik? Odpowiedz Link Zgłoś
0jurek0 Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 15:26 Gdy to czytam az wlos sie jezy na glowie!!! Przed 14-stu laty podjalem decyzje o szukaniu swojego szczescia za granica. Gdybym tego nie zrobil pewnie teraz tez namawialbym swoje dzieci (prawie juz dorosle) aby zrobily to samo. Tylko ze teraz ten dla mnie troche jeszcze obcy kraj jest ich wlasnym. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 17:41 najlepsza decyzja wyjazd -im wczesniej tym lepiej -dobra znajomosc jezyka obcego - chec do ciezkiej pracy mozna po latach miec satysfakcje W Polsce w tym czasie moze skonczy sie budowa swiatyni opatrznosci (mauzoleum glempa),rydcyki sie wzbogaca spoleczenstwo zbiednieje i nic wiecej sie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
golass Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 17:58 mnie osobiscie przeraza fakt, ze w polsce zapewne odnajde sie dopiero na starosc, najlepiej z zagraniczna emerytura, bo i tak od dziesieciu lat w kraju nie mieszkam, za granica sie wyksztalcilem i - jak sobie tak patrze, co nad wisla moglbym zdzialac - wychodze z zalozenia, ze lepiej byc obywatelem drugiej kategorii w kraju pierwszej kategorii, niz na odwrot. plakac mi sie chce. kazde z moich polskich przyjaciol poznanych na obczyznie - a sa to pracownicy z najwyzszej polki - zapiera sie rekami i nogami przed powrotem. cudownie. tym spsobem polska zostanie na zawsze krajem bonzow i kacykow na szczycie oraz otumanionej maryjnym przeslaniem tluszczy w rynsztokach. placz. placz. placz. Odpowiedz Link Zgłoś
poczciwiec Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 18:38 najgorsze jest to ze wszyscy narzekaja a nic nie robia aby to zmienic pojechales pewnie do jakiegos kraju na gotowe i plakac Ci sie chce . . . ,a plakac to mozna nad tym ze prawie nikomu w tym kraju na niczym nie zalezy, no moze niektorym zalezy ale nic nie robia aby obecny stan zmienic :| Odpowiedz Link Zgłoś
golass Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 03.09.05, 22:44 tam gdzie pojechalem nic za darmo nie daja. chodzi o to, ze to, co sam wypracowalem, najzwyczajniej w swiecie sie oplacilo. pracuje i jestem w stanie bez problemu zaspokoic podstawowe potrzeby, a od czasu do czasu pozwolic sobie na luksus. powiedz mi, poczciwcze, coz takiego musialoby sie stac, zeby za swoja praca zapewnilo sobie taki standard w polsce? a moze mialbym sie zywic satysfakcja, ze pracuje dla mojego kraju, i ze dzieki temu bedzie kiedys lepiej? po pierwsze zycie mam jedno, po drugie, jak pokazuje historia naszego pieknego kraju, ostatni raz w polsce bylo ok. w XVI wieku. czyli daremny moj trud bylby, ale na szczescie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
upadloscian.pl rezultaty polityki rządu 03.09.05, 19:13 Polskie firmy likwidowane są z urzędu tak jak tutaj www.upadloscian.org.pl , rząd tymczasem od 4 lat z miernymi rezultatami szuka inwestorów po całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka14 Re: rezultaty polityki rządu 03.09.05, 20:10 ludzie, tu potrzebna jest rewolucja!!!! i nie glosowac na Cimoszewicza, to samo bagno bedzie. Oni wszyscy klepia sie po ramieniach, a nam potrzeba jakiegos swierzego, ambitnego, entuzjaste, goscia z kosmosu bez polaczen z wczesniejszymi partiami. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka14 Re: rezultaty polityki rządu 03.09.05, 20:23 tragicznie i smutnie to wyglada. Wylac na dupska tych starych wygodnisiow pracujacych na panstwowych stanowiskach gdzie raczka raczke myje i dac szanse mlodym, ambitnym, odwaznym z planem. Jak to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Wytrzebic socjalizm ! 03.09.05, 20:44 - Nie ma ze mi sie cos nalezy (tu: praca) - kazdy kowalem swego losu. - Popularyzowac nauke. Wywalac ze szkoly za sciaganie. - Rzadzacy lapy precz od gospodarki - wystarcza tylko DOBRE ramy do prowadzenia dzialalnosci gospodarczej, jak np. przejrzysty system podatkowy. - Pogonic zwiazki zawodowe. => Za 10 lat bedziemy mieli 5% bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz63 Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 04.09.05, 04:46 Panie Naczelny - gdzie konczyl szkole panski podwladny ,jaka polszczyzna on operuje - piszac "mlodzi Polacy bardzo bez pracy"...To jest jakby partyjny belkot. Co to znaczy "...bardzo bez pracy.." ????? Odpowiedz Link Zgłoś
malinka15 Wiem cos o tym. I dzis pisze ze Stanow. 04.09.05, 05:01 Tu - bez falszywej skromnosci - praca mnie szukala. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeeetam Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 04.09.05, 21:02 Najlepiej zwalic wine na wyz demograficzny, to fakt, za duzo sie nas urodzilo, wszystkim smutno ze wyjezdzamy, i wszyscy martwia sie co bedzie za kilkanascie lat jezeli znaczna czesc nas nie wróciu do Polski - tym bardziej ze w znacznej czesci jestesmy wyksztalceni itp. (co za strata dla Polski!hmmm). Ale niestety na umartwianiu sie konczy. Nie robi sie nic zeby nas zatrzymac w kraju. A my chcemy stabilizacji, chcemy zakladac rodziny, normalnie zyc, tak zeby nie martwic sie ze nie ma dla nas pracy a jezeli ja mamy to ze w kazdej chwili mozemy ja stracic. I nie jestesmy jakimis awanturnikami którzy czekaj az ktos cos da na tacy. Chcemy normalnego zycia i siegamy po to m.in. wyjezdzajac za granice. I nie ma sie co oszukiwac, zawsze bedziemy imigrantami. Ale przynajmniej mozemy zaczac planowac. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors NIE CHCIELIŚTA (nas komuchów) TO MATA ! 05.09.05, 12:07 A jeszcze nie skończyliśmy (my komuchy), jeszcze sprzedamy co cenniejsze, jeszcze zniszczymy co się ostało. Jeszcze troche czasu mamy. Na razie wyprowadzimy z Polski PGNiG, aby Polacy nie mogli ograniczać podwyżek cen benzyny. Nas (komuchów) bedzie stać na droższe paliwo, wszak ograbilismy z majątków wszystkich dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
m1233 Re: Młodzi Polacy bardzo bez pracy 10.09.05, 09:05 A kogo to w ogole obchodzi...:-((((. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 I dlatego Amerykanie nie zniosa wiz! 15.09.06, 12:27 Nauczeni przykrym doswiadczeniem, nie zniosa nam wiz, bo nie chca miec tez takich sytuacji jak w Anglii i Irlandii. Wizy sa w tych krajach, w ktorych procent odrzuconych podan nie przekracza bodaj 3,5%. W Polsce odrzuca sie ich prawie 34%, bo z gory sie zaklada, ze wystepujacy o wize bynajmniej nie maja zamiaru ich kraju zwiedzac, tylko w nim pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamasia Re: I dlatego Amerykanie nie zniosa wiz! 15.09.06, 18:39 Co wiz amerykanskich to nie ilosc aplikacji odrzucanych jest warunkiem zmiany sytemu przyznawania wiz ale ilosc osob ktore te wizy dostaly, przekroczyly granice amerykanska i nie wyjechaly o czasie z USA. Program wiz (dla wiekszosci europy) zakladal ze mniej niz 3.5 % dostajacych wizy nie przestrzegalo ich warunkow. Co do Polakow i wiz- dla nas wszystkie przepisy- nigdy nie istnialy i my zawsze potrafomy je obejsc!!! Polak Potrafi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terso50 Młodzi Polacy bardzo bez pracy 16.09.06, 11:35 Nieprawdą jest, że nie ma pracy.Prawda jest taka,że młodzi niewykształceni ludzie nie chcą pracować za najniższą pensję, nie chcą się też uczyć bo tak zostali wychowani,że im się wszystko należy od państwa.Proszę zauważcie, że przeważnie nie pracuje młodzież niepracujących rodziców.Młodzież, która kończy sttudia podejmuje nawet najmniej płatną pracę a nawet za darmo aby nabyć doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś