Dodaj do ulubionych

Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 20

14.09.05, 13:27
Miło mi Państwa powitać. Nazywam się Scholastyka Śniegowska i kandyduje do
Sejmu RP z warszawskiej listy Platformy Obywatelskiej, z miejsca 20. Przez 27
lat pracy w PCK pomagałam potrzebującym, dzięki czemu poznałam problemy
różnych środowisk. Nadal pragnę skutecznie pomagać.

Zapraszam do zadawania pytan.

Scholastyka Śniegowska,
Platforma Obywatelska,
Warszawa, MIEJSCE 20

--
www.sniegowska.pl/pytaj
Zadawaj pytania on-line!
Odpowiem w ciagu 24 godzin
Obserwuj wątek
    • indris Awantura iracka 14.09.05, 14:55
      Przygotowanie i prowadzenie wojny napastniczej jest zbrodnią przeciw pokojowi.
      Tak wypowiedział si trybunał w Norymberdze w latach 1945-46.
      Polska wzięła udział w takiej zbrodni w r. 2003 przez wzięcie udziału w
      amerykańskiej agresji na Irak. Zdecydował o tym rząd SLD-owski i prezydent
      Kwaśniewski, ale Platforma Obywatelska tę haniebną akcję poparła. Czy
      solidaryzuje się Pani z tym stanowiskiem swojej partii ?
      • Gość: Scholastyka Re: Awantura iracka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:18
        Działałam i nadal jestem członkiem organizacji, która niesie pomoc podczas
        konfliktów zbrojnych. Jestem przeciwna działaniom wojennym.
        • Gość: wyborca PO Re: Awantura iracka IP: 217.8.166.* 16.09.05, 13:23
          Czy Pani odpowiedz ma oznaczać że Pani nie popiera udziału Polski w interwencji
          w Iraku, dzięki której udało się usunac bandycką dyktaturę Saddama Huseina oraz
          stworzyc nadzieję na wprowadzenie demokracji w Iraku? Czy to oznacza że Pani
          nie popiera obecności polskich wojsk w Iraku i zgadza się z nieodpowiedzialnymi
          postawami tych którzy chca wycofac je jak najszybciej co oczywiscie skończy sie
          wojna domowa, rzeziami, chaosem i zagrozeniem dla miedzynarodowego
          bezpieczenstwa? Czy to oznacza ze los ludzi tyranizowanych przez krwawych
          dyktatorów jest pani obojętny? Czy to oznacza że nie popiera pani sojuszu z USA
          jako jednego z priorytetów polskiej polityki zagranicznej? Reasumując, czy to
          oznacza ze ma pani inne poglądy w tym zakresie niż PO?
          • scholastyka.sniegowska Re: Awantura iracka 18.09.05, 22:35
            Jestem przeciwna działaniom wojennym, co podkreślam zawsze i wszędzie.
            • Gość: Wyborca PO Re: Awantura iracka IP: 217.8.166.* 19.09.05, 14:01
              Czy mam przez to rozumieć że gdyby można było sie cofnąć do 1994 r. i dokonac
              interwencji zbrojnej w Rwandzie to równiez byłaby Pani przecie?
              Oj, cos takie poglądy nie pasują do PO.
              • scholastyka.sniegowska Re: Awantura iracka 19.09.05, 19:07
                Jedność poglądów przerabiano w PZPR i nikomu to na zdrowie nie wyszło. SLD do
                niedawna też było (podobno) jednomyślne.
                • Gość: Wyborca PO Re: Awantura iracka IP: 217.8.166.* 20.09.05, 16:29
                  Rozumiem że nie odpowie mi Pani na to pytanie w sposób merytoryczny i woli
                  czarować swoim upartym pacyfizmem tych którym wspomnienie Ruandy nie zmąci
                  pacyfistycznego spokoju, nie zmąci bo nie wiedza nic o tym jak można było
                  Rwandzie zapobiec, nie wiedza nic o Rwandzie, i wolą nie wiedzieć, wolą nie
                  myśleć o tym jak zapobiegać tylko uparcie powtarzac że wojna jest zła.
                  Ale wie Pani co, oczywiście ma Pani rację z tą "jednością poglądów" tyle że
                  kwestia sojuszu z USA i stosunku do interwencji w Iraku jest jednym z
                  ważniejszych punktów programu PO. I jeszcze jedno w czasie debaty z
                  Cimoszewiczem Donald Tusk powiedział coś co pani dedykuję: iż Platforma nie
                  skorzystała z pokusy populistycznej krytyki trudnej i niepopularnej ale
                  koniecznej decyzji rzadu o interwencji w Iraku. Jak widze niektórzy nie
                  odrzucili tej pokusy.
                  P.S. czy słyszała Pani kiedykowliek o ONZ-owskim dokumencie "Responsibility to
                  protect"?
                  • scholastyka.sniegowska Re: Awantura iracka 20.09.05, 21:23
                    Może Pana zmartwię, może ucieszę, ale oficjalne stanowisko PO na temat działań w
                    Iraku to jedno, a moje pacyfistyczne poglądy to drugie. Skoro liderom PO nie
                    przeszkadzało, że nie jestem zwolenniczką JAKICHKOLWIEK działań wojennych i
                    umieścili mnie na liście, pozwoli Pan, że zakończę ten temat i nie będę do niego
                    wracała. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: stefan Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 15:15
      Poznała pani problemy ludzi potrzebujących pomocy ze strony PCK - to jest dobra
      rekomendacja, ale raczej dla chcącego pracować w PCK. Polityk to zawód - czy
      też raczej polityk to powinien być zawód. Tak jak idąc do lekarza wolimy żeby
      miał dyplom uczelni medycznej niż dowód ukończenia policealnego studium
      stenografii.
      • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:21
        Będąc Sekretarzem Generalnym PCK mnóstwo godzin spędziłam w Sejmie pracując nad
        różnymi ustawami, w tym o pożytku publicznym i wolontariacie. Znam specyfikę
        prac legislacyjnych. Polityk to zawód i zamierzam go dobrze wykonywać.
        • Gość: stefan Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 21:30
          Proszpani, ja też byłem kilka razy w Sejmie. Nie chciałbym Pani urazić, ale
          pisząc o zawodowym polityku nie miałem na myśli zawodowego urzędnika.
          • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 15.09.05, 22:47
            Nie uraził mnie Pan. Pozdrawiam.
    • mariner4 Służba zdrowia 14.09.05, 15:17
      Czy podziela pani pogląd, że ślużba zdrowia jest zbyt poważną sprawą, aby można
      ja było pozostawić tylko medykom?
      Inaczej. Czy o kształcie SZ mają decydować tylko jej pracownicy?
      M.
      • Gość: Scholastyka Re: Służba zdrowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:24
        Służbą zdrowia trzeba zarządzać. Potrzeba dobrych menadżerów, ale pracownicy
        powinni mieć możliwość wypowiadania się w kwestiach, które ich bezpośrednio dotyczą.
        • mariner4 Słuzba zdrowia jest 14.09.05, 18:40
          dla obywateli, a nie dla pracowników. Od spraw pracowniczych są związki nzawodowe.
          M.
          • Gość: Scholastyka Re: Słuzba zdrowia jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:50
            Owszem, ale najlepiej działają te firmy, w których pracownicy mają wpływ na
            podejmowanie kluczowych decyzji.
            • orka3456 Ciekawa odpowiedz... 14.09.05, 22:09
              Gość portalu: Scholastyka napisał(a):

> Owszem, ale najlepiej działają te firmy, w których pracownicy mają wpływ na
              > podejmowanie kluczowych decyzji.

Towarzysz Lenin nie ujął by tego lepiej... Nie sądzi Pani, że kluczowe decyzje
              to powinnny podejmować władze firm wybrane przez ich właścicieli?
              Czy zgadza się Pani z twierdzeniem "socjalizm tak, wypaczenia nie"?
              • scholastyka.sniegowska Re: Ciekawa odpowiedz... 15.09.05, 10:18
                "Pracownicy mają wpływ" w znaczeniu "brany jest pod rozwagę głos kadry średniego
                i niższego szczebla". Decyzje pozostają w rękach zarządu.

--
                www.sniegowska.pl/pytaj
                Scholastyka Śniegowska, Platforma Obywatelska
                Lista warszawska, Miejsce 20
            • Gość: Mariner Re: Słuzba zdrowia jest IP: *.cust.tele2.pl 15.09.05, 10:48
              Ten wpływ pracowników najlepiej było widać w łódzkim pogotowiu ratunkowym....
              Nie będę na pani ugrupowanie głosował. Zero kompetencji.
              M.
              • scholastyka.sniegowska Re: Słuzba zdrowia jest 15.09.05, 22:50
                Proponuję jeszcze raz to przemyśleć. Pozdrawiam.
            • gandalph Re: Słuzba zdrowia jest 17.09.05, 00:20

> Owszem, ale najlepiej działają te firmy, w których pracownicy mają wpływ na
              > podejmowanie kluczowych decyzji.

To kwestia dyskusyjna. Jednakże takie stawianie sprawy jest nie do przyjęcia
              wtedy, kiedy ci pracownicy "gospodarują" pieniędzmi podatników.
              • mariner4 Re: Słuzba zdrowia jest 19.09.05, 15:44
                I dalej:
                Jeżeli chcesz coś spieprzyć, powołaj komisję.
                Najprostszym sposobem na zepsuciem czegokolwiek, to pozwolić decydować profesorom.
                I tak dalej.
                M.
                • scholastyka.sniegowska Re: Słuzba zdrowia jest 20.09.05, 21:26
                  Na razie trzeba naprawiać, do psucia niewiele zostało.
    • dokowski Czy celem waszym jest wprowadzenie dyktatury... 14.09.05, 15:43
      ... poprzez odebranie posłom immunitetu i fingowanie śledztw i procesów?
      • Gość: Scholastyka Re: Czy celem waszym jest wprowadzenie dyktatury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:52
        Niczego nie zamierzam fingować.
        • dokowski Od fingowania jest policja i prokuratura, partii.. 15.09.05, 09:01

> Niczego nie zamierzam fingować.

... rządzącej wystarczy samo zniesienie immunitetu
          • scholastyka.sniegowska Re: Od fingowania jest policja i prokuratura, par 15.09.05, 22:43
            ...a na pewno ograniczenie go.
            • dokowski a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 16.09.05, 12:40
              bez immunitetu nie ma demokracji
              • dziejas Re: a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 16.09.05, 14:47
                a naduzywanie immunitetu ta demokracje umacnia. dokowski... jak zwykle zadajesz
                glupie pytania.
              • scholastyka.sniegowska Re: a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 16.09.05, 22:52
                ...ale pospolitych przestępców nie powinien chronić.
                • gandalph Re: a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 17.09.05, 00:23
                  scholastyka.sniegowska napisała:

> ...ale pospolitych przestępców nie powinien chronić.

czyli w Sejmie może być jednak miejsce dla pospolitych przestępców?
                  • scholastyka.sniegowska Re: a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 17.09.05, 01:25
                    Jeżeli zagłosuje Pan na pospolitego przestępcę, skazanego wyrokiem sądu, a
                    wystawionego przez partię - ma Pan odpowiedź.
                • dokowski Przestępstwo pospolite też łatwo sfingować 19.09.05, 11:00

> ...ale pospolitych przestępców nie powinien chronić

Immunitet ma chronić polityków wybranych w wolnych demokratycznych wyborach, a
                  jego celem jest zapewnienie właściwej reprezentacji obywateli we władzach.
                  Immunitet w istocie nie chroni posła-przestępcy, ale chroni obywateli przed
                  utratą swej reprezentacji w Sejmie. Czy politycy PO to rozumieją? Nie jest
                  celem immunitetu ochrona osoby prywatnej posła, ale ochrona przedstawiciela
                  wyborców.

Absolutnie niedopuszczalne - dzikie i barbarzyńskie - byłoby uregulowanie
                  prawne dopuszczające możliwość zatrzymania, obezwładnienia, zranienia itp.
                  posła przez policję w sytuacji innej niż obrona konieczna, np. gdy policjant
                  widzi posła wymachującego immunitetem i strzelającego do ludzi, powinien posła
                  obezwładnić. Walka z posłami nadużywającymi immunitetu nie może polegać na
                  ograniczaniu immunitetu poselskiego, ale jedynie na sprawnych procedurach
                  odbierania immunitetu w przypadku przestępców pospolitych.

Naszkicuję tutaj zarys optymalnych procedur odbierania immunitetu, mam
                  nadzieję, że pytanie, jaka jest opinia PO w tej kwestii, nie okaże się zbyt
                  trudne.

1. Odebrać immunitet powinna móc partia macierzysta posła. Partia, która tego
                  nie zrobi w sytuacji ewidentnej, ujawni w ten sposób swój przestępczy charakter.

2. Jeżeli partia w sytuacji oczywistej winy swojego posła nie odbiera mu
                  immunitetu, wtedy Sejm powinien mieć prawo odebrać mu immunitet, ale tylko
                  głosami posłów opozycji - posłowie koalicji rządzącej nie powinni mieć prawa
                  głosowania w sprawach o immunitet. Jeżeli poseł straci immmunitet, partia ma
                  prawo mianować na jego miejsce polityka, który w ostatnich kolejności dostał
                  największą liczbe głosów spośród tych, co zostali partii.

Jeżeli poseł jest bezpartyjny, to nie można użyć procedury 1., więc tylko 2. W
                  wypadku utraty immunitetu powinny się niezwłocznie odbyć wybory uzupełniające.
                  • dokowski Oczywiście miało być "w ostatnich wyborach" 19.09.05, 12:27
                    dokowski napisał:

> polityka, który w ostatnich kolejności
                    > dostał największą liczbe głosów
                  • dziejas Re: Przestępstwo pospolite też łatwo sfingować 19.09.05, 18:05
                    tak, tak... ja bym zmienil. posel sam sobie odbiera immunitet, a jak sie nie
                    zgodzi to najwyzej w nastepnych wyborach go nie wybierzemy.
                  • scholastyka.sniegowska Re: Przestępstwo pospolite też łatwo sfingować 19.09.05, 19:11
                    Cieszę się, że moje forum żyje. Dziękuję za propozycje dot. immunitetu. PO
                    deklaruje - a ja absolutnie popieram - podejmowanie kluczowych dyskusji po
                    konsultacjach społecznych. Proszę swoje pomysły zbierać.
                  • annyonne Re: Przestępstwo pospolite też łatwo sfingować 21.09.05, 14:25
                    dokowski napisał:

> 2. Jeżeli partia w sytuacji oczywistej winy swojego posła nie odbiera mu
                    > immunitetu, wtedy Sejm powinien mieć prawo odebrać mu immunitet, ale tylko
                    > głosami posłów opozycji - posłowie koalicji rządzącej nie powinni mieć prawa
                    > głosowania w sprawach o immunitet. Jeżeli poseł straci immmunitet, partia ma
                    > prawo mianować na jego miejsce polityka, który w ostatnich kolejności dostał
                    > największą liczbe głosów spośród tych, co zostali partii.

mowisz o demokracji, a gdzie w przytoczonym punkcie jest demokracja? wlasnie
                    odebrales glos czesci spoleczenstwa (koalicja rzadzaca nie-moze-glosowac).
              • gandalph Re: a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 17.09.05, 00:22
                dokowski napisał:

> bez immunitetu nie ma demokracji

Lepper z pewnością zaciera ręce na takie dictum...
                • scholastyka.sniegowska Re: a dyktatura sama w rączki zacznie się pchać 17.09.05, 01:27
                  Nie polecam głosowania na pana Leppera ani na Samoobronę.
    • stranger.pl Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 14.09.05, 15:45
      Nie ujmując nic Pani - czy takie doświadczenie życiowe (praca w PCK) to
      podstawa bycia posłem. Decydowania np. czy zawrzeć z jakimś państwem umowę
      prawną, wysłać wojsko na kolejną kolonialną wojnę toczona przez USA, znieść czy
      wprowadzić restrykcje prawne wobec kogoś czy czegoś, decydować czy będzie
      lustracja polityczna wzgl. gospodarcza w Polsce etc.

To jest właśnie polityka, w krysztale pomyje – nie lepiej pozostać przy pracy
      dla potrzebujących w PCK?
      • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:27
        Potrzebujący potrzebują dobrych ustaw, aby organizacje pomocowe mogły pomagać.
        Te ustawy powinien tworzyć ktoś znający specyfikę III sektora i umiejący
        poruszać się na styku organizacji pozarządowych ze stroną rządową.
        • stranger.pl Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 14.09.05, 18:46
          Zapewne - ale sprawy o których Pani myśli to raptem margines prac
          legislacyjnych którymi zajmuje się Parlament.
          Ponadto żeby komuś coś dać trzeba komuś coś zabrać - osobiście boję
          się "społeczników" przy władzy - macie szlachetne serca ale nierozważne głowy.
          Pozdr.
          • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:00
            Bez społeczników się nie da. W każdym kraju jest opieka społeczna.
    • chaynik Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 14.09.05, 15:55

> Nadal pragnę skutecznie pomagać.
      >
      Podala pani miejsce na liscie ale ZERO meritum. Chce pani skutecznie pomagac,
      to ladnie z pani strony to takie kobiece. Jednak mnie interesuje komu chce pani
      pomagac i jak, bo domyslam sie ze chce pani to robic za moje podatki.

>
      • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:29
        Proszę odwiedzić moją stronę: scholastyka.pl - tam wymieniam, na czyją rzecz
        chcę pracować
    • liberus Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 14.09.05, 16:32
      Jaką ma Pani koncepcję zmian w służbie zdrowia?

W jaki sposób, Pani zdaniem, najlepiej można poprawić sytuację osób biednych?

Jak Pani doświadczenie w PCK może pomóc w działalności politycznej?

Proszę wymień 5 powodów, które mnie przekonają do głosawania na Panią.
      • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:32
        Proszę prześledzić moje odpowiedzi na pytania, które się pojawiły na tym forum.
        Jestem uczciwa, bez partyjnej przeszłości, znam się na sprawach społecznych.
    • borbali Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 14.09.05, 16:46
      Czy jest pani przygotowana na nikczemne i kłamliwe zarzuty przeciwników a
      raczej wrogów PO i Tuska.Tu na forum z uwagi na anonimowość pleni się wielkie
      chamstwo.Obecnie z uwagi na sukcesy tej partii nastąpiło zjednoczenie
      wszystkich formacji w gnojeniu lidera.Najaktywniejsi i najbardziej podli są
      kaczopieski.
      • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:34
        No cóż - każdy zachowuje się tak, jakimi wzorcami nasiąkł. Stając w wyborcze
        szranki trzeba liczyć się ze wszystkim.
    • lena_ziemkiewicz Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 14.09.05, 17:07
      Przez 27 lat rozdawała Pani cudze pieniądze i jeszcze na tym zarabiała
      (pensja). To są kwalifikacje do tworzenia prawa dla 38-milionowego narodu?
      • Gość: Scholastyka Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:37
        Nie rozdawałam cudzych pieniędzy, tylko kierowałam pozyskane środki na pomoc.
        Państwo nie finansuje organizacji pozarządowych, więc Pani podatki nie szły na
        moją pensję. Proszę zajrzeć na moją stronę scholastyka.pl i przyglądając się
        mojemu wykształceniu ocenić, czy mam odpowiednie kwalifikacje.
    • gobi03 co zmienić w edukacji? 14.09.05, 17:19
      Brawo za odwagę, żałuję, że nie mam możliwości na Panią głosować!
      Ładny życiorys, szkoda, że nie wspomina tam Pani o PZPR na tak albo na nie.
      Nigdy nie myślałem, że wytrwałość może być hobby ;-)
      Chcę zapytać Panią o zdanie w kwestii perspektyw naszej edukacji.
      Jak wiadomo, coraz mniej osób się rodzi, a to oznacza, że na nasze emerytury
      będzie pracować mniej ludzi. Zatem, albo będą pracować bardziej wydajnie, albo
      dłużej, albo emerytury będą znacznie niższe. Czy nie uważa Pani, że 12 lat nauki
      ogólnej to zbyt długi czas? Czy rzeczywiście cały naród musi iść tokiem
      nauczania skierowanym na studia? Rozumiem, że warto poświęcić więcej czasu na
      wykształcenie wyższe dla znakomitych specjalistów, ale dlaczego nie ma ścieżki
      pozwalającej wejść na rynek pracy z kwalifikacjami już w wieku 18 lat?
      Uważam, że wydłużanie czasu nauki to ekonomiczne samobójstwo Polski.
      Uważam, że potrzebne są szkoły zawodowe w większej ilości, niż teraz. Ogólniaki
      są tańsze, tylko że ich absolwenci nic konkretnego nie umieja! Tak samo
      uniwersytety są tańsze, tylko że bardziej potrzebujemy inżynierów niż socjologów.
      Uważam, że dla powstrzymania narastającej demoralizacji wśród gimnazjalistów
      konieczne są specjalne szkoły o podwyższonym rygorze, aby dyrektorzy normalnych
      gimnazjów mogli pozbywać się NIEPOPRAWNYCH uczniów. Obecnie największą karą w
      gimnazjum jest przeniesienie do innego gimnazjum, ale ten drugi dyrektor zgodzi
      się tylko wtedy, gdy my przyjmujemy od nich takiego samego łobuza. Obieg
      zamknięty, a normalne, grzeczne dzieci cierpią!
      Uważam, że Polsce potrzebny jest program pilotażowy mający na celu
      wyeliminowanie papierowych podręczników i zastąpienie ich komputerami i pomocami
      naukowymi w postaci cyfrowej, hipertekstu, multimediów, programów nadzorujących
      i wspomagających proces uczenia się, programów testujących itd.
      • Gość: Scholastyka Re: co zmienić w edukacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:47
        Dziękuję za dowody sympatii :) Nie należałam do PZPR. Mój mąż też nie. Szefowa
        mojego sztabu wyborczego także nie, a wolontariusze zaangażowani w moją kampanię
        są zbyt młodzi :) Wytrwałość to cecha, ale reszta to już hobby (widzę, że był
        Pan na mojej stronie). Ludzi w Polsce rodzi się coraz mniej, ale czasy sprzyjają
        migracjom: my wyjeżdżamy, a do nas przyjeżdżają. Jeżeli chodzi o rynek pracy, to
        znam bezradnych trzydziestolatków i bardzo operatywnych dwudziestolatków. System
        trzeba udoskonalić, ale przede wszystkim wprowadzić do szkół więcej mądrości, a
        mniej wiedzy.
        • gobi03 Re: co zmienić w edukacji? 15.09.05, 10:59
          1. Migracje - za ile lat otworzymy granice dla Chińczyków i Arabów? Czy to dobra
          perspektywa dla moich dzieci?
          2. O rynku pracy nie pisałem, ale mam ndzieję, że widzi Pani, że nawet gdy
          zaczynam i jeszcze dokładam do swojego biznesu, to już muszę płacić na marmurowe
          pałace. To podcina skrzydła.
          3. Chciałbym zobaczyć Pani definicję "mądrości" ;-)

System edukacji nie jest sztuką dla sztuki, ale ma określone cele, do których
          _zawsze_ będzie dążył - są to egzaminy. Szkoły są rozliczane z wiedzy
          teoretycznej uczniów i absolwentów. Inne wskaźniki się nie liczą. Nieważne, co
          się napisze w podstawie albo minimum programowym - zawsze dążyć będą do jak
          najwyższych wskaźników. Stąd wniosek, że pierwszą rzeczą do zmieniania są
          egzaminy końcowe - z teoretycznych i wiedzowych na praktyczne i technologiczne.
          Podobnie prestiżowe olimpiady i konkursy przedmiotowe.
          To trzeba zrobić "od góry" czyli wyznaczając jako cel zatrudnienie w określonym
          zawodzie. Dopiero "niżej" rozpisywać na cele szczegółowe, czyli pożądane
          umiejętności i wiadomości. W takim podejściu może się okazać, że technikiem
          budownictwa zostanie 16-latek, a inżynierem sanitrnym - 20-latek, I BARDZO DOBRZE!
          Po podstawówce dziecko powinno "wchodzić na ścieżkę zawodową" i dążyć do
          wybranego zawodu. Jeśli w trakcie nauki albo 10 lat po ukończeniu coś mu się
          odmieni, to ścieżkę do innego zawodu przejdzie łatwiej dzięki zaliczeniu pewnych
          elementów na poprzedniej ścieżce.
          Wiem, że Pani to raczej nie interesuje, ale komu mam to opisać, skoro inni się
          ukrywają? Jeszcze raz: reformowanie szkolnictwa jest udawane i powoduje tylko
          pogorszenie nauczania i wzrost kosztów, bo polega na przesuwaniu lekcji albo
          tworzeniu innych przedmiotów, a nie dotyka przyczyny problemów. Tym musi zająć
          się Sejm.
          Dobrze się stało, że podstawówka została skrócona. Źle się stało, że gimnazjum
          to czas demoralizacji i lenistwa. Bardzo źle się stało, że szkoła średnia
          została sprowadzona do ogólniaka, minimalizując umiejętności praktyczne.
          Tragedią jest, że każdy potrzebuje studiów.
          I jeszcze jedno, na wypadek wątpliwości: potrzebne są przedmioty zawodowe
          obowiązkowe dla ścieżki (np. mechanika) i przedmioty kulturowe - do wyboru
          (higiena, polityka, turystyka itd.). To pozwoli właściwie ustalić proporcje.
          • scholastyka.sniegowska Re: co zmienić w edukacji? 15.09.05, 22:39
            Zapraszam Panią? Pana? na spotkanie w sobotę 17 września na teren Parku
            Kotańskiego w Warszawie (adres podaję na mojej stronie internetowej
            scholastyka.pl) - chętnie porozmawiam.
    • redakcja Prośba do Pani kandydatki 14.09.05, 20:09
      Witamy,
      Prosimy o wypowiadanie się po zalogowaniu na forum - wtedy
      autorstwo postów nie będzie ulegało wątpliwości.

Poza tym dziękujemy za tak aktywny udział w dyskusji :)

pozdrawiamy,
      Redakcja Portalu
      • Gość: Scholastyka Re: Prośba do Pani kandydatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 22:59
        Oczywiście, czekam jednak na przeszkolenie w tym kierunku przez mojego
        webmastera. Obiecał to zrobić jeszcze dziś. Pozdrawiam.
        • u-boot_88 Re: Prośba do Pani kandydatki 15.09.05, 10:19
          Hmmmm... Jeśli potrzebuje Pani szkolenia webmastera w celu zalogowania się na
          Forum... cóż, wygląda na to, że Władimir Iljicz niestety się nie mylił.
        • u-boot_88 Re: Prośba do Pani kandydatki 15.09.05, 10:22
          Przepraszam, wycofuję swojego poprzedniego posta. Na forum Warszawa widzę, że
          opanowała Pani sztukę logowania.
          • scholastyka.sniegowska Re: Prośba do Pani kandydatki 15.09.05, 22:31
            u-boot_88 napisał:

> Przepraszam, wycofuję swojego poprzedniego posta. Na forum Warszawa widzę, że
            > opanowała Pani sztukę logowania.
            Owszem, dziękuję.
        • hiperrealizm Bidulka 17.09.05, 11:28
          A kto panią w sejmie przeszkoli?
          PS
          Boże miej nas w opiece i od takich (p)osłów uchowaj!
          • scholastyka.sniegowska Re: Bidulka 19.09.05, 19:14
            Posłów będziemy mieć takich, jakich wybierzemy. I ja, i Pan (Pani?). Powodzenia
            nam wszystkim :)

Scholastyka Śniegowska,
            Platforma Obywatelska,
            Warszawa, MIEJSCE 20

www.sniegowska.pl/pytaj
            Zadawaj pytania on-line!
    • margala na kogo Pani będzie głosować? 15.09.05, 10:22

na kogo będzie pani głosować w wyborach do Sejmu, Senatu na prezydenta?
      • scholastyka.sniegowska Re: na kogo Pani będzie głosować? 15.09.05, 22:32
        W wyborach do Sejmu na kandydatkę nr 20 z listy PO - Scholastykę Śniegowską; do
        Senatu - jeszcze pomyślę; w wyborach prezydenckich na Donalda Tuska.
        • margala na kogo do Senatu Pani będzie głosować? 20.09.05, 11:24

> W wyborach do Sejmu na kandydatkę nr 20 z listy PO - Scholastykę Śniegowską;
          do
          > Senatu - jeszcze pomyślę; w wyborach prezydenckich na Donalda Tuska.

właśnie głosowanie do Senatu najbardziej mnie interesuje.
          czy już Pani zdecydowała?
          • scholastyka.sniegowska Re: na kogo do Senatu Pani będzie głosować? 20.09.05, 21:30
            Jeszcze nie. Mam czas do niedzieli.
            • elfhelm Do Senatu 20.09.05, 23:55
              polecam 3 kandydatury - senatora Wielowieyskiego, senatora Piesiewicza i
              rektora Rockiego.
              Co do czwartej nie mam wyrobionej opinii.
    • elfhelm raczej nie popieram PO 15.09.05, 17:32
      ale życzę Pani wejścia do Sejmu. Potrzeba nam takich ludzi!
      • scholastyka.sniegowska Re: raczej nie popieram PO 15.09.05, 22:35
        Dziękuję. Proszę się zastanowić nad poparciem dla PO, nie wierzyć w złudne i
        nierealne obietnice tych, co rzucają hasła, ale nie stoją za nimi czyny.
        • elfhelm Pani Scholastyko 16.09.05, 12:23
          PO to całkiem przyzwoita partia. Razi mnie jednak hasłowość jej liderów i
          popieranie bzdurnych pomysłów (zwłaszcza zniesienia Senatu, którego do tej pory
          dopuścili się tylko komuniści). Jako prawnik nie jestem w stanie zaakceptować
          też całkowitego zniesienia immunitetu - w tym materialnego (który chroni przed
          odpowiedzialnością za pracę poselską).
          Nie należę nadto do fanów Rokity - a resztki mojej sympatii do tej postaci
          wygasły wraz z wypowiedzią o rządzie Mazowieckiego, w którym zresztą ze
          służbami więcej do czynienia miał lider PO.
          No i postawa PO wobec PiS - trzeci koszmar. Umizgi do bezmyślnie atakującej PO
          partii Kaczyńskich, z którą brak zbieżności programowych... Niekoniecznie.
          Pomimo tego czuję się sympatykiem Platformy. Jednak w wyborach prawdopodobnie
          oddam głos na partię bliższą mi programowo - PD-demokraci.pl a konkretnie na
          Krzysztofa Pusza.
          Do Senatu poprę zaś kandydatów PD i PO (b. senator Bogucką i obecnego senatora
          Wittbrodta). Trzeci głos raczej zostawię pusty, nie widząc odpowiednich
          kandydatów.
          W Warszawie mam nadzieję na sukces senacki obu świetnych kandydatów PO i
          senatora Wielowieyskiego.
          Powodzenia raz jeszcze, liczę na niespodziankę, że uda się Pani uzyskać 6 wynik
          (co da mandat mimo dość niskiego miejsca).
          • scholastyka.sniegowska Re: Pani Scholastyko 16.09.05, 23:01
            Bardzo dziękuję.
    • Gość: panna-x a czemu PO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 00:20
      co takiego jest w programie tej parti, ze warto glosowac na nia?
      dlaczego akurat na liscie tej parti znajduje sie pani nazwisko?
      • scholastyka.sniegowska Re: a czemu PO? 16.09.05, 12:13
        Bo to partia fachowców. Do ekonomistów i finansistów dołączono specjalistę ds.
        społecznych, czyli mnie.
    • donald.tusk Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 09:07
      Boże! Miałaś nie upubliczniać swojego imienia! Czy ja wszystkiego muszę
      osobiście pilnować?
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 12:14
        ???
    • gixera Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 09:12
      Jedna osoba i tak nie da rady Polski i jej politykli zmienic.
      Jaki maja Panstwo program walki z bezrobociem, Polska jest w czolowce Panstw
      europejskich, pod tym niechlubnym wzgledem? Co z zarobkami, jak na razie rosnie
      akcyza, rosna ceny, dopasowujemy sie do Unii, czemu nie wzrosna place? Dlaczego
      paliwo u nas kosztuje tyle samo co w Anglii, podczas gdy ich zarobki za
      kilkakrotnie wyzsze, czemu nie sprowadzamy ropy z Iraku, tam w przeliczeniu na
      zlotowki kosztuje kilkanascie groszy za barylke.
      • gixera Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 09:14
        A dlaczego pytam o to Pania, poniewaz PO i PiS beda mialy przewage w Sejmie i
        zastanawiam sie co Panstwo zrobia w tej sprawie.
        Dziekuje
        • dziejas Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 14:51
          hmmm... a co pantwo ma do plac? to juz nie ten system... tak mi sie wydaje.
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 12:17
        15 % podatek liniowy zmniejszy koszty pracy, zwiększy zatem zatrudnienie.
        Przykładem jest Irlandia, która z bardzo biednego kraju dzięki podatkowi
        liniowemu kwitnie. Ci, co twierdzą, że jest inaczej, albo kłamią, albo są
        niedoinformowani.
        • introligator_snu Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 13:16
          Bardzo mi sie podoba koncept 15% podatku liniowego... ale, czy nie jest to
          przypadkiem przyslowiowa kielbasa wyborcza? PO jest jedyna formacja w przyszlym
          sejmie chcaca taki podatek przeforsowac. Socjalisci z PiSu nie chca nawet
          slyszec o takim wynalazku. Obawiam sie ze za kilka lat PO rozlozy rece i
          powie "No coz, chcielismy ale sie nie dalo..."
          • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 23:10
            Podatek liniowy to sztandarowe założenie PO, z którego się nie wycofamy, bo jest
            słuszne (świadczą o tym przykłady państw, które dzięki takiemu rozwiązaniu
            rozwinęły się i są zamożne: np. Irlandia i Hiszpania).
    • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 12:10
      ...ale także stypendiów naukowych i socjalnych
    • introligator_snu Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 13:35
      Dlaczego mam na Pania glosowac, skoro z 20 miejsca i tak Pani nie wejdzie do
      parlamentu, a moj glos przypadnie jakiemus post-AWSowemu weteranowi grzebania
      przy korycie?
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 23:08
        Uzyskane głosy przez poszczególnych kandydatów nie są przenoszone na innych. W
        zależności od wyniku % całej partii zdobywa się określoną liczbę mandatów.
        Zwykle lider listy dostaje najwięcej, ale jeżeli drugą osobą jest ta z miejsca
        20 (czyli ja, bo odda Pan na mnie głos), to nie wchodzi numer 2 czy 3, tylko ja.
        Zatem proszę się nie martwić, że głos Pana się zmarnuje i przypadnie komuś
        innemu - proszę śmiało na mnie głosować. Pozdrawiam.
    • Gość: wojtek czaja Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.mat.univie.ac.at 16.09.05, 16:23
      Szacujac z grubsza ilosc uczniow w Poslce, ilosc dni nauki, oraz koszt
      przecietnego obiadu w szkole (np., w/g tego co podaje Akcja Pajacyk), doszedlem
      do wniosku, ze za okolo 4-5 miliardow pln rocznie mozna zapewnic sniadanie i
      obiad w szkole wszystkim dzieciom w Polsce. Czy zglosilaby Pani taki projekt w
      sejmie, gdyby zostala Pani poslanka?
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 23:04
        Wszystkie dzieci, które są głodne, powinny być nakarmione i zrobię wszystko, aby
        tak było.
        • Gość: wojtek Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.mat.univie.ac.at 17.09.05, 11:51
          A czy wolno spytac o konkrety?
          • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 18.09.05, 22:33
            PO zamierza ograniczyć wydatki m.in. na administrację i zamierza ściśle
            współpracować z organizacjami pozarządowymi. Ponieważ PCK dożywiało dzieci i
            prowadziło kampanię walki z głodem, mogę zapewnić, że sprawa głodnych dzieci
            będzie priorytetowo przeze mnie potraktowana.
    • xibi Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 16.09.05, 23:17
      Nie dziwie sie sprzeciwowi PO dla malzenstw homoseksualnych oraz adopcji przez
      takie pary. Ale dlaczego PO sprzeciwia sie zwiazkom partnerskim, ktorych celem
      jest tylko kilka prawnych ulatwien dotyczacych miedzy innymi dziedziczenia po
      sobie, odwiedzania siebie w szpitalu itp?

Poza tym, czy dla Pani demonstracje gejow i lesbijek protestujace przeciwko
      dyskryminacji (ktore nie przypominaja berlinskich czy amsterdamskich parad) sa
      obraza moralnosci publicznej?
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 17.09.05, 01:15
        PO nie sprzeciwia się związkom partnerskim, tylko w tej chwili nie zajmuje się
        tą kwestią. Osobiście jestem za prawnymi ułatwieniami w ogóle. Każdy protest
        przeciwko dyskryminacji nie jest obrazą moralności.
    • belial13 Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 17.09.05, 05:28
      Szanowna Pani Scholastyko!!!A co ma wieloletnia praca w PCK do kadydowania?To
      pomagać potrzebującym bez Sejmu nie mozna?Nie wiedziałem,że do tego trzeba byc
      posłem.Właśnie w PCK jest Pani potrzebna,a nie w Sejmie.
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 17.09.05, 11:22
        Wieloletnia praca w PCK ma się do kandydowania tak, jak pełnoletność do
        głosowania. Trzeba przebyć pewien etap w życiu, nabrać doświadczenia, i wtedy
        brać się za pracę na rzecz ogółu. Chciałby Pan, aby ustawy dot. budżetu
        podejmował np. kosmonauta? Tak samo jest ze sprawami społecznymi - powinien to
        robić ktoś, kto się na tym zna, czyli właśnie ja.
        • hiperrealizm Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 17.09.05, 11:40

> Wieloletnia praca w PCK ma się do kandydowania tak, jak pełnoletność do
          > głosowania. Trzeba przebyć pewien etap w życiu, nabrać doświadczenia, i wtedy
          > brać się za pracę na rzecz ogółu. Chciałby Pan, aby ustawy dot. budżetu
          > podejmował np. kosmonauta? Tak samo jest ze sprawami społecznymi - powinien to
          > robić ktoś, kto się na tym zna, czyli właśnie ja.
          ===========================================================
          A to dobre!:)
          To uważa Pani że kosmonauta nie nadaje się do uchwalania budżetu ale pracownik
          PCK TAK!
          :DDDDD
          PS
          Odnoszę wrażenie że ma pani mgliste pojecie o zasadach działania sejmu :)
          • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 18.09.05, 22:28
            Jest demokracja - może Pan myśleć, co Pan chce.
            • hiperrealizm Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 19.09.05, 19:14

> Jest demokracja - może Pan myśleć, co Pan chce.
              =========================================================
              Jasne! Dlatego mogą kandydować także tacy ludzie jak pani.
              • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 19.09.05, 19:18
                Tacy jak Pan też mogą.
        • Gość: belial13 Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.asko / 82.177.183.* 17.09.05, 11:56
          Szanowana Pani!!Polskie ustawy jak do tej pory wszystkie wyglądają tak, jakby je
          uchwalał nie kosmonauta ,a Marsjanie.Dlatego Polska wygląda jak
          wygląda.Proponuję jednak te PCK.
          • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 18.09.05, 22:38
            Zatem czas, aby ustawy wyglądały jak uchwalone przez ludzi dla ludzi. Będzie je
            uchwalał taki Sejm, jaki wybierzemy. Do tej pory pracowałam jako konsultantka z
            ramienia największej organizacji pozarządowej, teraz chcę poprawiać źle
            funkcjonujące i tworzyć dobre prawo.
            Zapraszam na moją stronę www.scholastyka.pl
      • elfhelm Prawnicy, samorządowcy, społecznicy i ekonomiści 17.09.05, 11:31
        I może przedsiębiorcy. To najlepsze grupy kandydatów na posłów.
        • scholastyka.sniegowska Re: Prawnicy, samorządowcy, społecznicy i ekonomi 18.09.05, 22:39
          Bez społeczników się nie da, proszę mi wierzyć.
    • hiperrealizm Czy sądzi Pani 17.09.05, 11:30
      że Sejm to dobre miejsce do pomagania ubogim? Ja tam zbyt wiele biedy nie
      dostrzegam?
      • scholastyka.sniegowska Re: Czy sądzi Pani 18.09.05, 22:41
        :) Tam faktycznie biednie nie jest, ale to tam tworzy się prawo, m.in.
        pozwalające organizacjom pozarządowym skutecznie pomagać.
        Zapraszam na moją stronę www.scholastyka.pl
        • hiperrealizm W takim razie 19.09.05, 19:12
          czy sądzi panie że ma pani dostateczną wiedzę, doświadczenie i predyspozycje do
          TWORZENIA PRAWA?
          • scholastyka.sniegowska Re: W takim razie 19.09.05, 19:19
            Jestem tego pewna.

Scholastyka Śniegowska,
            Platforma Obywatelska,
            Warszawa, MIEJSCE 20

www.sniegowska.pl/pytaj
            Zadawaj pytania on-line!
    • Gość: max Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:04
      Witam :)
      Jestem małym przedsiębiorcą,i wielu z moich znajomych prowadzących małe DG ma
      kłopoty z płynnością finansową /tzw. złe długi, przez co zalegają z płatnością
      podatków/, grozi im bankructwo i likwidacja firmy...
      Czy PO ma w swoim programie program restrukturyzacji zadłużeń ? Mam na mysli
      ZUS i US /jak to było 3 lata temu/
      Pozdrawia potencjalny wyborca
      • Gość: dobra_pamiec Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 13:35
        1)
        Prosze wskazac zrodla finansowania PO. Tak bogatej kampani jeszcze w RP nie
        bylo. Jesli nie z dotacji panstwa to z jakich zrodel czerpie Platforma srodki na
        kampanie. W zyciu nie ma nic za darmo wiec rzuca sie pytanie na usta : co w
        zamian dostana sponsorzy ?
        2)
        Co sie stalo z Piskorskim dlaczego zrobiono taka czystke w Warszawie jesli
        Platforma sklada sie z samych czystych ludzi. Nic mi nie wiadomo zeby ktos
        oficjalnie potepil Piskorskiego.
        3)
        Jak wyjasnic postawe lidera Platformy D. Tuska w obaleniu rzadu Olszewskiego w
        swietle dzisiejszych zapewnien ze wszyscy powinni miec dostep do teczek ?

• scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 18.09.05, 22:48
          1. Kampania fginansowana jest z pieniędzy osób fizycznych popierających danych
          kandydatów, a także z pieniędzy samych kandydatów. Nie przyjmujemy wpłat od firm
          ani sponsorów. 2. Paweł Piskorski jest Eurodeputowanym, wybrali go ludzie w
          demokratycznych wyborach. 3. Zapraszam do odwiedzenia strony Donalda Tuska -
          link na mojej stronie www.scholastyka.pl. Każde pytanie może Pan skierować do
          sztabu krajowego, Warszawa, ul. Andersa 21.
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 18.09.05, 22:43
        PO nie wypowiedziała się w tej kwestii, ale ponieważ zamierza ułatwiać ludziom
        życie i dbać o małą przedsiębiorczość, to proponuję zaufać i zagłosować. Na mnie
        :) Zapraszam do odwiedzxenia mojej strony www.scholastyka.pl
      • scholastyka.sniegowska Re: Scholastyka Sniegowska, PO Warszawa, Miejsce 19.09.05, 19:23
        PO zamierza ułatwiać życie, a nie je komplikować. Sprawy drobnej
        przedsiębiorczości są niezwykle ważne dla rozwoju gospodarczego i PO.Zapraszam
        do zadawania pytan.

Scholastyka Śniegowska,
        Platforma Obywatelska,
        Warszawa, MIEJSCE 20

www.sniegowska.pl/pytaj
        Zadawaj pytania on-line!
    • michal_kupiec PO kontra RUCH PATRIOTYCZNY 17.09.05, 13:41
      Prosze odpowiedziec czy zamieze pani promowac gospodarkę innych krajów czy
      Polski. Jeżeli Polski to dlaczego obnizka podatku dla bogatych ... wzrost
      zasobnosci ich portfela to jedynie wydatki na ekskluzywne dobra konsumpcyjne
      np. Maybachy z USA, Mercedesy, BMW z Niemiec, no może jeszcze TV plazmowe z
      Chin. Bo chyba bogaty co ma dzis 100 tys netto jak bedzie mial 140 tys zł to
      soków, ani chleba więcej nie kupi ?? CHyba że się mylę. Zatem czy będzie Pani
      wspierać rozwój obcych gospodarke kosztem Polski ? pozdrawiam Michal Kupiec
      Lista nr 1 - RUCH PATRIOTYCZNY miejsce nr 5 z okręgu Krakowskiego.
      • hiperrealizm Re: PO kontra RUCH PATRIOTYCZNY 17.09.05, 13:47
        michal_kupiec napisał:

> Prosze odpowiedziec czy zamieze pani promowac gospodarkę innych krajów czy
        > Polski. Jeżeli Polski to dlaczego obnizka podatku dla bogatych ... wzrost
        > zasobnosci ich portfela to jedynie wydatki na ekskluzywne dobra konsumpcyjne
        > np. Maybachy z USA, Mercedesy, BMW z Niemiec, no może jeszcze TV plazmowe z
        > Chin. Bo chyba bogaty co ma dzis 100 tys netto jak bedzie mial 140 tys zł to
        > soków, ani chleba więcej nie kupi ?? CHyba że się mylę. Zatem czy będzie Pani
        > wspierać rozwój obcych gospodarke kosztem Polski ? pozdrawiam Michal Kupiec
        > Lista nr 1 - RUCH PATRIOTYCZNY miejsce nr 5 z okręgu Krakowskiego.
        ============================
        Mylisz się!
        Na jakiej podstawie sądzisz że bogaci będzą wydawali pęniądze na takie a nie
        inne cele!?
        Czy naprawdę sądzisz że państwo (posłowie+administacja) wydają pieniądze
        racjonalniej niz ludzie którzy je zarobili ciężko pracując?
        • Gość: Kupiec Prosze fakty ! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 17.09.05, 23:50
          Nie myle się ! To są fakty co powiedziałem .. odpowiedz mi czy jak masz 10000
          zł na miesiąc a później masz 12 500 zł na miesiąc na co je możesz wydac ???
          CO ??? REALNIE no słucham ... ? Chleba więcej nie kupisz bo jużmając 1500 zl
          twoje zapotrzebowanie na chleb zostaje wypełnione, przy 5000 zl dochodu ...
          twoje potrzeby zywnosciowe są w pełni wypełnione, docód powyużej tej sumy to
          zakup środków tzw ekskluzywnych z reguły nie produkowanych w Polsce ! Tego
          własnie chce PO - wzrostu sprzedazy produktów pochodzenia zagranicznego !
          • abstrakt2003 Re: Prosze fakty ! 18.09.05, 07:31
            Gość portalu: Kupiec napisał(a):

> Nie myle się ! To są fakty co powiedziałem .. odpowiedz mi czy jak masz 10000
            > zł na miesiąc a później masz 12 500 zł na miesiąc na co je możesz wydac ???
            > CO ??? REALNIE no słucham ... ? Chleba więcej nie kupisz bo jużmając 1500 zl
            > twoje zapotrzebowanie na chleb zostaje wypełnione, przy 5000 zl dochodu ...
            > twoje potrzeby zywnosciowe są w pełni wypełnione, docód powyużej tej sumy to
            > zakup środków tzw ekskluzywnych z reguły nie produkowanych w Polsce ! Tego
            > własnie chce PO - wzrostu sprzedazy produktów pochodzenia zagranicznego !
            ==========================================================================
            Chłopie! W jakiej ty rzeczywistości żyjesz!? Sugerujesz że człowiekowi nalezy
            pozostawić tylko tyle pieniedziy by starczyło mu na przeżycie!? To ty głosisz
            hasła bolszewickie!
            Nie wiesz na co pieniadze można wydać!? I to nie na konsumcję!
            Coś z korzyscią dla rodziny i państwa:
            - ubezpiecznenia - zapenienie sobie i swojej rodzinie bezpiecznej przysłości
            - abonament medyczny - zapewnienie sobie oraz swojej rodzinie opieki medycznej
            na przyzwoitym poziomie
            ==========
            A teraz inne możliwoci wydawania tego co się uczciwie zarobiło:
            - inwestycje na rynku kapitałowym
            - inwestycje w nieruchomości
            - inwestycje w produkcję
            - działalnośc charytatywna
            - finansowanie fundacji
            - fundowanie stypendiów
            - sponsorowadzie działń artystycznych i rozrywkowych
            - finansowanie inwestycji czynionych wspólnie przez lokalne społecznosci
            i wiele wiele innych!!!!
            ====
            Wolność to także prawo do decydowania o tym na co zostaną przeznaczone dobra
            przez obywatela wypracowane!
            • Gość: Kupiec ODNOSNIE UCZCIWOSCI ! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 12:10
              Odnosząc się do tekstu w punktach :
              1. Czy zauważył Pan gdzieś w moim tekście zabrać 100 % kwoty ? Nie ja proponuję
              podatek 50 % nie dlatego szanowny Panie że mi się tak podoba ... lubie zabierać
              tylko dlatego, że Polska potrzebuje rozwoju. Podatek liniowy zarżnie
              gospodarke !!! Podobnie jak ją dobiła obniżka podatku wykonana przez AWS
              (personalnie tych samych prawie ludzi co POPiS) dla bogatych z 49 % do 40 %.
              2. Ja nie mówię, że podatki mają być zawsze wysokie - tu mnie Pan nie
              zrozumiał, mówię, że dziś muszą takie być dla bogatych, a trzeba obniżyć je
              biednym ! Gdy będziemy mieli pensjje minimalną na poziomie 10 tyś zł, i
              bezrobocie 6 %, wtedy sam zapiszę się do PO i będę krzyczł PODATEK LINIOWY.
              Dziś gdybym to zrobił musiałbym, użyć słownictwa właśnie ludzie PO na swój
              temat demagog, populista, co więcej chyba człowiek który w demokracji dokonał
              IV rozbioru POLSKI !
              3. Pan mówi o funduszach o inwestycjach itd itd. Polska jest w stanei zapaści
              Panie szanowny, i potrzeba jej mechanizmów zapewniających rozwój, a nie
              ignorowania gospodarki i patrzenia w swój portfel.... pozdrawiam
              • abstrakt2003 Re: ODNOSNIE UCZCIWOSCI ! 18.09.05, 12:58

> Odnosząc się do tekstu w punktach :
                > 1. Czy zauważył Pan gdzieś w moim tekście zabrać 100 % kwoty ? Nie ja
                proponuję
                >
                > podatek 50 % nie dlatego szanowny Panie że mi się tak podoba ... lubie
                zabierać
                >
                > tylko dlatego, że Polska potrzebuje rozwoju. Podatek liniowy zarżnie
                > gospodarke !!! Podobnie jak ją dobiła obniżka podatku wykonana przez AWS
                > (personalnie tych samych prawie ludzi co POPiS) dla bogatych z 49 % do 40 %.
                > 2. Ja nie mówię, że podatki mają być zawsze wysokie - tu mnie Pan nie
                > zrozumiał, mówię, że dziś muszą takie być dla bogatych, a trzeba obniżyć je
                > biednym ! Gdy będziemy mieli pensjje minimalną na poziomie 10 tyś zł, i
                > bezrobocie 6 %, wtedy sam zapiszę się do PO i będę krzyczł PODATEK LINIOWY.
                > Dziś gdybym to zrobił musiałbym, użyć słownictwa właśnie ludzie PO na swój
                > temat demagog, populista, co więcej chyba człowiek który w demokracji dokonał
                > IV rozbioru POLSKI !
                > 3. Pan mówi o funduszach o inwestycjach itd itd. Polska jest w stanei zapaści
                > Panie szanowny, i potrzeba jej mechanizmów zapewniających rozwój, a nie
                > ignorowania gospodarki i patrzenia w swój portfel.... pozdrawiam
                =======================================================================
                Polska nie jest w stanie zapaści. Prosze wybrać się w ramach wakacji do Kori Pn
                lub na Kubę to zobaczy pan państwo w stanie zapaści.
                To czysta kpina z rozumu mówić o państwie ze wzrostem godpodarczym i wmiarę
                zrównoważonym budżecie że jest w stanie zapaści!
                -====
                Rozwój zapewni tylko ciężka praca oraz Ludzie którzy dzieki tej pracy będą się
                bogacili. Rozwoju nie zapewni państwo ani urzędnicy! Rozwój zapewnia KAPITAŁ!
                PS
                50% podatki to złodziejstwo godne prawdziwych bolszewików!
                • Gość: Kupiec HAHHAHHA IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 18:33
                  Podtrzymuje swoje stanowisko ! Mówi Pan o zrównoważonym budżecie ??? Czy Pan
                  liczb nie zna ??? Podam Panu kilka : zadłużenie Polski w latach :

1991 rok 65,8 mld zł
                  2001 rok 350,3 mld zł
                  2005 rok 430,2 mld zł

Pan mówi o zrównoważonym budżecie ??? Jak Pan jako Polak pójdzie do banku i
                  Panu dadzą linie kredytową bez limitu tez Pan będzie ładnie się ubierał i miał
                  czyste auto ... tylko że na koncie ciągle dług rośnie !! W wypadku Polski TEN
                  DŁUG KTOŚ W PEWNYM MOMENCIE BEDZIE MUSIAŁ SPŁACIC !!! Tylko kto i jak ??? Na
                  pewno jedyne co zrobi PO to dopprowadzi do rewolucji ! 3 lata POPiSu i mamy
                  przewrót ! pozdrawiam ...
                  • linbrethil Re: HAHHAHHA 19.09.05, 09:29
                    A może mi pan powiedzieć, kto będzie płacił ten podatek 50%? Bo obawiam się, że
                    Ci najbogatsi zamiast płacić w Polsce będą płacić w kraju, w którym podatki są
                    mniejsze... Stwierdzenie, że im większe podatki tym więcej pieniędzy w budżecie
                    to jedna wielka bzdura. Jeśli podatki są za wysokie ludzie je po prostu
                    omijają...
                    • Gość: Kupiec UCIEKAJĄCY BOGACZE ! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 19.09.05, 09:52
                      Proszę powiedzieć w jakim kraju będą to płacić i w jaki sposób ?

Może w Austrii ??? Ale tam też jest 50 %, a może w Szwecji ??? Tam 55% .... itd

CO do płacenia w innym kraju to też nie jest takie proste, albowiem płaci się
                      podatki tam, gdzie się je zarabia !!! jak Pan sobei to wyobraża ???

Teraz jeszcze jedno - ci którzy krzyczą tak jak Pan to nie biznesmeni ! To
                      media, prawnicy - którzy juz nie krzyczą, ekonomiści, doradcy, prezesi
                      instytucji finansowych ! Oni nie mają jak płacić w innym kraju - bo tego się
                      formalnie nie da !!! To medialna nagonka, na rozwiązania, które ludziom mediów
                      m.in producetom TV, obniżą dochody ! Bo żaden prywatny właściciel płacąc im 20
                      tyś zł brutto nie da im podwyżki, z powodu wzrostu podatku !!!

Pozdrawiam

• Gość: Kupiec UCIEKAJĄCY BOGACZE ! - SUPPPPER WAZNE do młodych ! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 19.09.05, 10:00
                        Najdziwniejsze jest to, że o losy biednych bogaczy najbardziej zabiega
                        młodzież.... czemu, bo mamieni są przez medialną nagonkę na słowa demagogia i
                        populizm ....

Populizmem i demaogią jest natomiast tak naprawdę teoretyzowanie przez
                        zwolenników PO, że co drugi młody Polak będzie w przyszłości miał swój biznes i
                        będzie zatrudniał innych ! Prawda jest taka, że jeden na 15 będzie miał taką
                        firmę (przsykład USA) a jedynie 3-ech na 100 z was, kiedykolwiek będzie miało
                        szanse zapłacić podatek wg. górnej stawki ! Zatem może warto pomyśleć nie o
                        kieszeni cwaniaków i złodzieji (bo największe Polskie majątki są związane z
                        prywatyzacjami i aferami typu FOZZ - bez wyjątku), lecz o swojej ... jak zrobić
                        w tym kraju tak by minimalna pensja była 6000 zł jak w unii, a nie tak jak
                        zrobic by 3% bogaczy miało więcej ???

Czy to nie kuriozum, że walczycie o interesy nie swoje własne ???

Może najwyższy czas zrewidować poglądy
                        • Gość: Sierzant Re: PANIE KUPIEC!!! PANU SIE POMYLILY FORA IP: 212.76.37.* 19.09.05, 10:45
                          To jest watek kandydatki z Warszawy Scholastyki Sniegowskiej... a Pan tu swoje
                          teorie wypisuje.
                          • Gość: justka Re: Najlepszą obroną jest atak więc PIS atakuje!! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 19.09.05, 14:00
                            Panie Kupiec! Nech zajmie się Pan własną kampanią w sposób kulturalny i
                            cywilizowany, zamiast atakować uczciwych kandydatów, którzy chcą coś zmienić w
                            tym karaju!!!!
                          • scholastyka.sniegowska Re: PANIE KUPIEC!!! PANU SIE POMYLILY FORA 19.09.05, 19:25
                            Dziękuję :) widocznie forum Pana Kupca cieszy się mniejszym powodzeniem niż moje :)

Scholastyka Śniegowska,
                            Platforma Obywatelska,
                            Warszawa, MIEJSCE 20

www.sniegowska.pl/pytaj
                            Zadawaj pytania on-line!
                            • Gość: Kupiec SCHOLASTYKA MILCZY I CZEKA ! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 19.09.05, 22:28
                              Pani Scholastyko,to do Pani były skierowane moje pytania ... Nie pomyliły mi
                              sie FORA, tylko liczyłem na merytpryczną polemike ... i się nie doczekam,
                              widocznie nic prócz pięknych bilbordów z napisem Scholastyka ... za grube
                              pieniądze zarobione uczciwie w PCK, nie ma Pani do powiedzenia .. smutne

Pozdrawiam
                              Kupiec Michał
                              • scholastyka.sniegowska Re: SCHOLASTYKA MILCZY I CZEKA ! 20.09.05, 21:38
                                Panie Michale, rozumiem Pana frustrację - głosząc takie poglądy musi głowa boleć
                                :) Mimo że założył Pan 2 swoje wątki na tutejszym forum i mocno okupuje Pan
                                moje, tyle Pana, co sobie Pan pokrzyczy. Powodzenia Panu nie życzę, bo szkoda
                                Polski. Ale pozdrawiam.
                                • Gość: Kupiec O POLSCE I ZABORACH IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 21.09.05, 03:38
                                  POLSKI ??? Pani mówi o Polsce ??? To ja Pani powiem, że następuje właśnie 4ty
                                  rozbiór Polski ! W dużej mierze- głównie, dzieki ludziom poglądów liberalnych.
                                  Nie porównam tego wprost do Targowicy, niemniej zbieżność jest wielka ! Obecnie
                                  zarówno przemysł jak i gospodarka przestaje być Polska - ziemia przestaje być
                                  POLSKA, to co w czasie dziejów uzyskiwane było poprzez wojny i podboje naszej
                                  Ojczyzny ... to dziś w trakcie demokracji jest przez małych POLAKÓW najeżdzcom
                                  z uśmiechem oddawane - pod płaszczem inwestycji, a w tle małe plugawe
                                  interesiki swoich portfeli ! Czy nie zauważa Pani zbieżności dzisiejszych
                                  zachowań do Targowicy ?

Ta historia powtarza się po raz n-ty - identycznie jak sprowadzono krzyżaków,
                                  przed wiekami w celu obrony Polski i pomocy nam (jaki był skutek tego to
                                  wiemy), tak dziś sprowadza się obcy zachodni kapitał ... a skutek tego będzie
                                  taki sam jak kiedyś sprowadzenie krzyżaków. Wyniszczenie Polski, utrata
                                  państwowości i kolejne odzyskiwanie przez nas niepodległości, krwią znów
                                  prawdopodobnie !

Oceni Panią i liberałów historia ! Obawiam się że ocena ta może nie być dumą
                                  lecz hańbą, ale pozostwmy to zegarowi dziejów !
                                  • scholastyka.sniegowska Re: O POLSCE I ZABORACH 22.09.05, 00:03
                                    Panie Kupiec, proszę się cieszyć, że jest demokracja. Państwo, które Pan
                                    proponuje, to cofnięcie się w rozwoju o jakieś 400 lat. Ani gospodarka, ani
                                    ziemia nie przestaje być polska. O ocenę historii się nie martwię. A Pana
                                    pozdrawiam.

Scholastyka Śniegowska,
                                    Platforma Obywatelska, Warszawa, MIEJSCE 20

--
                                    www.sniegowska.pl/pytaj
                                    Zadawaj pytania on-line! Odpowiem w ciagu 24 godzin
                                    • Gość: Kupiec Re: O POLSCE I ZABORACH IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 22.09.05, 03:10
                                      Państwo ktore ja proponuje ?? Za 2-3 lat spotkamy sie Pani scholastyko ....
                                      jestem przekoanany, że kryzys gosppodarczy jaki będzie Pani dziełem i ludzi PO,
                                      odbije się wam ostro, rewolucyjnym przekjeciem wladzy za 2-3 lat !

Moze to wzbudzac usmieszek ... podobny do tego jaki na swoich ustach miala
                                      francuska arystokracja ... na rok, dwa przed scieciem ich przez chlopow !
                                      • scholastyka.sniegowska Re: O POLSCE I ZABORACH 23.09.05, 00:47
                                        Bardzo się cieszę, że w Sejmie Pan będzie mógł być, ale jako zwiedzający. Ludzie
                                        na szczęście nie są tak bezmyślni, by popierać to, co się NIGDY nie sprawdziło -
                                        czyli Pana poglądy. Ale w demokracji jest miejsce także dla Pana, tyle że na
                                        szczęście nie w Sejmie. Jeżeli PO wygra wybory, to kryzysu nie będzie - jestem
                                        tego pewna tak samo mocno, jak braku Pana szans. Pozdrawiam bardzo gorąco.

Scholastyka Śniegowska,

--
                                        www.sniegowska.pl/pytaj
                                        • Gość: Kupiec Re: O POLSCE I ZABORACH IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 23.09.05, 13:43
                                          Tez fakt, ze ludzie dokonują takich wyborów ze non stop te same ryje tam
                                          siedzą .. taki Rokita - kiedys UW itd min AWS, potem PO, a za 3 lata co ???
                                          To samo TUSK kiedys stronnictwo liberalne potem jak kojarze poseł AWS teraz
                                          PO ... umiecie ludzi robić w ... zmieniać nazwy i udawać że jesteście niewinni
                                          za grabież Polski - o nazwie prywatyzacja. Ludzie się jeszcze nabiorą może
                                          raz ... ale rachunek też wam przyjdzie za te 16 lata ... ja Pani tu oświadczam
                                          że po dojściu do władzy, a nastąpi to szybciej niż Pani mysli... kazdy minister
                                          odpowidzailny za prywatyzacje i każdy kto kupił zakład ze szkodą dla Państwa,
                                          utraci wszystko ... wszystko co do grosze ... DAM ZA TO SZANSE TAKIE JAKIE
                                          STWORZYLI DZIS MILIONOM MLODYCH LUDZI PO STUDIACH .... tą szansą bedzie mycie
                                          garów w uni lub praca w Polsce za 3 zlote !

Jeżdzą dziś MERCEDESAMI ... jeżdzenia im nei zabronie - wolny kraj ... zmienimy
                                          tylko przedmiot jeżdzenia z Mercedesa na jeżdzenie ścierą po podłodze i
                                          zamiatanie !
                                          • scholastyka.sniegowska Re: O POLSCE I ZABORACH 23.09.05, 18:19
                                            Na szczęście ludzie dośc mają osób niezrównoważonych i ziejących jadem, więc
                                            rządy Pana i Panu podobnym nam nie grożą.
                                            Widzę, że przestał Pan uwodzić, a powrócił do awanturowania się.

Scholastyka Śniegowska,

--
                                            www.sniegowska.pl/pytaj
                                            • michal_kupiec Re: O POLSCE I ZABORACH 23.09.05, 21:59
                                              Teraz temat zakończe, życzę Pani :
                                              - odpowiedzialności w pracy, pamięci o Polsce i walce o jej wzrost ale nie
                                              Polski wykupionej przez zaborców lecz Polski bogatej bogactwem Polaków.
                                              - wielkiej mądrości w podejmowaniu decyzji, częściej kierowania się sercem niż
                                              umysłem,
                                              - roztropności i umiaru, tak by Pani prawnuki i ich prawnuki, mogły przeczytać
                                              w książce do historii o swojej prapra pra babci że była wielką Polką.

Pozdrawiam, życze powodzenia w wyborach i wielu głosów ...

i nastała cisza wyborcza !

PS : Proszę nie brac do siebei moich może ostrych uwag, to wynik tego że ostra
                                              debata jest wg. mnie ciekawsza merytorycznie.
                                              • scholastyka.sniegowska Re: O POLSCE I ZABORACH 23.09.05, 23:03
                                                Bardzo dziękuję. Potrafi się Pan opamiętać - to dobrze. Pozdrawiam.

Scholastyka Śniegowska,

--
                                                www.sniegowska.pl/pytaj
            • Gość: Kupiec Chce pan feudalizmu ? IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 12:19
              Do tej działalności harytatywnej i innej to już prosił bym nie mówić .... bez
              obrazy .... niech mi Pan szanowny pokaże polskiego biznesmena, który ma kase a
              nie zrobił jej w związku z aferą fozz lub prywatyzacją ??? Roman Kluska - to
              jeden, takich jest może 10 ciu, a ich majątki są niczym do Polskich
              magnatów !!! Więc niech Pan będzie uprzejmy realniej spojrzeć na świat. No i
              jeszcze jedno, gdy będziemy już odbierać w grzywnach skradzioną kasę
              złodziejom, Pan jako jej współwłaściciel, może wystąpić, że się jej zrzeka na
              korzyśc oszusta. Wtedy Pana i ludzi myslących podobnie jak PAN pozostawimy na
              kontach złodzieji prywatyzacyjnych i oszustów.
              3.JAKI UDZIAL PROCENTOWY JEST W PENSJI NETTO TYCH RZECZY O KTORYCH PAN
              PISZE ???
              4. PAN MOWI O WOLNOSCI CZY O SAMOWOLCE ??? TAKI SYSTEM KTORY PAN POPIERA TO
              SYSTEM FEUDALNY LUB CZLOWIEKA PREHISTORYCZNEGO ! TAM WLASNIE NIE BYLO PODATKOW,
              A SILNIEJSZY I CWANSZY RZADZIL INNYMI. O TAKI SOBIE FARRAON... SIEDZIAL A TACY
              JAK PAN CIAGNELI GŁAZY NA JEGO GROBOWIEC. W ZAMIAN ZA TO DOSTAWALI JEDZENIE.
              PRZEZ WIEKI TEN SYSTEM SIE ZMIENIL BO CI CO GLAZY CIAGNELI WYWALCZYLI SWOJE
              PRAWA ... PAN CHCE POWROTU DO TEGO CO BYLO !!! PROSZE PAMIETAC JEDNAK ZE FARAON
              JEST JEDEN ... I NIEKONIECZNIE TYM NOWOZYTNYM FARAONEM PAN BEDZIE, A WRECZ MOGE
              PANA ZAPEWNIC ZE BEDZIE NIM KTOS INNY KTOS MAJETNIEJSZY. CZYM SIE ROZNI
              CIAGNIECIE GLAZU ZA JEDZENIE I SPANIE, OD PRACY NA WOZKU WIDLOWYM ZA 800 ZL W
              MARKECIE ??? WYSTARCZA NA TE SAME POTRZEBY NA JEDZENIE I SPANIE !!! pozdrawiam
              • abstrakt2003 Pan wybaczy ale ma pan poglądy godne bolszewika: 18.09.05, 13:02

> Do tej działalności harytatywnej i innej to już prosił bym nie mówić .... bez
                > obrazy .... niech mi Pan szanowny pokaże polskiego biznesmena, który ma kase
                a
                > nie zrobił jej w związku z aferą fozz lub prywatyzacją ??? Roman Kluska - to
                > jeden, takich jest może 10 ciu, a ich majątki są niczym do Polskich
                > magnatów !!! Więc niech Pan będzie uprzejmy realniej spojrzeć na świat. No i
                > jeszcze jedno, gdy będziemy już odbierać w grzywnach skradzioną kasę
                > złodziejom, Pan jako jej współwłaściciel, może wystąpić, że się jej zrzeka na
                > korzyśc oszusta. Wtedy Pana i ludzi myslących podobnie jak PAN pozostawimy na
                > kontach złodzieji prywatyzacyjnych i oszustów.
                > 3.JAKI UDZIAL PROCENTOWY JEST W PENSJI NETTO TYCH RZECZY O KTORYCH PAN
                > PISZE ???
                > 4. PAN MOWI O WOLNOSCI CZY O SAMOWOLCE ??? TAKI SYSTEM KTORY PAN POPIERA TO
                > SYSTEM FEUDALNY LUB CZLOWIEKA PREHISTORYCZNEGO ! TAM WLASNIE NIE BYLO
                PODATKOW,
                >
                > A SILNIEJSZY I CWANSZY RZADZIL INNYMI. O TAKI SOBIE FARRAON... SIEDZIAL A
                TACY
                > JAK PAN CIAGNELI GŁAZY NA JEGO GROBOWIEC. W ZAMIAN ZA TO DOSTAWALI JEDZENIE.
                > PRZEZ WIEKI TEN SYSTEM SIE ZMIENIL BO CI CO GLAZY CIAGNELI WYWALCZYLI SWOJE
                > PRAWA ... PAN CHCE POWROTU DO TEGO CO BYLO !!! PROSZE PAMIETAC JEDNAK ZE
                FARAON
                >
                > JEST JEDEN ... I NIEKONIECZNIE TYM NOWOZYTNYM FARAONEM PAN BEDZIE, A WRECZ
                MOGE
                >
                > PANA ZAPEWNIC ZE BEDZIE NIM KTOS INNY KTOS MAJETNIEJSZY. CZYM SIE ROZNI
                > CIAGNIECIE GLAZU ZA JEDZENIE I SPANIE, OD PRACY NA WOZKU WIDLOWYM ZA 800 ZL W
                > MARKECIE ??? WYSTARCZA NA TE SAME POTRZEBY NA JEDZENIE I SPANIE !!! pozdrawiam
                =========================================
                Proszę panna pan nie ma pojęcia o czym pan pisze!
                PS
                Jeśli jest pan ciekaw czym rózni się ciągnięcie głazu za jedzenie i spanie od
                pracy na wózku widłowym za 800zł to nie powinien pan kandydować do sejmu tylo
                najpierw znaleść sobie porządny kamień i go trochę pociagać (tak przez dwa
                lata - pół kadencji sejmu) a potem na 2 lata zatrudnić się na wózku widłowym za
                800zł!!!
                • Gość: MCIHAŁ KUPIEC CIESZĄ MNIE INWEKTYWY -oznaczają brak argumentów IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 18:28
                  Czym się różni ??? Tym że przez wieki wynaleziono silnik i wózek widłowy drogi
                  Panie - NICZYM INNYM !!!
          • abstrakt2003 PS 18.09.05, 07:32

> Nie myle się ! To są fakty co powiedziałem .. odpowiedz mi czy jak masz 10000
            > zł na miesiąc a później masz 12 500 zł na miesiąc na co je możesz wydac ???
            > CO ??? REALNIE no słucham ... ? Chleba więcej nie kupisz bo jużmając 1500 zl
            > twoje zapotrzebowanie na chleb zostaje wypełnione, przy 5000 zl dochodu ...
            > twoje potrzeby zywnosciowe są w pełni wypełnione, docód powyużej tej sumy to
            > zakup środków tzw ekskluzywnych z reguły nie produkowanych w Polsce ! Tego
            > własnie chce PO - wzrostu sprzedazy produktów pochodzenia zagranicznego !
            =====================
            To straszne że człowiek który uważa chleb z jedyne dobro konsumpcyje potrzebne
            człowiekowi do życia chce zostać posłem i kreować prawo w naszym kraju!!!
            • Gość: kupiec wzrost gospodarki ! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 18:41
              Polska jest producentem żywności nei mercedesów, więc by gospodarka się
              rozwijała potrzeba nam wzrostu sprzedaży chleba nie MERCEDESÓW !!! Może jak Pan
              to zrozumie to i poglądy Pan zmieni.
          • Gość: ktostam Re: Prosze fakty ! IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 18.09.05, 10:56
            Towarzysz Che byłby z Ciebie dumny...
            • Gość: Kupiec PODATEK LINIOWY ? IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 12:52
              Widzisz roznica miedzy nami jest taka ... ja nie jestem przeciw podatkowi
              liniowemu ... ja jestem przeciw na dziś. Bo potrzeba kraju tego wymaga ! Jak
              minimalna bedzie 10 tys zl i bezrobocie 6% prosze bradzo i liniowy podatek ! Ty
              nie rozumiesz chyba, że dzis Polska potrzebuje rozwoju bo ją zjedzą i do końca
              życia będziesz pracował albo u Niemca w Polsce, albo u Niemca w Niemczech. Moja
              wizja Polski jest taka, że w Polsce pracujesz u siebie, a Niemiec w Polsce
              pracuje u ciebie ! Twoja, że lubisz myć gary po s tudiach w UK !!! Polsce
              trzeba mądrych zmian a nie debilnych !!! Takich by Polak mogl pracowac w Polsce
              u siebie, a Niemiec co tu przyjezdza by pracował u Polaka ! Rozumiesz ?
              Może ... obyy .. pozdrawiam

Micha kupiec lista nr 1 miejsce nr 5 okreg Krakowski
              • Gość: ktostam Re: PODATEK LINIOWY ? IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 18.09.05, 13:05
                Problem polega na tym ze bez obnizki podatku dla najbogatszych, ciec socjalnych
                oraz zmniejszenia roli panstwa w gospodarce nie bedzie mozliwe zmniejszenie
                bezrobocia do 6%. Zobacz do czego doprowadzila proba realizacji w Polsce panstwa
                opiekunczego - 18% bezrobocia i lawinowo rosnacy dlug publiczny.
                • Gość: Kupiec Michał BEZROBOCIE-wynik polityki niskich podatków bogatym IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 18:25
                  BEZROBOCIE JEST WYNIKIEM WŁASNIE OBNIŻKI PODATKÓW !!! TO AWS obnizył bogatym z
                  49 % do 40 %, a firmom z progowego 40, 30 i 20 % do 19% to miało dać spadek
                  bezrobocia ... minęły 4 lata i gdzie spadek ??? Prosze poczytać mój post " KTO
                  POPIERA PODATEK LINIOWY ".
                  Co więcej niech Pan zrobi sobei symulacje !!!

WERSJA PO :

Wzrastają ceny gazu, zywności i leków - emeryci renciści i najmniej zarabijący
                  mają mniejszą siłe nabywczą. Nie ma pieniędzy - kupują mniej !!! Skoro mniej
                  kupują - głownie żywnosci - spada produkcja ! Spada produkcja - producent
                  zwalnia ludzi, bo nei ma komu sprzedawać szynki masła sera itd. Zwalnia ludzi -
                  kolejna rodzina nie ma kasy - to i mniej wydaje - mniej wydaje spada produkcja -
                  producent zwalnia kolejnych ludzi - on do biznesu nei bedzie dokładał !!!
                  Teraz kwestia inna dochody producenta. Wzrasta jego pensja netto o 25% ma
                  więcej kasy - mówi PO ze bedzie inwestował - pytanie w co ??? W firme skoro nie
                  ma zbytu na towary ? NIE Może najwyżej nabyć sobie kolejnego MEROLA - spoko
                  zarobi na tym niemiecka gospodarka, oni zatrudnia kolejnego pracownika. Może
                  kupi sobie TV plazmowy kolejny - kto na tym zyska - Chińska gospodarka. ALE
                  STOP !!!! W jego firmie co produkuje ser, czy szyje kurtki w końcu zacznie
                  spadać produkcja - bo ci co mają mniej kasy miej wydają !!! Jak zacznie spadać
                  produkcja i zowlni ludzi to ma mniejszy zysk !! Podatek niski ale mu obroty
                  spadaja !!! Wiec okazuje się, że niski podatke w końcu oznacza mniejszy zysk !!!

WERSJA MOJA
                  program "Normalna POLSKA" - wkrótce też w necie !

Od 2006 roku wzrasta kwota zwolniona z podatku o tyle, że realnie pensje, renty
                  emerytury, wzrastaja o 100 zł netto. Na rynku powstaje nowa siła nabywcza !
                  najbiedniejsi - ok. 6 mln rodzin wydają tą kase bezpośrednio na żywność !
                  Miesięcznie wzrasta popyt o 600 mln zł ! Ja pomijam całą reszte ludzi, którym
                  te 100 zł nie w budżecie nie da ! mamy wzrost konsumpcji zywnosci o 600 mln zł.
                  To oznacza, że producent zaczyna więcej produkować. Zaczyna produkowac musi
                  zatrudnić bezrobotnego. Zatrudnia jednego człowieka co był bez kasy ... to ten
                  człowiek i jego rodzina kupuja towary - te p[odstawowe !!! Wzrasta znowu obrót
                  na rynku, i kolejne miejsca pracy ! Konsekwencją jest wzrost gospodarczy !

Podatek dla najbogatszych !

Wprowadzamy stawke 50%. jak we Francji Austrii. Obejmuje ona dochody osobiste !
                  obejmujemy nią też pewna grupę tych którzy dziś rozliczają się wg. CIT - chodzi
                  o : notariuszy, komorników, radców prawnych i adwokatów.
                  BILANS STRAT :
                  Producent traci teoretycznie 10% (uproszczenie) bo płacił 40% płaci 50%.
                  Dotyczy to tylko jego pensji !!! Czy rzeczywiście traci ??? W jego firmie
                  wzrastają obroty - opisany proces powyżej. Wzrastają obroty - ma większy zysk,
                  to może wypłacić sobei więcej kasy, wychodzi na swoje - nawet in plus !!!

KTO TRACI I CZEMU TAKI KRZYK MEDIALNY :

Są jednak grupy, które na wysokim podatku od dochodów tracą !!! te grupy to nie
                  producenci !!! To grupy zarządcze i grupy pełniące pewne funkcje w prywatnych
                  firmach. Czemu oni stracą ??? Bo właściciel, jak wzrosną podatki wcale nie
                  podniesie im pensji !!! O kim mowa??? Oto lista :
                  - bankowośc i finanse : księgowi (pensja srednia ok. 7000zł, dyrektorzy i
                  managerowie banków do 1 mln zl na miesiac)
                  - MEDIA tu ciekawe !!!!, PRODUCENCI TELEWIZYJNI, AKTORZY, PREZENTERZY SPECE OD
                  REKLAMY !!! ONI TRACĄ NA PODATKU !!! WŁAŚCICIEL STACJI JAK WZROŚNIE PODATEK NIE
                  PODNIESIE IM PENSJI !!! Skąd szum medialny że PO jest super ??? Stąd że zaden
                  producent od któreo zalezy co się puszcza i jak ma wyglądać NIE POWIE ZE
                  POPIERA COS CO ZASZKODZI JEGO KIESZENI !!! SKĄD SŁOWA DEMAGOGIA POPULIZM ??? bo
                  jakoś ludzi trzeba socjotechnicznie ogłupić ??? JAK ? Najlepiej wmówić im, że
                  coś co jest korzysten dla 5% ludzi jest mądres, a coś co jest korzystne dla 95%
                  ludzi mówić że TO DEMOAGOGIA I OSZOŁOMSTWO !!!

Ot cała prawda Pozdrawiam, zycze mądrych wniosków !!
                  Nie dawac się socjotechnice !!! Nie dawać się ogłupić !!!

• scholastyka.sniegowska Re: BEZROBOCIE-wynik polityki niskich podatków bo 22.09.05, 00:11
                    Całe szczęście, że nie będzie Pan mógł zrealizować swojej wizji. Dopiero by nas
                    Pan urządził!

Scholastyka Śniegowska,

--
                    www.sniegowska.pl/pytaj
                    • Gość: Kupiec Re: BEZROBOCIE-wynik polityki niskich podatków bo IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 22.09.05, 03:16
                      Moge sie zalozyc ... ze za 2-3 lat opusci Pani sejm w hanbie podobnie jak
                      reszta PO ! :) Dzieki temu to NPL przejme tu wladze w wyniku ostrych buntow
                      spolecznych .... czegos na ksztalt rewolucji ... obawiam sie tez ze ludzie PO
                      zaplaca swoimi majatkami za kryzys do jakiego doprowadza ....

... a jesli nie to z pelnym szacunkiem pogratuluje Pani dla dobra Polski ....

jednak widze jedynei ta czarną wizję ... obym się mylił pozdrawiam.

Niech Pani pamięta o Polsce i o historii ... czlowiek zyje krotko a moze sie w
                      nia wpisac tak ze potomkowie beda sie wstydzic lub tak by byli dumni z
                      przodka ... niech Pani przy kazdej decyzji pamieta o tym :) pozdrawiam i zycze
                      sukcesów w Sejmie.

Mysle ze sie Pani dostanie bo ma Pani nietypowe imie .. ludzie je zapamietają
                      wiec wejdzie pani do izby .. pozdrawiam
                      • scholastyka.sniegowska Re: BEZROBOCIE-wynik polityki niskich podatków bo 23.09.05, 00:52
                        Dziękuję bardzo - cieszę się, że chociaż ostatnia część wypowiedzi jest sensowna
                        :) Co do części pierwszej - chyba komentarz niepotrzebny. Obiecuję pamiętać o
                        Polsce i historii. Dziękuję za życzenia powodzenia. Ponieważ zamierzam
                        utrzymywać stały kontakt z wyborcami, będzie Pan mógł ze mną porozmawiać
                        (zaznaczam: porozmawiać, nie krzyczeć).
                        • Gość: Kupiec Re: BEZROBOCIE-wynik polityki niskich podatków bo IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 23.09.05, 13:48
                          Krzyczeć to Pani może będzie, gdy nadejdzie czas rozliczania ! Bo to co stanei
                          się z Polską po wprowadzeniu podatku 3razy 15 % będzie straszne ! A po tych
                          trzech latach .... nadejdzie czas na nowe, czas na krzyk i zgrzytaniee
                          zębów ... bo każdy kto działał ze szkodą dla Polski odpowie za to, wszystkim co
                          ma.
              • abstrakt2003 ???????????????????? Człowieku! 18.09.05, 13:05

> Widzisz roznica miedzy nami jest taka ... ja nie jestem przeciw podatkowi
                > liniowemu ... ja jestem przeciw na dziś. Bo potrzeba kraju tego wymaga ! Jak
                > minimalna bedzie 10 tys zl i bezrobocie 6% prosze bradzo i liniowy podatek !
                Ty
                >
                > nie rozumiesz chyba, że dzis Polska potrzebuje rozwoju bo ją zjedzą i do
                końca
                > życia będziesz pracował albo u Niemca w Polsce, albo u Niemca w Niemczech.
                Moja
                >
                > wizja Polski jest taka, że w Polsce pracujesz u siebie, a Niemiec w Polsce
                > pracuje u ciebie ! Twoja, że lubisz myć gary po s tudiach w UK !!! Polsce
                > trzeba mądrych zmian a nie debilnych !!! Takich by Polak mogl pracowac w
                Polsce
                >
                > u siebie, a Niemiec co tu przyjezdza by pracował u Polaka ! Rozumiesz ?
                > Może ... obyy .. pozdrawiam
                >
                > Micha kupiec lista nr 1 miejsce nr 5 okreg Krakowski
                ===========================================================
                Czy ty myślisz!?
                Z twoich postów wynika że wysokie podatki sa warunkiem rozwoju naszego kraju!!!
                Skąd ty taką wiedze czepiesz!?
                Wszyscy powazni ludzie mówią że niskie podatki sprzyjają aktywności
                gospodarczej ludzi co jest warunkiem rozwoju a ty klepiesz coś przeciwnego!!!
                • Gość: Kupiec KTO POPIERA NISKI PODATEK DLA BOGATYCH IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 18:01
                  Gdzie powiedziałem o wysokich podatkach ??? POwiedziałem, że nalezy obniżać
                  podatki ale rozsądnie ! Nie dla bogaczy tylko dla tych - to dla Polkich
                  realiów - którym obnizka podatków zaowocuje popytem na Polskie produkty! To raz
                  a dwa co do tego opowiadania na temat obniżki ... kto to opowiada i czemu ???
                  Media i PO ... a czemu media promują PO .. bo decyzję o tym jak ma wyglądac
                  program w TV i co się w nim mówi podejmuje producent ! A producent zarabia ok.
                  10-12 tyś na miesiąc... uważasz, że którykolwiek producent nie poprze niskiego
                  podatku dla bogatych ??? POBUDKA Ciągnąc dalej wątek, uważasz, że którykolwiek
                  producent będzie promował wysoki podatek dla siebie, który odczuje w
                  kieszeni ?? Myślisz że skąd socjotechnika ... skąd manipulacja za pomocą słowa
                  DEMAGOGIA, POPULIZM !! dokładnie stąd, by wmówic ludziom, że coś co nei jest
                  dla nich korzystne będzie dobre ... a jak człowiek nie ma silnego charakteru to
                  sie poddaje socjotechnice. Słyszł Pan o SOCJOTECHNICE TŁUMU ??? Czyli, zasadzie
                  jak mówi więszośc tak mówie i ja by nie wyjśc na idiote ??? To WŁAŚNIE METODA
                  STOSOWANA przez media, którym zależy na pewnych rozwiązaniach ... ale nie
                  korzystnych dla POLSKI I PANA lecz dla wąskiej grupy ludzi. Pozdrawiam. Niech
                  Pan pamięta zdrowe ryby płyną czasem pod prąd !!! Nie nabierajmy się na
                  SOCJOTECHNIKE TŁUMU STOSOWANA PRZEZ MEDIA !!!
                  • hiperrealizm Szkoda czasu na taką dyskusję! 18.09.05, 18:31
                    Przykro mi to mówic ale przezentuje pan bolszewicka wizje świata!
                    Cieszę się że nie znajdzie się pan w sejmie!
                    PS
                    Jak ja nie cierpię komunistów bez względu pod jakimi sztandarami sie przezentują
                    • Gość: KUPIEC ZNOWU NIE MA AGUMENTÓW ??? IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 18:38
                      Znajdę się za 2 lub 3 lata ! Zależnie od tego w jak szybkim czasie wprowadzą
                      swój program zapaści kraju ! Co więcej będę miał 50% większośc .. dzieki takim
                      jak PAN którzy dziś popierają PO ! Zwycięstwo PO jest dla mnie przyspieszeniem
                      przejęcia pełnej samodzielnej władzy po rewolucji jaka tu bedzie dzieki waszym
                      gospodarczym rozwiązaniom !

PANA BAK ARGUMENTÓW KONKRETNYCH ZARZUTÓW POTWIERDZA MOJE WYWODY !

Pozdrawiam i dziekuje
                      • scholastyka.sniegowska Re: ZNOWU NIE MA AGUMENTÓW ??? 22.09.05, 00:14
                        Zaczynam obawiać się o zdrowie Pana zmysłów.

Scholastyka Śniegowska,

--
                        www.sniegowska.pl/pytaj
                        • Gość: Kupiec Re: ZNOWU NIE MA AGUMENTÓW ??? IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 22.09.05, 03:22
                          Zmysły mam wporzo ! :) Coś właśnei czuje że może sie okazać ze SEJM POPISów ...
                          przetrwa około 2 lat ! Jego odejcie natomiast bedzie bardzo niechlubne, a
                          ludzie ktorzy beda odchodzic odejda z golymi tyłkami i w dziurawych
                          skarpetkach ... to ta czarna wizja przewrotuw Polsce, który nastąpi, po
                          zrujnowaniu gospodarki ....

Obym się mylił.... zyczę sukcesów w sejmie

A tak z ciekawości ile Pani ma lat ? Bo widzi Pani ja jestem z krakowa i nawet
                          pani ulotki nie widziałem :(
                          • scholastyka.sniegowska Re: ZNOWU NIE MA AGUMENTÓW ??? 23.09.05, 00:56
                            To oznacza ignorancję: okupuje Pan moje forum, a nawet nie wszedł Pan na moją
                            stronę? Nie ładnie.

Scholastyka Śniegowska,

--
                            www.sniegowska.pl/pytaj
                            • Gość: Kupiec Re: ZNOWU NIE MA AGUMENTÓW ??? IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 23.09.05, 13:50
                              nie mam czsu przykro mi ... zapraszam natomiast na moja strone ... tam znajdzie
                              Pani film z Panem Tuskiem w roli głównej jak powstrzymywał lustracje i o co w
                              tym chodziło ! Film znany : Nocna zmiana !
                              • scholastyka.sniegowska Re: ZNOWU NIE MA AGUMENTÓW ??? 23.09.05, 18:10
                                Znalazłam ogrom błędów: logicznych i ortograficznych. Pozdrawiam.

Scholastyka Śniegowska,

--
                                www.sniegowska.pl/pytaj
      • Gość: ktostam Re: PO kontra RUCH PATRIOTYCZNY IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 17.09.05, 17:37
        Prawdziwy Polak powinień znać język polski. Niezwłocznie poinformuję pana
        Macierewicza o tym fakcie. Zostanie Pan wydalony z partii za nieznajomość
        języka, która sugeruje nie w pełni polskie pochodzenie.
        • Gość: Kupiec Nie ma argumentów rzeczowych to się wymyśla inne. IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.09.05, 00:01
          Widzi Pan(i), gdyby pisała Pan(i) dośc szybko wtedy zdażają się lapsusy. Miło
          że Pan(i) o nich pisze, bo to oznacza, że nie ma Pan(i) argumentów rzeczowych
          do mojej wypowiedzi ... co tym bardziej mnie cieszy, bo jest Pan(i) jak już
          wyczułem zwolenniczką PO. Pozdrawiam, i życzę mądrego wyboru, nie pod wpływem
          mediów i socjotechniki, czy reklamy wyborczej. Dodam tylko, że wg. mnie reklama
          wyborcza inna niż rzeczowa polemika winna być zakazana. Takie np. umizgi na
          bilbordach czy plakaty to tylko tracone pieniądze z naszych kieszeni, które
          ogłupiają wyborce.
      • scholastyka.sniegowska Re: PO kontra RUCH PATRIOTYCZNY 18.09.05, 22:54
        15 % podatek spowoduje rozwój gospodarczy. Jeżeli bogaty płaci 15 %, to kwota
        odprowadzanego przez niego podatku będzie większa niz kwota podatku odprowadzana
        od niskiej pensji. Kupując BMW w polskim salonie (a nie będzie opłacało się
        kupować za granicą) zapewniamy pracę Polakom. Więcej pieniędzy na dobra
        konsumpcyjne to także większe korzystanie z sektora usługowego (np. restauracje)
        i częstsze obcowanie z kulturą (bilety np. do opery są drogie). Pora przestać
        mamić ludzi fałszywymi danymi, tylko podawać przykłady krajów, które skorzystały
        na wprowadzeniu niskiego podatku liniowego.
        • Gość: Michał Kupiec PRZECZYTAJCIE JAKA ONA JEST MĄDRA hahaha !!!!!! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 19.09.05, 22:37
          Przeczutajcie ostatni post Pani poseł Scholastyki !!!!

Jeśli kupią BMW w polskim salonie to będziemy mieli zatrudnienie !!! HAHAHA
          Dobre - a kto wyprodukuje BMW ??? A czy dziś kupują w saloonie gdzieś poza
          Polską ??? HAHAHA Niech Pani poda przykład kraju gdzie opłaca się kupic auto i
          przywieźć do Polski i poda kto tak robi .... najlepiej statystyke ... jak
          będzie Pani miała kłopot - polecam telefon do urzędu skarbowego zapytać ile aut
          przywieziono nowych zakupionych w salonie za granicą (skarbowy -bo tam się
          załatwia formalności !)

Dobra konsumpcyjne ... jakie ... o kulturze Pani mówi, a kogo na nią będzie
          stać ??? Tych co dziś mają 10 000 a będą mieli 13 500 ???
          Czyli dziś ich nie stać na bilet jak mają 10 000 a jak beda mieli 13 500 to juz
          bedzie stać ???

KTÓRE KRAJE SKORZYSTAŁY NA NISKIM PODATKU PROSZĘ PODAĆ ... I SIE NIE POMYLIĆ BO
          BĘDĘ MUSIAŁ PANIĄ WYŚMIAĆ PUBLICZNIE NA FORUM !

Pozdrawiam Kupiec Michał

To z podatkiem to już chyba Pani największy i najlepszy post !!!
          Jak zapłaca 15% to i tak więcej niż od małych pensji :)
          a Jak zapłacą 50 % to co ??? To mniej czy więcej będzie w budżecie HAHAHA

JAk TEN PODATEK PANI ROZWÓJ SPOWODUJE ??? SLUCHAM ??? Lubie konkrety !

• Gość: OBSERWATOR Litosci... IP: 212.76.37.* 20.09.05, 16:50
            Sledze wypowiedzi pana Michala od jakiegos czasu i mam taki komentarz: Napij sie
            pan herbaty, wez psa na spacer, kilka glebokich oddechow.... Emocje opadna.
            Swiat bedzie weselszy, zapewniam!

Jak na razie to sprawiaja panskie wiadomosci wrazenie przesladowanego
            szalenca... ok, od czasu do czasu sie nawet usmiechne na ich widok, ale sa granice!!
            zdumiony dk
            • Gość: Kupiec Litosci... IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 20.09.05, 18:33
              Pan zdaje się zrozumiał więcej z wypowiedzi kandydatki Scholastyki ... proszę
              mi zatem ją wytłumaczyć .. bo dla mnie napis .. jak obniże podatek do 15%
              bogatym to będzie miał na bilet do teatruu bo teatr jest drogi ... jest jedynie
              potwierdzeniem jacy ludzie pchają się do SEJMU !
              • scholastyka.sniegowska Re: Litosci... 20.09.05, 21:40
                Badania prowadzone w szkołach pokazują, że część społeczeństwa nie umie czytać
                ze zrozumieniem. Proszę uprzejmie POWOLI i na głos przeczytać to, co napisałam.
                Powodzenia.
            • scholastyka.sniegowska Re: Litosci... 20.09.05, 21:42
              Dziękuję za wsparcie. Pan Kupiec widocznie się nudzi i uwielbia zwracać na
              siebie uwagę, obojętnie w jaki sposób. To już w Sejmie było - uchowaj nas Boże...
              • Gość: Kupiec JAKIE KRAJE ??? PROSZE ODPOWIEDZIEC IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 21.09.05, 03:43
                W swoim poście podała pani że jakieś kraje zyskały na niskim podatku ..jaki
                chcecie wy wprowadzić prosze o podanie ich ... nie śmiem nawet snuć insynuacji,
                że powołując się na "inne kraje" bez wymienienia ich, faktycznie nie zna Pani
                takich przykładów.

Ja niestety nie znam a chętnie poznam .. prosze o listę krajów które Pani miała
                na myśli !
                • scholastyka.sniegowska Re: JAKIE KRAJE ??? PROSZE ODPOWIEDZIEC 23.09.05, 00:59
                  Irlandia, Hiszpania i Anglia, proszę Pana. W Irlandii była bieda, a teraz
                  kwitnie. Chciano tam wprowadzić 11% podatek (tak, tak!), ale UE się sprzeciwiła.
                  Jak Pan myśli - dlaczego? Pewnie Pan nie wymyśli.
                  • Gość: Kupiec SCHOLASTYKA KŁAMCZUCHA !!! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 23.09.05, 14:00
                    Cieszę się niezmiernie że Pani to napisała - wiedziałem ze nei ma Pani
                    podstawowej wiedzy ekonomicznej ! Po top też zapytałem.
                    Doucze Panią zatem :

1. Podatek w Irlandii od dochodów osobistych powyżej 29400 euro rocznie wynosi
                    42 % - czyli wiecej niz dziś w Polsce ! Czemu Pani kłamie ze jest niższy !
                    W Polsce - co wiecej już dzis prezes banku płaci mniej niz tam, NEI MOWIAC O
                    TYM CO BEDZIE DY BEDZIE 15% ! NIECH PANI TEZ ZOBACZY CZY IRLANDIA MA PODATKE
                    LINIOWY - JEDEN VAT CZY TEZ MOZE KILKA STAWEK JAK TERAZ W POLSCE !

2. Podatek dochodowy w Anglii jest wyższy niż w Polsce dziś, a nie mowiąc już o
                    podatku 15 % jaki chce PO ! Co więcej podatek od podmiotów, który jest
                    podatkiem progowym w Anglii, też jest wyższy niż w Polsce !

3. Hiszpania :D tutaj to już Pani przegięła ! Niech Pani poczyta o ile podatki
                    w Hiszpani dochodowe sa wyzsze niz w Polsce juz dzis... ja nie mowie o tym co
                    Pani mowi i PO chce by bylo - czyli 3 razy 15% !!!

CIESZĘ SIĘ ZE UDOWODNIŁA PANI ŻE LUDZIE Z PO - KADYDACI czyli PANI NIE MAJA
                    PODSTAWOWEJ WIEDZY EKONOMICZNO GOSPODARCZEJ !

DZIEKUJE ZA POMOC I LICZE NA ROZSADEK WYBORCOW...

.... SKORO KTOS KLAMIE PRZED WYBORAMI O PODATKACH ... PRAWDOPODOBIENSTWO ZE
                    MOWI PRAWDE CO DO skutkow swoich rozwiazań które nastąpią PO WYBORACH ... JEST
                    ZEROWE !!!
                    • michal_kupiec Re: SCHOLASTYKA KŁAMCZUCHA !!! 23.09.05, 14:27
                      nastąpiom, tak bym skomentował
                      • michal_kupiec <<<<<<<<Re: SCHOLASTYKA KŁAMCZUCHA !!! 23.09.05, 14:31
                        To tylko post dla wypunktowania - by każdy widział jaką wiedzą podatkową i
                        jakimi arumentami Pani dysponuje ... !!!!
                    • scholastyka.sniegowska Re: SCHOLASTYKA KŁAMCZUCHA !!! 23.09.05, 18:07
                      Panie Kupiec, proszę się douczyć i nie mamić ludzi. Na swojej stronie opowiada
                      Pan głupstwa, do tego z błędami ortograficznymi. Co do kłamstwa przed wyborami,
                      to faktycznie ma Pan rację: kłamie Pan jak najęty, awanturuje się na nie swoim
                      forum, więc ludzie to ocenią.
                      • michal_kupiec SCHOLASTYKA KŁAMCZUCHA !!! znowu kłamie ! 23.09.05, 22:02
                        Niech się Pani nie obrazi ale dane zawarte na mojej stronie pochodzą co do
                        zadłużenia z danych na stronie www.mf.gov.pl co do prywatyzacjio z
                        www.ms.gov.pl, a co do podatkow w unii z urzedow podatkowcyhc poszczegolnych
                        krajow Pani natomiast kłamie co widać na poście powyżej !
                        • scholastyka.sniegowska Re: SCHOLASTYKA KŁAMCZUCHA !!! znowu kłamie ! 23.09.05, 23:04
                          A Pana błędy ortograficzne skąd pochodzą? Z niedouczenia?

Scholastyka Śniegowska,

--
                          www.sniegowska.pl/pytaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka